Belle wrote:I sta se desilo, ti isti koji su prihvaceni u sve sfere drustvenog zivota, prave zavjere protiv zemlje koja ih je primila i odgojila. Sramota.
nepovratak izbjeglica
- Vodenjak
Ispadose Turci bolji i od Srba i od Hrvata i od Bosnjaka samih...Belle wrote:Naravno. Nisu ni svjesni da treba da cijene cinjenicu da je Turska bila tolerantna prema svim pripadnicma drugih vjeroispovijesti u poredenju sa drugim osvajackim zemljama. Da su htjeli mogli su unistiti sve sto nije muslimansko, od ljudi do vjerskih objekata. Naprotiv tolerisali su ih. A da ne pricam o Bosancima samim, koji su prihvatali bez predrasuda i bilo kakvog nacionalizma sve dosljake. I sta se desilo, ti isti koji su prihvaceni u sve sfere drustvenog zivota, prave zavjere protiv zemlje koja ih je primila i odgojila. Sramota.pitt wrote:Morali? Da se Islam morao prihvatati tako, vjeruj mi da bi i ti bio Mujo sada a Grcka bi bila dzamahirija.
Ne kazem da nije bilo pritisaka negdje ali u tome su sve onoteisticke religije slicne. Nemoj mi samo sad pocet kakiti kako se krscanstvo sirilo lovorovim vijencima:D
Dajte ljudi, probudite se i pogledajte o cemu pishete!
Turci su bili agresori i agresiju provodili pametno i lukavo i sve sto su radili radii su U SVOM INTERESU!
Izmedju ostalog i to da nas zavade sa onima koji su nam bili i ostali braca ako ni po cemu a ono po slavenstvu i istom jeziku!
Boze (ili svi bogovi!) sacuvajte me od nasih izlijeva "zahvalnosti"!
-
in&san
[/size][/color]Belle wrote:in&san wrote:Pravda30 wrote: Tipicna cetnicka spika i politika, a koja prolazi samo kod debila i naivnih.Ne mjenjate se. Srbija je zemlja ceka, to jeste ostvaruje svoje planove na duzi period. Plan velike Srbije nije zaboravljen, ne ne....
Srpska politika je sljedeca : pobij, pokrsti i protjeraj sto god mozes i dokle mozes.Kad vise nemoze stani i cekaj novu priliku. Tako je iz generacije u generaciju a rezultat u ovih zadnjih 150 godina je impresivan. Mora se priznati. Njima je vazno uzeti sto vise teritorija i etnicki ga ocistiti, to jeste "omediti srpske teritorije". O tome je pricao i Marko Vesovic u svom intervju za RFE prije par dana.
Evo jedan detalj iz drugog svjetskog rata.U Foci je pred kraj drugog svjetskog rata izvrsena smotra 500 cetnika. Komandant je rekao otprilike sljedece. "Mi smo ucinili koliko smo mogli. Dolaze nova vremena, moramo stati. Nasi potomci ce nastaviti tamo gdje smo mi stali, kad im se ukaze prilika". Skinuli su kokarde i stavili petokrake.
Jos uvijek postoje zivi svjedoci.
Zato pricati o tome kako Bosnjaci nece da se vrate zbog toga sto im je bolje na drugom mjestu je bezobrazluk i licemjernost zesca. To je izokretanje istine i vrijedanje zrtve. Umjesto da se optuze i kazne oni koji su ih protjerali taj se narod proziva i ismijava. Ova Aleksandrova prica je samo jeftini trik i vec poznata lagana spika koja ima za jedini cilj da nas navikne na tu genocidnu tvorevinu. Njima i odgovara oduglovacenje jer se time sve vise utemeljuje stanje na terenu.
No da se vratimo na samu bit teme. Istina da nema mnogo povratka. On se desava samo u mjestima gdje su ljudi sigurni da ce ciniti apsolutnu vecinu i gdje nece biti previse u dodiru sa drugom stranom. Logicno. Niko ne zeli da zivi sa divljacima. No nema nikakvog govora o nekom dijeljenju BIH. Ne zbog neke pravde ili zakona vec zbog stanja na terenu. Ovako kako stvari stoje to je neizvodivo.Trenutno okipirani teritorij je isjecen i nije kompaktan.
U pravu si pravda30 i ovo sto kaze bosniak:
vidim ja da ti aco dobrih stvari kazes ali cinjenica je da vecina tvojih sugradjana ne misli tako.
ja govorim o stanju na terenu.a ono nije tako ko sto pricas.npr.malo koji povratnicki lokal ima a da na njeg nije bacena explozivna naprava.ubistva povratnika vrlo cesta....
prestanite vi s tim napadima na terenu i olaksajte ljudima.nemojte im otezavati.
a mi cemo se lahko dogovorit oko uredjenja drzave
[color=red]bas kako je bosniak i rekao i jest ovo srz svih problema, to je srz svih problema taj primitivizam i fasizam u RS.
A ne radije se bavite glupim pricama o Pediju i sta sve ne....
-
Belle
Ne, ne, ne razumijemo se. Nemoj pogresno da tumacis moje rijeci.Turska je okupirala BH, jasno, i radila na svojim interesima kao i svaka osvajacka sila. ALI treba biti iskren i prihvatiti istorijsku cinjenicu, da je tolerisala pa cak i podrzavala neke inicijative stanovnistva drugih vjeroispovijesti. Sto je vrlo pohvalno. Treba prekinuti sa providnom demagogijom nekih koji glume zrtve Turske vladavine, koja da je htjela, ponavljam, mogla je unistiti sve sto nije muslimansko.Vodenjak wrote:Ispadose Turci bolji i od Srba i od Hrvata i od Bosnjaka samih...Belle wrote:Naravno. Nisu ni svjesni da treba da cijene cinjenicu da je Turska bila tolerantna prema svim pripadnicma drugih vjeroispovijesti u poredenju sa drugim osvajackim zemljama. Da su htjeli mogli su unistiti sve sto nije muslimansko, od ljudi do vjerskih objekata. Naprotiv tolerisali su ih. A da ne pricam o Bosancima samim, koji su prihvatali bez predrasuda i bilo kakvog nacionalizma sve dosljake. I sta se desilo, ti isti koji su prihvaceni u sve sfere drustvenog zivota, prave zavjere protiv zemlje koja ih je primila i odgojila. Sramota.pitt wrote:Morali? Da se Islam morao prihvatati tako, vjeruj mi da bi i ti bio Mujo sada a Grcka bi bila dzamahirija.
Ne kazem da nije bilo pritisaka negdje ali u tome su sve onoteisticke religije slicne. Nemoj mi samo sad pocet kakiti kako se krscanstvo sirilo lovorovim vijencima:D
Dajte ljudi, probudite se i pogledajte o cemu pishete!
Turci su bili agresori i agresiju provodili pametno i lukavo i sve sto su radili radii su U SVOM INTERESU!
Izmedju ostalog i to da nas zavade sa onima koji su nam bili i ostali braca ako ni po cemu a ono po slavenstvu i istom jeziku!
Boze (ili svi bogovi!) sacuvajte me od nasih izlijeva "zahvalnosti"!
A to o zavadanju, je zaista smijesno. Znas li ti da su ti isti sto su bili prihvaceni od starne BH i Turaka, i cinili sastavni dio stanovnistva BH, radili na njenom unistenju ponukani svojom nacionalistickom ideologijom.
-
ViTeZ93
Za BOSNU su se borili pretezno Muslimani (cast izuzetcima tipa vikic, divjak, bogicevic itd) dok su se 'hrvati" to jest katolici i "srbi" to jest pravoslavci borili za "erceg-bosnu" odnosno "republiku srpsku", situacija i dalje je slicna samo sto se bore na politicki nacin....
ispranost mozga je opaka bolest!
ispranost mozga je opaka bolest!
-
Harizmatican1
Belle wrote:Naravno. Nisu ni svjesni da treba da cijene cinjenicu da je Turska bila tolerantna prema svim pripadnicma drugih vjeroispovijesti u poredenju sa drugim osvajackim zemljama. Da su htjeli mogli su unistiti sve sto nije muslimansko, od ljudi do vjerskih objekata. Naprotiv tolerisali su ih. A da ne pricam o Bosancima samim, koji su prihvatali bez predrasuda i bilo kakvog nacionalizma sve dosljake. I sta se desilo, ti isti koji su prihvaceni u sve sfere drustvenog zivota, prave zavjere protiv zemlje koja ih je primila i odgojila. Sramota.pitt wrote:Morali? Da se Islam morao prihvatati tako, vjeruj mi da bi i ti bio Mujo sada a Grcka bi bila dzamahirija.
Da cijenimo prljave turke sto su nas na kolac nabijali?
Tolerisali su tako sto su rusili crkve pa pravili dzamije...
Tebi stvarno nesto nije u redu sa mentalnim sklopom!
Ko je to nas primio i odgojio ?
Ma mi zivimo vjekovima u bosni, i mrzimo turke iz dna duse
jer smo BH patriote a ne kao ti koja pokazujes prema tim
turcima (agresorima)otvorene simpatije!?!
tebi su jedni agresori (srbija) odvratni,.... a drugi agresori...
(turci) simpaticni!?!... i ako su ti unistavali bosnu koju toliko volis
godinama!.
I ti da budes 'patriota'?
-
Stipan Tomašević
Istina!vito11 wrote:klasicna greska u koracima![]()
i "bosanski katolici" i "bosanski pravoslavci" se bore za bosnu, samo onakvu kako je oni zele, a ne kakvom je zele Muslimani
e to Muslimani ne mogu nikako da shvate, valjda zbog te opake bolesti
-
Harizmatican1
ISTINA!Stipan Tomašević wrote:Istina!vito11 wrote:klasicna greska u koracima![]()
i "bosanski katolici" i "bosanski pravoslavci" se bore za bosnu, samo onakvu kako je oni zele, a ne kakvom je zele Muslimani
e to Muslimani ne mogu nikako da shvate, valjda zbog te opake bolesti
-
Stipan Tomašević
To nije univerzalna istina. To je tvoja istina i istina velikog dijela bošnjačko-muslimanskog stanovništva (naravno ne svih, ali većine). Međutim, u Bosni žive još dva naroda (koji zajedno čine većinu) i koji kažu da to nije bila agresija SR i CRO. Znači 2:1. Pobijeđujemo vas. BiH Hrvati i BiH Srbi kažu da nije bila agresija, vi kažete da jeste. Znači većina stanovništva ove zemlje misli da to nije bila agresija. To je prava istina.Belle wrote: Mozemo se ne slagati sa vodenjem politike SDA, ali moramo biti iskreni i realno analizirati stvari. Naravno da je agresiju izvrsila SR i CR, zajedno sa SDS i HDZ, to je istina koju ne smijemo poricati.
-
Harizmatican1
Stipan Tomašević wrote:To nije univerzalna istina. To je tvoja istina i istina velikog dijela bošnjačko-muslimanskog stanovništva (naravno ne svih, ali većine). Međutim, u Bosni žive još dva naroda (koji zajedno čine većinu) i koji kažu da to nije bila agresija SR i CRO. Znači 2:1. Pobijeđujemo vas. BiH Hrvati i BiH Srbi kažu da nije bila agresija, vi kažete da jeste. Znači većina stanovništva ove zemlje misli da to nije bila agresija. To je prava istina.Belle wrote: Mozemo se ne slagati sa vodenjem politike SDA, ali moramo biti iskreni i realno analizirati stvari. Naravno da je agresiju izvrsila SR i CR, zajedno sa SDS i HDZ, to je istina koju ne smijemo poricati.
POTPISUJEM!
-
rajvosa
#88 Re: nepovratak izbjeglica
Covjece oni nece da se vrate, u tome je problem.Neki dan pitam jednog idiota koji je ispario u USA, kazem mu jesi li se pozeli staroga kraja ...kaze pozelo sam se Njemacke a ono doli nista...Eto tako razmislja ta tvoja jebena tzv dijasporabosniak wrote:sad je vec izvjesno da od povratka nema nista.rs je otezala povratak koliko god je mogla i u tome dosta i uspjela.taj dio bh je skoro etnicki cist.time su stvoreni uslovi da se nekad u buducnosti pokrene inicijativa za odvajanje od bh.
sta god mi govorili i nadali se,rs je trenutno u solidnoj poziciji.sta im mozemo ako budu htjeli da se odvoje.bosnu ne mozemo braniti osim iz federacije jer biosnjaka nema u rs a ni hrvata.
nadajmo se barem da nece biti rata.nije to potrebno ni jednom narodu.valjda ce i oni shvatit da to ne vodi nicemu.ne bih volio da do toga dodje,ali pogledajte nase prelijepe gradove podrinja i posavine.sad mi vise lice na juznu srbiju.
nasim bosnjama u dijaspori ostaje samo nostalgija....
-
Belle
Vidim demagogija ili mozda ne znanje ti je na nivou. Jos samo nesto na ovu temu i zavrsicu s tim.Harizmatican1 wrote:Belle wrote:Naravno. Nisu ni svjesni da treba da cijene cinjenicu da je Turska bila tolerantna prema svim pripadnicma drugih vjeroispovijesti u poredenju sa drugim osvajackim zemljama. Da su htjeli mogli su unistiti sve sto nije muslimansko, od ljudi do vjerskih objekata. Naprotiv tolerisali su ih. A da ne pricam o Bosancima samim, koji su prihvatali bez predrasuda i bilo kakvog nacionalizma sve dosljake. I sta se desilo, ti isti koji su prihvaceni u sve sfere drustvenog zivota, prave zavjere protiv zemlje koja ih je primila i odgojila. Sramota.pitt wrote:Morali? Da se Islam morao prihvatati tako, vjeruj mi da bi i ti bio Mujo sada a Grcka bi bila dzamahirija.
Da cijenimo prljave turke sto su nas na kolac nabijali?
Tolerisali su tako sto su rusili crkve pa pravili dzamije...
Tebi stvarno nesto nije u redu sa mentalnim sklopom!
Ko je to nas primio i odgojio ?
Ma mi zivimo vjekovima u bosni, i mrzimo turke iz dna duse
jer smo BH patriote a ne kao ti koja pokazujes prema tim
turcima (agresorima)otvorene simpatije!?!
tebi su jedni agresori (srbija) odvratni,.... a drugi agresori...
(turci) simpaticni!?!... i ako su ti unistavali bosnu koju toliko volis
godinama!.
I ti da budes 'patriota'?
Ovaj tvoj tekst je dokaz mitologizirane nacionalisticke ideologije, koja je pracena uz gusle i govori o turskom zulumu, neljudskosti, i antihriscanskom ponasanju. Izmisljaju se lazi i mitovi. Sve sto asocira na Tursku eru nastoji se predstaviti kao crna i antihriscanska mrlja. Takvi kao ti nastoje unistiti visevjekovno bivstvovanje stanovnika BH, pogotovo Sarajeva, obicaje i uvjerenja. Sve su to lazi o nemoci zajednickog zivota u BH. Nastoji se diskreditovati tolerancija koja je postojala u Sarajevu prema pravoslavnom, katolickom ili drugom stanovnistvu. Mit o ugrozenosti srpstva je apsurdan. U takozvanoj turskoj eri Sarajevo je i dobilo svoj pecat i svoju osobenost, cinjenice koje velikosrpsa ideja zeli potisnuti i zaboraviti. Kao sto sam rekla, turska vojna i politicka moc je bila takva da je mogla ugusiti sva druga vjerska ubijedenja, sem islamskog, a ipak to nije ucinila. Ni turcima a joj manje bosancima nisu smetali hriscanski ljudi kojibi na bilo koji nacin mogli biti od koristi vlasti i zivotu zemlje.
Znaci, baci predrasude koje imas ti i tebi slicni, otvori oci i pocni ziviti kao normalan gradanin BH.
-
Harizmatican1
Vidim demagogija ili mozda ne znanje ti je na nivou. Jos samo nesto na ovu temu i zavrsicu s tim.
Ovaj tvoj tekst je dokaz mitologizirane nacionalisticke ideologije, koja je pracena uz gusle i govori o turskom zulumu, neljudskosti, i antihriscanskom ponasanju. Izmisljaju se lazi i mitovi. Sve sto asocira na Tursku eru nastoji se predstaviti kao crna i antihriscanska mrlja. Takvi kao ti nastoje unistiti visevjekovno bivstvovanje stanovnika BH, pogotovo Sarajeva, obicaje i uvjerenja. Sve su to lazi o nemoci zajednickog zivota u BH. Nastoji se diskreditovati tolerancija koja je postojala u Sarajevu prema pravoslavnom, katolickom ili drugom stanovnistvu. Mit o ugrozenosti
Bog me ubio ako si ti normalna!
Pa zar da velicam osmanlije koji su mi pobili onoliko naroda,
vjekovima mi narod u ropstvu drzali...
Sto su mi narod na sopstevenoj zemlji rajom zvali,
njima da budem zahvalan, prljavim osmanlijama,
Sto su djecu od majki otimali pa pravili janjicare (Mico sokolovic)Mehmed pasa...
Sto smo zene morali prvo begovima vodit ,jeli to po tebi
tolerancija, ?
Ti si jedna od rijetkih osoba u EVROPI koja pokazuje naklonost
prema osvajacima!?!
Zapitaj se sta je sa tobom?
zar njima da budem zahvalan , sto su mi onoliko srpkinja silovali
sto su mi vas 'bivsu bracu' na islam preveli, pa se danas zbog toga i ubijamo...
Siguran sam da ti nisi normalna!
A tek sto si mrznjom zadojena!
Procitaj sta je Mesa selimovic za vas rekao...
ako uopste citas ali ne vjerujem!
kakva tolerancija u Sarajevu od onoliko srba koliko je nekad bilo
danas ih je jedva 10 000 ili mozda malo vise...
Ma idi bona mahalaj po carsiji, bolje ti je!
Ovaj tvoj tekst je dokaz mitologizirane nacionalisticke ideologije, koja je pracena uz gusle i govori o turskom zulumu, neljudskosti, i antihriscanskom ponasanju. Izmisljaju se lazi i mitovi. Sve sto asocira na Tursku eru nastoji se predstaviti kao crna i antihriscanska mrlja. Takvi kao ti nastoje unistiti visevjekovno bivstvovanje stanovnika BH, pogotovo Sarajeva, obicaje i uvjerenja. Sve su to lazi o nemoci zajednickog zivota u BH. Nastoji se diskreditovati tolerancija koja je postojala u Sarajevu prema pravoslavnom, katolickom ili drugom stanovnistvu. Mit o ugrozenosti
Bog me ubio ako si ti normalna!
Pa zar da velicam osmanlije koji su mi pobili onoliko naroda,
vjekovima mi narod u ropstvu drzali...
Sto su mi narod na sopstevenoj zemlji rajom zvali,
njima da budem zahvalan, prljavim osmanlijama,
Sto su djecu od majki otimali pa pravili janjicare (Mico sokolovic)Mehmed pasa...
Sto smo zene morali prvo begovima vodit ,jeli to po tebi
tolerancija, ?
Ti si jedna od rijetkih osoba u EVROPI koja pokazuje naklonost
prema osvajacima!?!
Zapitaj se sta je sa tobom?
zar njima da budem zahvalan , sto su mi onoliko srpkinja silovali
sto su mi vas 'bivsu bracu' na islam preveli, pa se danas zbog toga i ubijamo...
Siguran sam da ti nisi normalna!
A tek sto si mrznjom zadojena!
Procitaj sta je Mesa selimovic za vas rekao...
ako uopste citas ali ne vjerujem!
kakva tolerancija u Sarajevu od onoliko srba koliko je nekad bilo
danas ih je jedva 10 000 ili mozda malo vise...
Ma idi bona mahalaj po carsiji, bolje ti je!
-
Harizmatican1
To bi trebo njih da pitas...pitt wrote:Pa sto ih izlevatiste i na brda ih poslaste da pucaju po svome gradu?danas ih je jedva 10 000 ili mozda malo vise
niko od dobra ne bjezi zar ne....
-
Harizmatican1
To bi trebo njih da pitas...pitt wrote:Pa sto ih izlevatiste i na brda ih poslaste da pucaju po svome gradu?danas ih je jedva 10 000 ili mozda malo vise
niko od dobra ne bjezi zar ne....
-
bosniak
ma lahko je meni za federaciju.srbi mogu da biraju gdje ce.
al sta cemo za tzv rs.tu nema izbora.ako hoces da se vratis moras izdurat par kasikara i koji metak.pa ako te ne pogodi dobro i jest....
sad se ova tema pretvori u temu o ugrozenim srbima.
pa uporedi malo opstrukcije povratka pa ces skontat gdje su one 90 posto vece
al sta cemo za tzv rs.tu nema izbora.ako hoces da se vratis moras izdurat par kasikara i koji metak.pa ako te ne pogodi dobro i jest....
-
Harizmatican1
Otiso narod po evropi bolan, ljudi se snasli u novim sredinamabosniak wrote:ma lahko je meni za federaciju.srbi mogu da biraju gdje ce.
nazad se vracaju samo oni koji vise nemaju kuda i oni koji bi da umru
kod svoje kuce!
-
seno1
koliko vidim,tema je nepovratak izbjeglica u prijeratna prebivalista.cinjenica je da se ljudi ne vracaju,kako bosnjaci u rs i mjesta sa hrvatskom vecinom u federaciji,tako i druga dva naroda u mjesta sa nasom dominacijom.zasto je to tako?ljudi zele da budu sigurni da ih vecina vise nikada ne ugrozi.znam da je u foci sve prodato srbima.o tome vec mjesecima bruje mediji.ali zasto se zaboravlja zvornik,bratunac,rogatica,visegrad,gradiska,doboj...i tamo bosnjaci masovno prodaju imovinu.tako i srbi prodaju u bihacu i sanskom mostu.ista je situacija i sa hrvatima u tuzli,kaknju,zanici,varesu...znaci,formiraju se tri etnicki potpuno ciste cjeline koje treba da cine jednu normalnu drzavu.da li je to moguce?e ovo je pitanje za raspravu.znamo da povratka vise nece biti.ko je htio da se vrati,vratio se.sada se broj povratnika smanjuje.ljudi su vidjeli da povratak bez ekonomske odrzivosti nije mogoc,pa sada prodaju svoje domove u rs.isto je i sa srbima i hrvatima u fbih sa nasom vecinom.
-
violentjack
Koliko znas Seno.a znas dosad da raspolazem podatcima za naselja Bosne..i malo sam kompetentan da pricam o tome
Bosnjaci naravno bjeze iz nekih krajeve primjer Mrkonjic gdje su Bosnjaci imali vecinu u jednom selu..bilo ih je nesto u drugom te ostali velika vecina ih je zivjela u gradu Mrkonjicu
Svega cinili su manje od 12% I sad je glupo pitati ljude o povratku..da li bi se ti vratio u jednu takvu opcinu Seno?
Dalje ne raspolazes podatcima..iako imas tacnosti u Istocnu Bosnu se je vratio veci dio Bosnjaka..primjer su ti Kopaci kraj Gorazda..pa i Foca..Jelec ..FIlipovici Patkovina ljudi se ne vracaju samo u Focu
Tako je stanje svugde gdje su Bosnjaci manjina
Bosnjaci naravno bjeze iz nekih krajeve primjer Mrkonjic gdje su Bosnjaci imali vecinu u jednom selu..bilo ih je nesto u drugom te ostali velika vecina ih je zivjela u gradu Mrkonjicu
Svega cinili su manje od 12% I sad je glupo pitati ljude o povratku..da li bi se ti vratio u jednu takvu opcinu Seno?
Dalje ne raspolazes podatcima..iako imas tacnosti u Istocnu Bosnu se je vratio veci dio Bosnjaka..primjer su ti Kopaci kraj Gorazda..pa i Foca..Jelec ..FIlipovici Patkovina ljudi se ne vracaju samo u Focu
Tako je stanje svugde gdje su Bosnjaci manjina
- Vodenjak
A ima li neko podatak koliko se Bosnjaka vratilo u Federaciju (sa bosnjackom vecinom), Hrvata u naselja sa hrvatskom vecinom i Srba u RS?
Ne racunam tu one koji su bili raseljeni diljem BiH u toku rata!
Mozda i u tome lezi odgovor?
Ali i pitanje, ZASTO se ne vracaju ako se ne vracaju?
-
seno1
povratak bosnjaka u naselja u federaciji sa nasom vecinom je veci od 90%.to samo govori o grupisanju etnickih grupa.Vodenjak wrote:A ima li neko podatak koliko se Bosnjaka vratilo u Federaciju (sa bosnjackom vecinom), Hrvata u naselja sa hrvatskom vecinom i Srba u RS?
vj,ako je tako,zasto se u zvorniku tako masovno prodaje imovina.znas li da je broj povratnika na podrucje zvornika bio veci 2002. nego danas.jebi ga,ljudi pokusali da zive ,vidjeli da ne ide,pa sada prodaju kuce.tako je svugdje,nemaju ljudi od cega da zive,a moraju djeci da obezbjede egzistenciju.broj povratnika u istocnu bosnu je katastrofalan,to sam ti vec pisao(provjereni podaci).