e hebi ga sad......crno/bijelo i nikako da se odmaknemo od toga........debela wrote:nego, sta cemo sa roditeljima cija su djeca u dijaspori? ko ce o njima brinuti, da ne kazem, ko ce ih sahraniti jer smrt sigurno nece zakucati na vrata bas u momentu kad ovi budu u bosni na odmoru.
jesu li ta djeca bezobrazna i sebicna jer su otisla u bijeli svijet, a ostavili stare roditelje prepustene sebi samima?
sta cemo sad?
kao prvo mnogi ljudi koji su izbjegli u inostranstvo su vodili svoje roditelje sa sobom.....Primjer: moja majka (mamina mama) i hipten majki i deda mojih prijatelja........Dok smo bili u Svabiji majka je bila sa nama medjutim kad smo se odlucili seliti za SAD majka (kojoj je tada bilo 86 godina) nije htjela ici s nama (iako su papiri bili sredjeni) jer joj je zelja bila da umre "medju svojim narodom" u Bosni.....Posto je to bila njena izrazita zelja, smjestili smo je u dom, naravno placali njegu i redovno slali novac i sta god smo mogli prijateljima koji su je svakodnevno obilazili, donosili joj hranu (ono sto je ona voljela) i mama je putovala iz SAD za Sarajevo svakih 6 mjeseci......E sad naravno ima i drugih slucajeva ali ja licno poznajem vrlo malo dijasporasa ciji stariji roditelji nisu zbrinuti (ustvari ne poznajem nijednog).....