Nova lazna kriza vlasti

Skijaš

#26 Re: Nova lazna kriza vlasti

Post by Skijaš »

Ne vidim razlog za dizanje ovolike frke.

1. Čovićeva podrška izbacivanju SDA iz vlasti je odlična stvar jer je svakako neophodno narušavanje tog HDZ-SDA savezništva. HDZ je dobar u tom zabijanju noža u leđa, sada je žrtva SDA i to je pozitivan razvoj situacije a okretanje Dodikovog HDZ-a SDP-u je šlag na torti.

2. izražena pluralizacija Sarajeva je takođe pozitivna stvar jer kad na sarajevskoj političkoj sceni postoje dva ili tri približno jaka igrača, puno je teže izdati i prodati državu. Dakle nije problem ako se zbog navodne brige za državu (što je naravno laž SDA jastrebova) manifestuje utjecaj i složenost sarajevskog dijela državne puzle.

3. već sam na jednoj od tema rekao da se trebamo pripremiti za najgore, za stagnaciju koja traje još deset godina. Ako nekog napretka bude, to sigurno neće biti zato što je Lagumdžiji, Radončiću ili Tihiću stalo do vas. Uključite "survival mode", režite troškove, ne ulazite u kredite, najbolje stvari u životu su svakako besplatne.
bambina78

#27 Re: Nova lazna kriza vlasti

Post by bambina78 »

Skijaš wrote: sada je žrtva SDA i to je pozitivan razvoj situacije a okretanje Dodikovog HDZ-a SDP-u je šlag na torti.
Vise lice na okretanje SDPa savezu HDZ-Dodik, nego da se ovi drugi nesto okrecu ;) tj. HDZ ovim potezom ne cini nista lose Dodiku, cak suprotno...SDP se ovim samo prikljucuje tom drustvu, e sad za diskusiju je, je li to pozitivno za BiH ili ne.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#28 Re: Nova lazna kriza vlasti

Post by Truba »

p206 wrote:debili, lopovi, idioti... kad vidim kako jedinstven stav imaju četnici na nivou BiH, dođe mi da im dam pištolj i nek se sami upucaju
i to im je jedino zajedničko a po svim ostalim se "kolju"
čekamo lokalne izbore pa ćemo vidjeti tu podijeljenost još više
Opetja033

#29 Re: Nova lazna kriza vlasti

Post by Opetja033 »

Kako sada stvari stoje, velike su sanse da ce SDP svim svojim koalicionim partnerima iz Platforme do kraja mandata zabiti noz u ledja:
Sve je pocelo sa izbacivanjem HSP i NSRzB iz drzavne vlasti, nakon toga pocinje guznohaverski odnos Vodje i Vozda gdje ovaj prvi pokazuje siroku lepezu svojih submisivno-mazohistickih sklonosti. Nakon toga objerucke prihvata sve amandmane na budzet dojucerasnjeg neprijatelja a odbija sveijedan amandman koalicijskih partnera. Pokusava izbaciti SDA iz vlasti (jer ovo ostaje na pokusaju, nista jos nije gotovo). Da bi zacementirao svoju poziciju iduci korak je ubacivanje oba HDZ-a a izbacivanje HSP-a i NSRzB. Ovo ce znaciti smrtnu presudu HSP-u, Lijanovici ce se vec nekako znati snaci.
Dakle u roku od dvije godine zabili su noz u ledja svim trima strankama sa kojima su stupili u koaliciju.
kiky

#30 Re: Nova lazna kriza vlasti

Post by kiky »

mislim da je sdp trebao smirit stvar sa sda i sačekat nove državne izbore ...
i previše gužvanja u malom vremenskom prostoru ...
:sad:
JThomas

#31 Re: Nova lazna kriza vlasti

Post by JThomas »

ja čekam da se probudim :roll:

glasaš za SDP, dobiješ dvije godine SDA (seks do akšama) i dvije godine radioaktivnog gasa radona... :roll:
J.P.Montoya

#32 Re: Nova lazna kriza vlasti

Post by J.P.Montoya »

od sutra nema crne hronike u avazu...
bambina78

#33 Re: Nova lazna kriza vlasti

Post by bambina78 »

Hoce li se Selimovici ovome obradovati? :lol:
JThomas

#34 Re: Nova lazna kriza vlasti

Post by JThomas »

kaljinski klan :roll: :lol:
ivannn

#35 Re: Nova lazna kriza vlasti

Post by ivannn »

heckler wrote:
Kome se da neka kantone poreda.
koliko vidim, samo USK šteka

USK - SDP, SBB, NSRZ - 12/30 - nemoguće fale 4 zastupnika (4 DNZ, 4 A-SDA, 3 SzBIH), 7 ima SDA
TK - SDP, SBB, NSRZ - 19/35 - OK
ZDK - SDP, SBB, NSRZ - 18/35 - OK
BPK - SDP, SBB, NSRZ - 13/25 - OK
SBK - Blok 10 (HDZ+HDZ90+HSS), SDP, SBB - 20/30 - OK
HNK - HDZ, HDZ90, SDP, SBB - 21/30 - OK
KS - SDP, SBB, NSRZ - 18/35 - OK
K1ng30

#36 Re: Nova lazna kriza vlasti

Post by K1ng30 »

JThomas wrote:ja čekam da se probudim :roll:

glasaš za SDP, dobiješ dvije godine SDA (seks do akšama) i dvije godine radioaktivnog gasa radona... :roll:
Kad si vec pametan hajd reci sa kojom strankom je SDP mogao onda uci u koaliciju,samo mi to objasni ako znas kako se formira vlast ????
ivannn

#37 Re: Nova lazna kriza vlasti

Post by ivannn »

cetmi wrote:
ivannn wrote:
heckler wrote:
Kome se da neka kantone poreda.

USK - SDP, SBB, NSRZ - 12/30 - nemoguće fale 4 zastupnika (4 DNZ, 4 A-SDA, 3 SzBIH), 7 ima SDA
Zanimljivo, šutaš mesara sa mjesta federalnog ministra, a računaš na njegove glasove u kantonima..jesi dobar?
NSRZ je koliko znam i dalje u koaliciji
volta dzontra

#38 Re: Nova lazna kriza vlasti

Post by volta dzontra »

Mislim da će Zlaja iskoristit NSRZB da zadovolji zahtjeve EU....borba protiv korupcije na najvišim razinama
Canton

#39 Re: Nova lazna kriza vlasti

Post by Canton »

volta dzontra wrote:Mislim da će Zlaja iskoristit NSRZB da zadovolji zahtjeve EU....borba protiv korupcije na najvišim razinama
Svejedno ajl HDZ jal RZB... zajedno su u svim talovima hehe
Canton

#40 Re: Nova lazna kriza vlasti

Post by Canton »

cetmi wrote:

Zanimljivo, šutaš mesara sa mjesta federalnog ministra, a računaš na njegove glasove u kantonima..jesi dobar?[/quote]

Zadovoljit ce se mesar i kantonima, vjeruj.
It_is_a_Leclerc

#41 Re: Nova lazna kriza vlasti

Post by It_is_a_Leclerc »

Evo nek se zna. Gotovo sigurno je da SDP u USK ulazi u koaliciju sa SBB-om, DNZ-om. Bit će to tanka, ali ipak postojana većina za koju uvijek mogu posuditi jednog ili dva zastupnika raspadnute S BiH koji sad djeluju kao nezavisni, ovo, ono.

Znam da je Lipovača i u oktobru tražio da DNZ uđe u vlast "zaradi pomirenja među Krajišnicima", ali je SDA to odbila. Sad kad više nema SDA (lihvari i banda koja je godinama pljačkala, i uspješno opljačkala sve što se u Krajini dalo opljačkati. Od Univerziteta do Bihaćke pivare), DNZ će nesumnjivo ući u vlast, osim ako DNZ ne bi, po običaju, iznosio neke nerealne, blesave zahtjeve, pa onda postoji opcija da A-SDA (jednaka banda i lihvari sa samo malo drugačijom zastavom i jednim slovom viška) uđe u vladu, ali nekako su se zamjerili Hamdiji u zadnje vrijeme, pa mi se ne čini baš pametnom opcijom.
Android Knego

#42 Re: Nova lazna kriza vlasti

Post by Android Knego »

JThomas wrote:ja čekam da se probudim :roll:

ovo mi lici na "raspadanje svijeta kakvog smo poznavali".
do prije par godina jasno se znalo ko smo "mi", a ko su "oni".
ali hajd sad, majcin sine, skontaj ko su "oni", a nije bas najjasnije ni ko smo "mi"... :D
heckler

#43 Re: Nova lazna kriza vlasti

Post by heckler »

Suma sumarum dosadasnje zajebancije....

1. Drzavni nivo... Da bi smijenili 2 SDA ministra treba A) odobrenje HDZa i B) odobrenje doma naroda.

A) Cime ce Covica motivisati za ovu podrsku? Federalnom vladom?
B) Zasto bi SDA uz mogucnost blokade u DN aminovala ovo? I da aminuju kako ce i jedan zakon proci bez opozicione SDA? To se drugovi zove manjinska vlada.
Moguce da Zlaja zna nesto sto ja ne znam pa se desi transfer jednog od 3 SDA poslanika u DN.

2) Federalni nivo... Ako je Kebin podpis potreban za smjenu vlade kako dalje? Ako je iz tacke 1-A gore obecan ulazak HDZu sto znaci ispadanje HSPa kako onda i do budimirovog podpisa takodjer? Ako federalna vlast ostaje ista kako onda ocekivati od hdza podrsku za smjenu SDA ministara? Kakva ce atmosfera vladati od danas?

3) Kantoni... Mogla bi se na kraju sva ova prica svesti na promjenu vlasti u 4 kantona uz permanento trovanje odnosa svih sa svim na svakom nivou.

Sva ova smijurija moze posluziti za novu definiciju Catch-22 situacije.

Ako zlaja u rukavu ne drzi ne 1 nego 5 dzokera ovo je tako glup potez da ja jos sebi ne mogu doci.

Cestitam inzenjeru...
It_is_a_Leclerc

#44 Re: Nova lazna kriza vlasti

Post by It_is_a_Leclerc »

Ono što ja znam je da, nit bi SDP ustrajao na ovom, nit bi SBB prihvatio ovu igru, da plan nije prihvaćen i razrađen do tančina.
Challenger__

#45 Re: Nova lazna kriza vlasti

Post by Challenger__ »

It_is_a_Leclerc wrote:Ono što ja znam je da, nit bi SDP ustrajao na ovom, nit bi SBB prihvatio ovu igru, da plan nije prihvaćen i razrađen do tančina.
... i - usaglašen u Briselu, u par ambasada u Sarajevu i sa par lica u OHR-u.
heckler

#46 Re: Nova lazna kriza vlasti

Post by heckler »

Neko iz medija konacno sumirao..
Bilo koja opcija rekonstrukcije vlasti u BiH – isključenje SDA iz aktualne vladajuće šestorke ili uvođenje novih političkih subjekata u vladajuću strukturu ići će veoma teško u procesu same implementacije na terenu. Ovo se posebno odnosi na Federaciju BiH – Vladu i uspostavu nove parlamentarne većine u Predstavničkom, odnosno Domu naroda Parlamenta FBiH.
Ključ je u Parlamentu FBiH jer za novu (bar tijesnu) parlamentarnu većinu treba okupiti najmanje 50 glasova u Predstavničkom, odnosno 30 u Domu naroda, s tim što se mora računati da je u okviru svakog od klubova naroda za pojedine odluke potrebna minimalno po jedna trećina delegata/izaslanika (po šest). To se posebno odnosi na biranje novog predsjednika ili potpredsjednika FBiH.

Isključenjem SDA iz vlasti na razini FBiH, u Predstavničkom domu i njihovom zamjenom zastupnicima SBB-a takva koalicija nema većinu, pa čak ni u slučaju da im se pridruži jedan glas poslanika SNSD-a – ukupno 49. Potpora za ovaj dom bi se morala tražiti ili u SBiH ili kod dva samostalna poslanika – Safeta Halilovića i Spomenke Mičić, da bi se obezbijedila parlamentarna većina.

I u Domu naroda Parlamenta FBiH je slična situacija: sa SBB-om umjesto SDA, te uz  preostale tri stranke Platforme (SDP, NSRB i HSP) koalicija ima 29, od potrebnih 30 delegata/izaslanika, tako da bi se i u ovom slučaju morala tražiti potpora bar tri predstavnika SNSD-a da se osigura prolaznost odluka.

Malo je vjerovatno da bi HDZBiH i HDZ 1990 podržali rekonstrukciju Vijeća ministara BiH i ustroj nove parlamentarne većine na razini BiH ukoliko ne bi učestvovali u vlasti i na razini FBiH – Parlamentu i Vladi FBiH, a što je jasno naznačio i predsjednik te stranke Dragan Čović.

Ništa bez čelnika FBiH

No, da bi HDZBiH i HDZ 1990 ušli u federalnu vlast moraju je napustiti i NSRB i HSP čiji su predstavnici u aktuelnom sazivu i zauzeli većinu pozicija iz reda hrvatskog naroda. Takav ishod podrazumijevao bi ne samo rekonstrukciju, već promjenu vlasti FBiH iz temelja. Ključnu ulogu u tom procesu imao bi predsjednik FBiH Živko Budimir (HSP), i u određenim odlukama potpredsjednik Mirsad Kebo (SDA). Oni bi naime, svojim protivljenjem mogli zaustaviti smjene ministara, rekonstrukciju Vlade FBiH, pa čak i imenovanje nove. 

Da bi došlo do smjene ministara u Vladi FBiH, u skladu sa Ustavom FBiH takvu odluku na zahtjev premijera mora potpisati predsjednik FBiH. Istovremeno, da bi došlo do smjene Vlade FBiH ili premijer mora podnijeti ostavku ili ona može biti smijenjena na zahtjev predsjednika FBiH, uz suglasnost oba potpredsjednika ili pak da joj po zahtjevu najmanje 20 zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH bude izglasano nepovjerenje. Ali, cijeloj Vladi.

Malo je izvjesna opcija da bi Budimir ili Kebo potpisali suglasnost za rekonstrukciju ili smjenu Vlade FBiH ukoliko ta situacija podrazumijeva isključenje iz njenog djelovanja ministara iz njihovih stranaka – HSP-a, odnosno SDA.

Preostaje dakle, pod uvjetom da je ranije osigurana parlamentarna većina - ili da se Vladi na zahtjev 20 poslanika izglasa nepovjerenje ili da sam premijer Nermin Nikšić podnese ostavku.

I u slučaju da se Vladi FBiH izglasa nepovjerenje ili premijer podnese ostavku, izbor nove opet mogu blokirati Budimir i Kebo s obzirom na to da Vladu imenuje predsjednik uz suglasnost potpredsjednika FBiH, a na prijedlog premijera ili kandidata za premijera, a što mora dobiti i potvrdu većine glasova poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.    
Ukoliko bi se pak novi koalicioni partneri odlučili za smjenu predsjednika ili potpredsjednika FBiH, to bi tek potpuno zakompliciralo Federaciju. Naime, u skladu sa Ustavom FBiH, prijedlog za njihovu smjenu mogu pokrenuti dvije trećine poslanika Predstavničkog (66 zastupnika) ili Doma naroda (39 delegata/izaslanika) što je u ovom trenutku nemoguće osigurati. O takvom zahtjevu, i kada bi bio pokrenut, izjašnjenje donosi Ustavni sud FBiH. Ovo jasno ukazuje da trakavica eventualnih promjena na razini FBiH može trajati mjesecima, s krajnje neizvjesnim ishodom.

Šaroliko po kantonima

Kako vlast u FBiH djeluje po sistemu "spojenih posuda" malo je vjerovatno da će se i  dogovor oko isključenja SDA iz vlasti i po kantonima, odnosno uspostava nove parlamentarne većine, brzo realizirati. Posebno je problematičan Srednjobosanski kanton. Za bilo koju promjenu u ovom kantonu treba osigurati dvotrećinsku većinu – 20 glasova u kantonalnoj Skupštini. A to je već teže učiniti bez SDA, posebno ako se ima na umu da bi u slučaju ulaska u vlast na razini FBiH HDZ-a i HDZ-a 1990, u opoziciju otišli i zastupnici NSRB-a i HSP-a po kantonalnim skupštinama. SDP u koaliciji sa HDZ-om BiH, HDZ-om 1990 i SBB-om u SBK-u bi imao 18 od potrebnih 20 zastupnika, pa bi se podrška morala tražiti ili od SBiH ili NSRB-a.

Dvotrećinska većina je potrebna i za rekonstrukciju vlasti u HNK-u gdje bi bila uspostavljena tijesna nova parlamentarna većina - HDZBiH, SDP, HDZ 1990 i SBB sa 21 poslanikom. No, ostaje problem Mostara, tj. Gradskog vijeća u kome su pak SDA i HDZ najjači.

Upitno je i u Unsko-sanskom kantonu gdje treba većina od 16 poslanika. Isključenjem SDA koja ima osam poslanika, SDP bi uz SBB imao svega 10 i u novu koaliciju bi se trebala uključiti ne samo jedna već minimalno dvije nove stranke, a na raspolaganju su – DNZ, a-SDA i SBiH, te savez NSRB, LDS i E5. Tijesna većina od svega 18 poslanika koliko je i potrebno bez SDA mogla bi se uspostaviti u Tuzlanskom kantonu, ali pod uvjetom da se predstavnicima SDP-a i SBB-a priključi jedan zastupnik HDZ-a BiH. Kako  će se ponašati poslanici BPS-a, koji su do sada imali sporazum da podržavaju SDA, te NSRB, još se ne zna, a zavisi od razvoja situacije na razini FBiH. SBiH je svakako u opoziciji i po prvim najavama tu namjerava i ostati.

Do nove parlamentarne većine u Zeničko-dobojskom kantonu SDP-u i SBB-u trebaju tri glasa, jer imaju 15 od potrebnih 18. Čak im ne pomaže ni uključenje dva zastupnika HDZ-a BiH jer opet nedostaje jedan zastupnik do tijesne većine. I u ovom kantonu će stoga odlučujuću ulogu imati stav NSRB-a, BPS-a, a moguće i SBiH-a.

Slično je i sa Bosanskopodrinjskim kantonom s obzirom na to da bi nova parlamentarna većina (SDP-SBB) imala 10 od potrebnih 13 poslanika. Buduća vlada bi zavisila od stava NSRB-a, BPS-a ili SBiH.
[
heckler

#47 Re: Nova lazna kriza vlasti

Post by heckler »

Challenger__ wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Ono što ja znam je da, nit bi SDP ustrajao na ovom, nit bi SBB prihvatio ovu igru, da plan nije prihvaćen i razrađen do tančina.
... i - usaglašen u Briselu, u par ambasada u Sarajevu i sa par lica u OHR-u.

Zeljno ocekujem da vidim taj genijalni magicni trik. Jebo David Coperfilda kakav cu respekt imati prema ovom madjionicaru koji ovo izvede.
Nebitan32

#48 Re: Nova lazna kriza vlasti

Post by Nebitan32 »

Potpuno nepotrebno izazivanje krize i degradiranje kako drzave tako i standarda ljudi koji zive u njoj.
Cijeli mandat sproveden u bespotrebnim agitacijama i gestikulacijama i to sve radi jedne persone koja nije dorasla demokratskom sistemu. Jednostavno zarobljen u proslosti.

U vremenu kada recesija vlada vecinom planete i kad je najpotrebnija stabilnost.

Katastrofalni potezi.
Last edited by Nebitan32 on 02/06/2012 12:02, edited 1 time in total.
Android Knego

#49 Re: Nova lazna kriza vlasti

Post by Android Knego »

cetmi wrote: 8 SDP + 4 DNZ + 2 SBB = 14 od ukupno 30..
NSRZ?
Android Knego

#50 Re: Nova lazna kriza vlasti

Post by Android Knego »

NSRZ ili HDZ?
ako HDZ uskoci umjesto NSRZ to ce biti novi "partneri" SDP-a i oni ce popuniti taj nedostajuci broj do vecine u USK...
Post Reply