Njemacka

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.

Moderator: Bloo

eluna

#301 Re: Njemacka

Post by eluna »

kakolijeciti wrote: 24/10/2024 22:12 Hmm, da tako sam i mislio. Nema Njemačka šta sa mojima koji su u BiH. Eventualno, kako mi pričaju, kada šaljem novce kući, ako to prijavim mogu kasnije tražiti povrat poreza na to.

Netto od 1900E nije loš, ali zavisi gdje se može stan pronaći. Ja sam gledao po Essen, i tamo ih ima već od 350 pa do 500E da nisi u samom centru, a opet nisi ni daleko od centra.

Hrana je skupa. Ali ope, po njihovom standardu opet bude povoljnije nego kod nas.

Skužio sam da su restorani baš skupi, ali to je luksuz pa nije nešto neočekivano.
naučite da u DE, kao i u ostatku svijeta, pitate za brutto platu, jer neto je vrlo zavisna kategorija, a zavisi od xy faktora koji su svi individualni. Zato poslodavci uvijek i svugdje oglašavaju brutto platu. Osim u BiH, jer kad tamo pogledate brutto bude vam jasno zašto ljudi bježe od tamo :mrgreen:
eluna

#302 Re: Njemacka

Post by eluna »

belfy wrote: 24/10/2024 22:28
W0rM wrote: 24/10/2024 12:53
kakolijeciti wrote: 24/10/2024 10:52 Već duže vrijeme misli idu prema Njemačkoj :)

Da pitam, kako idu porezne kategorije u slučaju npr, da ja odem sam u D, nađem stan i posao. Žena i djeca ostanu u BiH? U koju poreznu skupinu se ja prijavim i kakav Netto mogu očekivati? Čitao sam porezne kategorije u Njemačkoj, vidim da ih iam 6, ali opet mi nije jasno kada se ja mogu upisati u povoljnu kategoriju, da uzdržavam ženu i djecu? Jeli moraju imati adresu u D ili mogu i BiH?

Nikad u životu nisam bio u D, do prije 2 godine. I od tada sam išao već 3 puta i svaki put sam bio oduševljen. Doduše, razlika je otići turistički i otići raditi. Valjda me oduševi i život tamo, ako se na kraju odlučim i odseliti..
Ako ides preko BH papira, porezna si klasa 1, dok ne prijavis zenu i djecu u Njemacku. Neto ti ovisi od branse do branse, ali evo ja kad sam tek dosao zaradjivao sam neto 1950€, kad je zena dosla i kad sam je prijavio to je skocilo na oko 2150€.

Ako te interesuje jos sta - sarni.
sta ti znaci ovo da netto zavisi od branse do branse? tebi je netto nakon prijavljivanja zane porastao iz sasvim drugog razloga, a to je neoporeziva osnovica za samce i one u braku. nisi promijenio profesiju, pa da ti je porastao netto, nego doveo zenu i upisao je kao takvu, jel tako?
na stranu povećanje njegove plate kad su mu došli supruga i djeca - netto zaista ovisi od branše do branše, ali zato što je bruto drugačije postavljen za različite branše ....najmanje je plaćeno ugostiteljstvo, najviše su plaćene IT , ljekari i sl. Šta to u praksi znači - minimalna startna brutto satnica u ugostiteljstvu je npr 10 Eura, dok je minimalna startna bruto satnica medicinske sestre 13, pa je onda minim.st.satnica menadžera u špediciji 16, idt ..nadalje, unutar svake branše postoji još podjela - minim.st. satnica NK radnika u restoranu je 10, a KV konobara bez iskustva npr 12,50, pa KV konobara sa iskustvom npr 14, itd ........tako se u praksi može desiti da kvalifikovani konobar sa mnogo godina iskustva u elitnim hotelima/restoranima ima veću platu od npr glavne medicinske sestre nekog sektora neke bolnice, ili da medicinska sestra sa velikim iskustvom ima veću platu od nekog IT ing početnika

sve cifre su date fiktivno, samo za primjer - za tačne iznose morate provjeriti na zvaničnim web stranicama/zakonima isl.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#303 Re: Njemacka

Post by W0rM »

kakolijeciti wrote: 24/10/2024 22:12 Hmm, da tako sam i mislio. Nema Njemačka šta sa mojima koji su u BiH. Eventualno, kako mi pričaju, kada šaljem novce kući, ako to prijavim mogu kasnije tražiti povrat poreza na to.

Netto od 1900E nije loš, ali zavisi gdje se može stan pronaći. Ja sam gledao po Essen, i tamo ih ima već od 350 pa do 500E da nisi u samom centru, a opet nisi ni daleko od centra.

Hrana je skupa. Ali ope, po njihovom standardu opet bude povoljnije nego kod nas.

Skužio sam da su restorani baš skupi, ali to je luksuz pa nije nešto neočekivano.
Nekoliko savjeta sta sam ja primjetio, ostali mogu da potvrde:
- Putovanje do 100km na posao i nazad (ako je autoput) je "normala", jer je to otprilike 40 minuta.
- Vecina porodicnih i kultura Nijemaca nije u samom centru, nego su okolo grada ili po selima, jer je mir - neprocijenjiv.
- Hrana, bar kako ja to vidim, uopste nije skupa. Eh sad, halal proizvodi i meso kod Turaka odskace, ali to je cijena koja se placa i naviknes se da ti je normalno.
- Ovisi kako i koji restoran. Ako hoces recimo na cevape izaci ce te 20€, s picem i 30€ sto je oke. Ako hoces recimo nesto luksuznije (marokanska hrana recimo u napucanom objektu) zna skociti na 80€ po osobi.
eluna

#304 Re: Njemacka

Post by eluna »

W0rM wrote: 25/10/2024 08:47

Nekoliko savjeta sta sam ja primjetio, ostali mogu da potvrde:
- Putovanje do 100km na posao i nazad (ako je autoput) je "normala", jer je to otprilike 40 minuta.
- Vecina porodicnih i kultura Nijemaca nije u samom centru, nego su okolo grada ili po selima, jer je mir - neprocijenjiv.
- Hrana, bar kako ja to vidim, uopste nije skupa. Eh sad, halal proizvodi i meso kod Turaka odskace, ali to je cijena koja se placa i naviknes se da ti je normalno.
- Ovisi kako i koji restoran. Ako hoces recimo na cevape izaci ce te 20€, s picem i 30€ sto je oke. Ako hoces recimo nesto luksuznije (marokanska hrana recimo u napucanom objektu) zna skociti na 80€ po osobi.
:thumbup:
belfy

#305 Re: Njemacka

Post by belfy »

eluna wrote: 25/10/2024 06:07
W0rM wrote: 24/10/2024 12:53

Ako ides preko BH papira, porezna si klasa 1, dok ne prijavis zenu i djecu u Njemacku. Neto ti ovisi od branse do branse, ali evo ja kad sam tek dosao zaradjivao sam neto 1950€, kad je zena dosla i kad sam je prijavio to je skocilo na oko 2150€.

Ako te interesuje jos sta - sarni.
sta ti znaci ovo da netto zavisi od branse do branse? tebi je netto nakon prijavljivanja zane porastao iz sasvim drugog razloga, a to je neoporeziva osnovica za samce i one u braku. nisi promijenio profesiju, pa da ti je porastao netto, nego doveo zenu i upisao je kao takvu, jel tako?
na stranu povećanje njegove plate kad su mu došli supruga i djeca - netto zaista ovisi od branše do branše, ali zato što je bruto drugačije postavljen za različite branše ....najmanje je plaćeno ugostiteljstvo, najviše su plaćene IT , ljekari i sl. Šta to u praksi znači - minimalna startna brutto satnica u ugostiteljstvu je npr 10 Eura, dok je minimalna startna bruto satnica medicinske sestre 13, pa je onda minim.st.satnica menadžera u špediciji 16, idt ..nadalje, unutar svake branše postoji još podjela - minim.st. satnica NK radnika u restoranu je 10, a KV konobara bez iskustva npr 12,50, pa KV konobara sa iskustvom npr 14, itd ........tako se u praksi može desiti da kvalifikovani konobar sa mnogo godina iskustva u elitnim hotelima/restoranima ima veću platu od npr glavne medicinske sestre nekog sektora neke bolnice, ili da medicinska sestra sa velikim iskustvom ima veću platu od nekog IT ing početnika

sve cifre su date fiktivno, samo za primjer - za tačne iznose morate provjeriti na zvaničnim web stranicama/zakonima isl.
cuj, "na stranu povecanje njegove plate kada mu je dosla supruga" nije i ne moze "na stranu". nigdje veze... kada neko kaze da "netto zavisi od branse" valjda bi trebao znaciti da se drugacije oporezuje. naravno da su poslovi razlicite kompleksnosti (i potrebe) razlicito placeni. pa, tako je i u Njemackoj i kod nas, kao i u cijelom ostatku svijeta. no, svaki je isto oporeziv i po istim pravilima oporezivanja. "netto zavisi od branse" znaci isto kao i "brutto zavisi od branse" u ovom slucaju. sto je isto kao da ti je neko rekao da je mlijeko bijelo...

no, po nastavku njegovog posta se jasno vidi da nije mislio na to, jer prica kako mu je netto porastao nakon dolaska zene (zato ne moze "na stranu povecanje kad mu je dosla supruga" nego se vidi da je upravo to bio uzrok povecanja koji on ne razumije), a nije mijenjao bransu u kojoj radi. odakle je on izvukao tu misao da netto zavisi od branse do branse mi nije jasno. tako da ni on sam ne zna o cemu prica. vec napisah - samo mu je porastao neoporezivi dio dolaskom zene jer parovi imaju vecu neoporezivu osnovicu u sumi. i to po dva pravila oporezivanja... onog za "smrtnike" i one koji zaradjuju duplo vise i na gore...
Last edited by belfy on 25/10/2024 17:51, edited 1 time in total.
eluna

#306 Re: Njemacka

Post by eluna »

belfy wrote: 25/10/2024 17:44

nigdje veze... kada neko kaze da "netto zavisi od branse" valjda bi trebao znaciti da se drugacije oporezuje. naravno da su poslovi razlicite kompleksnosti (i potrebe) razlicito placeni. pa, tako je i u Njemackoj i kod nas, kao i u cijelom ostatku svijeta. no, svaki je isto oporeziv i po istim pravilima oporezivanja. "netto zavisi od branse" znaci isto kao i "brutto zavisi od branse" u ovom slucaju. sto je isto kao da ti je neko rekao da je mlijeko bijelo...

no, po nastavku njegovog posta se jasno vidi da nije mislio na to, jer prica kako mu je netto porastao nakon dolaska zene, a nije mijenjao bransu u kojoj radi. odakle je on izvukao tu misao da netto zavisi od branse do branse mi nije jasno. tako da ni on sam ne zna o cemu prica. vec napisah - samo mu je porastao neoporezivi dio dolaskom zene jer parovi imaju vecu neoporezivu osnovicu u sumi. i to po dva pravila oporezivanja... onog za "smrtnike" i one koji zaradjuju duplo vise i na gore...
I kad se isto oporezuje, različita startna visina brutta dat će različit netto...
belfy

#307 Re: Njemacka

Post by belfy »

eluna wrote: 25/10/2024 17:50

cuj, "na stranu povecanje njegove plate kada mu je dosla supruga" nije i ne moze "na stranu". nigdje veze... kada neko kaze da "netto zavisi od branse" valjda bi trebao znaciti da se drugacije oporezuje. naravno da su poslovi razlicite kompleksnosti (i potrebe) razlicito placeni. pa, tako je i u Njemackoj i kod nas, kao i u cijelom ostatku svijeta. no, svaki je isto oporeziv i po istim pravilima oporezivanja. "netto zavisi od branse" znaci isto kao i "brutto zavisi od branse" u ovom slucaju. sto je isto kao da ti je neko rekao da je mlijeko bijelo...

no, po nastavku njegovog posta se jasno vidi da nije mislio na to, jer prica kako mu je netto porastao nakon dolaska zene (zato ne moze "na stranu povecanje kad mu je dosla supruga" nego se vidi da je upravo to bio uzrok povecanja koji on ne razumije), a nije mijenjao bransu u kojoj radi. odakle je on izvukao tu misao da netto zavisi od branse do branse mi nije jasno. tako da ni on sam ne zna o cemu prica. vec napisah - samo mu je porastao neoporezivi dio dolaskom zene jer parovi imaju vecu neoporezivu osnovicu u sumi. i to po dva pravila oporezivanja... onog za "smrtnike" i one koji zaradjuju duplo vise i na gore...
I kad se isto oporezuje, različita startna visina brutta dat će različit netto...
kad se brutto isto oporezuje ce dati razlicit netto? kako?

P.S. pardon, previdio sam ovo visina brutta... pa to sam i sam rekao iznad. onda nema nikakve price o "razlicit netto u zavisnosti od branse". jer je isto kao i reci "razlicit je brutto od branse do branse", isto kao sto i reci da je mlijeko bijelo. ovo pisem po drugi (i zadnji) put...
TAFKAP

#308 Re: Njemacka

Post by TAFKAP »

IT: Brutto 4000€ --> Netto WXYZ€
Auto mehaničar Brutto: 4000€ --> Netto WXYZ€
belfy

#309 Re: Njemacka

Post by belfy »

TAFKAP wrote: 25/10/2024 17:57 IT: Brutto 4000€ --> Netto WXYZ€
Auto mehaničar Brutto: 4000€ --> Netto WXYZ€
e, tu sada zalazimo u druge zone, ali evo samo da ih zahebancije pomenem. automehanicar ce puno vise uzeti na crno da ne bi zakoracio u polje gdje placa vise poreza, dok ce IT zaradjivati puno vise od automehanicara, ali ce placati i vise poreza ako/kada predje odredjene godisnje brutto plate... osim ako se i IT ne ugleda na automehanicara, pa zatrazi smijesnu platu za taj sektor, a ostalo pokusa progurati na crno... :D
TAFKAP

#310 Re: Njemacka

Post by TAFKAP »

Zato pišem brutto, netto...

Za to što praviš web stranicu, administriraš neki server i par kompjutera u nekoj maloj firmi na crno ili mijenjaš ulje, gume ili neki dio kao auto mehaničar, naravno nećeš plaćati porez i socijalna osiguranja ni na jedno ni na drugo...
eluna

#311 Re: Njemacka

Post by eluna »

belfy wrote: 25/10/2024 17:52

P.S. pardon, previdio sam ovo visina brutta... pa to sam i sam rekao iznad. onda nema nikakve price o "razlicit netto u zavisnosti od branse". jer je isto kao i reci "razlicit je brutto od branse do branse", isto kao sto i reci da je mlijeko bijelo. ovo pisem po drugi (i zadnji) put...
Pa ne oporezuje se isto, u tome je fora.... Neko ima 2,neko 4 djece.... Neko izdržava roditelje neko ne, neko putuje na posao 50 km, neko 5.... Ima mnogo različitih odbitaka, svačija je situacija drugačija........ od 4000 brutto, ti ćeš imati 300 Eura odbitka a ja 1300; tvoja poreska Osnovica je 3700, a moja 2700... Tebi država halali porez na samo 300 Eura (to ti ne oporezuje) a meni 1300 eura.... I to u konačnici znači da ja kao konobar sa dugogodišnjim iskustvom mogu da imam platu veću od tebe IT ing sa 3 mj staža....
belfy

#312 Re: Njemacka

Post by belfy »

eluna wrote: 25/10/2024 23:31

Pa ne oporezuje se isto, u tome je fora.... Neko ima 2,neko 4 djece.... Neko izdržava roditelje neko ne, neko putuje na posao 50 km, neko 5.... Ima mnogo različitih odbitaka, svačija je situacija drugačija........ od 4000 brutto, ti ćeš imati 300 Eura odbitka a ja 1300; tvoja poreska Osnovica je 3700, a moja 2700... Tebi država halali porez na samo 300 Eura (to ti ne oporezuje) a meni 1300 eura.... I to u konačnici znači da ja kao konobar sa dugogodišnjim iskustvom mogu da imam platu veću od tebe IT ing sa 3 mj staža....
valjda je bilo pitanje toga da li se oporezuje isto od branse do branse, sto je Worm (netacno) rekao i na sto sam reagovao. daklem - ne zavisi od branse. naravno da sve ostalo zavisi od drugih faktora. to niko nije negirao. :kakoste:

P.S. ja nisam IT. vise puta rekoh da ja radim mjerno - regulacione i upravljacke sisteme u industriji. oliti, ako ti je draze na njemackom: "eMSR Technik und Leittechnik"...
TAFKAP

#313 Re: Njemacka

Post by TAFKAP »

Ne kontam o čemu pišete. :?
Čuj nije ista netto plata, zato što ITevac ima dvoje djece a vodoinstalater 4 :lol:

https://www.brutto-netto-rechner.info/
pa računajte dok se boje ne rastope
eluna

#314 Re: Njemacka

Post by eluna »

belfy wrote: 26/10/2024 15:49

valjda je bilo pitanje toga da li se oporezuje isto od branse do branse, sto je Worm (netacno) rekao i na sto sam reagovao. daklem - ne zavisi od branse. naravno da sve ostalo zavisi od drugih faktora. to niko nije negirao. :kakoste:

P.S. ja nisam IT. vise puta rekoh da ja radim mjerno - regulacione i upravljacke sisteme u industriji. oliti, ako ti je draze na njemackom: "eMSR Technik und Leittechnik"...
Tačno sam znala da češ čitati bukvalno...... Sve napisano je hipotetička situacija - ljudi, cifre, poslovi.....

Dakle - Porezi i doprinosi su isti svima, poreski odbici su individualni, a minimalna startna bruto satnica je skalirana najprije po branšama, a onda unutar svake branše po pozicijama, jer na primjer - vođa smjene u KFC ne može imati startnu minimalnu satnicu kao pomoćni mu radnik u kuhinji..... I ne kontam šta tu ima nejasno 🤦
Ozimician

#315 Re: Njemacka

Post by Ozimician »

Bgmi svako i dodje u Njemacku.

Minimalna brutto satnica je 12,41€ bez obzira na bransu.
Porezne klase zavise iskljucivo od porodicnog stanja, osim sestice, koju ni neprijatelju ne preporucujem.

Neke branse su regulisane kolektivnim (tarifnim) ugovorima, ali to opet zavisi da li se poslodavac drzi toga, veliki koncerni i drzavne firme svakako. S tim da uz aktuelnu inflaciju nije neka sreca biti placen po kolektivnom ugovoru. Ali i to je opet vrlo individualno.

Povrat poreza je nauka za sebe i ima toliko varijabli da ljudi studiraju za to i polazu drzavne ispite i dobro su placeni za znanje koje imaju. U jednom forumskom postu se ne isplati ni pokusavati to objasniti.

Ako ulazimo u neke vansistemske kategorije, mozemo reci da jedan doktor ima super satnicu, a jedan moler radi za minimalac, a onda taj moler za dva dana vikenda na crno zaradi pola doktorske mjesecne plate. Ali da li nam to moze biti repper za bilo kakvu analizu? - Tesko.

Nevezano za raspravu - rad na crno je u zadnje vrijeme u porastu u Njemackoj.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#316 Re: Njemacka

Post by Chmoljo »

sve to što ste nabrojali postoji i u bih, neoporezivi dio odnosno lični odbitak, pa dalje zavisno od broja djece i izdržavanih članova porodice.

ono što sam i ja razumio jeste da je zavisno od djelatnosti različita stopa poreza što mi nema logike.
TAFKAP

#317 Re: Njemacka

Post by TAFKAP »

Chmoljo wrote: 27/10/2024 00:20 sve to što ste nabrojali postoji i u bih, neoporezivi dio odnosno lični odbitak, pa dalje zavisno od broja djece i izdržavanih članova porodice.

ono što sam i ja razumio jeste da je zavisno od djelatnosti različita stopa poreza što mi nema logike.
To nije tačno, pišu gluposti.

Porezna stopa nije linearna, što veća brutto plata, veći je procenat stope poreza, to je sva priča.
Na €4.000 plaćaš isti porez na dohodak kao informatičar i kao auto mehaničar.
Last edited by TAFKAP on 27/10/2024 08:38, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#318 Re: Njemacka

Post by _BataZiv_0809 »

Pise gluposti a zapocinje sa "da vas naucim nesto"

Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#319 Re: Njemacka

Post by Chmoljo »

TAFKAP wrote: 27/10/2024 08:35
Chmoljo wrote: 27/10/2024 00:20 sve to što ste nabrojali postoji i u bih, neoporezivi dio odnosno lični odbitak, pa dalje zavisno od broja djece i izdržavanih članova porodice.

To nije tačno, pišu gluposti.

Porezna stopa nije linearna, što veća brutto plata, veći je procenat stope poreza, to je sva priča.
Na €4.000 plaćaš isti porez na dohodak kao informatičar i kao auto mehaničar.
Ma logično, da se stope poreza odmjeravaju prema individualnim kriterijima, nego se sto kazes buba a da se ne pročita do kraja, ili ne razumije pročitano.
belfy

#320 Re: Njemacka

Post by belfy »

nema nikome logike, jer i nije tako. ali izgleda da je tako jednostavnu stvar zaista tesko objasniti, pa ljudi da ne bi ispali u krivu sire stative ne bi li skrenuli pricu u drugu stranu koja nema veze sa originalnim postom... naravno da je stopa poreza ista bez obzira na bransu.
belfy

#321 Re: Njemacka

Post by belfy »

eluna wrote: 26/10/2024 18:38
belfy wrote: 26/10/2024 15:49

Tačno sam znala da češ čitati bukvalno...... Sve napisano je hipotetička situacija - ljudi, cifre, poslovi.....

Dakle - Porezi i doprinosi su isti svima, poreski odbici su individualni, a minimalna startna bruto satnica je skalirana najprije po branšama, a onda unutar svake branše po pozicijama, jer na primjer - vođa smjene u KFC ne može imati startnu minimalnu satnicu kao pomoćni mu radnik u kuhinji..... I ne kontam šta tu ima nejasno 🤦
vidim da smo se napokon slozili. no, onda napises sve ovo iza... naravno da vodja smjene u KFC -u moze imati istu startnu platu kao pomocni radnik. moze i doktor i specijalista i IT developer ako pristanu na istu... ako imas ili mozes naci neki dokaz za ovo sto pricas ja sam spreman da se izvinim i korigujem svoje misljenje... :kakoste:

P.S. evo ti moj licni primjer. ja sam, da bih sto brze i lakse dosao u Njemacku, pristao na rad za minimalnu platu. jos uvijek radim u istoj bransi, ali mi je plata daleko od minimalne...
BiBi911

#323 Re: Njemacka

Post by BiBi911 »

Zna li ko Gdje ima kupit suhog mesa, sudzuke u DE da valja?
Edin H.

#324 Re: Njemacka

Post by Edin H. »

BiBi911 wrote: 30/11/2024 00:14 Zna li ko Gdje ima kupit suhog mesa, sudzuke u DE da valja?
Je’l mora biti friško ili može pakovano? :D
BiBi911

#325 Re: Njemacka

Post by BiBi911 »

Edin H. wrote: 30/11/2024 00:28
BiBi911 wrote: 30/11/2024 00:14 Zna li ko Gdje ima kupit suhog mesa, sudzuke u DE da valja?
Je’l mora biti friško ili može pakovano? :D
Samo da valja i da nije brajlovic, nemoj mi ni onog bradonju iz beca, ado iz Frankfurt isti prevarant.

Narucivao od simica ali sada se kod njega ceka po mjesec
Post Reply