Miki123 wrote:Trebam te wrote:Moje nedavno iskustvo sa poznatim sarajevskim notarom je bas lose.
Prvo Notar naplati dobre pare ali posao kad odradjuje to je zaista amaterski. Nedvano je Notar pogrijesio licni podatak u dokumentu koji je spoznalo trece lice, kad je moj kolega koji se nalazi u sarajevu otisao kod notara da se ispravi greska, notar nije imao kopiju mog licnog podatka...stim da uslugu vrsio prije 4 mjeseca.
Znaci on nema najobicniji spremac podataka koji se zove server u office da cuva podatke od klijenata recimo neki period, najmanje bi trebalo biti 6 godina kao sto je u drzavi gdje zivim, vec on uradi, naplati i obrise cim izidjes iz kancelarije...(aaa pazi a bez licnih dokumenata notar nemoze zavrsiti posao)
A njegovo uposlenik koji ej ispravio gresku je rekao mom kolegi kao "sad nemorate nista platiti" hahaha moj kolega je rekao pa vi niste normalni vi trebate platiti meni sto sam dosao zbog ovakve gluposti koju ste vi napravili itd... ma smijesno
U poredjenju sa cijenama na zapadu, navodim dobro poznat primjer, jedna firma is evrope se zainteresovala da registruje firmu u Sarajevu BiH, tje da otvori ofis, i podnijeal ponude u Zagreb, Varsavu, Beograd i Sarajevo, ...Notar iz Sarajeva da odradi posao dao zmislite najvecu cijenu 3200Eura dok je recimo Varsava bila samo 1670Eura a Zagreb 2600Eura... Tako mi brzo naucimo kako staviti cijenu ali usluga i customer nemam pojma sta je to...
Eto notarska radnja Markovic na Marin Dvoru kao naj naj u gradu, sve je notar na dobrinji mogao brze i lakse uraditi i to za 100 maraka jeftinije,

Notar je obaezan čuvati kopije ličnih karata uz predmet trajno. Taj notar to nema, znači krši Zakon i istog treba prijaviti ministarstvu pravde kantona i notarskoj komori.
Od 120 notara vi ste kontaktirali jednog koji je to debelo precijenio i donosite zaključak svi notari su isti.
Notar u BiH se može angažovati samo da registruje firmu, tj. da vam donese rješenje o registraciji. BILO ŠTA VAN TOGA, znači vađenje id, pdv brojeva notar NE SMIJE raditi, a ako radi treba ga prijaviti min. pravde kantona i notarskoj komori.
Za otvaranje firme u BIH koja ima početni kapital 2.000,00 KM notar najviše može naplatiti 300,00 KM + PDV + troškovi podnošenja prijave, ali sveukupno ne može i ne smije prelaziti hiljadu KM.
He he he he, dugo se nisam lijepse nasmijala, da prijavi Notarskoj komori, ili Ministarstvu he he he he.
Pa notari u BiH cine 300tinjak puta teze propuste, pa nikada niti jedan nije disciplinski opomenut, makar i u PRITVORU BIO.
Par clanaka iz BiH:
-
"Kako je Bedija Purković ostala i bez 71.000 KM i bez stana kod notara"
[...]Način na koji je Stjepan Mišković iz Pasaca kod Tuzle lažno prodao tuđi stan za 71 hiljadu maraka i još tu prodaju ovjerio kod notara Senade Kovačević, vjerovatno u spisima organa gonjenja u Tuzli odavno nije zabilježen. [...]
===================================================================================
-
Kamatari sastavljaju lihvarske ugovore pred notarom
Piše: Zemka ĐUDERIJA - AHMETOVIĆ
[...]Krajem prošle godine zahvaljujući inspoktorima Federalnog MUP-a, uhapšen jeHilmija Garibović, koji trenutno slovi, kako kažu MUP-ovci, za "najjačeg kamatara" u BiH. Povod Garibovićevog hapšenja je navodna kamata, zbog koje ga je prijavio Mohammad Sead Al'Hamod. Navodno, Mohammad je 2008.godine posudio 100.000 KM od Garibovića, te do kraja prošle godine, navodno na ime kamata vratio 120.000 KM, dok mu je glavnica ostala nevraćena. [...]
On posjeduje
ugovore ovjerene kod notara Ljubiše Markovića o posudbi novca sa svjedocima - oštećenim [...]
===================================================================================
-
Bivši ministar pravde RS, a sadasnji NOTAR uhapšen zbog otmice Stanislava Koljančića
[...]Četrdesetpetogodišnji vlasnik banjalučkog noćnog kluba "Kajak" otet je u utorak 5. oktobra, a njegov nestanak prijavila je supruga
Pripadnici Centra javne bezbjednosti Banjaluka uhapsili su
Sauda Filipovića, bivšeg ministra pravde Republike Srpske /RS/, koji se dovodi u vezu sa otmicom bivšeg vlasnika banjalučkog noćnog kluba "Kajak" Stanislava Koljančića, saznaje Srna.
Filipović, koji je bio ministar pravde RS u Vladi Dragana Mikerevića, uhapšen je po nalogu Specijalnog tužilaštva RS.
Filipović je NOTAR u Prijedoru, a saznaje se da je trebalo da ovjeri ugovore između Koljančića i osoba koje su kupile "Kajak".[...]
-
Tužio notarku i osiguranje
Mirza Drinić ostao bez stana i novca...
Zeničanin Mirza Drinić ostao je krajem prošle godine bez trideset hiljada KM, ali i kupljenog stana u zeničkom naselju Crkvice. Osim izvjesne Gordane Todorović, koja je prevarila Drinića, sukrivac je bila notarka Sabira Sarvan, koja je u ime države i Federacije,
trebala biti garant zakonske procedure i kupoprodajnog ugovora.
Slučaj je prijavljen policiji i Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona. Drinićev advokat Kočiz Arnaut potvrdio nam je da je, nakon što je pokušao mirnim putem riješiti problem, na kraju predao cijeli slučaj na sud, tražeći odštetu za svog klijenta.
Nakon sličnog slučaja otkrivenog u Tuzli, ovaj put je Zeničanin postao žrtva nestručnog rada državnog službenika.
- Ustanovljeno je da je
vlasnica stana ustvari mrtva, a osoba koja se predstavljala kao vlasnica je njena rođaka. Notarka koja je prodala stan umrle osobe sa sebe skida svaku odgovornost. Međutim, ona je bila dužna provjeriti identitet osobe kao javni službenik, prema članu 58. Zakona o notarima iz "Službenih novina Federacije", te snosi suodgovornost za štetu nastalu greškom u radu.
- Sada i osiguranje bez obrazloženja odbija isplatiti novac.
Notarska komora prešućuje da je njen član odgovoran. Zato sam slučaj predao na sud, podnijeli smo tužbu protiv notarke Sabire Sarvan i "Euroherc" osiguranja - kazao nam je Kočiz.[...]
Koliko li je jos desetina ovakvih slucajeva u BiH, a koji nisu medijski eksponirani, licno znam za slucaj gdje notar sacinio darovni ugovor zeni na samrti (koja je umirala od najgore bolesti postoje naravno nalazi), koja je dan poslije umrla, a na noc potpisivanja ugovora, gospodja koja je pismena nije mogla da napise svoje ime i prezime, pa su joj uzeli prst umocili u tintu i stavili na papir a 2 svjedoka su bila nadzocna - slucaj je na sudu naravno.