Neželjena trudnoća i abortus

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

The Realist

#26 Re: Neželjena trudnoća i abortus

Post by The Realist »

corbica wrote:Nisam sigurna da li postoji već ovakva tema, ako da, žao mi je, samo me interesuju neke informacije, i inače mišljenje žena i djevojaka o ovome.

Koji su to netipični znaci trudnoće? Šta ako menga dolazi, međutim ciklus se malo poremetio (umjesto tradicionalnih 26, 27 dana traje po 31, 32 dana) ?
Pomjerena menstruacija je prije radi psihičkih poremećaja, nego radi trudnoće (OVO JE VEZANO ZA OVAJ SLUČAJ, JER JE DJEVOJKA PRESTRAŠENA - I NIJE DIJAGNOZA, SAMO PRETPOSTAVKA)
Zabrinuta sam za prijateljicu koja je posljednji odnos imala prije skoro 3 mjeseca, ali imala je redovitu menstruaciju. Čak je i dobila mengu par sati poslije tog posljednjeg odnosa.
Teoretski je ona mogla postati trudna, no to je teška teorija, koja se svodi na to da spermatozoidi mogu preživjeti i do 7 dana (neko kaže 3-4), a pucanje folikula ne mora biti tačno 14 dana nakon pojave krvanje (žene krvare 14 dana nakon pucanja folikula, ali foliku ne mora puknuti tek 14 dan nakon početka krvarenja, nego može i ranije). No, ovo je stvarno teorija i to "teška" teorija, čisto da se ograde ljekari i da se ne kaže vi ste rekli da ne može, a ono može.
Međutim, prema nekim njenim procjenama boji se da je mogla ostati u drugom stanju. Posljednja menstruacija joj je kasnila 3 dana, i taman kad sam se našla s njom da kupimo taj ''magični'' test za trudnoću, prije odlaska u apoteku bile smo na kafici razmatrajući sve moguće scenarije. I kada je ona otišla do toaleta da piški, vratila se sva ozarena i rekla mi da je dobila mengu. Tu smo odmah odustale od testa i apoteke.
Možeš li mi samo objasniti koje su to njene procjene? Na osnovu čega misli da je trudna, pogotovo što još nije rađala?

Koje su promjene na tijelu, jer samo tako može i posumnjati?
Međutim, nakon toga ona mi opet kaže da ima neke sumnje- stomak joj je kao malo narastao, pogotovo u donjem djelu tijela. Nema povećan apetit niti mučnine, o nesvjesticama da ne pričam. Međutim govori mi da osjeti neki snažan puls na stomaku negdje u području pupka. Čak ima i kao neke grčeve u stomaku koji su jako česti. Žali se i na bolove donjeg dijela stomaka, upoređuje to sa prehladama jajnika koje je znala dobiti sjedeći po betonu ili kad se prehladi.
Ne može se stomak tako rano pojaviti.
Eh sad, problem je taj što su njoj tek 24 godine i nije udata, i da jeste trudna, to bi bila neželjena trudnoća. Do kad je moguće uraditi abortus? Da li je bolje da je ubijedim da ode kod ginekologa na ultrazvučni pregled da se stopostotno utvrdi da li je to tako ili da sada odemo u pohod na apoteku i štapiće?
Ako bi bila trudna, a želi abortirati, mora to uraditi prije desete sedmice trudnoće (ako ljekari budu htjeli, ali nađe se uvijek neko). Poslije desete sedmice mora komisija donijeti odluku za prekid trudnoće, ali u njenom slučaju sumnjam da će donijeti, jer ne postoji nijedan valjan razlog, osim njene nepažnje, te nedostatka želje za djetetom.

I na kraju, čija je ideja bila da se ide na forum i postavljaju pitanja na koja NIKO ne može direktno odgovoriti, umjesto da se ide po test i prvo tako provjeri, a ako se i dalje strahuje, da se ode ginekologu?
jahh

#27 Re: Neželjena trudnoća i abortus

Post by jahh »

Tek 24? Sa koliko vi mislite rađati, 44?
Muzikjunki

#28 Re: Neželjena trudnoća i abortus

Post by Muzikjunki »

MENGA :-)
The Realist

#29 Re: Neželjena trudnoća i abortus

Post by The Realist »

jahh wrote:Tek 24? Sa koliko vi mislite rađati, 44?
Ovo sam i ja primjetio, ali nisam htio komentarisati. Hebote, šta je ovo danas....
Locked