Novi grb RS

Locked
domacin

Post by domacin »

Enka-Benka wrote:
domacin wrote:
rashid wrote: Dok ljudi rade naucne radove i bave se stvarima, koji nam olaksavaju zivot, tebi slicni samo pravite razlike izmedzu bosanaca i djelite jih jos na neke nacije koje tek postoje od 95 a sto je najgore, da su sve te nacije izmisljene. A sad dolazi tacka na i, da tim izmisljenim nacijam crtas grbove/simbole!

Rat nije bio posten, jer su kreteni kao sto si ti ostali zivi.

BOSNA BOSANCIMA!
Стварно ми те је жао.
Жали и ти себе што преживи са оваквим контовима.
И да БОСНА СВИМ ЊЕНИМ ГРАЂАНИМА.
Mars u PM sa tom cirilicom skote,jebo te grb,amblem i repulika mrska,u vukojebinu nazad odakle si i potekao pa se tamo siri seljacino bjelosvjetska!!!

Sorry admin na izrazima ali i ban mi nije zao dobtiti,fakat mi se digao srcani :x
Јел се то неки муџахедин јавља.
Ал у реду је, разумијем твоју фрустрираност. Ускоро ће те протјерати из моје Босне а и бановати са форума.

Иначе осим конститутивности сва три народа на простору цијеле БИХ у истој се равноправно користе сва три језика и оба писма, ЛАТИНИЦА И ЋИРИЛИЦА.

Зато ја ако хоћу писати ћирилицом то ћу и радити исто као што неко други пише латиницом, шта је проблем.
Last edited by domacin on 19/09/2007 23:36, edited 1 time in total.
ticoroman

Post by ticoroman »

domacin wrote:
Enka-Benka wrote:
domacin wrote: Stvarno mi te je žao.
Žali i ti sebe što preživi sa ovakvim kontovima.
I da BOSNA SVIM NJENIM GRAĐANIMA.
Mars u PM sa tom cirilicom skote,jebo te grb,amblem i repulika mrska,u vukojebinu nazad odakle si i potekao pa se tamo siri seljacino bjelosvjetska!!!

Sorry admin na izrazima ali i ban mi nije zao dobtiti,fakat mi se digao srcani :x
Jel se to neki mudžahedin javlja.
Al u redu je, razumijem tvoju frustriranost. Uskoro će te protjerati iz moje Bosne.

Inače osim konstitutivnosti sva tri naroda na prostoru cijele BIH u istoj se ravnopravno koriste sva tri jezika i oba pisma, LATINICA I ĆIRILICA.

Zato ja ako hoću pisati ćirilicom to ću i raditi isto kao što neko drugi piše latinicom, šta je problem.
Nije nista problem, ali je smijenso sto si odjenom presao na cirilicu kada smo odbacili tvoj prijedlog grba. Sto se mene tice pisi kako hoces, na mom racunaru je sve latinica svakako. :D
MuaDib

Post by MuaDib »

Razgledajuči vaše grbo-prikaze, ja predlažem ovakva rješenja:

1. Grb Federacije BiH, isti kao i dosadašnji, samo u gornjem dijelu grba u tri polja predstaviti simbole tri konstitutivna naroda.

Image

2. Grb RS, sličan federalnom, gornji dio grba sa poljima nacionalnih simbola konstitutivnih naroda, a u donjem dijelu izbaciti 10 zvjezdica, jer RS nema 10 kantona, a dodati motiv sa zastave BiH.

Image.
domacin

Post by domacin »

ticoroman wrote:
domacin wrote:
Enka-Benka wrote: Mars u PM sa tom cirilicom skote,jebo te grb,amblem i repulika mrska,u vukojebinu nazad odakle si i potekao pa se tamo siri seljacino bjelosvjetska!!!

Jel se to neki mudžahedin javlja.
Al u redu je, razumijem tvoju frustriranost. Uskoro će te protjerati iz moje Bosne.

Inače osim konstitutivnosti sva tri naroda na prostoru cijele BIH u istoj se ravnopravno koriste sva tri jezika i oba pisma, LATINICA I ĆIRILICA.

Zato ja ako hoću pisati ćirilicom to ću i raditi isto kao što neko drugi piše latinicom, šta je problem.
Nije nista problem, ali je smijenso sto si odjenom presao na cirilicu kada smo odbacili tvoj prijedlog grba. Sto se mene tice pisi kako hoces, na mom racunaru je sve latinica svakako. :D
Па прешао сам намјерено да видим хоће ли бити каквих коментара због тога.
И ето нашао се неко као Енка-Бенка којем то толико смета да је спреман бити банован због вријеђања. Позитивно је што је то усамљен случај, барем за сад.

Него да се ми вратимо симболима.
Prozor

Post by Prozor »

basta sljezove boje wrote:jedini kompromis je ukidanje RS-a i regionalizacija BiH, pa nek Bosanska Krajina ima svoj grb, a Podrinje svoj. Smjesno je praviti grb nekakve teritorije u kojoj Srebrenica pripada Banjoj Luci mada joj je blize Sarajevo. Valjda ce i bosanski Srbi vremenom shvatiti da im je bolje biti kod kuce u cijeloj BiH nego od Laktasa pa do Kotor-Varosi
Isto vazi i za Hrvate.
ticoroman

Post by ticoroman »

domacin wrote:
ticoroman wrote:
domacin wrote: Jel se to neki mudžahedin javlja.

Pa prešao sam namjereno da vidim hoće li biti kakvih komentara zbog toga.
I eto našao se neko kao Enka-Benka kojem to toliko smeta da je spreman biti banovan zbog vrijeđanja. Pozitivno je što je to usamljen slučaj, barem za sad.
Da, ali se je ta promjena shvatila kao neka prikrivena provokacija. Vjerovatno su zbog toga dosle takve reakcije, ne zbog cirilice nego ustimane promjene, mada meni licno ne smeta. Ustvari boli me briga kako ko pise... cirilicu nikad ne koristim, pa mi to sredi plug-in za firefox.

I sta cemo sa grbom? :D
Enka-Benka

Post by Enka-Benka »

domacin wrote:
Enka-Benka wrote:
domacin wrote: Стварно ми те је жао.
Жали и ти себе што преживи са оваквим контовима.
И да БОСНА СВИМ ЊЕНИМ ГРАЂАНИМА.
Mars u PM sa tom cirilicom skote,jebo te grb,amblem i republika mrska,u vukojebinu nazad odakle si i potekao pa se tamo siri seljacino bjelosvjetska!!!

Јел се то неки муџахедин јавља.
Ал у реду је, разумијем твоју фрустрираност. Ускоро ће те протјерати из моје Босне.

Иначе осим конститутивности сва три народа на простору цијеле БИХ у истој се равноправно користе сва три језика и оба писма, ЛАТИНИЦА И ЋИРИЛИЦА.

Зато ја ако хоћу писати ћирилицом то ћу и радити исто као што неко други пише латиницом, шта је проблем.
Kao prvo,kad postavljas pitanje,postavi odgovarajuci upitni znak iza!
2.Tvoje Bosne??E debilu,poklopi se!!
3.Nisam musko(vidim ni to ne znas razlikovati)!
4Steta pa nisam Mudzahedin,kad vidim kakve pascadi ima poput tebe!Malj u glavu nista drugo!!!
Sad ODJEBALUS OD MENE!!!
domacin

Post by domacin »

MuaDib wrote:Razgledajuči vaše grbo-prikaze, ja predlažem ovakva rješenja:

1. Grb Federacije BiH, isti kao i dosadašnji, samo u gornjem dijelu grba u tri polja predstaviti simbole tri konstitutivna naroda.

Image

2. Grb RS, sličan federalnom, gornji dio grba sa poljima nacionalnih simbola konstitutivnih naroda, a u donjem dijelu izbaciti 10 zvjezdica, jer RS nema 10 kantona, a dodati motiv sa zastave BiH.

Image.
У реду за грб Федерације.
Што се тиче РС-а не видим разлог да на њеном грбу буде застава БИХ, кад већ није и на грбу Федерације.
А с обзиром да је застава РС-а у складу са уставом и законом о конститутивности, како је сам уставни суд потврдио, јер су то пансловенске боје за мене лично би био прихватљив овакав грб испод.

Image
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

Post by Dado dijasporitus »

ticoroman wrote:
domacin wrote:
ticoroman wrote: Nije nista problem, ali je smijenso sto si odjenom presao na cirilicu kada smo odbacili tvoj prijedlog grba. Sto se mene tice pisi kako hoces, na mom racunaru je sve latinica svakako. :D
Pa prešao sam namjereno da vidim hoće li biti kakvih komentara zbog toga.
I eto našao se neko kao Enka-Benka kojem to toliko smeta da je spreman biti banovan zbog vrijeđanja. Pozitivno je što je to usamljen slučaj, barem za sad.
Da, ali se je ta promjena shvatila kao neka prikrivena provokacija. Vjerovatno su zbog toga dosle takve reakcije, ne zbog cirilice nego ustimane promjene, mada meni licno ne smeta. Ustvari boli me briga kako ko pise... cirilicu nikad ne koristim, pa mi to sredi plug-in za firefox.

I sta cemo sa grbom? :D
Je li to onaj Decirilicar 1.0 :D Ja sam ga pokusao instalirati ali neide na IE. :D

Inace cuo sam je izasao AntiNacional Filter 3.0. Navodno bolje filtrira nacionalisticke nebuloze nego one dvije prijasnje verzije. :D :D
Enka-Benka

Post by Enka-Benka »

Sta ces jebiga nasla se Enka-Benka,koja se protivi,svak ima svoj stav,ja svoj,ti svoj,mozemo diskotovati do vjecnosti,ali fakat mi nije merak trositi zivce,,nek si ti zdravo i dalje se drzi svoga stava daleko ces stici sa njim...samo ne na ovom svijetu,,,Vozdra!
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Eto @domacin..predlozi ovaj grb srbima u rs-u i oni ce ga glatko odbiti..iako na grbu ipak dominira srpsko obiljezje...zasto...zato sto ne dominira dovoljno jasno da i najnepismeniji srbin u rs-u shvati da se radi o srpskom grbu....ako malo mucnes glavom shvatit ces da srpskim politicarima nije do grba nego do ponizavanja bosnjaka i hrvata u8o tom entitetu....eto garant ce sa tvojim se prijedlogom slozit vecina u federaciji..nece se sloziti velikosrbi u rs-u ..tu je sva poenta....
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

sjo, nekom smeta i cirilica i latinica i sve zivo na ovom svijetu, a da se dogovorimo oko nacionalnih simbola :roll:
cirilica je ne samo zvanicno nego i staro slavensko pismo, inacica cirilice je bila i bosancica, ja sta je drugo. sto ne mogu primitivnih komentara, svasta...
68847

Post by 68847 »

Da, da.
Ovakvi, stari, istorijski osnovani, ne dolaze u obzir.
Nema znakova sada postojecih naroda.

Image
domacin

Post by domacin »

zavrzlama wrote:Eto @domacin..predlozi ovaj grb srbima u rs-u i oni ce ga glatko odbiti..iako na grbu ipak dominira srpsko obiljezje...zasto...zato sto ne dominira dovoljno jasno da i najnepismeniji srbin u rs-u shvati da se radi o srpskom grbu....ako malo mucnes glavom shvatit ces da srpskim politicarima nije do grba nego do ponizavanja bosnjaka i hrvata u8o tom entitetu....eto garant ce sa tvojim se prijedlogom slozit vecina u federaciji..nece se sloziti velikosrbi u rs-u ..tu je sva poenta....
Па да будемо искрени и ја мислим да би га одбили а не би сад улазио у то који су разлози. Мислим да већина српских политичара желе да нови грб има сличности са старим па им је императив останак орла.

Ал ето добра ствар је бар да смо се ја као Србин и ти као Бошњак, ако се варам исправи ме, око грба 1 коначно сложили а ваљда и остали, ил бар већина.
Јест да је било потребно 17 страница ал то је доказ да се уз конструктивну дискусију са образложењима и међусобним поштовањем, договор и компромис ипак МОГУ постићи поштујући закон и устав БИХ и ентитета.

Image

Само још једна ствар.
Ако би се избор свео само на 2 и 3 који би радије изабрао?
Питање важи и за остале.
68847

Post by 68847 »

Iako nisi mene pitao: Ako bi se izbor sveo na 2 i 3 ja bih izabrao 1.
Eto bas u nasem duhu.
A od ta dva meni 3 razumniji.
He - razumniji.
ticoroman

Post by ticoroman »

68847 wrote:Iako nisi mene pitao: Ako bi se izbor sveo na 2 i 3 ja bih izabrao 1.
Eto bas u nasem duhu.
A od ta dva meni 3 razumniji.
He - razumniji.
Grb 3 ne dolazi u obzir iz ranije navedenih razloga, a i izgleda bezveze.

U drugom grbu nebi skodilo izbaciti gornju krunu i staviti nesto drugo, sta bilo, mozda Dodikovu glavu? :) Sala. Izbaciti PC iz sredine. To izgleda ruzno.

Broj 1 je najpravedniji, ali kako ste ga sada napravili izgleda bezveze. Pogledajte moj raniji prijedlog. Onako je ljepse. U gornjem bijelom dijelu rastaviti grbove. Kada ovako sastavite izgleda bezveze. Oci me zabolise. I staviti samo jedan, ali veliki ljiljan. Na plavu podlogu.

Inace najprihvatljivija solucija je ukidanje jebenih entiteta, jer ako trebamo da budemo ravnopravni u cijeloj drzavi zasto ce onda entiteti? Entiteti su stvoreni da ne budemo ravnopravni, i srpski politicari nazalost zele da zadrze bas takvu podijelu.
68847

Post by 68847 »

Ukidaj sve sto mozes.

Prije nekoliko godina citam Ustav AU.

Prvi clan: Car je taj i taj bla bla. Naravno - carevina.
Drugi clan: Svi gradjani su ravnopravni.

(tako nekako tj. u tom smislu)

Svi gradjani su ravnopravni? Austro Ugarska?
Koliko smo mi napredovali u odnosu na njih.
Last edited by 68847 on 20/09/2007 02:08, edited 1 time in total.
kekec

Post by kekec »

Ne zaboravite da ima i ostalih.

Image

:-) :-D
68847

Post by 68847 »

Ma kako vi to crtate pa da i ja malo? :? :-D
68847

Post by 68847 »

68847 wrote: Prije nekoliko godina citam Ustav AU.

Pa se polomismo da ravnopravnost i vizuelno docaramo.
Za nepismene? Sta li?
ticoroman

Post by ticoroman »

68847 wrote:

Za nepismene? Sta li?
Narod treba biti ravnopravan i na simbolima i u ustavu, a najvaznije u stvarnosti. Medjutim ne mogu se ignorisati simboli, jer je veoma bitno da svi narodi budu pravedno predstavljeni simbolima jedne drzave ili kod nas entiteta.

Ako budemo tezili demokratiji i stvarnoj ravnopravnosti entiteti ce izgubiti svoj smisao, jer samo postojanje danasnjih entiteta vodi ka neravnopravnosti bosanskohercegovackih naroda. Kako ce bosnjak ili hrvat biti ravnopravni u necemu sto se zove Republika Srpska. Kako je samo srpska??? Pa u opstinama na danasnjem prostoru RS prije rata su srbi cinjeli nesto malo vise od 50% stanovnistva. Zar nije to zbilja neravnopravno?

Image

Posto je situacija danas takva kakva je i RS postoji, samo ovakav grb bi bio prihvatljiv. Niko od bosnjaka ili hrvata se nebi bunio, ali cisto sumnjam da bi srpski politicari prihvatili ovakav grb. Kao sto je neko ranije napisao zato sto srpski simboli nebi bili dovoljno dominantni. Nazalost. Da li bi ga vi (srbi) na forumu prihvatili?

U federaciji staviti isti, samo sa zvijezdicama i plavom podlogom na dnu. Redoslijed u gornjem polju stavljajte kako vam je volja. Koji je dominantniji? Prvi ili srednji? :D
kekec

Post by kekec »

Narod treba biti ravnopravan i na simbolima i u ustavu, a najvaznije u stvarnosti. Medjutim ne mogu se ignorisati simboli, jer je veoma bitno da svi narodi budu pravedno predstavljeni simbolima jedne drzave ili kod nas entiteta.
Osim naroda trebaju na simbolima osjetiti ravnopravnost i ostali, Cigani, Jevreji,
kao i specificne grupe, npr. homoseksualci...
I sve to treba ubaciti na grbove.

Image

A privreda propada, pojedici pljackaju i enormno se bogate, vecina zivi na rubu
egzistencije...:sad:
Vazni su grbovi. :x

Kako Rade Serbedzija u filmu "Go west" rece: "Treba protjerati sve Muslimane i Hrvate,
a zatim i sve Srbe, a onda u ovu Bosnu naseliti ljude koji ce znati cijeniti ovu njenu ljepotu". :-?
ticoroman

Post by ticoroman »

kekec wrote:A privreda propada, pojedici pljackaju i enormno se bogate, vecina zivi na rubu
egzistencije...:sad:
Vazni su grbovi. :x
Znam ja to sve, ali samo zato sto zivimo siromasno ne znaci da mozemo ignorisati ostale nepravilnosti. Vazna je privreda, vaznija od svega, ali da li je to razlog da prihvatimo nepravedne i diskriminirajuce simbole i grbove? Nije.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

zavrzlama (citat):
Eto @domacin..predlozi ovaj grb srbima u rs-u i oni ce ga glatko odbiti..iako na grbu ipak dominira srpsko obiljezje...zasto...zato sto ne dominira dovoljno jasno da i najnepismeniji srbin u rs-u shvati da se radi o srpskom grbu....ako malo mucnes glavom shvatit ces da srpskim politicarima nije do grba nego do ponizavanja bosnjaka i hrvata u8o tom entitetu....eto garant ce sa tvojim se prijedlogom slozit vecina u federaciji..nece se sloziti velikosrbi u rs-u ..tu je sva poenta....
Па да будемо искрени и ја мислим да би га одбили а не би сад улазио у то који су разлози. Мислим да већина српских политичара желе да нови грб има сличности са старим па им је императив останак орла.

Ал ето добра ствар је бар да смо се ја као Србин и ти као Бошњак, ако се варам исправи ме, око грба 1 коначно сложили а ваљда и остали, ил бар већина.
Јест да је било потребно 17 страница ал то је доказ да се уз конструктивну дискусију са образложењима и међусобним поштовањем, договор и компромис ипак МОГУ постићи поштујући закон и устав БИХ и ентитета.
Vidis da se moze razgovarati konstruktivno......jos da mi odgovoris na ova pitanja:

Sta srbi u BIH/RS gube ako grb u tom entitetu bude takav da ravnomjerno budu zastupljena sva tri simbola sa podjednakom velicinom sva tri simbola/znaka...

Sta srbi dobivaju ako grb bude ocito licio na srpski grb sa dodatim minijaturnim simbolima ostala dva naroda....

Sta je razlog da ce srpski politicari vjerovatno odbiti grb na kojem ce biti ispunjena ravnopravnost sva tri naroda...i zahtijevati ce na minimalnim korekcijama bivseg grba....

Rastumaci sebi ova pitanja pa ces shvatiti do koga je i ko koci suzivot i normalizaciju odnosa medju BIH narodima..
domacin

Post by domacin »

ticoroman wrote:
68847 wrote:

Za nepismene? Sta li?

Ako budemo tezili demokratiji i stvarnoj ravnopravnosti entiteti ce izgubiti svoj smisao, jer samo postojanje danasnjih entiteta vodi ka neravnopravnosti bosanskohercegovackih naroda. Kako ce bosnjak ili hrvat biti ravnopravni u necemu sto se zove Republika Srpska. Kako je samo srpska??? Pa u opstinama na danasnjem prostoru RS prije rata su srbi cinjeli nesto malo vise od 50% stanovnistva. Zar nije to zbilja neravnopravno?

Image

Posto je situacija danas takva kakva je i RS postoji, samo ovakav grb bi bio prihvatljiv. Niko od bosnjaka ili hrvata se nebi bunio, ali cisto sumnjam da bi srpski politicari prihvatili ovakav grb. Kao sto je neko ranije napisao zato sto srpski simboli nebi bili dovoljno dominantni. Nazalost. Da li bi ga vi (srbi) na forumu prihvatili?

U federaciji staviti isti, samo sa zvijezdicama i plavom podlogom na dnu. Redoslijed u gornjem polju stavljajte kako vam je volja. Koji je dominantniji? Prvi ili srednji? :D
Ево за мене би био прихватљив ал ниси добро боје заставе ставио.
Требало би овако.

Image
Locked