Nobelovac Dobrica Cosic Gedzo

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderator: anex

User avatar
janko_007
Posts: 404
Joined: 31/01/2011 13:56

#1 Nobelovac Dobrica Cosic Gedzo

Post by janko_007 »

“Mi Srbi lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugog; lažemo iz samilosti, da nas nije strah, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju i tudju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid našeg patriotizma i potvrda naše urodjene inteligencije. Lažemo stvaralacki, maštovito, inventivno.”

Dobrica Ćosić: clan SANU, u svom romanu "Deobe"
User avatar
karanana
Posts: 47237
Joined: 26/02/2004 00:00

#2 Re: Nobelovac Dobrica Cosic Gedzo

Post by karanana »

vau. zar je ovo stvarno ovako napisano? vau, ne mogu da vjerujem.

ja i?

jeli ovo mjesto samo za njegove citate ili bi se nesto trebalo reci o njima?
User avatar
janko_007
Posts: 404
Joined: 31/01/2011 13:56

#3 Re: Nobelovac Dobrica Cosic Gedzo

Post by janko_007 »

Nesto najljepse sto sam procitao u zadnjih 20 godina. Grupa koji za sebe ovako kazu:"Mi smo grupa neplacenih,samoorganizovanih web aktivista" je provalila u web link nobelprize literature. org i objavila da je Nobelovu nagradu za knjizevnost dobio niko drugi do Dobrica Cosic. Ovu fantasticnu vjest je prvi objavio slobodarski, demokratski i prekonoci osvjesteni B92. Zatim vjest munjevito prenose Vecernje Novine. Srbija u slavljenickom raspolozenju. Posle Noletovog podviga najveci podvig medju Srbljem. A onda nakon samo 20 minuta, otrijeznjenje.
Niko ne zna kako je Dobrica popularni Gedzo, otac nacije ovu vijest podnio, al je laz kao najveci parametar ljudske vrijednosti kod Srba(prema misljenju samog autoru"), vjerovatno imala ogroman ucinak. Pokusacu da skupim po netu glavne reakcije na ovu, hm 5 oktobarsku salu, a nadam se da ce mi i citateljstvo u tome, svojim komentarima, pomoci.
User avatar
janko_007
Posts: 404
Joined: 31/01/2011 13:56

#4 Re: Nobelovac Dobrica Cosic Gedzo

Post by janko_007 »

Evo sta o Gedzi kaze Milos Vasic:

"Dobro, svi znamo šta je bilo i slatko smo se nasmijali. Ne znamo samo da li je – barem u jednome trenutku – Dobrica Ćosić, od milja zvani Gedža, povjerovao da je doista dobio Nobelovu nagradu za književnost. To nećemo doznati nikada, plašim se, ali postoje osnove za sumnju da možda i jest. Evo zašto.

Desetljećima, a naročito nakon 1968, kada je svečano izbačen iz Centralnoga komiteta Saveza komunista Srbije zbog 'nacionalističkih skretanja', Ćosić je marljivo gradio sliku sebe kao 'disidenta', branitelja 'srpskoga nacionalnoga interesa' itd. Kao iskusni komunistički aktivist, odmah je počeo organizirati oko sebe skupinu za logističku i medijsku podršku, skoro kao tajno društvo (lobi, kakbirekli) za vlastitu, ali i uzajamnu promidžbu. Nacionalističke čaršijske kamarile utrkivale su se 'ko će mu biti bliži i 'sjediti uz koljeno', pobožno slušajući taj izvor svake mudrosti. Pleo je stari pauk svoju obavještajnu mrežu – pasivnu, ali i aktivnu – strpljivo i uporno. Udba ga je i slušala i gledala, ali je – očito – bilo procijenjeno da s jedne strane nije zgodno dirati ga (ipak je već bio izvikan za književnu veličinu, bio je prvoborac i Titov dvorski pisac), a s druge, pak, strane sve su to bile čaršijske priče i intrige raznih lica koje Udba više voli vani nego u reštu: tako barem nešto doznaju za svoje čuvene strogo povjerljive dnevne izvještaje o 'političko bezbednosnoj situaciji'.

Sve te duge godine Dobrica je Ćosić sjedio i pisao, pisao i pisao; mora mu se priznati da je izmrčio mnogo, dapače previše araka. On je inače pisac spor i pješačkoga tipa, dozlaboga dosadan realist koji bi spadao u 19. stoljeće, ali i srpski nacionalizam tamo spada. Njegova se literatura zasniva na Sitzfleischu iznad svega, on nije čuo ni za modernizam, a nekmoli za postmodernu (što ima svojih prednosti, kad čovjek razmisli). No njegove su ga udvorice i podguzne muhe sustavno promicale i na kraju ga izvikale za 'oca srpske duhovnosti', 'oca nacije' i već 'srpskog Tolstoja'. Meni je – ne mogu odoljeti, oprostite – vazda bio spor, dosadan i ne baš pismen, ali zato itekako tendenciozan. To s elementarnom pismenošću dramatično se pogoršalo nakon smrti starog profesora književnosti Raška Dimitrijevića, negdje sredinom osamdesetih, pouzdani izvori tvrde da je Raško godinama lektorirao i redigirao Gedžine knjige prije tiskanja. Izgleda da su bili u pravu: razina pismenosti naglo je pala nakon Raškove smrti. Bit će da se nitko više nije usudio prčkati po pismenim sastavima 'oca nacije'.

Predsjednik ničega i 'otac nacije'

U političku karijeru bacio se Dobrica odmah nakon sloma naučnoga socijalizma. Položaji su već bili pripremljeni njegovim intervencijama u javnosti, davanim kroz razne intervjue pompoznim stilom i ozbiljnoga lica, ipak je o 'opstanku nacije' bila riječ. Glavna misao bila je ona čuvena: 'Srbi u miru gube ono što su u ratu stekli'; ispalo je obrnuto (ako ta 'misao' uopće ima smisla), ali to je Gedža rekao...

Slobodan ga je Milošević svojim tipičnim pragmatizmom iskoristio jednokratno: dao ga je izabrati za predsjednika onoga nečega što se je zvalo Savezna Republika Jugoslavija 1992. pak ga je nakon nekoliko mjeseci dao smijeniti na način ponižavajući, jer je Gedža pomislio da je doista predsjednik nečega. Dobrica se uvrijedio, povukao se u svoju kulu od bjelokosti i nastavio pisati, pisati i pisati; i voditi čaršijske intrige.

U njegov književni magnum opus (engl.: big deal) upuštao se nisam, niti mi pada na pamet, a vi mi slobodno zamjerajte. Ima zato drugih koji jesu i tu dolazimo na pitanje s početka. Ima nekakav gimnazijski profesor iz Novoga Sada koji godinama piše pisma uredništvima svih novina s idejom da se Dobricu Ćosića kandidira za Nobelovu nagradu za književnost. Veoma uporan neki profo (ja inače dijelim mišljenje Jaroslava Hašeka o gimnazijskim profesorima). Nacionalistička književna mafija, naravno, diskretno gurka u tome smjeru – ali se nitko nije usudio javno se istaći, nisu niti oni toliko glupi. Dobrica je u međuvremenu objavio još nekoliko knjižurina, sve tupljih i tupljih: u jednoj je čak kosovske Albance nazvao 'biološkim i moralnim talogom' Balkana i već u tom smjeru. Reagiralo je nešto literarne mladeži, onih simpatičnih štenaca koji oštre zubiće na autoritetima, što je uvijek hvalevrijedno – ali nitko više. Literarni establišment u Srba ostao je neutralno ravnodušan – kao i uvijek, ta neće se valjda zamjerati 'ocu nacije'.

Stekli su se, dakle, uvjeti da se ova sprdnja s Dobricom izvede na način uvjerljiv i učinkovit. Dokaz tome je spremnost medijskih urednika da na takvu patku nasjednu bez provjere i to najviše govori o njima, mnogo manje o Dobrici. Na redovitim tečajevima iz istraživačkog novinarstva (hrv.: 'investigativni žurnalizam', pitajte Denisa Kuljiša) ponavljam dječici uvijek istu rečenicu - djeco, ne jede se sve što leti. Djeca to uglavnom skuže, odrasli nikako. Postoji, dakle, negdje u tim glavama shvaćanje da bi Nobelova nagrada za književnost mogla Dobrici Ćosiću pripasti prirodno, pa se nisu ni začudili ni provjerili. Pobogu, ljudi: pa nije to Nobelova nagrada za mir, koju je dobio čak i Henry Kissinger! Ovdje je ipak neki stručni žiri na djelu. Odbijam i samu slutnju da će Gedža ikada dobiti Nobelovu nagradu, isuviše je zastrašujuće.

Mislim intimno da je Dobrica barem na trenutak povjerovao, od te misli mi je nekako lakše"

Preneseno iz online portala "Buka"
User avatar
janko_007
Posts: 404
Joined: 31/01/2011 13:56

#5 Re: Nobelovac Dobrica Cosic Gedzo

Post by janko_007 »

Politika RS pise sledece:
"Аутори пласирали лажну вест из бунта према писцу

Творци медијске преваре о награђивању српског писца Добрице Ћосића Нобеловом наградом објавили су да су то учинили да би „скренули пажњу српске јавности” на „опасан утицај (овог) политичара и писца”.

Неименовани хакери, који су се потписали као „група неплаћених, самоорганизованих веб активиста”, написали су на сајту на коме су и пласирали ту дезинформацију да Ћосић „делује деценијама, увек при врху власти и најближим круговима моћи”.

„Домен овог очигледно лажног сајта регистровали смо 5. октобра 2011. године, као симболично подсећање на дан када је наша земља пропустила историјску прилику да створи један другачији и бољи свет”, навели су хакери. „Србија се данас поново окреће рату, страху, смртоносном кичу деведесетих, насиљу према различитостима, националистичком конзервативизму и неискреном православљу. Верујемо да су мисли и политичко деловање Добрице Ћосића дубоко испреплетене са тим опасним системом вредности, који не престаје да нам прети”, пише на сајту, а преноси Бета.

Саопштење САНУ

БЕОГРАД - Поводом лажне вести да је Добрица Ћосић добио Нобелову награду за књижевност, из САНУ је јуче стигло саопштење да је ова вест у медије стигла и са електронске адресе [email protected].

Обавештавамо вас да поменута електронска адреса не припада САНУ и да САНУ није објавила саопштење у вези са доделом награде.

Ово је још један у низу напада на значајне институције у Србији са намером да се друштвене вредности у нашој земљи извргну руглу.

Цео случај биће предат Министарству унутрашњих послова и Јавном тужилаштву, специјалном одељењу за високотехнолошки криминал, каже се у саопштењу САНУ."
User avatar
janko_007
Posts: 404
Joined: 31/01/2011 13:56

#6 Re: Nobelovac Dobrica Cosic Gedzo

Post by janko_007 »

Politika daje kaze:
"Србију је јуче накратко, непосредно пре званичног одбројавања уочи проглашења добитника Нобелове награде за књижевност, потресла нетачна информација да је академик Добрица Ћосић лауреат овог престижног признања.

Затим је, са лажног сајта, имитације званичног сајта Нобеловог комитета, букнула права интернет кампања, а на мејлове медијских кућа почеле су да стижу наводне честитке Српске академије наука и уметности. „Вест о додели награде примили смо рано јутрос од секретара Шведске краљевске академије наука. Саопштење Комитета за доделу Нобелове награде можете видети на следећој адреси: http://www.nobelprizeliterature.org/”, део је овог и-мејла са лажном информацијом.
Није мали број медија који је поверовао у ову вест. Пренео је чак и „Гардијан”, али и Радио-телевизија Србије и Б92. Звонили су телефони у редакцијама: „Јесте ли чули да је Ћосић добио Нобелову награду?”

И све то док је на званичном сајту Нобелове награде још трајало одбројавање које смо пратили на редакцијским компјутерима.

Академик Ћосић није желео да коментарише гласине, самим тим што су његови укућани саму ту могућност оценили као немогућу, јер се такве ствари, као што су нам рекли не дешавају тек тако.

У лажном мејлу хакера, који је наводно послат са адресе САНУ, наведено је: и „ САНУ овом приликом изражава своју спремност да се свесрдно и целокупним својим снагама заложи на судбоносним задацима и историјским налозима још једног српског нобеловца Добрице Ћосића”, уз напомену да ће конференција за новинаре бити одржана током дана, а да ће време накнадно бити објављено.

Лажна вест прво се појавила на друштвеној мрежи „Твитер” са линком за сајт, који је скоро потпуно идентичан сајту Нобеловог комитета.

Хакери поставили и бројеве телефона Ћосића

Хакери су у лажном мејлу оставили и контакт телефоне Добрице Ћосића.

Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности каже да закон предвиђа да објава података, која подразумева објављивање имена, презимена, адресе и бројева телефона, предвиђа сагласност личности. Шабић међутим напомиње да је закон донет пре две године и да теорија са праксом још није усклађена, јер су јавности и даље доступни именици са адресама и бројевима телефона.

Да ли има елемената кршења закона зависи од тога да ли су подаци господина Добрице Ћосића доступни јавности или не. Познато је да се годинама код нас јавно објављују именици са бројевима телефона – каже Шабић.
User avatar
janko_007
Posts: 404
Joined: 31/01/2011 13:56

#7 Re: Nobelovac Dobrica Cosic Gedzo

Post by janko_007 »

Evo sta o tome kaze Vladimir Kecmanovic, glavom i bradom sin Nenada Kecmanovica, u "Vecernjim Novostima"

"Pre nekoliko dana podigla se gužva oko toga što je neko isfolirao vest kako je Dobrica Ćosić dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Koliko je buva vešto ubačena, ne bih procenjivao. Da li je ideja duhovita - ne naročito.

Ali, mene više interesuje jedno drugo, hipotetičko pitanje:

Šta bi se dogodilo da je Dobrica Ćosić nagradu zaista dobio?

Veći deo javnosti bi se radovao. I to je normalno. Kao što bi bilo normalno radovati se ako bi kakvu važnu svetsku nagradu, čak i mnogo manje značajnu od Nobelove - dobio bilo koji srpski pisac.

Deo javnosti - i to upravo onaj koji je - spreman sam da se kladim - i plasirao rečenu “patku” - crkao bi od muke.

E - to nije normalno.

A najnenormalnije od svega je što bi među onima koji bi crkli od muke bio priličan broj pisaca, kojima su mržnja i zavist jači od želje za vlastitim uspehom.

Nesumnjivo je da bi svetski trijumf bilo kog srpskog pisca skrenuo pažnju na srpsku književnost u celini, pa, posredno, i ostalim kolegama pomogao da prodru u svet. Ali, to za mnoge nije valjan argument. Mnogima je draže da komšiji crkne krava, nego da im se oteli ona u sopstvenoj štali.

U ovoj istoj rubrici, često sam se rugao načinu na koji se naša književnost, o državnom trošku, predstavlja u svetu.

Nisam se tome rugao iz nezadovoljstva što i mene nisu uključili u svoju družinu i kao mečku vodali po evropskim sajmovima. Nego zbog toga što mi je bilo jasno da mečkarska aktivnost neće nikakvu ozbiljnu korist doneti ni onima koje su odlučili da predstave. A kad neće doneti njima - neće ni nikom drugom, pa tako ni meni.

Elem - nije u pitanju bila ni mržnja, ni zavist. Ali, ni nesebičnost bez obala.

Nego - zdrav razum.

A onima iz interventne državne mečkarske ekipe koji se danas raduju što su mediji naseli na “patku” o Ćosićevoj Nobelovoj nagradi, i koji sa zdravim razumom i nisu baš u najintimnijim odnosima, predlažem da se zamisle da li bi se, na “vest” kako je istu nagradu dobio neko od njih - upecao iko.

Pa makar bio naivan član njihove uže porodice.
User avatar
janko_007
Posts: 404
Joined: 31/01/2011 13:56

#8 Re: Nobelovac Dobrica Cosic Gedzo

Post by janko_007 »

Ipak je to najbolje prokomentarisano u e-novinama:
Nesrećni B92, simbol matićevsko-grčićevskog istraživačkog novinarstva, navodno uvek najbolje obavešten, poznat po sopstvenoj paroli “Nama se veruje”, otišao je korak ispred svih srbijanskih medija, prenoseći supersenzacionalnu vest da je Dobrica Ćosić-Gedža dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost! Ovu facebook-zajebanciju B92 je shvatio smrtno ozbiljno, plasirajući vest na svom portalu u vrh strane sa prigodnim naslovom “Dobrici Ćosiću Nobelova nagrada”. Posle petnaest užasavajućih, ali slavodobitnih minuta, B92 je Ćosiću bez objašnjenja ukinuo Nobelovu nagradu, ostavljajući svoje čitaoce u paralizi uma: ili jesi ili nisi?


B92 je ovlašćen da objavi srećnu vest: Gedža šampion

Izvor: B92

Vest koju je B92 preneo, a koja se Srbijom proširila kao vihor, u celini celosti glasi (bez gramatičkih ispravki):

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2011. godinu je srpski pisac Dobrica Ćosić, "poslednji disident XX veka, svedok kraja jedne epohe i prorok vremena koje dolazi", kako je saopšteno na sajtu nobelprizeliterature.org. "Celog svog života Dobrica Ćosić je pisao jednu priču, jedan roman. Teško se zaboravljaju likovi i značenje univerzalne ljubavi, mržnje, zadovoljstva i bola," kaže se u kratkom saopštenju Nobleove fondacije.


Verni B92 satelit: Vest sa web-sajta Trojka

Izvor: Trojka

Švedska akademija još u februaru je potvrdila da je i formalno primila predlog da pisac Dobrica Ćosić bude kandidovan za Nobelovu nagradu za književnost. Švedska akademija nauka dodeljuje nagrade vredne 10 miliona švedskih kruna (1,5 miliona dolara). Među glavnim favoritima za ovo prestižno priznanje ove godinje su bili sirijski pesnik Adonis i švedski pesnik i pisac Tomas Transtromer, ali i Kanađanke Margaret Atvud i Alis Manro, Južnokorejac Ko Un i Amerikanci Filip Rot, Džojs Kerol Outs, Tomas Pinčon i rokenrol legenda Bob Dilan.

+++


Najsrećnija vest u istoriji Večernjih novosti: Nobelovac, a naš

U međuvremenu, mentalno odsutna agencija Beta poslala je svojim bolesnim korisnicima sledeću vest: Na internet adresi www.nobelprizeliterature.org/ danas je objavljena informacija da je srpski pisac Dobrica Chosich dobitnik ovogodissnje Nobelove nagrade za knjizzevnost. Informacija je objavljena pre zvaniccnog saopsstavanja dobitnika koje je zakazano za 13.00.

+++

Redakcija e-novina ovim putem upućuje svoje saučešće Dobrici Ćosiću i B92 narodnom pesmom: “Što je babi milo, to joj se i snilo”.

+++

Epilog: Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost je švedski pesnik i pisac Tomas Transtromer. Jebiga!

+++

B92 se izvanjava

Ranije danas naš web portal preneo je neproverenu vest sa sajta http://www.nobelprizeliterature.org da je srpski pisac Dobrica Ćosić dobio Nobelovu nagradu za književnost. Izvanjavamo se svim posetiocima našeg sajta na ovoj vesti, koja je posle par minuta - posle dodatnih provera validnosti informacije i legitimnosti sajta – sklonjena sa b92.net. U međuvremenu ovu neproverenu vest su preneli i RTS, londonski Guardian, a Dobrica Ćosić je kao dobitnik Nobelove nagrade osvanuo i na Vikipediji. Domen sajta nobelprizeliterature.org registrovan je u sredu 5. oktobra u 15h i nije nikako povezan sa jedinim merodavnim sajtom za Nobelove nagrade www.nobelprize.org, tako da se neko baš lepo potrudio da napravi "elaborate hoax"...



Izvor: B92

+++

RTS poruka: Veliki dan za Srbiju
User avatar
Nekako s proljeća
Posts: 4797
Joined: 01/12/2006 22:59
Location: Pozdrav domovini!

#9 Re: Nobelovac Dobrica Cosic Gedzo

Post by Nekako s proljeća »

:)

Dakle...5 Oktobar je značajan datum u novijoj historiji na srbijanskoj društveno političkoj sceni. Svojevremeno je to bio dan kada je ''vožd pao'' . Nešto kasnije su trabanti tog istog vožda ubili Premijera koji je htio naprijed...
Tog 5 Oktobra je za značajan broj stanovnika Beograda kao srbijanske prijestonice, imao smisao i predstavljao čin volje naroda da okrene leđa politici vožda sa Gazimestana...itd itd

A Dobrica je sasvim sigurno, preživjeli trabant te i takve politike ...


P.S.
Nastavi ti sa ispunjavanjem sadržaja teme, nema ti ništa sporno. Ja samo malo ukazah na suštinu.
User avatar
janko_007
Posts: 404
Joined: 31/01/2011 13:56

#10 Re: Nobelovac Dobrica Cosic Gedzo

Post by janko_007 »

Saopštenje: Anonymous Serbia

Dobrica, legitimna meta

Cilj naše akcije je da skrenemo pažnju srpske javnosti na opasan uticaj političara i pisca Dobrice Ćosića, koji je i ove godine, u domaćoj javno...sti, pominjan kao ozbiljan kandidat za Nobelovu nagradu – piše u saopštenju grupe koja je lansirala lažnu vest o Gedži, srpskom Nobelovcu

Dobrica Ćosić je autor, javna i politička ličnost, koja deluje decenijama, uvek pri samom vrhu vlasti i najbližim krugovima moći, od Komunističke Partije bivše SFR Jugoslavije, preko inspiratora manifesta srpskog nacionalizma – zloglasnog Memoranduma SANU, zatim na položaju Miloševićevog predsednika ratne SR Jugoslavije, do današnje bliskosti namračnijim i najopasnijim pseudodemokratskim krugovima u Srbiji novog veka.

Domen ovog očigledno lažnog sajta registrovali smo 5. oktobra 2011. godine, kao simbolično podsećanje na dan kada je naša zemlja propustila istorijsku priliku da stvori jedan drugačiji i bolji svet. Srbija se danas ponovo okreće ratu, strahu, smrtonosnom kiču devedesetih, nasilju prema različitostima, nacionalističkom konzervativizmu i neiskrenom pravoslavlju. Verujemo da su misli i političko delovanje Dobrice Ćosića duboko isprepletene sa tim opasnim sistemom vrednosti, koji ne prestaje da nam preti.

Takođe verujemo da strahovite posledice višedecenijskog političkog, literarnog i javnog delovanja Dobrice Ćosića njegova zemlja i čitav region osećaju snažno i danas.

Dobrica Ćosić nije dobitnik Nobelove nagrade, iako su srpska javnost, pa i on sam, u to verovali punih petnaest minuta.

Od te činjenice nam je ipak malo lakše.

(Anonymous Serbia)

+++

English version

We are an ad hoc self-organized group of web activists. The purpose of our action is to bring to the attention of the Serbian public dangerous influence of the writer Dobrica Co...sic, who has been, again this year, proclaimed by some as a serious contender for the Nobel Prize in Literature.

Dobrica Cosic, author and public political figure, active for decades, always close to the highest political power and those who exercise it, from the Communist Party of former SFRY, inspirators of their manifest of Serbian nationalism, infamous Memorandum of the Serbian Academy of Sciences, former president of the Milosevic's wartime SR Yugoslavia, to present alliance with reactionary and most dangerous Serbian pseudo-democratic circles in the new era.
We have registered the domain of this obviously hoax site on the 5th October 2011, as a symbolic reminder of that day eleven years ago, when our country missed a historic opportunity to create a different and better world. Today again, Serbia turns to war, terror and deadly kitsch of the nineties, violence towards diversity, nationalist conservatism and dishonest orthodoxy. We believe the political activity of Dobrica Cosic is still deeply intertwined with this hazardous value system, which does not cease to threaten us all.


I Want To Break Free in sweet sixties: Dobrica The Cosic, in love with Tito's Galeb yacht, everlasting candidate for Nobel prize

Terrible consequences of decades of Mr. Cosic's political, literary and public activity are felt to this day, both by his own country and throughout the region.

Dobrica Cosic is not a recipient of the Nobel Prize, although the general public in Serbia, and he himself, believed he is for 15 full minutes.

We find some solace in that fact.
Kurir Operativnog
Posts: 43
Joined: 05/03/2011 21:45

#11 Re: Nobelovac Dobrica Cosic Gedzo

Post by Kurir Operativnog »

markos wrote:Mislim da su ovi za.ebanti samo doprineli da kompletno urednistvo e-novina dobije sracku zajedno sa citavim regionom i da je ova lazna vest samo stvorila kontra efekat,vise su se oni zasrali nego sto se bilo ko sa druge strane obaradovao.
Bilo je to paklenih i dugih 20 minuta za Peru Lukovica kladim se da nije silazio sa solje :lol: .
Bravo!
User avatar
ladyada
Posts: 1460
Joined: 05/04/2008 13:38
Location: Germany

#12 Re: Nobelovac Dobrica Cosic Gedzo

Post by ladyada »

:lol: imamo sad i oktobarsku salu ........
User avatar
janko_007
Posts: 404
Joined: 31/01/2011 13:56

#13 Re: Nobelovac Dobrica Cosic Gedzo

Post by janko_007 »

Portal "Blic" objavio je vest u kojoj je informisao svoju publiku da je Dobrica Ćosić Gedža "uvaljao" svoju vilu u elitnom delu Beograda, na Senjaku, izvesnom biznismenu Radomiru Živaniću. U članku pod naslovom - "Živanić kupio Ćosićevu vilu?", distanciran floskulom o nezvaničnom saznanju, Blic je predstavio i nekoliko detalja u vezi same prodaje. Međutim, ne bi to bilo toliko interesantno da pomenuti tekst nije, nakon samo desetak minuta, iz nepoznatih razloga okopnio s Blicovog sajta, za sobom ostavivši tek blag, ali neizbrisiv trag, u vidu URL adrese o nesuđenoj vesti, uz informaciju da "vest nije pronađena". Skeptičniji se, namah, prisetiše vesti o nesuđenom dobitniku Nobelove nagrade za književnost, a oni promoćurniji da je u toku predizborna kampanja u Srbiji

U pomenutoj vesti o prodaji nekretnine nesuđenog dobitnika Nobelove nagrade, pod naslovom "Živanić kupio Ćosićevu vilu?" Blic piše:

"Biznismen Radomir Živanić kupio je vilu književnika Dobrice Ćosića u elitnom delu Beograda, na Senjaku, nezvanično saznaje Blic. Ćosić je kuću prodao i preselio se u centar kod ćerke, a prema nezvaničnim saznanjima lista, novi vlasnik je Živanić, vlasnik Verano motorsa, hotela Zira i kupac Robnih kuća Beograd. Da je promenjen vlasnik vidi se po građevinskim radovima i brojnom obezbeđenju gradilišta. Takođe, stanari iz komšiluka znaju da im je umesto književnika u naselje stigao jedan od imućnijih ljudi Srbije. Cena po kojoj je vila prodata, naravno, nije poznata, ali se zna da je prvobitna ponuda popravljana više puta dok se nije stiglo do 'ponude koja se ne odbija'".

U nastavku se navodi da je Živanić posle kupovine Ćosićeve kuće nastavio da pazari i u komšiluku, te je tako kupio i susedni plac i kuću na Senjaku. Drugi deo teksta Blic je posvetio predstavljanju Radomira Živanovića, kupca Dobričine kuće na Senjaku.

U vreme dok je tekst, ispostaviće se - prvoobjavljeni, bio on line, preuzeo ga je jedan bosanski sajt ali i internet odeljenje medijske kuće iz bulevara Zorana Đinđića. Poslednji pomenuti, tekst su objavili u prvobitnoj blicovskoj verziji.

Inače, već odavno je tzv. Otac nacije vrlo opipljiv materijal za režimske medije i figurina sa kojom se nije šaliti kada se o njemu javno piše i govori. Nakon što su napravili tragikomični kiks te nedavno gotovo svi pohitali da obraduju naciju dezinformacijom o nobelovcu iz Velikog Drenova, ovaj put su u režimskim medijskim klosterima bili donekle inventivniji pri objavljivanju vesti o srbijanskom književniku.

Nakon nekoliko sati, pod istim kodom URL adrese, osvežen i nacionalno korektniji, vaskrsao je članak o kupoprodaji vile na Senjaku pod drugačijim naslovom - "Dobrica Ćosić prodao vilu na Senjaku biznismenu Radomiru Baji Živaniću", istovremeno dopunjen nepotrebnim informacijama o Ocu, da li u ime nečije sujete ili, pak, u slavu poltronskom novinarstvu.


Vaskrsao: "Dobrica Ćosić prodao vilu na Senjaku biznismenu Radomiru Baji Živaniću"
Izvor: Blic

Prva verzija teksta doopunjena je sledećim rečenicama:

"Dobrica Ćosić poznati pisac, akademik, učesnik Drugog svetskog rata i, kasnije, disident, pa predsednik SRJ u vreme Slobodana Miloševića, pre desetak dana bio je u žiži javnosti posle povrede na Zlatiboru. Ćosić je tamo otputovao da bi radio na novoj knjizi, ali prilikom odlaska na večeru sapleo se o stepenik na ulazu u restoransku salu hotela 'Palisad' i iščašio desno rame. Trenutno živi kod kćerke."

I gedže site, i tekstovi na broju!

Prvi komentari čitalaca na vaskrsli tekst o robno-novčanoj transakciji Gedže i Baje u Blicu: 'Revolucionar' i vila.. to nikako ne ide zajedno! Nešto ste pobrkali. Postoji drugi tip ljudi koji od svih režima i svuda u svetu dobija vile. (racunica); Kada se kaze "ponuda koja se ne odbija", onda je to fraza iz filma "Kum" i odnosi se na ucenu. Tako napisano, stice se utisak da je biznismen ucenio D. Cosica i da je ovaj morao da mu proda kucu. Koliko se ja razumem, jedini koji su dobili ponudu koju nisu mogli da odbiju, su bili prvi vlasnici vile:) (Milica); Smena generacija, iz istog revolucionarnog fronta! (Ozna-pa-Udba); A restritucija, sta je s njom. (Stevan); kako je dobro biti revolucionar..... (sasha)...
User avatar
janko_007
Posts: 404
Joined: 31/01/2011 13:56

#14 Re: Nobelovac Dobrica Cosic Gedzo

Post by janko_007 »

Odlomak iz poeme Danila Kiša, posvećene Dobrici Ćosiću, „Pesnik revolucije na predsedničkom brodu“:

Što se tiče Vaše osobne lektire,
Nek vas nije briga,
Na lađi postoji knjižnica
Sa mnogo knjiga

Iz svih mogućih oblasti:
Ljepa književnost, slikarstvo,
Geografija, istorije revolucija,
Pjesmarice, marksističke stvari
Nastanak narodne vlasti
Kuvari.

Tu su, naravno, i vaše knjige
Podvučene raznim bojama
Crvenom, plavom, zelenom
(već prema
Utvrđenom kodu)

Tako da kad ih uzme u ruke
Može steći o njima objektivnu sliku
Bez po muke,
Onako u mimohodu.

Mišljenja sam da Mu vaše knjige
Nisu zadavale odveć velike brige
Primite moja čestitanja

Imate li još kakovih pitanja?
User avatar
janko_007
Posts: 404
Joined: 31/01/2011 13:56

#15 Re: Nobelovac Dobrica Cosic Gedzo

Post by janko_007 »

Evo sta o nasem "Gedzi" ocu nacije piseu E-novine

"Najveći poklon ikada, kako je beogradski dnevnik Press nazvao svoju zbirku od 30 biografija Najveći Srbi 20.veka, začinjen je nakon mesec dana dvema poslasticama, dajdžest životopisima Dragoljuba Draže Mihailovića čija biografija ima podnaslov Poslednji srpski đeneral i Dobrice Ćosića, koji je za Press Srpski Tomas Man. Zaboravite logiku i pitanje zašto su njih dvojica u ovom šarolikom izboru, od neupitnog Tesle, preko fašiste-sveca SPC Nikolaja Velimirovića, do Save Šumanovića i Zorana Đinđića. Kriterijumi su bili različiti, na momente u izboru i realizaciji izuzetno neusklađeni, tekstovi neuspešni, banalni, glupi, nikakvi, nepotrebni.

Evo dokaza, pre svega, ako je po broju mrtvih koji su ostali iza njihove znamenitosti, vidljivo nedostaju Srbi od glave do pete Slobodan Milošević i Ratko Mladić, no, posvetimo se onima koji su ovde, jedan je držao kamu i streljan je zbog dokazanih ratnih zločina, drugi i danas uspešno drži pero, nagrađivan je, nikad kažnjavan zbog napisane reči, izgovorenu mu, doduše, partijski drugovi nisu opraštali.

Sadržaj tekstića treba pripisati specifičnom Press izrazu, a zbirka je pisana za čitateljstvo kojem, po anketi ovog darodavca, među 30 najvećih nedostaju, ovim redosledom: Toma Zdravković, Stepa Stepanović, Bogdan Tirnanić i Vlade Divac, čije će se biografije ovih dana priključiti izboru redakcije. Da, zašto baš 30, što ne 34. Mada, zašto i 34.
Već davno smešteno u drugim, pravim enciklopedijama, delo Dobrice Ćosića odlično funkcioniše i u Pressovoj zbirci, iako sa zanemarljivim brojem funkcionalnih podataka o Ćosiću političaru i idejnom tvorcu novih srpskih ratova na teritoriji bivše Jugoslavije. O njihovoj prirodi retorski zapitan bio je Mirko Kovač: „Hoće li itko napraviti kakvu bilancu Ćosićeve jednogodišnje vladavine? Hoće li se naći takav da nam ispriča kako je taj predsjednik upravljao jednom 'strateški važnom' balkanskom zemljom, i je li ostalo štogod od toga moćnog duha, je li kakvoga snažnog pečata ostavio taj Hrast u svojemu žabljaku? Kakav je bio strateg glavnokomandirajući VJ, kako je ratovao, kakav je bio diplomat, kakav pregovarač? Kakve su mu bile dosjetke, je li pravio humorne obrate da bi opčinio i šarmirao svoje sugovornike? Kakav je bio na oficirskim balovima, je li plesao s generalušama, je li gospodu generale znao podbadati i grditi zbog njihova neviteškog vođenja rata. Je li im znao reći: 'Kakav to, bre, seljački rat vodite? Sve same jajare, kokošari, palikuće. Gde su vam heroji? Nijednog velikog žrtvovanja za otadžbinu. Jeste li vi čitali moje knjige? Jeste li videli kako se tamo umire za svete stvari?' Ili je samo plesao 'naš Gedža' tek jedno ljeto“?
Baš ta jedna godina predsednikovanja štabom državnog zločina nikada nije spočitnuta Dobrici Ćosiću; do danas nije bilo komentara njegovog vođenja rata sa pozicije predsedavajućeg Vrhovnog saveta odbrane SR Jugoslavije, u vreme kada se zahuktavala opsada Sarajeva i kada je front u Bosni i Hercegovini dobijao svoje obrise. Dok je naoružavana i hranjena pod Gedžinom komandom vojska Ratka Mladića i Radovana Karadžića postajala gospodar života i smrti.

Nema toga ni u presovskom viđenju Dobrice kao političara, ali je moderno saopštiti da je Otac nacije predlagao Miloševiću podelu Kosova još 1991, kao da je reč o krucijalnom otkriću. Pored međunacionalne mržnje, na Kosovu je Ćosić kao važnu stratešku činjenicu pomenuo i radijaciju koja, po logici stvari, može da ima ključnu ulogu za rasuđivanje svih protagonista: „Ako svi činioci kosovske tragedije ne promene pretpostavke svoje politike prema toj radijacijom zatrovanoj zemlji u kojoj još ne vlada razumna tolerancija, kosovsko pitanje će ostati dugotrajan i opasan problem Balkana i Evrope", kazao je Ćosić u poslednjem ovogodišnjem intervjuu za Politiku.

Racionalno, međutim... „Smatram pogrešnom srpsku državnu politiku prema Kosovu i Metohiji od Pašića do Tadića", rekao je Ćosić.

I još nešto nesumnjivo, ocenio je da su „u toj pogrešnoj, jednosmernoj i poraznoj politici "uporno participirali Srpska pravoslavna crkva i patriotska inteligencija Srbije“. Njega nigde, izuzev ako se ne smatra, kao što ga drugi smatraju, pripadnikom pomenutih intelektualaca–patriota.

A sve je moglo da bude drugačije, sačuvali bi se možda mnogi životi i mir. Ćosić nije poslušao Elija Fincija koji je imao nedvosmisleni stav o neredigovanoj verziji romana Daleko je sunce i kazao partijskom drugu prijateljski: "Druže, to što si ti napisao, obično je govno s mlekom. Ti si izraziti partijski radnik." Nije ga Ćosić poslušao, a zamislimo tek da je Finci svojim autoritetom ubedio Ćosića da ostane samo pisac. Prežalili bismo sve šume Srbije. Ali, došlo je do najgore kombinacije, produkt koji je plastično opisao Finci nepovratno se prelio u politiku.

Danas, kad smo u najtežoj ekonomskoj krizi novijeg doba, ostaje da se podsetimo jedne Ćosićeve ideje koja je uistinu za enciklopedije. Neće biti dovoljna da zbog nje neko s bilo koje strane Drine promeni mišljenje o pameti besmrtnika. A valjda neće postati program borbe protiv recesije čuvena Ćosićeva: „"Uvideti i imenovati preimućstva civilizacije zaostalosti, a ona postoje, osobito u sferi ekonomije i urbanizacije. Naša dosadašnja razvojna politika nije ih uvažavala. Optimalno iskoristiti preimućstva zaostalosti i nerazvijenosti. Ona su naš početni intelektualni kapital."

preneseno iz E-novina
User avatar
janko_007
Posts: 404
Joined: 31/01/2011 13:56

#16 Re: Nobelovac Dobrica Cosic Gedzo

Post by janko_007 »

Nobelovac Gedza opet progovorio.
Srpskom fasizmu, cim nestane goriva, i kad ih neko poput Angeline Jolie i Cedomira Jovanovica, potpuno razotkrije, Gedza napise knjigu o istini. Kad Gedza prica o istini i pomirenju medju narodima u BIH, onda to ovako izgleda:
"Knjiga je moja odbrana slobode i istine, ljudskih i nacionalnih prava koja se sadrže u Republici Srpskoj, toj preskupoj, ali jedinoj političkoj i ratnoj pobedi srpkog naroda u drugoj polovini 20. veka", rekao je Ćosic.
Uostalom evo cijeli teks koji prenosi B92:
"Verski rat se lako započinje"
Izvor: Tanjug
Beograd -- Pisac Dobrica Ćosić izjavio je na predstavljanju svoje knjige "Bosanski rat", da pokušaj revizije Dejtonskog sporazuma preti da proizvede nesagledive posledice.


(Foto: Tanjug, arhiva)On je ocenio da je Srbima, Hrvatima i Muslimanima potrebno istorijsko pomirenje zasnovano na suočavanju sa istinama ratova devedesetih godina.

"Verski rat se lako započinje, a teško okončava, ako se ikad okonča. Srbi, Muslimani i Hrvati moraju da žive zajedno i u susedstvu, a to je moguće samo u uslovima mira i pomirenja do kojih je nemoguće doći ako se kod zaraćenih naroda smišljeno ne razvija istorijsiki razum koji ih vodi u sazananja o međuzavisnosti ljudi i naroda kao uslovu opstanka i napretka", rekao je Ćosić na promociji knjige u Domu omladine u Beogradu.

Taj istorijski razum, dodao je on, nastaje na istinama o činjenicama o razbijanju Jugoslavije, činiocima tog procesa, uzročima i pokretačima rata i njihovim ciljevima, sa konkretnom personalizacijom ratnih zločina. "To su mirotvoračke istine u ovom vremenu. To je jedina medicina koja može da leči od šovinizma razboljena društva", poručio je Ćosić, koje istakao da se i kao predsednik Savezne Republike Jugoslavije i pisac u ulozi političara i državnika tih ratnih godina zalagao za politiku istorijskog kompromisa.

Knjiga "Bosanski rat", koja je upravo objavljena u izdanju "Službenog glasnika", skup je dokumenata koji su deo Ćosićeve arhive sakupljane u vreme njegovog predsedavanja SRJ, kao i ratnih sukoba na prostoru BiH.

"Knjiga je moja odbrana slobode i istine, ljudskih i nacionalnih prava koja se sadrže u Republici Srpskoj, toj preskupoj, ali jedinoj političkoj i ratnoj pobedi srpkog naroda u drugoj polovini 20. veka", rekao je Ćosić.

Na promociji knjige govorili su profesor dr Darko Tanasković, pisac Vladimir Kecmanović, urednik knjige i pisac Marko Krstić, kao i publicista Dragoslav Bokan.
User avatar
janko_007
Posts: 404
Joined: 31/01/2011 13:56

#17 Re: Nobelovac Dobrica Cosic Gedzo

Post by janko_007 »

Ovako to izgleda kad najveci lazov medju Srbljem govori o istini:

"Ćosić: Istina jedini lek protiv šovinizma u BiH

Srna - 27.03.2012 08:22
BANJALUKA - Svaki pokušaj revizije Dejtonskog sporazuma može da proizvede nesagledive posljedice, a Srbima, Bošnjacima i Hrvatima u BiH, u ovom trenutku, najpotrebnije je istorijsko pomirenje, zasnovano na suočavanju sa istinom o ratovima tokom devedesetih godina prošlog vijeka, poručio je srpski pisac Dobrica Ćosić.

On je naveo da su istine o činiocima razbijanja Jugoslavije, uzrocima, pokretačima i njihovim ciljevima, s personalizacijom ratnih zločina, mirotvoračke i životne osnove istine u ovom vremenu.

"To je jedina medicina koja može da leči od šovinizma razboljena društva", istakao je Ćosić, koji je nedavno objavio knjigu "Bosanski rat", za koju kaže da je njegova odbrana slobode, istine, ljudskih i nacionalnih prava sadržanih u Republici Srpskoj, "toj preskupoj, ali jedinoj političkoj i ratnoj pobjedi srpskog naroda u drugoj polovini 20. vijeka".

Ćosić, koji je i akademik, istakao je da rat u BiH nije kalendarski događaj, već trajno čvorište nekoliko nacionalnih i vjerskih ideologija, antropološko stanje koje je dalo povoda velikim piscima Ivi Andriću i Meši Selimoviću da BiH nazovu zemljom mržnje i tjeskobe.

"U BiH vekovima traje ljudsko krvarenje, koje je, prema mom saznanju, najduže ratovanje u novijoj istoriji Evrope, započeto turskim osvajanjem Bosne krajem šesnaestog veka, a poslednji rat u BiH, koji je trajao od 1992. do 1995. godine, nastavlja se u miru bošnjačkom ratnom propagandom s ratnim ciljevima pokretača stvaranja prve islamske države u Evropi i uništenja Republike Srpske", rekao je Ćosić za banjalučki "Fokus".

On je pojasnio da se propagandni rat u miru nastavlja posredstvom medija, satanizacijom Srba kao agresora.

"Taj antisrpski, u suštini antievropski rat, trajaće dok međunarodni činioci ne shvate njegove prave motive i antievropske ciljeve. Rat verskih fanatika, džihad ratnika protiv nevernika traje dok se oni ne unište, a u bošnjačkom slučaju dok se ne ostvare ciljevi 'Islamske deklaracije' Alije Izetbegovića, pretvaranje jedinstvene BiH u islamsku državu", napomenuo je Ćosić.

Ocijenivši da sadašnje bošnjačko zalaganje za svoje ratne ciljeve i reviziju Dejtonskog sporazuma prijeti događajima čije posljedice nije teško predvidjeti, Ćosić je rekao da, sa participacijom Turske u bošnjačku politiku i politikom muslimana u Srbiji, ima utisak da se stupa u proces revizije bitnog obnavljanja istočnog pitanja i paradoksalnu inverziju istorije.

"Za bošnjačke fundamentaliste i njihove strane štićenike u BiH danas postoje samo žrtve i ubice. Žrtve su, prema njima, Muslimani, a ubice Srbi. U tom fundamentalističkom manihejstvu pomirenja nema, jer se uloga žrtve nagrađuje i uvažava u američkim i evropskim parlamentima i obožuje u islamskim džamijama. Za bosanske ratne zločince velike sile nemaju istu vagu, a to ovekovečuje nepravde", ističe Ćosić.

Ćosić je poručio da pomirenje zaraćenih strana u proteklom ratu u BiH ne može nastati ukoliko se kod zaraćenih naroda smišljeno ne razvija istorijski razum, koji ih uvodi u saznanja o međuzavisnosti ljudi i naroda, uslova, opstanka i napretka."
preneseno iz "Nezavisnih" novina
User avatar
Altsa
Posts: 7337
Joined: 19/03/2004 18:31

#18 Re: Nobelovac Dobrica Cosic Gedzo

Post by Altsa »

E moj Janko_007...pa zar ti ne mozes na drugi nacin da potrosis svoje vrijeme nego da se bavis ovim fasistom i supcinom svetskih razmera i uz to jos i nas da davis :run:
User avatar
janko_007
Posts: 404
Joined: 31/01/2011 13:56

#19 Re: Nobelovac Dobrica Cosic Gedzo

Post by janko_007 »

nekako kontam da je ovaj fasista veoma bitna licnost, kao sto je i Hitler bio bitan. Nekako kontam, da nije ovakvih i njemu slicnih kreatura bilo, da bi Balkan danas izgledao kao Skandinavija. Nekako kontam da ovakvi tipovi imaju i trenutno dok ovo pisem , na zalost, veoma veliki uticaj medju Srbima i sa ove i sa one strane. I na kraju, nekako kontam da ti nista ne razumijes od ovoga sto ja pisem. Na zalost. I nekako kontam da ako te davim , a ti zaobidji ovu temu. Ako imas sta dodati na temu: Nobelovac Dobrisa Cosic-Gedza, jer je to naslov pod foruma, svaki prilog je dobro dosao, a ako nemas . Ima puno interesantnijih tema za tebe, muzika npr, mp3 i sl. Ovo je, definitivno, sa obzirom na obim tvoga interesovanja, pretesko gradivo. Uz drugarski pozdrav, od gnjavatora janka-007
romanovero
Posts: 395
Joined: 08/09/2010 01:55

#20 Re: Nobelovac Dobrica Cosic Gedzo

Post by romanovero »

janko_007 wrote:nekako kontam da je ovaj fasista veoma bitna licnost, kao sto je i Hitler bio bitan. Nekako kontam, da nije ovakvih i njemu slicnih kreatura bilo, da bi Balkan danas izgledao kao Skandinavija. Nekako kontam da ovakvi tipovi imaju i trenutno dok ovo pisem , na zalost, veoma veliki uticaj medju Srbima i sa ove i sa one strane. I na kraju, nekako kontam da ti nista ne razumijes od ovoga sto ja pisem. Na zalost. I nekako kontam da ako te davim , a ti zaobidji ovu temu. Ako imas sta dodati na temu: Nobelovac Dobrisa Cosic-Gedza, jer je to naslov pod foruma, svaki prilog je dobro dosao, a ako nemas . Ima puno interesantnijih tema za tebe, muzika npr, mp3 i sl. Ovo je, definitivno, sa obzirom na obim tvoga interesovanja, pretesko gradivo. Uz drugarski pozdrav, od gnjavatora janka-007
:thumbup: samo nastavi jankec
tragikomicno je kakav lik skroji sudbinu miliona ljudi na ovim prostorima(+noge,beckovici,tadic senior...),i jos je kroji
odlezo bih ga svijetla obraza
User avatar
karanana
Posts: 47237
Joined: 26/02/2004 00:00

#21 Re: Nobelovac Dobrica Cosic Gedzo

Post by karanana »

koja smo mi govna da nas od 2 miliona i nesto fundamentalista nema nekog ko je spreman izvrsiti eutanaziju metkom u celo ovom zlocincu. kako to drugi narodi zrtve i fundamentalisti rade.
User avatar
mrtva kokoš
Posts: 12219
Joined: 13/01/2009 19:46
Location: komuna

#22 Re: Nobelovac Dobrica Cosic Gedzo

Post by mrtva kokoš »

karanana wrote:koja smo mi govna da nas od 2 miliona i nesto fundamentalista nema nekog ko je spreman izvrsiti eutanaziju metkom u celo ovom zlocincu. kako to drugi narodi zrtve i fundamentalisti rade.
mi smo dobri bosnjani, nas jase ko stigne, tako da mi ne znamo adekvatno odgovriti niti smo znali ikada...
sve ove promijene koje su se desavale su pokrenute od strane drugih, mi smo tu zato sto moramo biti, ne zato sto mi to hocemo...
User avatar
janko_007
Posts: 404
Joined: 31/01/2011 13:56

#23 Re: Nobelovac Dobrica Cosic Gedzo

Post by janko_007 »

karanana wrote:koja smo mi govna da nas od 2 miliona i nesto fundamentalista nema nekog ko je spreman izvrsiti eutanaziju metkom u celo ovom zlocincu. kako to drugi narodi zrtve i fundamentalisti rade.
to sa eutanazijom, bi imalo potpuno suprotan efekat. Pa napravili bi od njega, legendu, kao sto to rade sada sa Drazom Mihajlovicem. Interesantno je u svemu ovome, ipak, jedno. Cim se Gedzo dohvati Bosne i Hercegovine, sama Srbija se se suocava sa prijetnjom da bude jos manja. Trenutno je tamo vrlo aktuelna tema, ali ovaj put, zaista ozbiljno, dali ce Vojvodina biti republika i dali ce Srbija promjeniti naziv u Savezna drzava Srbija. A to je prvi korak, do otcijepljenja, po obrascu Crne Gore. Ovakvi kao Gedzo, autonomasima u Vojvodini, samo idu na ruku. Kazu nikad nije kasno, ali ce se Srbija i Srblji sami, kad tad posvetiti liku i djelu ovog zlocinca, paradoksalnog imena Dobrica. Mozda i ovaj metuzalem , jednog jutra, osvane na nekoj banderi, na Terazijama(zahvaljujuci svesrdnoj pomoci obzoru, 1389 ili dverima). Who knows?
User avatar
karanana
Posts: 47237
Joined: 26/02/2004 00:00

#24 Re: Nobelovac Dobrica Cosic Gedzo

Post by karanana »

nisam siguran u taj republikanski pokret u vojvodini.
ko to pokrece i cija je inicijativa?
a to nama ionako nista ne znaci. ako ostanu i bez vojvodine onda ce im poresti jos vise apetit za njihovom "jedinom politickom i vojnom pobedom".
User avatar
janko_007
Posts: 404
Joined: 31/01/2011 13:56

#25 Re: Nobelovac Dobrica Cosic Gedzo

Post by janko_007 »

karanana wrote:nisam siguran u taj republikanski pokret u vojvodini.
ko to pokrece i cija je inicijativa?
a to nama ionako nista ne znaci. ako ostanu i bez vojvodine onda ce im poresti jos vise apetit za njihovom "jedinom politickom i vojnom pobedom".
evo ti pa sam vidi.
http://www.b92.net/video/videos.php?nav ... _id=594643
Sta mislis zdravlja ti kako bi izgledala ta Srbijica bez Vojvodine. Zamisli samo njene granice. A Zemun kao onomad u drugoj drzavi. Pa vidi te sumske granice RS. Pa kad bi i uspjeli pripojiti tu njihovu "jedinu politicku i vojnu pobjedu" kako to odbraniti. A jesu li oni uspjeli ista u zadnjih 20 godina uraditi sto su zacrtali? Dok god Srblje predvodi ono vijece staraca iz SANU, Srbija ce bivati Nokia. Jer zelje su jedno a stvarnost je za njih daleko , daleko. Iskreno da ti kazem, prije ce se ujediniti sa Japanom nego sa RS. Jer nista , ama bas nista im ne ide u prilog po tom pitanju. Samo treba vise mudrosti sa nase strane
Post Reply