Notar

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Mačak
Posts: 38
Joined: 18/04/2009 23:48

#1 Notar

Post by Mačak »

Nedavno sam tražio žirante za kredit i nisam ih uspio naći. Sasvim razumljivo, nikome više nije do žirantiranja. Elem, odlučim se za hipotekarni kredit. U tom slučaju se sa bankom kod notara završavaju dokumenti o hipoteci. Oderao me notar. Taj legalni, bezobzirni pljačkaš mi je za 20 min. svoga rada naplatio 380 KM (tri stotine i osamdeset KM). Vjerovali ili ne. Zeprepastio sam se nad tolikom količinom bezobraznog, legalnog pljačkanja. Stotinu puta sam se zapitao da li taj NOTAR-PLJAČKAŠ uopće ima predstavu o kolikoj se sumi novca radi ili je to njemu na razini cijene jedne kafe u kafiću. Nisam mu mogao ništa reći prilikom samog čina pljačke jer sam jednostavno bio ostao bez teksta. Znam samo da mu taj novac nikada neću halaliti. Ni do Sudnjeg dana. Ova država je fakat pljačkaška država. Vlast je pljačkaška, mafijaška i dozvolila je bezobzirno, legalno pljačkanje stanovnika BiH. Po količini bezskrupuloznosti odmah iza vlasti, po meni, je NOTAR. Notar je današnji naziv za legalnog pljačkaša u BiH. Kao što neko negdje reče, NOTAR ne uzima lopatom već bagerom. Jadan je to novac na jadan način zarađen.
*mima*

#2 Re: Notar

Post by *mima* »

Ali moras priznat da imaju super posao.
User avatar
studeni76
Posts: 5421
Joined: 03/06/2009 14:12

#3 Re: Notar

Post by studeni76 »

Prije par dana sam za testament platio 200KM.I to je jos minimum placanje bilo,prijateljski.imaju oni taj svoj cjenovnik gdje se prema cijeni nekretnine krece i cijena njihove usluge.kaze on da se sve automatski izracuna,nema on nista s tim :-)
User avatar
van Basten
Posts: 7544
Joined: 21/09/2006 02:59

#4 Re: Notar

Post by van Basten »

da, čuo sam da se ravnaju po nekom famoznom cjenovniku... a može im se, pogotovo što nemaju konkurencije, osuđeni smo ići im... imaju monopol jači od GRAS-a.
btw, interesuje me koliko uzimaju za kupoprodajni ugovor nekretnine (tj stana) ? Koji je to odnos KM/m2?
User avatar
atko
Posts: 6054
Joined: 06/07/2006 14:51

#5 Re: Notar

Post by atko »

Sta je njihovo pokrice za uzimanje tolke love? Jel oni garantuju kad neko napravi ugovor za kupovinu stana sa agencijom pelak npr i kada dodje do problema? I zasto ne nose carape na glavi kad naplacuju usluge ???
User avatar
antonija
Posts: 487
Joined: 23/06/2009 15:55

#6 Re: Notar

Post by antonija »

Evo ti slikoviti prikaz:

"PISMO JEDNOG NOTARA U F BIH : ZARAĐUJEM PROSJEČNO 40.000,00 KM MJESEČNO


Moj ured ima 3 pripravnika (dipl. pravnici), koje mjesečno pošteno plaćam naknadom od 1100 KM, prosječna zarada mog NOTARSKOG UREDA iznosi mjesečno cca. 40.000,00 KM (nakon isplaćenih plaća i nakon 17% PDV-a državi u kojoj obnašam djelatnost.), budući da se tarifa trenutno promijenila (do mjeseca decembra 2007) moj notarski ured će zaradjivati mjesečno cca. 32.000,00 KM

Postovana Redakcijo, želim sa vama podijeliti „Notarsku tajnu“, o tome kako i koliko zarađujemo mjesečno, svijest mi ne dozvoljava da ovo prešutim. Svoj identitet neću otkrivati, a razlozi su očigledno više nego jasni. Imam notarski ured u Sarajevu, prije notarskog posla sam obavljao djelatnost odvjetništva, na koji ću se naknadno osvrnuti.

Mi Notari, imamo trenutno apsolutno povlašten status (bez obzira na novu tarifu koja smanjuje bod sa 0.8 KM na 0.5 KM, a koja ce važiti do decembra 2007., kada kreće notarijat RS, a nakon decembra će se donjeti tarifa na državnom novou, te možda ona ponovo digne vrijednost boda), i smatram da nije uredu da zaradjujemo ovliko i na ovaj način. U čemu je dakle stvar? Moj ured ima 3 pripravnika (dipl. pravnici), koje mjesečno pošteno plaćam naknadom od 1100 KM, prosječna zarada mog NOTARSKOG UREDA iznosi mjesecno cca. 40.000,00 KM (nakon isplaćenih plaća i nakon 17% PDV-a državi u kojoj obnašam djelatnost.), budući da se tarifa trenutno promijenila (do mjeseca decembra 2007) moj notarski ured će zaradjivati mjesečno cca. 32.000,00 KM, što smatram krajnje nehumano i nedopustivo, budući da smo notarskim zakonom jako oštetili kolege odvjetnike (odvjetnik sam i sam bio), koji su i bez našeg postojanja bili u veoma lošem položaju, i kako znam iz prakse ( i sam sam bio dio nje), 95% ih jedva sastavlja kraj sa krajem, postoje odvjetničke tarife, ali u FBiH nećete naći niti jednog odvjetnika koji od svog klijenta može naplatiti ono što piše u samoj tarifi. Smatram da se podhitno nešto mora uraditi kako bi se naša mjesečna zarada smanjila, i kako bi se odvjetništvu u našoj zemlji pomoglo.

Osobno mom notarskom uredu ne traba neto mjesečna zarada veća od 5.000 KM, bio bih i prezadovoljan sa njom, a ne da zaradujem 40.000,00 KM, to stvarno nema smisla s obzirom da je prosječna plata u
Federaciji BiH 662,79 KM!"

http://www.biznis.ba/index.php?option=c ... 0&Itemid=2
User avatar
antonija
Posts: 487
Joined: 23/06/2009 15:55

#7 Re: Notar

Post by antonija »

atko wrote:Sta je njihovo pokrice za uzimanje tolke love? Jel oni garantuju kad neko napravi ugovor za kupovinu stana sa agencijom pelak npr i kada dodje do problema? I zasto ne nose carape na glavi kad naplacuju usluge ???
ha ha ha ha ha ha ha ha ha pokrice :) ha ha ha ha ha ha

Pa oni su tako zamislili sluzbu da ne postoji pokrice, notarski sistem kakav je kod nas nema nigdje u svijetu, u Hrvatskoj npr, notar placa na ukupnu zaradu PDV od 22% plus takse, tako da ga ukupno ispadne 70% dobiti da ide drzavi JER ON JE JAVNI BILJEZNIK, a ne privatni biljeznik.

Sada su zamislili da svi ostavinski postupci sa sudova predju na njih, tako da ce gradjane umjesto sto npr nekad budu cak i oslobodjeni sudske takse za ostavinu sada ce da placaju bar 5x - 10x ostavinske pred notarom skuplje.

Broj notara ce se uduplati - (novi notari ce biti zene - muzevi ministara, parlamentaraca, sudija koji imaju nevjerovatne stele itd..)

a evo ti malo o odgovornosti:

"Tužio notarku i osiguranje
Mirza Drinić ostao bez stana i novca...

10.05.2009.

Zeničanin Mirza Drinić ostao je krajem prošle godine bez trideset hiljada KM, ali i kupljenog stana u zeničkom naselju Crkvice. Osim izvjesne Gordane Todorović, koja je prevarila Drinića, sukrivac je bila notarka Sabira Sarvan, koja je u ime države i Federacije, trebala biti garant zakonske procedure i kupoprodajnog ugovora.

Slučaj je prijavljen policiji i Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona. Drinićev advokat Kočiz Arnaut potvrdio nam je da je, nakon što je pokušao mirnim putem riješiti problem, na kraju predao cijeli slučaj na sud, tražeći odštetu za svog klijenta.

Nakon sličnog slučaja otkrivenog u Tuzli, ovaj put je Zeničanin postao žrtva nestručnog rada državnog službenika.

- Ustanovljeno je da je vlasnica stana ustvari mrtva, a osoba koja se predstavljala kao vlasnica je njena rođaka. Notarka koja je prodala stan umrle osobe sa sebe skida svaku odgovornost. Međutim, ona je bila dužna provjeriti identitet osobe kao javni službenik, prema članu 58. Zakona o notarima iz "Službenih novina Federacije", te snosi suodgovornost za štetu nastalu greškom u radu - kaže Arnaut.

Nakon što je notarka i Drinićevom advokatu Kočizu odbila dati policu osiguranja, on je utvrdio da je Sabira Sarvan osigurana na 250 hiljada KM u "Eurohercu".

- Sada i osiguranje bez obrazloženja odbija isplatiti novac. Notarska komora prešućuje da je njen član odgovoran. Zato sam slučaj predao na sud, podnijeli smo tužbu protiv notarke Sabire Sarvan i "Euroherc" osiguranja - kazao nam je Kočiz."


Slucaj drugi (ono sto je poznato javnosti)


Kako je Bedija Purković ostala i bez 71.000 KM i bez stana
Notarske malverzacije:

Način na koji je Stjepan Mišković iz Pasaca kod Tuzle lažno prodao tuđi stan za 71 hiljadu maraka i još tu prodaju ovjerio kod notara Senade Kovačević, vjerovatno u spisima organa gonjenja u Tuzli odavno nije zabilježen.

- Imala sam punomoć rođaka da ga zastupam u kupovini stana. Kada smo u Oglasniku TK našla da se prodaje stan u naselju Sjenjak u B bloku, javila sam se na tu ponudu, gdje se kao opunomoćenik vlasnice stana Sahbe Husarić, koja, inače, boravi u Puli, javio izvjesni Stjepan Mišković - ispričala nam je Bedija Purković iz Tuzle, žrtva ove nesvakidašnje prevare.

Pečat iz Bijeljine

Purković je, nakon što je dogovorena cijena, u maju ove godine, zajedno sa Stjepanom Miškovićem, sve papire odnijela u notarski ured Senade Kovačević kako bi zaključili konačan ugovor o kupoprodaji nekretnina.

- Mišković je donio punomoć od Sahbe Husarić, na kojoj je stajao pečat Osnovnog suda u Bijeljini. Ja sam notara Senadu Kovačević zamolila da, ipak, u Bijeljini provjeri valjanost te punomoći, s obzirom na to da dokumenti dolaze iz drugog entiteta, a ona mi je rekla da je punomoć ispravna, da nema govora o bilo kakvom falsifikatu. Nažalost, kroz desetak dana, odnosno na dan određen da preuzmem ključeve stana za koji sam Miškoviću pred notarom Kovačević već dala 71.000 KM, uvjerila sam se da sam prevarena, odnosno da je punomoć bila falsificirana - kaže Bedija Purković.

Njena drama od tog 15. maja, kada je od Miškovića dobila ključeve kojima nije mogla otvoriti vrata stana koji je kupila, traje sve do danas. Ona je 25. maja pozvala vlasnicu stana Sahbu Husarić u Pulu koja joj je rekla da „nije dala nikakvu punomoć nikakvom Miškoviću“. Obavijestila je također i policiju i, naravno, zatražila pomoć i notara Senade Kovačević.

Čeka odgovor

- Kad sam se, svjesna da je u pitanju prevara, obratila Senadi Kovačević s pitanjem šta nakon svega da uradim, ona je samo slegla ramenima. Nakon desetak dana kazala mi je „evo ti broj moje polise osiguranja“ upućujući me da se obratim „Euroherc-osiguranju“ radi naknade štete. Međutim, od 28. maja, kada sam im dostavila kompletnu dokumentaciju, do danas od „Euroherc- osiguranja“ u Sarajevu nema nikakvog odgovora. Pitam se kako je moguće da zvaničan organ, a to je notar, ovjeri falsificiran dokument i da nakon toga slegne ramenima ne snoseći nikakvu odgovornost, niti da bar meni kao oštećenoj stranci pomogne u ostvarivanju prava koja imam - kaže Bedija Purković.

Kovačević: Ne snosim odgovornost
Tačno je da se to dogodilo i koliko znam gospođa Bedija Purković je angažirala advokata da je zastupa kod „Euroherc osiguranja“. Moja odgovornost je na dispoziciji i ako moje osiguranje utvrdi da ja snosim krivicu zbog ove prevare, ono će postupiti po zakonu. Ja sam dala izjavu i organima gonjenja i mom osiguranju. Lično, mislim da ne snosim nikakvu odgovornost za ovjeru ovog ugovora - komentirala je spomenuti događaja notar Senada Kovačević.

Subotić: Predmet je u Odsjeku
Dana 17. jula ove godine Kantonalno tužilaštvo u Tuzli zaprimilo je izvještaj o ovom događaju i predmet je uzet u rad u Odsjeku za organizirani kriminal - kazala nam je Jasna Subotić, portparol Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

Mišković viđan u društvu Husarićeve
Prema našim saznanjima, Stjepan Mišković posjeduje hrvatski pasoš i nakon što je uzeo 71.000 KM od Bedije Purković, pobjegao je u Hrvatsku. Njegovu vezu sa Sahbom Husarić, s obzirom na to da je viđan u njenom društvu, trebali bi utvrditi zvanični organi.

(A.HADŽIĆ - Avaz)
User avatar
antonija
Posts: 487
Joined: 23/06/2009 15:55

#8 Re: Notar

Post by antonija »

van Basten wrote:da, čuo sam da se ravnaju po nekom famoznom cjenovniku... a može im se, pogotovo što nemaju konkurencije, osuđeni smo ići im... imaju monopol jači od GRAS-a.
btw, interesuje me koliko uzimaju za kupoprodajni ugovor nekretnine (tj stana) ? Koji je to odnos KM/m2?
Zavisi od vrijednosti stana, ako ti stan kosta npr 300.000 KM, platit ces UGOVOR koji ce on uzeti uradjeni i samo promjeniti podatke u njemu oko 1.500 KM

Mene je stojao testament kojieg je moj otac sklopio oko 1.000 KM - vjerovala ili ne.

(jer je i njemu u nasljedstvo doslo puno suma od njegovog oca i djeda pa su notari to procjenili na 250.000 KM) plus stan
Last edited by antonija on 27/07/2009 12:47, edited 1 time in total.
User avatar
antonija
Posts: 487
Joined: 23/06/2009 15:55

#9 Re: Notar

Post by antonija »

Sad cemo po novom zakonu imati mogucnost da nam notar cuva testament - to me je notar obavijestio kad smo mu placali 1000 KM ZA TESTAMENT.

Cijena cuvanja testamenta kod notara je SAMO 500 KM.
gaius
Posts: 1017
Joined: 17/09/2004 10:33

#10 Re: Notar

Post by gaius »

a pazite sada ovo..

Općinski sud u Sarajevu je kod postupka registracije privrednih društava i svih promjena (npr. adresa, direktor, kapital) - dugo vremena tražio izmjenu osnivačkog akta.. to je dakako odgovaralo notarima jer se svaka izmjena naplaćivala prema visini kapitala..

svi ostali sudovi u federaciji su tražili samo notarski obrađen osnivački akt i potvrdu statuta.. a sve izmjene i odluke o osnivanju podružnica npr. su rađene u običnoj formi, samo sa ovjerom potpisa.. tražila se izmjena statuta samo ako određena promjena to traži (npr. promjena adrese da - ali promjena direktora ne)

međutim malo po malo - Općinski sud u Sarajevu počeo je mijenjati svoju praksu.. najprije su dozvolili da se vrši promjena direktora bez promjene osnivačkog akta.. to je automatski za notare značilo NULA KM (odnosno preciznije 10-15 KM za ovjeru potpisa - umjesto ranijih >300,00 KM).. potom je OS Sarajevo isto prihvatio i za ostale promjene (npr. promjenu adrese, djelatnosti, kapitala).. tako da su notari izgubili lovu u tom dijelu ili im je smanjena na iznos potreban za potvrdutu statuta (što je iznosilo maksimalno 400 KM - a raniji sistem je iznosio maksimalno 2.000,00 KM)

ta nova praksa OS Sarajevo je bila izrazito značajna promjena - jer OS Sarajevo je registarski sud sa tolikim brojem pravnih lica da u ostatku FBiH ukupno nema toliko pravnih lica..

logika je potpuno jasna - notarske usluge, uslijed gore navedene promjene prakse su postale - jeftinije..

da ne bude zabune ja jasno smatram korisnim notarijat - ali ono što se dalje dešava jasno pokazuje koliko je nekome cilj lova a ne pravna sigurnost..

dakle uz promjenjenu praksu OS Sarajevo i uz krah tržišta nekretnina (gdje se kao što vidite iz gore navedenih postova lijep novac zarađivao) notarijat počinje osjećati manjak posla... tj. ne zarađuju se više desetine hiljada KM mjesečno (moje informacije govore da se mjesečnih prihod notara kretao od 10 - 50 hiljada KM - dakle MJESEČNO).. i šta će onda biti..

eh onda stupa na scenu BPS - tj. Bosanska "patriotska" stranka.. sa "genijalnim" prijedlogom Zakona o izmjeni Zakona o registraciji poslovnih subjekata..

prema tom zakonu (koji je već stupio na snagu) - svi akti o bilo kakvoj izmjeni u sudskom registru (direktor, podružnica, adresa, kapital, djelatnost itd.. itd..) MORAJU biti u formi notarski obrađene isprave.. dakle umjesto ranije osnivačkog akta (notarska obrada) i statuta (notarska potvrda) - obavezna notarska obrada je propisana za SVE akte..

iako meni nije jasno koji su to čuveni pravni eksperti u BPS-u (zastupnici: 1. IBRO OMERBAŠIĆ - pedagog, 2. KERIM LUČAREVIĆ - dipl. ecc. , 3. HAMDIJA RASTODER - viša ekonomska škola, 4. SANDA REDŽIĆ dipl. ecc.) predložili su izmjenu jednog zakona za koji je potrebno stručno pravno znanje.. dakle nije riječ o nekom zakonu koji ima bilo kakvu političku dimenziju (npr. neki zakon iz socijalne grupe) nego je isključivo riječ o pravno-tehničkom propisu koji reguliše materiju koja sa politikom i političarima - nema nikakve veze..

obrazloženje predloženo od ove grupe vrlih eksperata je da se upiškiš od smjeha.. usklađivanje sa evropskim zakonodavstvom (čista glupost u svim državama u okruženju i u svim evropskim državama postoje različiti zahtjevi u pogledu forme ali nigdje se ne insistira na notarskoj obradi za sve akte), rješavanje nedoumica u praksi (nikakvih nedoumica nije bilo - zakon o registraciji je vrlo korektan propis koji se forme akata uopšte nije doticao jer formu uređuje Zakon o notarima i Zakon o privrednim društvima) i najbolje.. pazite sad.. ali dobro pazite - radi smanjenja troškova registracije :)))))

praktično to izgleda ovako:

promjena: izmjena direktora

stari zakon: notarska ovjera potpisa (cca. 10 KM max)
novi zakon: notarska obrada (tar. br. 7. tč. 5 - najmanje 150 a najviše 300 KM + PDV)

promjena: izmjena kapitala - povećanje sa 2.000,00 KM na 200.000,00 KM
satari zakon: notarska ovjera potpisa (cca. 10 KM max) + potvrda izmjene statuta (max 350 + PDV)
novi zakon: notarska obrada odluke (300,00 KM + PDV) + potvrda izmjene statuta (350,00 KM + PDV)

itd.. itd..

ta i takva promjena od suštinskog značaja za privredni sistem je morala proći kroz stručnu komisiju zajedno sa detaljnim obrazloženjem, razlozima i efektima je morala ići na stručnjačku komisiju i u javnu raspravu.. a ovo je išlo po skraćenom postupku..

moja je procjena da u FBiH ima oko 20.000 pravnih lica (uzmimo da je tačna).. neka pola od njih svake godine uradi jednu promjenu.. ne uzimajući u obzir sudsku taksu, ovim zakonom je povećan trošak najobičnije promjene za najmanje 150,00 KM..

(obrazloženje prijedloga je na nivou sastava za 3. razred osnovne - ja kao autor ovog posta, bez lažne skromnosti smatram da su moji uradci u 3. razredu osnovne bili na daleko višem intelektualnom nivou - no ja sam bio štreber :)

e eto vam patriota.. :)

nagradno pitanje za nula KM: Koju vrstu rodbinske veze u notarijatu ima neko iz BPS-a:
1. amidžić
2. daidžić
3. tečić

Svoje odgovore slati na adresu poslaničkog kluba BPS-a :)

p.s. molim rodbinu notara da me sad ne krenu napadati i naglašavam: 1. notarijat smatram korisnim i nužnim 2. notarijat postoji radi pravne sigurnosti a ne radi mlaćenja para 3. ne nisam ljubomoran na notare 4. ne nisam advokat 5. prihvatiću samo ozbiljnu i argumentiranu stručnu raspravu
User avatar
antonija
Posts: 487
Joined: 23/06/2009 15:55

#11 Re: Notar

Post by antonija »

1. NOTARIJAT JE IZUZETNO KORISTAN (sistem koji je u EUROPI, a ne nas sistem gdje osoba koja se cijeli zivot skolovala za rad npr. akademik prof. gradzanskog prava, advokat i sl, ne mogu da sastave ugovor o kupoprodaji koji bi se ovjerio kod notara, nego MORAJU KOD NOTARA). Staviti takse kao u svim drzavama kao i u HRVATSKOj - notar je JAVNI BILJEZNIK a ne privatni taksa u hrvatskoj je 70% na dobit.

Stvar je vrlo jasna, ljudi zaradjuju preko 50.000 KM Mjesecno i mogu da kupe sta god hoce, svaki zakon koji hoce, svakog poslanika, svakog ministra.

Upravno su ih ti isti ministri i posatavili na ta mjesta i ogranicili cenzus na 20.000 ljudi 1 notar, sto nije nigdje u EU.

u EU je 10.000 ljudi 1 notar pa na manje.

Zalosno sta rade kriminalci na vlasti.
User avatar
antonija
Posts: 487
Joined: 23/06/2009 15:55

#12 Re: Notar

Post by antonija »

pogledajte novokupljeni zakon:

Clanak preuzet sa linka na dnu stranice:

"
Svi ostavinski prelaze sa suda na NOTARE | Sudije gube posao

Postovane sudije i pravnici - notarski lobij (lobi zlocinacko udruzenje mafijaske organizacije notara BiH)

Je smislio za sebe najnoviji zakon - i obezbjedio si nove zarade, a sudci koji rade ostavine ce ostati bez posla - svakako im niko nije ni bitan osim da oni imaju prihode kao 30plata sudca u jednom mjesecu.

Udruzena zlocinacka organizacija - NOTARI, su sami za sebe napisali najnoviji zakon -ZAKON O NASLJEĐIVANJU.

Notari su skupili novce, kojim ce da plate prolazak ovog zakona kriminalnim metodama.

Sudije ce da izgube posao koji su radili na ostavinskim - jer sud vise nece raditi ostavine.

Advokati vise nece biti potrebni strankama u ostavinskim - jer ce ih notar "uputiti u njihova prava i obveze".

pogledajte par perfektnih odredbi novog zakona zlocinacke notarske organizacije.

Zakon ce naravno proci, jer ima jaku podporu kriminalaca iz Ministarstva pravde FBiH, notari su kupili poslanike, a pored toga cim ovaj zakon stupi na snagu automatski se skida cenzus sa 20.000 ljudi 1 notar na 10.000 ljudi 1 notar, za notara su u medjuvremenu polozile 270 osobe, od kojih ce biti ubacene one sa najvise moguce stele - oni koji ce dati najvise novca nadleznim ministarstvima - ili oni koji su u specijalnim vezama sa mocnim poslanicima/kriminalcima.

Image


Clan 261
Sluzbeno podrucje notara
(1) Sud ce provodenje ostavinskih rasprava povjeravati notarima prema odredbama Zakona o notarima o službenom podrucju notara.
(2) Kad na podrucju suda imaju svoja sjedista vise notara, predmeti ce im se dodjelivati u rad ravnomjerno po abecednom redu prezimena notara, na koji red nece uticati zavrsetak kalendarske godine.

Clan 262.
Vazenje zakona
(1)Ako ovim zakonom nije drugacije propisano, za rad notara kao sudskog povjerinika vaze propisi kao za sudove.
(2)O razlozima za izuzece notara odlucuje sud koji ga je postavio za svog povjerenika.

Clan 264
OSLOBADANJE NOTARA OD TROSKOVA TAKSI
U izvrsenju povjerenog posla notar je ovlasten pribavljati potrebne podatke i isprave od drugih nadleznih organa. Podnesci kojima to trazi oslobodeni su od troskova sudskih i administartivnih taksi.


clan 267
NAGRADA I TROSKOVI NOTARA KAO SUDSKOG POVJERINIKA
(1) NAGRADA I TROSKOVI NOTARA KAO POVJERENIKA SUDA U PROVODENJU OSTAVINSKOG POSTUPKA ODREDUJU SE TAKO DA SE JEDNA NAGRADA U PRAVILU ODNOSI NA SVE RADNJE NOTARA U POJEDINOM OSTAVINSKOM POSTUPKU
(2) PRAVILNIKOM O NAGRADI ZA PROVODENJE OSTAVINKOG POSTUPKA PROPISAT CE SE ZA KOJE RADNJE NOTAR IMA PRAVO NA POSEBNU NAGRADU (POPIS OSTAVINE I SL)
(3) PLACANJE NOTARSKE NAGRADE I NAKNADA VRSI SE SUKLADNO CLANU 128 I 129 ZAKONA O NOTARIMA

CLAN 268
NOTAR CE ODBITI DAVANJE KLAUZULE PRAVOMOCNOSTI I DOSTAVLJANJE PRAVOMOCNOG RJESENJA O NASLJEDIVANJU JAVNIM REGISTRIMA, SVE DOK S T R A N K E N E I Z M I R E CJELOKUPAN IZNOS NOTARSKE NAGRADE I NAKNADA TROSKOVA.


CLAN 275. dANOM PRIMEJNE OVOG ZAKONA PRESTAJE VAZITI ZAKON O NASLJEDIVANJU (SL LIST SR BIH BR 52/71, 47.78 I 56/00)
"




=========================================================================================================================================

Clan II.3.e Ustava BiH i clan 6. Evropske konvencije za ljudska prava kazu:

Prilikom utvrđivanja građanskih prava i obaveza ili osnovanosti bilo kakve krivične optužbe protiv njega, svako ima pravo na pravično suđenje i javnu raspravu u razumnom roku pred nezavisnim i nepristrasnim, zakonom ustanovljenim sudom. Presuda se izriče javno, ali se novinari i javnost mogu isključiti s čitavog ili jednog dijela suđenja u interesu morala, javnog reda ili nacionalne sigurnosti u demokratskom društvu, kada to nalažu interesi maloljetnika ili zaštite privatnog života strana u sporu, ili kada to sud smatra izričito neophodnim zato što bi u posebnim okolnostima publicitet mogao nanijeti štetu interesima pravde.

Mislim da notar ne ispunjava kriterijume "suda".

Ovo pitanje bi pod hitno trebali proslijediti Ombudsmanima za ljudska prava i Helsinskom komitetu za ljudska prava na izjasnjenje, da bi se sprijecilo sistemsko krsenje ljudskih prava koje bi potencijalno ustanovljavao Ustavni sud BiH.


http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... o#p2812810
User avatar
antonija
Posts: 487
Joined: 23/06/2009 15:55

#13 Re: Notar

Post by antonija »

Moj kolega momak iz ZIVINICA - student ovdje u Sarajevu na pravnom faxu, meni govori jednom prilikom nakon sto sam ga upitala kako mu otac radi (posto je notar)

p.s. mali je za rodjendan dobio prosli mjesec najnoviji audi a6.

Kaze ti on meni:

KOLEGA: "pa pazi nema on sta raditi, ima stucnog saradnika i pripravnika, oni su dobili od notarske komore CD sa svim tipiziranim stvarima, samo umecu z.k. uloske, imena prezimena i ostalo, u Zivinicama ima samo 2 notara - ON JE NAJBOLJI"

JA: pa dobro kolika mu je zarada

KOLEGA: "Pa ako ne zaradi 25.000 EVRA mjesecno jebiga je nervozan taj mejsec, neda sasobom da se prica kad dodje kuci"

Ja: kontam u sebi, pa sta li je prije radio (vjerovatno neki anonimus) pa je sada nervozan kad zaradi 50.000 KM MJESECNO SAMO ????
gaius
Posts: 1017
Joined: 17/09/2004 10:33

#14 Re: Notar

Post by gaius »

da..da... stvari nažalost stoje kako stoje.. mislim da bi im naknadu po radnji (dakle cijela usluga za konkretnog klijenta) trebalo ograničiti kao i advokatima.. advokatska tarifa je ograničena na prosječnu neto plaću a ovima na 2000 KM po jednom tarifnom stavu...

i općenito srezati to i takvo mlaćenje love preko leđa pravnih i fizičkih lica.. a budžet.. nema nikakve koristi.. (sad bi notarska rodbina rekla: a PDV? - pdv plaća korisnik usluge; a porez na dohodak? - čisto prelijevanje dohodka kroz propisom osigurani monopol - da je višak novca ostao negdje drugo, negdje drugo bi se također platio porez na dohodak - makar pri krajnjoj potrošnji - i jedan i drugi plaćaju svi)

nažalost u bosni je politika potpuno korumpirana, stručna javnost ne postoji, profesionalna zainteresiranost advokatske komore sa stručim argumentima ne postoji (onaj o monopolu, otimanju posla advokatima itd.. itd.. je bezveze)... u svakom slučaju bull shit.. ali izdržao je bošnjo i gore :)

ali me stvarno interesuje ko od BPS-ovaca ima rodbine u notarima?
User avatar
antonija
Posts: 487
Joined: 23/06/2009 15:55

#15 Re: Notar

Post by antonija »

gaius wrote:da..da... stvari nažalost stoje kako stoje.. mislim da bi im naknadu po radnji (dakle cijela usluga za konkretnog klijenta) trebalo ograničiti kao i advokatima.. advokatska tarifa je ograničena na prosječnu neto plaću a ovima na 2000 KM po jednom tarifnom stavu...

i općenito srezati to i takvo mlaćenje love preko leđa pravnih i fizičkih lica.. a budžet.. nema nikakve koristi.. (sad bi notarska rodbina rekla: a PDV? - pdv plaća korisnik usluge; a porez na dohodak? - čisto prelijevanje dohodka kroz propisom osigurani monopol - da je višak novca ostao negdje drugo, negdje drugo bi se također platio porez na dohodak - makar pri krajnjoj potrošnji - i jedan i drugi plaćaju svi)

nažalost u bosni je politika potpuno korumpirana, stručna javnost ne postoji, profesionalna zainteresiranost advokatske komore sa stručim argumentima ne postoji (onaj o monopolu, otimanju posla advokatima itd.. itd.. je bezveze)... u svakom slučaju bull shit.. ali izdržao je bošnjo i gore :)

ali me stvarno interesuje ko od BPS-ovaca ima rodbine u notarima?
Mislim da je notarima u Federaciji Bosni i Hercegovini ograniceno tek na 3.400,00 KM po jednom tarifnom stavu - po jednoj.

A advokatima je po prosjecnoj plati u FBiH kao sto si rekao to je 780 KM


he he he he he dobro si to rekao sad bi notari rekli, a sad bi predjesnik notarske komore federacije BiH rekao

"ne zaradjuje NOTAR 80.000 KM mjesecno, toliko ZARADJUJE NOTARSKI URED, A NOTAR SEBI ISPLACUJE PLATU, A NJEMU PLATA NIJE VECA OD PLATE SUDIJE KANTONALNOG SUDA"

TV PINK BiH
ovo kad sam cula, kad nisam pala u nesvijest koji debil.
HA HA HA HA HA HA HA

sto znaci da on jos i na platama stedi na PIO/MIO i isplacuje si platu sudca kantonalnog suda (3.400 KM), a sta je onda sa onom razlikom izmedju bruto i neto, tj sa cistom ZARADOM NOTARSKOG UREDA, ostaen znaci tu kad se sve poplaca npr. 65.000,00 KM ??? Sta sa njom ??? pa normalno ide notaru!
User avatar
antonija
Posts: 487
Joined: 23/06/2009 15:55

#16 Re: Notar

Post by antonija »

BPS Sefer Halilović = notar Jusuf Halilović (Živinice)

ovdje je imenik notara http://www.nkfbih.ba/imenikNotara.htm
gaius
Posts: 1017
Joined: 17/09/2004 10:33

#17 Re: Notar

Post by gaius »

1. to što je izjavio da je prihod ureda a da o sebi isplaćuje platu.. samo pokazuje o kakvoj vrsti pravnih neznalica je riječ.. samostalni obrtnici.. u koje spadaju i advokati i notari imaju svojstvo fizičkih lica koja imaju prihod, rashod i dohodak kao razliku te dvije cifre.. platu - nemaju.. nego su samo imali obavezu da obračunavaju doprinose i poreze kao da imaju platu.. a danas je i to potpuno svedeno na kategoriju doprinosa..

prema tome sve što je prihod notarskog ureda, umanjeno za troškove poslovanja (bruto plaće zaposlenih, doprinosi notara, troškovi poslovanja, amortizacija) je dohodak.. na koji se plaća 10% poreza na dohodak..

a prije 1.1.2009.g. su mogli obračunavati doprinose za PIO, zdravstvo, nezaposlenost.. i na najnižu platu - šta bi mu tada bio argument - da čistačica u Kantonalnom sudu ima veću platu? bull shit.. ali nažalost naša malograđanština i lažni moral, lažni bonton - nas sprječavaju da mu odgovorimo na način koji zaslužuje - a to je "ne seri"

2. ne znam za ovog halilovića.. moguće.. koliko ja znam sefer je iz sandžaka a halilovića ima i ovdje..
ali me čista logika vuče na to da je riječ o amaterskom potezu s ciljem proširenja obligatornog notarskog akta..

joj države smijurije...
User avatar
atko
Posts: 6054
Joined: 06/07/2006 14:51

#18 Re: Notar

Post by atko »

antonija wrote: ha ha ha ha ha ha ha ha ha pokrice :) ha ha ha ha ha ha
Ma naravno da je ha ha ah ... ironicno pitam ... jer se uvijek ospem pri pomenu notara ... to je stvarno isto kako kad bi 200-300 policajaca u BiH dobili ekskluzivno pravo da samo oni pisu i naplacuju kazne u privatni dzep :shock: ... klasicni primjer lobisticke i najnemoralnije zlouptrebe zakona ... problem je sto im je takva pozicija da to mogu izvesti ... tesko ih je bojkotovati ... jer kad kupujes stan ili prodajes zadnje sto ti treba su peripetije sa ugovorom pa haj das sta ces zurba je ... slicno kao doktori ... drziavno te pregleda i isprepada pa te posalej kod sebe privatno na neko snimanej od 300KM sta ces nemas izbora :x :x :x

Samo me cudi zasto ostali pravnici sute i dopustaju da jedan promil njih bude povlasten na tako brutalan nacin :roll: :shock: ... osjeca li iko od njih neku cast baveci se pravnom :?
User avatar
JThomas
Posts: 69048
Joined: 24/05/2008 15:01
Location: Sic semper tyrannis

#19 Re: Notar

Post by JThomas »

ovo s notarom i notarskim uredom ne znam zaista bi li se smijao ili bi plakao...pa kome ide ostalo, mojoj pokojnoj babi?

nisu oni neznalice, znaju i oni i predobro šta rade :roll:
User avatar
antonija
Posts: 487
Joined: 23/06/2009 15:55

#20 Re: Notar

Post by antonija »

atko wrote:
antonija wrote: ha ha ha ha ha ha ha ha ha pokrice :) ha ha ha ha ha ha
Ma naravno da je ha ha ah ... ironicno pitam ... jer se uvijek ospem pri pomenu notara ... to je stvarno isto kako kad bi 200-300 policajaca u BiH dobili ekskluzivno pravo da samo oni pisu i naplacuju kazne u privatni dzep :shock: ... klasicni primjer lobisticke i najnemoralnije zlouptrebe zakona ... problem je sto im je takva pozicija da to mogu izvesti ... tesko ih je bojkotovati ... jer kad kupujes stan ili prodajes zadnje sto ti treba su peripetije sa ugovorom pa haj das sta ces zurba je ... slicno kao doktori ... drziavno te pregleda i isprepada pa te posalej kod sebe privatno na neko snimanej od 300KM sta ces nemas izbora :x :x :x

Samo me cudi zasto ostali pravnici sute i dopustaju da jedan promil njih bude povlasten na tako brutalan nacin :roll: :shock: ... osjeca li iko od njih neku cast baveci se pravnom :?
Kazes 200-300 policajaca licno sebi u djep naplavuje kazne.

Prvi notara ima u FBiH 88 samo :) znaci moras smanjim broj policajaca za 2-3x

Ti policajci bi morali podic cijene kazni, ne bi bilo 20 KM za kais, nego jedno 200 KM, da si svi usklade tarifu jedni sa drugima i svi naplacuju ako ne stavis kajis 200 KM :)

Da, i jos uvedu 17% PDV - koji plati vozac auta na kajis, znaci da ti 200 KM i u budzet 17% = 34 KM.

Pa vjerovatno niko ne suti, ali im ne mogu nista, jer cijeli federalno ministarstvo prave je kriminalno, tj. kriminanim vezama uvezano sa notarima ili su snjima u krvnom srodstvu ili tazbinskom ili sexualnom.

Znaci, i da galame na sva zvona, djaba im prvo ministri su on njih u koverama primili pare da dobiju dozvolu za notare, a drugo to su im bracni partneri i krvno srodstvo.

Pa cijele pravne sluzbe po bih koje su se samo bavile npr kupoprodajnim ugovorima (pravne sluzbe u gradjevinskim preduzecima) su ostale bez posla.

Niko im nista nem oze jer su oni kriminalci cisti u vezi sa kriminalnim resornim ministarstvima, a ministarstvo pravde bih kad bi im se ko obratio samo bi rekli DA NISU NADLEZNI!
User avatar
antonija
Posts: 487
Joined: 23/06/2009 15:55

#21 Re: Notar

Post by antonija »

JThomas wrote:ovo s notarom i notarskim uredom ne znam zaista bi li se smijao ili bi plakao...pa kome ide ostalo, mojoj pokojnoj babi?

nisu oni neznalice, znaju i oni i predobro šta rade :roll:
Pa zamisli sam kakvu im spiku ima predjednik notarske komore federacije BiH

"80.000 KM MJESECNO NE ZARADUJE NOTAR POJEDINAC, NEGO NOTARSKA KANCELARIJA" :) ha ha ha ha ha ha ha

kakva obmana javnosti, to moze da popusi samo neko ko ima 4 ili 8 razreda osnovne (a na zalost takvih je u BiH najvise)
gaius
Posts: 1017
Joined: 17/09/2004 10:33

#22 Re: Notar

Post by gaius »

ja sam pravnik.. držim za sebe da sam daleko obrazovaniji i stručniji od velike većine pravnika (a nas je puno - užasno puno).. i mislim da postoji jedan krug vrlo stručnih, obrazovanih, sposobnih pravnika.. no problem je taj što se nas ne pita.. mi smo za ovaj i ovakav sistem, vjerovali ili ne - preučili.. to nam se otvoreno i govori..

pravna profesija u organiziranoj formi postoji u obliku sudske struke.. koji su okrenuti samo sebi i baš ih ova tema pretjerano ne tangira.. isti su upitne stručnosti u najvećoj mjeri..

također postoji u formi advokatske komore.. no bojim se da ne postoji jedan kanalisan i organiziran rad pripadnika te komore.. one koje poznajem prilično su nezainteresirani za opće dobro.. problem stručnosti je isti kao i u pitanju sudija..

naučna, stručna javnost nažalost se ne bavi tim.. izuzev jedne profesorice.. no bez obzira na to što istu uvažavam mislim da izvan oblasti stvarnog prava uopšte nije zainteresirana za oblast notarijata (npr. u oblasti poslovnog prava)

prema tome bojim se da sve dok imamo ovakvu strukturu federacije.. tako užasno nestručne pripadnike izvršne i zakonodavne vlasti (ja ih nisam birao).. bilo kakav vox populi, ili još teže glas stručne javnosti, nema ama baš nikakve fajde.. ovako se možemo malo po forumu isprazniti a kad ugasiš komp utopiš se u svakodnevnicu u kojoj diplomirani pravnik koji nema pojma o pravu može zaraditi 10, 20 ili 50 hiljada maraka.. i pri tome mrtav hladan pričati gluposti a da mu niko ne začepi usta..

a valjda je to posljedica civilizacijske nerazvijenosti... primjer: u hrvatskoj opozicija zaista zna o čemu priča.. a kod nas opozicija ne postoji.. sve je to isto sranje, drugo pakovanje..
Mačak
Posts: 38
Joined: 18/04/2009 23:48

#23 Re: Notar

Post by Mačak »

hm. interesira me imaju li registrirani (licencirani, kako li se to već stručno kaže) advokati (odvjetnici) uopće više pravo išta raditi u BiH? da li sam ja, recimo, ili bilo ko drugi, mogao ovaj namet za hipoteku odraditi sa nekim advokatom i proći barem duplo jeftinije? po nekoj mojoj logici ispada da sam mogao pod uvjetom da odvjetnici imaju registriranu i tu djelatnost. ono, koliko znam kada registriraš firmu "nadrobiš" more djelatnosti iako ih nećeš nikada sve raditi - nek' se nađe ako zatreba. osim ako notari-pljačkaši nisu odvjetnicima oteli mogućnost da se bave svojim "zanatom". nimalo me to ne bi čudilo.
BiH je zemlja čudesa :-)
User avatar
antonija
Posts: 487
Joined: 23/06/2009 15:55

#24 Re: Notar

Post by antonija »

Mačak wrote:hm. interesira me imaju li registrirani (licencirani, kako li se to već stručno kaže) advokati (odvjetnici) uopće više pravo išta raditi u BiH? da li sam ja, recimo, ili bilo ko drugi, mogao ovaj namet za hipoteku odraditi sa nekim advokatom i proći barem duplo jeftinije? po nekoj mojoj logici ispada da sam mogao pod uvjetom da odvjetnici imaju registriranu i tu djelatnost. ono, koliko znam kada registriraš firmu "nadrobiš" more djelatnosti iako ih nećeš nikada sve raditi - nek' se nađe ako zatreba. osim ako notari-pljačkaši nisu odvjetnicima oteli mogućnost da se bave svojim "zanatom". nimalo me to ne bi čudilo.
BiH je zemlja čudesa :-)

Advokatima je kontra svih pozitivnih zakona Bosne i Hercegovine, ukinuta mogucnost za rad na tim oblastima.

Dzaba im sto su se cijeli zivot skolovali, oni to vise ne mogu da rade.

Profesor obligacionog prava (onaj koji je stvorio zakon), nema pravo da radi najobicniji ugovor o prodaji stana, to sada pripada samo notaru spram notarske tarife.

Ako imas kucu od pola miliona KM koju si naslijedio i hoces da je prodas, moraces notaru platits 2.500KM plus PDV od 17% da ti napravi ugovor na 2 stranice.


==========================

A sad ce im za koji mjesec notari preuzeti jos jednu oblast.

Ostavinske postupke, vise nikom nece trebati advokat, jer ce se ostavinski umjesto pred sudom raditi pred notarom.

A notar ce ih obadvije stranke zastupati, tek ako postoji nesporazum poslat ce ih na SUD, pa ce stranke moci da tuze, inace neka se advokati pozdrave i sa ostavinama.

Novo preuzimanje, malo im je novca, 280 pravnika je u medjuvremeno (rodbina ministara i parlamentaraca, korumpirani sudci itdd) zavrsilo za notare, sad ce im prepustit i sve ostavine da rade kako bi jos vise zaradjivali i kako bi umjeso 88 notara u FBIH bilo 170 notara u FBiH.

A advokat, ce vjerovatno da konkurisu da rade u sudu, ili u firmama, jer vise nemaju sta da rade, ljudi rade gotovo djaba, pa cekaju po 3-4 godine da se naplate iz spora (ako firma koja se tuzi u medjuvremenu ne propadne).
Last edited by antonija on 27/07/2009 18:29, edited 1 time in total.
melb26sa
Posts: 2449
Joined: 28/04/2006 10:40
Location: SAD/SA
Contact:

#25 Re: Notar

Post by melb26sa »

antonija wrote:
atko wrote:
antonija wrote: ha ha ha ha ha ha ha ha ha pokrice :) ha ha ha ha ha ha
Ma naravno da je ha ha ah ... ironicno pitam ... jer se uvijek ospem pri pomenu notara ... to je stvarno isto kako kad bi 200-300 policajaca u BiH dobili ekskluzivno pravo da samo oni pisu i naplacuju kazne u privatni dzep :shock: ... klasicni primjer lobisticke i najnemoralnije zlouptrebe zakona ... problem je sto im je takva pozicija da to mogu izvesti ... tesko ih je bojkotovati ... jer kad kupujes stan ili prodajes zadnje sto ti treba su peripetije sa ugovorom pa haj das sta ces zurba je ... slicno kao doktori ... drziavno te pregleda i isprepada pa te posalej kod sebe privatno na neko snimanej od 300KM sta ces nemas izbora :x :x :x

Samo me cudi zasto ostali pravnici sute i dopustaju da jedan promil njih bude povlasten na tako brutalan nacin :roll: :shock: ... osjeca li iko od njih neku cast baveci se pravnom :?
Kazes 200-300 policajaca licno sebi u djep naplavuje kazne.

Prvi notara ima u FBiH 88 samo :) znaci moras smanjim broj policajaca za 2-3x

Ti policajci bi morali podic cijene kazni, ne bi bilo 20 KM za kais, nego jedno 200 KM, da si svi usklade tarifu jedni sa drugima i svi naplacuju ako ne stavis kajis 200 KM :)

Da, i jos uvedu 17% PDV - koji plati vozac auta na kajis, znaci da ti 200 KM i u budzet 17% = 34 KM.

Pa vjerovatno niko ne suti, ali im ne mogu nista, jer cijeli federalno ministarstvo prave je kriminalno, tj. kriminanim vezama uvezano sa notarima ili su snjima u krvnom srodstvu ili tazbinskom ili sexualnom.

Znaci, i da galame na sva zvona, djaba im prvo ministri su on njih u koverama primili pare da dobiju dozvolu za notare, a drugo to su im bracni partneri i krvno srodstvo.

Pa cijele pravne sluzbe po bih koje su se samo bavile npr kupoprodajnim ugovorima (pravne sluzbe u gradjevinskim preduzecima) su ostale bez posla.

Niko im nista nem oze jer su oni kriminalci cisti u vezi sa kriminalnim resornim ministarstvima, a ministarstvo pravde bih kad bi im se ko obratio samo bi rekli DA NISU NADLEZNI!

Ma dajte ljudi pa znate kako je pravljen zakon o notarima i ko ga je gurao. Isti taj koji je prvo bio sekretar ili nesto ministarstva pravde pa je sada na rednom broju 11 za SA kanton, Dzemaludin Mutapcic. Nakon sto si je obezbjedio poziciju (a valjda si je sam bio i u komisiji za izbor - malo vuce na sukob interesa zar ne?) onda je naprasno zavrsio sa ministarstvom. Sigurno je on i jedan od onih sto guraju da sve preuzmu notari, jos malo pa nam pravnici i sudije nece ni trebati, sve ce to notari rijesiti i debelo naplatiti.

**** Disclaimer**** nemam nista sa notarima, nisam ni pravnik, niti je iko iz moje porodice bilo notar ili pravnik ****
Post Reply