Neosnovana tuzba protiv Fate Orlović

Post Reply
brdo

Post by brdo »

B@snj@ wrote:Pa dokle vise ovako :x
pa dok im se ne da dostojan odgovor na sve njihove cetnicke iluzije ,dok se bosnjacki narod jednom ujedini pa im vrati sva zlodjela koja su oni nama ucinili.sad jasu kako hoce a dokle ce pogledacemo.Fata se jadna sama brani a nasa vlada boli ih cosak ,jedan vise ili manje bosnjak nema veze uglavnom da je njima dobro :x :x
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

1. FATA ORLOVIC JE HEROJ – STA JE ABDURAHMAN MALKIC?

Pise: Dr. Vahid Sendijarevic

Fata Orlovic je dobila poziv na glavni pretres po cetnickoj optuznici
"produženog krivicnog djela izazivanja nacionalne, rasne ili vjerske
mržnje, razdora i netrpeljivosti" koji bi trebao da se odrzi u petak,
16. februara, 2007-e na Opstinskom sudu u Srebrenici u kojoj Bosnjaci
kontrolisu i izvrsnu i zakonodavnu vlast. SVA ODGOVORNOST ZA ONO STO CE
SE DESITI FATI ORLOVIC SNOSICE ABDURAHMAN MALKIC I BOSNJACI DELEGATI U
SKUPSTINI OPSTINE SREBRENICA.

Da je kojim slucajem Fata Orlovic pripadnik nekog drugog naroda, naroda
sa ljudskim dostojanstvomo, ona bi bila heroj u svom narodu, kao sto je
Nelson Mandela heroj u svom narodu i heroj za cio svijet, jer je ustao
protiv aparthejda i zlocina rasizma u Juznoj Africi rizikujuci vlastiti
zivot, rizikujuci da bude zlostavljan, sudjen i zatvaran.

Prilikom posjete Nelsona Mandele Americi nakon pustanja iz zatvora u
kojem je proveo gotovo tri decenije, pripremljen mu je velicanstven
docek na tada najvecem stadionu u Detroitu. Desetine hiljada su
skandirale njegovo ime od momenta kada se pojavio na stadionu. Kada je
konacno dosao do rijeci, Nelson Mandela je poceo skandirati ime Rosa
Park, Rosa Park, ime zene koja je odbila da ustupi mjesto bijelom
muskarcu u autobusu i zbog toga zavrsila u zatvoru. Rosa Park je
rizikovala zatvor i bila zatvarana, rizikovala je da je ubiju rasisti
(rasisti su ubili Martin Lutera Kinga, zar ne?), da bi sacuvala svoje
dostojanstvo i dostojanstvo crnih ljudi u Americi. Rosa Park je nedavno
umrla i cijela Amerika ju je ispratila sa najvecim pocastima sa titulom
“Zena koja je promijenila naciju (citaj drzavu).”

Fata Orlovic je dostojna svog prezimena. Ona je kao orao, ustala protiv
Srpske Pravoslavne crkve, duhovnog pokrovitelja genocida i vjerske
mrznje u Bosni i Hercegovini, a time i protiv genocidne Republike Srpske
i institucija uspostavljenih genocidnim Daytonskim sporazumom, po cijenu
da bude zlostavljana (cetnici zlostavljaju, zar ne?), da bude proganjana
(cetnici proganjaju, zar ne?), da bude ubijena (cetnici ubijaju, zar
ne?) sa zahtjevom da se srusi scrkva koja je nezakonito podignuta na
njenom imanju.

Fata Orlovic je uspostavila standard dostojanstva sa kojim ce se od sada
pa u buduce mjeriti dostojanstvo Bosnjaka. Najmanje sto se sada ocekuje
od Bosnjaka je da uzmu posljednju legalanu zastavu Republike Bosne i
Hercegovine sa ljiljanima, i krenu pred sve institucije Opstine
Srebrenice na cijem sudu ce Fata Orlovic biti saslusavana od strane
cetnika u prisustvu “dzamijskih golubova” u petal 16. februara 2007.
godine. Da podsjetimo, zakonodavnu i izvrsnu vlast u Opstini Srebrenica
u svojim rukama drze Bosnjaci. Bosnjaci imaju vecinu u Skupstini
opstine, a na celu izvrsne vlasti je Abdurahman Malkic, Bosnjak. SVA
ODGOVORNOST ZA ONO STO CE SE DESITI FATI ORLOVIC SNOSICE ABDURAHMAN
MALKIC I BOSNJACI DELEGATI U SKUPSTINI OPSTINE SREBRENICA.

Postavlja se pitanje Bosnjacima u zakonodavnim i izvrsnim vlastima
Opstine Srebrenica da li ce nastaviti da se ponasaju kao dzamijski
golubovi koji ce poslusno u sluzbi cetnickih jastrebova ucestvovati u
proganjanju Fate Orlovic ili ce kao Fata Orlovic ustati kao orlovi i
reci NE cetnicima i GENOCIDNOJ REPUBLICI SRPSKOJ.

Neko ce reci, pa sta to mogu uciniti Bosnjaci u Srebrenici koji imaju
SAMO ZAKONODAVNU I IZVRSNU VLAST U SVOJIM RUKAMA U OPSTINI SREBRENICA?
Odgovor na ovo pitanje su dali provjereni autoriteti internacionalnog
prava koncem oktobra 2006-te kada su rukovoodstvu Opstine Srebrenica
dostavili dokument u kojem su opisane zakonske osnove po kojima
Skupstina Opstine Srebrenica ima pravo, a mi kazemo i obavezu, da donese
odluku o izdvajanju Srebrenice iz Republike Srpske i proglase Opstinu
Srebrenicu posebnim Distriktom Bosne i Hercegovine koji ce biti potpuno
neovisan o bilo kojem etnickom entitetu dok se ne usvoji buduce
uredjenje Bosne i Hercegovine kao jedinstvene drzeve bez entitetskih,
etnickih i vjerskih granica i podjela. Takvu javnu inicijativu, pod
naslovom “SREBRENICA I ZEPA DISTRIKTI” pokrenuli patrioti Bosne i
Hercegovine koju je prenio i Online Glasnik Nacionalnog Kongresa
Republike BiH, broj 432 od 15. novembra 2006 (link na kraju teksta.).

Da su Bosnjaci u Srebrenici upotrijebili svoja ovlastenja i donijeli
odluku na Skupstini opstine Srebrenica o njenom izdvajanju iz Republike
Srspke, onemogucili bi genocidnoj Republici Srpskoj da se Fati Orlovic
sudi u Srebrenici, u gradu u kojem su cetnici i agresori iz Srbije i
Crne gore pocinili zlocin genocida, koji sada proganjaju Fatu Orlovic.

ODLUKU O IZDVAJANJU SREBRENICE IS REPUBLIKE SRPSKE NE MOZE DONIJETI NITI
JEDNA DRUGA INSTITUCIJA U SVIJETU, JER TO OVLASTENJE IMA SAMO SKUSTINA
OPSTINE SREBRENICA.

U jednom od clanaka objavljenom u Avazu vezano za slucaj Fate Orlovic,
pod naslovom “Zatvor za Fatu Orlovic” se kaze: “Dovodjenjem
sedamdesetogodisnje starice povratnice na sud u RS, ponizen je institu
suda i zgazena vjera u pravdu u BiH”.

Sve institucije pa i sudovi u daytonskoj BiH su rezultat genocida i
agresije, pa je nerealno ocekivati da se sudovi i sudstvo ponasaju
drugacije nego genocidno. Svaki ucesnik u vlasti u BiH i svaki sudija u
BiH je pod zakletvom da ce cuvati ustavni poredak, tj. Daytonski
genocidni ustav, podjelu teritorije BiH izmedju dva entiteta (citaj
dvije drzave u drzavi), to jest granice genocidne Republike Srspke. Kako
ocekivati pravdu od institucija koje su nastale kao rezultat genocida.
Ima samo jedan put, a to je ukidanje Daytonskog ustava, vracanje na
jedini legalni ustav, Ustav Republike BiH koji ce biti osnova za buduci
ustav jedinstvene Bosne i Hercegovine u njenim internacionalno priznatim
granicama bez entitetskih, etnickih i vjerskih podjela i granica. Onaj
ko ocekuje pravdu za prezivjele zrtve genocida na sudovima Republike
Srpske ili je neznalica ili mu trag smrdi necovjecstvom.

(link: http://republic-bosnia-herzegovina.com/ )

---------------------------------------------------------

2. PETICIJA PODRSKE FATI ORLOVIC

Patrioti Bosne i Hercegovine se zgrazaju nad najnovijim zlocinom vlasti
“Republike srpske” da izvedu na sud Fatimu Orlovic, za “sirenje vjerske
mrznje”, kojoj je ista ta “drzava”, RS, ubila 29 muskih clanova uze i
sire porodice.

Neki BH patrioti su obecali da ce doci pred sudnicu opstinskog suda u
Srebrenici 16. februara 2007 da demonstriraju protiv nepravde.

Oni koji ne mogu doci mogu iskazati svoje zgrazanje potpisujuci peticiju

http://www.petitiononline.com/jk3oiu21/petition.html

Pozivamo vas da se i vi potpisete, i molimo vas da se poptisete
iskljucivo svojim punim imenom i prezimenom, i da date svoj komenetar u
kojem cete iskazati svoje misljenje o najnovijem zlocinu “Republike
Srpske” i “nasih” predstavnika, pored kojih to sve bez problema prolazi.

Znajte da ce samo brojnost potpisnika natjerati politicare da citaju
nase komantare i da nesto ucine.

Peticiju je vec potpisalo preko 180 ljudi.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Ups... Ovdje jos patriota ispadoh :shock: :?
mIRCerka

Post by mIRCerka »

_BosanaC wrote:Ups... Ovdje jos patriota ispadoh :shock: :?
http://bosna-ba.com/a/index.php?option= ... 8&Itemid=2

da navedem izvor info...
Revolucionar

Post by Revolucionar »

¨Ubija nas i razdvaja mrznja,a odrzat ce nas samo ljubav ili bar vjera da je moguce sporazumjevanje izmedju pojedinca i zajednice!!¨
Revolucionar

Post by Revolucionar »

Eh moja Fato,preslaba su tvoja stara plecha,da bi se od njih slomila tradicija stotina godina,trovanja nacionalizmom.I teorije da si bolji pripadnik svoje,ako vise mrzis i zelis,pogubiti,silovati,protjerati,popaliti,,pripadnike druge.Nisu fato temelji te crkve samo u tvom dvoristu,ti temelji su u dvoristu svih nas.I proci ce vremena i vremena dok se oni ne povade,sve dok bogomolje budu sluzile u politicke,a ne u vijerske i duhovne svrhe.I to najcisce sto nam je Bog poslao da obuzda te zivotinjske nagone u nama,tu strast za zlom,uspijeli su iskvariti i staviti u sluzbu sijanja mrznje i zla.Al vidimo da je to trend ne samo kod nas nego i svugdje u svijetu.Kamo srece da nakon sto izmijestimo vidljive temelje iz Fatinog,ucinimo i to sa onim opasnijim,nevidljivim ali cvrscim,jacim i postojanijim iz dvorista svih nas.Da vjera i religija opet bude u sluzbi dobrote,tolerancije,razumjevanja,ljubavi i pomaganja.Bilo bi dobro za pocetak dobro bar u sluzbu tolerancije.Jer sve drugo nas vodi u propast,ovo je drzava svih nas.Bosna je nase dvoriste.Molimo se Allahu (Bogu) svako an svoj nacin,za dobrobit nas,Bosne i buducnosti nase djece.Ali Bog kaze pomozite sebi i ja cu vam pomoci,a gradeci temelje mrznje i netrepeljivosti samo se odmaze.Ne pomaze niko u ovom slucaju Fati,vec citavoj zajednici.Nek nam je Bog (Allah) na pomoci!!!
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Zna li se finalno ko ide sutra, kada i odakle?
amrino

Post by amrino »

Joj ljudi kod mene se jos nista ne zna... :(
Imam s kim, imam s cim, imam i gdje samo ne znam hocul' moc...
Sto ti je privatnik... :(
mIRCerka

Post by mIRCerka »

amrino wrote:Joj ljudi kod mene se jos nista ne zna... :(
Imam s kim, imam s cim, imam i gdje samo ne znam hocul' moc...
Sto ti je privatnik... :(
zamisli, haman pa se slazemo :oops:
moj bibi nece da upali, asicare sam akumulatoru ebla znanje, ali ni bus nije problem, samo da se teta javi na fakn telefon...
Revolucionar

Post by Revolucionar »

Mirci ne foliraj!!
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Revolucionar wrote:Mirci ne foliraj!!
?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

VKBI od Reisa Cerića traži da zaštiti Fatu Orlović

Upravni odbor Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) danas je uputio otvoreno pismo reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BiH Mustafi ef. Cerići, tražeći od njega da putem Rijaseta Islamske zajednice zaštiti Fatu Orlović.

Fata Orlović je članica Islamske zajednice iz Konjević Polja, te traže od ef. Cerića da joj da podršku u ostvarivanju njenih zakonskih prava.

- Sve ovo vrijeme smo očekivali da Rijaset Islamske zajednice BiH i njegovi odgovorni pojedinci iznesu ovaj slučaj pred Međureligijsko vijeće ili da se putem Tuzlanskog muftijstva i tuzlansko-zvorničkog vladike u neposrednim kontaktima pokuša naći rješenje kojim bi se zaštitio život, imovina i čast jednog člana muslimanske zajednice, od ničim izazvanog nasrtaja institucija i pojedinaca Pravoslavne crkve, kaže se u pismu.

Okružno tužilaštvo iz Bijeljine podnijelo je tužbu protiv Fate Orlović zbog navodnog raspirivanja vjerske i nacionalne mržnje.

U VKBI-ju smatraju neophodnim da Rijaset Islamske zajednice, pored uključivanja posredstvom svoga advokata u postupak kao zainteresovana strana, obavijesti o cijelom slučaju međunarodnu javnost kako Srpska pravoslavna crkva u BiH uzurpira privatnu imovinu muslimana uz podršku vlasti Republike Srpske i indikativnu nezainteresovanost visokog predstavnika da ovoj samovolji stane naput.
Sjetili se...
amrino

Post by amrino »

Evo slusam Dzulzulejhu na radiju...pjesma o Fati...
Nemate pojma kako mi je krivo sto danas necu biti tamo...nije do mene sta da kazem. :(
Molila bih one- koji odu- ako bude takvih- da mi jave kako je bilo...
Fato uz tebe smo!!!

:bih:
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

pozdrav putnicima :) nadam se im nije tijesno u gepeku :D ... ja sam izrada, al et' :(
biscanka84

Post by biscanka84 »

_BosanaC wrote:
VKBI od Reisa Cerića traži da zaštiti Fatu Orlović

Upravni odbor Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) danas je uputio otvoreno pismo reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BiH Mustafi ef. Cerići, tražeći od njega da putem Rijaseta Islamske zajednice zaštiti Fatu Orlović.

Fata Orlović je članica Islamske zajednice iz Konjević Polja, te traže od ef. Cerića da joj da podršku u ostvarivanju njenih zakonskih prava.

- Sve ovo vrijeme smo očekivali da Rijaset Islamske zajednice BiH i njegovi odgovorni pojedinci iznesu ovaj slučaj pred Međureligijsko vijeće ili da se putem Tuzlanskog muftijstva i tuzlansko-zvorničkog vladike u neposrednim kontaktima pokuša naći rješenje kojim bi se zaštitio život, imovina i čast jednog člana muslimanske zajednice, od ničim izazvanog nasrtaja institucija i pojedinaca Pravoslavne crkve, kaže se u pismu.

Okružno tužilaštvo iz Bijeljine podnijelo je tužbu protiv Fate Orlović zbog navodnog raspirivanja vjerske i nacionalne mržnje.

U VKBI-ju smatraju neophodnim da Rijaset Islamske zajednice, pored uključivanja posredstvom svoga advokata u postupak kao zainteresovana strana, obavijesti o cijelom slučaju međunarodnu javnost kako Srpska pravoslavna crkva u BiH uzurpira privatnu imovinu muslimana uz podršku vlasti Republike Srpske i indikativnu nezainteresovanost visokog predstavnika da ovoj samovolji stane naput.
Sjetili se...
odgovor reisa:

DANAS ĆE OSTATI UPAMĆENO DA U SREBRENICI, GDJE JE POČINJEN GENOCID, SUDI SE FATI ORLOVIĆ ZATO ŠTO KAŽE: "U MOJOJ AVLIJI NEMA MJESTA ZA PRAVOSLAVNU CRKVU"

Danas će ostati upamćeno da Bosanski muslimani nemaju predstavnike u vlasti koji mogu zaštititi njihova ljudska prava.
Neodgovrno je prozivati IZ-u da zaštiti Fatu Orlović.
Povodom suđenja Fati Orlović u Općinskom sudu u Srebrenici, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić izdao je saopćenjeza javnost u kojem se kaže:

-Danas 28. muharrema, 1428. god. po hidžri, odnosno 16. februara, 2006. god. po miladu, bit će zapisano da je Fati Orlović iz Konjević-Polja suđeno u Općinskom sudu u Srebrenici zato što se usprotivila izgradnji pravoslavne crkve na njezinom privatnom imanju. Dok muslimani klanjaju džumu-namaz, danas se u Srebrenici, gdje je počinjen genocid protiv Bosanskih muslimana, sudi Fati Orlović zato što je živa i zato što je hrabra da pred Srpskom pravoslavnom crkvom, pred srpskim sudijama, pred srpskom porotom i pred svjetskim licemjerjem kaže: „U mojoj avliji nema mjesta za pravoslavnu crkvu“.

Danas će ostati upamćeno da Bosanski muslimani nemaju predstavnike u vlasti koji mogu zaštititi njihova ljudska prava.
Neodgovrno je prozivati IZ-u da zaštiti Fatu Orlović. IZ-a nema sudove, nema policiju, nema vlast i moć da zaštiti pravo na privatnu imovinu građana države Bosne i Hercegovine. Nije primjereno pozivati IZ-u da zaštiti imovinska prava Fate

Sudi se Fati Orlović zato što je živa i zato što je hrabra da pred Srpskom pravoslavnom crkvom, pred srpskim sudijama, pred srpskom porotom i pred svjetskim licemjerjem kaže: „U mojoj avliji nema mjesta za pravoslavnu crkvu“.

Orlović, pored tolikih političara, državnih institucija i sudija čiji je posao da štite ljudska prava i dostojanstvo. Gdje su, dakle, državne institucije, domaće i međunarodne organizacije zadužene da štite ljudska prava?

Gdje su bošnjački predstavnici u RS-u da zaštite Fatu Orlović svojim glasom, svojim krikom, svojom ostavkom, svojom predstavkom OHR-u? Gdje je ministar bezbjednosti i sigurnosti da osigura mir Fati Orlović? Gdje je Dom naroda za zaštitu nacionalnih interesa Bošnjaka? Čiji je nacionalni interes Fata Orlović? Gdje je potpredsjednik RS? Dokle će se testirati strpljenje muslimana? Gdje je kraj progonu i genocidu nad Bosanskim muslimanima?

IZ-a u BiH jasno i nedvosmisleno traži od domaćih i međunarodnih dužnosnika u državi Bosni i Hercegovini da odmah i bezuvjetno zaustave sudski proces protiv Fate Orlović zato što je to udar na čast i dostojanstvo svih muslimana, kao i na čast i ponos svih ljudi zdravog razuma.
IZ-a u BiH zahtjeva da se Fati Orlović omogući pristup njezinoj privatnoj imovini tako što će se izmjestiti pravoslavna crkva u Konjević-Polju koja je podignuta bez njezinog znanja i dopuštenja dok je bila u progonstvu, kaže se u saopćenju reisu-l-uleme. (Mina)
zlatiborka

Post by zlatiborka »

Sta je Reis do sada radio, zasto su on i IZ sutjeli? A nasa izabrana vlast, sram ih bilo, nista nisu do sada pomogli Fati.

Evo jednog dobrog clanka:

---------------------------------------------------------

Nakon tužbe Okružnog tužilaštva iz Bijeljine i gotovo nikakave reakcije vlasti dejtonske BiH, nevladinih organizcija, pro-četničkog tzv. «Helsinškog komiteta», mora se konstatovati da je ovo najniže dno barbarizma, neviđeno u historiji ljudskog društva zapravo

DOKAZ DA VEĆINU DANAŠNJIH STANOVNIKA BiH ČINE ČETNICI, SRBOBALIJE I USTAŠE

Sedamdeseto-godišnja starica, gospođa Fata Orlović, kojoj su četnici, srbobalije i ustaše (to sada možemo argumentovano tvrditi) pobili skoro svu familiju, oteli imovinu i na njenom posjedu sagradali «crkvu», danas ide SAMA na sud da se SAMA brani od ovih monstruma u ljudskom obliku.

Esad Jaganjac, dipl. ing.

Tim povodom ona kaže: «Idem na sud pitati sudiju je li ga sramota nakon svega što mi radi više od pet godina, da sada treba meni da sude”.

Ovakav bezobraluk i banditizam su nezabilježeni u ljudskoj povjesti, ćak još od kamenog doba. I tada su ljudi ako ništa poštivali starije i nije im padalo na um da ih maltertiraju, pljačkaju i nakon pljačke još i sude. U svemo ovome najstrašniji je muk, patološka šutnja bande na vlasti dejtonske BiH, koju su izabrali još veći banditi na posljednjim izborima. Jeste bando, vi imate koleketivnu odgovornost jer ste kolektivno, SVOJOM VOLJOM izabrali u vlast najgore među sobom. Kakav narod, takva vlast i obratno. A kao što vidimo takav «narod», koji se punim ustima može nazvati životinje, putem čopora u vlasti, sudi jednoj starici zato što se usudila braniti parče zemlje, koju ste joj oteli.

Ovo je nečuveno. U Općinskom sudu u Srebrenici, u kojoj je izvršen genocid nad Fatinom porodicom, danas u 11 sati počinje glavni pretres u slučaju Fate Orlović, koju Okružno tužilaštvo iz Bijeljine tereti za krivično djelo širenja mržnje i rasne i vjerske netrpeljivosti. Sam Hipokrit ni u snu nebi mogao sanjati da će hipokrizija u ovom slučaju dostići planetrane razmjere. Dok se sve ovo dešava, na sramotu cijelog čovjećanstva, banditska vlast dejtonske BiH se smije, uživa, pravi talove, rasprodaje i ruši i ovo što je ostalo od nekada ponosne Bosne. Da ne spominjem da ova banda štiti, skriva i finasira najvećeg teroristu u povjesti, Radovana Karadžića, drži na platnom spisku hiljade ubica, istih onih, koji su stajali u streljačkom stroju u toj istoj Srebrenici dok su činili genocid. Njima ova banda nema namjeru suditi. To je sve moguće jer su ih na vlast doveli isti takvi banditi, prostačine, seljačine, i životinje, poznatiji pod imenom: srbobalije, četnici i ustaše. Smrad smradu miriše, pa tako valjda koegzistira i životna forma u dejtojnskoj BiH, koja slijedi Satanu još od 1991. godine.

Ja i svi ostali koji vjeruju u Boga (ma kako ga zvali), nadamo se da će ovu neman u ljudskom obliku, kad tad stići Božija pravda, ako ne na ovom svijetu, onda bar na onom drugom.
taxi_driver

Post by taxi_driver »

pa hoce li iko napisati kako je bilo na sudu danas?ili je sve suplja bila i niko nije otisao?
Vodenjak

Post by Vodenjak »

taxi_driver wrote:pa hoce li iko napisati kako je bilo na sudu danas?ili je sve suplja bila i niko nije otisao?
Ja samo cuo da je otkazano... :-)
A bilo bi dobro da nam raja kaze kako je bilo na licu mjesta :)
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Otkazano,gledao veceras na dnevniku, s tim da sud nije obavijestio Fatu da je otkazano, vec su joj to rekli tek kad je dosla tamo.
Doslovce se izivljavaju na njoj, Allah ih ubio prokletnike.

Bilo je 40-ak iz Zena Srebrenica, a vidio sam dva-tri mladja muskarca, vjerovatno neko sa foruma
taxi_driver

Post by taxi_driver »

izgleda da niko sa foruma nije bio.ili si bili bolje obavjesteni od fate. :D :D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Suđenje Fati Orlović odgođeno za 14. mart

Ukopajte me u crkvi u mojoj avliji ako ne dočekam pravdu
Suđenje otkazano, jer je sudija navodno morao hitno otići na seminar u Bijeljinu

Suđenje Fati Orlović iz Konjević Polja, prema optužnici Okružnog javnog tužilaštva iz Bijeljine, koje je tereti za krivično djelo "širenja mržnje, rasne i vjerske netrpeljivosti zbog napada na pravoslavnu crkvu, vjernike i sveštenstvo", zakazano za jučer na Općinskom sudu u Srebrenici, odgođeno je za 14. mart.
To je saopćila sutkinja Teodora Petković, uz obrazloženje da je sudija u ovom predmetu "hitno morao otići na seminar u Bijeljinu", koji je navodno zakazalo Visoko sudsko i tužilačko vijeće.
Pola sata prije zakazanog suđenja, Fata Orlović pojavila se pred zgradom Suda, a pridružilo joj se pedesetak srebreničkih majki koje su, noseći transparente na kojima je pisalo "Žrtve na sudu, zločinci na slobodi", željele opomenuti javnost da se stradanje i progon žrtava Srebrenice nastavljaju i u miru.
- Otkako sam se vratila u svoju kuću, progone me sud i policija RS. Hoće da ja naprijeko umrem kako bi se oni širili na mom imanju. Dva puta me je bijeljinska policija maltretirala, svakodnevno me proganja bratunačka policija, šest puta su me pozivali na sud.
Poginut ću svijetla obraza, ali im svoje ne dam. I ako umrem prije nego što doživim pravdu, ostavljam u amanet da me u crkvu zakopate jer ona je na Orlovića imanju - kazalaje novinarima Fata, nakon što joj je saopćeno da se suđenje odgađa.
Hatidža Mehmedović iz Udruženja "Majke Srebrenice" poručila joj je da je neće ostaviti samu i pozvala druge Srebreničanke da im se pridruže 14. marta.
- Umjesto da su danas ovdje zločinci, Dodikova vlast privodi žrtve - kazala je Mehmedović.

Odbranu Fate Orlovic je preuzeo Fahrija Karkin.
:)
MuaDib

Post by MuaDib »

Podizanje crkve na tuđuj zemlji se kosi sa osnovnim učenjima pravoslavlja, Božijom zapovjedi ne ukradi. Tako da tužba protiv gospođe Fate Orlović je neosnovana i u krajnju ruku usmjerena na zamiranje procesa povratka. Hajd da je eto spalila crkvu, pa da joj se sudi, a što je stavila kamenje kako bi ogradila svoje imanje, pa u najmanju ruku primitivno. To je mogu slobodno reči politički motivisana tužba iz ekstremnih krugova "Velikosrba". Tu treba SPC da reaguje kako je obečala bivšem ministru gosp. Kebi. :x
senada

Post by senada »

Nadam se da ce Dodik uspjeti neutralisat srpsko-bosnjacke vjersko-politicke provokacije, prljave igre i manipulacije, odnosno vjerujem da ce uspjeti pozitivno i u skladu sa zakonom rijestiti ispolitizirani slucaj Fate Orlovic i vratiti imovinu koja joj zakonski pripada. Bit ce to tezak udarac demokraciji ali NEKO i taj prag mora prekoraciti.
zlatiborka

Post by zlatiborka »

senada wrote:Nadam se da ce Dodik uspjeti neutralisat srpsko-bosnjacke vjersko-politicke provokacije, prljave igre i manipulacije, odnosno vjerujem da ce uspjeti pozitivno i u skladu sa zakonom rijestiti ispolitizirani slucaj Fate Orlovic i vratiti imovinu koja joj zakonski pripada. Bit ce to tezak udarac demokraciji ali NEKO i taj prag mora prekoraciti.
Da, ovaj prag moraju prekoraciti politicari iz oba entiteta. Zemljiste je privatno vlasnistvo Fate i to moraju postovat svi, kao i u ostalom demokratskom svijetu.

Slucaj je ispolitiziran jer nije postovan zakon (zakon o privatnoj imovini).

Reis Ceric i IZ se trebala davno ukljuciti u ovaj slucaj. Nije mi je jasno sto to do sada nisu uradili.

I sta su na se vrle vlasti do sada radile? Nisu nista, vec su dopustile da dodje do ovoga i da se podignu tenzije.

Imam osjecaj da je ovaj nas forum zasluzan, makar malo, da se rijesi slucaj Fate Orlovic.

Da li neko dijeli ovo misljenje samnom?
senada

Post by senada »

zlatiborka wrote:
senada wrote:Nadam se da ce Dodik uspjeti neutralisat srpsko-bosnjacke vjersko-politicke provokacije, prljave igre i manipulacije, odnosno vjerujem da ce uspjeti pozitivno i u skladu sa zakonom rijestiti ispolitizirani slucaj Fate Orlovic i vratiti imovinu koja joj zakonski pripada. Bit ce to tezak udarac demokraciji ali NEKO i taj prag mora prekoraciti.
Da, ovaj prag moraju prekoraciti politicari iz oba entiteta. Zemljiste je privatno vlasnistvo Fate i to moraju postovat svi, kao i u ostalom demokratskom svijetu.

Slucaj je ispolitiziran jer nije postovan zakon (zakon o privatnoj imovini).

Reis Ceric i IZ se trebala davno ukljuciti u ovaj slucaj. Nije mi je jasno sto to do sada nisu uradili.

I sta su na se vrle vlasti do sada radile? Nisu nista, vec su dopustile da dodje do ovoga i da se podignu tenzije.

Imam osjecaj da je ovaj nas forum zasluzan, makar malo, da se rijesi slucaj Fate Orlovic.

Da li neko dijeli ovo misljenje samnom?
Odgovorne nema potrebe prozivati na odgovornost, a one druge i da i ne, ovisi od slucaja do slucaja.

Forumske aktivnosti usmjerene ka rjesavanju ne samo ove situacije nego i brojne druge posebno humanitarnog karaktera manje-vise ali sigurno daju pozitivne rezultate, jer utjecu na tok i na konacan ishod odredjenih problema kojima se bave.
Post Reply