Nikad vise kroz Sloveniju

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
ljubav_aha

#26 Re: Nikad vise kroz Sloveniju

Post by ljubav_aha »

La Mer ,eh nek' si mu rek'o :lol:
KENJAC

#27 Re: Nikad vise kroz Sloveniju

Post by KENJAC »

Evropska Unija i Brisel prozvali Sloveniju da ukine ili da smanji cijenu vinjeta a dva Bosanca ko nesto njima ko dobro ko mi ko dijaspora ko preko Albanije, al najsmjesnije mi je to "Cuj Bosanac pa ko poslom u Sloveniju" Eto sad ko Bosanac nesto ko ide radit! De ba!
ljubav_aha

#28 Re: Nikad vise kroz Sloveniju

Post by ljubav_aha »

KENJAC wrote:Evropska Unija i Brisel prozvali Sloveniju da ukine ili da smanji cijenu vinjeta a dva Bosanca ko nesto njima ko dobro ko mi ko dijaspora ko preko Albanije, al najsmjesnije mi je to "Cuj Bosanac pa ko poslom u Sloveniju" Eto sad ko Bosanac nesto ko ide radit! De ba!
de ba,kako ces tako nesto reci :lol: :thumbup: ;-)
daleko

#29 Re: Nikad vise kroz Sloveniju

Post by daleko »

Kako te samo razumijem. Neki dan smo spominjali Maribor i nase muke dok smo presli taj dio puta prije dvije godine. Sjecam se da sam komentarisala one jadne kuce, onako jadno pored puta. I sto je najsmjesnije kada "zapadnjak" napusti one njemacke i austrijske puteve i "side" na onaj slovenacki dobije sok, od guzve, od placanja, od kvaliteta puta i opet mora da se pomiri da je u evropskoj uniji.

"Welcome to Slovenia".
Erzsebet

#30 Re: Nikad vise kroz Sloveniju

Post by Erzsebet »

Ne znam o kojem kružnom toku pričate, ali išao sam nekoliko puta za Beč preko Maribora i stare ceste, i nikakav autoput nisam našao. Ipak, policija uvijek stoji negdje i naplaćuju prekoračenje od 1 km/h, kao i sve ostale gluposti, a nešto će sigurno naći. Kazne su nenormalne, tako da je Mađarska uvijek najbolja opcija.
Maraschino

#31 Re: Nikad vise kroz Sloveniju

Post by Maraschino »

Erzsebet wrote:Ne znam o kojem kružnom toku pričate, ali išao sam nekoliko puta za Beč preko Maribora i stare ceste, i nikakav autoput nisam našao. Ipak, policija uvijek stoji negdje i naplaćuju prekoračenje od 1 km/h, kao i sve ostale gluposti, a nešto će sigurno naći. Kazne su nenormalne, tako da je Mađarska uvijek najbolja opcija.

od macelja do sentilja imas dva kruzna toka, jedan je na onoj obicnoj cesti, odvajanje mislim za ptuj (to je novi) i imas posle maribora prema sentilju dio auto-puta sa kruznim tokom (ono skretanje za sentilj, na granicni prijelaz, hoces seoskim putem ili onim normalnim)...

huh, jedva ispetlja... :D
zimzelen

#32 Re: Nikad vise kroz Sloveniju

Post by zimzelen »

Maraschino wrote:
Erzsebet wrote:Ne znam o kojem kružnom toku pričate, ali išao sam nekoliko puta za Beč preko Maribora i stare ceste, i nikakav autoput nisam našao. Ipak, policija uvijek stoji negdje i naplaćuju prekoračenje od 1 km/h, kao i sve ostale gluposti, a nešto će sigurno naći. Kazne su nenormalne, tako da je Mađarska uvijek najbolja opcija.

od macelja do sentilja imas dva kruzna toka, jedan je na onoj obicnoj cesti, odvajanje mislim za ptuj (to je novi) i imas posle maribora prema sentilju dio auto-puta sa kruznim tokom (ono skretanje za sentilj, na granicni prijelaz, hoces seoskim putem ili onim normalnim)...

huh, jedva ispetlja... :D
Cemu ta patnja. Ispod Graza skrenes lijevo, udjes u Madjarsku i uz granicu sa Slovenijom, jest da nije autoput ali nije bar guzva, vozis do Varazdina i autoputa i onda-vozi Misko. Ono sto izgubis kroz kukuruze slovenske, gdje takodjer vozis 5-60 na sat, malo duze ce biti kroz Madjarsku. Helem, ni euro vise bezobraznim Janezima. Mene vishe nece vidjeti.
Maraschino

#33 Re: Nikad vise kroz Sloveniju

Post by Maraschino »

Slovenci uvode mjesečnu vinjetu

Slovensko ministarstvo prometa predložilo je vladi da u novom zakonu o javnim cestama, koji bi se uskoro trebao naći u parlamentu, uvede mogućnost prodaje jednomjesečnih vinjeta za vožnju slovenskim autocestama koje bi stajale 35 eura.

Kako je u ponedjeljak javila slovenska tiskovna agencija STA, po tom prijedlogu, dosadašnja cijena godišnje vinjete povećala bi se od 55 na 95 eura, tjedna vinjeta koja bi se uvela stajala bi 15 eura, a predlaže se i uvođenje jednomjesečnih vinjeta po 35 eura koje bi, kako se računa, većinom kupovali strani vozači u tranzitu. Oni su dosad za prolaz kroz Sloveniju morali kupovati šestomjesečnu vinjetu čija je cijena bila 35 eura, toliko koliko bi sada trebala stajati jednomjesečna.
Zasad nije poznato kada će se ovaj prijedlog naći na vladinoj sjednici ni je li on usklađen s Europskom komisijom koja je prošle jeseni zbog diskriminatornosti pokrenula postupak protiv slovenske uredbe o vinjetama. Po ranijim najavama, vinjete za kraća razdoblja uvele bi se 1. srpnja ove godine, no prije toga tu odluku u zakonskom obliku, zajedno s cijenama vinjeta, treba potvrditi parlament.

(ezadar.hr)
ovi stvarno nisu normalni... :x

umjesto da poprave ranije napravljenu gresku oni uvode jos gore... :oops:

prolazak kroz sloveniju i nazad za 10 dana, kosta 2x15 eura...

prije si migao kupiti polugodisnju vinjetu za 35 eura (sto je preskupo) i iskoristis je bar dva pura (ljetni odmor, novogodisnji praznici...) a sada nam nude mjesecnu koja kosta 35 eura, dakle, za jednog odmora a ako ces ici i drugi put kosta te ili 2x 35 eura ili 4x15 eura...

bas su katastrofa...jebo ih njihovo lasko pivo i gorenje perilice...
Kingdom_of_Bosnae

#34 Re: Nikad vise kroz Sloveniju

Post by Kingdom_of_Bosnae »

Tako moj jedan haver ovdje, j....majku slovensku,ne moze ih ocima kaze,nece on sa Janezima nikakvog posla da ima,a u ruci mu sendvic, namaz'o Argetu i stavio Poli salame :lol: :lol: :bih:
Master.DKP

#35 Re: Nikad vise kroz Sloveniju

Post by Master.DKP »

Jednostavno ne putujes preko Slovenije ! Svaka diskusija kako je skupo, kako ono ili nesto ne valja nam nikakav efeket. Istina je da je Vignette za Sloveniju jako skupua sa obzirom koliko "autoputa" se koristi za tranzit !

Letite BH Airlines-om ! Sada se se uveli novi i jako povoljni letovi za Bec, Cirih, Frankfurt i za Skandinaciju !

www.bhairlines.ba :sax: :bih:
Vares City

#36 Re: Nikad vise kroz Sloveniju

Post by Vares City »

Ma yebo Sloveniju,....
Evo sad sam bio,vratio se u utorak,...
Prosto k'o halva,Trst-Rupa-Rijeka-Karlovac-Zagreb i nazad o obrnutom redu,.....Slovencima SIPAK :mrgreen:
DZONPI

#37 Re: Nikad vise kroz Sloveniju

Post by DZONPI »

To je dobra ideja.Kolko si pasa duze putovo.Jel zvagu tamo.Ja se bojim da ne zaglavim u Sloveniji jer sam prosle godine umalo belaj napravio.Rijeka-Karlovac.I onda laganica grana.Kako je od Trsta do Rijeke.Kuda iz Austrije.Ja vozim iz Holandje a u Austriju dolazim autoputem Linz-Grac.
kotace

#38 Re: Nikad vise kroz Sloveniju

Post by kotace »

Pa zasto koristite autoput kroz Sloveniju,prije Sentilja skrenete na staru granicu koju sad koriste kamioni.Onda pratite putokaze za Ptuj i kod Ptuja izacete na put za Zagreb.Malo pogledajte kartu Slovenije ako vam nesto nije jasno i istim putem se vratite nazad. :skoljka:
Vares City

#39 Re: Nikad vise kroz Sloveniju

Post by Vares City »

[quote="DZONPI"]To je dobra ideja.Kolko si pasa duze putovo.Jel zvagu tamo.Ja se bojim da ne zaglavim u Sloveniji jer sam prosle godine umalo belaj napravio.Rijeka-Karlovac.I onda laganica grana.Kako je od Trsta do Rijeke.Kuda iz Austrije.Ja vozim iz Holandje a u Austriju dolazim autoputem Linz-Grac.[/quote
Iz NL-D-CH,pa onda kao i ja, Italija,....Ma nema guzve,guzva je samo tamo gdje svi idu,..Ja na ovu stranu nikad problema imao nisam,.. :dance:
DZONPI

#40 Re: Nikad vise kroz Sloveniju

Post by DZONPI »

Stani malo.Kako iz Italije u Hrvatsku koji predjes dio Slovenije.
Erzsebet

#41 Re: Nikad vise kroz Sloveniju

Post by Erzsebet »

Meni je malo smiješno kad recimo Hrvati ili EU počnu kuditi Slovence radi vinjeta. Hrvatska ima najskuplji autoput u Evropi i zadnji su koji im smiju nešto reći. Od Zagreba do Splita i nazad vam treba upravo 55€, koliko košta slovenska jednogodišnja vinjeta. Doduše, nema diskriminacije, svima je isto :).

U Italiji je takođe autoput preskup. Prošle zime sam išao do Besancona, i radi nemogućnosti prolaska kroz Švicarsku, ispitivao sam kuda ići do tamo i ispostavilo se da sam putem kroz Sloveniju, Austriju i Njemačku uštedio ravno 250€. Recimo, samo tunel Mon Blan košta 55€ u oba smjera, a da ne spominjem skupe talijanske autoceste. Takođe, švicarska vinjeta košta 45 CHF i niko se ne buni, a jedina je koju možete kupiti.

Mi barem ovdje imamo izbora, a to je Mađarska i ne vidim uopšte problem.
liberty

#42 Re: Nikad vise kroz Sloveniju

Post by liberty »

* erzsebet, odakle ti taj info da ch-vinjeta kosta 45 chf? <--- opet stari sistem dezinformacija na koji treba dati valjan odgovor: godisnja vinjeta za svajcarske autoputeve kosta 40 chf i vazi jednu godinu (cak i jedan mjesec duze, recimo aktuelna vazi od 01.01.2009. do 31.01.2010.)
Vares City

#43 Re: Nikad vise kroz Sloveniju

Post by Vares City »

DZONPI wrote:Stani malo.Kako iz Italije u Hrvatsku koji predjes dio Slovenije.
Onaj gdje nema auto-puta,iz Italije prati ne vozis na Fernettici nego prije skrenes i pratis Trieste,Capodisria,Portoroz,Rijeka,...i dalje je jos lakse,Karlovac,....
Zagreb,ili ako ces u Krajinu Bihac,....
Vares City

#44 Re: Nikad vise kroz Sloveniju

Post by Vares City »

liberty wrote:* erzsebet, odakle ti taj info da ch-vinjeta kosta 45 chf? <--- opet stari sistem dezinformacija na koji treba dati valjan odgovor: godisnja vinjeta za svajcarske autoputeve kosta 40 chf i vazi jednu godinu (cak i jedan mjesec duze, recimo aktuelna vazi od 01.01.2009. do 31.01.2010.)
CHF 40,- 100% :dance: ,za cijelu godinu koristenja svih auto-puteva u cijeloj CH,to nema nigdje na kugli zemaljskoj.
Erzsebet

#45 Re: Nikad vise kroz Sloveniju

Post by Erzsebet »

liberty wrote:* erzsebet, odakle ti taj info da ch-vinjeta kosta 45 chf? <--- opet stari sistem dezinformacija na koji treba dati valjan odgovor: godisnja vinjeta za svajcarske autoputeve kosta 40 chf i vazi jednu godinu (cak i jedan mjesec duze, recimo aktuelna vazi od 01.01.2009. do 31.01.2010.)
Pa dobro, 40 ili 45, svejedno je, meni je tako rekao ViaMichelin, jer ipak nisam išao kroz Švicarsku.
Post Reply