Ostatak komentara ti jako upitan ali ovo gore vazi.Nele9 wrote:...Onima koji govore o islamu bez ikakvog ili vrlo malo znanja bih preporučio da se prvo edukuju barem o osnovama: kako je islam nastao, ko je počeo vjeru prenositi ljudima, ustroj prve muslimanske zajednice, itd. Takodje najtoplije preporučujem čini mi se BBC-jev dokumentarac ˝Living Islam˝ iliti Živi Islam. Pa, bi možda poslije ovoga, ali tek poslije dobrog promišljanja, bilo jasnije zašto islam dotiče sve aspekte čovjekovog života i zašto nema zatvaranja islama.
Novi predsjednik Sabora IZ BiH
- NIN
#51 Re: Novi predsjednik Sabora IZ BiH
- andromeda101
#52 Re: Novi predsjednik Sabora IZ BiH
On je bio Boziji poslanik i vodio je ljude u to vrijeme. A Ceric nije Boziji poslanik. Tako da ta uporedba "nidje veze".BHF_Manijak wrote:Jel Poslanik bio politicar?! Kratko jasno molim te odgovori - Da - NEandromeda101 wrote:Stavljati vjerske vodje u politiku zbog njihovih pohlepa nije vrijedno ni jednog procenta teritorije BiH niti ni jednog shehida.
Ako hoces da promovises Islam promovisi ga vjerskim putem a ne politickim. Jer samo stvaras kod drugih vecu odbojnost prema samom Islamu kao vjeri. Jer Islam je vjera a ne politika.
Ja ne kazem da se mi trebamo sramiti sto smo muslimani. Naprotiv. Jer taj "sram" nam je pokusan biti nametnut toliko dugo i jos se taj proces nastavlja. Ali ne trebamo sad hrliti u drugu krajnost gdje se mi sad previse hvalimo s vjerom. Treba naci sredinu i biti skroman. Treba imati mjeru u svemu. Inace ako odemo u drugu krjajnost koju sam gore napomenuo, pojavice se faktori koji ce nas prisiljavati opet u prvu krajnost, straha, srama itd sto si musliman. Kontas?
Ja jednostavno vidim problem u tome sto neki "vjerski vodja" kontaminira vjeru (Islam) s politikom. Pa ako volite Islam, trebalo bi i vas ovo brinuti.
A s druge strane on samo ima iskustva u vjeri. Jeli strucnjak za matematiku, fiziku, ekonomiju, medicinu, arhikteturu itd. Takvi ljudi trebaju da vode ovu drzavu u ovom teskom vremenu iz blata. Strucnjaci.
Traziti najbolje kombinacije da se gradi ova drzava i ljudi zaposle.
Strucnjaci neka vode drzavu. Kad se ide na zapad da se naprave kontakti to prepustiti strucnjacima koji ce napraviti ekonomske kontakte i dovuci investicije.
Kad se ide na istok (muslimanske zemlje) neka onda reis da uvodnu rijec, ali opet koristiti strucnjake da bi se napravila ekonomska veza.
U biznisu ne vlada jaranstvo vec logika i cista racunica. Meni dodje da povratim kad vidim da arapske zemlje imaju jacu ekonomsku saradnju i s Hrvatskom i Srbijom nego s nama. A mi se nesto pusemo s reisom u politici. Kakve koristi od toga ima narod u Bosni? Pa ja bi ovim arapskim zemljama rekao: "Slusajte vi, jeste li vi nas uzeli za zagarantovane? Hocete li da se mi prekrstimo pa da bi vi povecali ekonomsku saradnju sa nama!?" Mislim ne sluzi vjera za ucjenu. Ali de naucite vec jednom kako da "pregovarate". Hocete li vec jednom prestati da budete smotani.
Jednostavno postavite ovo pitanje. Sta smo mi dobili sto je reis u politici? Pa po logici u Bosni bi trebalo da vrvi od investicija iz islamskih zemalja. Daleko vise i od Hrvatske i od Srbije. Sta je reis postigao sto je on politicar? Jeli primamio te investicije? Postigo je NULU.
Ni to nije uspio da postigne a kamoli nesto drugo.
A na kraju krajeva je zalosno da mi preko vjere i molimo ikoga za sadaku. Vjera treba da bude privatna stvar. Tako da ne vidim ama bas nikakve koristi mjesnjem vjere u politiku. Dzaba se ti nekom sminkas vjerom ako taj uvidi da ti nemas nikakve strucne podloge da obavis posao. Pokazi se strukom, znanjem, rukama i iskustvom a ne vjerom.
A na kraju sta se meni imaz pokazivati i dokazivati. Ja nisam Bog tobejarabi da bi ti sudio.
Svak vjeruje za sebe.
Last edited by andromeda101 on 22/04/2011 07:04, edited 1 time in total.
- andromeda101
#53 Re: Novi predsjednik Sabora IZ BiH
.
Last edited by andromeda101 on 22/04/2011 07:04, edited 4 times in total.
- andromeda101
#54 Re: Novi predsjednik Sabora IZ BiH
.
Last edited by andromeda101 on 22/04/2011 07:00, edited 1 time in total.
- andromeda101
#55 Re: Novi predsjednik Sabora IZ BiH
.
Last edited by andromeda101 on 22/04/2011 07:01, edited 1 time in total.
- andromeda101
#56 Re: Novi predsjednik Sabora IZ BiH
.
Last edited by andromeda101 on 22/04/2011 07:01, edited 1 time in total.
- Ciprol
#57 Re: Novi predsjednik Sabora IZ BiH
dobro andromeda101, ne moras ovdje nabijati postove. 5 postova, sve je to moglo u jedan post da stane.
kako god, zasto odjednom vjerski poglavari ne trebaju imati veze sa politikom?
neko je spomenuo da je Poslanik s.a.v.s. bio politicar, jeste, bio je i politicar i jos mnogo sta.
pa takodjer ako pogledamo sirenje islama dalje i islamske halife, svi su oni bili i drzavnici i vjerske vodje, jel' tako?
neko je spomenuo da je Poslanik s.a.v.s. bio politicar, jeste, bio je i politicar i jos mnogo sta.
pa takodjer ako pogledamo sirenje islama dalje i islamske halife, svi su oni bili i drzavnici i vjerske vodje, jel' tako?
- andromeda101
#58 Re: Novi predsjednik Sabora IZ BiH
Ciprol wrote:dobro andromeda101, ne moras ovdje nabijati postove. 5 postova, sve je to moglo u jedan post da stane.
Sad bi ja njih konsolidiro u jedan mega post. Ali ne vidim nigdje "Izbrisi/Delete" dugmic
Al haj snacu se nekako.
- Nele9
#59 Re: Novi predsjednik Sabora IZ BiH
@ andromeda
Bojim se da ovde fali neka žica u razumijevanju. Želim da vjerujem da imaš namjeru da daš konstruktivnu kritiku.
Uopće nemam namjeru komentarisati rad sadašnjeg reisa. Znam da je to heres reći na SAX-u, ali apsolutno sam za to da reis ili bilo koji drugi vjerski službenik ima pravo ali i obavezu da se očituje o stvarima koje su od inicijalne važnosti za Bošnjake muslimane. Dobro bi bilo kada bi većina uleme stajala iza ovakvog stava.
Ovo ne mislim zato što ˝to drugi čine˝ već zato što smatram da je to veoma važno i potrebno muslimanima.
Tvoj komentar o reisu i sklapanju poslova mi je van svake pameti. Pogotovo kada kažeš da se biznis zasniva na interesu. Katarski biznismen može se s reisom izljubit´, popiti kahvu, i svako na svoju stranu. Zar je reisova krivica zašto ljudi iz islamskih zemalja ne ulažu u Bosnu, ili zašto naše firme ne dobijaju poslove u tom dijelu svijeta?
Za te stvari moraš pitati vlast.
Evo ti mog iskustva. Boravio sam u više prebogatih, patuljastih, državica Perzijskog zaliva. Većina ambasadora djeluje otprilike ovako...prijem za Bajram, prijem za Dan nezavisnosti, prijem za dan nezavisnosti zemlje domaćina i tako u krug. Da je pameti ambasadori bi se zadržavali na poslu u onoj mjeri u kojoj obezbijede biznisa za naše firme.
Medjutim ne treba samo njih kriviti. Htio sam da pomognem jednom našem biznismenu da mu nadjem posla dole. Pa...lik nije bio zainteresovan. Ja nisam tražio ni marke, radio sam to radi sevapa i iz patriotskih razloga.
Drugi ne znaju kako bi se prezentovali. Treći nemaju certifikate...
Ne bih da sve bude crno...ali koliko je dole trafo stanica s natpisom ˝Energoinvest˝, brate...A tek poklopaca od šahtova s natpisom ˝Hidrogradnja˝.
Uglavnom ovo je daleko or reisa.
Bojim se da ovde fali neka žica u razumijevanju. Želim da vjerujem da imaš namjeru da daš konstruktivnu kritiku.
Uopće nemam namjeru komentarisati rad sadašnjeg reisa. Znam da je to heres reći na SAX-u, ali apsolutno sam za to da reis ili bilo koji drugi vjerski službenik ima pravo ali i obavezu da se očituje o stvarima koje su od inicijalne važnosti za Bošnjake muslimane. Dobro bi bilo kada bi većina uleme stajala iza ovakvog stava.
Ovo ne mislim zato što ˝to drugi čine˝ već zato što smatram da je to veoma važno i potrebno muslimanima.
Tvoj komentar o reisu i sklapanju poslova mi je van svake pameti. Pogotovo kada kažeš da se biznis zasniva na interesu. Katarski biznismen može se s reisom izljubit´, popiti kahvu, i svako na svoju stranu. Zar je reisova krivica zašto ljudi iz islamskih zemalja ne ulažu u Bosnu, ili zašto naše firme ne dobijaju poslove u tom dijelu svijeta?
Za te stvari moraš pitati vlast.
Evo ti mog iskustva. Boravio sam u više prebogatih, patuljastih, državica Perzijskog zaliva. Većina ambasadora djeluje otprilike ovako...prijem za Bajram, prijem za Dan nezavisnosti, prijem za dan nezavisnosti zemlje domaćina i tako u krug. Da je pameti ambasadori bi se zadržavali na poslu u onoj mjeri u kojoj obezbijede biznisa za naše firme.
Medjutim ne treba samo njih kriviti. Htio sam da pomognem jednom našem biznismenu da mu nadjem posla dole. Pa...lik nije bio zainteresovan. Ja nisam tražio ni marke, radio sam to radi sevapa i iz patriotskih razloga.
Drugi ne znaju kako bi se prezentovali. Treći nemaju certifikate...
Ne bih da sve bude crno...ali koliko je dole trafo stanica s natpisom ˝Energoinvest˝, brate...A tek poklopaca od šahtova s natpisom ˝Hidrogradnja˝.
Uglavnom ovo je daleko or reisa.
-
Murisno1
#60 Re: Novi predsjednik Sabora IZ BiH
A kako se ne miješati u politiku? Jel zna neko odgovor? (ako svi znamo da je politika ušla, na silu, u sve)
-
crnko
#61 Re: Novi predsjednik Sabora IZ BiH
Politika je prevažna stvar da se Bošnjaci, pa samim time i Bošnjaci vjernici i njihovi izabrani predstavnici, u ovom slučaj IVZ predvođena Reisom Cerićem ne bi sa njome bavili...poenta je što mnogi ljudi imaju pogrešno shvatanje islama, kao da je to nešto odvojeno od stvarnog svijeta, od politike, od ekonomije, od bilo kojeg dijela ljudskog života..Baš naprotiv- islam jeste život, a sastavni dio toga jeste i bavljenje politikom, ili da budemo precizniji- stvarima značajnim za Bošnjake muslimane na ovim prostorima, što te opet vraća na politiku...andromeda101 wrote:On je bio Boziji poslanik i vodio je ljude u to vrijeme. A Ceric nije Boziji poslanik. Tako da ta uporedba "nidje veze".BHF_Manijak wrote:Jel Poslanik bio politicar?! Kratko jasno molim te odgovori - Da - NEandromeda101 wrote:Stavljati vjerske vodje u politiku zbog njihovih pohlepa nije vrijedno ni jednog procenta teritorije BiH niti ni jednog shehida.
Ako hoces da promovises Islam promovisi ga vjerskim putem a ne politickim. Jer samo stvaras kod drugih vecu odbojnost prema samom Islamu kao vjeri. Jer Islam je vjera a ne politika.
Ja ne kazem da se mi trebamo sramiti sto smo muslimani. Naprotiv. Jer taj "sram" nam je pokusan biti nametnut toliko dugo i jos se taj proces nastavlja. Ali ne trebamo sad hrliti u drugu krajnost gdje se mi sad previse hvalimo s vjerom. Treba naci sredinu i biti skroman. Treba imati mjeru u svemu. Inace ako odemo u drugu krjajnost koju sam gore napomenuo, pojavice se faktori koji ce nas prisiljavati opet u prvu krajnost, straha, srama itd sto si musliman. Kontas?
Ja jednostavno vidim problem u tome sto neki "vjerski vodja" kontaminira vjeru (Islam) s politikom. Pa ako volite Islam, trebalo bi i vas ovo brinuti.
A s druge strane on samo ima iskustva u vjeri. Jeli strucnjak za matematiku, fiziku, ekonomiju, medicinu, arhikteturu itd. Takvi ljudi trebaju da vode ovu drzavu u ovom teskom vremenu iz blata. Strucnjaci.
Traziti najbolje kombinacije da se gradi ova drzava i ljudi zaposle.
Strucnjaci neka vode drzavu. Kad se ide na zapad da se naprave kontakti to prepustiti strucnjacima koji ce napraviti ekonomske kontakte i dovuci investicije.
Kad se ide na istok (muslimanske zemlje) neka onda reis da uvodnu rijec, ali opet koristiti strucnjake da bi se napravila ekonomska veza.
U biznisu ne vlada jaranstvo vec logika i cista racunica. Meni dodje da povratim kad vidim da arapske zemlje imaju jacu ekonomsku saradnju i s Hrvatskom i Srbijom nego s nama. A mi se nesto pusemo s reisom u politici. Kakve koristi od toga ima narod u Bosni? Pa ja bi ovim arapskim zemljama rekao: "Slusajte vi, jeste li vi nas uzeli za zagarantovane? Hocete li da se mi prekrstimo pa da bi vi povecali ekonomsku saradnju sa nama!?" Mislim ne sluzi vjera za ucjenu. Ali de naucite vec jednom kako da "pregovarate". Hocete li vec jednom prestati da budete smotani.
Jednostavno postavite ovo pitanje. Sta smo mi dobili sto je reis u politici? Pa po logici u Bosni bi trebalo da vrvi od investicija iz islamskih zemalja. Daleko vise i od Hrvatske i od Srbije. Sta je reis postigao sto je on politicar? Jeli primamio te investicije? Postigo je NULU.
Ni to nije uspio da postigne a kamoli nesto drugo.
A na kraju krajeva je zalosno da mi preko vjere i molimo ikoga za sadaku. Vjera treba da bude privatna stvar. Tako da ne vidim ama bas nikakve koristi mjesnjem vjere u politiku. Dzaba se ti nekom sminkas vjerom ako taj uvidi da ti nemas nikakve strucne podloge da obavis posao. Pokazi se strukom, znanjem, rukama i iskustvom a ne vjerom.
A na kraju sta se meni imaz pokazivati i dokazivati. Ja nisam Bog tobejarabi da bi ti sudio.
Svak vjeruje za sebe.
- ultima_palabra
#62 Re: Novi predsjednik Sabora IZ BiH
Naravno da se reis i drugi velikodostojnici IZ mogu i trebaju uključiti u politička zbivanja, ali pod ovim uslovima:
- bez podrške tačno određenim strankama i političarima
- sa definisanim prioritetima koji će odražavati dignitet IZ... znači strateški bitna pitanja, ne krmetina u TV seriji
- moraju biti svjesni da ulaze u područje gdje se zadaju niski udarci, ako razmjena mišljenja postane neugodna nema zaklanjanja iza institucije IZ
- sa definisanim prioritetima koji će odražavati dignitet IZ... znači strateški bitna pitanja, ne krmetina u TV seriji
- moraju biti svjesni da ulaze u područje gdje se zadaju niski udarci, ako razmjena mišljenja postane neugodna nema zaklanjanja iza institucije IZ
-
udarnik35
#63 Re: Novi predsjednik Sabora IZ BiH
Murisno1 wrote:A kako se ne miješati u politiku? Jel zna neko odgovor? (ako svi znamo da je politika ušla, na silu, u sve)
Salu na stranu i da se vratim temi.
Snazno podrzavam ukljucivanje IZ u politiku, pa cak i cvrsce i jace nego do sada, ali sve dok je ono u okviru Kur'ana i Sunneta, a ne jaranstva i bliskosti odredjenih vjerskih lica politickim strankama. Poklici tipa "Harise, napisi nam Ustav" ili "Predsjednik SDA treba biti mlad, lijep i pametan" su zloupotrebe funkcije koju smo im povjerili.
Ali sa druge strane, bilo bi jakao pozeljno po meni kada bi se IZ u vidu fetvi ocitovala o drustvenim pojavama (homoseksulanost, povecano nasilje, alkoholizam, pojava tumacenja Islama koja su izvan hanefijskog mezheba itd.), a posebno o odredjenim zakonskim rjesenjima dok su jos u parlamentarnoj proceduri, odnosno izdavanje neke "potvrde" da odredjeni zakon nije u suportnosti sa Kur'anom i Sunnetom (ili da jeste). To bi bio pozitivan politicki angazman IZ.
-
crnko
#64 Re: Novi predsjednik Sabora IZ BiH
Mogu se djelomično složiti sa tobom. Dijelim mišljenje sa tobom vezano za podržavanjem jedne stranke, u ovom današnjem vremenu, ali se ne slažem da se ne može podržati određeni političar, koji radi dobro za ovaj narod i državu...mislim da trebaju podržavati ljude koji rade dobro- iz različitih stranaka, jer danas je takva situacija u Bosni da nema baš neke stranke za koju bi rekao da je apsolutno preovlađujuće dobra u svakom segmentu ili svakom dijelu BiH, ali zato ima političara unutar svake stranke, koji rade dobro i ne vidim problem da se ti ljudi podrže...a isto je i kad je situacija obrnuta- onoga ko radi zlo treba napasti ma iz koje stranke bioultima_palabra wrote:Naravno da se reis i drugi velikodostojnici IZ mogu i trebaju uključiti u politička zbivanja, ali pod ovim uslovima:
Sad što se tiče prioriteta- mislim da se IZ dosada baš drži nekako prioriteta, ne trudi se svim silama skrenuti medijsku pažnju na sebe, ali ponekad se neko reagiranje IZ banalizira, prenapuše, pa se malo lažeitd, od strane nekih medija, tako da ispadne da se IZ bavi marginalnim stvarima.
Da skratim priču- IZ je prevažna bošnjačkoislamska institucija da bi, u ovakvom vremenu i u ovakvom okruženju bila izvan politike ili izvan bilo kojeg segmenta života u BiH. Njoj, prema islamskom učenju, nije ni dozvoljeno biti izvan događaja koji se tiču Islama i Bošnjaka muslimana na ovim prostorima. Ona , kao najjača i najorganiziranija bošnjačkomuslimanska organizacija, kao kohezivni faktor za većinu Bošnjaka na prostorima BiH i šire, ne smije biti indiferentna prema stvarnosti koja je okružuje. Sad možda tu ima nekih "izleta", nekih nesnalaženja, nekih pogrešnih poteza- ali kod koga toga nema.
- ultima_palabra
#65 Re: Novi predsjednik Sabora IZ BiH
Treba podržati djelo koje neko uradi, a ne ličnost... kod nas baš i nema političara koji stalno rade dobro, tako da će im biti olakšana situacija.crnko wrote:Mogu se djelomično složiti sa tobom. Dijelim mišljenje sa tobom vezano za podržavanjem jedne stranke, u ovom današnjem vremenu, ali se ne slažem da se ne može podržati određeni političar, koji radi dobro za ovaj narod i državu...mislim da trebaju podržavati ljude koji rade dobro- iz različitih stranaka, jer danas je takva situacija u Bosni da nema baš neke stranke za koju bi rekao da je apsolutno preovlađujuće dobra u svakom segmentu ili svakom dijelu BiH, ali zato ima političara unutar svake stranke, koji rade dobro i ne vidim problem da se ti ljudi podrže...a isto je i kad je situacija obrnuta- onoga ko radi zlo treba napasti ma iz koje stranke bioultima_palabra wrote:Naravno da se reis i drugi velikodostojnici IZ mogu i trebaju uključiti u politička zbivanja, ali pod ovim uslovima:
Sad što se tiče prioriteta- mislim da se IZ dosada baš drži nekako prioriteta, ne trudi se svim silama skrenuti medijsku pažnju na sebe, ali ponekad se neko reagiranje IZ banalizira, prenapuše, pa se malo lažeitd, od strane nekih medija, tako da ispadne da se IZ bavi marginalnim stvarima.
Da skratim priču- IZ je prevažna bošnjačkoislamska institucija da bi, u ovakvom vremenu i u ovakvom okruženju bila izvan politike ili izvan bilo kojeg segmenta života u BiH. Njoj, prema islamskom učenju, nije ni dozvoljeno biti izvan događaja koji se tiču Islama i Bošnjaka muslimana na ovim prostorima. Ona , kao najjača i najorganiziranija bošnjačkomuslimanska organizacija, kao kohezivni faktor za većinu Bošnjaka na prostorima BiH i šire, ne smije biti indiferentna prema stvarnosti koja je okružuje. Sad možda tu ima nekih "izleta", nekih nesnalaženja, nekih pogrešnih poteza- ali kod koga toga nema.
Drugo, do ove tri stavke sam došao baš uzimajući sadašnjeg reisa kao primjer kako NE treba raditi. Sve tri stavke je konstantno i dosljedno kršio
-
crnko
#66 Re: Novi predsjednik Sabora IZ BiH
Ja ipak mislim da je Reis, u ovakvom okruženju, sa ovakvom situacijom te sa ovakvim ljudima i političarima- izvukao i uradio masu dobrih stvari...al nije mi to poenta dokazivati sad- poenta mi je druga a tiče se toga da je IVZ dužna učestvovati u svemu onome što se tiče Islama i Bošnnjaka na ovim prostorima, uključujući i politiku.ultima_palabra wrote:Treba podržati djelo koje neko uradi, a ne ličnost... kod nas baš i nema političara koji stalno rade dobro, tako da će im biti olakšana situacija.crnko wrote:Mogu se djelomično složiti sa tobom. Dijelim mišljenje sa tobom vezano za podržavanjem jedne stranke, u ovom današnjem vremenu, ali se ne slažem da se ne može podržati određeni političar, koji radi dobro za ovaj narod i državu...mislim da trebaju podržavati ljude koji rade dobro- iz različitih stranaka, jer danas je takva situacija u Bosni da nema baš neke stranke za koju bi rekao da je apsolutno preovlađujuće dobra u svakom segmentu ili svakom dijelu BiH, ali zato ima političara unutar svake stranke, koji rade dobro i ne vidim problem da se ti ljudi podrže...a isto je i kad je situacija obrnuta- onoga ko radi zlo treba napasti ma iz koje stranke bioultima_palabra wrote:Naravno da se reis i drugi velikodostojnici IZ mogu i trebaju uključiti u politička zbivanja, ali pod ovim uslovima:
Drugo, do ove tri stavke sam došao baš uzimajući sadašnjeg reisa kao primjer kako NE treba raditi. Sve tri stavke je konstantno i dosljedno kršio
- NIN
#67 Re: Novi predsjednik Sabora IZ BiH
...ja ovo mandalim!udarnik35 wrote:
...a kome nije sta jasno onda nek' pogleda prilozeni video!