Notar

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
antonija

#176 Re: Notar

Post by antonija »

kecher II wrote:
plain vanilla wrote:nije ni isti broj notara u svakom gradu
naravno da nije, iam neki omjer broj notara na broj stanovnika, ne znam sad koji je to broj a nije ni bitno ali je bitno da sigurno notar u SA iako ih ima mozda 10 ima vise posla nego notar u cazinu ili jablanici gdje ih je 1 ili 2.

svakako da ne mislim da su im male plate a pogotovu u situaciji u kakvoj je BiH ali je bezveze pricati da je notarska plata 12000 ili 15000 ili nemam pojma 30000 ili 50000, mozda je neki notar u nekom mjesecu i napravio toliko ali to je taj mjesec i ne mora da znaci da ce i svaki sledeci.
-Svi stanovnici Cazina, kada hoce da kupe stan ili prodaju, ili da kupe kucu i zemlju ili prodaju moraju ici kod tog 1 notara.

-Pa skontaj situaciju da ce APSOLUTNO SVE BANKE U CAZINU, apsolutno sve klijente koji hoce da dignu kredit - hipotekarni, slati kod tog 1 ili 2 notara.

-Apsolutno sva d.d. (dionicka drustva) kod promjene statuta, ili ZAPISNIK SA SKUPSTINE D.D. moraju zvati tog jednog notara, i platiti mu ukoliko je kapital drustva veci od 500.000 KM (a kod vecine je veci) 2.400,00 KM za sastav zapisnika ili izmjenu statuta.

Pored toga, svaki grazanin kod kupoprodaje, mora otici kod tog 1 notara u Caznin, kao i kod ugovora o dozivotnom izdrzavanju, kao i kod ovjere potpisa, kao kod bilo kojeg drugog posla kojeg bude moram notarski obraditi.

20.000 stanovnika - 1 notar.

Neka se skine limit kao sto je u Hrvatskoj 10.000 stanovnika 1 notar + administativni centri jos vise notara + 70% svog prihoda ide drzavi, i to je ok.

Javni BILJEZNIK, radi funkcije koje je prije naplacivala drzava, i on drzavi za to mora da placa, a ne da svi novci idu direktno notaru u ruke.
Miki123

#177 Re: Notar

Post by Miki123 »

antonija wrote:
kecher II wrote:
plain vanilla wrote:nije ni isti broj notara u svakom gradu
naravno da nije, iam neki omjer broj notara na broj stanovnika, ne znam sad koji je to broj a nije ni bitno ali je bitno da sigurno notar u SA iako ih ima mozda 10 ima vise posla nego notar u cazinu ili jablanici gdje ih je 1 ili 2.

svakako da ne mislim da su im male plate a pogotovu u situaciji u kakvoj je BiH ali je bezveze pricati da je notarska plata 12000 ili 15000 ili nemam pojma 30000 ili 50000, mozda je neki notar u nekom mjesecu i napravio toliko ali to je taj mjesec i ne mora da znaci da ce i svaki sledeci.
-Svi stanovnici Cazina, kada hoce da kupe stan ili prodaju, ili da kupe kucu i zemlju ili prodaju moraju ici kod tog 1 notara.

-Pa skontaj situaciju da ce APSOLUTNO SVE BANKE U CAZINU, apsolutno sve klijente koji hoce da dignu kredit - hipotekarni, slati kod tog 1 ili 2 notara.

-Apsolutno sva d.d. (dionicka drustva) kod promjene statuta, ili ZAPISNIK SA SKUPSTINE D.D. moraju zvati tog jednog notara, i platiti mu ukoliko je kapital drustva veci od 500.000 KM (a kod vecine je veci) 2.400,00 KM za sastav zapisnika ili izmjenu statuta.

Pored toga, svaki grazanin kod kupoprodaje, mora otici kod tog 1 notara u Caznin, kao i kod ugovora o dozivotnom izdrzavanju, kao i kod ovjere potpisa, kao kod bilo kojeg drugog posla kojeg bude moram notarski obraditi.

20.000 stanovnika - 1 notar.

Neka se skine limit kao sto je u Hrvatskoj 10.000 stanovnika 1 notar + administativni centri jos vise notara + 70% svog prihoda ide drzavi, i to je ok.

Javni BILJEZNIK, radi funkcije koje je prije naplacivala drzava, i on drzavi za to mora da placa, a ne da svi novci idu direktno notaru u ruke.

Gdje piše da APSOLUTNO svaki stanovnik cazina mora ići Notaru sa službenim sjedištem u cazinu? Nigdje, jer to nije istina i izmišljaš iz guzice.

Hipoteke.. tu su notari iz velikih gradova "potkupili" bankarske službenike, tako da ti u banci kažu kao, mi vjerujemo tom i tom notaru idi njemu. Imam druga koji je tako baš iz manjeg grada, morao ići notaru u Sarajevu. Što se ne buni? to ti je ono, veži konja gdje ti aga kaže, onaj ko ima novac i ko ti daje novac, istovremeno i određuje pravila igre.

Dalje, gradovi koji nemaju zk. ured. Čista logika, ako osoba dođe po zk. izvadak u recimo, općinski sud u travniku, zašto da se sa tim izvatkom vraća u recimo, busovaču i tamo zaključuje ugovor, kad to može završiti u travniku u krugu 100 m od zk. ureda?

Kada su u pitanju skupštine, ista stvar. u manjim sredinama ima prvo skroz malo ili nikako registrovanih d.d. drugo, i da ih ima, ta d.d. NE MORAJU zvati notara iz svog sjedišta (opet ŠIRIŠ DEZINFORMACIJE), nego se mogu odlučiti za bilo kojeg notara u svom Kantonu. Zašto? pa zato što notar može raditi "vanjsko uredovanje" samo u granicama svog kantona, a odlazak na skupštinu u poslovne prostorije društva je vanjsko uredovanje.

Zato, antonija, vidim očito te notarijat žulja. Sada da li si ti sama, ili neko u porodici, propali advokat, nemam pojma, nagađam. Izvinjavam se unaprijed ako griješim, 8-), ali MALO, MALO, samo MALO udahni prije nego napišeš post na forumu pun neistina, kao npr. ovaj.
antonija

#178 Re: Notar

Post by antonija »

Pa cistom logikom dogadjaja ja sam navela ono sto je logicno, Cazin sam bezze uzela kao primjer, uzmimo primjer CITLUK, u kojem imas bar 30 d.d., veliki broj banki i slicno, a samo 1 notar.

Tacno je, niko ne mora ici Notaru u svom gradu, moze iz Citluka otic u Zivinice notaru i uraditi sta mu treba.

Ja nemam nista protiv notara, to su svakako najlosiji pravnici u drzavi, samo se zalazem za to da se skine cenzus sa 20.000,00 stanovnika 1 notar na 10.000 stanovnika 1 notar ili 5.000 stanovnika 1 notar, i onda neka rade, niko im ne brani.

A 70% svih prihoda da daju drzavi, i kraj price.

p.s.
Sto se tice tvog druga, mogu samo reci da je glup, jer banka moze predloziti, ali klijent je taj KOJI SEBI LICNO BIRA NOTARA KOJEG ON ZELI - i da naravno, on iz Citluka moze otici u Kalesiju kod notara da si uradi hipoteku.

Vidis kakva je to banda, potkupljuju bankare, to treba pohapsit, nije mi jasno da radis kod jednog od tih kriminalaca.

-end-

Notari su svugdje u svijetu obicne cate, bezveznjaci, ne znam sto bih imala nesto protiv njih ?
Miki123

#179 Re: Notar

Post by Miki123 »

antonija wrote:Pa cistom logikom dogadjaja ja sam navela ono sto je logicno, Cazin sam bezze uzela kao primjer, uzmimo primjer CITLUK, u kojem imas bar 30 d.d., veliki broj banki i slicno, a samo 1 notar.

Tacno je, niko ne mora ici Notaru u svom gradu, moze iz Citluka otic u Zivinice notaru i uraditi sta mu treba.

Ja nemam nista protiv notara, to su svakako najlosiji pravnici u drzavi, samo se zalazem za to da se skine cenzus sa 20.000,00 stanovnika 1 notar na 10.000 stanovnika 1 notar ili 5.000 stanovnika 1 notar, i onda neka rade, niko im ne brani.

A 70% svih prihoda da daju drzavi, i kraj price.

p.s.
Sto se tice tvog druga, mogu samo reci da je glup, jer banka moze predloziti, ali klijent je taj KOJI SEBI LICNO BIRA NOTARA KOJEG ON ZELI - i da naravno, on iz Citluka moze otici u Kalesiju kod notara da si uradi hipoteku.

Vidis kakva je to banda, potkupljuju bankare, to treba pohapsit, nije mi jasno da radis kod jednog od tih kriminalaca.

-end-

Notari su svugdje u svijetu obicne cate, bezveznjaci, ne znam sto bih imala nesto protiv njih ?
Ma ja.. propali advokat. :dance:
kecher II

#180 Re: Notar

Post by kecher II »

antonija wrote:A 70% svih prihoda da daju drzavi, i kraj price.
ne znam koliko daju drzavi, ali iz tvog komentara naslucujem da hoces da kazes da notari ono sto uzmu za svaki pojedinacni ugovor stave sebi u dzep,
e pa nije to tako u najmanju ruku zato sto svaki notar ima najmanje jednog radnika koji ima platu i placene sve poreze na tu platu, i ne kontam sta da daju drzavi pa oni i rade za drzavu, drzava uzme sebi svoj dio zavisno od prometa.
citajuci ovaj tvoj prethodni komentar reklo bi se da trziste nekretninama cvjeta u cazinu, kalesiji, gorazdu....
pa u cazinu i sl. gradicima u BiH ako se proda 5-10 nekretnina mjesecno to je premija a mozda sam i pretjero sa ovim brojem 5-10 a i sto se tice hipotekarnih kredita koji su takodje vezani za nekretnine, ma sta ti je, cazin i sl. cazinu su cijeli pod hipotekama sve i jedna supa da bi nasi notari uzimali 30000KM mjesecno i to nakon sto isplate radnika/e i plate PDV.
antonija

#181 Re: Notar

Post by antonija »

kecher II wrote:
antonija wrote:A 70% svih prihoda da daju drzavi, i kraj price.
ne znam koliko daju drzavi, ali iz tvog komentara naslucujem da hoces da kazes da notari ono sto uzmu za svaki pojedinacni ugovor stave sebi u dzep,
e pa nije to tako u najmanju ruku zato sto svaki notar ima najmanje jednog radnika koji ima platu i placene sve poreze na tu platu, i ne kontam sta da daju drzavi pa oni i rade za drzavu, drzava uzme sebi svoj dio zavisno od prometa.
citajuci ovaj tvoj prethodni komentar reklo bi se da trziste nekretninama cvjeta u cazinu, kalesiji, gorazdu....
pa u cazinu i sl. gradicima u BiH ako se proda 5-10 nekretnina mjesecno to je premija a mozda sam i pretjero sa ovim brojem 5-10 a i sto se tice hipotekarnih kredita koji su takodje vezani za nekretnine, ma sta ti je, cazin i sl. cazinu su cijeli pod hipotekama sve i jedna supa da bi nasi notari uzimali 30000KM mjesecno i to nakon sto isplate radnika/e i plate PDV.
Javni Biljeznici u Republici Hrvatskoj od svake 1 kune koju naplate drzavi daju 70 lipa - u Republici Hrvatkoj imas 300 javnobiljeznickih ureda (isti broj stanovnika kao u BiH).

To sto notar ima pripravnika, je isto kao sto svaka radnja ima prodavaca, ili sto svaki restoran ili kelnera, i konobara.

Javni Biljeznik, radi posao u korist drzave, i ubire licni profit, a jedini trosak koji ima je porez na dobit od 10% (PDV placa stranka koja koristi usluge).

Da li ce jedan notar imati 1 ili 1001 pripravnika, njegova je licna stvar.

Neka svako ko polozi notarski ispit, ima mogucnost da bude notar, ne znam zasto mu onemogucavati, neka trziste odredi da li ce da opstane ili ne, kao sto rece gore miki koji je propali advokat ili sin propalog advokata - vjerovatno sudije koji je istjeran iz suda.
kecher II

#182 Re: Notar

Post by kecher II »

hrvatska ima oko 4,500,000 stanovnika i ti rece 300 notara sto je odprilike 1notar na 15,000 a kod nas na 20,000 pa mislim da je to tu negdje ukoliko uzmemo da je i trziste koje se tice notarskih poslova puno zivlje nego u BiH.
a za taj procenat koji notari daju drzavi nisam siguran i ne znam ali znam da ne uzimaju svaku marku sebi i sto se tice pripravnika koliko god da ih je on je za notara trosak tako da se on ubraja u troskove notarske kancelarije.
antonija

#183 Re: Notar

Post by antonija »

kecher II wrote:hrvatska ima oko 4,500,000 stanovnika i ti rece 300 notara sto je odprilike 1notar na 15,000 a kod nas na 20,000 pa mislim da je to tu negdje ukoliko uzmemo da je i trziste koje se tice notarskih poslova puno zivlje nego u BiH.
a za taj procenat koji notari daju drzavi nisam siguran i ne znam ali znam da ne uzimaju svaku marku sebi i sto se tice pripravnika koliko god da ih je on je za notara trosak tako da se on ubraja u troskove notarske kancelarije.
Hrvatska nema 4,5 miliona stanovika.
Procitaj zakon o javnim biljeznicima Republike Hrvatske http://www.hjk.hr/

NOTAR u HRVATSKOJ, ne mora praviti kupoprodajni ugovor, moze ga saciniti pravna sluzba, advokat, prof. dr. obligacionog prava, sudac, (sto u BiH nije slucaj), a notar samo ovjeri potpis (kod nas je ovo nemoguce).

Svaka firma ima troskove, u piljari, vlasnik piljare ima trosak piljara koji prodaje hranu.
Frizerski salon ima trosak, struju, vodu, grijanje, frizere, obuke frizera, marketing its.
kecher II

#184 Re: Notar

Post by kecher II »

[/quote]
antonija wrote:Hrvatska nema 4,5 miliona stanovika.
Stanovništvo Hrvatske prema narodnosti, popis 2001.:
Ukupno 4.437.460
Prema procjenama iz 2005. godine, ukupno stanovništvo Hrvatske iznosilo je 4.495.248
antonija wrote:Svaka firma ima troskove, u piljari, vlasnik piljare ima trosak piljara koji prodaje hranu.
pa to i ja kazem za notara je pripravnik koji radi kod njega trosak isto kao i trgovac u piljari za vlasnika piljare.
antonija wrote:NOTAR u HRVATSKOJ, ne mora praviti kupoprodajni ugovor, moze ga saciniti pravna sluzba, advokat, prof. dr. obligacionog prava, sudac, (sto u BiH nije slucaj), a notar samo ovjeri potpis (kod nas je ovo nemoguce).
sumanjm da ovaj ugovor pravne sluzbe, advokati, prof. dr. obligacionog prava, sudije sacinjavaju dzaba i da notar to ovjerava dzaba. i fino kazes ne mora i za mene iz tog proizilazi da moze ali ne mora jer moze i neko drugi, taj drugi sigurno i naplacuje svoje usluge po nekom propisu koji je sacinila drzava hrvatska a i notar naplati ovjeru kad ovjeri taj dokument koji je sacinio neko drugi, jedina razlika izmedju BiH i RH je u tome izgleda sto u RH i neki drugi mogu sacinit ugovor koji se nosi notaru na ovjeru, u cemu je problem?

nisam cito zakon o javnim biljeznicima, nemam kad.
Haris.ba

#185 Re: Notar

Post by Haris.ba »

kecher II wrote:nisam cito zakon o javnim biljeznicima, nemam kad.
To isto ko da hoćeš da pričaš šta je pisalo u današnjim novinama, a nisi ih pročitao. Al ti si sve u pravu. Samo nemoj više braniti neobranjivo.
Miki123

#186 Re: Notar

Post by Miki123 »

antonija wrote:
Javni Biljeznici u Republici Hrvatskoj od svake 1 kune koju naplate drzavi daju 70 lipa - u Republici Hrvatkoj imas 300 javnobiljeznickih ureda (isti broj stanovnika kao u BiH).
Javni bilježnici od svojih prihoda izdvajaju oko dvije trećine za državu: kroz pristojbe, PDV i porez na dobit. Primjerice, od ovjere potpisa na dokumentu, koju naplaćuju 47 kuna, državi ide čak 31 kuna ili 68 posto. U tom postotku 23 posto čini PDV, 25 posto pristojba, a 20 posto porez na dohodak.

Svaki notar u BiH plaća PDV i porez na dohodak. Jedina razlika je pristojba - taksa. Hoćeš li išta tačno napisati? :D

Zato da vidimo,
- 47 kuna ovjera potpisa, kod nas 4,10 KM (sa pdv-om), manje od 20 kuna.
- 100 kuna brisovnica za skidanje hipoteke (okvirno), kod nas 8 km (sa pdv-om).

Stvarno se više glupo natezati..
antonija

#187 Re: Notar

Post by antonija »

Miki123 wrote:
antonija wrote:
Javni bilježnici od svojih prihoda izdvajaju oko dvije trećine za državu: kroz pristojbe, PDV i porez na dobit. Primjerice, od ovjere potpisa na dokumentu, koju naplaćuju 47 kuna, državi ide čak 31 kuna ili 68 posto. U tom postotku 23 posto čini PDV, 25 posto pristojba, a 20 posto porez na dohodak.

Svaki notar u BiH plaća PDV i porez na dohodak. Jedina razlika je pristojba - taksa. Hoćeš li išta tačno napisati? :D
Pa kako ces se samnom natezati, kad si FIŠKAL, PDV ne placa notar nego onaj ko placa notarske usluge, PDV je porez na dodatnu vrijednost, (za vise informacija procitaj: ZAKON
OPOREZU NA DODATU VRIJEDNOST BiH)

Zato da vidimo,
- 47 kuna ovjera potpisa, kod nas 4,10 KM (sa pdv-om), manje od 20 kuna.

ODGOVOR: Pa naravno kad im je to najveci vid zarade, notar je ČATA, samo sjedi i ovjerava potpise, kod nas je kupoprodajni ugovor kod notra KOJI JE NUZAN (MONOPOLIZAM) cak DO 2.400,00 KM plus PDV kojeg placa onaj ko placa i ugovor 408,00 KM. Kod njih, ugovor sacini pravna sluzba banke, i odu samo ovjere za 10,00 KM taj ugovor.

- 100 kuna brisovnica za skidanje hipoteke (okvirno), kod nas 8 km (sa pdv-om).
ODGOVOR: Evo jednostavan odgvor: "HRVATSKA: Na rubu propasti 300 NOTARSKIH ureda

Broj usluga javnih bilježnika lani je u odnosu na prethodnu godinu pao 40%, a u prvih pet mjeseci ove godine zabilježen je pad od još 50%. S druge strane, zbog povlaštenog statusa posao cvjeta u desetak javnobilježničkih ureda
Gospodarska kriza dovela je na rub propasti više od 300 javnobilježničkih ureda, doznaje poslovni tjednik Lider. Prema podacima Hrvatske javnobilježničke komore broj usluga javnih bilježnika lani je u odnosu na prethodnu godinu, 2008., pao 40 posto, a u prvih pet mjeseci ove godine zabilježen je pad od još 50 posto. Prepolovljen je broj solemnizacija, ovjera raznih ugovora prema kreditima, ovjera potpisa, a bilježnike najviše zabrinjava pad broja najbolje plaćenih usluga koje su pružali trgovačkim društvima. Pritisnuta besparicom, trgovačka društva izbjegavaju mnoge aktivnosti i koriste se samo nužnim bilježničkim uslugama ili se pak uopće ne koriste, kršeći tako i propise.

S druge strane zbog povlaštenog statusa posao cvjeta u desetak javnobilježničkih ureda. To su tzv. veliki ovrhovoditelji s mnogo ovrha na temelju vjerodostojnih isprava koje uključuju prisilne naplate zapljenom novca na računima građana zbog duga za vodu, plin, električnu energiju i druge komunalne usluge. U novom broju Lider objavljuje popis javnih bilježnika koji zbog pretrpanosti slučajevima ovrha kasne s otpravom predmeta.

Da bi se riješili problemi, Hrvatska javnobilježnička komora predložila je promjenu Ovršnog zakona prema kojoj sudovi i ovrhovoditelji više ne bi raspoređivali predmete izravno određenim bilježnicima, nego bi se ti predmeti dostavljali Komori, a ona bi ih prema sjedištu ovršenika i abecednim redom prosljeđivala javnim bilježnicima."

Stvarno se više glupo natezati..
ODGOVOR: SLAZEM SE: TVOJE ODGOVORI SE U NARODU ZOVU BEZOBRAZLUK, A U PRAVU: NEPOZNAVANJE PROPISA. (vjerovatno ti je principal fiškal, a i ti).

Moras se vise obrazovati.
Miki123

#188 Re: Notar

Post by Miki123 »

Halo, kraljice, pa ček iznad napišeš da u hrvatskoj javni bilježnici plaćaju državi 70 % posto prihoda u taj prihod je uključen i PDV koji uzmu od klijenata i tu "uračunaš" pdv u ono što notar zaradi i daje državi.

Normalno, da PDV plaćaju klijenti, pa to i svaka baba više zna, ali evo reci mi što ti to nisi napisala nekoliko postova iznad kad si rekla da javni bilježnici, citiram daju državi 70 % svojih prihoda (a u taj prihod je uračunat i PDV koji im plaćaju klijenti :D )? Morao sam ovo istaknuti, jer inače je nebitno za raspravu, razumio sam i šta si tad htjela reći, kao i što si ti mene razumjela.

I kakav je odgovor citat iz novina? Pa i kod nas je IDENTIČNA situacija, čovjek je prije o tome govorio. U jednom gradu na zapadu je i zatvoren notarski ured. Ovi u manjim gradovima jedva preživljavaju. Ali eto, sad ćeš se ti javiti, podaci iz prve ruke, ko bakir ŠOKANTNO, EKSKLUZIVNO, Notar u Zavidovićima zarađuje u prosjeku 50.000,00 KM mjesečno :mrgreen: znaš ti, Baba Vanga ti rekla :run:
malik_

#189 Re: Notar

Post by malik_ »

Pozdrav,

Vidio sam vasu diskusiju, i rekoh da se i ja ukljucim, jer LICNO radim kod notara, u GRADU GDJE imaju 3 notarske kancelarije (da ne imenujem grad).

Zelim reci da u mom uredu, sam jedino ja osoba koja nije u KRVNOJ VEZI SA NOTAROM, dakle uposlena mu je zena i djeca.

Zelim reci da ja kao notarski pripravnik, koji radim i najvise posla, zaradjujem 750,00 KM mjesecno, dok moj notar mjesecnu uprihoduje preko 40.000,00 KM BRUTO ZARADE (prosjek za 2010godinu).

Samo na hipotekarnim kreditima zaradimo oko 30% gore pomenute cifre, ostalo je "ostali poslovi".

Radimo cak i Subotom i Nedjeljom radi velikog obima posla - (kancelarija je zakljucana ali mi u njoj radimo), takodje zelim reci da IZLAZAK na teren za sobom povlaci jos vecu tarifu koja iznosi 25% na onu koja je propisana (svi poslovi van ureda notara - primjera radi sacinjavanje ugovora o dozivotnom izdrzavanju u kuci nekoga od klijenata).

Eto procjeniti sami, kakav covjek moras biti da imas toliko stotina hiljada KM godisnje, a da pripravnika placas 750,00 KM.
delightful

#190 Re: Notar

Post by delightful »

antonija, opomena zbog neprimjerenog nacina komunikacije.
kecher II

#191 Re: Notar

Post by kecher II »

Haris.ba wrote:To isto ko da hoćeš da pričaš šta je pisalo u današnjim novinama, a nisi ih pročitao. Al ti si sve u pravu. Samo nemoj više braniti neobranjivo.
nismo morali procitat iste ''dnevne novine'' da bi razgovarali o dnevnim desavanjima.
rekao sam da poznajem notara i kako stvari stoje u manjim sredinama u prosjeku, evo ima komentar jednog pripravnika kod notara koji kaze da je mjesecni bruto prihod oko 40000 ja mislim da se radi o vecoj sredini kao SA, BL, TZ, ZE, MO.... sumnjam da je u banovicima, gorazdu, kaknju i sl. i nisam ni rekao niti branim da notar ima ''malu'' platu vec samo kazem da nije isto biti notar u SA i zavidovicima.
sokkia

#192 Re: Notar

Post by sokkia »

Notari jesu PLJAČKAŠI i to je to(mogao bi nabrajat primjere do sutra za to ali mislim da nema potrebe)
Trebam te

#193 Re: Notar

Post by Trebam te »

Moje nedavno iskustvo sa poznatim sarajevskim notarom je bas lose.
Prvo Notar naplati dobre pare ali posao kad odradjuje to je zaista amaterski. Nedvano je Notar pogrijesio licni podatak u dokumentu koji je spoznalo trece lice, kad je moj kolega koji se nalazi u sarajevu otisao kod notara da se ispravi greska, notar nije imao kopiju mog licnog podatka...stim da uslugu vrsio prije 4 mjeseca.

Znaci on nema najobicniji spremac podataka koji se zove server u office da cuva podatke od klijenata recimo neki period, najmanje bi trebalo biti 6 godina kao sto je u drzavi gdje zivim, vec on uradi, naplati i obrise cim izidjes iz kancelarije...(aaa pazi a bez licnih dokumenata notar nemoze zavrsiti posao)

A njegovo uposlenik koji ej ispravio gresku je rekao mom kolegi kao "sad nemorate nista platiti" hahaha moj kolega je rekao pa vi niste normalni vi trebate platiti meni sto sam dosao zbog ovakve gluposti koju ste vi napravili itd... ma smijesno :mrgreen:

U poredjenju sa cijenama na zapadu, navodim dobro poznat primjer, jedna firma is evrope se zainteresovala da registruje firmu u Sarajevu BiH, tje da otvori ofis, i podnijeal ponude u Zagreb, Varsavu, Beograd i Sarajevo, ...Notar iz Sarajeva da odradi posao dao zmislite najvecu cijenu 3200Eura dok je recimo Varsava bila samo 1670Eura a Zagreb 2600Eura... Tako mi brzo naucimo kako staviti cijenu ali usluga i customer nemam pojma sta je to...

Eto notarska radnja Markovic na Marin Dvoru kao naj naj u gradu, sve je notar na dobrinji mogao brze i lakse uraditi i to za 100 maraka jeftinije, :run:
Miki123

#194 Re: Notar

Post by Miki123 »

Trebam te wrote:Moje nedavno iskustvo sa poznatim sarajevskim notarom je bas lose.
Prvo Notar naplati dobre pare ali posao kad odradjuje to je zaista amaterski. Nedvano je Notar pogrijesio licni podatak u dokumentu koji je spoznalo trece lice, kad je moj kolega koji se nalazi u sarajevu otisao kod notara da se ispravi greska, notar nije imao kopiju mog licnog podatka...stim da uslugu vrsio prije 4 mjeseca.

Znaci on nema najobicniji spremac podataka koji se zove server u office da cuva podatke od klijenata recimo neki period, najmanje bi trebalo biti 6 godina kao sto je u drzavi gdje zivim, vec on uradi, naplati i obrise cim izidjes iz kancelarije...(aaa pazi a bez licnih dokumenata notar nemoze zavrsiti posao)

A njegovo uposlenik koji ej ispravio gresku je rekao mom kolegi kao "sad nemorate nista platiti" hahaha moj kolega je rekao pa vi niste normalni vi trebate platiti meni sto sam dosao zbog ovakve gluposti koju ste vi napravili itd... ma smijesno :mrgreen:

U poredjenju sa cijenama na zapadu, navodim dobro poznat primjer, jedna firma is evrope se zainteresovala da registruje firmu u Sarajevu BiH, tje da otvori ofis, i podnijeal ponude u Zagreb, Varsavu, Beograd i Sarajevo, ...Notar iz Sarajeva da odradi posao dao zmislite najvecu cijenu 3200Eura dok je recimo Varsava bila samo 1670Eura a Zagreb 2600Eura... Tako mi brzo naucimo kako staviti cijenu ali usluga i customer nemam pojma sta je to...

Eto notarska radnja Markovic na Marin Dvoru kao naj naj u gradu, sve je notar na dobrinji mogao brze i lakse uraditi i to za 100 maraka jeftinije, :run:

Notar je obaezan čuvati kopije ličnih karata uz predmet trajno. Taj notar to nema, znači krši Zakon i istog treba prijaviti ministarstvu pravde kantona i notarskoj komori.

Od 120 notara vi ste kontaktirali jednog koji je to debelo precijenio i donosite zaključak svi notari su isti.
Notar u BiH se može angažovati samo da registruje firmu, tj. da vam donese rješenje o registraciji. BILO ŠTA VAN TOGA, znači vađenje id, pdv brojeva notar NE SMIJE raditi, a ako radi treba ga prijaviti min. pravde kantona i notarskoj komori.

Za otvaranje firme u BIH koja ima početni kapital 2.000,00 KM notar najviše može naplatiti 300,00 KM + PDV + troškovi podnošenja prijave, ali sveukupno ne može i ne smije prelaziti hiljadu KM.

To što neko pokušava loviti u mutnom ne znači da tako svi rade i da je to ispravan način. Jedino rješenje je konkurencija među notarima. Nazoveš 4,5,6 ureda i provjeriš. :D

nismo morali procitat iste ''dnevne novine'' da bi razgovarali o dnevnim desavanjima.
rekao sam da poznajem notara i kako stvari stoje u manjim sredinama u prosjeku, evo ima komentar jednog pripravnika kod notara koji kaze da je mjesecni bruto prihod oko 40000 ja mislim da se radi o vecoj sredini kao SA, BL, TZ, ZE, MO.... sumnjam da je u banovicima, gorazdu, kaknju i sl. i nisam ni rekao niti branim da notar ima ''malu'' platu vec samo kazem da nije isto biti notar u SA i zavidovicima.
To i ja govorim sve vrijeme, ali niko ne sluša. Gledao sam PDV prijavu od jednog notara iz malog mjesta koji je jedini u tom mjestu i ukupan prihod je bio oko 6.500,00 KM.
malik_

#195 Re: Notar

Post by malik_ »

malik_ wrote:Pozdrav,

Vidio sam vasu diskusiju, i rekoh da se i ja ukljucim, jer LICNO radim kod notara, u GRADU GDJE imaju 3 notarske kancelarije (da ne imenujem grad).

Zelim reci da u mom uredu, sam jedino ja osoba koja nije u KRVNOJ VEZI SA NOTAROM, dakle uposlena mu je zena i djeca.

Zelim reci da ja kao notarski pripravnik, koji radim i najvise posla, zaradjujem 750,00 KM mjesecno, dok moj notar mjesecnu uprihoduje preko 40.000,00 KM BRUTO ZARADE (prosjek za 2010godinu).

Samo na hipotekarnim kreditima zaradimo oko 30% gore pomenute cifre, ostalo je "ostali poslovi".

Radimo cak i Subotom i Nedjeljom radi velikog obima posla - (kancelarija je zakljucana ali mi u njoj radimo), takodje zelim reci da IZLAZAK na teren za sobom povlaci jos vecu tarifu koja iznosi 25% na onu koja je propisana (svi poslovi van ureda notara - primjera radi sacinjavanje ugovora o dozivotnom izdrzavanju u kuci nekoga od klijenata).

Eto procjeniti sami, kakav covjek moras biti da imas toliko stotina hiljada KM godisnje, a da pripravnika placas 750,00 KM.
Samo jos da navedem slijedece, notari se pripramaju, a vec su pripremili preko svoje komisije i sam zakon (zakon o naslijedivanju FBiH - u nacrtu je, posjedujemo ga ovdje u uredu), da svi OSTAVINSKI POSTUPCI, budu preneseni u NOTARSKE UREDE, pri cemu ce za krajnje korisnike - one koje rade ostavinu, notarske takse na ostavinskom postupku biti do 10x vece nego sada u sudu.

A notar ce imati mogucnost svu dokumentaciju iz ZK ureda da ishoduje BEZ NAKNADE, a taksu sebi da naplati.

Nevjerovatno.

Nakon toga notari ce lobirati i za IZVRSNI POSTUPAK, kako bi se sa suda prenio na njih.
antonija

#196 Re: Notar

Post by antonija »

Miki123 wrote:
Trebam te wrote:Moje nedavno iskustvo sa poznatim sarajevskim notarom je bas lose.

Notar je obaezan čuvati kopije ličnih karata uz predmet trajno. Taj notar to nema, znači krši Zakon i istog treba prijaviti ministarstvu pravde kantona i notarskoj komori.

Od 120 notara vi ste kontaktirali jednog koji je to debelo precijenio i donosite zaključak svi notari su isti.
Notar u BiH se može angažovati samo da registruje firmu, tj. da vam donese rješenje o registraciji. BILO ŠTA VAN TOGA, znači vađenje id, pdv brojeva notar NE SMIJE raditi, a ako radi treba ga prijaviti min. pravde kantona i notarskoj komori.

Za otvaranje firme u BIH koja ima početni kapital 2.000,00 KM notar najviše može naplatiti 300,00 KM + PDV + troškovi podnošenja prijave, ali sveukupno ne može i ne smije prelaziti hiljadu KM.
He he he he, dugo se nisam lijepse nasmijala, da prijavi Notarskoj komori, ili Ministarstvu he he he he.

Pa notari u BiH cine 300tinjak puta teze propuste, pa nikada niti jedan nije disciplinski opomenut, makar i u PRITVORU BIO.

Par clanaka iz BiH:
- "Kako je Bedija Purković ostala i bez 71.000 KM i bez stana kod notara"
[...]Način na koji je Stjepan Mišković iz Pasaca kod Tuzle lažno prodao tuđi stan za 71 hiljadu maraka i još tu prodaju ovjerio kod notara Senade Kovačević, vjerovatno u spisima organa gonjenja u Tuzli odavno nije zabilježen. [...]
===================================================================================
- Kamatari sastavljaju lihvarske ugovore pred notarom
Piše: Zemka ĐUDERIJA - AHMETOVIĆ

[...]Krajem prošle godine zahvaljujući inspoktorima Federalnog MUP-a, uhapšen jeHilmija Garibović, koji trenutno slovi, kako kažu MUP-ovci, za "najjačeg kamatara" u BiH. Povod Garibovićevog hapšenja je navodna kamata, zbog koje ga je prijavio Mohammad Sead Al'Hamod. Navodno, Mohammad je 2008.godine posudio 100.000 KM od Garibovića, te do kraja prošle godine, navodno na ime kamata vratio 120.000 KM, dok mu je glavnica ostala nevraćena. [...]
On posjeduje ugovore ovjerene kod notara Ljubiše Markovića o posudbi novca sa svjedocima - oštećenim [...]
===================================================================================
- Bivši ministar pravde RS, a sadasnji NOTAR uhapšen zbog otmice Stanislava Koljančića
[...]Četrdesetpetogodišnji vlasnik banjalučkog noćnog kluba "Kajak" otet je u utorak 5. oktobra, a njegov nestanak prijavila je supruga

Pripadnici Centra javne bezbjednosti Banjaluka uhapsili su Sauda Filipovića, bivšeg ministra pravde Republike Srpske /RS/, koji se dovodi u vezu sa otmicom bivšeg vlasnika banjalučkog noćnog kluba "Kajak" Stanislava Koljančića, saznaje Srna.

Filipović, koji je bio ministar pravde RS u Vladi Dragana Mikerevića, uhapšen je po nalogu Specijalnog tužilaštva RS.

Filipović je NOTAR u Prijedoru, a saznaje se da je trebalo da ovjeri ugovore između Koljančića i osoba koje su kupile "Kajak".[...]
-Tužio notarku i osiguranje
Mirza Drinić ostao bez stana i novca...

Zeničanin Mirza Drinić ostao je krajem prošle godine bez trideset hiljada KM, ali i kupljenog stana u zeničkom naselju Crkvice. Osim izvjesne Gordane Todorović, koja je prevarila Drinića, sukrivac je bila notarka Sabira Sarvan, koja je u ime države i Federacije, trebala biti garant zakonske procedure i kupoprodajnog ugovora.

Slučaj je prijavljen policiji i Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona. Drinićev advokat Kočiz Arnaut potvrdio nam je da je, nakon što je pokušao mirnim putem riješiti problem, na kraju predao cijeli slučaj na sud, tražeći odštetu za svog klijenta.

Nakon sličnog slučaja otkrivenog u Tuzli, ovaj put je Zeničanin postao žrtva nestručnog rada državnog službenika.

- Ustanovljeno je da je vlasnica stana ustvari mrtva, a osoba koja se predstavljala kao vlasnica je njena rođaka. Notarka koja je prodala stan umrle osobe sa sebe skida svaku odgovornost. Međutim, ona je bila dužna provjeriti identitet osobe kao javni službenik, prema članu 58. Zakona o notarima iz "Službenih novina Federacije", te snosi suodgovornost za štetu nastalu greškom u radu.

- Sada i osiguranje bez obrazloženja odbija isplatiti novac. Notarska komora prešućuje da je njen član odgovoran. Zato sam slučaj predao na sud, podnijeli smo tužbu protiv notarke Sabire Sarvan i "Euroherc" osiguranja - kazao nam je Kočiz.[...]

Koliko li je jos desetina ovakvih slucajeva u BiH, a koji nisu medijski eksponirani, licno znam za slucaj gdje notar sacinio darovni ugovor zeni na samrti (koja je umirala od najgore bolesti postoje naravno nalazi), koja je dan poslije umrla, a na noc potpisivanja ugovora, gospodja koja je pismena nije mogla da napise svoje ime i prezime, pa su joj uzeli prst umocili u tintu i stavili na papir a 2 svjedoka su bila nadzocna - slucaj je na sudu naravno.
Miki123

#197 Re: Notar

Post by Miki123 »

Odakle ti znaš da nije pokrenut niti jedan displinski postupak? Svaki tvoj post je nagađanje, izmišljanje i špekulacija.

Da li su ovi predmeti što se vode protiv notara pravosnažno okončani? Ja ne znam, ali neću napisati neistinu, ko što bi ti uradila?

Ja sam to već napisao 4,5 stranica naprijed:

Advokat Bajro Čilić pokušao prošvercovati svom klijentu marihuanu u pritvor. Da li su svi advokati bajro Čilić? Naravno da nisu.

Sudija Vlado Adamović pravomoćno osuđen za seksualno uznemiravanje. Jesu li sve sudije kao Bajro Čilić? Naravno da nisu?

Notar Sabira Sarvan napravila teški propust u službi, notar filipović isto. Jesu li svi notari kao to dvoje? (Odgovor: antonija :D )
antonija

#198 Re: Notar

Post by antonija »

Miki123 wrote:Odakle ti znaš da nije pokrenut niti jedan displinski postupak? Svaki tvoj post je nagađanje, izmišljanje i špekulacija.

Da li su ovi predmeti što se vode protiv notara pravosnažno okončani? Ja ne znam, ali neću napisati neistinu, ko što bi ti uradila?

Ja sam to već napisao 4,5 stranica naprijed:

Advokat Bajro Čilić pokušao prošvercovati svom klijentu marihuanu u pritvor. Da li su svi advokati bajro Čilić? Naravno da nisu.
Opet neistina, u ovom slucaju ne postoji pravosnazna sudska presuda - dakle nije istina to sto tvrdis.
Miki123 wrote:Sudija Vlado Adamović pravomoćno osuđen za seksualno uznemiravanje. Jesu li sve sudije kao Bajro Čilić? Naravno da nisu?
Opet neistina, u ovom predmetu POSTOJI OSLOBADJAJUCA PRESUDA KOJA GA OSLOBADJA KRIVICE, OD VRHOVNOG SUDA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE, DAKLE ZA POMENUTO KRIVICNO DJELO, JE OSLOBODJEN.
Ali ga je bez obzira na oslobadjajucu presudu Vrhovnog Suda FBiH, VSTV razrijesilo duznosti 2008 godine oglasilo je odgovornim Vladu Adamovića (tuženi), sudiju Suda BiH, za disciplinski prekršaj iz člana 56. stav 1. tačka 22. Zakona o VSTVBiH - ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije, te mu izrekla disciplinsku mjeru razrješenja od dužnosti.
Miki123 wrote:Notar Sabira Sarvan napravila teški propust u službi, notar filipović isto. Jesu li svi notari kao to dvoje? (Odgovor: antonija :D )
Vjerovatno imas opet neku neistinu ?
Miki123

#199 Re: Notar

Post by Miki123 »

Opet neistina, u ovom slucaju ne postoji pravosnazna sudska presuda - dakle nije istina to sto tvrdis.
Prejaka si. A za ove slučajeve koje si ti napisala postoji pravosnažna sudska presuda? Beton si :D
antonija

#200 Re: Notar

Post by antonija »

Miki123 wrote:
Prejaka si. A za ove slučajeve koje si ti napisala postoji pravosnažna sudska presuda? Beton si :D

Zahvaljujem.
Post Reply