Dugoročne posljedice obrazovnog sistema ili sustava kako ko želi mi ćemo tek osjetiti za nekih recimo pet godina... ili malo više. Danas oko nas su posljedice koncepta koji itekako ima veze sa politikom, ali kako nije podforum o politici ja ću se truditi da budem nepolitičan...
Škola u Popovom Polju nekad je brojala i do 900 učenika danas ih ima oko 12, postojala je škola nekada u većini gradova , u manjim mjestima su postajale podružne škole u koje su djeca išla do četvrtog osnovne ili čak su u njima i završavali osnovnu školu. Nekada sistem je tjerao čak i kaznama za roditelje da djeca završe osnovno obrazovanje, danas je situacija drugačija... i to drastično. Danas sistem zasnovan na neobrazovanima i primitivnima oduzima pravo na obrazovanje našoj djeci, a nameće im neke druge stvari koje se već smatraju "normalnima".
Jesmo li mi svjesni kojiko je broj 700 000, u zemlji u kojoj nas ima nešto više od tri miliona (3 000 000) ..... to je glasačka mašina, mislim na onaj broj od 700 000 , koja izabira ovu vlast koja nas je u svakom pogledu vratila kroz vrijeme barem za 123 godine.
Sad mislim da mi kao ljudi ne činimo dovoljno da bi ukazali na taj problem, ne činimo dovoljno kako bi sanirali isti taj problem.... kulturni radnici sramotno šute, nije dovoljno načiniti kao predstavu, nasloniti se na budžet i misliti da ste učinili dovoljno... ! Mi ostali koji smo izgleda imali privilegiju da se kako-tako obrazujemo šutimo mada to ne bi smjeli raditi, studente neću ni da spominjem nek se obrišu oko usta i neka obrišu koljena pa ćemo pričati...
Ako Meliha Alić ne čini ništa ja je razumijem ona je šarafčić u mašini koja je i kreirala ovo sranje u kojem danas furamo se da živimo, razumijem i ostale šarafčiće... ali ne razumijem više nas ostale... nas kamena spavače, nas hrpu nacijepanih bukvi... nas više ne kontam ! Oni koji misle da se to njih ne tiče grdno se varaju, oni koji misle da će sami bolje napredovati jer ima toliko nepismenih... varaju se jer prvo moraju postati šarafčići u mašinama propasti da bi napredovali... moraju se sageti kao studenti i zauzeti trpni položaj...... oni koji su kao iznad toga jer imaju IPhone ili Ipod... smiješni su i u isto vrijeme žalosni jer sistem spojenih posuda nas sve veže za one nemoćne, one obespravljene, one nepismene..... jer ti ljudi da su mogli birati imali bi i oni Iphone, Ipode i slične trice konzumerističkog društva.... ne bi oni bili u agoniji ... i bez opcija....
Sa kim si takav si, stara je to narodna poslovica... nas boli neka stvar mi smo kao moderni i željni snošaja..... zamislimo se nad svojom sudbinom... pogledajmo malo istini u oči jer vrijeme nam je.. konstatujmo već jednom da su nas doveli do ruba, da smo zemlja trećeg svijeta po svim parametrima, to je prvi korak... drugi korak je da pomognemo ljudima u potrebi i da pokažemo solidarnost, treći korak je da priznamo grešku i da ne dozvolimo sebi da trpimo i da skinemo ovu bandu sa vlasti..... jer oni nas čine prljavima, nepismenima, bolesnima i nervoznima... ovo je lijepa zemlja puna potencijala u kojoj niko ne zaslužuje da mu se nameće nepismenost, bezperspektivnost i apatija u lažno ime (lažnog) naciona....
Nepismenost su kreirali oni koji se ne bi vidjeli da je situacija obratna, kako bi oni onda sijali strah, bezperspektivnost i agoniju.... tada bi im obrazovani i svjesni pojedinci pokazali kako se to radi..... kolektivitet je mimikrija u kojoj se gube najbolje osobine pojedinca !