Nije lako biti zena
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
-
encian
neki dan moj dragi i ja sa medjunarodnim parom: ruskinja i marokanac. ona promijenila fakultet i licni opis, ali ne svidja joj se novi fakultet nikako. pa pitam
"sto bona ne nastavis ono sto volis" kaze
"moj moj kaze da se to ne isplati" (iako se jos nisu vjencali ni na koji nacin, zove ga muzem),
"ali ne svidja ti se ekonomija, sto si to izabrala"
"zato sto mi je tako muz rekao".
ma ne usudjujem se da komentarisem, ali ... ko ovako voli? meni usi bride od ovakvih gluposti.
"sto bona ne nastavis ono sto volis" kaze
"moj moj kaze da se to ne isplati" (iako se jos nisu vjencali ni na koji nacin, zove ga muzem),
"ali ne svidja ti se ekonomija, sto si to izabrala"
"zato sto mi je tako muz rekao".
ma ne usudjujem se da komentarisem, ali ... ko ovako voli? meni usi bride od ovakvih gluposti.
-
be highirly
'mojgrad' (citat): koje ce reci sta trazi/zeli/ocekuje/prizeljkuje/voli kod zena ?????
da bude insan
da bude insan
- ja_cura_
vala lako je biti zena... malo se vadis na ono "slabiji spol" i hajde!
jedino sto je tesko, mada ce one hrabre reci da nije problem, ono sto mene u stvari i plasi, je i sama pomisao na porod sutra. eh, samo zbog toga bih volila da nisam pripadnica tog spola koji radja... ali hajd, mnoge su radjale i prije, pa ce i poslije mene!
jedino sto je tesko, mada ce one hrabre reci da nije problem, ono sto mene u stvari i plasi, je i sama pomisao na porod sutra. eh, samo zbog toga bih volila da nisam pripadnica tog spola koji radja... ali hajd, mnoge su radjale i prije, pa ce i poslije mene!
-
rashid
#57 Re: Nije lako biti zena
Ja i moj BMW se to nismo nikad pitali...mojgrad wrote:Nije lako biti zena, bilo gdje na svijetu.
Pametna, lijepa i ambiciozna.
Druge zene te mrze.
Muskarci te se plase.
Lijene misle da ces im uzeti radno mjesto.
Ako imas para - ili si sponzorusa ili si svalerka.
Ako sama zaradjujes - glupa si.
Ako puno trosis - rasipnica si.
Ako imas dugacak jezik - kucka si.
Ako se dotjerujes - imas nekog drugog.
Ako se ne dotjerujes - zamijenice te drugom koja se dotjeruje.
Ako imas muske prijatelje - ili su ti momci ili ljubavnici.
Ako si neudata - nesto ti fali.
Ako si udata - budala si.
Ako si ipak udata - zasto nemas karijeru?
Ako imas karijeru - zasto nisi udata?
Kad se udas - kad ces da rodis?
Kad rodis - kad ces da rodis drugo dijete?
Kad rodis dvoje - ti nista ne radis? Pa zar nisi imala nekakvu karijeru?
Ipak, u ovom surovom svijetu ne bih se mijenjala s muskarcima!
-
obuca
ja_cura_ wrote:vala lako je biti zena... malo se vadis na ono "slabiji spol" i hajde!![]()
-
mojgrad
Ajoj ovog servera danas, ispisah citavu pricu i nestade mi postSunii wrote:ja sto te napadose!!!cccc, pusti bona ove soviniste sto se upale cim im dirnes u "muskost"![]()
![]()
Da oni Sunii imaju 'muskosti' u sebi (sada ocekujem rafalnu paljbu radi ove izjave
A sto se tice ove teme mogu jos ovo reci. S ovim jaka mislim emotivno a ne fizicki. Dosta puta sam upoznala uspjesne muskarce koji su vrlo dobri u svom poslu, imaju status u firmi, od strane prijatelja ali kad dodje do emotivnog tu se pokazu vrlo nesigurnim. Ne kazem, ne moze se u svim aspektima zivota biti uspjesan ali zasto isti takvi ne porade malo na tom pitanju? Vec ignorisu cak sta vise se duboko uvrijede kada im kazes istinu. Je li to stvar ega ili neceg drugog?
To da zenama nije lako u zivotu, zavisi od toga kojom sredinom je okruzena. Kakav mentalitet vlada. Mene jako nervira kada vidim da ljudi 'uspjeh u zivotu' mjere time koliko imas djece ili koliko godina braka. A niko ne vidi drugu stranu medalje te single djevojke/momka (jer ima i njih). Ne, drustvo ti 'nabija' raznorazne zahtjeve kako ces zivjeti i sta trebas sve postici, jer u suprotnom nisi uspjesan..Ovo je samo jedan primjer.
Imati svoje Ja se ne odnosi samo na relacije musko-zensko, nego ima uticaj i na prijateljske relacije, rodbinske, poslovne itd.
- anais_nin
mozda razlog sto se suvise ljudi ne javlja ozbiljno na tvoju temu je cinjenica da svoje stavove a i sebe predstavljas veoma agresivno....a za mene to nema ama bas nikakve veze ni sa samosvjesnoscu, ni sa "jacinom" zene, a ni sa "uspjehom" iste....
Nemam odgovora na tvoju temu jer sebe ne gledam tako....nit sam zrtva, nit mi "nije lako", nit dozvoljavam da me ko maltretira zbog toga sto sam zena....Da li jos uvijek ima stvari u kojima ces dobiti drugaciji tretman ili ce ti se drugacije desiti zbog toga sto si zena? Naravno....Pitanje je percepcije...Ja ih ne vidim ni kao lake ni kao teske, nego jednostavno kao takve kakve su....
Uz to ne vidim sebe ni kao jaku ni kao uspjesnu zenu, nego jednostavno kao ZADOVOLJNU zenu...zadovoljna sam sobom, svojim okruzenjem, ljudima koje volim i koji me vole, svojim interesovanjima, zanimanja, kao i strukom....sve ostalo su usponi i padovi, nema konstante.....
Takodje ne grupisem sve muskarce zajedno....odvajam ljude u glavi po tome kako me tretiraju....sta muskarci zele? Mislim da na to niko ne moze odgovoriti...sta specifican muskarac zeli, to se vjerovatno jako brzo moze upratiti.....Isto kao sto dinamiku izmedju 2 ljudi, stvara 2 ljudi....Za svaki odnos koji zavrsi preuzimam svoj dio odgovornosti za njegov zavrsetak....Nisam nikad razmisljala da neko nije mogao da se nosi s nekom "tezinom" koju ja donosim vezi, moja konta je uvijek bila "nismo se nasli"....Jer po nekoj mojoj logici kad ima dovoljno ljubavi, kad se dvoje ljudi medjusobno prihvate, postuju i razumiju, sve te stvari se prebrode ZAJEDNO....
I isto tako nije svaki poklopac za svaku serpu....kao sto mene privlace odredjene karakteristike u muskarcu zasto je lose ako neki muskarac zeli pored sebe zenu kraj koje ce se osjecati "adekvatan" ili zeljen i potreban? To je po meni sasvim ljudski i sasvim fer....Pa cak i ako je taj njegov san da mu zena bude domacica, radja djecu i pite pravi.....Moja samosvjesnost ne osporava i ne omalovazava tudje zelje i potrebe....nego mi jednostavno govori da nisam ono sto taj muskarac zeli, sto se na kraju prevede u to da nije ni on ono sto meni treba u zivotu

Nemam odgovora na tvoju temu jer sebe ne gledam tako....nit sam zrtva, nit mi "nije lako", nit dozvoljavam da me ko maltretira zbog toga sto sam zena....Da li jos uvijek ima stvari u kojima ces dobiti drugaciji tretman ili ce ti se drugacije desiti zbog toga sto si zena? Naravno....Pitanje je percepcije...Ja ih ne vidim ni kao lake ni kao teske, nego jednostavno kao takve kakve su....
Uz to ne vidim sebe ni kao jaku ni kao uspjesnu zenu, nego jednostavno kao ZADOVOLJNU zenu...zadovoljna sam sobom, svojim okruzenjem, ljudima koje volim i koji me vole, svojim interesovanjima, zanimanja, kao i strukom....sve ostalo su usponi i padovi, nema konstante.....
Takodje ne grupisem sve muskarce zajedno....odvajam ljude u glavi po tome kako me tretiraju....sta muskarci zele? Mislim da na to niko ne moze odgovoriti...sta specifican muskarac zeli, to se vjerovatno jako brzo moze upratiti.....Isto kao sto dinamiku izmedju 2 ljudi, stvara 2 ljudi....Za svaki odnos koji zavrsi preuzimam svoj dio odgovornosti za njegov zavrsetak....Nisam nikad razmisljala da neko nije mogao da se nosi s nekom "tezinom" koju ja donosim vezi, moja konta je uvijek bila "nismo se nasli"....Jer po nekoj mojoj logici kad ima dovoljno ljubavi, kad se dvoje ljudi medjusobno prihvate, postuju i razumiju, sve te stvari se prebrode ZAJEDNO....
I isto tako nije svaki poklopac za svaku serpu....kao sto mene privlace odredjene karakteristike u muskarcu zasto je lose ako neki muskarac zeli pored sebe zenu kraj koje ce se osjecati "adekvatan" ili zeljen i potreban? To je po meni sasvim ljudski i sasvim fer....Pa cak i ako je taj njegov san da mu zena bude domacica, radja djecu i pite pravi.....Moja samosvjesnost ne osporava i ne omalovazava tudje zelje i potrebe....nego mi jednostavno govori da nisam ono sto taj muskarac zeli, sto se na kraju prevede u to da nije ni on ono sto meni treba u zivotu
- anais_nin
stripiii wrote:Moj san jos nije ispunjen...anais_nin wrote:Pa cak i ako je taj njegov san da mu zena bude domacica, radja djecu i palacinke pravi.....
sanjaj, sanjaj, snivaj palacinke....
- stripiii
anais_nin wrote:stripiii wrote:Moj san jos nije ispunjen...anais_nin wrote:Pa cak i ako je taj njegov san da mu zena bude domacica, radja djecu i palacinke pravi.....
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
sanjaj, sanjaj, snivaj palacinke....pa ce te stici i na javi
- danas
ha japitt wrote:lanac od kuhinje do spavace......nista visedanas wrote:zato su kod nas u plemenu sve pregnant, barefoot and chained to the stovepitt wrote:gdje ces joj ba vjerovati sa tavom u ruci:D
![]()
:D
-
Sunii
ja fakat ne znam zasto muskarci bjeze od ozbiljnih razgovora na racun ove i slicnih tema. nisam feministkinja. nit sam jaka ni slaba, nisam karijeristkinja, jedna sam sasvim obicna zena, domacica.to je zivot koji mi se svidja, i ne zalim ni za cim. ja licno preferiram da je muskarac uvijek iznad zene i ne bjezim od toga. sto bi nas narod rekao :"nek se zna ko je musko", ali me isto tako iznervira neozbiljnost i sprdnja sa zeninim dijelom obaveza, i onoga sto one postignu u zivotu.
-
FFK as Lucy01
Ma gdje je lako....moj pogled'o ovaj glupi film "Death proof" i odma hoce da ja naucim ovo
http://www.youtube.com/watch?v=_7befGm81yM
...ma rek'o, nemoj....de ti nauci pa meni jedan lap-dance....kaze on "de"
....e yebiga ako ti s njima mozes pobjedit

...ma rek'o, nemoj....de ti nauci pa meni jedan lap-dance....kaze on "de"
- anais_nin
film je dibidus glup, ali sto jest jest dobri su i ona i njeno jaLucy01 wrote:Ma gdje je lako....moj pogled'o ovaj glupi film "Death proof" i odma hoce da ja naucim ovo
...ma rek'o, nemoj....de ti nauci pa meni jedan lap-dance....kaze on "de"....e yebiga ako ti s njima mozes pobjedit
![]()
p.s. i kakav je bio lap dance?
-
mojgrad
Ne bih da mijesate pojam iskrenost/direktnost sa agresivnoscu. Opet se dokazuje da zene koje jasno i glasno kazu sto misle, drugi ih gledaju kao feniminstkinje/agresivne/prepotentne/nafurane i sta ti ja znam sta sve ne..anais_nin wrote:mozda razlog sto se suvise ljudi ne javlja ozbiljno na tvoju temu je cinjenica da svoje stavove a i sebe predstavljas veoma agresivno....a za mene to nema ama bas nikakve veze ni sa samosvjesnoscu, ni sa "jacinom" zene, a ni sa "uspjehom" iste....
To kako koja zeli da zivi, radja djecu ili pravi pite njihova licna stvar. Ja pricam o tome sta nam drustvo 'namece'. Eh tesko je tesko promijeniti mentalitet.
-
mojgrad
Ne dao bog da promijene pelene djetetu, ili pomognu oko rucka bilo ceka od kucnih poslova jer hej nemoj bit papucar to 'MUSKI' ne rade..Bolje otic u kafanu i zapit se sa jaranima (koji ti onda sutra okrenu ledja kad ti je navise potrebna njihova podrska). Mentalitet.. primitivnost misljenja.. tesko je to objasniti a posebno promijeniti.Sunii wrote:ja fakat ne znam zasto muskarci bjeze od ozbiljnih razgovora na racun ove i slicnih tema. nisam feministkinja. nit sam jaka ni slaba, nisam karijeristkinja, jedna sam sasvim obicna zena, domacica.to je zivot koji mi se svidja, i ne zalim ni za cim. ja licno preferiram da je muskarac uvijek iznad zene i ne bjezim od toga. sto bi nas narod rekao :"nek se zna ko je musko", ali me isto tako iznervira neozbiljnost i sprdnja sa zeninim dijelom obaveza, i onoga sto one postignu u zivotu.
Da ne bi doslo opet do zabune, ne generalizujem ali htjeli mi to prihvatiti ili ne cinjenica je da sigurno vise od 80% slucajeva tako. Jednostavno se vecina njih ne moze oteti uticaju okoline. I onda dolazi momenat kada odlucujes ili si pod uticajem takvih ili imas svoje principe i boli te briga sta drugi misle..
- anais_nin
@mojgrad, ne zamjeri, ali agresivnost je pitanje percepcije....ja tih samo rekoh kako djeluju tvoji postovi i kako izgledaju (meni kao zeni) kad ih citam....mojgrad wrote: Ne bih da mijesate pojam iskrenost/direktnost sa agresivnoscu. Opet se dokazuje da zene koje jasno i glasno kazu sto misle, drugi ih gledaju kao feniminstkinje/agresivne/prepotentne/nafurane i sta ti ja znam sta sve ne..
To kako koja zeli da zivi, radja djecu ili pravi pite njihova licna stvar. Ja pricam o tome sta nam drustvo 'namece'. Eh tesko je tesko promijeniti mentalitet.
Pojam feministkinje ne smatram uvredom....Kao sto ne smatram ni pojam domacice....Ako cemo o tome sta se namece, ja bih rekla da u ovaj nas danasnji vakat zene su same sebi najgori neprijatelji....Da, kroz istoriju u predominantno patrijarhalnim drustvima bilo nam je i ovako i onako....U danasnjem drustvu jednaku kolicinu ugnjetavanja nad zenama vrse druge zene....Zato sto je danas cool i moderno biti zajebana, biti jezikara, ici na posao, gonjati karijeru itd itd....
Vidis moj neki pojam dobro izbalansiranog drustva se zasniva na "opcijama", mogucnostima, dopustanju izbora.....Ako neka zena bira za sebe da aktivira taj neki svoj agresivni dio, posebno recimo na radnom mjestu, u utrci sa muskim kolegama, to je njena stvar....To kako ona shvata i dozivljava sebe kao zenu, i kojim oruzjem ce se sluziti da postigne zacrtani cilj je njena stvar....
Ono sto mi smeta i sto mi je jako tesko stvariti je kada "emancipovane" zene namecu tu emancipovanost drugim zenama.....Mozda ja ne zelim da budem prodorna i zajebana....mozda ja imam svoje nacine postizanja ciljeva, i mozda se osjecam jako ugodno u svojoj ulozi zene, za koju ce neko drugi otvoriti vrata, pridrzati stolicu, donijeti cvijet....Isto tako dosta zena i pored silnih opcija ODLUCUJU da zele ostati kuci, posvetiti se familiji, RADITI u tom okruzenju....Ja domacice smatram i uvijek sam smatrala radnim zenama....Isto tako postujem odluku zena koje ne zele da se vrate na posao nakon rodjenja dijeteta.....Svi mi imamo svoje zelje, prioritete, shvatanja onog sto ce nas uciniti sretnim....Zar je njihova emancipacija manja zbog toga? Ili je njihov nedostatak zelje za karijerom automatski drustveno nametnut?
A posebno mi smeta prozivanje muskaraca....Da, naravno da postoji odredjeni broj sovinista...Da, naravno da postoji jedan broj nesigurnih muskaraca....Da, naravno da postoji odredjeni broj muskaraca koji nemaju postovanja ni prema sebi, a kamoli prema zenama....Pa sta? Postoje i zene slicnog kalibra.....Moja percepcija muskaraca je obojena mojom slikom muskaraca koji me okruzuju, i njihovim odnosom prema meni. Dobih uglavnom postovanje i ljubav, kako od onih najblizih kao sto su tata i brat, tako i od prijatelja, kolega, momaka, pa cak i postara, lokalnog mesara itd itd.....
Znas kome je gadno? Tesko je onoj djevojcici koju je neko prisilio da se prostituise....Tesko je onoj majci koja se danas pita kako ce nahraniti svoju djecu....Tesko je onoj zeni koju muz svako malo premlati....Tesko je onoj zeni u odredjenim kulturama gdje je jos uvijek tretiraju kao stvar (samo sto u takvim kulturama obicno ide ruku pod ruku opste ugnjevatanje stanovnista pa ne bih o tome da pocinjem)....Njima je tesko....