Nezvanični prijedlog Ustava BiH, vladajuće stranake + MZ!

Da li je ovo još jedan truli kompromis?

Da!
6
32%
Ne!
7
37%
Samo nek se dogovore!
4
21%
Ne znam!
2
11%

Total votes: 19

belfy

Post by belfy »

ma znam da znaci District Columbia, ali ovdje se upravo i tezi odvajanju Sarajeva iz drzave, pa bi mogli reci da bi on prvo kao distrikt pripadao sam sebi, a tek onda drzavi, kao sto je sada Brcko. ali evo, editiracemo gornji post da ne bude zabune...
sveznajuci

Post by sveznajuci »

MuaDib wrote:Ovaj nacrt je predstavio Dragan Čović, nedavno u Mostaru. On kaže da će Distrikt Sarajevo obuhvatati prijeratno područje + Kiseljak i Kreševo, te da će istovremeno biti i glavni grad FBiH.
Dalje Federacija će biti podjeljena na 4 kantona: Unsko-sanski (Bihać), Tuzlansko-posavski (Tuzla), Srednje-bosanski (Zenica) i Hercegovački (Mostar) kanton.
Za Hercegovački će tražiti da se zove Herceg-Bosanski jer će obuhvatati današnji Livanjski, Zapadno-hercegovački i Hrecegovačko-neretvanski kanton. Tako da će Hrvati dobiti jedan većinski kanton, gdje živi 80% bh Hrvata. To je u skladu sa zahtjevima HDZ-a 1990.

Također po ovom prijedlogu doći će do decentralizacije RS na tri Autonomne oblasti: Sjeverna Bosna (Banja Luka), Semberija i Podrinje (Bijeljina) i Istočna Hercegovina ili Zahumlje (Trebinje). Unutar njih će se formirati policijske regije i okružna tužilaštva, imati će Upravno vijeće koje će se baviti razvojem, ekonomijom, komunalnim, socijalnim i ekološkim pitanjima.

Opštine će zadržati sadašnje ovlasti.

Što se tiće Parlamentarne skupštine u Predstavničkom domu će biti zastupljenost ps istemu FBiH 2X27, RS 1X27, DSA po sistemu 4 Bošnjaka, 4 Hrvata i 4 Srbina, iz Brčkog ps istemu 1 Bošnjak, 1 Srbin i 1 Hrvat, na NMO imaju pravo na 4 mjesta. Tako da će svi djelovi BiH biti podjednako zastupljeni. I nema preglasavanja.

Ja sam dobro proanalizirao ovaj Ustav i shavtio sam da su upitanju propali amanmani sa manjim korekcijama, ponuđeni kao novo ustavno uređenje. Malo je promjenjen pristup entitetsko-distriktskom glasanju da se zadovolji Silajdžić, očuvana RS kako bi se Dodik zadovoljio, Hrvati dobili kavzientitet, NMO lažnu ravnopravnost.
Ovaj prijedlog je sranje a ne Ustav, nama uistinu treba građanski ustav, sa manjom etnokratijom, koja će biti demokratskim standardima ograničena. :x
I ja se slazem sa gradjanskim ustavom i principom jedan gradjanin --- jedan glas, ali samo u okviru entiteta. Taj princip nikako ne moze vaziti za cijelu drzavu i to upravo zbog njene multieticnosti. Inace, moglo bi se desiti da nam Bosnjaci biraju Predsednika i delegate u Predstavnickom Domu.
Pitanje:- Zasto su Bosnjaci preglasali Hrvate i nametnuli im Komsica, kao clana Predsednistva iz hrvatskog naroda?
Odgovor:-Zato sto su bili u prilici!
Znaci treba napraviti takav ustav gde nijedan narod nece biti u prilici da namece svoje odluke drugom narodu. Vuk sit i ovce na broju.
MuaDib

Post by MuaDib »

sveznajuci wrote: I ja se slazem sa gradjanskim ustavom i principom jedan gradjanin --- jedan glas, ali samo u okviru entiteta. Taj princip nikako ne moze vaziti za cijelu drzavu i to upravo zbog njene multieticnosti. Inace, moglo bi se desiti da nam Bosnjaci biraju Predsednika i delegate u Predstavnickom Domu.
Pitanje:- Zasto su Bosnjaci preglasali Hrvate i nametnuli im Komsica, kao clana Predsednistva iz hrvatskog naroda?
Znaci treba napraviti takav ustav gde nijedan narod nece biti u prilici da namece svoje odluke drugom narodu. Vuk sit i ovce na broju.
Ja se ne slažem ni sa tvojom idejom, jer je licimjerno tržiti građanski ustav unutar entiteta, a na nivou države etnokratiju. To i jeste problem ove zemlje, što bošnjačke stranke žele dominaciju, uvođenjem građanskog uređenja, a isto to traže i srpski političari da se primjenjuje u RS, a i Hrvati u trećem entitetu. To je obostrana licimjernost. A što se tiće Željka Komšića, ta je tikava odavno ispuhala, jer je on pobjedio u Mostaru, Kiseljaku, Žepću i Jajcu čak. Što znači da je izabran i od strane Hrvata.

Bosni treba građanski ustav, koji će prvenstveno štititi ljudska i građanska prava, konstitutivnost i kolektivna prava, te manjinska prava. A to se ne može postići ni federalizacijom ili konfederalizacijom, ni entitetizacijom, ali ni unitarizacijom. Lično smatram da bi BiH trebala biti podjeljena na 10-15 kantona, čije će ovlasti biti u skladu sa Evropskim principima regionalne autonomije. 8) 8)
DrugaGimnazija

Post by DrugaGimnazija »

sveznajuci wrote: I ja se slazem sa gradjanskim ustavom i principom jedan gradjanin --- jedan glas, ali samo u okviru entiteta. Taj princip nikako ne moze vaziti za cijelu drzavu i to upravo zbog njene multieticnosti. Inace, moglo bi se desiti da nam Bosnjaci biraju Predsednika i delegate u Predstavnickom Domu.
E, pa ne mogu entiteti biti gradjanske drzave, a BiH nefunkcionalna po kljucu. Pogotovo zato sto je BiH etnicki ociscena.
Dakle, ili cemo na svim nivoima imati tro-kljuc ili na svim nivoima gradjansku drzavu.
Post Reply