Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
266
44%
Ne!
283
47%
Svejedno mi je!
53
9%

Total votes: 602

zubi

#6951 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zubi »

drug_profi wrote: 09/05/2025 01:28
Messier wrote: 08/05/2025 22:58 Kao sto su prisiljene iz ovih il onih okolnosti da rade za male pare, a ovi im sad klosari dali nedjelju, aman , kraj svijeta od dobrote , a u principu brane mrvice koje im daju...i jos ih gurnu na ostatak stanovnistva
Zato i kazem nazire se da podrsku daje najvise lumpenploretarijat, a rekose mi da lupam.
Lupas jer si rekao u iducem koraku branicemo nacizam, ne moras se sad praviti naivan.

A to da li lumpenproleterijatu odgovara ili ne odgovara neradna nedelja, samo oni znaju i njih treba pitati. Forumsko misljenje je potpuno nebitno.
drug_profi

#6952 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

zubi wrote: 09/05/2025 08:11
drug_profi wrote: 09/05/2025 01:28
Messier wrote: 08/05/2025 22:58 Kao sto su prisiljene iz ovih il onih okolnosti da rade za male pare, a ovi im sad klosari dali nedjelju, aman , kraj svijeta od dobrote , a u principu brane mrvice koje im daju...i jos ih gurnu na ostatak stanovnistva
Zato i kazem nazire se da podrsku daje najvise lumpenploretarijat, a rekose mi da lupam.
Lupas jer si rekao u iducem koraku branicemo nacizam, ne moras se sad praviti naivan.

A to da li lumpenproleterijatu odgovara ili ne odgovara neradna nedelja, samo oni znaju i njih treba pitati. Forumsko misljenje je potpuno nebitno.
Ja sam samo rekao da se na lumpenploretarijat lako prima nacizam.
I to je fakt.
Samo ti citas stvari koje ne pisu.
HelaS

#6953 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by HelaS »

zippoo87 wrote: 08/05/2025 21:23 Najavio je danas eno i Niksic da ce biti dozvoljeno 16 radnih nedjelja ili tako nesto,da ne trazim sada. Spomenuo je kao u Hrvatskoj.
Opet ce ga radnici popusiti,kako god..jer kod naseg naroda nema ni grama postivanja drugih,samo neka je meni dobro.
Ministarstvo trgovine FBiH finalizira izradu prijedloga izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se predviđa da prodajni objekti budu zatvoreni nedjeljom, uz mogućnost da trgovci, u skladu sa vlastitim poslovnim planom, odrede najviše 16 do 18 nedjelja u godini kada će raditi.

Takvo rješenje omogućava ravnotežu između zaštite prava radnika i potreba privrede, posebno u sredinama sa izraženom sezonskom i turističkom aktivnošću.

Također, prijedlog izmjena zakona jasno propisuje da se radnicima mora isplatiti značajno uvećana naknada za rad nedjeljom, čime se dodatno priznaje njihov doprinos van standardnog radnog vremena i jača sistem zaštite radničkih prava.

Razumijemo zabrinutost sindikata, posebno u vezi s ranijim prijedlozima o izuzećima, i u potpunosti podržavamo otvoren i argumentovan dijalog u cilju donošenja održivih i pravičnih rješenja.

Usvajanjem ovog zakonskog rješenja ukida se praksa traženja pojedinačnih izuzeća lokalnih zajednica, jer zakon već predviđa fleksibilnost kroz mogućnost određivanja radnih nedjelja na godišnjem nivou. Time se sprječava eventualno zaobilaženje zakonskih odredbi i čuva njegova osnovna svrha – zaštita prava radnika u trgovini na nedjeljni odmor.

Uvjereni smo da će Vlada Federacije BiH u narednim sedmicama usvojiti predložene izmjene, koje su usklađene s najboljim evropskim praksama.

Ministarstvo trgovine ostaje posvećeno postizanju rješenja koja osiguravaju pošten odnos prema radnicima, jasno i provodivo pravilo za privredne subjekte, te bolju uslugu za građane Federacije BiH.

Kako će Ministarstvo trgovine uređivati propise koji su u nadležnosti drugog ministarstva :?
drug_profi

#6954 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Ovo je vec mnogo bolji koncept.
Znacajno uveca dnevnica.
akcija007

#6955 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by akcija007 »

Dok donesu tu Odluku/uredbu o 16 ili 18 radnih nesjelja to ce biti u junu mozda i ispast ce da ce skoro sve nesjelje svima biti radne do kraje godine . E onda od Nove godine cemo pratiti koji objekat koju nedelju radi
Rizvan

#6956 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Rizvan »

drug_profi wrote: 09/05/2025 22:58 Ovo je vec mnogo bolji koncept.
Znacajno uveca dnevnica.
Iz sebicnog ugla kupaca.

Iz ugla radnika katastrofa.

A za tu vecu dnevnicu za nedjelju, ce morati duplo vise raditi ostalih pet dana u sedmici, jer ce raditi i za one koji odmaraju te dane. Ako im budu i placali te uvecane dnevnice, jer godinama je po zakonu bilo da se za rad na sluzbene praznike placa uvecana dnevnica, pa za radnike u trgovini to nije vazilo. Pitanje je da li ce i ovo?

A tek kad ih krenu saltati po radnjama da pokriju ove sto odmaraju razlicite dane u sedmici. Narocito radnike Amka i Konzuma, jer oni imaju najvise tih malih radnji sa po cetiri radnika po objektu.

Srozat ce im se znatno kvalitet zivota, ali koga briga, imat ce se gdje kupiti pavlaka nedeljom :bih:
Last edited by Rizvan on 09/05/2025 23:55, edited 1 time in total.
Dzontra_Volta

#6957 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Dzontra_Volta »

akcija007 wrote: 09/05/2025 23:06 Dok donesu tu Odluku/uredbu o 16 ili 18 radnih nesjelja to ce biti u junu mozda i ispast ce da ce skoro sve nesjelje svima biti radne do kraje godine . E onda od Nove godine cemo pratiti koji objekat koju nedelju radi
Ne može odluka, mora izmjena zakona, i to po hitnom postupku, ako misle to primjenjivati ovog ljeta.
zippoo87

#6958 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Rizvan wrote: 09/05/2025 23:52
Znacajno uveca dnevnica.
Iz sebicnog ugla kupaca.

A za tu vecu dnevnicu za nedjelju, ce morati duplo vise raditi ostalih pet dana u sedmici, jer ce raditi i za one koji odmaraju te dane. Ako im budu i placali te uvecane dnevnice, jer godinama je po zakonu bilo da se za rad na sluzbene praznike placa uvecana dnevnica, pa za radnike u trgovini to nije vazilo. Pitanje je da li ce i ovo?

A tek kad ih krenu saltati po radnjama da pokriju ove sto odmaraju razlicite dane u sedmici. Narocito radnike Amka i Konzuma, jer oni imaju najvise tih malih radnji sa po cetiri radnika po objektu.

Srozat ce im se znatno kvalitet zivota, ali koga briga, imat ce se gdje kupiti pavlaka nedeljom :bih:
I u Hrvatskoj je to saltanje radnika takav krkljanac i ponizavanje. Sada radis u ovoj radnji,sutra u drugoj,prekosutra u trecoj...raspad sistema.
Tako je u sezoni...udjes u market,one radnice u raspadu sistema,jedna ne zna gdje je ovo,druga ne zna gdje je ono,treca trazi cigare,cetvrta popisuje one povratne flase i limenke...krkljanac teski.
Ovako ce isto i kod nas biti...jer zene kada rade samo u jednoj radnji,znaju sve gdje je sta i ko je za sta zaduzen a kada ovo krene,pa prebacivanje radnika,biti ce raspasoj. Jos poznavajuci nasi sistem rada i nesposobnost sefova u svakoj bransi...biti ce zanimljivo to pratiti.
Tek onda ce da se bune ove galamdzije :lol:
kakaljin

#6959 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

Rizvan wrote: 09/05/2025 23:52
Znacajno uveca dnevnica.
Iz sebicnog ugla kupaca.

Svako krsenje radnickih prava radnik prijavi i inspekcija kazni poslodavca. Pa poslodavac nece moci to da radi. Sve dok radnik suti to mu se moze desavati jer niko ne zna za te probleme.
Sanjarko

#6960 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Sanjarko »

@kakaljin ti ko da ne znas kako sta funkcionise na Balkanu, pa i u nasoj domovini Bosani? Ovo meni dodze ko za vrijeme korona njesra, samo onda je bilo nesto i imali su opravdanje za to, bila neka bolest, sta itd, ne bi da ulazim u to i koliko opasno itd, ali fakat ovo dodze kao u toj krizi sta su radili svasta nesto.

A ovi izazvase sami krizu, jos gdje je sto turisti sad dolaze, sezona pocinje, jos ugrozena je zbog tuzbi i dugova entiteta RS-a, samo ovo jos nedostajalo. Neko je negdje predvidio tj izbacio predvidzanje da je upitno oko milion dolazaka turista ovamo zbog svega najvise ovoga oko entiteta RS.

Sad rad tj nerad radnji nedeljom koliko ce na to da utice, ne znam.
Cherry-Cherry

#6961 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

akcija007 wrote: 09/05/2025 23:06 Dok donesu tu Odluku/uredbu o 16 ili 18 radnih nesjelja to ce biti u junu mozda i ispast ce da ce skoro sve nesjelje svima biti radne do kraje godine . E onda od Nove godine cemo pratiti koji objekat koju nedelju radi
Do Nove Godine će vratiti skroz radnu nedelju.
Znaju to oni već i sada, nego im glupo odmah vratiti, pa će postepeno. Vide da su pojeli govno.
Deny25

#6962 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Deny25 »

Nije vlast problem samo je narod problem pavlaka je najvaznija mlijeko hljeb i jos po neke hlace gace.
drug_profi

#6963 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Moj bivsi direktor je trazio da se radi za 25. Novembar. Nismo maloprodaja vec proizvodnja i distribucija. Neko zvao inspekciju. Dosla, pisala mu kaznu. Nije nikad vise.
Poluge postoje, samo se treba malo i boriti za sebe.
Danguba

#6964 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Danguba »

Najveca glupost u zadnjih 10tak godina a ja mislim da je to smisljeno od Trojanskog konja u Vladi FBiH.

Svako se dogovori sa shefom koliko ce sati sedmicno raditi. Koji ce dan odmarati opet je stvar dogovora.
Ja znam masu ljudi koji ne rade petkom pa eto im prilike da rade nedjeljom.

Sve treba biti na dobrovoljnoj bazi i mislim da bi se naslo dovoljno firmi koje bi se internom preraspodjelom uspjeli organizovati za rad nedjeljom a ne da je ''zabrana'' rada nedjeljom.

Prije par dana gledam dragstor u Bihacu koji ubija 24/7 radi.
purgatorio

#6965 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by purgatorio »

Danguba wrote: 10/05/2025 23:51 Najveca glupost u zadnjih 10tak godina a ja mislim da je to smisljeno od Trojanskog konja u Vladi FBiH.

Svako se dogovori sa shefom koliko ce sati sedmicno raditi. Koji ce dan odmarati opet je stvar dogovora.
Ja znam masu ljudi koji ne rade petkom pa eto im prilike da rade nedjeljom.

Sve treba biti na dobrovoljnoj bazi i mislim da bi se naslo dovoljno firmi koje bi se internom preraspodjelom uspjeli organizovati za rad nedjeljom a ne da je ''zabrana'' rada nedjeljom.

Prije par dana gledam dragstor u Bihacu koji ubija 24/7 radi.
Taj dragstor ubija ima 20 godina.
akcija007

#6966 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by akcija007 »

Zatvara se djecija igraonica u TC Merkur na Otoci zbog neradne nedjelje.
Iako mogu raditi nedjeljom , centar ne radi pa ni oni ne mogu raditi.
Proslave djecijih rodjendana s nedjelje se nisu preraspodjelili na ostale dane tokom sedmice i zatvaraju ....
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#6967 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by konektovan »

Nazalost....
Cherry-Cherry

#6968 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

Neka slave u subotu :mrgreen: :bih:

:run:
noviclan

#6969 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by noviclan »

drug_profi wrote: 10/05/2025 20:56 Moj bivsi direktor je trazio da se radi za 25. Novembar. Nismo maloprodaja vec proizvodnja i distribucija. Neko zvao inspekciju. Dosla, pisala mu kaznu. Nije nikad vise.
Poluge postoje, samo se treba malo i boriti za sebe.
Ma 100% sam sebe mislim svoga prijavis jednom dvaput treci put mu nece pasti na pamet da te iskoristava
Hakiz

#6970 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Kao neradni dan za praznik, slavlje prebaciti u ponedjeljak. Roditelji te djece ne mogu rođendane organizivati radnim danom, poslije ili prije posla? Nesposobnjakovići. I ti vlasnici igraonica, samo im je do novca, zar njihovi radnici nemaju porodice sa kojima trebaju biti u nedjelju? Doduše, sada će biti sa porodicom ne samo u nedjelju, nego svaki dan. Još bolje.
Cherry-Cherry

#6971 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

Ko ne može organizovati proslavu rođendana radnim danom, neka ga onda i ne slavi. :oops:

Može ujutro prije posla, pa onda nastavak poslije posla.
dječak sa šibicama

#6972 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dječak sa šibicama »

Treba neki dekret da se propise kad se slave rodjendani, ne moze nedeljom, ko hoce nedeljom da slavi dobije 10 dana zatvora.

Nema labavo.
1Dante1

#6973 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by 1Dante1 »

Perfektno. Eto prilike da se druze svaki dan, ne samo vikendom.
dječak sa šibicama

#6974 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dječak sa šibicama »

Ima li u Vojkovicima neka livada za rostiljanje? kazneno djelo proslava rodjendana nedeljom, kazna: rostilj nedeljom u krugu zatvora.
BadBoy

#6975 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by BadBoy »

A da okrenemo logiku i kažemo da ta igraona nikada nije ni bila profitabilna ako joj jedan dan toliko utiče na poslovanje
Post Reply