Nisani,mezarja

Rasprave o vjerskim temama.
osmanlija

#51 Re: Nisani,mezarja

Post by osmanlija »

haqqlberry wrote:
osmanlija wrote:Pa dobro, jel tolki problem ako se kabur obilježi sa malo više od dva obična kamena? Nije sigurno.
Problem je ako se dođe na kabur i na glupav način traži nešto od umrlog. Mislim da je to razlog što su vehabije porušile mnoga turbeta. Ne opravdavam taj postupak, jer oni ni na koji način ne tolerišu tevessul i vesile. Sa druge strane, sasvim je sigurno da su mnogi muslimani pretjerali u tevessulu i pretvorili ga u nešto nedopušteno. Gdje je sredina?
Rušenjem se ništa nije postiglo. Eno šiije i dan danas nasrču na jannat ul bakije.

Tačno je hako da nisu ništa postigli. Ljudi će i dalje činiti ono što čine, bez obzira da li postojalo turbe ili je ono srušeno. Htio sam samo ukazati na razloge kojima su se (možda) vehabije rukovodili kad su rušili turbeta. Moramo priznati da se pri posjeti turbetima često pretjeruje.
osmanlija

#52 Re: Nisani,mezarja

Post by osmanlija »

ikrime wrote:
osmanlija wrote:Pa dobro, jel tolki problem ako se kabur obilježi sa malo više od dva obična kamena? Nije sigurno.
Problem je ako se dođe na kabur i na glupav način traži nešto od umrlog. Mislim da je to razlog što su vehabije porušile mnoga turbeta. Ne opravdavam taj postupak, jer oni ni na koji način ne tolerišu tevessul i vesile. Sa druge strane, sasvim je sigurno da su mnogi muslimani pretjerali u tevessulu i pretvorili ga u nešto nedopušteno. Gdje je sredina?

Evo kontra pitanje, u čemu je fol gradnja spomenika bukvalno od mezara umrlog?

zar je tevessul više od ovoga? Ako može ko od braće da mi to rastabiri :)
Tevessul (posredništvo)

Allah dž.š.u Kur'anu objavljuje:

"Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur'an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten?“ (41/53)

Kako vidimo iz ovog ajeta prvo nam Allah dž.š. obznanjuje znake u univerzumu, pa onda znake u nama samim i to sve dok ne spoznamo Njegovu istinitost-Kur'an.

Dakle, posredno(tevessulsko) spoznavanje je pravilan način za spoznaju Istine.

Da bi pojasnio pojam tevessul navest ću hadis koji glasi: "Men 'arefe nefsehu fekad 'arefe Rabbehu" (Ko upozna sebe(svoju dušu) upoznao je svog Gospodara.)

Ako čovjek sam sebe spozna i razumije, spoznat će i svog Rabba. Spoznaja sebe nerazdvojena je od spoznaje svog Gospodara. Bez spoznaje sebe nije moguće postići spoznaju Allaha dž.š. jer se čovjek upoznaje sa svojim svojstvima pa onda preko njih upoznaje Allahova svojstva. Dakle, i ovdje je riječ o posrednom(tevessulskom) načinu vjerovanja i spoznavanja!

Cijeli Univerzum je Allahovo dž.š. stvorenje a čovjek je njegova kopija. Tako da spoznavanjem sebe upoznajemo univerzum a spoznavanjem univerzuma upoznajemo El-Halika(Tvorca) svega, Allaha dž.š. Na takav način posrednog(tevessulskog) spoznavanja postižemo veće znanje i spoznaju o svom Gospodaru. Allah dž.š. se obznanjuje u Halku(svemu stvorenom) kroz svoja svojstva a to su; Sifati Zatije(lična, osobna), i Sifati Subutije(egzistencionalna), tako da mi spoznajemo Njegova svojstva posredno! Sve nam ovo treba da bi imali primjer Njegovih obznana i da bi Ga spoznali na pravi način. Ovakav način spoznavanja Allaha dž.š. je uslov na putu tesavvufa. Nemoguća je direktna spoznaja Allaha dž.š.(Negove Biti).

Ako niste odmah razumjeli svrhu i značenje Tevessula ono će se(insallah) postepeno otkrivati i pojašnjavati u narednim dersovima. Zaključak je, da se sva spoznaja dešava u čovjekovom srcu(kalbu) jer Allah dž.š. u jednoj predaji objavljuje; "Ne obuhvata Me (ne poznaje Me) ni Moja zemlja,ni Moje nebo,a poznaje Me srce Moga roba, koje vjeruje, koje je blago i smireno." A važnost spoznaje Allaha dž.š. najbolje nam objašnjava nas Pejgamber Muhammed s.a.v.s. u ovom hadisu "Kuća počiva na temelju, a vjera počiva na spoznaji Allaha dž.š." Teorijsko i praktično vjerovanje i spoznavanje je neodvojivo, tako da teorija i praksa čine jednu potpunost. Samo onaj ko to dvoje objedini je postupio ispravno.

@Šejh Salih Arnautović

Petak je, valja se spremat u džumu. Uskoro ćemo, ako Bog da, razmijenit po neku o tevesulu. Jel OK?
ikrime

#53 Re: Nisani,mezarja

Post by ikrime »

Važi
esselamu alejkum
Chalenge

#54 Re: Nisani,mezarja

Post by Chalenge »

ikrime wrote:
Selam

Znaci putovanje u Bosnu radi posjete mezara babe rahmetli....je strogo zabranjeno ....umro,zakopas ga i zaboravis
we selam

da, ako od toga napraviš teatar.
Teatar :?:
ikrime

#55 Re: Nisani,mezarja

Post by ikrime »

Chalenge wrote:
ikrime wrote:
Selam

Znaci putovanje u Bosnu radi posjete mezara babe rahmetli....je strogo zabranjeno ....umro,zakopas ga i zaboravis
we selam

Da, teatar. Ili ti ga ako hoćeš hodočašće - sa svim što to podrazumjeva. No kako nam je Poslanik s.a.v.s. rekao hodočaste se samo tri hrama. Sva ostala hodočašća tipa onih šijja stajl mezarima svojih imama, ili nakih sektih po Pakistanu i Indiju su teatar, da to je pogodna riječ. Mogu ti to ilustrovati i postavljanjem videa, no en bih da trujem temu budalaštinjama.
theTruePath

#56 Re: Nisani,mezarja

Post by theTruePath »

postoje i hadisi koji opisuju kada je poslanik a.s isao na mezar svoje majke itd

da se vehabije pitaju oni bi srusili i poslanikovo turbe
ikrime

#57 Re: Nisani,mezarja

Post by ikrime »

theTruePath wrote:postoje i hadisi koji opisuju kada je poslanik a.s isao na mezar svoje majke itd

I šta kažu hadisi. De citiraj ih. Jel Poslanik s.a.v.s. tavafio oko mezara Amine r.a. , koje posebne rituale je izvodio prilikom posjeta, te dal je od posjete očekivao neki poseban bereket od Allaha swt, ili je motiv bio drugi?

Jok, eto ti se pitaš :-)
theTruePath

#58 Re: Nisani,mezarja

Post by theTruePath »

ikrime wrote:
theTruePath wrote:postoje i hadisi koji opisuju kada je poslanik a.s isao na mezar svoje majke itd

I šta kažu hadisi. De citiraj ih. Jel Poslanik s.a.v.s. tavafio oko mezara Amine r.a. , koje posebne rituale je izvodio prilikom posjeta, te dal je od posjete očekivao neki poseban bereket od Allaha swt, ili je motiv bio drugi?

a ko to radi danas? ovdje ne branim takve stvari,jer ja kako vidim pojedinci ovdje bi od posjete mezare vlastite majke napravili "teatar"...onda je i poslanik a.s bio dio tog teatra

da ,pitamo se ovakvi kao mi,jer nas je vecina,i dok smo vecina mezar poslanika a.s necete smjeti pipnuti 8-)
ikrime

#59 Re: Nisani,mezarja

Post by ikrime »

theTruePath wrote:
ikrime wrote:

a ko to radi danas? ovdje ne branim takve stvari,jer ja kako vidim pojedinci ovdje bi od posjete mezare vlastite majke napravili "teatar"...onda je i poslanik a.s bio dio tog teatra

da ,pitamo se ovakvi kao mi,jer nas je vecina,i dok smo vecina mezar poslanika a.s necete smjeti pipnuti 8-)
Mora da se šališ, jelde...de se malo konsultuj s šejhom Googlom.

Ne vidiš dobro.Ne govorimo o posjeti majci ( jerbo ovdje bi ja trebao da sam bukvalac, pošto sam vehabija ), nego na šta se misli pod zabranom. Hodočašće, hodočašće, znaš valjda šta to podrazumjeva - tačan datum, rituale, zadobijanje bereketa...

A ovo zadnje je smiješno, fakat.
theTruePath

#60 Re: Nisani,mezarja

Post by theTruePath »

ok to,ali hajd da se ne pravimo glupi-vehabije ne vole ni obicnu posjetu mezrju,po Bogami sigurno nisu obicni muslimani od mezara Amine napravili benzinsku :-) to su vehabiti radili,,
ikrime

#61 Re: Nisani,mezarja

Post by ikrime »

theTruePath wrote:ok to,ali hajd da se ne pravimo glupi-vehabije ne vole ni obicnu posjetu mezrju,po Bogami sigurno nisu obicni muslimani od mezara Amine napravili benzinsku :-) to su vehabiti radili,,
jerbo aj se načitah literature i literature i nigdje ne nađoh da mi je haram posjetiti mezar oca rhm, nisam dobar vehabija, ili nisam čitao prave knjige ? :| Čak se preporučuje posjeta mezaristanima jer se na takav način prisjećamo časa neizbježnog, smrti - između ostalog Sad si me zbunio.

Dokaz?

šta je ovo nego teatar.
Last edited by ikrime on 01/05/2010 16:17, edited 1 time in total.
theTruePath

#62 Re: Nisani,mezarja

Post by theTruePath »

dobro onda ocito nisi dovoljno dobar vehabija,polako polako
ikrime

#63 Re: Nisani,mezarja

Post by ikrime »

theTruePath wrote:dobro onda ocito nisi dovoljno dobar vehabija,polako polako
uvijek me je fascinirala činjenica da o selefizmu više znaju oni koji nisu selefije od samih selefija.

biće da ni ovi na minberu.ba nisu baš kako treba...

Koju korist umrli ima od živog

....

Posjećivanje kabura je korisno i za umrlog, ali i za živog. Otuda je zabrana posjećivanja kabura, koja je bila u početku validna, derogirana hadisom kojim se to dopušta. Burejde, r.a, prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s, rekao: «Bio sam vam zabranio posjećivanje kabura, a od sada ih posjećujte!». (Muslim) Od posjete kaburu umrla osoba ima izuzetnu korist. To se očituje i selamom koji se uputi umrloj osobi i dovom Allahu Uzvišenom da joj oprosti grijehe i sačuva je kaburskog azaba.

http://www.--- NO LINKS ---/index.php?option=c ... &Itemid=56
Chalenge

#64 Re: Nisani,mezarja

Post by Chalenge »

ikrime wrote:
ikrime wrote:
we selam

Da, teatar. Ili ti ga ako hoćeš hodočašće - sa svim što to podrazumjeva. No kako nam je Poslanik s.a.v.s. rekao hodočaste se samo tri hrama. Sva ostala hodočašća tipa onih šijja stajl mezarima svojih imama, ili nakih sektih po Pakistanu i Indiju su teatar, da to je pogodna riječ. Mogu ti to ilustrovati i postavljanjem videa, no en bih da trujem temu budalaštinjama.
Jedno je hodocasce a drugo je (normalna) posjeta mezaru.... :-)
theTruePath

#65 Re: Nisani,mezarja

Post by theTruePath »

Jel teatar kada ja idem maksuz u RS da posjetim mezar svog dede(i ako budem u SA,federaciji,i u RS ne idem osim eto za to)????
ikrime

#66 Re: Nisani,mezarja

Post by ikrime »

Jedno je hodocasce a drugo je (normalna) posjeta mezaru....
Upravo tako!
ikrime

#67 Re: Nisani,mezarja

Post by ikrime »

theTruePath wrote:Jel teatar kada ja idem maksuz u RS da posjetim mezar svog dede(i ako budem u SA,federaciji,i u RS ne idem osim eto za to)????
Vidi postove prije. Razjasnili smo o čemu se radi.
ikrime

#68 Re: Nisani,mezarja

Post by ikrime »

U tekstu pod nazivom "deset zapsotavljenih sunneta", jedan od sunneta koji je spomenut je i posjeta mezarju.

na vehabijskoj stranici --- NO LINKS ---

http://www.--- NO LINKS ---/index.php?option=c ... &Itemid=57
vekil

#69 Re: Nisani,mezarja

Post by vekil »

Ropstva šehadet izbavi, a riječi onih koji su tek propričali - lisani pokolj nad šehadetom rade!
Da se orao hvali svojom orlovštinom, vrabac bi orao bio.

Esselamu alejkum!
theTruePath

#70 Re: Nisani,mezarja

Post by theTruePath »

ikrime wrote:
theTruePath wrote:Jel teatar kada ja idem maksuz u RS da posjetim mezar svog dede(i ako budem u SA,federaciji,i u RS ne idem osim eto za to)????

zelim odgovor ,da il ne
ikrime

#71 Re: Nisani,mezarja

Post by ikrime »

theTruePath wrote:
ikrime wrote:

zelim odgovor ,da il ne

Želim i ja sutra da budem negdje uz Drinu, ali neko se pravi glup, ili je do administracije. Idalje mi pokazuje 0 na banci, a ne bi trebalo.
bijela

#72 Re: Nisani,mezarja

Post by bijela »

..kad se spusti koprena i pomrače značenja riječi.. :roll:
onda bude nešto slično onome we tere-n-nase sukara we ma hum bi sukara
theTruePath

#73 Re: Nisani,mezarja

Post by theTruePath »

Želim i ja sutra da budem negdje uz Drinu, ali neko se pravi glup, ili je do administracije. Idalje mi pokazuje 0 na banci, a ne bi trebalo.
ipak poznajem bolje vehabijsku politiku,dakle odgovor je da,samo sto to ne zelis ovdje da kaazes jer bi to potvrdilo ono sto ja tvrdim ;)

lijepo,zavrseno :lol:
ikrime

#74 Re: Nisani,mezarja

Post by ikrime »

theTruePath wrote:

ipak poznajem bolje vehabijsku politiku,dakle odgovor je da,samo sto to ne zelis ovdje da kaazes jer bi to potvrdilo ono sto ja tvrdim ;)

lijepo,zavrseno :lol:
:-)
theTruePath

#75 Re: Nisani,mezarja

Post by theTruePath »

gotovi smo ,ja dokazao svoje,ti ne negiras :-) :D
Post Reply