Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
zippoo87 wrote: ↑27/10/2025 22:44
Ma da,poslije Balmera nije ostalo nista u naslijedje.
Pa i ta zadnja serija telefona koju su izbacili,flagship Lumia 950 i XL,izradjene komplet od plastike. Prvi Lumia flagship od plastike i zadnji
Tu se vec vidjelo da su digli ruke ali eto,bilo je u planu da se izbaci jos ta jedna serija i poslije su i korisnici vidjeli da sistwm nema buducnosti i prebacili se na iOS ili android.
A win 10 mobile je bio sazrio i imao je sve funkcije dobrog sistema,jos se tada pricalo i o surface tabletima ili nekim preklopnim uredjajima i nekim novim formama, plus sistem koji je mogao biti i desktop i mobile u isto vrijeme.
Tvrdim da je win 10 mobile mogao uspjeti ali je dosao prekasno...da su WP telefoni startali sa njim,mislim da bi odnos snaga sada bio drugaciji.
Ma i 8.1 je bio dobar. Univerzalne aplikacije su bile top. Ali…. Ne možeš razviti proizvod kad imaš budalu u menadžmentu. Sve što je predvidio fulio je. Sjeti se samo kako je ismijavao iPhone kada je tek predstavljen i govorio da će to biti promašaj.
Uništio bi on i Windows i Office da nije bilo baze korisnika koji su zavisli od tog softvera.
zippoo87 wrote: ↑28/10/2025 10:44
Android je ustvari nasljednik Symbiana. Ima sve funkcije koje je imao Symbian plus mnogo toga novog i otvoren je,tako da mozes sa njim sta hoces
nivla wrote: ↑28/10/2025 10:51
nikad android nece biti nasljednik symbiana, steta je sto meego nije zazivio
Sta je imao Symbian a danas nema Android???
tezak interfejs tj okruzenje za pravljenje aplikacija, daleko manje hardverske zahtjeve
na symbianu si u browseru sa tabovima otvarao tabove u pozadini na androidu jos uvijek se sve oslanja na moment kad se prebacis na tab
na symbianu si mogao npr kliknuti na link i prebaciti se na drugu aplikaciju dok se ucita to što otvaras, imao je pravi background
i nokia je imala meego za koji je zaista steta sto nikad nije zazivio
Android je ustvari nasljednik Symbiana. Ima sve funkcije koje je imao Symbian plus mnogo toga novog i otvoren je,tako da mozes sa njim sta hoces
Android otvoren
Trebam li uopste odgovarati na ovako nesto Hakize?
Android otvoren
da bez google servisa potpuno otvoren, vecina ovih kineza koji nemaju gapps suite ima cist AOSP sa nekim skinom i nekim drugim servisima
Android otvoren
da bez google servisa potpuno otvoren, vecina ovih kineza koji nemaju gapps suite ima cist AOSP sa nekim skinom i nekim drugim servisima
Android je otvoren koliko su otvoreni Windows, iOS, MacOS.
nivla wrote: ↑28/10/2025 10:51
nikad android nece biti nasljednik symbiana, steta je sto meego nije zazivio
Sta je imao Symbian a danas nema Android???
tezak interfejs tj okruzenje za pravljenje aplikacija, daleko manje hardverske zahtjeve
na symbianu si u browseru sa tabovima otvarao tabove u pozadini na androidu jos uvijek se sve oslanja na moment kad se prebacis na tab
na symbianu si mogao npr kliknuti na link i prebaciti se na drugu aplikaciju dok se ucita to što otvaras, imao je pravi background
Logicno da je imao manje hardwareske zahtjeve,kada je tada vrh tehnologije bio procesor od 500 MHz i neka znj 3D grafika. Sta je ovo trebalo gurati,simulatore?? Besmislena konstatacija.
Dalje,internet stranice su tada bile male i lagane i bez multimedije.
To je sve islo u korak sa tehnologijom u tom momentu.
I kada sam pitao za razlike, mislio sam na funkcionalne razlike a ne u kojem se programu programiraju aplikacije za ovaj ili onaj. I to je korisniku nebitno.
Kada sada uzmem telefon sa symbian (imam neku nokiu e,ne znam tacan model,ona sa qwerty tastaturom) i kada uzmes to sada i cackas i android,vidis koliko je to sve stvar daleke proslosti
Android otvoren
Kada kazemo da je nesto otvoreno,to znaci da se na telefonu moze instalirati i napraviti sta god zelimo,naravno ko zna i razumije se. Tako se moze instalirati ROM koji zelimo i koristiti aplikacije koje zelimo a izbaciti one koje ne zelimo.
Ne znam sta Hakiz prica...da li on jos nije cuo za ovo
Cuj,usporedjuje otvorenost androida sa zatvorenoscu iOSa. Prolupao nas Hakiz
Kada kazemo da je nesto otvoreno,to znaci da se na telefonu moze instalirati i napraviti sta god zelimo,naravno ko zna i razumije se. Tako se moze instalirati ROM koji zelimo i koristiti aplikacije koje zelimo a izbaciti one koje ne zelimo.
Ne znam sta Hakiz prica...da li on jos nije cuo za ovo
Cuj,usporedjuje otvorenost androida sa zatvorenoscu iOSa. Prolupao nas Hakiz
Kada kažemo otvoreno, to znači da ga mogu mijenjati po želji. Možda ne mogu tako promijenjenog ga prodati drugima, ali mogu bez problema ući u source code i izmijeniti ga. Downloadovati source code, izmijeniti ga i kompajlirati da ga tako izmijenjenog stavim na svoj uređaj.
Logicno da je imao manje hardwareske zahtjeve,kada je tada vrh tehnologije bio procesor od 500 MHz i neka znj 3D grafika. Sta je ovo trebalo gurati,simulatore?? Besmislena konstatacija.
Dalje,internet stranice su tada bile male i lagane i bez multimedije.
To je sve islo u korak sa tehnologijom u tom momentu.
I kada sam pitao za razlike, mislio sam na funkcionalne razlike a ne u kojem se programu programiraju aplikacije za ovaj ili onaj. I to je korisniku nebitno.
Kada sada uzmem telefon sa symbian (imam neku nokiu e,ne znam tacan model,ona sa qwerty tastaturom) i kada uzmes to sada i cackas i android,vidis koliko je to sve stvar daleke proslosti
Uspoređujete neusporedivo, Symbian star desetljeće i više s današnjim androidom.
Ali konstantacija stoji, Symbian je bio napredan za ono vrijeme i sa Meego i pravim razvojem je mogao uspjeti da se nastavio.
Imam dvije N9 MeeGo je bio svemirski brod za Android i iOS tog doba. Multitasking pravi, 1GB RAM, 1GHz CPU, UX i UI bez premca. Toliko napredan da ga tek sad stigli iOS i Android.
Symbian kad se sjetim najava iOS-a da dobija copy/paste ja kontam neko me zajebava.. ono sto je na Symbian bilo podrazumijeva se od kako ga ima, ovi najavljuju kao wow opciju...
Qler wrote: ↑28/10/2025 13:09
Imam dvije N9 MeeGo je bio svemirski brod za Android i iOS tog doba. Multitasking pravi, 1GB RAM, 1GHz CPU, UX i UI bez premca. Toliko napredan da ga tek sad stigli iOS i Android.
Symbian kad se sjetim najava iOS-a da dobija copy/paste ja kontam neko me zajebava.. ono sto je na Symbian bilo podrazumijeva se od kako ga ima, ovi najavljuju kao wow opciju...
tacno je bilo sega kad ti neko kaze imam sad copy paste, a ja tamo od 2003. imam tu opciju i pitam se o cemu ovi govore
NFC radio ljudi se ibretili, a sad kao neka fora... to za storage govorim da je prevara od kako su počeli iPhone i Andoridi. Ako imam telefon sa 32GB storage, to znači da imam 32GB user available, a ne 32GB pa sistem mahne 10 a ti se puši...
Slazem se sa ovom prevarom sa storage-om.
Ali kada to spomenuste,sjetih se tamo negdje 2017.-2018. kada sam radio u jednoj radnji,prodaja tehnike...dosao mi neki klinac iz dijaspore o hoce neki tablet da kupi i kupio je...mislim da nije bilo nista skupo ni nesto i tako pise na kutiji 16 GB ili 32 GB,koliko je vec bilo i on je naravno upalio i sistem je instaliran na isti disk i ostalo je manje. Dosao on da se zali,kako tablet nije ispravan,kako nije dobio ono sto je platio,on hoce da ima puni kapacitet. Ja sam sa njim pola sata objasnjavao mu ali on nije skontao,kasnije je htio i da vrati...ne sjecam se tacno jesam li mu vratio ili nisam.
Jos on ono klasicno dijasporski,mene ubjedjuje da tamo "kod njih" dodje puni kapacitet a mi ovamo ga "varamo"
Koristio sam 650 dugo vremena. Imao je potencijala taj os.
Hajde to sto su zafrkali ljude sa prelazom sa sistema 7 na 8.
Problem je bio sto nisu nikako mogli skontati kako zaraditi pare preko tog sistema.
Apple uzima lovu u sustini na aplikacijama i to sto moze drzati visoke cijene uredjajima.
I to je ono sto je presudilo da bude kaput.
Microsoft ima bruku aplikacija koje je mogao pripremiti za mobitel da ne mora da zavisi od drugih. Onda bi sami ostali developeri dosli.
Mogao je prilagoditi skajp da bude vise ko viber da imaju svoju aplikaciju za razmjenu poruka.
Mali milion nacina su imali da naprave sistem uspjesnim.
Haris.ba wrote: ↑28/10/2025 20:05
Koristio sam 650 dugo vremena. Imao je potencijala taj os.
Hajde to sto su zafrkali ljude sa prelazom sa sistema 7 na 8.
Problem je bio sto nisu nikako mogli skontati kako zaraditi pare preko tog sistema.
Apple uzima lovu u sustini na aplikacijama i to sto moze drzati visoke cijene uredjajima.
I to je ono sto je presudilo da bude kaput.
Microsoft ima bruku aplikacija koje je mogao pripremiti za mobitel da ne mora da zavisi od drugih. Onda bi sami ostali developeri dosli.
Mogao je prilagoditi skajp da bude vise ko viber da imaju svoju aplikaciju za razmjenu poruka.
Mali milion nacina su imali da naprave sistem uspjesnim.
Sve to što si napisao, i da nisu zajebali ljude za update, kao što je Koprivica-trade Sarajlije za auta 1991. godine, danas bi WP bio i više neko konkurentan Androidu i IOS-u. Imao je puno potencijala.
I taj 650 je dizajnom bio flagship u odnosu na 950 XL i jedan od najelegantnijih telefona ikad. I danas mu niko ne može parirati. Prelijep telefon zaista.