Neum kao BH luka

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Fair Life

#52 Re: Neum kao BH luka

Post by Fair Life »

cyprus wrote:Vrlo teško izvedivo, previše sredstava treba, a korist i nije baš neka. Uz to kapacitet i dubina zaliva su premali da bi mogli podnjet opterećenje egzistiranja luke. Dakle najkraće rečeno: ILUZIJA
Sve se da srediti...

Image
zonbirile

#53 Re: Neum kao BH luka

Post by zonbirile »

chuchumbamayumbe wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Koliko bi para kostalo da se napravi luka koja bi zadovoljila potrebe BiH?!
Ono, kada bi se gradila u Neumu (zanemarimo dubinu zaliva i da li bi neko dozvolio ili ne bi)?!
Dakle, sa koliko nula se pise ta investicija?!
ima li neko priblizan odgovor?!
------------------------------------------------------------------
dvije ,tri nule u zemlji gdje ništa ne radi,nema ni željeznice.Može i tako,čisto patriotski napraviti luku,pokoji brod,a onda ćemo vidjeti šta ćemo.Ja pitanja.
chuchumbamayumbe

#54 Re: Neum kao BH luka

Post by chuchumbamayumbe »

Ma mene samo interesuje, kada bi se luka i izgradila, koliko vremena treba da prodje da postane ekonomski isplativa i povrati ulaganja?
Da li govorimo o periodu od 10-20 godina, ili 50 i vise?
Koliko para trenutno dajemo za Ploce, sve se to da fino staviti na papir i izracunati, pa napraviti nekakva poredjenja.
Glupost je praviti luku (na stranu ako se ona moze ikako i napraviti u onoj prdekani od BH mora), ako se ta investicija nikada nece isplatiti.
Bosnolog

#55 Re: Neum kao BH luka

Post by Bosnolog »

chuchumbamayumbe wrote:Ma mene samo interesuje, kada bi se luka i izgradila, koliko vremena treba da prodje da postane ekonomski isplativa i povrati ulaganja?
Da li govorimo o periodu od 10-20 godina, ili 50 i vise?
Koliko para trenutno dajemo za Ploce, sve se to da fino staviti na papir i izracunati, pa napraviti nekakva poredjenja.
Glupost je praviti luku (na stranu ako se ona moze ikako i napraviti u onoj prdekani od BH mora), ako se ta investicija nikada nece isplatiti.
Kod nas ne postoje strateski investicioni planovi niti palnovi od vitalnog naconalnog i drzavnog interesa,Znamo da su zemlje sa lukama u Svijetu privilegovane jer imaju direktno ulaz u svijetske glavne tokove i protoke roba i kapitala,....Kod nas u vlasti sjede dedebil propuh mamlazi koji se medusobno taru i kolju oke etno nacionalno klerskih nacela sistemom ko ce goga gore povaliti i kako jedni drugima nauditi planski i sistematski jer nam nemaju i nezanju nista bolje ponuditi i prodati,......dok istovremeno sebi obezbjeduju astronomske,nezasluzene i nesrazmjerne zarade spram koeficijenta prosjecne plate i penzije, odnosno invalidnine drustva sto bi morao biti nacelno mjerilo i koeficijent koji bi diktirao njihove zarade,.Da je kako treba svi bi trebali shvatiti da bio od luke Neum svi u BiH imali hajra i prosperiteta,Prvo gradani Neuma bi imali posla cijele godine,odlicne zarade i sigurnu buducnost jer u toku cijele godine ,...Luka bi bila jedna od glavnih luka ze snadbjevanje uvoza i izvoza u BiH i centralne multimilionske Evrope,to jest protoka ljudi uvaza i izvoza prozivoda najkracim putem ka vodenoj luci,prema sredozemlju

Neum bi mogao da preuzme tu ulogu od Ploca i crnogorske luke Bar jer Neum ima mnogo blizu i geografski povolniju poziciju ka srednjoj Evropi a nakon sto se izgradi autoput i poveze zeljeznicom korz cijelu BiH ka Hrvatskoj u Slavoniji i dalje ka unutrasnjosti centralne Evrope koridorom 5-C. Neum je vecinom godine mrtva priroda bez zarade i profita osim par ljetnih mjeseci kada bude grotlo nesrazmjernog i nekontrolisanog priliva jeftinih kupaca i vikend turista od kojih Neumljani nemaju velikog hajra osim ciscenja plaza na kojoj ostave spakovanu i konzerviranu hranu kao i zagusljujuci guzve.Neum nema potencijala da bude turisticka oaza zbog svog polozaja i nepristupacnosti obale i terena a u buduce ce mnogi turisti ici na jeftinije destinacie Maroka,i drugih zemlja koje pruzaju mnogo vise za manje novca jer Neum nema te kapacitete zbog limitiranosti svog polozaja i nepristupacnosti obale .....Ovdje se svaka rasprava o luci Neum svede na jeftine etno politikantske kalkulacijske carke o etnozavjerama etnickih podjela i tenzija koje stoje na putu ovakvih idejnih projekata jer niko ne zeli da sagleda siru sliku ekonoskog jacanja i prosperiteta Neuma zbog mage korz koju gledaju na sve pa i o ovoj temi.

Novcom se sve kupi a takode u svim uredenim drustvoima postoji zakon kojim se moze oduzeti/konfiskovati licna i drustvena imovina radi zadovoljavanaj opste drustvenih i drzavnih interesa koje ne moze niko osporiti niti blokirati,kada su u pitanju autoputevi,aerodromi luke i drgi vitalni objekti.Mi smo imali poslanicku aferi j er su neki pokupovali zemlju znajuci da ce ista biti otkupljen po mnogo vecim cjenama ali kad ase trasa promijenila i profit postao upitan digla se medijska prasina i prozivke etno nacionalne ugrozenosti na koju igraju perfidno sve stranke dok se interes gradana i njihove buducosti zanemaruje i prodaje njihova ekonomska buducnost i prosperitet ..

Oni koji se ne slazu sa konfiskacijom imovine mogu pokrenuti spor ukoliko smatraju da nisu placeni po trzisnoj cijeni za oduzetu iovinu,... sudom se taj spor rijesi uz otplatu iste dok se ne moze osporiti drzavni interes koja se zadovolji obesteceni uz odlicnu finanskijsku protuuskugu za doticnu konfiskovanu imovinu ,odnosno za potrebe drzavnih i drustveno korisnih projekata,......

Da je kako treaba i da smo normalno i zdravo drustvo iskoristili bi prednosti BiH koje imamo u Evropi i njeni gradani pa bi zdruzeno radili na lobiranju jakog izvoza nase privrede i bili oaza turistickih destinacija zemalja svijeta zbog nase specificnosti i bogastva priroda i kulturnih ostavstina koje gotovo niko na svijet nema,.....Novac i dobar standard gradana je najbolji nacin prevladavanaj prepreka i nesporazuma kao i tenzija u kojima se gusimo i kasnimo u razvojnom smislu za regiom .

Primjera radi od Arapskog svijeta preko luke Neum bi mogli izlobirati da uvozimo po mnogopovoljnijim cijenama naftne derivate koje bi preprodavali regiji i Evropi po dodatnimzateznim profitablinm marzama, a za uzvrat im izvozili im nasu pitku i zdravu vodu koje imamo u izobilju a koja ce sve vise trbati tom dijelu svijet sistemom litar vode za litar nafte koliko ista kosta na zapadu i preko Hrvatske lobirali da dovedemo gasnu liniju ka Evropi sa tog plinom i naftom bogatog svijeta uz ogromne prihode transporta istog i distribucije ka Evropi ,....Luka bi zaposlila mnoge Neumljane a grad bi se razvijao i jacao na svim poljima,ali je tesko mnogima objasniti mnoge stvari,skontat ce kada i ako krak autoputa zavrsi u Plocama time ce luka Neum biti zaobidena zauvijek izgradenim mostom kojim ce Hrvatska izloirat Neum povezavsi ga istim time ce unistiti protok ljudi i dobara kroz Neum ,cime ce biti osjecen van ekonomskih tokova i priliva stalnog izvora kapitala kakv bi mogla imati sa luko Neum.

Luke su jedna od najrentabilnijih cvorsta ekonomske razmjene trgovinskih dobara u svijetu ,.....

Autoputevi i pune mreze krvotok privrednog razvoja zemlje uz avio saobracaj su glavni preduslov jake i zdrave privrede uz ustedu potrosnje transpora,smanjenaj stradanaj punika i ustede potrosenog vremena i rentabilnosti usluga to jest cijena a da ne govorim o perspektivi brzeg privrednog razvoja zemlje,.....
El_comadante

#56 Re: Neum kao BH luka

Post by El_comadante »

treba u Neumu nešta gradi, sad dali luku ili nešto drugo, jer ovako samoporpada odnosno osim par ljetnih mjeseci niko nema koristi od tg mora ni Neumljani a ni država. e sad ako se luka isplati što da ne plus onda bi morali graditi prugu a i put, auto-put ko zna, a to je dobro jer če privreda krenuti neka se nešt krene sa velikim investicijama u Bosni pa kako kod samo da se krene.
frngla

#57 Re: Neum kao BH luka

Post by frngla »

mogla bi se luka napraviti, samo trebalo bi strasno (ali bas STRASNO) mnogo novca :D dugorocno bi se vjerovatno isplatilo, ali isto tako trebalo bi mnogo vremena da se isto odradi kako treba, s tim trebalo bi praviti bolju cestu prema neumu (citaj svitava) tj da se pravi tunel prema neumu u sklopu neke autoceste tj autoputa i pruga prema neumu... sad nakon koliko vremena bi se to sve vratilo (ulozeni novac) to je pitanje, a bi sigurno jer svakako se placa koristenje tudjih luka... mada neum kao turisticka destinacija bi bio unisten ali totalno, ali bi se s druge strane otvorilo mnogo radnih mjesta i domace firme bi mogle vecinu posla da rade (gradjevinske) tako da bi novac vecinski mogao ostati u BiH (naravno da nema politike "dje sam tu ja" i dogovora sa stranim firmama na tenderu)... isto tako mnogo bi radnih mjesta bilo u toj istoj luci i carina itd, ali opet bi se morala lucka kapetanija modernizirati sto zbog trgovine narkoticima, imigranata itd... moje misljenje je opet da bi super stvar bila luka :) vise dobiti definitivno nego gubitaka.. luka BIG UP! :)
kiky

#58 Re: Neum kao BH luka

Post by kiky »

postoje ploče ...
postoji bar ...
dvije solidne luke sasvim dovoljne za bh privredu ...
al treba prvo istražit šta su bh hohštapleri uradili sa lukom u pločama ...
a slabo da imamo i preivredu koja treba te luke ...
:D
zonbirile

#59 Re: Neum kao BH luka

Post by zonbirile »

frngla wrote:mogla bi se luka napraviti, samo trebalo bi strasno (ali bas STRASNO) mnogo novca :D dugorocno bi se vjerovatno isplatilo, ali isto tako trebalo bi mnogo vremena da se isto odradi kako treba, s tim trebalo bi praviti bolju cestu prema neumu (citaj svitava) tj da se pravi tunel prema neumu u sklopu neke autoceste tj autoputa i pruga prema neumu... sad nakon koliko vremena bi se to sve vratilo (ulozeni novac) to je pitanje, a bi sigurno jer svakako se placa koristenje tudjih luka... mada neum kao turisticka destinacija bi bio unisten ali totalno, ali bi se s druge strane otvorilo mnogo radnih mjesta i domace firme bi mogle vecinu posla da rade (gradjevinske) tako da bi novac vecinski mogao ostati u BiH (naravno da nema politike "dje sam tu ja" i dogovora sa stranim firmama na tenderu)... isto tako mnogo bi radnih mjesta bilo u toj istoj luci i carina itd, ali opet bi se morala lucka kapetanija modernizirati sto zbog trgovine narkoticima, imigranata itd... moje misljenje je opet da bi super stvar bila luka :) vise dobiti definitivno nego gubitaka.. luka BIG UP! :)
----------------------------------------------------------------------
šta sve kokuz ne može zamislit,pa vi to mislite da luka Ploče ne radi iz dišpeta,onako ne da im se.Ljudi moji razgraničite idiotizam i patriotizam,samo im je nastavak zam zajednički.Možda mislite da su strani investitori idioti?
detroit-mercy

#60 Re: Neum kao BH luka

Post by detroit-mercy »

zonbirile wrote:
frngla wrote:mogla bi se luka napraviti, samo trebalo bi strasno (ali bas STRASNO) mnogo novca :D dugorocno bi se vjerovatno isplatilo, ali isto tako trebalo bi mnogo vremena da se isto odradi kako treba, s tim trebalo bi praviti bolju cestu prema neumu (citaj svitava) tj da se pravi tunel prema neumu u sklopu neke autoceste tj autoputa i pruga prema neumu... sad nakon koliko vremena bi se to sve vratilo (ulozeni novac) to je pitanje, a bi sigurno jer svakako se placa koristenje tudjih luka... mada neum kao turisticka destinacija bi bio unisten ali totalno, ali bi se s druge strane otvorilo mnogo radnih mjesta i domace firme bi mogle vecinu posla da rade (gradjevinske) tako da bi novac vecinski mogao ostati u BiH (naravno da nema politike "dje sam tu ja" i dogovora sa stranim firmama na tenderu)... isto tako mnogo bi radnih mjesta bilo u toj istoj luci i carina itd, ali opet bi se morala lucka kapetanija modernizirati sto zbog trgovine narkoticima, imigranata itd... moje misljenje je opet da bi super stvar bila luka :) vise dobiti definitivno nego gubitaka.. luka BIG UP! :)
šta sve kokuz ne može zamislit,pa vi to mislite da luka Ploče ne radi iz dišpeta,onako ne da im se.Ljudi moji razgraničite idiotizam i patriotizam,samo im je nastavak zam zajednički.Možda mislite da su strani investitori idioti?
Ma jok, Arapi samo cekaju da im mi namignemo pa da nas obaspu naftom i parama.
zonbirile

#61 Re: Neum kao BH luka

Post by zonbirile »

detroit-mercy wrote:
zonbirile wrote:
Ma jok, Arapi samo cekaju da im mi namignemo pa da nas obaspu naftom i parama.
------------------------------------------------------------
evo zvaničan podatak svake godine dva naša sugrađanina idu na Island i odlijevaju novac radi posjete gejzirima.Uložimo par milijardi dolara,napravimo gejzire i to gledamo kod kuće,ona dva statistička levata i hipten ostalih.
Post Reply