Njemacka i njemci
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
PatlidzanBjeli
#151 Re: Njemacka i njemci
Crna strana kancelarke Merkel? Ljudi je nevole posto ona njemackim parama spasava eurozonu.. ?? Sto su grci neposteni i lopovi kao taijani.. Mislim da zena nije tako losa, al odmah je staviti na crnu listu nema smisla bar za mene.. Ipak velke su to pare i treba se pravdati njemcima i objasniti zasto jedna grcka treba da ostane u eruozoni dok ovi dizu u atini zastave hitlera..
- zambaklija
#152 Re: Njemacka i njemci
ma to da je nevole je mahalska i senzacionizamPatlidzanBjeli wrote:Crna strana kancelarke Merkel? Ljudi je nevole posto ona njemackim parama spasava eurozonu.. ?? Sto su grci neposteni i lopovi kao taijani.. Mislim da zena nije tako losa, al odmah je staviti na crnu listu nema smisla bar za mene.. Ipak velke su to pare i treba se pravdati njemcima i objasniti zasto jedna grcka treba da ostane u eruozoni dok ovi dizu u atini zastave hitlera..
-
juzna_strana
#153 Re: Njemacka i njemci
Dodao bih i nikad prezaljenazambaklija wrote:ma to da je nevole je mahalska i senzacionizamPatlidzanBjeli wrote:Crna strana kancelarke Merkel? Ljudi je nevole posto ona njemackim parama spasava eurozonu.. ?? Sto su grci neposteni i lopovi kao taijani.. Mislim da zena nije tako losa, al odmah je staviti na crnu listu nema smisla bar za mene.. Ipak velke su to pare i treba se pravdati njemcima i objasniti zasto jedna grcka treba da ostane u eruozoni dok ovi dizu u atini zastave hitlera..svak ko iole čita seriozne novine ili prati vijesti a ne novine ala havaz i slične zna da ona u stvari spašava njemačku,neradi se samo o grčkoj tu su portugal,španija i italija ogromne su investicije tu ali ponajprije se radi o industriji jerbo industrija njemačke i banke ostvaruju samo 30% prihoda u samoj njemačkoj ostalo je sve iz izvoza al haj ti to duduku objasni.....nevolim ovaj euro
draga marka,kako je bilo dobro....
- bokakotorska
#154 Re: Njemacka i njemci
breuer wrote:zato skupo naplacuju gorivo
p.s. sta kaze brat nekolicina dundjera i par umjetnika i to je od njemacke nacije sto imamo![]()
JThomas wrote:i šta kaže starojugonostalgičar, dunđeri?![]()
'ta će merkelica pored kralja aleksandra...![]()
Mucno citati ove sto su imali cast voziti BMW i to bre za djaba, jos po autoputu ?! Ba
PS licno ime obavezno velikim slovom
- mO k3
#155 Re: Njemacka i njemci
Samo sto neki ovdje ne kazu da je u IT i Fr gorivo skulje nego u DE ....
- zambaklija
#156 Re: Njemacka i njemci
u It i Fr je sve skupoŽenski Dr.Med wrote:Samo sto neki ovdje ne kazu da je u IT i Fr gorivo skulje nego u DE ....
- mO k3
#157 Re: Njemacka i njemci
idemo o off temuzambaklija wrote:u It i Fr je sve skupoŽenski Dr.Med wrote:Samo sto neki ovdje ne kazu da je u IT i Fr gorivo skulje nego u DE ....da se dobro najedeš i koje pivo popiješ triba ti 50€
znam da nije svugdje ali ja sam lično platio kafu u Parizu 10€
- zambaklija
#158 Re: Njemacka i njemci
da malo smo skrenuli,ali ipak samo da dodam da su netto plate drugačije tj.veće u Fr.npr nego u De,da je lakše pokrenuti bilo kakav biznis bilo gdje nego u De itd.itd...Ženski Dr.Med wrote:idemo o off temuzambaklija wrote:u It i Fr je sve skupoŽenski Dr.Med wrote:Samo sto neki ovdje ne kazu da je u IT i Fr gorivo skulje nego u DE ....da se dobro najedeš i koje pivo popiješ triba ti 50€
znam da nije svugdje ali ja sam lično platio kafu u Parizu 10€
ali ja sam u jednom restoranu platio skuplje nekih 15 € ,ali taj dan nas je izaso 255 € po osobi samo rucak ...
- zambaklija
#160 Re: Njemacka i njemci
lolim ja žutezutaljepsa wrote:Svabe rules!!!
- hrle1976
#161 Re: Njemacka i njemci
PatlidzanBjeli wrote:Zemlja 2 puta iz pepela ustala i ponovo vlada europom te fudbalski te privrednim.. Zemlja koja eurozonu spasava i koja ima jacu ekonomiju od britanije i francuske skupa u ovim trenucima.. Zemlja koja na svijetskom trzistu prodaje najbolja auta te masine "made in germany" da o vojnoj industriji nepisem.. 2 puta porazena i na Koljena bacena okupirana i podjeljena i velikim djelovima smanjena na istoku i bez znacajni gradova koji u sadasnjim drzavama prestavljaju jaku ekonomiju Danzig, Königsberg, Breslau.. da cujem sta i kako mislite o Deutschlandu i njihovom zivotu radu audtima ekonomiji..
Sta mislim o njihovim autima. Jedino sto im valja je Mercedes ostalo je kanta ko i sve drugo. Ipak italijani imaju njabolja spotska auta i ako neka od njih koriste mercedesov motor. Toliko o autima. Ljudi su pretezno dobi ali su uzdignuti na nesto sto nisu, a to da su "najbolji" u svemu. Zahvaljujuci euru ide im i nekako dobro, ali koliko dugo je upitno, jer to je sve kula od karata. Preciznost i oreijentacija prema vremenu te ima fine priprde pretezno u juznim dijelovima zemlje - je defitivno plus kod mene.
- pirmin
#162 Re: Njemacka i njemci
PatlidzanBjeli wrote:Crna strana kancelarke Merkel? Ljudi je nevole posto ona njemackim parama spasava eurozonu.. ?? Sto su grci neposteni i lopovi kao taijani.. Mislim da zena nije tako losa, al odmah je staviti na crnu listu nema smisla bar za mene.. Ipak velke su to pare i treba se pravdati njemcima i objasniti zasto jedna grcka treba da ostane u eruozoni dok ovi dizu u atini zastave hitlera..
- n4rod zn4
#163 Re: Njemacka i njemci
Ejs, sadcyprus wrote: Ta Austrijanka mi kaže da kad ide u Njemačku ona mora govorit engleski, jer je Nijemci kako to Dodik kaže šikanirajukad čuju austrijski dijalekt... Jel to stvarno tako?
Eh da, i ona ne želi čuti da su oni isti narod...
Za Nijemce pak vrijedi pravilo Vereinte Nationen Deutschlands
-
Luftwaffe
#164 Re: Njemacka i njemci
Nijemci su u zadnjih 100-150 godina nacija broj jedan, htjeli to mnogi priznati ili ne, vodeći su u svijetu u svjetskim izumima, znači, govoriti kako su snobovi i sl. je smiješno, gotovo u svim sportovima su u vrhu i nema nekog važnijeg događaja a da oni nisu među favoritima, njihova ekonomija je postala poslovična, EU opstaje zahvaljujući njima, i svi koji ih blate najvole vidjeti na proizvodu ,,made in Germany,, znači uvijek su bili i ostali industrijska supersila, i najzad prvi su izašli iz ekonomske krize, a rat i vojna kvaliteta njemačke je priča za sebe. Blitz krieg je nedokučena vojna doktrina iz koje mnoge armije i danas crpe znanje. To što su izgubili WW II je puki sticaj okolnosti a ne njihove nesposobnosti ili slabosti, najzad s koliko su se najmoćnijih vojski tog doba borili istovremeno, je dovoljan pokazatelj kakvi mogu biti. Ono što im fali, jeste da kompletno pređu na islam i onda im ne bi bilo kraja, ali i ovako najviše na islam prelaze upravo njemci, naravno, srazmjerno broju stanovništva. I na kraju, mislim da su se od svih u međunarodnoj zajednici, ako izuzmemo islamski svijet, oni najkorektnije ponijeli prema BiH.
-
Luftwaffe
#165 Re: Njemacka i njemci
Nijemci su u zadnjih 100-150 godina nacija broj jedan, htjeli to mnogi priznati ili ne, vodeći su u svijetu u svjetskim izumima, znači, govoriti kako su snobovi i sl. je smiješno, gotovo u svim sportovima su u vrhu i nema nekog važnijeg događaja a da oni nisu među favoritima, njihova ekonomija je postala poslovična, EU opstaje zahvaljujući njima, i svi koji ih blate najvole vidjeti na proizvodu ,,made in Germany,, znači uvijek su bili i ostali industrijska supersila, i najzad prvi su izašli iz ekonomske krize, a rat i vojna kvaliteta njemačke je priča za sebe. Blitz krieg je nedokučena vojna doktrina iz koje mnoge armije i danas crpe znanje. To što su izgubili WW II je puki sticaj okolnosti a ne njihove nesposobnosti ili slabosti, najzad s koliko su se najmoćnijih vojski tog doba borili istovremeno, je dovoljan pokazatelj kakvi mogu biti. Ono što im fali, jeste da kompletno pređu na islam i onda im ne bi bilo kraja, ali i ovako najviše na islam prelaze upravo njemci, naravno, srazmjerno broju stanovništva. I na kraju, mislim da su se od svih u međunarodnoj zajednici, ako izuzmemo islamski svijet, oni najkorektnije ponijeli prema BiH.
-
PatlidzanBjeli
#166 Re: Njemacka i njemci
Mislim da je Jedna od prvih Drzava koja e priznala raspad jugoslavije i nezavisnu BiH.. Helmut Kohl tadasnji kancler je bi po mom misljenju najjaci kancler u povjesti nove njemacke.. Njegova politika je bila odlucna za dosta stvari u evropi danas.. Volio bi da mi neko moze da objasni zasto se nemogu englezi i njemci i francizi.. Kroz historiju svabe su supersila sta im se sve dogadjalo i pepela se digli dok drugi padaju..
- zambaklija
#167 Re: Njemacka i njemci
sva objašnjenja Njemca ,kako,što,zbog čega itd se kriju iza njihove klasične uzrečice nichts sagen und nicht verzagen koja ih prati od samog rođenja pa do smrti....
-
Luftwaffe
#168 Re: Njemacka i njemci
Britanci i njemci su povijesno u nadmetanju i sukobima, u taj epski spektakl svakako spadaju i francuzi. Na kraju karajeva i američka nacija ponajviše nastaje mješavinom ovih, uz još neke. Kako reče jedan mislilac " Britanija je majstor prevara", a ni francuzi nisu daleko od toga, to možemo zaključiti iz njihove kolonijalne prošlosti i kako su se bogatili na račun siromašnog tzv. trećeg svijeta. Briti i franci su se sukobljavali zbog tih kolonijalnih interesa a švabe su zamrzili zbog njihove industrijske i intelektualne superiornosti. Otud u oba svjetska rata su na istoj strani a njemačka na drugoj. A i u svjetskoj politici danas, vidimo ko su glavni partneri amera i iZRAELA.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#169 Re: Njemacka i njemci
Da oživim temu malkice
Tetak mi je Austrijanac, ne gastarbajter ili Bosanac rođen tamo nego baš čistokrvni Austrijanac (tetka je odavde) i veli da se oni baš ne mirišu previše....Švabe imaju malo drukčiji dijalekt, pogotovo ovi iz malo zabačenijih krajeva DE.
Njemu je gazda Njemac, i on ga nikako ne gotivi zove ga Prusen, nako gadljivo
Ima i sprdnja na račun Hitlera među njima: kad Austrijancu kažu da je Hitler bio njihov oni odgovaraju - kod nas je bio kaplar a kod vas firer! 
Al vole cugnuti uh
ovaj moj "šuckor" kad dođe ovamo pa ga zakači koja slava ili fešta, pitaju ga šta će piti a on piFo und rakija
zna čo'ek znanje
Kad je došao prvi put ovdje u familiju, zakačila ga slava, njemu to bilo ko da je došao na Oktoberfest - veliki stolovi, sjede svi za njim, jede se, pije i pjeva (pijansko-krkansko-neartikulisano arlaukanje
)
i još sve džabe! Njemu to bilo ko u raju
Elem, on nije znao da je tu običaj da te nude rakijom (izuvačom od preko 50% alc
) i kad popiješ sve - domačin ti dosipa, on jadan nije znao da ostavi malo u čaši i neće mu dolijevati, svaku koju mu dosuli - ajd živjeli na ex
Da se ne bi domaćin uvrijedio jel
Na kraju nisu otišli za Beč sutra nego prekosutra
betonirao se ko podament

Tetak mi je Austrijanac, ne gastarbajter ili Bosanac rođen tamo nego baš čistokrvni Austrijanac (tetka je odavde) i veli da se oni baš ne mirišu previše....Švabe imaju malo drukčiji dijalekt, pogotovo ovi iz malo zabačenijih krajeva DE.
Njemu je gazda Njemac, i on ga nikako ne gotivi zove ga Prusen, nako gadljivo
Al vole cugnuti uh
Kad je došao prvi put ovdje u familiju, zakačila ga slava, njemu to bilo ko da je došao na Oktoberfest - veliki stolovi, sjede svi za njim, jede se, pije i pjeva (pijansko-krkansko-neartikulisano arlaukanje
Da se ne bi domaćin uvrijedio jel
Na kraju nisu otišli za Beč sutra nego prekosutra
-
dnaxy
#170 Re: Njemacka i njemci
eh sta ja ovdje sve procita o mojim njemcima
posebno se iamia istice..
volio bi da vidim te zakone o rasama
inace sam proveo u ovoj zemlji puno godina, i mogu rec da mi se ova zemlja i ovaj narod svidjaju. vrijedni su, precizni u onom sto rade i sto je mozda najbolje imaju disciplinu.to je ono sve sto nama bosnjama fali
usput, svabe su samo mala pokrajina u bavarskoj.medjutim i ljude oko stuttgarta nazivaju svabama.tako da vecini njemaca ce bit krivo ako ih nazivate svabama.
isto tako, nije bitno sto nemas njihovo drzavljanstvo, opet mozes uspit u ovoj zemlji.jedan moj prijatelj (bosanac)je policajac.druga prijateljica je prof. na fakultetu, i ona je isto bosanka.uvijek zavisi od osobe dokle ce da dogura u bilo cemu. jedan poznati njemacki politicar turskih korijena je cem özdemir.
medjutim , medalja ima i drugu stranu. kako sam ja primjetio imaju predrasude posebno prema turcima. oni i ako su studirali u njemackoj ce teze da dobiju posao.ali to je opet manjina koja ima predrasude.sto sam vidio svojim ocima,kad su se nacisti pojavili na neku njihovu demonstraciju, doslo je sigurno 5 puta vise ljudi koji su bili protiv njih.i tako to i funkcionise.zemlja je svakome ko hoce da u njoj zivi otvorila ruke.
volio bi da vidim te zakone o rasama
inace sam proveo u ovoj zemlji puno godina, i mogu rec da mi se ova zemlja i ovaj narod svidjaju. vrijedni su, precizni u onom sto rade i sto je mozda najbolje imaju disciplinu.to je ono sve sto nama bosnjama fali
usput, svabe su samo mala pokrajina u bavarskoj.medjutim i ljude oko stuttgarta nazivaju svabama.tako da vecini njemaca ce bit krivo ako ih nazivate svabama.
isto tako, nije bitno sto nemas njihovo drzavljanstvo, opet mozes uspit u ovoj zemlji.jedan moj prijatelj (bosanac)je policajac.druga prijateljica je prof. na fakultetu, i ona je isto bosanka.uvijek zavisi od osobe dokle ce da dogura u bilo cemu. jedan poznati njemacki politicar turskih korijena je cem özdemir.
medjutim , medalja ima i drugu stranu. kako sam ja primjetio imaju predrasude posebno prema turcima. oni i ako su studirali u njemackoj ce teze da dobiju posao.ali to je opet manjina koja ima predrasude.sto sam vidio svojim ocima,kad su se nacisti pojavili na neku njihovu demonstraciju, doslo je sigurno 5 puta vise ljudi koji su bili protiv njih.i tako to i funkcionise.zemlja je svakome ko hoce da u njoj zivi otvorila ruke.
- salik79
#171 Re: Njemacka i njemci
dnaxy wrote:eh sta ja ovdje sve procita o mojim njemcimaposebno se iamia istice..
volio bi da vidim te zakone o rasama![]()
![]()
inace sam proveo u ovoj zemlji puno godina, i mogu rec da mi se ova zemlja i ovaj narod svidjaju. vrijedni su, precizni u onom sto rade i sto je mozda najbolje imaju disciplinu.to je ono sve sto nama bosnjama fali![]()
Netacno, tj djelimicno tacno. Tacno je da Stuttgart pripada Schwabenlandu tj Schwabenlaendleu, kako bi to Svabe rekle. Netacno je da je to pokrajina u Bavarskoj, nego je geografski pojam u sklopu savezne pokrajine Baden-Wuertenberg, preciznije Wuertemberga i to samo Stuttgart i bliza okolina, zajedno sa Schwarzwaldom.
-
dnaxy
#172 Re: Njemacka i njemci
jah, eto neka si mi ti rekao gdje ja zivim..salik79 wrote: Netacno, tj djelimicno tacno. Tacno je da Stuttgart pripada Schwabenlandu tj Schwabenlaendleu, kako bi to Svabe rekle. Netacno je da je to pokrajina u Bavarskoj, nego je geografski pojam u sklopu savezne pokrajine Baden-Wuertenberg, preciznije Wuertemberga i to samo Stuttgart i bliza okolina, zajedno sa Schwarzwaldom.
evo ti i karta Bayern-a = Bavarske = Schwaben-a
http://www.google.de/imgres?imgurl=http ... K0BEPwdMA0
- salik79
#173 Re: Njemacka i njemci
dnaxy wrote:jah, eto neka si mi ti rekao gdje ja zivim..salik79 wrote: Netacno, tj djelimicno tacno. Tacno je da Stuttgart pripada Schwabenlandu tj Schwabenlaendleu, kako bi to Svabe rekle. Netacno je da je to pokrajina u Bavarskoj, nego je geografski pojam u sklopu savezne pokrajine Baden-Wuertenberg, preciznije Wuertemberga i to samo Stuttgart i bliza okolina, zajedno sa Schwarzwaldom.![]()
citaj sine citaj..Regierungsbezirk von Schwaben je u AUGSBURG-u. Augsburg je u Bavarskoj
evo ti i karta Bayern-a = Bavarske = Schwaben-a![]()
http://www.google.de/imgres?imgurl=http ... K0BEPwdMA0
Ne vjerujem da se dopisujem sa svojim ocem, a vjerovatno si i mladji od mene...ovaj link sto si postavio - ne bih bas rekao da potkrepljuje tvoju tvrdnju. Glavni grad Svaba je Stuttgart, a pokrajina Baden-Wuertemberg se smatra domovinom Svaba. Mislim da bi ovaj naslov, a i link, trebao biti mjerodavniji - posto se direktno odnosi na ovo o cemu govorimo:
WAHL IN BADEN-WÜRTTEMBERG
Das Schwabenland wird nicht untergehen
Dakle: Izbor(i) u Baden-Wuertembergu , Svapska (doslovno Zemlja Svaba) nece pasti (doslovno potonuti).
http://www.zeit.de/politik/deutschland/ ... erttemberg
-
dnaxy
#174 Re: Njemacka i njemci
Eh, ja ti Argumenta..Clanak iz Novina..
http://www.regierung.schwaben.bayern.de ... index5.php
eto oficijalna stranica vlade shwaben-a.
istorija schwaben-a
kontakt adresa vlade schwaben-a
http://www.regierung.schwaben.bayern.de ... index4.php
i clanak sa wiki
http://de.wikipedia.org/wiki/Schwaben
citiram:"Der Begriff Schwaben wird fälschlicherweise oft mit dem historischen Territorium Württemberg oder dem gesamten Land Baden-Württemberg gleichgesetzt.
Pojam Svabo pogresno se poistovjecuje sa teritorijom Württemberga ili citavom zemljom Baden-Württemberg.
In den Ländern Baden-Württemberg (dort v. a. im Regierungsbezirk Stuttgart und im Regierungsbezirk Tübingen) und Bayern (dort im Regierungsbezirk Schwaben) leben heute etwa acht Millionen Schwaben."
U državama Baden-Württemberg (tamo posebno u vladi okruga u upravnom okrugu Stuttgart i Tübingen) i Bavarske (tamo bavarski Svaben) zivi danas, oko osam miliona Svaba.
I opet cu ti rec. Citaj, citaj, citaj..

eto oficijalna stranica vlade shwaben-a.
istorija schwaben-a
kontakt adresa vlade schwaben-a
http://www.regierung.schwaben.bayern.de ... index4.php
i clanak sa wiki
http://de.wikipedia.org/wiki/Schwaben
citiram:"Der Begriff Schwaben wird fälschlicherweise oft mit dem historischen Territorium Württemberg oder dem gesamten Land Baden-Württemberg gleichgesetzt.
Pojam Svabo pogresno se poistovjecuje sa teritorijom Württemberga ili citavom zemljom Baden-Württemberg.
In den Ländern Baden-Württemberg (dort v. a. im Regierungsbezirk Stuttgart und im Regierungsbezirk Tübingen) und Bayern (dort im Regierungsbezirk Schwaben) leben heute etwa acht Millionen Schwaben."
U državama Baden-Württemberg (tamo posebno u vladi okruga u upravnom okrugu Stuttgart i Tübingen) i Bavarske (tamo bavarski Svaben) zivi danas, oko osam miliona Svaba.
I opet cu ti rec. Citaj, citaj, citaj..
- dita von teese
#175 Re: Njemacka i njemci
Nema boljeg naroda i nema bolje zemlje.
Samo kad udahnem onaj njemacki zrak, pa i austrijski, prosto mi dodje neka milina oko srca. Znam da sam tu gdje treba da budem.
Kad vidim neki natpis na njemackom, njihove reklame na kolodvorima, njihov jezik, pomislim, pa, to je to. To je to mjesto gdje treba da budem. To je tako prirodno.
I prosto mi nije jasno kako i zasto tako osjecam.
Znam samo da sam rastrzana izmedju ova dva svijeta, i da cu uvijek biti dusom u Njemackoj, a srcem i glavom u Bosni.
Samo kad udahnem onaj njemacki zrak, pa i austrijski, prosto mi dodje neka milina oko srca. Znam da sam tu gdje treba da budem.
Kad vidim neki natpis na njemackom, njihove reklame na kolodvorima, njihov jezik, pomislim, pa, to je to. To je to mjesto gdje treba da budem. To je tako prirodno.
I prosto mi nije jasno kako i zasto tako osjecam.
Znam samo da sam rastrzana izmedju ova dva svijeta, i da cu uvijek biti dusom u Njemackoj, a srcem i glavom u Bosni.