Nova maticna ploca

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
User avatar
mirsek
Posts: 7581
Joined: 07/05/2010 15:40
Has thanked: 25 times
Been thanked: 3 times

Nova maticna ploca

Post by mirsek » 08/12/2011 23:30

Pozz svima..Jedno pitanje..Maticna ploca koju koristim se pokvarila..Imam HDD sa win 7 i brdo stvari na njemu koje mi trebaju..Da li mogu prebaciti taj HDD zajedno sa ramom i procesorom na novu maticnu plocu istog proizvodjaca( radi se o GIGABYTE plocama soc.939 ) da mi radi bez problema ili moram sa nekim programom tipa hyren boot cd da probam obrisati stare drivere od maticne sa HDD( mada nisam neki expert u tome ) i onda da instaliram nove drivere za novu maticnu preko interneta...? Da li ima neko drugacije rjesenje ??? Hvala unaprijed..


User avatar
arnes_king
Posts: 4447
Joined: 01/03/2011 00:43
Location: Bosna
Has thanked: 11 times
Been thanked: 2 times

Re: Nova maticna ploca

Post by arnes_king » 08/12/2011 23:39

mirsek wrote:Pozz svima..Jedno pitanje..Maticna ploca koju koristim se pokvarila..Imam HDD sa win 7 i brdo stvari na njemu koje mi trebaju..Da li mogu prebaciti taj HDD zajedno sa ramom i procesorom na novu maticnu plocu istog proizvodjaca( radi se o GIGABYTE plocama soc.939 ) da mi radi bez problema ili moram sa nekim programom tipa hyren boot cd da probam obrisati stare drivere od maticne sa HDD( mada nisam neki expert u tome ) i onda da instaliram nove drivere za novu maticnu preko interneta...? Da li ima neko drugacije rjesenje ??? Hvala unaprijed..



Ja sam imao slican problem, pokvarila mi se maticna, kupim drugu, uopste nisu iste :) i pokusao, kad ono gledaj sve radi :D

Iako mislim da je to kod mene pusta sreca bila :D

kod65
Posts: 266
Joined: 30/05/2010 23:18
Location: Sarajevo

Re: Nova maticna ploca

Post by kod65 » 08/12/2011 23:44

Nemas problema. Windows ce automatski instalirati sve potrebno za novu plocu.

User avatar
travar
Posts: 2416
Joined: 14/08/2006 21:23
Location: Tudena

Re: Nova maticna ploca

Post by travar » 08/12/2011 23:58

Proizvođač je manje bitan, samo gledaj da ti nova ploča ima isti socket (939) za procesor i da podržava isti tip memorije.

User avatar
mirsek
Posts: 7581
Joined: 07/05/2010 15:40
Has thanked: 25 times
Been thanked: 3 times

Re: Nova maticna ploca

Post by mirsek » 09/12/2011 00:07

Hvala na odgovorima..Znaci da ce mi svi instalirani programi raditi na HDD mada nisu isti modeli ploce, ali je isti proizvodjac i isti soc. 939 i isti RAM( DDR1)..Super, posto sam na internetu nasao da nekad nova ploca nece uopste da prepozna HDD dok ne obrises stare drajvere iz device managera, narocito IDE ATA/ATAPI..

kod65
Posts: 266
Joined: 30/05/2010 23:18
Location: Sarajevo

Re: Nova maticna ploca

Post by kod65 » 09/12/2011 00:13

mirsek wrote:Hvala na odgovorima..Znaci da ce mi svi instalirani programi raditi na HDD mada nisu isti modeli ploce, ali je isti proizvodjac i isti soc. 939 i isti RAM( DDR1)..Super, posto sam na internetu nasao da nekad nova ploca nece uopste da prepozna HDD dok ne obrises stare drajvere iz device managera, narocito IDE ATA/ATAPI..


Ploca HDD prepoznaje pri paljenju kompa (BIOS), i dize sistem sa istoga.

User avatar
mirsek
Posts: 7581
Joined: 07/05/2010 15:40
Has thanked: 25 times
Been thanked: 3 times

Re: Nova maticna ploca

Post by mirsek » 09/12/2011 01:03

kod65 wrote:
mirsek wrote:Hvala na odgovorima..Znaci da ce mi svi instalirani programi raditi na HDD mada nisu isti modeli ploce, ali je isti proizvodjac i isti soc. 939 i isti RAM( DDR1)..Super, posto sam na internetu nasao da nekad nova ploca nece uopste da prepozna HDD dok ne obrises stare drajvere iz device managera, narocito IDE ATA/ATAPI..


Ploca HDD prepoznaje pri paljenju kompa (BIOS), i dize sistem sa istoga.


U pravu si :)..Nigdje veze ovo sto sam napisao oko prepoznavanja HDD-a al nesto je bilo oko tog ide ata/atapi controllera pa sam povezao sa prepoznavanjem HDD-a kod prikopcavanja na novu plocu..Uglavnom, sad mi je laknulo jer nema sanse da bi citav sistem ponovo ucicao kao sto je sad na HDD-u a nisam backup napravio..

User avatar
chuchumbamayumbe
Posts: 11050
Joined: 20/10/2006 22:02

Re: Nova maticna ploca

Post by chuchumbamayumbe » 09/12/2011 01:09

Za svaki slučaj provjeri na stranici proizvođača da li nova ploča koju uzimaš (bez obziran što je isti proizvođač i socket) podržava memoriju (brzinu) koju trenutno imaš.
Također, pazi kako nanosiš termalnu pastu između procesora i hladnjaka, pogledaj dobro kako se to radi, ja sam se jednom izradio pa mi se sistem gasio, nisam pravilno nanio pastu.
Sve ostalo OK!
SRETNO!

Post Reply