Izvini, zivis li u BiH i kad si zadnji put u BiH trazio posao?Copper wrote: ↑16/02/2025 08:58Mogu. Imaju ugovori sa fakultetima. Ima biro. Jedno i drugo isto. Bez obzira kakvi bili, drzava ce platiti. I poslije godinu dana moze novog zaposliti i tako u krug._BataZiv_0809 wrote: ↑16/02/2025 08:49Ne mogu vise birati kao sto su mogli. To sto ti pricas je prica iz 2013.Copper wrote: ↑16/02/2025 08:36
Mislim da nije. U BiH poslodavci zele ljude koji su ogledalo onoga sto je napisano. Ne zele nekoga ko nikad nije radio u kancelariji.
Banke uvijek imaju otvorene prijave. Ali samo stvarno otvoreno ako objave. A licno ici od vrata da vrata. Pa trazi menadzment ljudski resursa u banci ili osiguranju, onako tek jer zelis radis.
Ismijali bi te.
Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#4601 Re: Neradna nedjelja u FBiH
- Copper
#4602 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Cekat 3-4 mjeseca je gubljenje vremena.izvrsni direktor wrote: ↑16/02/2025 09:02Najgore je tvrditi nesto o cemu ne znas i nemas iskustva.Copper wrote: ↑16/02/2025 08:58_BataZiv_0809 wrote: ↑16/02/2025 08:49
Ne mogu vise birati kao sto su mogli. To sto ti pricas je prica iz 2013.
Banke uvijek imaju otvorene prijave. Ali samo stvarno otvoreno ako objave. A licno ici od vrata da vrata. Pa trazi menadzment ljudski resursa u banci ili osiguranju, onako tek jer zelis radis.
Ismijali bi te.
Dobio sam pisao (u bosni), na osnovu samoinicijativnog emaila poslanog hr-u. Poslao cv i dopis sa interesovanjem da radim kod njih, nije uopce postojao konkurs, 3-4 mjeseca poslije me nazvali, pitali je li interes jos postoji jer se njima sad otvorila pozicija. I poslije 2 razgovora poceo i raditi.
Duriti se i unaprijed govoriti "nema od tog nista" je nacionalni sport
Mozda je u tvoje vrijeme prolazilo samoincijativno. Ali danas i direktni mail od hr-a sluzi za prikupljanje podataka za promotivne kampanje.
Ja sam bio budala koja se prijavljivo u osiguranja. Da na kraju me zovu samo njihovi kontakt centri.

A to pisanje interesovanje odnosno molbi. Ja nisam nikad ni jednu poslao pa cak i kada traze. Jer sam pojam toga govori ti njih molis, ritual ponizenja.
Last edited by Copper on 16/02/2025 09:22, edited 1 time in total.
-
#4603 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Imamo mi jos nezaposlene tzv radne snage koliko hoces ali nema radnika. Nove generacije su teski neradnici i boliqrci. Jedan od dvadeset je pozeljan za poslodavca, dok je ostalih 19 daleko im kuca od moje. Lijeni, nezainteresovani, nesposobni, neodgovorni, neprofesionalni, neki spremni i ukrasti. Tako da mogu birati, al u mnostvu takvih._BataZiv_0809 wrote: ↑16/02/2025 08:49Ne mogu vise birati kao sto su mogli. To sto ti pricas je prica iz 2013.Copper wrote: ↑16/02/2025 08:36
Mislim da nije. U BiH poslodavci zele ljude koji su ogledalo onoga sto je napisano. Ne zele nekoga ko nikad nije radio u kancelariji.
- -Chesterfield-
#4604 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ja trenutno na poslu. Uživam raditi nedjeljom. Glavni mi je problem objed. Ponio ćasu graha od kuće i svratio jutros do pekare. 

- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#4605 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Upravo tako.izvrsni direktor wrote: ↑16/02/2025 09:02Najgore je tvrditi nesto o cemu ne znas i nemas iskustva.Copper wrote: ↑16/02/2025 08:58_BataZiv_0809 wrote: ↑16/02/2025 08:49
Ne mogu vise birati kao sto su mogli. To sto ti pricas je prica iz 2013.
Ismijali bi te.
Dobio sam pisao (u bosni), na osnovu samoinicijativnog emaila poslanog hr-u. Poslao cv i dopis sa interesovanjem da radim kod njih, nije uopce postojao konkurs, 3-4 mjeseca poslije me nazvali, pitali je li interes jos postoji jer se njima sad otvorila pozicija. I poslije 2 razgovora poceo i raditi.
Trenutni posao dobio tako sto sam se samoinicijativno prijavio u bazu, poslao CV.
Zvali me, otisao na testiranje, razgovor, dobio ponudu i cao.
- Copper
#4606 Re: Neradna nedjelja u FBiH
I ja sam slao. Pa sam dobivao pozive za njihove ponude. Jednostavno jebe se njih za prijava. To je besplatni nacin prikupljanja podataka za promotivne kampanje._BataZiv_0809 wrote: ↑16/02/2025 09:46Upravo tako.izvrsni direktor wrote: ↑16/02/2025 09:02Najgore je tvrditi nesto o cemu ne znas i nemas iskustva.
Trenutni posao dobio tako sto sam se samoinicijativno prijavio u bazu, poslao CV.
Zvali me, otisao na testiranje, razgovor, dobio ponudu i cao.
Proslo je meni vrijeme da trazim poslove u osiguranju ipak 25 godina jebi ga ne prolazi vise. Zele ljude koji ce odmah od 18 - 20 krenuti.
- Copper
#4607 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Mozda sam i ja grijesio uvijek. Nikad nisam volio ni razgovore ni price ni dogovore ni da nazor budem nasmijan.
Razgovor bilo koji je borba protiv 300-500-1000 ljudi. Koji su sigurno bolji. Pito sam se uvijek zasto uopce i odlaziti ni razgovore kada ce svakako izabrati nekog sa diplomom bezobzira kakav bio.
Razgovor bilo koji je borba protiv 300-500-1000 ljudi. Koji su sigurno bolji. Pito sam se uvijek zasto uopce i odlaziti ni razgovore kada ce svakako izabrati nekog sa diplomom bezobzira kakav bio.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#4608 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ma kakvih 300 ljudi, to je bilo 2011.
Sad ti se prijave 3 covjeka.
Sad ti se prijave 3 covjeka.
- drug_profi
#4609 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ima oglasa gdje se niko ne javi.
Ali to i jesu mjesta odakle ljudi bjeze.
Medjutim bolje i to nego nista.
Pa opet mnogi biraju - nista
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#4610 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ma brate prije 10-tak godina se po hiljadu ljudi prijavljivalo da volontira na Sudu i Tuzilastvu BIH
-
#4611 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Tako je ima ih dosta kao traže posao ali mole Boga da ga ne nadju. I onda kukaju kako nema posla. Ko hoce da radi uvijek ce naći posao.drug_profi wrote: ↑16/02/2025 10:34 Ima oglasa gdje se niko ne javi.
-
#4612 Re: Neradna nedjelja u FBiH
BCC trenutno ima unutra 10-15 radnika koji slazu robu i pripremaju za sutra valjda. Ali hajde, lose vrijeme, svakako ne bi otisli sa porodicama na planinu u setnju 

- dječak sa šibicama
#4613 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Bimgas ispunio cilj, neradna nedelja a robovi rade
Ta kaze smrt fasizmu ministar, ili se po obicaju pravi blesav

Ta kaze smrt fasizmu ministar, ili se po obicaju pravi blesav
- Copper
#4614 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa problem je u BiH gdje krenes raditi tu ces ostati pa cak i ako nije pozicija koju zelis.drug_profi wrote: ↑16/02/2025 10:34 Ima oglasa gdje se niko ne javi.
Gotov je nemoguce traziti nesto bolje.
-
#4615 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Čekaj zar ovdje nije priča da se neradi nedeljom nikako i da se bude sa porodicom i da ostalim danima se slažu police i dopunjuje roba.
-
#4616 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ja u Holandiji danas u outlet shoppingu radi nedjelja
Pise da radi 363 dana u godini da ne radi samo 1 januara i 25 decembra
Pise da radi 363 dana u godini da ne radi samo 1 januara i 25 decembra
-
#4617 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Tehnički ne postoji, upravo to i jeste problem. To je generalno problem kapitalizma, ne počinjemo svi s 0 i s iste početne točke. Jednostavno, ako nemaš preduvjete financijske, familijarne, društvene, geografske tebe nema nigdje. Netko s boljim preduvjetima, može sebi priuštiti doškolovanje, pa da malo i ne radi, upozna svijet, stekne neka iskustva, vidi neke druge poslove, ima luksuz biranja i promjene posla. Kod nas su takvi i često bliski političkim strankama, prije svega roditelji, onda sigurno nećeš raditi vikendom.
Kod nas većina ljudi nema taj luksuz, dosta ih nema mjesto stanovanja, od početka su primorani da rade, da uđu u radnu kolotečinu gdje gubiš mogućnost prisile privatnika da ti da bolje uvjete, jer nemaš onaj raniji luksuz da ostaneš bez posla.
Plus, veliki stupanj neškolovanih ljudi, pogotovo prije, svjestan je kako bolje neće biti i ne može naći bolji posao, a nitko ga ne štiti. Kada država jasno stoji uz korupciju i kriminal, ti nemaš nikakvog prava niti izbora.
Čak i ako si školovan, završio si fakultet, ti opet moraš biti podoban političkim strankama, da bi došao do neke pozicije. Zato ne bi trebalo se baš tako bahato gledati na radnike, pogotovo ako netko ko ne radi nedjeljom, ne bi trebao upirati prstom što ti ljudi ne rade nedjeljom. Radnicama, koje su najpotplaćenije u našem društvu, uz to jako izrabljene, taj dan mnogo znači. Može se taj dan provesti i mimo tržnog centra i prodavnica, a nitko neće umrijeti od gladi.
Bolje se fokusirati na to da se zakoni mijenjaju i da se što više smanji izrabljivanje ljudi, već što se napada neradni dan nedjeljom.
Lako je iz pozicije, u stranci si, neki državni posao, petkom se ode u 3. imam 2 slobodna dana, ako je neki praznik, spojim vikend, dobije se dana, ja imam pravo da tim danima trošim svoje pare itd. Bezvezno je takvo razmišljanje, ali čim su u stranci onda se može zaključiti kako je to njima normalno.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#4618 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Holandija je definitivno rekorder po tome
Ti ljudi bukvalno samo ta 2 dana i ne rade, sve ostalo ima neko nekad
Vjerovatno jer je najveći ulaz robe u EU bas tamo...
- Hakiz
#4619 Re: Neradna nedjelja u FBiH
To nema veze sa nedjeljom. Izrabljivanje radnika na način da rade više sati/dana nego što zakon kaže je pitanje provođenja zakona o radu.Celticross wrote: ↑16/02/2025 11:44Tehnički ne postoji, upravo to i jeste problem. To je generalno problem kapitalizma, ne počinjemo svi s 0 i s iste početne točke. Jednostavno, ako nemaš preduvjete financijske, familijarne, društvene, geografske tebe nema nigdje. Netko s boljim preduvjetima, može sebi priuštiti doškolovanje, pa da malo i ne radi, upozna svijet, stekne neka iskustva, vidi neke druge poslove, ima luksuz biranja i promjene posla. Kod nas su takvi i često bliski političkim strankama, prije svega roditelji, onda sigurno nećeš raditi vikendom.
Kod nas većina ljudi nema taj luksuz, dosta ih nema mjesto stanovanja, od početka su primorani da rade, da uđu u radnu kolotečinu gdje gubiš mogućnost prisile privatnika da ti da bolje uvjete, jer nemaš onaj raniji luksuz da ostaneš bez posla.
Plus, veliki stupanj neškolovanih ljudi, pogotovo prije, svjestan je kako bolje neće biti i ne može naći bolji posao, a nitko ga ne štiti. Kada država jasno stoji uz korupciju i kriminal, ti nemaš nikakvog prava niti izbora.
Čak i ako si školovan, završio si fakultet, ti opet moraš biti podoban političkim strankama, da bi došao do neke pozicije. Zato ne bi trebalo se baš tako bahato gledati na radnike, pogotovo ako netko ko ne radi nedjeljom, ne bi trebao upirati prstom što ti ljudi ne rade nedjeljom. Radnicama, koje su najpotplaćenije u našem društvu, uz to jako izrabljene, taj dan mnogo znači. Može se taj dan provesti i mimo tržnog centra i prodavnica, a nitko neće umrijeti od gladi.
Bolje se fokusirati na to da se zakoni mijenjaju i da se što više smanji izrabljivanje ljudi, već što se napada neradni dan nedjeljom.
Lako je iz pozicije, u stranci si, neki državni posao, petkom se ode u 3. imam 2 slobodna dana, ako je neki praznik, spojim vikend, dobije se dana, ja imam pravo da tim danima trošim svoje pare itd. Bezvezno je takvo razmišljanje, ali čim su u stranci onda se može zaključiti kako je to njima normalno.
Neradna nedjelja koju zakon daje samo jednoj grani je nešta drugo. Zakon o neradnoj nedjelji ne sprečava izrabljivanje radnika, naročito onih koji nisu u trgovini.
- Hakiz
-
#4621 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Izenandio sam se da rade i za Uskrs i Uskrsni ponedjeljak.
Parking je 80% njemackih tablica auta.
Ogromna ponuda svakakve robe . Ima finis cijena npr Boss farmerke po 50 eur
- Copper
#4622 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Postoje i drugi problem. Ženski srednji menadzment smatraju da muskarci trebaju radi 24/7. Musko po njihovom ne smije napredovati niti traziti bilo sta bolje i pokusavati se ugurati u prostore gdje zene rade.Celticross wrote: ↑16/02/2025 11:44Tehnički ne postoji, upravo to i jeste problem. To je generalno problem kapitalizma, ne počinjemo svi s 0 i s iste početne točke. Jednostavno, ako nemaš preduvjete financijske, familijarne, društvene, geografske tebe nema nigdje. Netko s boljim preduvjetima, može sebi priuštiti doškolovanje, pa da malo i ne radi, upozna svijet, stekne neka iskustva, vidi neke druge poslove, ima luksuz biranja i promjene posla. Kod nas su takvi i često bliski političkim strankama, prije svega roditelji, onda sigurno nećeš raditi vikendom.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#4623 Re: Neradna nedjelja u FBiH
https://faktor.ba/bosna-i-hercegovina/a ... sao/211123
Suočeni smo i sa znatno manjim interesom za zapošljavanje u javni sektor. Nekada se za jedno radno mjesto znalo javiti 60-70 ljudi, a sada svega dvoje-troje... Dakle, nisu tačne informacije Smailbegovića i jedva čekam sjednicu Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH da mu kažem kakva je zaista situacija – naglasio je Kurtović.
Suočeni smo i sa znatno manjim interesom za zapošljavanje u javni sektor. Nekada se za jedno radno mjesto znalo javiti 60-70 ljudi, a sada svega dvoje-troje... Dakle, nisu tačne informacije Smailbegovića i jedva čekam sjednicu Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH da mu kažem kakva je zaista situacija – naglasio je Kurtović.
-
#4624 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Jebte neradna nedelja kada ce kod nas doci i neradni petak? Da se radi 4 dana u hefti? 

- drug_profi
#4625 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Sto? Jesi to lancima vezan?Copper wrote: ↑16/02/2025 11:28Pa problem je u BiH gdje krenes raditi tu ces ostati pa cak i ako nije pozicija koju zelis.drug_profi wrote: ↑16/02/2025 10:34 Ima oglasa gdje se niko ne javi.
Gotov je nemoguce traziti nesto bolje.
Da ti ispricam svoju karijeru ne bi vjerovao.