Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Locked
ravno

#876 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by ravno »

"COVIC: Tek su razgovori krenuli. Ja osobno razgovaram i sa Dodikom i siguran sam da i Dodik razgovara s tim Bošnjacima kao i ja. Siguran sam da cu u narednih deset dana završiti citav serijal razgovora koji ce biti s tim bošnjackim strankama, ali prije toga želim razgovarati s hrvatskim strankama. Nadam se da cemo se oko 20. listopada SNSD i HDZ sresti u Mostaru i moguce je da na te razgovore pozovemo i te Bošnjake, ali to trebam još sa Dodikom dogovoriti."

Cuj SKJ (pa ondaTudjmanovog) omladinca. Jebo Obamu, vidi ovoga "lidera slobodnog svijeta". Eto vam "bosnjacka elito" s kim ste se talili sve ove godine i koga ste nam odredili da mu punimo dzepove. Samo za ovo mu treba svaki Bosnjak glasati za Komsica.
Vitezanin

#877 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by Vitezanin »

Postovani,
ovo nije spam. :D
Dok se moji sunarodnjaci bave sto ce sve ukljuciti u treci entitet koji ce nas Hrvate spasiti od sigurnog nestanka ja izdajem oglas. Dakle:
1. Hrvat sam.
2. Student u Sarajevu, drustveni smjer za kojeg Hrvati sigurno nemaju kvalitetnog kadra (ps polazem u roku, treca godina, izuzetno cijenjen medju kolegama i sirom okolinom, volontiram itd itd)
3. Stavka 1 i 2 podrazumijeva da sam-ugrozen. :-D
4. Financijski lose stojim (ovim putem razbijam predrasude da su svi Hrvati u BiH bogati) 8-)

Postovani dobrocinitelji....

A) Trazim stipendiju! :mrgreen:
B) Nekakav posao za vrijeme studija takodjer! :mrgreen:
Imate previse razloga da moj oglas uzmete u obzir. Naime, ako uzmete u obzir stavku A ili B ili cak obje Vi:
1. razbijate predrasude da je Sarajevo grad u kojem nema mjesta za NeBošnjake
2. izravno pomazete Hrvatima da zavole BiH tako sto cu ja siriti glas o sarajevskim dobrociniteljima :D
3. dobivate ambiciozan, mlad i vec dovoljno uspjesan kadar voljan nastaviti usavrsavanje.

Uz ovo, ne treba zanemariti i cinjenice da:
1. priznajem BiH kao neovisnu i nedjeljivu zemlju
2. Hrvatsku ne osjecam kao domovinu (domovinu prvog ranga, rezervnu ili u nekom trecem obliku 8-) )
3. ne zelim trece niti bilo koje druge entitete
4. moja politicka orijetacija krece se izmedju ljevice i lijevog centra. :D :D
5. izuzetno sam ozbiljno pristupio problematici na temu "Hrvati-sustavno ubijanje" sto se moze vidjeti iscitavajuci moje postove 8-)

PS Dokazite da Sarajevo nije Teheran! :bih:
S postovanjem.

PS Listajuci temu shvatio sam da je smrtno ozbiljna. Okrenite malo na veselje. :D
Ali stavke A i B su ozbiljna stvar. :D :D
kv99

#878 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by kv99 »

Dragan Covic: Dodik je veliki džentlmen i veliki politicar koji drži rijec :dance:

BiH može opstati samo kao federalna država sa tri ili cetiri federalne jedinice, od kojih bi jedna bila RS, a druga hrvatska sa Mostarom kao glavnim gradom, rekao je Dragan Covic, predsjednik HDZ BiH, rekao je Covic u razgovoru za Nezavisne novine.

On je istakao da ima bošnjackih politickih partija koje shvataju da je to jedino rješenje za opstanak BiH.

Govoreci o izboru Željka Komšica i SDP-a za hrvatskog clana Predsjedništva BiH, Covic je rekao da je to bio najveci udar na BiH od Dejtona naovamo.

"Na slican nacin se pokušalo utjecati i na srpskog clana Predsjedništva, i to im je umalo i uspjelo. To je do te mjere brutalno drsko da cu vam otvoreno kazati da ja nisam vidio organiziranijeg napada na BiH do ovoga što je uradio SDP", rekao je Covic.

NN: Šta ste mislili kada ste pozvali sve hrvatske stranke na jedinstvo?

COVIC: U izbornoj kampanji sa govornice sam obecao svim našim biracima da cemo, kad vidimo izborne rezultate, sjesti zajedno i kao stožerna stranka s najvecim izbornim rezultatom pozvati sve koji žele na isti nacin promišljati BiH i ulogu Hrvata u BiH na razgovore. Sada je došlo vrijeme za to. Zbog toga sam to vrlo jasno kazao. Svi oni koji na korektan nacin promišljaju sve ono što smo radili u posljednje vrijeme i na isti nacin žele graditi buducnost Hrvata kao jednakopravnog naroda u BiH treba da se okupe zajedno sa HDZ-om i da zajedno upražnjavamo vlast.

NN: Kako komentirate da su Hrvati ponovo ostali bez svog clana Predsjedništva BiH?

COVIC: Nije to samo bilo u vezi s Hrvatima. Na slican nacin je pokušano utjecati i na srpskog clana Predsjedništva BiH, i to im je umalo i uspjelo. To je do te mjere brutalno drsko da cu vam otvoreno kazati da ja nisam vidio organiziranijeg napada na BiH do ovoga što je uradio SDP. To je, prije svega, napad na BiH i rušenje BiH, duha Daytona, koji govori o konstitutivnosti i suverenitetu i jednakosti sva tri naroda. Oni koji su tako nešto zamislili djelimicno su uspjeli, ali u konacnici napravili su najvecu štetu sebi i svom narodu. Ono što je mene iznenadilo, jer ja sam ipak ocekivao malo više mudrosti kod SDP-a, jeste da su oni pokušali svoju brojnost, brojnost Bošnjackog naroda, koji cini 99 posto glasackog tijela, usmjeriti na hrvatsko i srpsko glasacko tijelo na nacin kako to nisu razmišljali ni najradikalniji Bošnjaci. Naravno da je to porazna politika koja nema nikakvu buducnost, ali je ljude malo povuklo to sve skupa da cak vjeruju da mogu u ime dva naroda, ili u ime gradana BiH, kako oni to vole kazati, transformirati BiH u jednu unitarnu državu ovaj put pod plaštom SDP-a. To je apsolutno nemoguce i meni je žao što postoje ljudi koji na taj nacin promišljaju.

NN: Hocete li onda Vaš poziv za zajedništvom uputiti, osim Hrvatima, i Srbima?

COVIC: Poziv se odnosi apsolutno i prema Srbima. Milorad Dodik i ja smo vec davno dogovorili jedan orijentir, jer je bilo naznaka za tako nešto i da jasno zamišljamo našu dugorocnu politiku, kada su u pitaju srpski i hrvatski narod, ali ne samo oni. Ja cu vas iznenaditi vjerojatno kad vam kažem da sam ja dobio na stotine poziva Bošnjaka koji su jednostavno kazali: "Dragane, ovo je nemoguce i ne dopustite da ovi 'naši' na ovakav nacin brutalno razgrade BiH." Ovo je takav drastican napad na BiH kako ni najveci radikali Srba, Bošnjaka ili Hrvata nisu ni zamišljali. To je najveci udar na BiH u zadnjih 15 godina.

Oni koji bi trebalo da budu najviše zainteresirani da pruže ruku pomirenja kao najbrojniji narod, oni su sad pokušali, uvjetno receno, jednim politickim prepadom destabilizirati politicku scenu u BiH. Ono što su uspjeli, uspjeli su otvoriti oci svima. Oni su zbili redove Hrvata bolje nego što je to uspio prije njih bilo tko u proteklih dvadesetak godina. Danas kao HDZ razmišljaju i sve lijevo orijentirane stranke u Hrvata, koji u proteklih nekoliko godina nisu željeli ni razgovarati o tome kada smo ih mi upucivali na neka ovakva rješenja što bi se desilo kada jednog dana brojniji narod odluci da nametne svoje mišljenje drugim narodima. Ono što mi je drago je da je na vrijeme opasnost prepoznao i srpski narod, hrvatski narod, a vjerujte mi, i dobar dio Bošnjaka.

NN: Dodik je govorio da ne da RS, jer ne želi Srbima istu politicku sudbinu koju imaju Hrvati u BiH. Kako Vi to komentirate?

COVIC: Apsolutno razumijem. Nitko ne može srpskom narodu nametnuti nešto što on ne želi, ali ni hrvatskom ni bošnjackom. Ako nije zadovoljen duh Daytona koji govori o ravnopravnosti, BiH je nemoguca kao država. I zato ja kažem da nitko BiH nije ozbiljnije zaprijetio u proteklih 15 godina od ovog što se desilo sada. BiH ima buducnost iskljucivo kao zemlja tri ustavno jednakopravna naroda. Danas je svima vrlo jasno da to moraju biti tri federalno organizirane jedinice, ili cetiri koje smo mi dogovarali u Prudu, sasvim svejedno. Svi koji misle da to naprave drugacije na gradanskom konceptu i konceptu unitarne države, apsolutno su osudili BiH na propast.

NN: Znaci, Vi kao rješenje vidite federalizaciju BiH?

COVIC: Apsolutno, federalizacija je jedino ispravno rješenje.

NN: Kako mislite u to ubijediti Bošnjake i medunarodnu zajednicu?

COVIC: Vjerujte da ce to prihvatiti i svi razumni Bošnjaci. Ja cu vam kazati, danas je najviše ugrožen bošnjacki narod. To možda izgleda ovako neracionalno, ali to je tako, jer to apsolutno razgraduje osnovu BiH, duh BiH. Svi oni koji su do jucer optuživali gospodina Dodika da je on taj koji prijeti i ugrožava BiH - pa on je samo na jedan praktican nacin pokazo da je za sve što je radio imao državni alibi, jer ovi koji se prikrivaju plaštom socijaldemokracije razmišljaju o tome na mnogo, mnogo gori nacin.

Danas 90 posto predstavnika medunarodne zajednice ovo razumije kao atak na BiH, mada oni nisu ocekivali da ce to uraditi jedna lijevo orijentirana stranka, jer se SDP takvom predstavlja. Medutim, jasno je da u svojoj platformi to nisu. Danas je apsolutno zrelo vrijeme ako želimo prikljucak EU i ako želimo sacuvati BiH, moramo napraviti federalizaciju BiH. Mi nikad ne pricamo o nestanku RS, jer je RS realnost. Suština je da više nitko ne može razgraditi RS, jer to ne želi srpski narod. Zbog toga sam siguran da je federalizacija rješenje koje ce onda svu našu pažnju za dvije godine okrenuti na neke druge teme poput ekonomskih itd. i bice sprijecena da brojniji narod na bilo koji nacin ugrozi poziciju drugog ili treceg naroda.

NN: Hoce li se desiti nešto konkretno u narednom periodu na realizaciji ovog koncepta o kojem govorite?

COVIC: U narednim tjednima se ništa nece desiti, moramo uvažiti pravila da se saceka izborni rezultat.

NN: Kako komentirate želju Zlatka Lagumdžije da bude predsjedajuci Vijeca ministara?

COVIC: Lagumdžija blefira, jer zna da to ne može i da to nece biti i to je jedan trik. To je jedan igrokaz, on bi to kao rješenje, a onda bi on kao popustio i tražio neke ustupke na drugoj strani.

NN: Koga vidite kao poželjne partnere eventualno u vlasti?

COVIC: Mislim da je još rano, sacekajmo prvo rezultate. Ali, ja sam siguran da cemo naci dovoljno snažnu koaliciju izmedu Srba, Bošnjaka i Hrvata koja ce shvatiti da je ovo što nam se desilo bila velika prijetnja koja bi dugorocno ostavila posljedice na BiH. Za mene osnov za tu pricu je Ustav BiH koji ce se morati mijenjati i koji ce morati uvažiti realnost RS kada je u pitanju srpski narod i zahtjevi hrvatskog naroda. Zbog toga u konacnici ce to biti, vjerujte mi, tri entiteta u kojim ce biti vecinski srpski, koji vec imamo, vecinski hrvatski sa sjedištem u Mostaru, i vecinski bošnjacki i onda cemo se mi lako izmedu sebe dogovarti.

NN: Ima li vec sada bošnjackih subjekata koji bi bili spremni za tu ideju?

COVIC: Ima, vjerujte da oni razmišljaju o tome i da mi razgovaramo.

NN: Možete li nam otkriti o kojim se partijama radi?

COVIC: Tek su razgovori krenuli. Ja osobno razgovaram i sa Dodikom i siguran sam da i Dodik razgovara s tim Bošnjacima kao i ja. Siguran sam da cu u narednih deset dana završiti citav serijal razgovora koji ce biti s tim bošnjackim strankama, ali prije toga želim razgovarati s hrvatskim strankama. Nadam se da cemo se oko 20. listopada SNSD i HDZ sresti u Mostaru i moguce je da na te razgovore pozovemo i te Bošnjake, ali to trebam još sa Dodikom dogovoriti.
NN: Hoce li, dakle, naredni predsjedajuci Vijeca ministara biti iz Vaše stranke?

COVIC: To ce sigurno biti netko iz HDZ-a. Postoji jedan džentlmetski dogovor da naredni predsjedajuci bude Hrvat.

NN: Hocete li nam otkriti ime te osobe iz HDZ-a?

COVIC: Mi moramo još razgovarati o tome. Naravno, spominje se tu i moje ime, ali apriori ne postoji tu osoba danas koja trci u tu fotelju. Ako se mi brzo dogovorimo, onda ima smisla govoriti i o osobi. Ako nema tog dogovora, trgovati se ne može. Ali, ono što je sigurno je to da ce bit predstavnik HDZ-a, jer je ona dobila više od 60 posto podrške hrvatskog naroda. Ako se takve stvari ne uvažavaju, onda netko grubo želi urušiti BiH i zato mi je drago što je Dodik još jednom bio veliki džentlmen i veliki politicar koji drži rijec i koji se drži dogovora, jer je podržao da to mora biti Hrvat.
NN: Hocemo li za dvije godine ponovo na izbore, kako ste najavili?

COVIC: Za mene bi to imalo smisla ako mi preuredimo BiH da imamo tri ili cetiri federalne jedinice koje ce imati svoju jasno izvršnu zakonodavnu i sudsku vlast. To je u biti sve ono što RS ima samo što to moramo riješiti i u FBiH na slican nacin, i za sva vremena zatvoriti pitanja koja su vjecito otvorena u BiH da stalno netko prijeti srpskom, hrvatskom ili bošnjackom narodu. BiH ako ima svoju šansu, onda je ima kao federalna država i kroz EU i euroatlantske integracije. Svi koji misle da je mogu zatvoriti u neki islamski svijet i izolirati je od svijeta treba da znaju da su je istog trenutka srušili.
Vise nisam znao sta da podvucem :-) Ovo otvoreno dizanje od ruku od svega sto su BIH Hrvati imali u genocidnoj stvorevini ili kada poziva na "duh Dejtona" a bas njegov mentor tvrdi da je protiv duha vec zeli samo slovo :lol: Ili kada se pokazuju karte i otvoreno kaze da zeli treci bas da bi mogao da kopira genocidnu stvorevinu :-) Ili kada kaze da nije vidio organizarinijeg napada na Bosnu i Hercegovinu pa me zanima sta je onda bio pokusaj drzavnog udara 2000 :? Kao sto kaze @hercegovac- niko ne moze da kaze da nije znao sta se trazi i sta stoji iza zelja o reinkarnaciji tzv hb. Sve je ocigledno i nema vise sakrivanja iza "prava konstitutivnog naroda" i slicnih izmisljotina. Maske su pale , sada je samo pitanje kako planiraju da to i ostvare. I kako je krenulo izgleda da je BIH Hrvatima iz Srednje Bosne namjenjena uloga kao i ovima iz Posavine 1992, preko vasih ledza ce se lomiti zelje i snovi ercegovaca ali sada ne mogu reci da nisu znali sta im poglavnik sprema ;-)
VerticalHairFactor

#879 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by VerticalHairFactor »

Vitezanin wrote:Entitet bi najvjerojatnije nas iz Sredisnje Bosne ostavio na cjedilu. Hocu kantone i cao . :D :D Rastrkani smo, a ima nas sigurno oko 100.000 (sto uopce nije malo), znaci 40ak% stanovnistva u SBK. A Hrvata ima i oko Zenice, Kaknja, Varesa..I to prilicno. Sta je sa Zepcom? Maglajem? Zaboravlja Covic i na te Hrvate.
I iskreno bilo bi mi bezveze da se skolske knjige tiskaju u Grudama. Na primjer. :D :D :D :D :D :D
E, drug, ja shvatam kako ovi dolje u Z. Hercegovini misle imati svoj entitet, ali ako misle da će se srednja Bosna iscjepkati, grdno, grdno, grdno se vara. Sa druge strane, činjenica je da je većina Hrvata iz Srednje Bosne glasala upravo za taj scenario - pokušaj povlačenja granica oko nekakvih enklavica u Srednjoj Bosni; kako ćete to sprovesti, živo me zanima. Kao što me živo zanima kakvu će to budućnost donijeti svima nama u Bosni, jer da bi homogenizirali i spojili Srednju Bosnu sa Z. Hercegovinom, mora se opet u politiku genocida i servilnosti Karadžići i Mladiću, a da li će Z. Hercegovci to stvarno postići, vidjet ćemo.
osa

#880 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by osa »

VerticalHairFactor wrote:Pitaj osu, neka ti objasni kako su podjele između Franzuca i Nijemaca, također, bile duboke, između Britanaca i Nijemaca, između Britanaca međusobno, pa svi ističu da tek pluralizam i saradnja, a ne mržnje i podjele, donose progres i bolje življenje.
surađuju naravno, ali nitko ih nije tjerao da žive u "multietničkoj" unitarmnoj državi, šta misliš kad bi netko pokušao, na šta bi to izašlo...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#881 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by Chmoljo »

osa wrote: surađuju naravno, ali nitko ih nije tjerao da žive u "multietničkoj" unitarmnoj državi, šta misliš kad bi netko pokušao, na šta bi to izašlo...
čemu navodnici? govoriš o Hrvatskoj?
VerticalHairFactor

#882 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

osa wrote:
VerticalHairFactor wrote:Pitaj osu, neka ti objasni kako su podjele između Franzuca i Nijemaca, također, bile duboke, između Britanaca i Nijemaca, između Britanaca međusobno, pa svi ističu da tek pluralizam i saradnja, a ne mržnje i podjele, donose progres i bolje življenje.
surađuju naravno, ali nitko ih nije tjerao da žive u "multietničkoj" unitarmnoj državi, šta misliš kad bi netko pokušao, na šta bi to izašlo...
To ovdje već odavno nikome nije opcija. Ta multietnička unitarna država - aka neka vrst diktature, kako ti to interpretiraš. Kantoni već odavno postoje - ZHK je u punom kapacitetu, pa mi nije jasno zašto bi neko u centralnoj Bosni dopustio da mu elita iz ZHK pravi nekakve granice oko 2-3 enklave i to proglašava ekskluzivno hrvatskim teritorijem. Za sve je potrebn konsenzus tri naroda, nema ga, idemo dalje. Insistiranje na etno-podjelama neće riješiti probleme u BiH, zato što nema potrebe da se Mladićevim i Karadžićevim sluganima iz Z. Hercegovine da ono što ratom nisu mogli dobiti. Vrlo jednostavno. budućnost je u zaštiti svakoga na svakom dijelu teritorije, uz adekvatna administrativna rješenja koja će zadovoljiti svakoga, a ne samo četnike i ustaše oličene u politikama SNSD-a i HDZ-a, stare drugare i saradnike još iz vremena 2. svj. rata, pa do vremena 93. u Bosni.
osa

#883 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by osa »

VerticalHairFactor wrote:
osa wrote:
To ovdje već odavno nikome nije opcija. Ta multietnička unitarna država - aka neka vrst diktature, kako ti to interpretiraš. Kantoni već odavno postoje - ZHK je u punom kapacitetu, pa mi nije jasno zašto bi neko u centralnoj Bosni dopustio da mu elita iz ZHK pravi nekakve granice oko 2-3 enklave i to proglašava ekskluzivno hrvatskim teritorijem. Za sve je potrebn konsenzus tri naroda, nema ga, idemo dalje. Insistiranje na etno-podjelama neće riješiti probleme u BiH, zato što nema potrebe da se Mladićevim i Karadžićevim sluganima iz Z. Hercegovine da ono što ratom nisu mogli dobiti. Vrlo jednostavno. budućnost je u zaštiti svakoga na svakom dijelu teritorije, uz adekvatna administrativna rješenja koja će zadovoljiti svakoga, a ne samo četnike i ustaše oličene u politikama SNSD-a i HDZ-a, stare drugare i saradnike još iz vremena 2. svj. rata, pa do vremena 93. u Bosni.
šta je opcija, najbolje vidimo na primjeru člana predsjedništva iz hrvatskog naroda, takvu opciju su srbi pokušali nametnuti albancima, mi svi je popljuvašmo, čak i bošnjaci, danas izgleda ne pljuju svi po takvoj opciji...
pemanapemani

#884 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by pemanapemani »

@osa, ti uopšte nisi kompetentan sugovornik. To sam shvatio na temi o Posavini i Stipetiću, pa ne bih dalje o roštiljima i roštiljskim manipulacijama. Uglavnom, davno sam shvatio da ti bolje poznaješ situaciju u BiH nego bilo koje biće koje preživljava u ovoj državi.
Opet ponavljam, šta je sa frustracijama Hrvata politikom koju vodi HDZ? Kako se osjećaju ti isti Hrvati koji su glasali za Komšića, a koje sad svi ismijavaju, od građanskih medija do nacinalista iz drugih država? Ako godinama traje preglasavanje, zašto se "stožerna stranka" nije bunila i izašla iz vlasti? Zašto situacija u ZHK, LK, HBK nije idilična, tu skoro 90% stanovništva čine Hrvati. Ko ih tamo ugrožava?
osa

#885 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by osa »

pemanapemani wrote:@osa, ti uopšte nisi kompetentan sugovornik. To sam shvatio na temi o Posavini i Stipetiću, pa ne bih dalje o roštiljima i roštiljskim manipulacijama. Uglavnom, davno sam shvatio da ti bolje poznaješ situaciju u BiH nego bilo koje biće koje preživljava u ovoj državi.
Opet ponavljam, šta je sa frustracijama Hrvata politikom koju vodi HDZ? Kako se osjećaju ti isti Hrvati koji su glasali za Komšića, a koje sad svi ismijavaju, od građanskih medija do nacinalista iz drugih država? Ako godinama traje preglasavanje, zašto se "stožerna stranka" nije bunila i izašla iz vlasti? Zašto situacija u ZHK, LK, HBK nije idilična, tu skoro 90% stanovništva čine Hrvati. Ko ih tamo ugrožava?
nisi ti izgleda ništa shvatio, ja nikad ne rekoh da poznajem situaciju u bih, ja o toj situaciji iznosim svoja mišljenja, doduše drago mi je vidjeti da ti i slični tebi za razliku od mene poznajete situaciju i iznosite i provodite rješenja koja će bih odvesti na put boljitka i koja će naravno podržati svi njeni narodi i građani....
VerticalHairFactor

#886 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Opet Bošnjaci Hrvatima nametnuli člana predsjedništva... A šta sada Hrvati sa Srbima rade Bošnjacima na državnom nivou, s tom razlikom da ove izjave i aktivnosti koje oni sprovode - za razliku od izbora - nisu ustavne. Čović zaziva nepoštivanje Daytona, isto tako i Dodik, i to u pravcu koji će, neminovno, generirati nove sukobe. Ti neki novi sukobi, Bože saučuvaj, ništa dobra nikome neće donijeti, ali najmanje Hrvatima Bosne, to je zasigurno. Sa druge strane, ko predstavlja bošnjake u PC-u, zašto Čović ne traži, protivno Daytonu, da se reorganizira taj dio Bosne i da se Hrvatima vrate krajevi iz kojih su protjerani? Odgovor je jasan, zato što su i jedni i drugi saučesnici na planu etničkog inžinjeringa u Bosni, i po gorespomenutoj tradiciji se udružuju protiv onih koji ne misle kao oni, a to su Bošnjaci, dio Hrvata, dio Srba i ostali. U čemu je fazon? Dayton valja kada god ide na ruku fašistima i separatistima, a ne valja kada ide na ruku normalnim ljudima? E, pa, žao mi je. Ono što znam je da će svaki potez nositi sa sobom i posljedice, pa tako i ovo udruživanje HDZ-a sa separatistima.
osa

#887 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by osa »

VerticalHairFactor wrote:Opet Bošnjaci Hrvatima nametnuli člana predsjedništva... A šta sada Hrvati sa Srbima rade Bošnjacima na državnom nivou, s tom razlikom da ove izjave i aktivnosti koje oni sprovode - za razliku od izbora - nisu ustavne. Čović zaziva nepoštivanje Daytona, isto tako i Dodik, i to u pravcu koji će, neminovno, generirati nove sukobe. Ti neki novi sukobi, Bože saučuvaj, ništa dobra nikome neće donijeti, ali najmanje Hrvatima Bosne, to je zasigurno. Sa druge strane, ko predstavlja bošnjake u PC-u, zašto Čović ne traži, protivno Daytonu, da se reorganizira taj dio Bosne i da se Hrvatima vrate krajevi iz kojih su protjerani? Odgovor je jasan, zato što su i jedni i drugi saučesnici na planu etničkog inžinjeringa u Bosni, i po gorespomenutoj tradiciji se udružuju protiv onih koji ne misle kao oni, a to su Bošnjaci, dio Hrvata, dio Srba i ostali. U čemu je fazon? Dayton valja kada god ide na ruku fašistima i separatistima, a ne valja kada ide na ruku normalnim ljudima? E, pa, žao mi je. Ono što znam je da će svaki potez nositi sa sobom i posljedice, pa tako i ovo udruživanje HDZ-a sa separatistima.
u pravu si svaki potez za sobom povlači posljedice, i koalicija dhz -snsd, i izbor komšića od strane bošnjaka, i nametanje statuta mostaru i nenametanje travniku, uvijek je tako bilo i bit će....
VerticalHairFactor

#888 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Samo je razlika da li su potezi legalni ili nelegalni, ako postoji neki dogovoreni okvir, držat ćemo ga se svi, a ako ga se držimo samo dok nam godi, a onda počnemo ilegalno i protivustavno djelovati kad nam ne godi, e tu je, drugar, problem. Ako ćemo u sveobuhvatne ustavne reforme koje će korjenito promijeniti uređenje BiH, onda to ne smije biti naštrb bilo koga, a ne "haj'mo mi i Srbi protiv Bošnjaka". To ne donosi nikakvo rješenje, samo Bosna po mjeri svih, a to sigurno nije "savez labavih republika", niti "federacija suverenih entiteta" niti "centralizirana i homogena jedna država" - to može biti kantonizirana Bosna u kojoj će svi biti zaštićeni svugdje, sa svim instrumentima moderne zaštite nacionalnih i svih drugih interesa na lokalnom i srednjem, ali i državnom nivou. Pa vaša je mantra da dobijete fašističke etničke tvorevine u kojima će jedan narod biti favoriziran i ugnjetavati druge - ne može, to je protivustavno i suprotno ljudskim pravima, dok svi ne shvate da normalni ljudi neće prihvatiti da im se njihova prava krše, uređenje ostaje isto, a ono što je legalno u njegovim okvirima je legalno i zdravo.
pemanapemani

#889 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by pemanapemani »

Nikad se nisam miješao u stvari koje se tiču susjedne države, niti na forumu, niti bilo gdje.
Nisi ti izgleda ništa shvatio. Ne provodim ja rješenja, niti bilo kome namećem svoje mišljenje. Uostalom, moji stavovi su u manjini, usprkos "pobjedi" socijaldemokratije. Vidiš, nama godinama kroje sudbinu ljudi koji imaju stavove slične tebi. Mene boli k.rac za njih, ali ih opet uvažavam. Sad dolazi problem, oni mene i slične ne uvažavaju uopšte, najviše bi voljeli da nas nema, da nekako nestanemo. Znači, nisu lijevičarski principi doveli do ovakvog stanja, nego 20-ogodišnje jahanje klerofašista, koji ni tebi nisu mrski.
Ti pišeš iz Siska sa jebeno velikom mirovinom u džepu (za naše uslove), a ja sa 28 godina obnašam dužnost akademskog fizičkog radnika. Onda ti nađeš za shodno da govoriš šta se događa u mojoj državi, te kao ja i meni slični nekom nešto namećemo. Jebo te, nema me u Ustavu, nema me na birou, nema u zdravstvenom sistemu..., ali mi provodimo ugrozdbu na svakom ćošku. Divota jedna.
osa

#890 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by osa »

VerticalHairFactor wrote:Samo je razlika da li su potezi legalni ili nelegalni, ako postoji neki dogovoreni okvir, držat ćemo ga se svi, a ako ga se držimo samo dok nam godi, a onda počnemo ilegalno i protivustavno djelovati kad nam ne godi, e tu je, drugar, problem. Ako ćemo u sveobuhvatne ustavne reforme koje će korjenito promijeniti uređenje BiH, onda to ne smije biti naštrb bilo koga, a ne "haj'mo mi i Srbi protiv Bošnjaka". To ne donosi nikakvo rješenje, samo Bosna po mjeri svih, a to sigurno nije "savez labavih republika", niti "federacija suverenih entiteta" niti "centralizirana i homogena jedna država" - to može biti kantonizirana Bosna u kojoj će svi biti zaštićeni svugdje, sa svim instrumentima moderne zaštite nacionalnih i svih drugih interesa na lokalnom i srednjem, ali i državnom nivou. Pa vaša je mantra da dobijete fašističke etničke tvorevine u kojima će jedan narod biti favoriziran i ugnjetavati druge - ne može, to je protivustavno i suprotno ljudskim pravima, dok svi ne shvate da normalni ljudi neće prihvatiti da im se njihova prava krše, uređenje ostaje isto, a ono što je legalno u njegovim okvirima je legalno i zdravo.
vidiš tu istu "fašističku" mantru zstupaju svi narodi u višenacionalnim državama na svijetu, i katalonci , baski, flamanci, valonci, frankofonski kanađani, škoti, velšani, nijemci, francuzi i talijani u švicarskoj, sve cvijet "fašizma", eto jedino antifašistički bošnjaci su protiv nje, ne čini li ti se to malo nategnutom teorijom....
osa

#891 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by osa »

pemanapemani wrote:Nikad se nisam miješao u stvari koje se tiču susjedne države, niti na forumu, niti bilo gdje.
Nisi ti izgleda ništa shvatio. Ne provodim ja rješenja, niti bilo kome namećem svoje mišljenje. Uostalom, moji stavovi su u manjini, usprkos "pobjedi" socijaldemokratije. Vidiš, nama godinama kroje sudbinu ljudi koji imaju stavove slične tebi. Mene boli k.rac za njih, ali ih opet uvažavam. Sad dolazi problem, oni mene i slične ne uvažavaju uopšte, najviše bi voljeli da nas nema, da nekako nestanemo. Znači, nisu lijevičarski principi doveli do ovakvog stanja, nego 20-ogodišnje jahanje klerofašista, koji ni tebi nisu mrski.
Ti pišeš iz Siska sa jebeno velikom mirovinom u džepu (za naše uslove), a ja sa 28 godina obnašam dužnost akademskog fizičkog radnika. Onda ti nađeš za shodno da govoriš šta se događa u mojoj državi, te kao ja i meni slični nekom nešto namećemo. Jebo te, nema me u Ustavu, nema me na birou, nema u zdravstvenom sistemu..., ali mi provodimo ugrozdbu na svakom ćošku. Divota jedna.
vidiš ni ja nikom ne namećem svoje mišljenje, dapače nikad niti nisam živio u iluziji da to uopće mogu, a moja mirovina je posljedica određenih aktivnosti u životu, mnogi moji prijatelji nisu u mirovini, doduše kad sam ja 1990 podnosio zahtjev za specijalnu policiju i davao otkaz u rafineriji sisak, i išao s 2000 dm plaće na 950 dm, mnogi od njih me nazvaše budalom, danas, ja njih ipak ne nazivam tim epitetom, eventualno ljudima s lošom procjenom i manjkom muda, ali šta ćeš, tko ne riskira ne profitira....
VerticalHairFactor

#892 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

osa, ti imaš pravo diskutovati ovdje, i to nije sporno, ali i pored limitirajućeg obrazovanja kojeg posjeduješ - što ne mora biti nedostatak ukoliko se čovjek obrazuje sam sobom - krajnje je nesuvislo govoriti o Kataloncima, Baskima i drugima, koji svoju teritoriju nisu "zgrabili" metodom Srebrenice i Dretelja, nego su historijski i teritorijalni fakat od starih vremena. Današnja civilizacija se - barem deklarativno - suprotstavlja legaliziranju posljedica genocida i etničkog čišćenja, i to je kao duh u kojem se cijela Evropa, uprkos krizi identiteta, razvija. Dakle, ako želiš porediti, tada moraš utvrditi poredbene parametre koji ne postoje na relaciji Bošnjaci-Srbi-Hrvati unutar Bosne, koja je od vajkada bila Bosna; i Flamanaca i Valonaca iz Flandrije i Valonije od vajkada, koji se udružiše u Belgiju koja im ostade od plemena Belgae i Gallia Belgica od druga Cezara. Dakle, sve su to historijske stvarnosti, a PC i hrvatski entitet (koji još nije dio historije) stvarni su samo u mjeri u kojoj su stvarni zločini drugara Karadžića i njegovog slugana Bobana. Ne vjerujem da ti možeš shvatiti razliku, zapravo vjerujem da ti ne želiš shvatiti razliku, ali eto - kažu znanje mijenja sve, a istina oslobađa.
pemanapemani

#893 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by pemanapemani »

Vidiš, da je meni tih tvojh 950DM iz 1990. udarao bih se u guzicu. Još da mi je bilo besplatno školovanje, pa da sam završio fakultet koji sam htio. Tek da sam imao zdravstvenu zaštitu..., to mi već izgleda kao idila. Jebi ga, valjda je do toga što nemam muda kao ti.
Hvala ti na iscrpnim odgovorima na pitanja, zaista si kompetentan sugovornik koji doprinosi dijalogu.
Opet, sve mi je bilo jasno na roštilju sa kućnim generalnim prijateljima.
cikafe

#894 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by cikafe »

VerticalHairFactor wrote:osa, ti imaš pravo diskutovati ovdje, i to nije sporno, ali i pored limitirajućeg obrazovanja kojeg posjeduješ - što ne mora biti nedostatak ukoliko se čovjek obrazuje sam sobom - krajnje je nesuvislo govoriti o Kataloncima, Baskima i drugima, koji svoju teritoriju nisu "zgrabili" metodom Srebrenice i Dretelja, nego su historijski i teritorijalni fakat od starih vremena. Današnja civilizacija se - barem deklarativno - suprotstavlja legaliziranju posljedica genocida i etničkog čišćenja, i to je kao duh u kojem se cijela Evropa, uprkos krizi identiteta, razvija. Dakle, ako želiš porediti, tada moraš utvrditi poredbene parametre koji ne postoje na relaciji Bošnjaci-Srbi-Hrvati unutar Bosne, koja je od vajkada bila Bosna; i Flamanaca i Valonaca iz Flandrije i Valonije od vajkada, koji se udružiše u Belgiju koja im ostade od plemena Belgae i Gallia Belgica od druga Cezara. Dakle, sve su to historijske stvarnosti, a PC i hrvatski entitet (koji još nije dio historije) stvarni su samo u mjeri u kojoj su stvarni zločini drugara Karadžića i njegovog slugana Bobana. Ne vjerujem da ti možeš shvatiti razliku, zapravo vjerujem da ti ne želiš shvatiti razliku, ali eto - kažu znanje mijenja sve, a istina oslobađa.
Napokon! :D Politika bosanskih Hrvata pokusa otkinuti komad teritorije za vrijeme rata, pa onda to isto pokusava uraditi i nakon rata, a u isto vrijeme bi kao da budu ravnopravni...

Zar nije smijesno traziti prava u drzavi koju zelis razdijeliti? :D
osa

#895 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by osa »

VerticalHairFactor wrote:osa, ti imaš pravo diskutovati ovdje, i to nije sporno, ali i pored limitirajućeg obrazovanja kojeg posjeduješ - što ne mora biti nedostatak ukoliko se čovjek obrazuje sam sobom - krajnje je nesuvislo govoriti o Kataloncima, Baskima i drugima, koji svoju teritoriju nisu "zgrabili" metodom Srebrenice i Dretelja, nego su historijski i teritorijalni fakat od starih vremena. Današnja civilizacija se - barem deklarativno - suprotstavlja legaliziranju posljedica genocida i etničkog čišćenja, i to je kao duh u kojem se cijela Evropa, uprkos krizi identiteta, razvija. Dakle, ako želiš porediti, tada moraš utvrditi poredbene parametre koji ne postoje na relaciji Bošnjaci-Srbi-Hrvati unutar Bosne, koja je od vajkada bila Bosna; i Flamanaca i Valonaca iz Flandrije i Valonije od vajkada, koji se udružiše u Belgiju koja im ostade od plemena Belgae i Gallia Belgica od druga Cezara. Dakle, sve su to historijske stvarnosti, a PC i hrvatski entitet (koji još nije dio historije) stvarni su samo u mjeri u kojoj su stvarni zločini drugara Karadžića i njegovog slugana Bobana. Ne vjerujem da ti možeš shvatiti razliku, zapravo vjerujem da ti ne želiš shvatiti razliku, ali eto - kažu znanje mijenja sve, a istina oslobađa.
obrazovanje nije na nivou u pravu si, viša na fakultetu kineziologije i sporta (nekad fakultet fizičke kulture) i nekoliko godina raznih seminara i usavršavanja uz ostalo i 6 mjeseci tečaja szup-a, ali bože moj ne možemo svi biti akademici, a o načinima razgraničenja, nastajanju raznih pokrajina i sl. bi mogli do prekosutra, i nikad ne bi naišli na identičan slučaj, vidiš i istra nikad nije bila u hrvatskoj pa sada je, zar bi je trebali vratiti italiji, ili italija južni tirol austriji, vrijeme čini svoje, a to je jedna od rijetkih konstanti na ovom svijetu...
osa

#896 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by osa »

pemanapemani wrote:Vidiš, da je meni tih tvojh 950DM iz 1990. udarao bih se u guzicu. Još da mi je bilo besplatno školovanje, pa da sam završio fakultet koji sam htio. Tek da sam imao zdravstvenu zaštitu..., to mi već izgleda kao idila. Jebi ga, valjda je do toga što nemam muda kao ti.
Hvala ti na iscrpnim odgovorima na pitanja, zaista si kompetentan sugovornik koji doprinosi dijalogu.
kakva razlika,između nas, meni nije dovoljna ni sadašnja mirovina, koja je debelo veća, pa uz nju povremeno odradim nešto kao konzultatnt u sisačkoj rafineriji za jednu zagrebačku tvrtku (pomaže staro prijeratno radno mjesto), sutra ujutro recimo idem pomoći kolegi (naravno za 200 kuna) na montaži nekog namještaja( isti se bavi izradom), ima posla samo kad se hoće raditi i naravno kad te ljudi dovoljno cijene da ti ponude posao...
nosara

#897 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by nosara »

Kakve veze imaju gay egzibicije nezasitog penzionisanog tudjmanovog drota sa ovom debilnom temom...?
Alfa_Ze

#898 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by Alfa_Ze »

Iskren da budem, ja ne vjerujem hrvatskoj politici, bilo ona dolazila iz Zagreba ili iz Mostara.Iskustvo iz ovih proteklih 20 godina, daje mi pravo na ovaj zakljucak.
Bili su sa nama, samo onda kada je to iskljucivo odgovaralo Hrvatima u realizaciji njihovih nacionalnih i geo strateskih interesa. Tudzman – Milosevi, Boban – Karadzic, Josipovic – Tadic ( suradnja u usponu ) i uvijek se prelamalo ili se prelama preko nasih ledja.
Zar je danasnja srpsko/hrvatska koalicija ( Dodik – Covic ) nesto sto bi trebalo da nas iznenadi ??
Ja sam rekao: ili takva Bosna koja će osigurati i interese hrvatskog naroda, ili molim – podjela! S time da sam ja rekao: jedan dio Srbiji, jedan dio Hrvatskoj, a može ostati i muslimanska državica u sredini, ona povijesna zemljica Bosna koja onda ne bi imala mogućnosti da ima ambicije stvaranja neke velike islamske države u Europi...(F. Tuđman, 17.9.1991.)
Ako se sporazumijemo na tom bitnom pitanju spornom između Hrvatske i Srbije o BiH, ako ostvarimo realne granice za Republiku Hrvatsku i ako se riješi taj problem tih prečanskih Srba na taj način da Srbija bude zadovoljna, onda se može raditi o tome da i Srbija prihvati takve osnove saveza koji bi bili za nas prihvatljivi...(F. Tuđman, 8.6.1991.)
Tu imam nekakve papire, tobože, Srbi nam spremaju rat ovdje u Hrvatskoj, i ofenzive. Rekao sam: neće biti rata sada u Hrvatskoj, niti nam ga ne treba sada u Hrvatskoj! Sada moramo osigurati granice Hrvatske, te buduće granice hrvatske države u Bosni i Hercegovini! To je posebna povijesna zadaća hrvatske države, Hrvatske vojske, nešto što ne smijemo propustiti, je li...(F. Tuđman, 6.11.1993.)
junkers

#899 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by junkers »

osa wrote:
pemanapemani wrote:Vidiš, da je meni tih tvojh 950DM iz 1990. udarao bih se u guzicu. Još da mi je bilo besplatno školovanje, pa da sam završio fakultet koji sam htio. Tek da sam imao zdravstvenu zaštitu..., to mi već izgleda kao idila. Jebi ga, valjda je do toga što nemam muda kao ti.
kakva razlika,između nas, meni nije dovoljna ni sadašnja mirovina, koja je debelo veća, pa uz nju povremeno odradim nešto kao konzultatnt u sisačkoj rafineriji za jednu zagrebačku tvrtku (pomaže staro prijeratno radno mjesto), sutra ujutro recimo idem pomoći kolegi (naravno za 200 kuna) na montaži nekog namještaja( isti se bavi izradom), ima posla samo kad se hoće raditi i naravno kad te ljudi dovoljno cijene da ti ponude posao...
au,zatvaraj prozor,da te rusi ne ukradu
nosara

#900 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by nosara »

Alfa_Ze wrote:Iskren da budem, ja ne vjerujem hrvatskoj politici, bilo ona dolazila iz Zagreba ili iz Mostara.Iskustvo iz ovih proteklih 20 godina, daje mi pravo na ovaj zakljucak.
Bili su sa nama, samo onda kada je to iskljucivo odgovaralo Hrvatima u realizaciji njihovih nacionalnih i geo strateskih interesa. Tudzman – Milosevi, Boban – Karadzic, Josipovic – Tadic ( suradnja u usponu ) i uvijek se prelamalo ili se prelama preko nasih ledja.
Zar je danasnja srpsko/hrvatska koalicija ( Dodik – Covic ) nesto sto bi trebalo da nas iznenadi ??
Ja sam rekao: ili takva Bosna koja će osigurati i interese hrvatskog naroda, ili molim – podjela! S time da sam ja rekao: jedan dio Srbiji, jedan dio Hrvatskoj, a može ostati i muslimanska državica u sredini, ona povijesna zemljica Bosna koja onda ne bi imala mogućnosti da ima ambicije stvaranja neke velike islamske države u Europi...(F. Tuđman, 17.9.1991.)
Ako se sporazumijemo na tom bitnom pitanju spornom između Hrvatske i Srbije o BiH, ako ostvarimo realne granice za Republiku Hrvatsku i ako se riješi taj problem tih prečanskih Srba na taj način da Srbija bude zadovoljna, onda se može raditi o tome da i Srbija prihvati takve osnove saveza koji bi bili za nas prihvatljivi...(F. Tuđman, 8.6.1991.)
Tu imam nekakve papire, tobože, Srbi nam spremaju rat ovdje u Hrvatskoj, i ofenzive. Rekao sam: neće biti rata sada u Hrvatskoj, niti nam ga ne treba sada u Hrvatskoj! Sada moramo osigurati granice Hrvatske, te buduće granice hrvatske države u Bosni i Hercegovini! To je posebna povijesna zadaća hrvatske države, Hrvatske vojske, nešto što ne smijemo propustiti, je li...(F. Tuđman, 6.11.1993.)
Niko nije iznenadjen... :wink:
Locked