Nova ograda za "jabuke i kruške"!

frombosna

#476 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by frombosna »

Možda je problem što se opstruira vračanje ovog dijela zgrade njenom vlasniku pa bi netko to pravdao političkim prepucavanjem?

Inače, uskoro če biti jedna škola (KŠC) pod jednim krovom.
Novi ugovor o povratu Gimnazije
Federalni premijer Nedžad Branković juče je posjetio Travnik gdje se sastao sa premijerom SBK, Salkom Selmanom i načelnikom općine Travnik, Tahirom Lendom, a tema je bila novi ugovor sa Vrhbosanskom nadbiskupijom koji se tiče povrata zgrade Katoličkog školskog centra (KŠC) „Petar Barbarić“ u Travniku i gradnje novog Srednjoškolskog centra u Travniku. - Najvažnije je bilo da danas inoviramo određene obaveze iz Ugovora o izgradnji škole u Travniku i obaveze prema KŠC Travnik. Juče (op.a. u četvrtak) sam imao razgovore sa kardinalom Vinokom Puljićem i danas smo napravili prijedlog ugovora koji će ići na usaglašavanje i očekujem da ćemo i sva ostala pitanja važna za početak gradnje uskoro riješiti. – kazao je za Dnevni avaza, premijer Branković, koji je trebao prisustvovati svečanosti na Vlašiću, ali je umjesto toga ostao u Travniku i razgovarao o dva velika problema koji tište općinsku i kantonalnu vlast.

Podsjećamo, prije gotovo pet godina Dom za ljudska prava obavezao je svojom odlukom Federaciju BiH na povrat zgrade travničke Gimnazije njenom vlasniku, Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Nakon toga usaglašen je protokol o povratu zgrade Vrhobosanskoj nadbiskupiji i izgradnji srednjoškolskog centra za travničke srednjoškolce. U septembru 2004. godine postavljen je kamen temeljac za novu školu.

Jedan dio Gimnazije je vraćen vlasniku tako što Ekonomska škola Travnik napustila polovinu zgrade koju je koristila i preselila u adaptirane prostore Đačkog doma u Travniku. U tom dijelu travničke Gimnazije, koji je vraćen vlasniku i obnovljen, danas radi Katolički školski centar „Petar Barbarić“. Drugi dio zgrade i dalje koristi Mješovita srednja škola Travnik i čeka završetak nove zgrade. Općina Travnik jedina je ispunila svoje obaveze, a Općinsko vijeće , zbog značaja projekta čak je donijelo odluku o oslobađanju od plaćanja građevinske dozvole. Kako doznajemo novi ugovor obavezao bi Vladu F BiH, SBK i općinu Travnik da preostali dio zgrade mora biti vraćen vlasniku do 1. oktobra 2010. godine, a to je vjerovatno i rok za završetak nove zgrade srednjoškolskog centra u Travniku

http://travnik.comxa.com/1_12_Politika.html
inače stara vijest.
veljaca

#477 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by veljaca »

palermo wrote:
bosnianidiot wrote:

@Veljaca

Nisam to uopce rekao, niti takvo sto mislim. Znam mnogo ljudi koji su zavrsili KSC, i mnogo njih su mi prijatelji, i daleko od toga da su protivnici ove drzave.
Ne govorim ja uopce da ce ova ograda podstaci segregaciju u onoj djeci koja su pravilno odgojena, ali definitivno ne pomaze onoj djeci koja vec nose tu "klicu segregacije" od kuce.
To vrijedi obostrano. Djeca koja u skolu dodju iz vecinski jednonacionalnih sela, ovu ogradu ce shvatiti kao potvrdu svega onoga cime im je punjena glava u djetinjstvu od strane roditelja koji i dan danas stvarnost gledaju kroz "ratne naocale". A takvih ima sa obje strane ograde...
palermo :D nemoj jadan veljaču da prozivaš, on je moj drug sa fudbalskog topika :D ........

to je moguće, ali ništa tu ograda neće ni odmoći ni pomoći. Ja bih bio sretniji da nema ograde,da su ovi iz opštine napravilo modernu školu za koju bi se jagmila djeca ko će prije u nju.....bio bih još sretniji da se takvo elemntarno pitanje kao ko je tvoja domovina, ne treba ni postavljati......al ne možemo zbog toga krivce nalaziti na pogrešnim mjestima.
Ama udri samo po veljaci ..... :D Jos neki to ovdje rade, a ja sam samo:

PROTIV ZIDOVA I OGRADA koje nas dijele - ma od koga one dolazile i pod kojom isprikom se postavljali/le .....

:bih:

Btw - nadam se da me nece napadati i zbog ove zastave .....
sokkia

#478 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by sokkia »

muku mucim sa postavljanjem slike od ove "popola" škole slikana odpozadi.
necete vjerovat,CJELA JE ŽUTA. :D
sokkia

#479 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by sokkia »

Image
Bodkin

#480 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by Bodkin »

ja i? sta to govori?
koop

#481 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by koop »

Bodkin wrote:ja i? sta to govori?
da je sve u qrcu, i da se sve polovicno radi u ovoj drzavi, ni segregaciju ne mogu ordadit' kako treba

:D
sinuhe

#482 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by sinuhe »

Dosta cudna zemlja Bosna i Hercegovina.
Bodkin

#483 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by Bodkin »

koop wrote:
Bodkin wrote:ja i? sta to govori?
da je sve u qrcu, i da se sve polovicno radi u ovoj drzavi, ni segregaciju ne mogu ordadit' kako treba

:D
sa boldiranim se slazem :-D
bosnianidiot

#484 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by bosnianidiot »

veljaca wrote:
palermo wrote:
bosnianidiot wrote:

@Veljaca

Nisam to uopce rekao, niti takvo sto mislim. Znam mnogo ljudi koji su zavrsili KSC, i mnogo njih su mi prijatelji, i daleko od toga da su protivnici ove drzave.
Ne govorim ja uopce da ce ova ograda podstaci segregaciju u onoj djeci koja su pravilno odgojena, ali definitivno ne pomaze onoj djeci koja vec nose tu "klicu segregacije" od kuce.
To vrijedi obostrano. Djeca koja u skolu dodju iz vecinski jednonacionalnih sela, ovu ogradu ce shvatiti kao potvrdu svega onoga cime im je punjena glava u djetinjstvu od strane roditelja koji i dan danas stvarnost gledaju kroz "ratne naocale". A takvih ima sa obje strane ograde...
palermo :D nemoj jadan veljaču da prozivaš, on je moj drug sa fudbalskog topika :D ........

to je moguće, ali ništa tu ograda neće ni odmoći ni pomoći. Ja bih bio sretniji da nema ograde,da su ovi iz opštine napravilo modernu školu za koju bi se jagmila djeca ko će prije u nju.....bio bih još sretniji da se takvo elemntarno pitanje kao ko je tvoja domovina, ne treba ni postavljati......al ne možemo zbog toga krivce nalaziti na pogrešnim mjestima.
Ama udri samo po veljaci ..... :D Jos neki to ovdje rade, a ja sam samo:

PROTIV ZIDOVA I OGRADA koje nas dijele - ma od koga one dolazile i pod kojom isprikom se postavljali/le .....

Btw - nadam se da me nece napadati i zbog ove zastave .....
Vec sam se izvinuo zbog greske u jednom od prethodnih postova, nista licno :D
veljaca

#485 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by veljaca »

Ovakvi ZIDOVI/OGRADE sirom nase Drzave Bosne i Hercegovine ( i u Sarajevu, naravno i pogotovo - da me ne napadnu pojedinci ) - dovode do zidova i ograda u glavama nase mladosti i onda se desavaju stvari kao na utakmici finala Kupa u Sirokom, utakmici u Banjaluci, prije utakmice Zeljo - Hajduk .... i na jos puno mjesta i dogadjaja ....

Ukinimo sve ZIDOVE/OGRADE koji nas dijele a ne spajaju ....

sokkia

#486 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by sokkia »

veljaca wrote:Ovakvi ZIDOVI/OGRADE sirom nase Drzave Bosne i Hercegovine ( i u Sarajevu, naravno i pogotovo - da me ne napadnu pojedinci ) - dovode do zidova i ograda u glavama nase mladosti i onda se desavaju stvari kao na utakmici finala Kupa u Sirokom, utakmici u Banjaluci, prije utakmice Zeljo - Hajduk .... i na jos puno mjesta i dogadjaja ....

:thumbup:
:bih: :bih: :bih:
osrbih_do_groba

#487 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by osrbih_do_groba »

ismb wrote: NE POSTOJI KŠC (javna škola) koji je smješten u crkvi, kao npr u Katedrali Srca Isusova, Crkvi Svetog Josipa, Svetog Ante, Svetog Vinka, etc.. u Sarajevu (nisi, ali za ozbiljno, valjda pitao i adresirao na Crkvu Kraljice Svete Krunice na Mejtašu - ako znaš gdje je to), isto kao što ne postoji niti jedna muslimanska javna škola (a zar takva i postoji osim medrese) u sklopu džamije (ako za ovo treba pojašnjenje, onda stvarno...). Uz to, za razliku od medrese, koju, Bogu hvala, imamo, i (malo je reći) treba da imamo (barem od prave i iskrene vjere NIKO I NIKADA nije obolio...) prave javne škole i u glavnom gradu ove države, našem Sarajevu. Isto tako, u javnim školama (znači ne KŠC - u koji moja djeca ne idu) NE POSTOJI drugi vjeronauk osim islamski. Svake godine (meni već 6) postavljaju pitanje pred početak školske godine (škola je ISAK SAMOKOVLIJA - neka me isprave ako lažem :D ) - "Da li želite da vaše dijete pohađa vjeronauk? Imate izbor - islamski, pravoslavni, katolički, jevrejski, ostali". "Da, želim katolički vjeronauk - NE, NE MOŽE, znate ne može se organizovati...". Crkva Sveti Josip (u kojoj sam oženjen 1999, te djecu krstio 2000-te i 2002-e :D ) je od navedene škole udaljena, pa hajde da budemo donekle precizni, nekih 115 metara, i nikada, ali ponavljam, nikada, im se niko nije obratio da obave vjersku poduku. Fine by me, ja ako želim ću svoju djecu "vjerski obrazovati (kako ružan i rogobatan naziv)", na neki drugi način, zato jer moja djeca u Sarajevu NE MOGU pohađati vjeronauku na drugi način (kroz javno obrazovanje - a to im je, pa izgleda i po postovima forumaša - sigurno)
Nemojmo biti licemjeri, i nemojmo kritizirati nešto što se ne provodi i u ostalim dijelovima, a osobito u glavnom gradu.
P.S.
Izvinjavam se cijenjenom forumašu kojeg sam koristio za quote
Ovo jednostavno nije tacno i nemoj da lazes. Dodji u VI osnovnu skolu na Ilidzi i vidjet ces da ima organiziran katolicki vjeronauk.

Fakat ne znam sto vise uzimate sarajevo za primjer navodnih krsenja prava drugih naroda od strane bosnjaka. Ponavljam, u VI OS Ilidza ima katolicki vjerinauk, organiziran mada ga pohadja cca 5% djece, jer jednostavno nema vise djece koja zele taj vjeronauk. POravoslavni nema jer nema ni djece pravoslavne vjeroispovjedi

Mozda nema u toj skoli koju si naveo, ali dajte prestanite sa floskulama KAKO JE NAMA U SARAJEVU, U SARAJEVU SAMO MUSLIMANSKE SKOLE, NIGDJE U SARAJEVU NEMOZE KATOLICKI VJERONAUKU i sl.

To su jako opasne lazi.

A posebna kritika na ono " muslimanska javna škola", mozda ti je tesko shvatiti ali medresa nije javna skola, u medresi se edukuju vjerski sluzbenici i sl. Tu nema znaka uvjetne jednakosti sa KSC, mozes samo porediti sa recimo sjemenistima Katolice crkve.

Zato prije nego krenes sa lijepljenjem govana po Sarajevu, glavnom Gradu; malo se raspitaj i ne govori o Njemu neistine ( G u gradu i Nj su namjerno napisani velikim slovom)

Btw, nemoj ti biti licimjeran
Bodkin

#488 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by Bodkin »

osrbih_do_groba wrote:
ismb wrote: NE POSTOJI KŠC (javna škola) koji je smješten u crkvi, kao npr u Katedrali Srca Isusova, Crkvi Svetog Josipa, Svetog Ante, Svetog Vinka, etc.. u Sarajevu (nisi, ali za ozbiljno, valjda pitao i adresirao na Crkvu Kraljice Svete Krunice na Mejtašu - ako znaš gdje je to), isto kao što ne postoji niti jedna muslimanska javna škola (a zar takva i postoji osim medrese) u sklopu džamije (ako za ovo treba pojašnjenje, onda stvarno...). Uz to, za razliku od medrese, koju, Bogu hvala, imamo, i (malo je reći) treba da imamo (barem od prave i iskrene vjere NIKO I NIKADA nije obolio...) prave javne škole i u glavnom gradu ove države, našem Sarajevu. Isto tako, u javnim školama (znači ne KŠC - u koji moja djeca ne idu) NE POSTOJI drugi vjeronauk osim islamski. Svake godine (meni već 6) postavljaju pitanje pred početak školske godine (škola je ISAK SAMOKOVLIJA - neka me isprave ako lažem :D ) - "Da li želite da vaše dijete pohađa vjeronauk? Imate izbor - islamski, pravoslavni, katolički, jevrejski, ostali". "Da, želim katolički vjeronauk - NE, NE MOŽE, znate ne može se organizovati...". Crkva Sveti Josip (u kojoj sam oženjen 1999, te djecu krstio 2000-te i 2002-e :D ) je od navedene škole udaljena, pa hajde da budemo donekle precizni, nekih 115 metara, i nikada, ali ponavljam, nikada, im se niko nije obratio da obave vjersku poduku. Fine by me, ja ako želim ću svoju djecu "vjerski obrazovati (kako ružan i rogobatan naziv)", na neki drugi način, zato jer moja djeca u Sarajevu NE MOGU pohađati vjeronauku na drugi način (kroz javno obrazovanje - a to im je, pa izgleda i po postovima forumaša - sigurno)
Nemojmo biti licemjeri, i nemojmo kritizirati nešto što se ne provodi i u ostalim dijelovima, a osobito u glavnom gradu.
P.S.
Izvinjavam se cijenjenom forumašu kojeg sam koristio za quote
Ovo jednostavno nije tacno i nemoj da lazes. Dodji u VI osnovnu skolu na Ilidzi i vidjet ces da ima organiziran katolicki vjeronauk.

Fakat ne znam sto vise uzimate sarajevo za primjer navodnih krsenja prava drugih naroda od strane bosnjaka. Ponavljam, u VI OS Ilidza ima katolicki vjerinauk, organiziran mada ga pohadja cca 5% djece, jer jednostavno nema vise djece koja zele taj vjeronauk. POravoslavni nema jer nema ni djece pravoslavne vjeroispovjedi

Mozda nema u toj skoli koju si naveo, ali dajte prestanite sa floskulama KAKO JE NAMA U SARAJEVU, U SARAJEVU SAMO MUSLIMANSKE SKOLE, NIGDJE U SARAJEVU NEMOZE KATOLICKI VJERONAUKU i sl.

To su jako opasne lazi.

A posebna kritika na ono " muslimanska javna škola", mozda ti je tesko shvatiti ali medresa nije javna skola, u medresi se edukuju vjerski sluzbenici i sl. Tu nema znaka uvjetne jednakosti sa KSC, mozes samo porediti sa recimo sjemenistima Katolice crkve.

Zato prije nego krenes sa lijepljenjem govana po Sarajevu, glavnom Gradu; malo se raspitaj i ne govori o Njemu neistine ( G u gradu i Nj su namjerno napisani velikim slovom)

Btw, nemoj ti biti licimjeran
pa sta je trebao covjek, da ide sa dobrinje na ilidzu i vodi djecu u skolu? shvatite da ako vi znate jedan primjer da to ne znaci da je pravilo (isto vazi i za drugu stranu :) )
veljaca

#489 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by veljaca »

sokkia wrote:
veljaca wrote:Ovakvi ZIDOVI/OGRADE sirom nase Drzave Bosne i Hercegovine ( i u Sarajevu, naravno i pogotovo - da me ne napadnu pojedinci ) - dovode do zidova i ograda u glavama nase mladosti i onda se desavaju stvari kao na utakmici finala Kupa u Sirokom, utakmici u Banjaluci, prije utakmice Zeljo - Hajduk .... i na jos puno mjesta i dogadjaja ....

:bih: :bih: :bih:
kiky

#490 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by kiky »

konstitutivnost naroda se koristi za rušenje bosne ...
kada ljudi koji vole svoju zemlju ustanu u odbranu svoje zemlje onda ih se optužuje za unitarizam, centralizam i šta još sve ne ...
interesantno je da opet datum, kad je uvedena konstitutivnost naroda, poštuju i slave samo bošnjaci ...
( bosna nije uvijek bila uređena kao država tri konstitutivna naroda, interesantno je i to da bošnjaci nisu konstitutivni ni u hrvatskoj ni u srbiji )
oni koji pljuju po tom datumu upravo insistiraju na kontitutivnosti koju opet koriste da bi razbijali zemlju koja im je dala tu konstitutivnost ...
osrbih_do_groba

#491 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Bodkin wrote: pa sta je trebao covjek, da ide sa dobrinje na ilidzu i vodi djecu u skolu? shvatite da ako vi znate jedan primjer da to ne znaci da je pravilo (isto vazi i za drugu stranu :) )
Ponovno ti i ja u polemici :thumbup:

Naravno da nije treba da ide, smatram da bi bilo potrebno svima omoguciti da izucavaju ( ili ne izucavaju) religiju koju i bastine. Mada i to moze jer pravo slobodnog izbora skole to osigurava.
Pretpostavljam da je u ovoj skoli problem broja onih koji su zaint da pohadjaju katolicki vjeronauk. Kada bi vecina roditelja, Hrvata, slali svoju djecu u tzv javne skole, mislim da bi tada bio dovoljan broj djece te bi uprave skola MORALE osigurati nastavu Katolickog vjeronauka. Al dokle god je precnije dijete poslati u KSC, djece Hravata u javnim ce biti, na moju zalost, malo.

Ono sto kolega forumas NIJE TREBAO reci, odnosno SLAGATI da:
citiram:"Isto tako, u javnim školama (znači ne KŠC - u koji moja djeca ne idu) NE POSTOJI drugi vjeronauk osim islamski".
"...zato jer moja djeca u Sarajevu NE MOGU pohađati vjeronauku na drugi način (kroz javno obrazovanje - a to im je, pa izgleda i po postovima forumaša - sigurno)".

Jednostavno ovo je LAZ!!!!!!!!!!!! Ne moze se na osnovu jedne skole reci NIGDJE u Sarajevu i td.

U pravu si kad kazes da ako znam jedan primjer da to nije sabblon. I VI OS nije jedini primjer u KS, u to sam vise nego siguran

I nista drugo. Eto to mene strasno nervira u veci rasprava ovdje. Prozvao sam vas par, boraca za jednakopravnost u Sarajevu, glavnom Gradu, da mi pokazete da eto ima negdje barem jedan ( kao sto ti kazes) primjer slicne sustine u mjestima u kojima je neki drugi narod vecinski, pri cemu je odnos cca isti kao u primjeru koji sam ja naveo i koji je sigurno TACAN i ISTINIT.
osrbih_do_groba

#492 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Ja se ponosim sto moje dijete ide u ovu skolu:

http://www.ossesta.edu.ba/

Hajde,, dajte slican primjer iz sredina gdje narod kojem pripadam ( Bosnjaci ) nije dominantan a da cine kompletnu upravu skole, i ovakav odnos i nastavnog osoblja i tehničkog osoblja takodjer.
Bodkin

#493 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by Bodkin »

osrbih_do_groba wrote:
Bodkin wrote: pa sta je trebao covjek, da ide sa dobrinje na ilidzu i vodi djecu u skolu? shvatite da ako vi znate jedan primjer da to ne znaci da je pravilo (isto vazi i za drugu stranu :) )
Ponovno ti i ja u polemici :thumbup:

Naravno da nije treba da ide, smatram da bi bilo potrebno svima omoguciti da izucavaju ( ili ne izucavaju) religiju koju i bastine. Mada i to moze jer pravo slobodnog izbora skole to osigurava.
Pretpostavljam da je u ovoj skoli problem broja onih koji su zaint da pohadjaju katolicki vjeronauk. Kada bi vecina roditelja, Hrvata, slali svoju djecu u tzv javne skole, mislim da bi tada bio dovoljan broj djece te bi uprave skola MORALE osigurati nastavu Katolickog vjeronauka. Al dokle god je precnije dijete poslati u KSC, djece Hravata u javnim ce biti, na moju zalost, malo.

Ono sto kolega forumas NIJE TREBAO reci, odnosno SLAGATI da:
citiram:"Isto tako, u javnim školama (znači ne KŠC - u koji moja djeca ne idu) NE POSTOJI drugi vjeronauk osim islamski".
"...zato jer moja djeca u Sarajevu NE MOGU pohađati vjeronauku na drugi način (kroz javno obrazovanje - a to im je, pa izgleda i po postovima forumaša - sigurno)".

Jednostavno ovo je LAZ!!!!!!!!!!!! Ne moze se na osnovu jedne skole reci NIGDJE u Sarajevu i td.

U pravu si kad kazes da ako znam jedan primjer da to nije sabblon. I VI OS nije jedini primjer u KS, u to sam vise nego siguran

I nista drugo. Eto to mene strasno nervira u veci rasprava ovdje. Prozvao sam vas par, boraca za jednakopravnost u Sarajevu, glavnom Gradu, da mi pokazete da eto ima negdje barem jedan ( kao sto ti kazes) primjer slicne sustine u mjestima u kojima je neki drugi narod vecinski, pri cemu je odnos cca isti kao u primjeru koji sam ja naveo i koji je sigurno TACAN i ISTINIT.
prvo ja sam i napisao u zagradi da to, ako ja znam jedan primjer onda je tako,vazi i za drugu stranu. dakle ako nema u jednoj ne znaci da nema nigdje. samo ako i ima druga vjeronauka osim islamske to je onda PLAFON u 10-20% skola. meni je jasno da na zalost potraznja diktira ponudu (ekonomista :) ) ali cinjenica je da je to jedan od razloga zasto se djeca salju u ksc. glavni je razlog naravno kvalitet obrazovanja. shvatam ja da nece skole organizovati vjeronauk za 2-3 ucenika ali ne mozes ti to uzeti kao normalno ;-) da su bolja vremena i vise para, organizovali bi se i takvi casovi ili bi se uvela kultura religije za sve ucenike

i da, nemas ti mene sta prozivati. mene zanima samo sarajevo i sarajevo se ne treba porediti sa neki selendrama i ksenofobnim sredinama. sarajevo treba da bude primjer
veljaca

#494 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by veljaca »

Izjava pojedinca da ga samo zanima Sarajevo je ravna izjavi drugog pojedinca da ga samo zanima Siroki brijeg, ili treceg da ga zanima samo Banja Luka ....
Sve ljude u Drzavi Bosni i Hercegovini treba da zanima CIJELA Drzava Bosna i Hercegovina a ne samo jedan njen dio .... Jedino tako ce mo svi ici naprijed .....

I da: Protiv sam OGRADA/ZIDOVA koje dijele ljude u jednoj drzavi ....

:sax:
Bodkin

#495 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by Bodkin »

veljaca wrote:Izjava pojedinca da ga samo zanima Sarajevo je ravna izjavi drugog pojedinca da ga samo zanima Siroki brijeg, ili treceg da ga zanima samo Banja Luka ....
Sve ljude u Drzavi Bosni i Hercegovini treba da zanima CIJELA Drzava Bosna i Hercegovina a ne samo jedan njen dio .... Jedino tako ce mo svi ici naprijed .....

sve to stoji ali smijesno je reci, sta hocete u sirokom je losa situacija pa u sarajevu ne mora biti bolja
veljaca

#496 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by veljaca »

Bodkin wrote:
veljaca wrote:Izjava pojedinca da ga samo zanima Sarajevo je ravna izjavi drugog pojedinca da ga samo zanima Siroki brijeg, ili treceg da ga zanima samo Banja Luka ....

sve to stoji ali smijesno je reci, sta hocete u sirokom je losa situacija pa u sarajevu ne mora biti bolja
I ja kazem da je smijesno ..... Treba reci ( s pravom a ne onako ) odlicna je situacija u Sarajevu, Sirokom, Banja Luci i sirom nase lijepe Drzave Bosne i Hercegovine ....

osrbih_do_groba

#497 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Bodkin wrote: prvo ja sam i napisao u zagradi da to, ako ja znam jedan primjer onda je tako,vazi i za drugu stranu. dakle ako nema u jednoj ne znaci da nema nigdje. samo ako i ima druga vjeronauka osim islamske to je onda PLAFON u 10-20% skola. meni je jasno da na zalost potraznja diktira ponudu (ekonomista :) ) ali cinjenica je da je to jedan od razloga zasto se djeca salju u ksc. glavni je razlog naravno kvalitet obrazovanja. shvatam ja da nece skole organizovati vjeronauk za 2-3 ucenika ali ne mozes ti to uzeti kao normalno ;-) da su bolja vremena i vise para, organizovali bi se i takvi casovi ili bi se uvela kultura religije za sve ucenike

i da, nemas ti mene sta prozivati. mene zanima samo sarajevo i sarajevo se ne treba porediti sa neki selendrama i ksenofobnim sredinama. sarajevo treba da bude primjer

Korektno si to napisao i slazem se s tobom. Ali znas sta je problem. Problem je taj sto u sredinama gdje su bosnjaci "manjina" NEMAS UOPCE takve primjere. I kakvu to poruku daje bosnjacima: gdje vas je vise morate paziti na ostale a gdje vas je manje, jbg nema vas ni na mapi". Vidis li disproporciju?

Selendrama nazivati recimo Banja Luku ( meni najljepsi grad u BiH ) ili Mostar ili Bijeljinu ili pak Doboj?! A ja bogami volim i Capljinu, Zvornik...
Ma znas sta, ajde budi drug pa nadji skolu u nabrojanim sredinama izuzev Mostara, da je barem pedagog ili bibliotekar Bosnjak.

A SARAJEVO jeste primjer i to dobar samo je steta sto ga malo ko slijedi! I kad to svi budu spremni priznati mozda se i krene naprijed.
Ivan_Vitez

#498 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by Ivan_Vitez »

Warashii wrote:
Skijaš wrote: Znači ljudi ne smiju promjeniti ogradu da se ti ne bi uvrijedio ?
Pa sama ova skola ovakva kakva je vec dovoljna uvreda za sve normalne.
Ha-ha! KŠC nije savršen, ali je definitivno kvalitetna škola, inače ne bi bilo samo 7 centara..
poznanik

#499 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by poznanik »

Ivan_Vitez wrote:Ha-ha! KŠC nije savršen, ali je definitivno kvalitetna škola, inače ne bi bilo samo 7 centara..
Ne radi se o kvaliteti škole, već o nekvaliteti međuškolskog odnosa, iskazanog ograđivanjem jedne djece od druge.
Ivan_Vitez

#500 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by Ivan_Vitez »

Guglah neku drugu temu vezanu za KŠC i dođoh do ove teme. Vidjeh da tu uglavnom raspravljaju ljudi koji nemaju pojma o KŠC-u, čuli su za njega ili eventualno vidjeli nešto na TV-u. Maturant sam (2011./.12.) navedene škole (centra) koji je tijekom 4 godine boravka u tom centru vidjeo dosta toga, kao i drugi učenici centra. Katolički školski centar "Petar Barbarić" Travnik privatna je škola koja je dio sustava katoličkih škola za Europu. Promicatelj sustava centara je mons. Pero Sudar (pomoćni biskup Vrhbosanske nadbiskupije). Sve centre (Sarajevo, Žepče, Banjaluka, Travnik, Zenica, Bihać, Tuzla) osnovali su katoličko svećenici u suradnji sa Svetom Stolicom koja je upravo i potaknula osnivanje nadbiskupijskog sjemeništa za nove naraštaje mladih svećenika na području Bosne u 19. stoljeću. Tako je 1882. osnovan KŠC Travnik koji se svake godine kapacitetno širio. Za vrijeme domovinskog rata otuđen je dio centra (žuti dio građevine) te taj dio nije nikad vraćen "vlasniku" - svećenicima. Sasvim je nevažno tko je se uselio u žuti dio (druga škola, ambulanta, neki savez ili bilo tko drugi), važno je da taj dio nikad nije vraćen KŠC-u Travnik koji je taj dio bio izgradio za svoje potrebe.

Zamislite da napravite svoju kuću i netko vam se useli u jedan dio kuće i sasvim normalno to koristi...!

KŠC Travnik je poprilično kvalitetna opća gimnazija koja ima svoj vlastiti, zasebni kurikulum te sve pripadajuće pravilnike. Problem ovog centra je u vodstvu koje je "nacionalistički nastrojeno"-ravnatelju don Marijanu Pejiću koji za vrijeme čitavog svog mandata provodi politiku zastrašivanja i "zatvaranja centra" pri čemu ne mislim na doslovno zatvaranje centra, nego na neotvorenost ka novim vidicima i novim svjetonazorima. Sporna ograda vjerojatno jeste postavljena zbog želje omraženog ravnatelja da njemu neželjeni ljudi ne ulaze u dvorište, iako to nikad nije naravno potvrđeno. Ograda je postavljena samo ispred škole i ispred dvorane, ali ne i iza centra na koji sasvim slobodno mogu ući učenici "iz žutog dijela". Zbog toga što nije ograđen čitav prostor nego samo područje ispred pokazuje se točnost dvaju rješenja, po nekim da je ta ograda tu da jasno odvoji učenike žutog i plavog dijela, a po drugim ona je tu zbog sigurnosti,odnosno blizine rijeke Lašve koja je od ulaza u školu udaljena svega 15 metara i jednosmjerne ceste koja prolazi uz Lašvu, tj nekih 13 metara od ulaska u školu.

Informacija da je nastava definirana s početkom u 7:30 za prvi turnus zbog nedruženja učenika centra s žutim dijelom Srednje mješovite škole je NEISTINITA jer ovaj centar oduvijek ima vrijeme prvog turnusa od 7:30 do 13:30. Učenici obaju škola pod jednim krovom su se oduvijek družili bez obzira na ogradu.

Nesitinita je i informacija da su ove dvije škole programom iste. Svi KŠC-ovi imaju zaseban nastavni plan i program, te se tako NPP opće/realne gimnazije svih KŠC-ova u BiH razlikuje od NPP drugih općih/realnih gimnazija u BiH. Primjeri su predmeti:
-GRČKI JEZIK (naravno antički)
-POVIJEST RELIGIJA
-UMJETNOST (glazbena i likovna zajedno kao jedan predmet)
-MORAL I ETIKA
-ODGOJ ZA DEMOKRACIJU.

Većina postova očito "BUBA" i iznosi NETOČNE info. :)
Post Reply