Nepotrebni rad na leru???

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#26 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by liaar »

amar1994 wrote: Otidji ko dedovica , meni su radili prije 3 god , evo ih jos uvijek drze :)

:lol: :run:
Ma ja kod tog zakoračit neću.
Kad mi reče da je mali servis kod njeg 240 KM, reko hvala ćao. Ako baš zagusti, morat ću.
Znaš li možda kako se kreće kod njeg, ovaj moj majstor naplatio 4 KM podlošku i 30 KM ruke.
esso_sa

#27 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by esso_sa »

nadžak wrote:
esso_sa wrote:
liaar wrote:Slažem se sa Nadžakom, meni je instruktor govorio da je čak i loše za auto ostavit ga "da se grije" po pola sata.
Minut-dva nisu štetni, taman dovoljno vremena da se fino ulje pokrene iz kartera, da krene cirkulisat kroz motor.
Lagana vožnja, nema potrebe za preko 2000 rpm, i neće ništa crći.
Ulje je "pokrenuto iz kartera" sekundu-dvije nakon paljenja, odnosno onog momenta kada ti se ugasi lampica od ulja. Vozis odmah, samo lakse na gasu dok motor ne postigne punu radnu temperaturu. Ta zagrijavanja u leru su mitovi bosnja i mahalskih kvazi-strucnjaka... Tako su i taxisti pametni pa stalno drze na leru, a onda ide kuknjava sto im odose bregaste...
Druže, možeš li mi molim te reć svoje mišljenje o ovome mom prvom pitanju iz prošlog posta, dakle da li auto "puno" potroši prilikom startanja motora?
To je ona priča da li se isplati gasiti auto kad trebaš negdje stajat koji minut, pred granapom i to? :D
Motor se najvise haba prilikom startova. Sto se tice goriva kod starta, bilo da je hladni ili vruci, kratko se ubrizgava ekstra gorivo. Na leru se onda stabilizuje, osim ako se ne radi o hladnom motoru, gdje i nakon starta to obogacenje smjese ekstra gorivom jos traje (u narodu poznati "saug").
Pred granapom naravno da ces ugasiti motor. Moras izaci iz auta i otici u granap :mrgreen:
amar1994

#28 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by amar1994 »

liaar wrote:
amar1994 wrote: Otidji ko dedovica , meni su radili prije 3 god , evo ih jos uvijek drze :)

Kad mi reče da je mali servis kod njeg 240 KM, reko hvala ćao. Ako baš zagusti, morat ću.
Znaš li možda kako se kreće kod njeg, ovaj moj majstor naplatio 4 KM podlošku i 30 KM ruke.
ja sam platio 80KM sve skupa :-D
supercali

#29 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by supercali »

liaar wrote:

A koliko bi ti inace mali servis?
nadžak

#30 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by nadžak »

@ esso_sa

Hvala. Ma nervira me kad čekam ženu pred prodavnicom ili pred firmom pa kontam sad će, sad će a ona nikad pa ne znam jal gasit il ne gasit. :lol:
P.S. Čim ugasim motor eto je izlazi! :twisted:
liaar

#31 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by liaar »

supercali wrote:
liaar wrote:

A koliko bi ti inace mali servis?
Za auto staro 16 godina, sigurno ne planiram platiti 240 KM.

Odem u InterAuto, kupim sve za mali servis, uključujući i filter nafte, i izašli me dijelovi 93 ili 103 KM, slagat ću ti. I ruke, mada relativno sam upratio gdje šta kako ide, mogu ga i sam odraditi sad kući.
Total 5w40 ulje, Filtron filteri, aktivni filter sa ugljenom za klimu, itd.
supercali

#32 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by supercali »

To su zamjenski djelovi jel tako?
Ovo kod dedovica su pezo
Pazi ne govorim ja da ti moras to platiti nego onako pisemo
Ajmo da vidimo otprilike koliko sta kosta i sta sve ide
Ulje total koliko ide 4 litra mozda
Koliko kosta litar mozda 12-ak maraka to je znaci 48
Koji sve filteri idu?
liaar

#33 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by liaar »

supercali wrote:To su zamjenski djelovi jel tako?
Ovo kod dedovica su pezo
Koji sve filteri idu?
Upravo tako, zamjenske dijelove stavljam, jer ja smatram, iako će ovo auto biti kod mene, da nema potrebe da stavljam maksuz orginalne filtere, i ulje po skoro duploj cijeni, kad te pare razlike (znači skoro još jedan mali servis) mogu ostaviti za neke kvarove koji nastaju zbog neodržavanja prošlog vlasnika, i onih koji dolaze jer je auto staro koliko je staro.
condy

#34 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by condy »

amar1994 wrote:
condy wrote:Ne volim u autu sjediti i čekati osim kad moram zbog zastoja tako da ga i ne držim na leru. Radije ugasim, izađem popijem kafu bilo ljeto ili zima, i idem dalje. Nisam nikad imao taj običaj da auto ostavim na leru iako dosta ljudi to radi. Možda se dive dizelskom zvuku i njegovom roktanju :? :roll:
Jedna od najvecih ubleha poput M+S gume :lol: , a najsporije se zagrijava u leru :lol:
Ja se baš čudim kad su prije stavili M+S gume, na svakom drugom auto vidim te gume...kad skontaš bolje nisu ih ni skidali :D
supercali

#35 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by supercali »

liaar wrote:
Ovo kod dedovica su pezo
Koji sve filteri idu?
Upravo tako, zamjenske dijelove stavljam, jer ja smatram, iako će ovo auto biti kod mene, da nema potrebe da stavljam maksuz orginalne filtere, i ulje po skoro duploj cijeni, kad te pare razlike (znači skoro još jedan mali servis) mogu ostaviti za neke kvarove koji nastaju zbog neodržavanja prošlog vlasnika, i onih koji dolaze jer je auto staro koliko je staro.
Pa ok svako odabire kako ce odrzavati
Ja ti hocu reci da je 240 realna cijena ako stavlja original dijelove jer neko nece da se zeza sa zamjenskim
Evo ja recimo nikad ne kupujem u radnjama samo servis i ne zalim
Mogu me ljudi smatrati glupim ovakvim onakvim al ja sebi volim tako iako je auto staro 14 godina znaci sve je isao u ovlasteni a kad su izgubili licencu isto kod njih idem al narucuju iz bloka sve
liaar

#36 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by liaar »

supercali wrote:
liaar wrote:
Ovo kod dedovica su pezo
Koji sve filteri idu?
Pa ok svako odabire kako ce odrzavati
Ja ti hocu reci da je 240 realna cijena ako stavlja original dijelove jer neko nece da se zeza sa zamjenskim
Evo ja recimo nikad ne kupujem u radnjama samo servis i ne zalim
Mogu me ljudi smatrati glupim ovakvim onakvim al ja sebi volim tako iako je auto staro 14 godina znaci sve je isao u ovlasteni a kad su izgubili licencu isto kod njih idem al narucuju iz bloka sve
To poštujem i volim čuti.
Doduše, možda bih i ja održavao kod Dedovića, možda i u Bloku, da sam se malo bolje sračunao kad sam uzimao kredit, tako da sam sad manje više osuđen na te jeftinije varijante. Do aprila imam "smanjenu" platu, pa ćemo da vidimo :thumbup:
supercali

#37 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by supercali »

Samo hocu da kazem da 240 u dedovicu uz original stvari nije skupo ako je recimo 190 ili koliko vec u avliji uz zamjenske iz interauta motorexa i sl
adodbr

#38 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by adodbr »

supercali wrote:Samo hocu da kazem da 240 u dedovicu uz original stvari nije skupo ako je recimo 190 ili koliko vec u avliji uz zamjenske iz interauta motorexa i sl
U pravu si evo ja bas racunam mene je izaslo 190
supercali

#39 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by supercali »

adodbr wrote:
supercali wrote:Samo hocu da kazem da 240 u dedovicu uz original stvari nije skupo ako je recimo 190 ili koliko vec u avliji uz zamjenske iz interauta motorexa i sl
Kao da sam racunao a nemas garanciju na rad vjerovatno
adodbr

#40 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by adodbr »

supercali wrote:
adodbr wrote:
Kao da sam racunao a nemas garanciju na rad vjerovatno
Ma nista samo eto sto je covjeku ono budes tu kod njih pa gledas sta radi i sta vadi , gledam guma m 135 km a dosta raje se zali pola i ne urade
ElRe

#41 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by ElRe »

Moj automobil pri prvom paljenju uglavnom nikako ne radi na leru, osim kad su jaci minusi, tada odradi do 10 sec na leru.
mali_balon

#42 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by mali_balon »

Zato sto su papci iz traktora i motokultivatora auta pa misle da to treba nesta grijat na radnu temp.....Evo ovih jutara smrznu sajbe, upalim auto upalim grijanje na max u sajbu, izadjem struzem sajbu i picim, dakle max 2 min, benzinac je u pitanju, ocsim ako nije velika zima ono duboki minus, palim auto i po gasu, neam se tu sta peglat i cekat, ima on senzora koji govore koliko i sta treba da se ugrije
Dadulino

#43 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by Dadulino »

commendatore

#44 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by commendatore »

ko ti je kriv stos izaso van - mogo si kod kuce sjest i zatvorit prozor ne bi ti smrdilo :mrgreen:

PS. naspi mu u rezervoar vode sa deterdzentom ako hoces da ti vise ne smrdi - em ces mu fino proprat motor em ti nece smrdit vise nego mirušit :mrgreen:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#45 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by konektovan »

Kako ti znas da dedo stavlja original? I na kraju sta je original po tvom misljenju??? Ako ja kupim zracni filter purflux u prodavnici dijelova, je li to znaci da je purflux pljaka????????

Tebe dedo opasno pali po usima uz duzno postovanje respo.
supercali

#46 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by supercali »

konektovan wrote:
Kako ti znas da dedo stavlja original? I na kraju sta je original po tvom misljenju??? Ako ja kupim zracni filter purflux u prodavnici dijelova, je li to znaci da je purflux pljaka????????

Cika servicebox kaze koji je dio i koja je cijena tog dijela u pezou
Original da kazem ono sto pezo stavlja svuda u svijetu u servisu i kao prvu ugradnju
Znaci svaki dio dolazi iz skladista odakle se snadbjeva i njemacki i francuski i bh pezo
Dodas 20 ruke po satu ostalo je njegova zarada koja je ista kao kod motorexa otprilike

Ps. Ne znam ja jel purflex pljaka ili nije
amar1994

#47 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by amar1994 »

konektovan wrote:

neka je i skuplji ako se kako treba odradi , meni jedino smetalala neka visina njihova , al hajde :D
konektovan

#48 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by konektovan »

Purflux je prva ugradnja u odredjene motore psa, bar je bio, ne znam je li jos uvijek, ali eto, mozes li se sjetiti koliko ti dedo isti naplati??? Mozda ti stavi filtron, wix, iako ovo nisu uopste lose varijante, ali su opet u pola jeftinije od purfluxa. Meca filteri takodjer idu u psa u prvoj ugradnji, a sta nama majstori i servisi stavljaju, eh, mozda je bolje i da ne znamo.
konektovan

#49 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by konektovan »

amar1994 wrote:
konektovan wrote:

neka je i skuplji ako se kako treba odradi , meni jedino smetalala neka visina njihova , al hajde :D
Meni unitrade djeluje profesionalnije u svakom pogledu od njih, a i mnogih drugih. Neki dan kolega radio na kugi servis kod ovlastenog na sipu, kaze, svako par minuta, motorex dostava im donosi dijelove. Ne kazem da su ti dijelovi mozda losi, ali te iste fordovci naplacuju i do 3-4 puta skuplje.
amar1994

#50 Re: Nepotrebni rad na leru???

Post by amar1994 »

Ja sam u motorexu jedino w21w sijalicu kupio :D

Jedan majstor je za sve njih profi 8-)
Post Reply