nešto je truhlo..u državi...

Rasprave o vjerskim temama.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Danko_Bananko wrote:Ja sam ipak misljenja da je nikab puno bolji.

Ne bih se usudio okarakterizirati ga kao farz, ali kad su se, kao sto rece i ti, u onaj utrski vakat, fakihi pribojavali fitne, sta je tek danas ?

Eto hanuma nije pod nikabom, ali nadam se insaAllah da ce se jednog dana odluciti za to.
Ma, ja mislim da nikab potpuno isključuje, barem u našim uvjetima, ženu iz javnosti....Ili joj u najboljem slučaju, veoma otežava poziciju. A islam je vjera olakšica, pa eto...U skladu s tim, a i iskren da budem, u skladu sa stavom šejha Kardavija o ovom pitanju, ja nisam "lud" za nikabom.

A što se hidžaba tiče, eh, farz je farz :)
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

ma da, hidzab nema nikakve sumnje, i to je ono sto je najbitnije.

Ipak, meni nikab srcu drag :D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Danko_Bananko wrote:ma da, hidzab nema nikakve sumnje, i to je ono sto je najbitnije.

Heh, jedna djevojka, iz moje neposredne blizine, u zadnje vrijeme često govori o nikabu.Nije "indoktrinirana" bespotrebnošću semafora :D , no nikab joj je, kako kaže, veoma cool....Pitao sma je da mi definira to "cool"....rekla mi je da je jedan dan, prohodala gradom pod nikabom,ne da bi napisala novinarski tekst kao Vedrana Seksan :D Čisto, da osjeti, kako je pod nikabom....Kaže da joj je osjećaj bio sjajan, da se, zapravo, osjetila potpuno slobodnom....Inače, tek usput da kažem, svira glasovir :D

No, rekao sam joj da je to tek neka vrsta "turizma" pod nikabom, te da ne bi smjela na osnovu jednog iskustva, donositi zaključke...Naravno, odluka je njena, ona će na kraju uraditi kako misli da je najbolje.

Ja , ipak, mislim, da je na listi muslimanskih prioriteta danas, mnogo mnogo stvari ispred nikaba.... I da se zapravo, pričom o nikabu, a počesto i o hidžabu, zamagljuje suština islamskih problema danas, suština slabosti muslimana, suština muslimanske nemoći da se riješi diktatura i diktatora, vrsta raznih 8-)
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Ama dobro, slazem se sa tobom.

Ali isto tako ne volim kad se pricom o visim ciljevima, i vecim slabostima koje su problem, i definitivno prioritet, treba zamagljivati i prica o manjim stvarima. Najbolje je to sve gledat paralelno radit. Lahko nije sigurno, ali definitivno nisam za zapostavljanje manjih stvari zbog ganjanja vecih koje su, ruku na srce, jos poprilicno daleko za uganjat. I dosta cemo se mutne napit dok se ne uganjaju.
ja ne mogu biti spreman ( i ne samo ja ) za popravljanje nekih tezih stvari, dok ne izgradim sebe ( ono sto ti napomenu serijat u sebi ), a to se izgradjuje kroz sitnice. I ne zelim to staviti po strani do nekih boljih vremena, ni u kom slucaju.

Definitivno postoje dvije struje - oni koji previse naglaska stavljaju na sitnice, i previse vremena i energije trose na njih, ali brate i oni sto bi kucu gradili od krova.
Ne ide to - ni jedno, ni drugo. Nit su sitnice toliko sitne koliko se cesto pokusava predstaviti, nit se moze beskrajno odlagati i zatvarati oci na srz i glavninu.
fia

Post by fia »

Danko_Bananko wrote:
a.basko wrote::D :D ama znate sta... :?
nekako... ne kontam ovu fiu... ha danko!? :D
mutna mi je pravo...a sta mislis... zasluzuje li ona, nako, jednu temu... pa da malo... :P o njoj... :P ha sta velis? :D
Sad tek vidjeh ovaj post, halali

Ma zar ne skonta da ja davno prestadoh odgovarat na pitanja, od trenutka kad je pocela vazit sejhovima :D

Ma dobra je fia, slabo joj bosanski ide, pa je lahko s njom :lol:
ma….nekontam ni ja često vas…i ne pravim od toga tragediju :lol:

i danko
lahko x teško - nisam znala, da svrha rasprave je pobjediti :-? ….i ja sam mislila da su naše odnose korektne
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Pa ako je rasprava, ako se o necemu raspravlja, onda je uglavnom cilj nadjacati se argumentima.

Ali ima i caskanje, neobavezna diskusija, stjecanje novih znanja itd... to je vec nesto drugo.

Ma no sikiriki, malo je to bilo sala
a.basko

Post by a.basko »

Danko_Bananko wrote:Pa ako je rasprava, ako se o necemu raspravlja, onda je uglavnom cilj nadjacati se argumentima.

Ali ima i caskanje, neobavezna diskusija, stjecanje novih znanja itd... to je vec nesto drugo.

Ma no sikiriki, malo je to bilo sala
:D :D ammma sta bi mi bez fieee... :lol: :lol:
jos samo da nam ju je kako na nasu stranu... :D :D
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

Ahmmed wrote:
Danko_Bananko wrote:ma da, hidzab nema nikakve sumnje, i to je ono sto je najbitnije.

Heh, jedna djevojka, iz moje neposredne blizine, u zadnje vrijeme često govori o nikabu.Nije "indoktrinirana" bespotrebnošću semafora :D , no nikab joj je, kako kaže, veoma cool....Pitao sma je da mi definira to "cool"....rekla mi je da je jedan dan, prohodala gradom pod nikabom,ne da bi napisala novinarski tekst kao Vedrana Seksan :D Čisto, da osjeti, kako je pod nikabom....Kaže da joj je osjećaj bio sjajan, da se, zapravo, osjetila potpuno slobodnom....Inače, tek usput da kažem, svira glasovir :D

No, rekao sam joj da je to tek neka vrsta "turizma" pod nikabom, te da ne bi smjela na osnovu jednog iskustva, donositi zaključke...Naravno, odluka je njena, ona će na kraju uraditi kako misli da je najbolje.

Ja , ipak, mislim, da je na listi muslimanskih prioriteta danas, mnogo mnogo stvari ispred nikaba.... I da se zapravo, pričom o nikabu, a počesto i o hidžabu, zamagljuje suština islamskih problema danas, suština slabosti muslimana, suština muslimanske nemoći da se riješi diktatura i diktatora, vrsta raznih 8-)
Joj kako ti to slatko pises i opisujes, ja bi sad ni pet ni sest - ma ja lično bih pod taj nikab :D
shtula

#84 Re:

Post by shtula »

Danko_Bananko wrote:
Svemirski_Jebach wrote:jel ovo primjer europske tolerancije? I to u jednoj od divnih skandinavskih drzava... :roll: :roll:

ovo se u americi ne bi desilo...god bless, svaki dan po hiljadu puta... ;)
Ma kaki, tamo samo jaro izadje iz auta i saspe 10 metaka u hanumu sa hidzabom.
roknuli su i hindusa zbog kape
travar

#85 Re: nešto je truhlo..u državi...

Post by travar »

Komentar na 3 godine staru temu = FTW
Post Reply