NESTAJU PRIRODNA BOGATSTVA U BiH: Za milionsku krađu šume platili kaznu od 40.000 KM!

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
User avatar
Novi_Nick
Posts: 2826
Joined: 24/08/2003 00:00

#1 NESTAJU PRIRODNA BOGATSTVA U BiH: Za milionsku krađu šume platili kaznu od 40.000 KM!

Post by Novi_Nick »

NESTAJU PRIRODNA BOGATSTVA U BiH: Za milionsku krađu šume platili kaznu od 40.000 KM

Nadležni u „Šumama“ su podnijeli skoro 2.000 prijava, od kojih je tek svaka četvrta krivična.


Ekonomija

Prije 45 min

Image

U šumama RS prošle godine je ukradeno i bespravno posječeno balvana u vrijednosti 2,26 miliona maraka. Stvarna šteta je znatno veća, jer je riječ samo o prijavljenoj krađi, ali i od ovog dvomilionskog iznosa, od svih otkrivenih kriminalaca je ukupno naplaćeno tek oko 40.000 KM, piše poslovni portal CAPITAL.

U javnom preduzeću koje gazduje prirodnim bogatstvom Srpske tvrde da čine sve da ga zaštite, a odgovornost za kriminal prebacuju na druge. Pravosudne organe optužuju da rade sporo i neefikasno, zbog čega je, kažu, procenat naplaćene štete na nivou statističke greške.

Iz Izvještaja o izvršenju proizvodno-finansijskog plana „Šuma Srpske“ za prošlu godinu vidljivo je da zajedničke akcije na suzbijanju krađe drvnih sortimenata ne daju gotovo nikakve rezultate.

Nadležni u „Šumama“ su podnijeli skoro 2.000 prijava, od kojih je tek svaka četvrta krivična. Od utvrđene milionske štete naplaćeno tek nešto više od 40.000 maraka.

U javnom preduzeću ostaju dosljedni decenijski ponavljanoj matri da je šteta nastala nezakonitom sječom veliki problem, te da mu je potrebno posvetiti veću pažnju…

„I dalje je veoma mali broj riješenih prijava, tako da je procenat naplaćenih šteta u odnosu na one za koje su podnesene prijave svega tri odsto, a jedan od razloga je i dužina sudskih postupaka. Oštrijim i bržim kažnjavanjem počinilaca šumskih šteta ova pošast bi se značajno smanjila, ako ne i potpuno zaustavila“, zaključuju oni u svom Izvještaju.

Tvrde kako su intezivirali saradnju sa MUP-om, tužilaštvom i sudovima, ali rezultate te saradnje nisu pokazali.

Naime, oni su tokom prošle godine kontrolisali pilane sa ciljem da se utvrdi usklađenosti dokumentacije sa robom po vrsti, količini i klasi ali ukradene šume nije bilo.

Gdje se najviše krade
U prošloj godini najviše se kralo na području Šumskog gazdinstva Jahorina, gdje je nezakonito posječeno 4.798 kubih metara šume, što je trećina svih šteta evidentiranih u preduzeću.

Ispod njih su Šumska gazdinstva Romanija, Prijedor i Banjaluka u kojima je zajedno ukradeno 3.575 kubika šume.

U tri kontrole na prostorima kojima gazduju šumska gazdinstva Romanija, Banja Luka, Doboj i Borja otkriveno je tek 191,4 kubika drveta za koje je utvrđeno da je nelegalno.

„Jedna od mjera kojoj pribjegava sve veći broj gazdinstava je i postavljanje video nadzora na nekim kritičnim područjima i postavljanje rampi na šumskim kamionskim putevima“, zaključuju u „Šumama Republike Srpske“.

Inače, zvanični podaci pokazuju kako je za troškove zaštite šuma u prošloj godini izdvojeno 11,9 miliona maraka.

Najveći dio tog iznosa (10,8 miliona KM) potrošen je za rad čuvarske službe, a samo milion KM na zaštitu od požara, insekata, biljnih bolesti i slično.

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/20 ... 00_km.html

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kako prirodna bogatstva drzave Bosne i Hercegovine i svih njenih stanovnika zastititi od lopova i stetocina?
Post Reply