Ne seri da si Perhandita von teese wrote:Nema boljeg naroda i nema bolje zemlje.
Samo kad udahnem onaj njemacki zrak, pa i austrijski, prosto mi dodje neka milina oko srca. Znam da sam tu gdje treba da budem.
Kad vidim neki natpis na njemackom, njihove reklame na kolodvorima, njihov jezik, pomislim, pa, to je to. To je to mjesto gdje treba da budem. To je tako prirodno.
I prosto mi nije jasno kako i zasto tako osjecam.
Znam samo da sam rastrzana izmedju ova dva svijeta, i da cu uvijek biti dusom u Njemackoj, a srcem i glavom u Bosni.
Njemacka i njemci
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Micaha
#176 Re: Njemacka i njemci
- dita von teese
#177 Re: Njemacka i njemci
Micaha wrote:Ne seri da si Perhandita von teese wrote:Nema boljeg naroda i nema bolje zemlje.
Samo kad udahnem onaj njemacki zrak, pa i austrijski, prosto mi dodje neka milina oko srca. Znam da sam tu gdje treba da budem.
Kad vidim neki natpis na njemackom, njihove reklame na kolodvorima, njihov jezik, pomislim, pa, to je to. To je to mjesto gdje treba da budem. To je tako prirodno.
I prosto mi nije jasno kako i zasto tako osjecam.
Znam samo da sam rastrzana izmedju ova dva svijeta, i da cu uvijek biti dusom u Njemackoj, a srcem i glavom u Bosni.
Ne pristaj mi na muku.
-
Micaha
#178 Re: Njemacka i njemci
Simpaticno mi je kako ih gotivis. A koja ti je veza s njima, bila u izbjeglistvu a sad nemas papire?
- dita von teese
#179 Re: Njemacka i njemci
Micaha wrote:Simpaticno mi je kako ih gotivis. A koja ti je veza s njima, bila u izbjeglistvu a sad nemas papire?
Nisam bila u izbjeglistvu. U ratu sam bila u Bosni, ali Nijemci su dobrim dijelom zasluzni za moje skolovanje.
Kako da ti objasnim, ono sto sam dosada mogla iskusiti u svom profesionalnom zivotu, Nijemac ako skuzi da nesto zelis i mozes, a da je dobronamjerno i iskreno, on ti pomogne da to i ostvaris. Bosanac, kad vidi da nesto zelis i mozes, gleda samo kako da te zgazi.
Ima izuzetaka svugdje, ne sporim.
-
Micaha
#180 Re: Njemacka i njemci
Posebna nacija, nema zbora. I mene fascinirajudita von teese wrote:Micaha wrote:Simpaticno mi je kako ih gotivis. A koja ti je veza s njima, bila u izbjeglistvu a sad nemas papire?
Nisam bila u izbjeglistvu. U ratu sam bila u Bosni, ali Nijemci su dobrim dijelom zasluzni za moje skolovanje.
Kako da ti objasnim, ono sto sam dosada mogla iskusiti u svom profesionalnom zivotu, Nijemac ako skuzi da nesto zelis i mozes, a da je dobronamjerno i iskreno, on ti pomogne da to i ostvaris. Bosanac, kad vidi da nesto zelis i mozes, gleda samo kako da te zgazi.
Ima izuzetaka svugdje, ne sporim.
- salik79
#181 Re: Njemacka i njemci
dnaxy wrote:Eh, ja ti Argumenta..Clanak iz Novina..![]()
![]()
![]()
http://www.regierung.schwaben.bayern.de ... index5.php
eto oficijalna stranica vlade shwaben-a.
istorija schwaben-a
http://www.regierung.schwaben.bayern.de ... index5.php
kontakt adresa vlade schwaben-a
http://www.regierung.schwaben.bayern.de ... index4.php
i clanak sa wiki
http://de.wikipedia.org/wiki/Schwaben
citiram:"Der Begriff Schwaben wird fälschlicherweise oft mit dem historischen Territorium Württemberg oder dem gesamten Land Baden-Württemberg gleichgesetzt.
Pojam Svabo pogresno se poistovjecuje sa teritorijom Württemberga ili citavom zemljom Baden-Württemberg.
In den Ländern Baden-Württemberg (dort v. a. im Regierungsbezirk Stuttgart und im Regierungsbezirk Tübingen) und Bayern (dort im Regierungsbezirk Schwaben) leben heute etwa acht Millionen Schwaben."
U državama Baden-Württemberg (tamo posebno u vladi okruga u upravnom okrugu Stuttgart i Tübingen) i Bavarske (tamo bavarski Svaben) zivi danas, oko osam miliona Svaba.
I opet cu ti rec. Citaj, citaj, citaj..![]()
Znaci,die Zeit je za tebe salabajzerska novina, sa salabajzerskim novinarima i njihovim clancima?! Nema sta, vidi se da citas
Nego, da ne bih ja puno o Svabama, prepustimo to njima. Ja bih samo izdvojio, po meni, najbitniju recenicu:
Kaum ein anderes Bundesland ist von solch starken Gegensätzen der Landschaft geprägt, wie das Kernland der Schwaben, Baden Württemberg.
Slabo koja druga Savezna Pokrajina je obiljezena tako izrazenim (jakim) suprotnostima krajolika, kao sto je to postojbina Svaba, Baden Wuerttemberg
http://www.die-schwaben-und-ihre-welt.c ... andle.html
Citao, citam, citat cu (ako Bog da).
- Šveđanin
#182 Re: Njemacka i njemci
Njemci, jedno pitanje.
Kakav renome ima novina Spiegel u DE?
- ioannes
#183 Re: Njemacka i njemci
ja sam redovni citatelj Spiegel-a
Spiegel je jedan od najcitanijih tjednih novina
tendira malo ljevicarski zar razliku od Focus-a koji je malo konzervativniji
teme su dubinski izradjene i raznolike
i ima najbolje odradene teme iz inozemstva,koje su stvarno raznolike
Spiegel je jedan od najcitanijih tjednih novina
tendira malo ljevicarski zar razliku od Focus-a koji je malo konzervativniji
teme su dubinski izradjene i raznolike
i ima najbolje odradene teme iz inozemstva,koje su stvarno raznolike
- Šveđanin
#184 Re: Njemacka i njemci
Hvala majstore.
Kad god se priča o DE, primjetim da je narodu u Bosni glavna asocijacija "ma oni puno rade, rade ko konji.."
Prvo to, pa onda auta, kako su disciplinovani, štedljivi itd itd.
Ne znam jel to da rade kao konji isforsirano, nisam nikad ostajao duže u DE, ali i tamo valjda ima normalnih poslova, sa normalnim radnim vremenom.. Potvrdite ili negirajte, vi sigurno dobro znate.
Kad god se priča o DE, primjetim da je narodu u Bosni glavna asocijacija "ma oni puno rade, rade ko konji.."
Ne znam jel to da rade kao konji isforsirano, nisam nikad ostajao duže u DE, ali i tamo valjda ima normalnih poslova, sa normalnim radnim vremenom.. Potvrdite ili negirajte, vi sigurno dobro znate.
- ioannes
#185 Re: Njemacka i njemci
Njemci uopce ne rade puno....taj mit je nekad stvoren i drzi se dobro
oni rade konstantno,znaci svoji 8 sati na poslu konstantno odrade i imaju malo bolju organizaciju
oni rade konstantno,znaci svoji 8 sati na poslu konstantno odrade i imaju malo bolju organizaciju
- Šveđanin
#186 Re: Njemacka i njemci
A Njemice kakve su, nisu mi ostavile neke naročite impresije. Kakav je život sa njima, šta ih krasi, da li bi prihvataju Balkance ili se radije drže svojih.
-
Micaha
#187 Re: Njemacka i njemci
Mladicu, Ljubav i Seks su vam cetri reda unizeŠveđanin wrote:![]()
A Njemice kakve su, nisu mi ostavile neke naročite impresije. Kakav je život sa njima, šta ih krasi, da li bi prihvataju Balkance ili se radije drže svojih.
-
zlajaBHF
#188 Re: Njemacka i njemci
Radim u Njemackoj firmi.ioannes wrote:Njemci uopce ne rade puno....taj mit je nekad stvoren i drzi se dobro
Njemci koji su tu, SVI rade vise od 8 sati na dan, za razliku od ostalih.
Iako je oficijalno radno vrijeme do 16.30, oni ostaju do 17-18 sati i to svaki dan, osim petka.
Za to naravno ne dobiju vecu platu, ali to je zelja za dokazivanjem i to se kod njih cijeni......e sad sto su mozda na FB og 16 do 18 to je druga prica
Oni RADE vise od drugih, ustvari vise vremena provode na poslu.
Ja licno nisam fasciniran njima. Disciplinovani jesu, ali ih to sputava da budu kreativni.
-
Micaha
#189 Re: Njemacka i njemci
U kojem smislu im je kreativnost ogranicena? Dosadni na festama, slabe im provale...? Govoris o poslu, tu im je kreativnost vrhunskazlajaBHF wrote:Radim u Njemackoj firmi.ioannes wrote:Njemci uopce ne rade puno....taj mit je nekad stvoren i drzi se dobro
Iako je oficijalno radno vrijeme do 16.30, oni ostaju do 17-18 sati i to svaki dan, osim petka.
Za to naravno ne dobiju vecu platu, ali to je zelja za dokazivanjem i to se kod njih cijeni......e sad sto su mozda na FB og 16 do 18 to je druga prica
Ja licno nisam fasciniran njima. Disciplinovani jesu, ali ih to sputava da budu kreativni.
- tesla
#190 Re: Njemacka i njemci
Ima renome Bild-a za intelektualce, a Bild su najtiražnije bulevarske novine u Njemačkoj. Spiegel je uživao veliko poštovanje u prošlosti, ali danas ni blizu toliko.Šveđanin wrote:Njemci, jedno pitanje.
- sema911s
#191 Re: Njemacka i njemci
smisao za humor im je los, kada rade rade, kada je zajbeancija zahebaju se vise nego mi,.,bar ovih nekoliko sto cesto vidjam, i sa kojima radim, jest da budem sa njima nekih mjesec godisnje al sto vidim od posla,. kada zapnu da rade (sto bi mi rekli ko sivonje),. da nisu kreativni i to nije tacno,. od kakve gluposti naprave da nesto radi dobro, improvizovat znaju ko i ostali samo sto to unaprijede mnogo mnogo,., oko svega se trude malo vise nego mi,., i kada je fajront sa poslom ako mogu da idu ako su zavrsili posoooo iskreno brzi su od mene,.al ako treba ostat bez mnogo price se ostaje i radi abilo je dana kada smo radili po 20H ovi naskukaju a mathias suti i konta,.,sarafa,.,
a zene,., to je posebna prica,., ja sto sam ih upozno nisu ko ove nase "a da me vidi baboo" dosta otvorenije i spremnije na razgovor od muskih, prije ces sa nekom zenskom popricat neko sa muskim,. sex je odlican
a zene,., to je posebna prica,., ja sto sam ih upozno nisu ko ove nase "a da me vidi baboo" dosta otvorenije i spremnije na razgovor od muskih, prije ces sa nekom zenskom popricat neko sa muskim,. sex je odlican
-
Micaha
#192 Re: Njemacka i njemci
E pa to te je ovaj iz Svedske pito, bravo semasema911s wrote:smisao za humor im je los, kada rade rade, kada je zajbeancija zahebaju se vise nego mi,.,bar ovih nekoliko sto cesto vidjam, i sa kojima radim, jest da budem sa njima nekih mjesec godisnje al sto vidim od posla,. kada zapnu da rade (sto bi mi rekli ko sivonje),. da nisu kreativni i to nije tacno,. od kakve gluposti naprave da nesto radi dobro, improvizovat znaju ko i ostali samo sto to unaprijede mnogo mnogo,., oko svega se trude malo vise nego mi,., i kada je fajront sa poslom ako mogu da idu ako su zavrsili posoooo iskreno brzi su od mene,.al ako treba ostat bez mnogo price se ostaje i radi abilo je dana kada smo radili po 20H ovi naskukaju a mathias suti i konta,.,sarafa,.,
- ioannes
#193 Re: Njemacka i njemci
sa ovim drugim imas pravo, vise vremena provedu na posluzlajaBHF wrote:ioannes wrote:
i nista vise.
Balkanac je tri puta veci radnik nego Njemac,samo sto je ovaj malo pametniji
i to ga spasava i nista vise
-
zlajaBHF
#194 Re: Njemacka i njemci
Naravno da govorim o poslu.Micaha wrote:U kojem smislu im je kreativnost ogranicena? Dosadni na festama, slabe im provale...? Govoris o poslu, tu im je kreativnost vrhunskazlajaBHF wrote:Radim u Njemackoj firmi.ioannes wrote:Njemci uopce ne rade puno....taj mit je nekad stvoren i drzi se dobro
Moj sef ne smije nista uraditi, a da svog sefa ne pita.
To je recimo Dancima smijesno. Danci su suprotni od njih.
Da mi je nekad neko rekao da je tako, ja nebi vjerovao.
Znaci Njemci vjeruju u pravila i kontrolu, u odnosu na Dance.
Boje se praviti greske, i uvijek idu na sigurno.
Sefovi uzivaju veliki autoritet, dok recimo kod Danaca nije tako.
Opet kazem, ja imam negatinije misljenje o njima nego sto sam ranije imao...
- Država
#195 Re: Njemacka i njemci
Bog je imao posla samo dok je stvorio Švabu. Ostalo je bilo šega... 
-
dnaxy
#196 Re: Njemacka i njemci
A gdje ja spominjem uopste novine Zeit,ili gdje sam spomenuo rijec salabajzer?Sta ti to uopste znaci? Lazov si!salik79 wrote: Znaci,die Zeit je za tebe salabajzerska novina, sa salabajzerskim novinarima i njihovim clancima?! Nema sta, vidi se da citas![]()
Nego, da ne bih ja puno o Svabama, prepustimo to njima. Ja bih samo izdvojio, po meni, najbitniju recenicu:
Kaum ein anderes Bundesland ist von solch starken Gegensätzen der Landschaft geprägt, wie das Kernland der Schwaben, Baden Württemberg.
Slabo koja druga Savezna Pokrajina je obiljezena tako izrazenim (jakim) suprotnostima krajolika, kao sto je to postojbina Svaba, Baden Wuerttemberg
http://www.die-schwaben-und-ihre-welt.c ... andle.html
Citao, citam, citat cu (ako Bog da).
Eto de,neke stranice nekih ljudi su vjerodostojnije od Oficijalne stranice Vlade Schwaben-a.
PS: Citaj, citaj i citaj..nikad dovoljno
-
dnaxy
#197 Re: Njemacka i njemci
Spiegel je veoma dobra Novina.Tu bih jos dodo, Stern, Die Zeit i FAZ.U sustini pretezno sve novine su dobre, sem onih koji izdaje Axel Springer.Šveđanin wrote:Njemci, jedno pitanje.
- dr_Evil