Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
258
44%
Ne!
277
47%
Svejedno mi je!
53
9%

Total votes: 588

Pandakonda

#6201 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

ibizza wrote: 15/04/2025 15:48
konektovan wrote: 15/04/2025 15:45 Jos sto nemogu ovih supljaka od daysleepera :-)
Kakva je poveznica etiopije i Sarsjeva sta hoces da kazes?! :-)
Glavni grad mora da zivi 24 sata,..kao i svugdje sto zivi, bas iz razloga sto su glavbu gradovi udarna mjesta,..a Boga mi i za domaci svijet. Hebote, pa Kandahar je zivlje mjesto od Sarajeva.
Kakva je situacija u Beču, radi li se nedjeljom kod njih?
U Beču se radi uredno, godisnje barem 3 puta idem i nikada nisam imao problema. Firme selektiraju radnje koje imaju pravo raditi jer ne smiju sve poslovnice.

I kakve veze ima Bec sa nama ? Opet se uzimaju zemlje sa demokriscanskom tradicijom i pokusava se preslikati kod nas.
DaysleepeR

#6202 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by DaysleepeR »

Ja sam obišao mnogo velikih gradova po zapadu, nisam vidio krkljanac, zastoje i gužve.
Postoji red, postoji i mir.
Obišao sam pješke kompletan Friedrichshain u Berlinu u sred radnog dana, mir i tišina.
Naveče je druga priča.
Nedostatak gužve nedjeljom u Sarajevu je sve samo ne loša stvar.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#6203 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by konektovan »

Pandakonda wrote: 15/04/2025 15:56
konektovan wrote: 15/04/2025 15:45 Jos sto nemogu ovih supljaka od daysleepera :-)
Kakva je poveznica etiopije i Sarsjeva sta hoces da kazes?! :-)
Glavni grad mora da zivi 24 sata,..kao i svugdje sto zivi, bas iz razloga sto su glavbu gradovi udarna mjesta,..a Boga mi i za domaci svijet. Hebote, pa Kandahar je zivlje mjesto od Sarajeva.
U Beču se radi uredno, godisnje barem 3 puta idem i nikada nisam imao problema. Firme selektiraju radnje koje imaju pravo raditi jer ne smiju sve poslovnice.

I kakve veze ima Bec sa nama ? Opet se uzimaju zemlje sa demokriscanskom tradicijom i pokusava se preslikati kod nas.
Krscanska ili ne, Bec je ziv grad nedeljom i za domace i za strance.
DaysleepeR

#6204 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by DaysleepeR »

Ljudi kod nas izgleda stvarno žele krkljanac kao u Istanbulu, Kandaharu, Delhi-u, da doslovce gori zemlja.
konektovan

#6205 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by konektovan »

DaysleepeR wrote: 15/04/2025 15:59 Ljudi kod nas izgleda stvarno žele krkljanac kao u Istanbulu, Kandaharu, Delhi-u, da doslovce gori zemlja.
Sta ima lose u tome? Ko hoce ostane u gradu, ko nece..ko voli prirodu, ima izbor da izadje iz grada. Meni fakat smeta ta tisina, sablasnost u gradu...ne znam, vjerovatno je rat uticao na to, misli se odmah vracaju u proslost, nazalost.
DaysleepeR

#6206 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by DaysleepeR »

Dobro opusti se, ne dijelimo mišljenje...
Pandakonda

#6207 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

konektovan wrote: 15/04/2025 15:58
Pandakonda wrote: 15/04/2025 15:56

Krscanska ili ne, Bec je ziv grad nedeljom i za domace i za strance.
Dobro ali zasto uzimas Bec za primjer ? Bec ima 2 miliona stanovnika i radi toliko ljudi i trzista ima masa drugih stvari da se radi. I kao sto sam vec rekao, Bec ne gasi sve nedjeljom nego samo odrede određeni broj radnji koji mogu da rade, uredno sam namirnice kupovao u tim prodavnicama i nisam morao ici po pumpama radi mlijeka i hljeba.

Beograd ima 1.5 miliona stanovka, ziv je grad, a i radi nedjeljom sve. Sto njih ne uzmemo kao primjer jer su blizi ? Samo da je kako prepisivati zakone da se ne radi :-)

DaysleepeR wrote: 15/04/2025 15:59 Ljudi kod nas izgleda stvarno žele krkljanac kao u Istanbulu, Kandaharu, Delhi-u, da doslovce gori zemlja.
Isto kao forumas gore uzimas najgore moguce primjere. Ti gradovi ni populacijski ni po mentalitetu nisu kao mi. Gradovi su tu za urbani život, da se uvijek ima šta raditi i da vrvi od ljudi, pa makar to bilo šopingovanje ili nesto drugo
Laplace

#6208 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Laplace »

Proposition Joe wrote: 10/04/2025 11:56 Već sam i ranije spominjao, najbolja opcija bi bila ići sa izmjenom i dopunom Zakona o radu, kojim bi se propisala 40 satna radna sedmica u pet radnih dana. Time bi se više išlo u korist radnicima jer bi imali dva dana slobodna u sedmici ali ti dani nebi bili fiksni, tako da i poslodavci dobijaju mogućnost rada tj. poslovanja svaki dan u sedmici.

Ovo ide i u prilog činjenici da postoji deficit radne snage u tim specifičnim branšama, koji bi se ovakvim rješenjem djelomično premostio.
To je ono što sam i ja zagovarao. Pet dana po osam sati uz dva dana odmora, a firme mogu raditi svakog dana. Smatram da je važnije osigurati radnicima dan ili dva odmora i max. 40 sati rada sedmično nego neradnu nedjelju. Ne radi mene, organizujem se ja, nego radi tih radnika.
Laplace

#6209 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Laplace »

ljubijankic wrote: 10/04/2025 12:01
Proposition Joe wrote: 10/04/2025 11:56 Već sam i ranije spominjao, najbolja opcija bi bila ići sa izmjenom i dopunom Zakona o radu, kojim bi se propisala 40 satna radna sedmica u pet radnih dana. Time bi se više išlo u korist radnicima jer bi imali dva dana slobodna u sedmici ali ti dani nebi bili fiksni, tako da i poslodavci dobijaju mogućnost rada tj. poslovanja svaki dan u sedmici.

Ovo ide i u prilog činjenici da postoji deficit radne snage u tim specifičnim branšama, koji bi se ovakvim rješenjem djelomično premostio.
Onda bi im falilo radnika, a to znaci dodatna zaposljavanja i vece troskove a samim tim i vece cijene svega :bih:
U tom slučaju je trenutna situacija da poslodavci iskorištavaju radnike i krše Zakon o radu.
Pandakonda

#6210 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

ljubijankic wrote: 10/04/2025 12:01

Onda bi im falilo radnika, a to znaci dodatna zaposljavanja i vece troskove a samim tim i vece cijene svega :bih:
Ili da mozda uvedemo radnu snagu koja ce raditi za manje para i samim time nece biti povecanja troskova pa je dobro i poslodavcu i krajnjem potrosacu ? Jer jel ako vec kopiramo sta rade Bec, Berlin i ostali gradovi onda je ovo next step :-D

Ili simply smanjiti doprinose da se teret na poslodavce smanji i da imaju stimulans da sire poslovanje, a samim time i potrebu za novom radnom snagom
kakaljin

#6211 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

DaysleepeR wrote: 15/04/2025 14:59 Siguran sam da ljudi koji stanuju uz Bulevar Meše Selimovića, kao i uz druge veoma prometne ulice Sarajeva konačno mogu nedjeljom malo otvoriti prozore i odahnuti dušom.

0% osjećaja imamo za opšte dobro.
Samo daj meni i šta se meni sviđa i šta meni odgovara.
Bez osjećaja za opšte dobro, ništa nam se dobro ne piše.

BTW. je li ko vidio kod Kristijana Iličića kako izgleda Adis Abeba, glavni grad Etiopije?

Pustahija

https://www.facebook.com/share/r/199vrL ... tid=wwXIfr
Ako kupis stan uz veoma prometnu cestu ili u strogom centru grada onda se pomiris na buku i prasinu, jer si ti birao da tu zivis.
VladaFBiH

#6212 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by VladaFBiH »

kakaljin wrote: 15/04/2025 16:16
DaysleepeR wrote: 15/04/2025 14:59 Siguran sam da ljudi koji stanuju uz Bulevar Meše Selimovića, kao i uz druge veoma prometne ulice Sarajeva konačno mogu nedjeljom malo otvoriti prozore i odahnuti dušom.

0% osjećaja imamo za opšte dobro.
Samo daj meni i šta se meni sviđa i šta meni odgovara.
Bez osjećaja za opšte dobro, ništa nam se dobro ne piše.

BTW. je li ko vidio kod Kristijana Iličića kako izgleda Adis Abeba, glavni grad Etiopije?

Pustahija

https://www.facebook.com/share/r/199vrL ... tid=wwXIfr
Ako kupis stan uz veoma prometnu cestu ili u strogom centru grada onda se pomiris na buku i prasinu, jer si ti birao da tu zivis.
Upravo, ako ti se ne sviđa fino ga prodaš i kupiš u nekom mirnijem naselju tipa Vogošća. Žaliti se na nešto da ti smeta a sam si birao gdje ćeš živjeti i znao prednosti i mane lokacije je smiješno.
kakaljin

#6213 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

DaysleepeR wrote: 15/04/2025 15:57 Ja sam obišao mnogo velikih gradova po zapadu, nisam vidio krkljanac, zastoje i gužve.
Postoji red, postoji i mir.
Obišao sam pješke kompletan Friedrichshain u Berlinu u sred radnog dana, mir i tišina.
Naveče je druga priča.
Nedostatak gužve nedjeljom u Sarajevu je sve samo ne loša stvar.
Zato sto ces na ulici vidjeti samo turiste i one koji posom hodaju i dostave. Nije kao ko kod nas, usred radnog vremena veike guzve jer se raja samo voza, a onda kuka
kakaljin

#6214 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

Bio sam dosta puta u istanbulu i sto jeste guzva jer ima 22 mil stanovnika plus fluktacija stanovnista kja zivi van istanbula ali radi u njemu. Ali opet sam puo brze dolazio sa jednog dijela na drugi nego nekada u Sarajevo, tako da suplja je prica da u glavnom gradu ne treba da grad zivi 24 sata sedam dana u sedmici.
drug_profi

#6215 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Pandakonda wrote: 15/04/2025 16:15 Ili da mozda uvedemo radnu snagu koja ce raditi za manje para
Zakon ne da manje od 1000.
elcaliente

#6216 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by elcaliente »

Kakva su vam to poredjenja.
Poredite Sarajevo sa velikim gradovima i centrima.
Valjda se gradovi porede po velicini i broju stanovnika.
Cuj Bec, Beograd, Kandahar, Deli😂😂😂.
Cega je Sarajevo centar?

Usporedite Sarajevo sa Ljubljanom, Pristinom, Podgoricom itd.
Pandakonda

#6217 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

elcaliente wrote: 15/04/2025 16:40 Kakva su vam to poredjenja.
Poredite Sarajevo sa velikim gradovima i centrima.
Valjda se gradovi porede po velicini i broju stanovnika.
Cuj Bec, Beograd, Kandahar, Deli😂😂😂.
Cega je Sarajevo centar?

Usporedite Sarajevo sa Ljubljanom, Pristinom, Podgoricom itd.
To ja govorim od pocetka same diskusije za neradnu nedjelju. Mi moramo gledati drzave koje su slicne nema po mentalitetu, historiji sa komunizmom i populaciji. A od svih tih drzava, tipa ceska, balticke zemlje, bugarska, albanija, slovacka, mađarska itd. samo Slovenija i Hrvatska imaju neradne nedjelje radi uticaja crkve. Crna Gora ima također ali je i tu sada borba da se ukine jer vide da ne ide.
Ozimician

#6218 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

Upravo tako, nema smisla porediti BiH sa konzervativnim zemljama Zapada (Njemacka, Austrija), BiH treba porediti sa zemljama slicne proslosti i mentaliteta: Madjarska, Slovacka, Ceska, Estonija, Albanija...

Mogu i liberalne evropske zemlje biti uzor (Irska, Svedska..) cak.

Ali vidjela zaba gdje se konji kuju...
Laplace

#6219 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Laplace »

zigzag wrote: 10/04/2025 21:31 Da nisu imali džoker zvani šmit imali bi 51%, aha ... :lol:

Al ne bi to bio problem da su dorasli javnom vođenju.

Ovi imaju očite podatke i opet trumpizam žešći.
Šta je Amerika dočekala da im presjednikovo ime uđe u rječnik bosanskog jezika kao sinonim za toliko glupe poteze da je "idiotizam" preblag termin.
zigzag

#6220 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zigzag »

Nažalost. Dođe tako vrijeme pametan zašuti budala progovori....

Civilizacijski koraci nazad ,već par godina ih gledamo. Gaza, srednjevjekovna agresija na Ukrajinu, trumpova vladavina...
zippoo87

#6221 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

konektovan wrote: 15/04/2025 10:50
zippoo87 wrote: 15/04/2025 00:13
konektovan wrote: 14/04/2025 22:43

Ti si heban davno...i nije dobro ispalo. Ti si prvi botina na kvadrat, sendvicar, i ne nazivaj druge tako jer si to sam. Nauci se tome vec jednom. Mozes pisati, diskutovati, ali vrijedjati svakim drugim postom forumase da su botovi,..govori nesto o tebi. :-)
Sto je najgore,ti nisi ni botina...samo si mutav :lol:
A koga nazovem botom,nazovu ga i ostali i to svi vide. Meni ne mozes naci nijedan botovski post,ni ti ni niko drugi ovdje,osim sto se moji postovi kose sa vasim...ali nemate nijedan argument. I to vama i jeste najveci problem...sto mi u debati ne mozete dlake skinuti...samo ovako ad hominem neki jadni pokusaji,krezubih zelenih botinjosa :D
Btw. evo pozdravio te Camac...kaze pozdravi mutavog...reko prenesem na forumu :lol:
Koji si ti lik..debatićar iz pribave, neka light verzija sabine cudic :lol:
Ti ovdje samo kontriras, hvalis se kako udjes na temu samo da se sprdas. Moderacija ti tolerise nazivanje drugih forumasa pogrdnim imenima, pa to obilato koristis, nazalost..a argumenti su ti, bozinjosi, zelenasi..
Ja iz Pribave???
Hahhahaja

Nisam ja seljobercic kao ti,na tvoju zalost 😂
Ja argumente uvijek imam ali vi sa druge strane ih nemate,pa krecete na mene ovako licno,samo sto se onda jos vise provaljujete 😂
Cuj ja iz Pribave hhahahah
konektovan

#6222 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by konektovan »

Iz lohinje, izvini pobrkao sam ta sela.
Cherry-Cherry

#6223 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

Lik je ubijeđen da ima argumente. :cry:
zippoo87

#6224 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

konektovan wrote: 15/04/2025 20:02 Iz lohinje, izvini pobrkao sam ta sela.
Hahhahahahahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhahahah
Sada sam iz Lohinje...lik ne zna ni n google mapama naci ovo sto spominje,odakle sam kobajagi ja :lol:
:lol: :lol:
Koji si ti pajser u PM
Ajde molim te skini se sa mojih postova...poceti cu pisati nesto sto ne treba i dobiti bananu,zbog pajsera :lol:
Ne vrijedis ti toliko,da zbog tebe dobijem ban.
Last edited by zippoo87 on 15/04/2025 20:43, edited 1 time in total.
konektovan

#6225 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by konektovan »

Iz Klokotnice si ti... :lol:
Post Reply