Čaršijska priča je da je tuzlanski (TK) SDA podržavao B. Izetbegovića na zadnjim stranačkim izborima, te je nakon Tihijeve pobjede počela tiha osveta.GOLFER wrote:i covjek nije u DOBRIM odnosima sa TIHICEM... Uglavnom is svega prilozenog radi se o postenom i cestitom muslimanu, a tome doprinosi i cinjenica da MALO o njemu znamo... Da je bio kakav LOPINAS svi bi za njega znali... tako je to kod nas, postenog niko ne spominje (a nece ni on sam sebe) dok se za ''olose'' daleko cuje a i znaju sami sebe na sva usta hvaliti...HomeArt wrote:Bio je glavni imam u Zivinicama, covjek koji je gurao zakon o smanjenju plata poslanicima i odbio primati poslanicki dodatak...arzuhal wrote:Osobno, ne znam ništa o g-dinu Softiću, a i mene zanima malo više.
Novi predsjednik Sabora IZ BiH
- Nele9
#26 Re: Novi predsjednik Sabora IZ BiH
- Nele9
#27 Re: Novi predsjednik Sabora IZ BiH
Daleko od toga da sam dostojan da ocjenjujem uvaženog profesora, ali reći ću svoje mišljenje koje je samo moje i ne mora značiti ništa.arzuhal wrote:Kada je riječ o dr. Kariću, kao mogućim, budućim reisom - ja sam sam sa sobom podijeljenog stava i osjećaja
Prof. Karić (kao i prof. Hafizović) su za moj ukus previše sufijski i metafizički orijentirani. Ovo nije ni u kakvom negativnom smislu već je za moj pojam njihov nastup previše akademski i zatvoren za prostog bosanskog muslimana.
Oni i dalje ostaju gromade naše uleme i možemo samo Bogu zahvaliti što ih imamo.
- arzuhal
#28 Re: Novi predsjednik Sabora IZ BiH
Otprilike je i moje mišljenje takvo, barem donekle. Meni ne predstavlja problem ničija ''sufijska i metafizička orijentiranost'', itsl. nego neke druge stvari koje bi se, na koncu, mogle podvesti pod jednu. A sve to moje razmišljanje započinje pitanjem: Šta je, ustvari, posao reis-ul-uleme? Koja je njegova primarna zadaća?Nele9 wrote:Daleko od toga da sam dostojan da ocjenjujem uvaženog profesora, ali reći ću svoje mišljenje koje je samo moje i ne mora značiti ništa.arzuhal wrote:Kada je riječ o dr. Kariću, kao mogućim, budućim reisom - ja sam sam sa sobom podijeljenog stava i osjećaja
Prof. Karić (kao i prof. Hafizović) su za moj ukus previše sufijski i metafizički orijentirani. Ovo nije ni u kakvom negativnom smislu već je za moj pojam njihov nastup previše akademski i zatvoren za prostog bosanskog muslimana.
Oni i dalje ostaju gromade naše uleme i možemo samo Bogu zahvaliti što ih imamo.
I ne mislim samo po Ustavu IZBiH, nego i po svakodnevnom razmišljanju običnog muslimana, pripadnika IZBiH. U takvim razmišljanjima, u kojim se sasvim grubo sučeljevam sa našom stvarnošću, pokušavam odgonetnuti - na svoju ruku, naravno - ponajbolji profil čovjeka za tu funkciju, te da li ga ima i ko bi bio taj...
- Motokultivator
#29 Re: Novi predsjednik Sabora IZ BiH
Obzirom da poznajem donekle rad svih mogucih kandidata (ovih o kojima se spkelulise). Moj izbor, moj favorit je Grabus. Ali iskreno suljmam da ce njega izabrati.
- arzuhal
#30 Re: Novi predsjednik Sabora IZ BiH
Enesa Karića će podržati i oni koji su za njega i oni koji su protiv njega, svaki iz svojih razloga.
- ultima_palabra
#31 Re: Novi predsjednik Sabora IZ BiH
Ovo izgleda prestalo primirje između FTV i reisa... vjerovatno produkt posljednje Cerićeve izjave 
-
node1
#32 Re: Novi predsjednik Sabora IZ BiH
mozda ovdje treba prije postaviti pitanje da li je ok da se predsjedavajuci biraju iz reda politicara?
to povlaci za sobom smjestanje misije IZ u propolitički kontekst, SDA u očitom slučaju, jer isto tako znamo da je većina sabornjaka izabrana po liniji sda lobiranja.
da li je moguce poslije govor o depolitiziranoj IZ i njenom transparentnom radu u promicanju i čuvanju vrijednosti tradicionalnog islama ovdje?
kakav je to politički islam kojeg su sklepali ovi poslijeratni kvazi-čuvari bošnjačko-islamske duhovnosti?
da li je potrebna katarza IZ, reforma struktura IZ ako smo svjedoci tarlahanja i postranja u manifestnom i programskom radu?
to povlaci za sobom smjestanje misije IZ u propolitički kontekst, SDA u očitom slučaju, jer isto tako znamo da je većina sabornjaka izabrana po liniji sda lobiranja.
da li je moguce poslije govor o depolitiziranoj IZ i njenom transparentnom radu u promicanju i čuvanju vrijednosti tradicionalnog islama ovdje?
kakav je to politički islam kojeg su sklepali ovi poslijeratni kvazi-čuvari bošnjačko-islamske duhovnosti?
da li je potrebna katarza IZ, reforma struktura IZ ako smo svjedoci tarlahanja i postranja u manifestnom i programskom radu?
- bijela
#34 Re: Novi predsjednik Sabora IZ BiH
znači:
kavazović
karić
zukorlić
i
grabus
kavazović
karić
zukorlić
i
grabus
- BHF_Manijak
#35 Re: Novi predsjednik Sabora IZ BiH
Sto za prvog nemas "comment", sto ti je drugi "eemmmm", a sto ti je treci "hhmmmm nidje veze"bijela wrote:znači:
kavazović![]()
karić![]()
zukorlić![]()
i
grabus
- Bosanac sa dna kace
#36 Re: Novi predsjednik Sabora IZ BiH
jarrane u nas naki izbori 7/24
samo sto je bila kampanja u SPC poceli nam normalni izbori, sad predizborna u IVZ, kad ce pocet predizborna kampanja u katolickoj crkvi i jevrejskoj zajednici?
samo sto je bila kampanja u SPC poceli nam normalni izbori, sad predizborna u IVZ, kad ce pocet predizborna kampanja u katolickoj crkvi i jevrejskoj zajednici?
- Haris.ba
#37 Re: Novi predsjednik Sabora IZ BiH
Treba postaviti pitanje.node1 wrote:mozda ovdje treba prije postaviti pitanje da li je ok da se predsjedavajuci biraju iz reda politicara?
To i jeste najveće pitanje. Ali treba vidjeti je li problem što su ljudi iz sda ili što su uopće iz politike. I kakav bi značaj sabora bio da ga čine ljudi koji nemaju stvarne političke moći.node1 wrote:to povlaci za sobom smjestanje misije IZ u propolitički kontekst, SDA u očitom slučaju, jer isto tako znamo da je većina sabornjaka izabrana po liniji sda lobiranja.
Šta je tradicionalni Islam? Misliš hanefijska škola?node1 wrote:da li je moguce poslije govor o depolitiziranoj IZ i njenom transparentnom radu u promicanju i čuvanju vrijednosti tradicionalnog islama ovdje?
Šta je politički Islam?node1 wrote:kakav je to politički islam kojeg su sklepali ovi poslijeratni kvazi-čuvari bošnjačko-islamske duhovnosti?
-
hecimnadri
#38 Re: Novi predsjednik Sabora IZ BiH
jest bio je ,ali ja smatram da mu tu pripada mjesto gosta reisa Cerića .zonbirile wrote:je li ono i Zukorlić bio,u civilu u drugom redu?
No netreba nama nikakav Zukorlić(daleko mu kuća bila od naše) imamo mi u BiH dovoljno dobrih imama kandidata za reisa.
Nama u Islamskoj zajednici trebaju ljudi koji će se baviti vjerom ,a ne politikom kakav je dosad bio slučaj.I Cerića i Spahića hitno reba poslati u penziju.
Što se tiče ovoga govora u Davosu ,mislim da je to Radončić dobro izreklamirao.Mi bošnjaci(muslimani) u BiH nemamo i nećemo imati nikakve koristi od toga.
Moj izbor je Enes Karić.
Dosta nam je ovih što nas ubjeđuju da nevidimo dobro, te će nam ti isti objasniti šta je istina.
Ja vam ipak savjetujem da gledate svojim očima a da mnogo nevjerujete pričama pa makar dolazile i od uleme.
- Nele9
#39 Re: Novi predsjednik Sabora IZ BiH
@ arzuhal
Dilema je definitivno tu. Mada sam na jednom od prethodnih postova rekao da sam za ef. Kavazovića, ako ni zbog čega drugog onda zbog njegove službe u odbrani naroda i zemlje, priznajem da nisam siguran da li je on (ili bilo ko drugi) ˝taj˝ kojeg trebamo za reisa.
Reis definitivno treba biti ˝narodski˝, ali ne previše...Možda uvaženi Mustafa Spahić sa dobrom ˝kočnicom˝
Dilema je definitivno tu. Mada sam na jednom od prethodnih postova rekao da sam za ef. Kavazovića, ako ni zbog čega drugog onda zbog njegove službe u odbrani naroda i zemlje, priznajem da nisam siguran da li je on (ili bilo ko drugi) ˝taj˝ kojeg trebamo za reisa.
Reis definitivno treba biti ˝narodski˝, ali ne previše...Možda uvaženi Mustafa Spahić sa dobrom ˝kočnicom˝
-
theTruePath
#40 Re: Novi predsjednik Sabora IZ BiH
hecimnadri wrote:jest bio je ,ali ja smatram da mu tu pripada mjesto gosta reisa Cerića .zonbirile wrote:je li ono i Zukorlić bio,u civilu u drugom redu?
No netreba nama nikakav Zukorlić(daleko mu kuća bila od naše) imamo mi u BiH dovoljno dobrih imama kandidata za reisa.
Nama u Islamskoj zajednici trebaju ljudi koji će se baviti vjerom ,a ne politikom kakav je dosad bio slučaj.I Cerića i Spahića hitno reba poslati u penziju.
Što se tiče ovoga govora u Davosu ,mislim da je to Radončić dobro izreklamirao.Mi bošnjaci(muslimani) u BiH nemamo i nećemo imati nikakve koristi od toga.
Moj izbor je Enes Karić.
Dosta nam je ovih što nas ubjeđuju da nevidimo dobro, te će nam ti isti objasniti šta je istina.
Ja vam ipak savjetujem da gledate svojim očima a da mnogo nevjerujete pričama pa makar dolazile i od uleme.
Placas li clanarinu IZ? ako ne onda,,,adios
-
zonbirile
#41 Re: Novi predsjednik Sabora IZ BiH
------------------------------------------hecimnadri wrote:jest bio je ,ali ja smatram da mu tu pripada mjesto gosta reisa Cerića .zonbirile wrote:je li ono i Zukorlić bio,u civilu u drugom redu?
Moj izbor je Enes Karić.
pa na FTV saznah i on jedan od kandidata za novog Reisa.
- andromeda101
#42 Re: Novi predsjednik Sabora IZ BiH
Ovo je kardinalna greska sa nase strane da dopustamo vjerske vodje u politiku. To samo moze dati povoda da drugi iskoriste protiv nas. Ne trebamo se obazirati sta druge drzave rade kao na primjer Srbija s mantijama u parlamentu. Mi trebamo voditi "nasu" igru a ne "praviti kucu da bi se takmicili s komsijom". Nemam nista protiv da Ceric bude u politici ali nek onda bude politicar a ne vjerski vodja, nek skine turban i obuce odijelo s kravatom kao profesionalac.theTruePath wrote:hecimnadri wrote:jest bio je ,ali ja smatram da mu tu pripada mjesto gosta reisa Cerića .zonbirile wrote:je li ono i Zukorlić bio,u civilu u drugom redu?
Moj izbor je Enes Karić.
Znam da se vjera cak sta vise koristi i na zapadu u politici, ali kao sto rekoh mi trebamo "play smart" (odigrati pametno). Nama treba da bude prioritet drzava BiH, vjera je privatna stvar a ne ici grlom u jagode. Jeli vi vidite koliko je to glupo i neukusno da Ceric ide u posjetu gen. Divljaku.
- andromeda101
#43 Re: Novi predsjednik Sabora IZ BiH
I jos nesto, mi se ne mjesamo u IZ. Ali se IZ ne treba mjesati u politiku. Toliko o "clanarini".theTruePath wrote:hecimnadri wrote:jest bio je ,ali ja smatram da mu tu pripada mjesto gosta reisa Cerića .zonbirile wrote:je li ono i Zukorlić bio,u civilu u drugom redu?
Moj izbor je Enes Karić.
- andromeda101
#44 Re: Novi predsjednik Sabora IZ BiH
A sto se mene tice da je Ceric iole pravi vjernik on nebi zabado nos gdje mu nije mjesto, t.j. u politici. Gdje ces ti biti vjernik i to vjerski vodja i biti politicar u isto vrijeme. A znamo da u politici moras i slagati. Bar sitno ali i slagati i glumiti.
- andromeda101
#45 Re: Novi predsjednik Sabora IZ BiH
Stavljati vjerske vodje u politiku zbog njihovih pohlepa nije vrijedno ni jednog procenta teritorije BiH niti ni jednog shehida.
Ako hoces da promovises Islam promovisi ga vjerskim putem a ne politickim. Jer samo stvaras kod drugih vecu odbojnost prema samom Islamu kao vjeri. Jer Islam je vjera a ne politika.
Ako hoces da promovises Islam promovisi ga vjerskim putem a ne politickim. Jer samo stvaras kod drugih vecu odbojnost prema samom Islamu kao vjeri. Jer Islam je vjera a ne politika.
-
GOLFER
#46 Re: Novi predsjednik Sabora IZ BiH
andromeda101 wrote:A sto se mene tice da je Ceric iole pravi vjernik on nebi zabado nos gdje mu nije mjesto, t.j. u politici. Gdje ces ti biti vjernik i to vjerski vodja i biti politicar u isto vrijeme. A znamo da u politici moras i slagati. Bar sitno ali i slagati i glumiti.
Cuj pa da se Bosnjacki politicari mjesaju u SVOJ posao kao sto bi trebali i da su izgradili jak i jedinstven Bosnjacki ''korpus'' IZ i reis ne bi imali nikakvu potrebu da se mjesaju... Ali u ovakvoj situaciji gdje se politicari i politika igra sa sudbinama svih nas bilo bi NEOZBILJNO i vrlo GLPO da vrhovni covjek Islamske zajednice ignorise politiku... Cak i da nam nije ovako, opet je normalno da se i vjerske zajednice bave politikom u odredjenom stepenu...
Last edited by GOLFER on 21/04/2011 19:32, edited 1 time in total.
- andromeda101
#47 Re: Novi predsjednik Sabora IZ BiH
A ako "vjerske vodje" ne svataju ovo, ili su glupe ili lazu i prave se glupe. Ako su glupe onda nisu za politike. A ako lazu da su glupe onda nisu nikakvi vjernici.andromeda101 wrote:Stavljati vjerske vodje u politiku zbog njihovih pohlepa nije vrijedno ni jednog procenta teritorije BiH niti ni jednog shehida.
-
GOLFER
#48 Re: Novi predsjednik Sabora IZ BiH
Malo smo nervozni...andromeda101 wrote:A ako "vjerske vodje" ne svataju ovo, ili su glupe ili lazu i prave se glupe. Ako su glupe onda nisu za politike. A ako lazu da su glupe onda nisu nikakvi vjernici.andromeda101 wrote:Stavljati vjerske vodje u politiku zbog njihovih pohlepa nije vrijedno ni jednog procenta teritorije BiH niti ni jednog shehida.
U cem je problem?
Kako se to tacno Islam u BiH promovise politickim putem? i ko to radi? molio bih ime i Prezime...
- BHF_Manijak
#49 Re: Novi predsjednik Sabora IZ BiH
Jel Poslanik bio politicar?! Kratko jasno molim te odgovori - Da - NEandromeda101 wrote:Stavljati vjerske vodje u politiku zbog njihovih pohlepa nije vrijedno ni jednog procenta teritorije BiH niti ni jednog shehida.
- Nele9
#50 Re: Novi predsjednik Sabora IZ BiH
Apsolutno se slažem da se mora mudro igrati igra u ovom specijalnom ratu koji se još uvijek vodi protiv Bosne.
Mora se misliti unaprijed i na volej dočekati svaki pokušaj diskreditacije islama, muslimana, Bošnjaka.
Onima koji govore o islamu bez ikakvog ili vrlo malo znanja bih preporučio da se prvo edukuju barem o osnovama: kako je islam nastao, ko je počeo vjeru prenositi ljudima, ustroj prve muslimanske zajednice, itd.
Takodje najtoplije preporučujem čini mi se BBC-jev dokumentarac ˝Living Islam˝ iliti Živi Islam. Pa, bi možda poslije ovoga, ali tek poslije dobrog promišljanja, bilo jasnije zašto islam dotiče sve aspekte čovjekovog života i zašto nema zatvaranja islama.
Činjenica je da je u posljednjih skoro 150 godina IZ jedina institucija u Bošnjaka koja je preživjela i Austro-Ugare i dvije Srbo-Kraljevine, i komuniste. Možda bi trebalo promisliti kome ide u prilog da se ova institucija svede na nivo nekakvog mahalskog udruženja gradjana.
Ova institucija, uz sve svoje prednosti i nedostatke, je uspjela da preživi i nastavlja da aktivno utiče na razvijanje vjerske, kulturne pa i nacionalne svijesti Bošnjaka muslimana.
Po principu da uvijek može bolje, stava sam da se aktivno treba boriti da se neke prakse unaprijede, a ne glumiti prosvijetljenog intelektualca u cyber svijetu i kakiti po svemu a ne stvarati ništa.
I na kraju...zaboli me ba šta misle zapadni ili istočni susjedi. Svoje su pokazali i pokazuju i neka se stide. Ne marim puno ni za MZ koja je gledala iz salona dok mi je narod krvario, dokrajčivan toljagom.
Ali, treba mudro igrati.
Mora se misliti unaprijed i na volej dočekati svaki pokušaj diskreditacije islama, muslimana, Bošnjaka.
Onima koji govore o islamu bez ikakvog ili vrlo malo znanja bih preporučio da se prvo edukuju barem o osnovama: kako je islam nastao, ko je počeo vjeru prenositi ljudima, ustroj prve muslimanske zajednice, itd.
Takodje najtoplije preporučujem čini mi se BBC-jev dokumentarac ˝Living Islam˝ iliti Živi Islam. Pa, bi možda poslije ovoga, ali tek poslije dobrog promišljanja, bilo jasnije zašto islam dotiče sve aspekte čovjekovog života i zašto nema zatvaranja islama.
Činjenica je da je u posljednjih skoro 150 godina IZ jedina institucija u Bošnjaka koja je preživjela i Austro-Ugare i dvije Srbo-Kraljevine, i komuniste. Možda bi trebalo promisliti kome ide u prilog da se ova institucija svede na nivo nekakvog mahalskog udruženja gradjana.
Ova institucija, uz sve svoje prednosti i nedostatke, je uspjela da preživi i nastavlja da aktivno utiče na razvijanje vjerske, kulturne pa i nacionalne svijesti Bošnjaka muslimana.
Po principu da uvijek može bolje, stava sam da se aktivno treba boriti da se neke prakse unaprijede, a ne glumiti prosvijetljenog intelektualca u cyber svijetu i kakiti po svemu a ne stvarati ništa.
I na kraju...zaboli me ba šta misle zapadni ili istočni susjedi. Svoje su pokazali i pokazuju i neka se stide. Ne marim puno ni za MZ koja je gledala iz salona dok mi je narod krvario, dokrajčivan toljagom.
Ali, treba mudro igrati.