Sve legitimno. Stitimo prirodu i Infrastrukturu.
Pa i prolaz kroz HR nije dzaba.
Nije ali smo itekako u losijem polozaju od njih, kao sto rekoh mozemo im otezati prolaz do dubrovnika do zavrsetka mosta (koji ce skoro sigurno biti gotov 2022) a oni nas daviti tako sto bi morali produziti nam put za evropu cca 1000 kilometara (mogu to sve i taksama na prirodu i kisik kao sto kazes) sta njima znaci otezan prolaz do dubrovnika a sta nama znaci komplet trgovina i transport roba prema EU. ???
Tipicoti wrote: ↑29/06/2020 01:38 Pa dobro mogu oni to, a kome ce onda prodavati Janu vodu i prehrambene proizvode, njihovi trgovacki lanci itd. Puno oni pišaju po BiH a mi im hranimo porodice i jedni smo od najvecih uvoznika robe.
Iskreno receno, to sto oni nama prodavaju to mi mozemo sve sami proizvesti, od vode do supe u vrecici.
Ne znam ko bi bio na kraju donji..
Bosnia an Herzegovina
Main export partners
Germany 14.7%
Croatia 11.8%
Italy 11.1%
Serbia 10%
Slovenia 9%
Austria 8.3%
Main import partners
Germany 11.6%
Italy 11.3%
Serbia 11.1%
Croatia 10.1%
China 6.5%
Slovenia 5%
Russia 4.7%
Turkey 4.2%
Croatia
Main export partners
Italy 13.4%
Germany 12.2%
Slovenia 10.6%
Bosnia and Herzegovina 9.8%
Austria 6.2%
Serbia 4.8%
Main import partners
Germany 15.7%
Italy 12.9%
Slovenia 10.7%
Hungary 7.5%
Austria 7.5%
Hvala puno.Kontam ovaj vikend,lijepo vrijeme doleAjs_Nigrutin wrote: ↑24/02/2021 21:53Drug išao početkom ovog mjeseca, može, normala sve. Kažeš "tranzit" i pićiš.
Ima li se gdje popiti kafa u Neumu? Rade li kafići?
Radi kafic u sklopu onog novog hotela...otvorena bila i terasa...Dzontra_Volta wrote: ↑28/02/2021 09:31Ima li se gdje popiti kafa u Neumu? Rade li kafići?vanjki wrote: ↑24/02/2021 22:01Hvala puno.Kontam ovaj vikend,lijepo vrijeme doleAjs_Nigrutin wrote: ↑24/02/2021 21:53
Drug išao početkom ovog mjeseca, može, normala sve. Kažeš "tranzit" i pićiš.
E hvala jarane, samo kasno si mi odgovorio.Norm wrote: ↑28/02/2021 22:41Radi kafic u sklopu onog novog hotela...otvorena bila i terasa...
Na granici nikakvih problema sem cekanja, otvori prtljaznik i tako to...i to svi, redom... samo kazes tranzit do Neuma, daju ti sat vremena da prodjes bez zaustavljanja i to je to...U Metkovicu imate radove na cesti, naizmjenicno pusta semafor, ceka se 10-tak minuta...
Dzontra_Volta wrote: ↑28/02/2021 22:45
E hvala jarane, samo kasno si mi odgovorio.![]()
Bio, sve to prošao, niko mi nije prtljaznik otvarao, niti me ograničavao vremenom za tranzit.
Zajebao se jedino u povratku, Lidl bio zatvoren, a htio kupiti nekih dzidza-midza. Ujutro kad je bio otvoren nisam htio gubiti vrijeme.
Kad ideš sa ženom i djetetom, jedva pasoše pogledaju. Samo pičiš.Norm wrote: ↑28/02/2021 22:48Dzontra_Volta wrote: ↑28/02/2021 22:45
E hvala jarane, samo kasno si mi odgovorio.![]()
Bio, sve to prošao, niko mi nije prtljaznik otvarao, niti me ograničavao vremenom za tranzit.
Zajebao se jedino u povratku, Lidl bio zatvoren, a htio kupiti nekih dzidza-midza. Ujutro kad je bio otvoren nisam htio gubiti vrijeme.e onda si ti neki mnogo lijep tip...meni i otvarali i ogranicili mi prolaz na sat vremena...
...
Hajd nek je i tebi bilo lijepo..![]()
Ako se sta nije promijenilo koliko ja znam samo onaj raketirani, ravno sto gleda na glavnu plazu od Famosa valjda... to i ako neko rijesi nekad nece biti sigurno za ove sto si naveo, za njih nema milosti, nek sjede na basci kod svojih kuca nije ti ovo Jugoslavija...HelaS wrote: ↑01/07/2024 12:39 Zna li neko ili ima informaciju gdje se može provjeriti, koliko je u Neumu izgrađenih ili neizgrađenih - ruševnih, zapištenih, objekata u vlasništvu "države" na bilo kojem nivou, ili nekih prijeratnih preduzeća?
Bi li se takvi objekti mogli adaprirati, renovirati, rekonstruisati... pa čak i izgraditi nove, i postaviti ih uslovne za turizam, ali ne komercijalni, već za BiH stanovništvo koje nema dovoljnu finansijsku moć da može platiti 7-10 dana ljetovanja. Dakle - za penzionere, za porodice slabijeg finansijskog i socijalnog stanja, djecu, učenike....
Nažalost, nije Jugoslavija. No, i u ovakvoj improvizaciji od države postoji način da se socijalne kategorije stanovništva, slabije finansijske moći, penzioneri, djeca, itd, organizirano šalju na ljetovanja ili zimovanja, i to ne nužno na trošak države i društva, već ili po povlaštenim cijenama ili u okviru neke drugačije organizacije, iz sredstava fondacija, udruženja, itd. Sve je moguće...stubrijez wrote: ↑01/07/2024 19:54Ako se sta nije promijenilo koliko ja znam samo onaj raketirani, ravno sto gleda na glavnu plazu od Famosa valjda... to i ako neko rijesi nekad nece biti sigurno za ove sto si naveo, za njih nema milosti, nek sjede na basci kod svojih kuca nije ti ovo Jugoslavija...HelaS wrote: ↑01/07/2024 12:39 Zna li neko ili ima informaciju gdje se može provjeriti, koliko je u Neumu izgrađenih ili neizgrađenih - ruševnih, zapištenih, objekata u vlasništvu "države" na bilo kojem nivou, ili nekih prijeratnih preduzeća?
Bi li se takvi objekti mogli adaprirati, renovirati, rekonstruisati... pa čak i izgraditi nove, i postaviti ih uslovne za turizam, ali ne komercijalni, već za BiH stanovništvo koje nema dovoljnu finansijsku moć da može platiti 7-10 dana ljetovanja. Dakle - za penzionere, za porodice slabijeg finansijskog i socijalnog stanja, djecu, učenike....
Ma ima puno više "napuštenih" i praznih objekataDzontra_Volta wrote: ↑01/07/2024 20:04 Ima i onaj objekat od BH Pošte, kad se krene od onih ćevabdžinica stazom uz more prema plaži hotela Grand Neum.
Samo je u našoj državi pitanje državne imovine podložno raznim tumačenjima, pa svi svojataju, od opštine, preko kantona i entiteta, dok državu libo ceuv.
Ne postoji vjeruj mi. Ovo za Jugoslaviju sam bio sarkastican... nema vise ferijalnog saveza, izvidjaca, gorana i sindikata. Sirotinju dole... to je davno proslo vrijeme, vratili smo se feudalizmu, korijenima... smrt narodu, sloboda fasizmu. Ovo u Neumu sto nije rascerupano jos ne znam zasto, vjerovatno je to najveci komad kolaca pa dok se strukture sloze kome ce jos to da dopadne, sreca ima jos neiskoristenih sredstava u fondu za privatizaciju, nece to biti skupo samo da se nadje pravi. Ovaj hotel sto sam spomenuo je dole u prvom redu, ima ih jos sigurno. I ne samo tu, bilo je od BH kombinata i firmi nekretnina po cijeloj Jugi sve je to neko ili ce privatizovati a i ne zna se...HelaS wrote: ↑01/07/2024 22:04Nažalost, nije Jugoslavija. No, i u ovakvoj improvizaciji od države postoji način da se socijalne kategorije stanovništva, slabije finansijske moći, penzioneri, djeca, itd, organizirano šalju na ljetovanja ili zimovanja, i to ne nužno na trošak države i društva, već ili po povlaštenim cijenama ili u okviru neke drugačije organizacije, iz sredstava fondacija, udruženja, itd. Sve je moguće...stubrijez wrote: ↑01/07/2024 19:54Ako se sta nije promijenilo koliko ja znam samo onaj raketirani, ravno sto gleda na glavnu plazu od Famosa valjda... to i ako neko rijesi nekad nece biti sigurno za ove sto si naveo, za njih nema milosti, nek sjede na basci kod svojih kuca nije ti ovo Jugoslavija...HelaS wrote: ↑01/07/2024 12:39 Zna li neko ili ima informaciju gdje se može provjeriti, koliko je u Neumu izgrađenih ili neizgrađenih - ruševnih, zapištenih, objekata u vlasništvu "države" na bilo kojem nivou, ili nekih prijeratnih preduzeća?
Ma ima puno više "napuštenih" i praznih objekataDzontra_Volta wrote: ↑01/07/2024 20:04 Ima i onaj objekat od BH Pošte, kad se krene od onih ćevabdžinica stazom uz more prema plaži hotela Grand Neum.
Samo je u našoj državi pitanje državne imovine podložno raznim tumačenjima, pa svi svojataju, od opštine, preko kantona i entiteta, dok državu libo ceuv.
Taj "raketirani" je odavno postao hotel Vapore u privatnom vlasništvu (ako misliš na onaj što je imao velike rupe o avionskih granata, koji bočno gleda u hotel Sunce). Pored njega imaju oni apartmani od Feroelektra, koje načelnik Neuma svojata, isto kao što svojata hotel Zenit, iako je presudom suda odlučeno da je ispravna privatizacija od strane Binga.stubrijez wrote: ↑01/07/2024 19:54Ako se sta nije promijenilo koliko ja znam samo onaj raketirani, ravno sto gleda na glavnu plazu od Famosa valjda... to i ako neko rijesi nekad nece biti sigurno za ove sto si naveo, za njih nema milosti, nek sjede na basci kod svojih kuca nije ti ovo Jugoslavija...HelaS wrote: ↑01/07/2024 12:39 Zna li neko ili ima informaciju gdje se može provjeriti, koliko je u Neumu izgrađenih ili neizgrađenih - ruševnih, zapištenih, objekata u vlasništvu "države" na bilo kojem nivou, ili nekih prijeratnih preduzeća?
Mozda je taj, sad ne znam... nisam dugo bio.Dzontra_Volta wrote: ↑02/07/2024 06:59Taj "raketirani" je odavno postao hotel Vapore u privatnom vlasništvu (ako misliš na onaj što je imao velike rupe o avionskih granata, koji bočno gleda u hotel Sunce). Pored njega imaju oni apartmani od Feroelektra, koje načelnik Neuma svojata, isto kao što svojata hotel Zenit, iako je presudom suda odlučeno da je ispravna privatizacija od strane Binga.stubrijez wrote: ↑01/07/2024 19:54Ako se sta nije promijenilo koliko ja znam samo onaj raketirani, ravno sto gleda na glavnu plazu od Famosa valjda... to i ako neko rijesi nekad nece biti sigurno za ove sto si naveo, za njih nema milosti, nek sjede na basci kod svojih kuca nije ti ovo Jugoslavija...HelaS wrote: ↑01/07/2024 12:39 Zna li neko ili ima informaciju gdje se može provjeriti, koliko je u Neumu izgrađenih ili neizgrađenih - ruševnih, zapištenih, objekata u vlasništvu "države" na bilo kojem nivou, ili nekih prijeratnih preduzeća?