Nisani,mezarja

Rasprave o vjerskim temama.
theTruePath

#76 Re: Nisani,mezarja

Post by theTruePath »

U Bihacu

ima 4 metra hehe

Image
@Bošnjak

#77 Re: Nisani,mezarja

Post by @Bošnjak »

Što skromnije, to bolje !!!
Pitar s Kariba

#78 Re: Nisani,mezarja

Post by Pitar s Kariba »

Po meni bi IZ morala nekako pravno regulisati ovaj problem. Ako je mezarje pod upravnom IZ, ne znam sad kako to hoda je li ili nije, onda IZ , ako je, kao odgovorna institucija i upravnik, ima pravo i OBAVEZU da propiše pravila kako i šta je dozvoljeno a šta nije. Trebalo bi ponuditi određeni broj tipskih nišana koje "mušterija" može da izabere ili ako ne to onda barem uspostaviti standarde i pravila kojih se mora pridžavati, odnosno propisati dozovljene dimenzija nišana, dozvoljene boje i vrste kamena, zabraniti slike itd. Po meni se to može i mora uraditi i ne vidim razloga da se neko ljuti. Poštujem ja pravo svakoga da svome pravi šta hoće ali ako hoćeš nekog svog da ukopaš u islamsko mezarje, pod kontrolom IZ i po islamskim propisima onda si obavezan i da poštuješ pravila ! Ako ne, ima i drugih grobalja ! Nažalost, ja ne vidim da se iko danas brine o ovim stvarima. Haj razumijem ako je u pitanju neko novo groblje, Vlakovo ili slično, ali me tuga obuzme i hoću da zaplačem kad vidim šta se, zbog nereda i sistemske neuređenosti, uradilo recimo od Alifakovca i sličnih mezarja :( To više nije samo stvar odstupanja od vjerskih, islamskih propisa, što je prvo i najvažnije, naravno, već je stvar i uništavanja kulturno-istorijskog blaga i ostavštine ovog naroda i države. Nažalost, kako se odnosimo prema svemu ostalom tako nam je i to a sve kao posljedica nebrige, javašluka, ljenosti, odnosno nepostojanja sistema i regulative! Nek nam je Bog na pomoći, kakvi smo :?
theTruePath

#79 Re: Nisani,mezarja

Post by theTruePath »

Apsolutno se slazem s tobom

IZ pod hitno treba reagirati prije nego sto bude kasno
immuno

#80 Re: Nisani,mezarja

Post by immuno »

Ja sam prije 2 god preko Bakija narucila nisane.Prije nego sam ista mogla reci covjek mi je rekao da imam dvije mogucnosti ( sto se izgleda nisana tice) i od toga nemogu odstupati jer nije dozvoljeno.Nisani su postavljeni na mezarju Faletici II ja licno nisam vidjela ( jednostavno imam problem sa tim) ali oni koji se razumiju i vidjeli su kazu da je vrlo lijepo sve odradjeno.Osoba kojoj su namijenjeni nisani je za zivota bila takva da nikad i niucemu nije voljela iznimke niti pretjerivanja tako da sam sretna sto je to tako sve proslo.Mislim da jednostavnost nisana i bjelina kamena od kojeg je napravljen je savim dovoljna "velicina" na mezarju.Smeta mi sto se na nisanu pise jos ko podize nisane ja sam rekla samo da stave porodica ko zna rahmetliju zna mu i porodicu a zovul se oni Meho,Suljo,Fatima mislim da nije uopste vazno.
theTruePath

#81 Re: Nisani,mezarja

Post by theTruePath »

immuno wrote:Ja sam prije 2 god preko Bakija narucila nisane.Prije nego sam ista mogla reci covjek mi je rekao da imam dvije mogucnosti ( sto se izgleda nisana tice) i od toga nemogu odstupati jer nije dozvoljeno.Nisani su postavljeni na mezarju Faletici II ja licno nisam vidjela ( jednostavno imam problem sa tim) ali oni koji se razumiju i vidjeli su kazu da je vrlo lijepo sve odradjeno.Osoba kojoj su namijenjeni nisani je za zivota bila takva da nikad i niucemu nije voljela iznimke niti pretjerivanja tako da sam sretna sto je to tako sve proslo.Mislim da jednostavnost nisana i bjelina kamena od kojeg je napravljen je savim dovoljna "velicina" na mezarju.Smeta mi sto se na nisanu pise jos ko podize nisane ja sam rekla samo da stave porodica ko zna rahmetliju zna mu i porodicu a zovul se oni Meho,Suljo,Fatima mislim da nije uopste vazno.
To vazi samo na Bakijama jelde? trebalo bi se uvesti sirom BIH,eto za IZ da uradi nesto konkretno :)
theTruePath

#82 Re: Nisani,mezarja

Post by theTruePath »

jako jako jako me pozitivno iznenadilo ovo :-D :-D :

http://mizcazin.com/index.php?option=co ... &Itemid=54

dakle u cazinu je IZ uvela ta pravila,kakvi nisani smiju biti(ne smije biti slika,ploca,crnih boja i sl,nisan mora biti tradicionalno bosnjacki s svijetlim bojama) ,ko sve ima pravo ukopati se u haremu(nemuslimani,ateisti i kremirani se ne smiju sahraniti u haremu )itd. Thumb up za medzlis Cazinski :thumbup:
Post Reply