"NIJE BILO ALTERNATIVE REFERENDUMU O NEZAVISNOSTI BiH !

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
User avatar
Fair Life
Posts: 14269
Joined: 02/03/2004 00:00

"NIJE BILO ALTERNATIVE REFERENDUMU O NEZAVISNOSTI BiH !

Post by Fair Life » 30/06/2007 07:54

Image
[url=http://gusic.tripod.com/intervju_roko_markovina.htm]Prof. dr. ROKO MARKOVINA,
preddejtonski poslanik/zastupnik
SDP-a u Skupštini R BiH, trenutno
sveučilišni profesor u Splitu:


"NIJE BILO ALTERNATIVE REFERENDUMU O NEZAVISNOSTI BiH !"[/url]


User avatar
suncokret13
Posts: 1255
Joined: 11/09/2006 00:17
Location: par stanica od kuce
Contact:

Post by suncokret13 » 30/06/2007 18:49

.........Primjera radi, Ejub Ganić je bio delegat SDPBiH na 14. kongresu, a našao se na listi SDA... ili, zar je moguće da regularnim izborima u Titovom Drvaru na izborima pobijedi Franjo Boras (HDZ) iz Mostara, za kojega ja, kao mostarac i «raja» nisam ni znao da postoji........

User avatar
suncokret13
Posts: 1255
Joined: 11/09/2006 00:17
Location: par stanica od kuce
Contact:

Post by suncokret13 » 30/06/2007 18:53

........JNA u BiH, koji to žele, sve sigurnosne i materijalne garancije kako bi se stvorili preduvjeti da tadašnja JNA u Bosni, pod njegovim zapovjedništvom, postane regularna Armija BiH sa svim oruđima i oružjima ( kojoj su se, kasnije, kad je već «puklo», priključili neki visoki časnici JNA). To smo predlagali rah. Aliji Izetbegoviću, što je on glatko odbio, vjerujući valjda da će novac dobijen od «islamskih zemalja», a i njihovi dragovoljci, kasnije nazvani «mudžahedini», biti dostatni da se barem dio Bosne, uz njihovu pomoć, oslobodi i tako stvori, ako ništa drugo, barem «treći entitet», a što je «Daytonskim bezrazumom» konačno otpalo kao mogućnost. Prilog ovoj mojoj tezi su i transparenti i grafiti, koji su se tih dana javljali po Sarajevu i Zenici tipa «Potpiši Alija, pa nek' je k'o avlija», a koji su time podržavali Alijin potpis u Daytonu, naivnog uvjerenja da bi se mogao dobiti i taj
«treći entitet», do rata najmnogoljudnijeg naroda u BiH......

User avatar
suncokret13
Posts: 1255
Joined: 11/09/2006 00:17
Location: par stanica od kuce
Contact:

Post by suncokret13 » 30/06/2007 19:01

Dakle, trebalo je sjedati za stol, ali nije trebalo popuštati. Ni u kojem slučaju. Tu je neodlučnost i nedosljednost rah.
Alije Izetbegovića došla do punog izražaja. Po mojem sudu nisu najveći krivci za exodus i najveća stradanja muslimanskog naroda ( pa i mene i moje obitelji i svih onih sličnih meni, napokon) ni Boban, ni Karadžić, ni moćni nečasni svijet...već rah. Alija Izetbegović ( okružen ljudima nedoraslim povijesnom trenutku, osim Harisa Silajdžića, kojega i nije slušao i koji ga je, kasnije napustio osnovavši novu Stranku za BiH) i SDA i njihova «politika – bez politike». Da je, kojim slučajem, pozvao na suradnju pri odlukama upravo Harisa Silajdžića, Nijaza Durakovića i neke sarajevske intelektualce, umjesto svojih «sitnih igrača» te vrha MBO (Adila Zulfikarpašića i Muhameda Filipovića) i Rasima Kadića, koji je tu zaista bio marginalac; ili pak da je u presudnim trenucima znao prepoznati istinske bosanske domoljube, bilo koje «fele»- ali građanski nastrojene i angažirati ih u konačnim pregovorima, čini mi se da bi se sve drukčije odvijalo, a i skinuo bi veliki dio odgovornosti sa sebe i
svoje stranke SDA.......Ja novi (i konačni) ustroj RBiH vidim ovako:
..................6.Međunarodno – pravni subjektivitet Republike BiH treba biti određen Ustavom, u kojemu trebaju biti točno određene ovlasti i garancija prava kantona (županija). Međutim, temeljne postavke moraju biti:
- RBiH je građanska i sekularna država, zasnovana na višestranačkoj parlamentarnoj demokraciji,
- RBiH je suverena i nezavisna država u međunarodno priznatim granicama, koje su nepovrjedive,
- izvršna vlast treba biti zasnovana po principu parlamentarnog, a ne predsjedničkog sustava,
- suverenost pripada građanima-državljanima RBiH, pripadnicima svih naroda i narodnosti, koji su suvereni i jednakopravni na čitavoj teritoriji RBiH,
- suverenost i jednakopravnost zagarantirani su Ustavom, putem paritetne nacionalne zastupljenosti u izvršnim i pravosudnim organima na razini RBiH, te načelima proporcionalnosti i općeg dogovora (koncenzusa),
- na čitavom području BiH garantiraju se sva građanska, nacionalna i vjerska prava, utvrđena međunarodnim pravom,
- zajamčena je sloboda svih oblika vlasništva i nesmetan protok ljudi, roba, informacija i kapitala.

User avatar
GandalfSivi
Posts: 9398
Joined: 09/09/2006 00:38
Been thanked: 11 times
Contact:

Post by GandalfSivi » 30/06/2007 19:12

Dobar lik, pametno prica...

zavrzlama
Posts: 9131
Joined: 15/01/2006 18:35
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post by zavrzlama » 30/06/2007 19:13

Svi imaju pravo na Bosnu
davorsavic

08.06.2007 23:00

Gospodine Filipoviću, mnogo Vas cijenim kao jednog intelektualca, po mome mišljenju jednog od najvećih u Bosni i Hercegovini u posljednjih 50 godina, ako ne i više.

Ipak, ova zadnja kolumna koju ste napisali po mome mišljenju ima jedan veliki nedostatak ili pogrešno tumačenje.

Napisali ste da je jedan od uzroka rata i propalog referenduma bila srpska povezanost sa Srbijom. Mi Srbi smo bojkotovali referendum jer smo znali da će glasovi Bošnjaka i Hrvata dobiti potrebnu većinu, zato što ste brojniji narod. Vi, kao naši sugrađani, trebalo je da znate da ako jedan dio Bosanaca, jedan veliki dio nije bio za, tu nešto onda ne valja.

Poslije toga referenduma mi Srbi iz Bosne prestali smo biti Bosanci i dio Bosne, jer nas je Bosna sama ignorisala i jer se jedan većinski narod Bošnjaci razglasio nosiocem države Bosne i pravim Bosancima, mada smo i mi bili ovdje mnogo prije.

To je išlo na ruku Miloševiću i njegovim slugama da nas iskoristi, a nije mu bilo teško jer su nas braća Bosanci (Bošnjaci, Hrvati) ignorisali u jednom važnom pitanju. Naravno, tako bi bilo i kod ostalih pitanja kad bi trebalo donositi odluke, opet bi većinski prevladali.
Zato savjetujem Bošnjacima da oni nisu jedini Bosanci i da nemaju samo oni pravo na Bosnu i neka shvate da Bosanac znači i Srbin i Hrvat i Bošnjak. Kad se politički bilo koji političar odlučuje, on se mora zamisliti kao Bosanac i šta ide u korist države i njenih građana. Isto važi i kad se glasa. Glasajte kao razumni Bosanci, a ne kao Bošnjaci ili Hrvati ili Srbi. E, kad dođemo do te pameti, Bosna će uspjeti i to je jedino pravo rješenje za građane.
[email protected]


interesantno razmisljanje.. :)

Nezna se dali bi kakio ili piskio...sad je Bosanac sad nije.... :D

User avatar
Bosanac_21
Posts: 1313
Joined: 07/05/2005 04:56
Location: Bosanski Novi

Post by Bosanac_21 » 30/06/2007 19:36

zavrzlama wrote:i neka shvate da Bosanac znači i Srbin i Hrvat i Bošnjak.

To su Bosanci uvijek i govorili ali drugi su vise zeljeli da su samo Srbi ili Hrvati :x
Sto se tice referenduma, nisu Srbe izdali Bosnjaci i Hrvati, Srbi su se izmakeli
misleci da su oni vecina u BiH i da zbirom glasova Hrvata i Bosnjaka nece se
moci preci polovina - a ono bi vise od polovine. Bosnjaci nisu trazili i glasali
za etnicku samo svoju BiH, vec su Srbi zeljeli da stvore "Veliku Srbiju" od
Bosne, ne podje za rukom, zato onda: ubijaj, rusi, pali, siluj, progoni, mobilisi,
u logore, ................. - taj ponos je danasnja rs :x :(

kucuk
Posts: 243
Joined: 31/03/2007 20:50

Post by kucuk » 30/06/2007 19:54

U ovom tekstu imaju samo dvije stavke koje se po onome koliko ja znam ne uklapaju vremenski u tadasnja zbivanja. Inace profesor je dao realnu sliku tog vremena..

Prvo: pokusaj, ideja da tadasnja Sarajevska armijska oblast preraste u Armiju BIH je bila dobra, ali je u tom vremenu o kojem profesor govori bila nemoguca i nerealna. JNA ( aktivni i rezervni sastav)je vec bila ociscena od Hrvata i Bosnjaka a i Kukanjac to sigurno tad ne bi prihvatio jer je on provodio naredbe iz Beograda.

Drugo: parola ”uzmi je Alija da je ko avlija”, ako se ja dobro sjecam se pojavila 93.godine i mislim da se odnosila na zasebnu drzavu a ne na ovu Dejtonsku.

Kako se stvari razvijaju izgleda da ce ponovo postati aktuelna.

User avatar
sekiracija
Posts: 1008
Joined: 07/06/2003 00:00

Post by sekiracija » 30/06/2007 20:16

Cini mi se da su sva ova piskaranja i price,pa dolazile one od profesora ili srednjoskolaca ,jednostavno naprdivanje.
Dok se oni koji se nesta pitaju bave kako ce sto vise nekretnina stavit na svoje ime u gruntovnim ili ti katastarskim knjigama,dok njihova djeca uzivaju luksuz svjetskih metropola,dok je PRAVNA DRZAVA samo misaona imenica vi gubite dragocijeno vrijeme vaseg zivota naprdujuci na toj trosnoj stolici predratne proizvodnje.

User avatar
kustah
Posts: 527
Joined: 10/03/2007 16:14

Post by kustah » 30/06/2007 20:35

sekiracija wrote:Cini mi se da su sva ova piskaranja i price,pa dolazile one od profesora ili srednjoskolaca ,jednostavno naprdivanje.
Dok se oni koji se nesta pitaju bave kako ce sto vise nekretnina stavit na svoje ime u gruntovnim ili ti katastarskim knjigama,dok njihova djeca uzivaju luksuz svjetskih metropola,dok je PRAVNA DRZAVA samo misaona imenica vi gubite dragocijeno vrijeme vaseg zivota naprdujuci na toj trosnoj stolici predratne proizvodnje.


Osim sto ovaj tvoj komentar nema nikakve veze sa temom, NE bi trebalo da te SEKIRA kako ko provodi svoje vrijeme,rekao bih da si teski licemjer.

Ispod tvoga nika moze se vidjeti broj komentara i koliko ti provodis vremena na forumu. Mora biti da ti ne odgovara ideologija od koje je satkana ova storija.
Last edited by kustah on 30/06/2007 20:57, edited 1 time in total.

zzzzz
Posts: 2055
Joined: 27/05/2004 22:30

Post by zzzzz » 30/06/2007 20:47

Diskutabilna je trvdnja profesora kako bi Armija BiH u roku dva - tri mjeseca oslobodila BiH.

Mislim da je previdio neke stvari iz tog perioda, prije svega stav Franje Tudjmana i Hrvatske, a znamo da je Tudjman predlagao Milosevicu da potpisu sporazum bez Izedbegovica. Ne zaboravimo da je i Istocna Slavonija i nakon Oluje jos uvijek bila u Milosevicevim rukama (ne bez razloga)

Pitanje je kako bi sve to izgledalo bez naklonosti Vasingtona i interesa Hrvatske.

Po meni je najbolje rjesenje za BiH bilo da se Vasingtonski sporazum prenio i na ostatak teritorije BiH (Ivo Komsic je trazio od Izedbegovica da se zauzme za takvo rjesenje) , samo sam siguran, da se takva ideja iznijela u ono vrijeme, da bi Tudjmanova politika, pravdajuci se strahom od nove Jugoslavije, srusila tada klimavi sporazum izmedju Bosnjaka i Hrvata i stvari bi se opet vratile na pocetak.

A danas se HDZ zali kako su Hrvati u BiH najgore prosli....

User avatar
sekiracija
Posts: 1008
Joined: 07/06/2003 00:00

Post by sekiracija » 30/06/2007 20:57

Ispod tvoga nika moze se vidjeti broj komentara i koliko ti provodis vremena na forumu. Mora biti da ti ne odgovara ideologija od koje je satkana ova storija.[/quote]

A dali vi mozete ispod moga nika vidjeti da ja pisem iz Holandije,da nisam ratovao ni za ciju ideologiju i na kakvoj ja stolici sjedim :D

User avatar
sekiracija
Posts: 1008
Joined: 07/06/2003 00:00

Post by sekiracija » 30/06/2007 20:57

Ispod tvoga nika moze se vidjeti broj komentara i koliko ti provodis vremena na forumu. Mora biti da ti ne odgovara ideologija od koje je satkana ova storija.[/quote]

A dali vi mozete ispod moga nika vidjeti da ja pisem iz Holandije,da nisam ratovao ni za ciju ideologiju i na kakvoj ja stolici sjedim :D

User avatar
aNTropocentrio
Posts: 1055
Joined: 01/07/2006 12:05
Location: zapadni krak Mliječnog puta

Post by aNTropocentrio » 01/07/2007 23:18

Ja sam baš nešto razmišljao o ovom referendumu. I ptice na grani su mogle pretpostaviti da će doći do rata u slučaju otcijepljenja BiH.
Je li vrijedilo svih tih života i patnje ovo što sada imamo? Da li je možda bilo pametnije sačekati neki povoljniji trenutak za otcijepljenje?

User avatar
cyprus
Posts: 37805
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna
Has thanked: 5 times
Been thanked: 12 times

Post by cyprus » 01/07/2007 23:55

Ja nešto kontam: što mi nismo išli na nezavisnost u isto vrijeme kad ih Hrvatska, Slovenija i ostatak Jugoslavije. Tad bi JNA teško ratovala na 3-4 fronta, a i preduhitrili bi RS u njenom osnivanju ili bi bar smanjili njenu superiornost u vojnom pogledu na početku rata. Dakle, moje mišljenje je da smo mi zakasnili sa referendumom, a ne uranili.

User avatar
Fair Life
Posts: 14269
Joined: 02/03/2004 00:00

Post by Fair Life » 02/07/2007 00:28

Marco-x wrote:
cyprus wrote:Ja nešto kontam: što mi nismo išli na nezavisnost u isto vrijeme
kad ih Hrvatska, Slovenija i ostatak Jugoslavije. Tad bi JNA teško ratovala na 3-4 fronta, a i preduhitrili bi
RS u njenom osnivanju ili bi bar smanjili njenu superiornost u vojnom pogledu na početku rata.
Dakle, moje mišljenje je da smo mi zakasnili sa referendumom, a ne uranili.

Dobro ti razmišljaš. 8-)

Zaboravljate da JNA nije bila agresor u BiH !?

- "JNA nije agresor u BiH" (I.A., April 1992, izjavljuje upravo nakon sto
je Predsjednik SAD-a ultimativno zatrazio povlacenje srpskog agresora, kad
je JNA zauzela repetitor, blokirala mnoga industrijska postrojenja i
prometnice);

User avatar
aNTropocentrio
Posts: 1055
Joined: 01/07/2006 12:05
Location: zapadni krak Mliječnog puta

Post by aNTropocentrio » 02/07/2007 02:13

cyprus wrote:Ja nešto kontam: što mi nismo išli na nezavisnost u isto vrijeme kad ih Hrvatska, Slovenija i ostatak Jugoslavije. Tad bi JNA teško ratovala na 3-4 fronta, a i preduhitrili bi RS u njenom osnivanju ili bi bar smanjili njenu superiornost u vojnom pogledu na početku rata. Dakle, moje mišljenje je da smo mi zakasnili sa referendumom, a ne uranili.


Vjerovatno bi bilo manje žrtava, ali ipak bi ih bilo.

User avatar
suncokret13
Posts: 1255
Joined: 11/09/2006 00:17
Location: par stanica od kuce
Contact:

Post by suncokret13 » 02/07/2007 14:52

Fair Life wrote:
Marco-x wrote:
cyprus wrote:Ja nešto kontam: što mi nismo išli na nezavisnost u isto vrijeme
kad ih Hrvatska, Slovenija i ostatak Jugoslavije. Tad bi JNA teško ratovala na 3-4 fronta, a i preduhitrili bi
RS u njenom osnivanju ili bi bar smanjili njenu superiornost u vojnom pogledu na početku rata.
Dakle, moje mišljenje je da smo mi zakasnili sa referendumom, a ne uranili.

Dobro ti razmišljaš. 8-)

Zaboravljate da JNA nije bila agresor u BiH !?

- "JNA nije agresor u BiH" (I.A., April 1992, izjavljuje upravo nakon sto
je Predsjednik SAD-a ultimativno zatrazio povlacenje srpskog agresora, kad
je JNA zauzela repetitor, blokirala mnoga industrijska postrojenja i
prometnice);


da a trebalo mu je 5-6 mjeseci da proglasi SDS nesto kao pobunjenicku stranku ili agresorsku..........( negdje u septembru-oktobru 1992)
elem do tada, nas je NASA VLADA BUBALA po Sarajevu 5-6 mjeseci..........
asli je bac'o ture-jazije da dodje do rjesenja...

Post Reply