nepovratak izbjeglica
-
aleksandarbl
Ja mislim da ce BiH opstati, ali ce uvijek biti etnicki cista.
-
aleksandarbl
Nekad smo u BiH imali neka podrucja u kojoj su pojedini narodi cinili 90 posto stanovnistva...kao sto je bila cazinska krajina, zapadna hercegovina, Drvar, Glamoc, Grahovo..A sad ce citava BiH biti napravljena od takvih teritorija.
-
aleksandarbl
BiH ce opstati, ali kao sto rekoh, bice sastavljena od takvih teritorija, kao sto su prije rata, Bosnjaci cinili 90 posto stanovnistva u cazinskoj krajini, Hrvati u zapadnoj Hercegovini, Srbi u istocnoj Hercegovini...ali su manjinski narodi zivjeli normalno na tim teritorijama...E tako ce biti i u buducnosti. Bosnjaci ce npr. uvijek biti manjina u Banjaluci, ali ce zivjeti sasvim normalno, bez ikakvih problema zbog svoje nacije.
-
aleksandarbl
Pa jel onaj Bosnjak, sto je oteo kcerku u Njemackoj, predao se MUP-u Republike Srpske, i nije uopste strahovao sto je to MUP RS, nego se bavio sasvim drugim problemima.
E tako ce biti u buducnosti. Svugdje ce jedan narod biti izrazito dominantan, ali ce oni manjinski narodi imati sva prava. A ipak nismo mi Kosovo, da ubijamo jedni druge kad cujemo da je pokraj nas osoba druge nacije. Rat je nesto drugo...Tad sve ono najgore izadje iz covjeka.
E tako ce biti u buducnosti. Svugdje ce jedan narod biti izrazito dominantan, ali ce oni manjinski narodi imati sva prava. A ipak nismo mi Kosovo, da ubijamo jedni druge kad cujemo da je pokraj nas osoba druge nacije. Rat je nesto drugo...Tad sve ono najgore izadje iz covjeka.
-
digger
Ziva te iznapadose! Vjerujem da nisi nista lose mislio, ali mozda bi mogao da to malo bolje obrazlozis. Van teme, jedno je tacno: moras uloziti malo vise truda kada pises jer ovo tece k'o rijeka: nigdje razmaka iza tacke i zapete, a sve sa malim slovima. Tesko brate citati.bosniak wrote:sad je vec izvjesno da od povratka nema nista.rs ...itd.
-
aleksandarbl
Kao prvo, u BiH se mora odvojiti religija od drzave...zna se zasto sluzi vjera, i koja je uloga, popova i hodza...Nije njihovo da se mijesaju u politiku.
I moraju doci na vlast ljudi kojima nece biti u interesu da izazivaju krize. Jer je sad svima ovima na vlasti,i medjunarodnjoj zajednici u interesu...da non stop u BiH bude kriza, jer onda ce oni biti na vlasti. Sto su vece krize, oni su jaci.
I moraju doci na vlast ljudi kojima nece biti u interesu da izazivaju krize. Jer je sad svima ovima na vlasti,i medjunarodnjoj zajednici u interesu...da non stop u BiH bude kriza, jer onda ce oni biti na vlasti. Sto su vece krize, oni su jaci.
-
bosniak
ma nisam ja tebeb bl pito sta se mora odvojiti.nego sto ubise covjeka ni kriva ni duzna ispred ferhadije.pa nije on u politici bio.
e digger buraz.ne da mi se da pisem sve po tabijatu.ma pusti ti ove levoshe.njima odgovara samo ko misli ko i oni.a i da pisem svako veliko slovo ,zarez ,dvotacku itd.,oni bi opet nesto nasli
ne vole oni kad im se kontrira pa makar i kad nisu u pravu.
a jos vise ne vole nas vjernike.ni sami ne znaju zasto
e digger buraz.ne da mi se da pisem sve po tabijatu.ma pusti ti ove levoshe.njima odgovara samo ko misli ko i oni.a i da pisem svako veliko slovo ,zarez ,dvotacku itd.,oni bi opet nesto nasli
ne vole oni kad im se kontrira pa makar i kad nisu u pravu.
a jos vise ne vole nas vjernike.ni sami ne znaju zasto
-
bosniak
vidim ja da ti aco dobrih stvari kazes ali cinjenica je da vecina tvojih sugradjana ne misli tako.
ja govorim o stanju na terenu.a ono nije tako ko sto pricas.npr.malo koji povratnicki lokal ima a da na njeg nije bacena explozivna naprava.ubistva povratnika vrlo cesta....
prestanite vi s tim napadima na terenu i olaksajte ljudima.nemojte im otezavati.
a mi cemo se lahko dogovorit oko uredjenja drzave
ja govorim o stanju na terenu.a ono nije tako ko sto pricas.npr.malo koji povratnicki lokal ima a da na njeg nije bacena explozivna naprava.ubistva povratnika vrlo cesta....
prestanite vi s tim napadima na terenu i olaksajte ljudima.nemojte im otezavati.
a mi cemo se lahko dogovorit oko uredjenja drzave
-
Belle
Srba nema u BH, postoje samo Bosanci pravoslavne vjeroispovjesti, isti slucaj sa Hrvatima. U Bosni se mogu braniti samo bosanski interesi, a oni koji hoce da brane srpske interese treba da idu u Srbiju. Logicno zar ne?aleksandarbl wrote:Srbi nisu konstituivni u kantonima, u Federaciji ih nema u vijecu naroda...koji treba da stiti srpske interese...
-
violentjack
Pa sa ciscenjem ste vi krenuli..plitki Aleksandrealeksandarbl wrote:Ja mislim da ce BiH opstati, ali ce uvijek biti etnicki cista.
-
violentjack
U ratu se pakuju stvari i startuju traktori..nek ti Benkovacki Srbi o tome nesto vise kazu 
-
Pravda30
#43 Re: nepovratak izbjeglica
Joj sto obozavam ovakve tipove! Iskompleksirane osobe koje su tu da pametuju(palamude), a nisu sposobne ni da se drze zadate teme.nebi wrote:kefalo,bosniak wrote:sad je vec izvjesno da od povratka nema nista.rs je otezala povratak koliko god je mogla i u tome dosta i uspjela.taj dio bh je skoro etnicki cist.time su stvoreni uslovi da se nekad u buducnosti pokrene inicijativa za odvajanje od bh.
sta god mi govorili i nadali se,rs je trenutno u solidnoj poziciji.sta im mozemo ako budu htjeli da se odvoje.bosnu ne mozemo braniti osim iz federacije jer biosnjaka nema u rs a ni hrvata.
nadajmo se barem da nece biti rata.nije to potrebno ni jednom narodu.valjda ce i oni shvatit da to ne vodi nicemu.ne bih volio da do toga dodje,ali pogledajte nase prelijepe gradove podrinja i posavine.sad mi vise lice na juznu srbiju.
nasim bosnjama u dijaspori ostaje samo nostalgija....
ako zelis da raspravljas o ovakvim stvarima,preduslov je da zavrsis bar osnovnu skolu.Nauci pravopis,gledaj dnevnik(drzavni ili federalni),
procitaj tu i tamo poneku knjigu,pa dodji opet.
Nego, kad vec glumis profesora, mogao bi da se pridrzavas elementarnog pravopisa. Pocetna recenica se pocinje sa velikim slovom.To se uci u prvom razredu osnovne skole. Necu ti skretati paznju na na samu konstrukciju tvojih "recenica", jer to se ipak uci u visim razredima(u kojima zasigurno nisi bio).
-
Stipan Tomašević
Bosanci pravoslavne vjeroispovijesti su ti u 99% slučajeva Srbi. 1% su Ukrajinci, Rusi, Bjelorusi.Belle wrote:Srba nema u BH, postoje samo Bosanci pravoslavne vjeroispovjesti, isti slucaj sa Hrvatima. U Bosni se mogu braniti samo bosanski interesi, a oni koji hoce da brane srpske interese treba da idu u Srbiju. Logicno zar ne?aleksandarbl wrote:Srbi nisu konstituivni u kantonima, u Federaciji ih nema u vijecu naroda...koji treba da stiti srpske interese...
Bosanci katoličke vjeroispovijesti su ti u 99% slučajeva Hrvati. 1% su Austrijanci, Nijemci, Česi - i ostali narodi - pridošli tu u doba Austrugarske.
Ako se ti ne možeš pomiriti s ovim činjenicama, spakuj kofere i kreni lagano put Turske. Tamo su sve tvoji. Sretan put!
-
Pravda30
Tipicna cetnicka spika i politika, a koja prolazi samo kod debila i naivnih.Ne mjenjate se. Srbija je zemlja ceka, to jeste ostvaruje svoje planove na duzi period. Plan velike Srbije nije zaboravljen, ne ne....aleksandarbl wrote:I dok se stabilizuje situacija u Foci, Bratuncu, Srebrenici...za jedno 10-15 godina, djeca tih Focaka ce odrasti u inostranstvu, koje nista nece vezati ni za Bosnu, a kamoli Focu...A isti je slucaj i sa onima sto su odrasli u Sarajevu.
Jel ti znas nacin da se neko natjera da se vrati u Focu?
Srpska politika je sljedeca : pobij, pokrsti i protjeraj sto god mozes i dokle mozes.Kad vise nemoze stani i cekaj novu priliku. Tako je iz generacije u generaciju a rezultat u ovih zadnjih 150 godina je impresivan. Mora se priznati. Njima je vazno uzeti sto vise teritorija i etnicki ga ocistiti, to jeste "omediti srpske teritorije". O tome je pricao i Marko Vesovic u svom intervju za RFE prije par dana.
Evo jedan detalj iz drugog svjetskog rata.U Foci je pred kraj drugog svjetskog rata izvrsena smotra 500 cetnika. Komandant je rekao otprilike sljedece. "Mi smo ucinili koliko smo mogli. Dolaze nova vremena, moramo stati. Nasi potomci ce nastaviti tamo gdje smo mi stali, kad im se ukaze prilika". Skinuli su kokarde i stavili petokrake.
Jos uvijek postoje zivi svjedoci.
Zato pricati o tome kako Bosnjaci nece da se vrate zbog toga sto im je bolje na drugom mjestu je bezobrazluk i licemjernost zesca. To je izokretanje istine i vrijedanje zrtve. Umjesto da se optuze i kazne oni koji su ih protjerali taj se narod proziva i ismijava. Ova Aleksandrova prica je samo jeftini trik i vec poznata lagana spika koja ima za jedini cilj da nas navikne na tu genocidnu tvorevinu. Njima i odgovara oduglovacenje jer se time sve vise utemeljuje stanje na terenu.
No da se vratimo na samu bit teme. Istina da nema mnogo povratka. On se desava samo u mjestima gdje su ljudi sigurni da ce ciniti apsolutnu vecinu i gdje nece biti previse u dodiru sa drugom stranom. Logicno. Niko ne zeli da zivi sa divljacima. No nema nikakvog govora o nekom dijeljenju BIH. Ne zbog neke pravde ili zakona vec zbog stanja na terenu. Ovako kako stvari stoje to je neizvodivo.Trenutno okipirani teritorij je isjecen i nije kompaktan.
I jos bih se mozda osvrnuo na ovoga covjeka sto je doveo svoje djete iz NJemacke. Kaze, vjerovao je policje genocidne tvorevine? Pa taj covjek je bio ozenjen sa srpkinjom i opet ima namjeru da se ozeni sa srpkinjom (koja je maloljetna, usput receno). Dakle postavlja se pitanje sta je on uoppste? To sto se on zove Senad ili kako vec ne znaci nista. Fikret Abdic i Nurija iz Modrze su ti najbolji primjeri. Postavlja se pitanje i gdje je bio taj covjek u ratu?
A sad moje licno misljenje. Jadan je onaj koji vam opet vjeruje. Iskreno receno takvih mi i nije zao kad se suoce sa istinom. Pa cak i ovaj nas Senad(ili kako li se zove). Kad tad ce i on imati priliku da vidi kako stvari stoje. Pazi u mom komsiluku je bio jedan Hrvat,Tomo, cija je zena bila Srpkinja. Imali su dvoje djece a jedno je bilo redardirano.I pored toga one je odveden u logor i ubijen.
Toliko o tome , koliko ti ja "vjerujem".
-
violentjack
Nadasve pametna konstatacija Pravda..i svaka cast na clanku koji je tako uvjerljivo i emocionalno sazet..zasluzuje pohvalu
No, osvrnimo se na djelove tvojih izlaganja..koji su vise nego tacni..i usporedbu Aleksandrovog izlaganja o njegovom jer ponavljam njegovim tezama o neminovnoj segregaciji te ebvntuealnj podjeli Bosne..koje on ceka..sanja i zeli..ali ne smije jednostavno da kaze..pa se pretvara u ''Bosanca'' na kvadrat a sanja Veliku Srbiju kod Bosanskog Novog
Takvi ljudi me ne iznenaduje i ne sokiraju..sve sam ja to dozivjeo iz mog kraja..hvala bogu ljudi iz mog kraja cve biti osvijesceni jos 500 godina o cetnicima..samo nisu sve Bosnje isti..primjeri su neki sasvim jasni
Srbija je Pravda naravno zemlja ceka..ali zemlja u moralnom raspadu....zemlja gdje se ubice i ratni zlocinci velicaju..gdje se legaliziuje termin genocid..izjednacavaju zrtve..gdje se odavno ne cuje Muslimanski ezan..ali zemlja koja polahko i laganini propada iz godine u godinu..tako njihovo cekanje moze biti jedino pogodno Bosnjacima..ako se oni u vecini nacionalno osvijeste i pocnu sa principima razvijanja nacionalne svijesti..koji nazalost nije prihvacen kod naseg naroda
No, osvrnimo se na djelove tvojih izlaganja..koji su vise nego tacni..i usporedbu Aleksandrovog izlaganja o njegovom jer ponavljam njegovim tezama o neminovnoj segregaciji te ebvntuealnj podjeli Bosne..koje on ceka..sanja i zeli..ali ne smije jednostavno da kaze..pa se pretvara u ''Bosanca'' na kvadrat a sanja Veliku Srbiju kod Bosanskog Novog
Takvi ljudi me ne iznenaduje i ne sokiraju..sve sam ja to dozivjeo iz mog kraja..hvala bogu ljudi iz mog kraja cve biti osvijesceni jos 500 godina o cetnicima..samo nisu sve Bosnje isti..primjeri su neki sasvim jasni
Srbija je Pravda naravno zemlja ceka..ali zemlja u moralnom raspadu....zemlja gdje se ubice i ratni zlocinci velicaju..gdje se legaliziuje termin genocid..izjednacavaju zrtve..gdje se odavno ne cuje Muslimanski ezan..ali zemlja koja polahko i laganini propada iz godine u godinu..tako njihovo cekanje moze biti jedino pogodno Bosnjacima..ako se oni u vecini nacionalno osvijeste i pocnu sa principima razvijanja nacionalne svijesti..koji nazalost nije prihvacen kod naseg naroda
-
violentjack
Naravno Bosnjaci samo mogu traziti ono sto je nase
Valjevo i Uzice..sa saburom i to cemo docekati
Gledajuci demografska kretanje Srbije za jednih 50 godina ce se i to desiti..

Valjevo i Uzice..sa saburom i to cemo docekati
Gledajuci demografska kretanje Srbije za jednih 50 godina ce se i to desiti..
-
aleksandarbl
Daj ljudi, sta vam je. Nece nikad biti rasparcavanje BiH, i BiH ce opstati, ali ce biti samo izmjenjena etnicka struktura pojedinih prostora.
Puna Skandinavija je Bosnjaka, i zar ti mislis, da ce neki momak, koji odraste u Geteborgu, gdje sa 18 godina, vec moze da zaradi par hiljada maraka, kupi sebi kola, iznajmi stan, putuje u Spaniju...da se vrati u Focu, Bratunac...Pa nema sanse.
Stari ce doci, ali mladji nece.
Puna Skandinavija je Bosnjaka, i zar ti mislis, da ce neki momak, koji odraste u Geteborgu, gdje sa 18 godina, vec moze da zaradi par hiljada maraka, kupi sebi kola, iznajmi stan, putuje u Spaniju...da se vrati u Focu, Bratunac...Pa nema sanse.
Stari ce doci, ali mladji nece.
-
Belle
Smijesno. Sta trazis u BH kad negiras njen identitet, to jeste sebe. Radis, studiras, konzumiras, ZIVIS u BH, i kazes da si Srbin ili Hrvat, i da treba braniti njihove interese. Doce ce vremena kad cese ovakve izjave kaznjavati zatvorom.Stipan Tomašević wrote:Bosanci pravoslavne vjeroispovijesti su ti u 99% slučajeva Srbi. 1% su Ukrajinci, Rusi, Bjelorusi.Belle wrote:Srba nema u BH, postoje samo Bosanci pravoslavne vjeroispovjesti, isti slucaj sa Hrvatima. U Bosni se mogu braniti samo bosanski interesi, a oni koji hoce da brane srpske interese treba da idu u Srbiju. Logicno zar ne?aleksandarbl wrote:Srbi nisu konstituivni u kantonima, u Federaciji ih nema u vijecu naroda...koji treba da stiti srpske interese...
Bosanci katoličke vjeroispovijesti su ti u 99% slučajeva Hrvati. 1% su Austrijanci, Nijemci, Česi - i ostali narodi - pridošli tu u doba Austrugarske.
Ako se ti ne možeš pomiriti s ovim činjenicama, spakuj kofere i kreni lagano put Turske. Tamo su sve tvoji. Sretan put!
A sto se tice Turske, bili su oni 400 god. u BH, ne sikiraj se ti nista mogu oni opet navratit.
- Vodenjak
Meni stvarno nije jasno sto se ljudi pale ovdje na katolike koji se zovu Hrvatima ili pak pravoslave koji se zovu Srbima?Belle wrote:Smijesno. Sta trazis u BH kad negiras njen identitet, to jeste sebe. Radis, studiras, konzumiras, ZIVIS u BH, i kazes da si Srbin ili Hrvat, i da treba braniti njihove interese. Doce ce vremena kad cese ovakve izjave kaznjavati zatvorom.Stipan Tomašević wrote:Bosanci pravoslavne vjeroispovijesti su ti u 99% slučajeva Srbi. 1% su Ukrajinci, Rusi, Bjelorusi.Belle wrote: Srba nema u BH, postoje samo Bosanci pravoslavne vjeroispovjesti, isti slucaj sa Hrvatima. U Bosni se mogu braniti samo bosanski interesi, a oni koji hoce da brane srpske interese treba da idu u Srbiju. Logicno zar ne?
A sto se tice Turske, bili su oni 400 god. u BH, ne sikiraj se ti nista mogu oni opet navratit.
Ljudi imaju pravo da se izjasne onako kako zele i to im NIKO nema pravo da oduzme!
Drugo je sad pitanje sto mnogi kojima to smeta ne vide dalje od nosa i ne kuze da kad bi se u svakom njihovom zahtjevu umjesto "hrvatski interes" pojavljivalo "katolicki interes" a umjesto "srpski interes" - "pravoslavni interes", dakle da bi i tada ostajala sustina problema samo sto bi bilo jos gore s obzirom da je posebno u nasim krajevima bas religija (ili bolje receno, tumacenje iste) bila ta koja je odigrala najnegativniju ulogu u ostvarivanju suzivota na ovim prostorima!
Bi li vi kojima je toliko stalo da komsijama mijenjate ime bilo lakse zivjeti u zemlji koja bi se zvala recimo: Republika Pravoslavna?
Ne forma gospodo novokomponovana - SADRZINA je bitna! A sadrzinu ne mogu dokuciti oni koji su toliko zatupljeni i zaslijepljeni samo "svojima" i koji u svakom drugom vidi samo potencijalnog neprijatelja jer ne misli kao on, ne voli "naseg" lidera i ne vjeruje u "naseg" Boga!
Jadni su zato svi takvi i njihovi lideri i njihovi bogovi ako nisu u stanju da se otrgnu od bjelosvjetskih lazi kojima su ih zavarali svaki od nacionalnih lidera ponaosob i koji su im oduzeli moc da sami uzmu svoj zivot u svoje ruke podmecuci im kukavicije jaje u formi slogana da Bog o svemu odlucuje, a da smo mi samo robovi koji treba da molimo za Njiegovu milost!
A tebi koji prizivas Turke ovamo, ocito nije jasno da razlike izmedju njih i Hitlerovih Shvaba nije bilo osim sto su Osmanlije uspjele da se odrze i da nam pod OKUPACIJOM drze NASU zemlju toliko stotina godina!
Plaho nam srecu donesose ti tvoji Turci...