Nijedan student bez obećane karte

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
*mima*

#801 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by *mima* »

Bravo. To vam je inace bio jedini problem.
madner

#802 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by madner »

Svaka cast svilenom, lisica je prava. 3 miliona naravno nije dovoljno, bice prebacivanja loptice a onda idu izbori. A poslje izbora tesko da ce biti do njega :D
nosara

#803 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by nosara »

To je najobicnija svinjarija... Radnici koji pune budzet placaju mjesecni kupon skuplje nego ova lijena krama godisnje... Pa se cudite sto drzava krepava... Sto vam onaj portabl plejboj nije iz svog dzepa obezbijedio subvenciju...?
To je svakako bio njegov licni tal... Na osnovu cega subvencionira prevoz studentima iz drugih kantona...? Koji supak, mila majko... :lol:

Rudnik majka... i za njega i za vas, studente...

Da je studentima iz KS sa prosjekom 9 i vise, koji redovno daju ispite, obezbijedio besplatan prevoz, skino bi mu kapu... Ali ovako neselektivno, svima, to je stvarno sranje...
*mima*

#804 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by *mima* »

Stoo...sta fali...godisna karta je 766 km a za studente 50......i za ine studente koji studiraju po 10 godina.....stvarno sta fali.....ima se ..moze se..
amrica

#805 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by amrica »

madner wrote:Svaka cast svilenom, lisica je prava. 3 miliona naravno nije dovoljno, bice prebacivanja loptice a onda idu izbori. A poslje izbora tesko da ce biti do njega :D
:D

A imam pitanje, sta znaci godisnja karta, koja ce se poceti izdavati u maju? Nije valjda kalenadrska godina, sto je skroz besmisleno. Kao prvo, te karte ne bi trebale vaziti tokom ljetnjeg raspusta. Kao drugo, sta sa studentima koji ne upisu sljedecu godinu u septembru? Vozaju se do Nove godine na racun poreskih obveznika 'nako :lol: :lol: :lol:

A poseban momenat da ce se tek utvrditi detalji izdavanja karte. Bice tu jos zvrcki :D
alica.k

#806 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by alica.k »

amrica wrote:A imam pitanje, sta znaci godisnja karta, koja ce se poceti izdavati u maju? Nije valjda kalenadrska godina, sto je skroz besmisleno. Kao prvo, te karte ne bi trebale vaziti tokom ljetnjeg raspusta. Kao drugo, sta sa studentima koji ne upisu sljedecu godinu u septembru? Vozaju se do Nove godine na racun poreskih obveznika 'nako :lol: :lol: :lol:

A poseban momenat da ce se tek utvrditi detalji izdavanja karte. Bice tu jos zvrcki :D
pa i dzacka iskaznica vrijedi citavu godinu, od septembra do septembra. akademska godina isto tako traje od septembra, do septembra. ako dzacka iskaznica vrijedi za vrijeme ljetnog raspusta (a vrijedi, koristila sam istu 4 godine), sto onda ova studentska karta ne bi?
nivla

#807 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by nivla »

amrica wrote:
madner wrote: A imam pitanje, sta znaci godisnja karta, koja ce se poceti izdavati u maju? Nije valjda kalenadrska godina, sto je skroz besmisleno. Kao prvo, te karte ne bi trebale vaziti tokom ljetnjeg raspusta. Kao drugo, sta sa studentima koji ne upisu sljedecu godinu u septembru? Vozaju se do Nove godine na racun poreskih obveznika 'nako :lol: :lol: :lol:
za ovaj podebljani pojam nisam cuo ima 5 godina, ako je onaj nepuni mjesec dana sto ne idem na faks godisnje ljetni raspust onda super, malo se raspitaj na nekim fakultetima ide se skoro do kraja jula na fakultet(redovni ispiti, ljetna skola,...) zatim se pravi pauza od 25 dana i onda krajem avgusta ponovo zavrsavaju obaveze oko ispita ljetne skole i sl, da ne govorim da je zimski raspust na nekim fakultetima predvidjen onda kada se odvijaju redovni zavrsni ispiti, zato nemoj vise molim te govoriti o raspustu koji ocito mali broj studenata ipak ima
karte bi trebale biti vazece za akademsku godinu, akademska godina traje od sredine septembra tekuce do sredine septembra naredne kalendarske godine, na ovo se eventualno dodaje jos mjesec dana fore da se izvade nove godisnje karte za studente koji ispunavaju uslove
nosara

#808 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by nosara »

alica.k wrote:
amrica wrote:A imam pitanje, sta znaci godisnja karta, koja ce se poceti izdavati u maju? Nije valjda kalenadrska godina, sto je skroz besmisleno. Kao prvo, te karte ne bi trebale vaziti tokom ljetnjeg raspusta. Kao drugo, sta sa studentima koji ne upisu sljedecu godinu u septembru? Vozaju se do Nove godine na racun poreskih obveznika 'nako :lol: :lol: :lol:

pa i dzacka iskaznica vrijedi citavu godinu, od septembra do septembra. akademska godina isto tako traje od septembra, do septembra. ako dzacka iskaznica vrijedi za vrijeme ljetnog raspusta (a vrijedi, koristila sam istu 4 godine), sto onda ova studentska karta ne bi?
:-) :-) :-) :-)
amrica

#809 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by amrica »

alica.k wrote:

Pa o tome pricam, od septembra do septembra je akademska godina, a ne kalendarska. Sta znaci karta izdata u maju?

A kakvu si ti dzacku iskaznicu imala, stvarno ne znam, ali znam da se u osnovnim skolama svaki mjesec mora uzeti novi kupon. I to samo dok traje nastava, naravno.
*mima*

#810 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by *mima* »

U septembru idu nove demonstracije.........besplatni udjbenici.
mrtva kokoš

#811 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by mrtva kokoš »

amrica wrote:
alica.k wrote:

Pa o tome pricam, od septembra do septembra je akademska godina, a ne kalendarska. Sta znaci karta izdata u maju?

A kakvu si ti dzacku iskaznicu imala, stvarno ne znam, ali znam da se u osnovnim skolama svaki mjesec mora uzeti novi kupon. I to samo dok traje nastava, naravno.
ja znam da se u srednjim skolama moze uzeti kupon i za vrijeme raspusta 10000000000000000% tacno
a sto se tice fakulteta, bar je tako na mom jedino je avgust "neradni" mjesec...
amrica

#812 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by amrica »

nivla wrote:
amrica wrote:
madner wrote: A imam pitanje, sta znaci godisnja karta, koja ce se poceti izdavati u maju? Nije valjda kalenadrska godina, sto je skroz besmisleno. Kao prvo, te karte ne bi trebale vaziti tokom ljetnjeg raspusta. Kao drugo, sta sa studentima koji ne upisu sljedecu godinu u septembru? Vozaju se do Nove godine na racun poreskih obveznika 'nako :lol: :lol: :lol:
za ovaj podebljani pojam nisam cuo ima 5 godina, ako je onaj nepuni mjesec dana sto ne idem na faks godisnje ljetni raspust onda super, malo se raspitaj na nekim fakultetima ide se skoro do kraja jula na fakultet(redovni ispiti, ljetna skola,...) zatim se pravi pauza od 25 dana i onda krajem avgusta ponovo zavrsavaju obaveze oko ispita ljetne skole i sl, da ne govorim da je zimski raspust na nekim fakultetima predvidjen onda kada se odvijaju redovni zavrsni ispiti, zato nemoj vise molim te govoriti o raspustu koji ocito mali broj studenata ipak ima
karte bi trebale biti vazece za akademsku godinu, akademska godina traje od sredine septembra tekuce do sredine septembra naredne kalendarske godine, na ovo se eventualno dodaje jos mjesec dana fore da se izvade nove godisnje karte za studente koji ispunavaju uslove

August se smatra mjesec ljetnjeg raspusta, tad je Ministarstvo obrazovanja na minimumu radne snage, ministar i svi vazni ljudi po obrazovnim ustanovama na godisnjem itd... Ima tu prostora. Pa nisu ni profesori masine, i njima treba odmora. Ljetnje skole ne spadaju u obavezan dio skolovanja, bar nisu bile dok sam se ja bavila studiranjem.
amrica

#813 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by amrica »

Splinter wrote: ja znam da se u srednjim skolama moze uzeti kupon i za vrijeme raspusta 10000000000000000% tacno
.

Pa ko je blesav placati ucenicima put od kuce do skole kad skola ne radi??????? Pa i zaposleni ne dobijaju kupone po automatizmu, nego ko radi i ide na posao, ima kupon, ko je na godisnjem, fataj se tabana. Nidje veze. Bas bih voljela znati odakle ti taj podatak. Ministarstvo subvencionira dzacke kupone i ono ih nabavlja i dijeli, po spisku, svaki mjesec dok traje nastava. Januar, juli, august nista.
mrtva kokoš

#814 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by mrtva kokoš »

amrica wrote:
Splinter wrote: ja znam da se u srednjim skolama moze uzeti kupon i za vrijeme raspusta 10000000000000000% tacno
.

Pa ko je blesav placati ucenicima put od kuce do skole kad skola ne radi??????? Pa i zaposleni ne dobijaju kupone po automatizmu, nego ko radi i ide na posao, ima kupon, ko je na godisnjem, fataj se tabana. Nidje veze. Bas bih voljela znati odakle ti taj podatak. Ministarstvo subvencionira dzacke kupone i ono ih nabavlja i dijeli, po spisku, svaki mjesec dok traje nastava. Januar, juli, august nista.
podatak je odatle sto znam da kod mene brat za vrijeme raspusta kupuje taj kupon...
ma kakvo crno ministarstvo kuponi se kupuju kao i do sada u njihovim poslovnicama a ne po skolama kako je bilo rijec...
a ovdje gore sam pogrijesio mislio sam za srednje skole a ne u srednjim....
amrica

#815 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by amrica »

Splinter wrote:
amrica wrote:
.

podatak je odatle sto znam da kod mene brat za vrijeme raspusta kupuje taj kupon...
ma kakvo crno ministarstvo kuponi se kupuju kao i do sada u njihovim poslovnicama a ne po skolama kako je bilo rijec...

Koliko kosta kupon?
nosara

#816 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by nosara »

amrica wrote:
Splinter wrote: podatak je odatle sto znam da kod mene brat za vrijeme raspusta kupuje taj kupon...

Koliko kosta kupon?
Nesto ispod 20KM... Mjesecno... Dakle 5 puta skuplje nego za nehljebovice sa sarajevskih fakulteta (cast rijetkim izuzecima koji zasluzuju sve subvencije)...
nivla

#817 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by nivla »

amrica wrote:
.

ministarstvo ne dijeli kupone,niti pravi spiskove, niti se kuponi dijele po skolama/fakultetima, fino na grasovim prodajnim mjestima kupis kupon ako imas iskaznicu, koristim djacke/studentske iskaznice vec 10 godina, hoces da kazes da nisam imao pravo za vrijeme ljetnog/zimskog raspusta kupiti subvencionirani kupon,interesantno je kako neobavijestenost moze dovesti ljude do pogresnih zakljucaka
ako kupim djacku iskaznicu ona vazi do kraja septembra naredne godine, isto vazi i za studente samo sto je rok vazenja do oktobra naredne godine, svaki mjesec se moze kupiti karta,
djacki kupon za A zonu kosta 16 km mjesecno, ab zona je skuplja, studentski kupon za A zonu kosta 33 km, za ab zonu kosta 49km ako se dobro sjecam, da ne govorim koliko kosta kupon za nekog ko zivi u abc zoni, uglavnom to je cijena radnickog za tu zonu od koje se oduzme 20km
mrtva kokoš

#818 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by mrtva kokoš »

amrica wrote:
Splinter wrote:
amrica wrote: ja znam da se u srednjim skolama moze uzeti kupon i za vrijeme raspusta 10000000000000000% tacno
.

Koliko kosta kupon?
mislim oko 17KM ali nisam siguran 100%
edit: 16KM sve je napisao nivla...
Last edited by mrtva kokoš on 12/04/2010 11:48, edited 1 time in total.
amrica

#819 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by amrica »

Ekonomska cijena kupona je 53 KM, znaci "neko" placa razliku, i taj "neko" dostavlja GRASu cifru koliko kupona treba stampati, zasto svaki korisnik mora iz skole donijeti potvrdu da stanuje x km daleko od skole da bi mogao dobiti iskaznicu....?
OK, nisam znala da srednjoskolci uzimaju kupone po poslovnicama.

Necu vise, neka djeca placaju 20-ak KM mjesecno, a studentici 50 KM godisnje... jos da hoce svi zavrsiti koji ce ih koristiti... blago ce nam biti.
minjonja

#820 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by minjonja »

*mima* wrote:50 km godisnja karta......jesu li sad studenti konacno sretni i zadovoljni?
sretna sam sto necu morati davati 400KM godisnje i sto je svileni ispunio obecanje. da se nije ovolika frka digla, on bi dao obecanje, dobio bodove kod odredjenih ljudi i njihov glas na izborima, mada nista ne bi ni uradio.

al sto se tice studiranja, preocigledne korupcije, stela, ukidanje rokova, razlicita pravila o prenosenju ispita na istom univerzitetu gdje jedni imaju vece privilegije od drugih, eh tu ima jos posla...
*mima*

#821 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by *mima* »

Ma svileni je legnda....hajmo ga uokvirit.
amrica

#822 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by amrica »

minjonja wrote:
*mima* wrote:50 km godisnja karta......jesu li sad studenti konacno sretni i zadovoljni?
sretna sam sto necu morati davati 400KM godisnje i sto je svileni ispunio obecanje. da se nije ovolika frka digla, on bi dao obecanje, dobio bodove kod odredjenih ljudi i njihov glas na izborima, mada nista ne bi ni uradio.

al sto se tice studiranja, preocigledne korupcije, stela, ukidanje rokova, razlicita pravila o prenosenju ispita na istom univerzitetu gdje jedni imaju vece privilegije od drugih, eh tu ima jos posla...
A kad ce demonstracije zbog ovoga ? :zzzz:
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#823 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by ladyblue18 »

Sto ste trazili dobili ste.
Posto je tema vec pocela ici u drugom smjeru, hvala na paznji, nema vise potrebe za temom.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#824 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by ladyblue18 »

Studenti Sarajevskog univerziteta moći će se od maja voziti javnim gradskim prijevozom uz godišnju studentsku kartu koja će koštati 50 KM. Tim Studentskog parlamenta već je osmislio kako će izgledati karte, a izdavanje bi trebalo početi u utorak na prodajnom mjestu Ćumurija u terminu od sedam do 15 sati.

- Za dobivanje karte studenti trebaju pripremiti kopiju prve stranice indeksa, sliku te uplatnicu iz banke ili GRAS-a da su uplatili 50 KM - rekao nam je Adnan Bajrić, predsjednik Studentskog parlamenta.
Locked