Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
therrarrius wrote:
Ateisticka kultura dijaloga
Boze hvalim te na nagradi vjere
Nije do vidjenja, nego zbogom, jer sumnjam da ces se ikada vise dovuci ovdje
Ciao bella
Nigdje nisam rekao da sam ateista niti sam rekao da sam vjernik. Samo sam za razliku od tebe sposoban za raspravu.
Boze hvalim te na obrazovanju i skoli koju sam zavrsio.
Eh sad je zbogom.
Ako ti je ono iznad rasprava onda shvatam zasto se toliko kritikuje obrazovni sistem BiH
P.S. kako zbogom, zar ne rece do vidjenja?
a ja mislio biće neka kontruktivna rasprava, a ono ovaj dezerter uprska sve sto su počeli
ponaša se kao zadnji primitivac, a hvali se da je nek i nesto
nema smisla dalje pratit temu.
kad dodje neko pametniji nek me zovne
ako cemo raspravljati o ovoj temi, mislim da ne bi trebalo raspravljati o religijama. vec o Bogu. to su razlicite stvari. na to upucuje se veci broj agnostika i deista, koji vjeruju u Boga, ali ne pripadaju nijednoj konfesiji.
mnogo je kompleksna tema koji je Pravi put... i ne bih o tome sada. ali govoriti samo o postojanju Boga ? to je poprilicno jednostavno. po mom misljenju, Bog svakako postoji, jer fizicki je nemoguce da nesto (svemir) nastane iz nicega (kako tvrde evolucionisti). materija samo mijenja oblike, covjek moze proizvesti nesto, ali stvoriti nesto ni od cega je nemoguce. to, naravno, moze samo Visa Sila.
Dont Forget wrote:Boga nema, a sve religije su izmisljene u vrijeme kada su ljudi bili divljaci, pa su neki pametni ljudi izmislili religije da bi opsti narod znaci divljaci se bojali takozvanog ''boga'' i da bi se ti divljaci ponasali koliko toliko civilizovano.
Tako da opsti narod bi bio pod kontrolom religije.
Znaci boga nema, religije su izmisljotine, i to svaki normalni covjok danas koji ima barem i malo intelekta i znanja o historiji je svjestan toga.
Ja licno smatram da su religije imale i pozitivni i negativni utisak na ljude, i da su ljudi postali vise obrazovani i civilizovani djelimicno zbog religije.
Ali i religija je donjela takodje i dosta zla, i danas smatram da ljudima nije potrebna religija vise sto dokazuje da vecina Evrope je danas de facto ateisticka.
Religija je potrebna samo primitivnim ljudima u svijetu kao u Africi, Aziji, Juznoj Americi, ali kada i ti ljudi konacno budu obrazovani i civilizovani kao vecina Evrope i oni ce biti ateisti.
Vidi ovog padobranca...
Sta ima jos, kako zivot kod tebe?!Sve pod kontrolom?!Samo nastavi...
Sve vrije od ovih satro kulturnih i tolerantnih ateista, pa malo malo nekog nazovu zatucanim, glupim, primitivnim, primatom, nepismenim, itd itd itd...Nema sta, vrhunac tolerancije i kulture!
Ratatata wrote:Moze li mi neko navesti jedan dokaz postojanje nekog uzvisenog koji nas sve promatra?
eno gaaa
glavni "argument" ateista je "navedi mi dokaz postojanja Boga"
onda vjernik kaze "Bog postoji jer tako pishe u Svetoj knjizi"(nebitno kojoj)
zatim ateist kaze "kako On tvrdi da On postoji u Knjizi koju je On objavio"
...to stoji....ali jaro...okreni se oko sebe.....BIG BANG je bio.....ali desio se sam od sebe...ne bih bas rekao
21. Al-Anbiya' - Vjerovjesnici
"Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve živo stvaramo? I zar neće vjerovati?"
zamisli...uđeš u biblioteku...oboris jednu policu i knjige spadnu sve tako da se poredaju na podu ili baci neki ćup, razbit će se i kreirati nešto veličanstveno i tako uređeno kao svemir? i don't think so!
mor'o sam ovo napisat'!
Demokratija je nesto sto se pokazalo sa svim svojim manama, do sada najbolje sto su ljudi izmislili. I tamo se kaze, svako ima pravo da kaze sto misli. Ja licno mislim da postoji nesto, ali sta je to tacno ne znam, samo mogu vjerovati.
Tako i vi dragi vjernici, vjerujte u sto god hocete, ali nemojte nekome namecati vase misljenje, jer postajete nasilnici. Pustite svakog da kaze svoje misljenje. Zasto bi neko morao vjerovati u sta vi vjerujete, Ako ovaj postavljac teme ne vjeruje u vasu viziju Boga ne mora znaciti da je los covjek, i obratno onaj ko vjeruje u Boga. Ima losi ljudi i kod vjernika i oni koji ne vjeruju u Boga.Znaci probajte diskutovati, ovo je forum a ne namecanje..
nista novo wrote:Demokratija je nesto sto se pokazalo sa svim svojim manama, do sada najbolje sto su ljudi izmislili. I tamo se kaze, svako ima pravo da kaze sto misli. Ja licno mislim da postoji nesto, ali sta je to tacno ne znam, samo mogu vjerovati.
Tako i vi dragi vjernici, vjerujte u sto god hocete, ali nemojte nekome namecati vase misljenje, jer postajete nasilnici. Pustite svakog da kaze svoje misljenje. Zasto bi neko morao vjerovati u sta vi vjerujete, Ako ovaj postavljac teme ne vjeruje u vasu viziju Boga ne mora znaciti da je los covjek, i obratno onaj ko vjeruje u Boga. Ima losi ljudi i kod vjernika i oni koji ne vjeruju u Boga.Znaci probajte diskutovati, ovo je forum a ne namecanje..
Upravo to, ali kako ocekuje iko da se vodi normalna rasprava kada neko napise nesto tipa:''Golf je najbolje auto ikada proizvedeno i ja to najbolje znam'', a dokaza, argumenta, citata... nigdje.
Last edited by therrarrius on 26/11/2010 20:39, edited 1 time in total.
Kuran, Sura El-Muatffifun 10-36
10. Teško toga dana onima koji su poricali –
11. koji su onaj svijet poricali –
12. a njega može poricati samo prestupnik, grešnik,
13. koji je, kada su mu ajeti naši kazivani, govorio: "Izmišljotine naroda drevnih!"
14. A nije tako! Ono što su radili prekrilo je srca njihova,
15. uisitnu, oni će toga dana od milosti Gospodara svoga zakonjeni biti,
16. zatim će sigurno u oganj ući,
17. pa će im se reći: "Eto, to je ono što ste poricali!"
18. Uistinu! Knjiga čestitih je u Ilijjunu,
19. a znaš li ti šta je Ilijjun?
20. Knjiga ispisana! –
21. nad njoj bdiju oni Allahu bliski.
22. Dobri će, zaista, u nasladama boraviti.
23. sa divana gledati,
24. na licima njihovim prepoznaćeš radost sretna života,
25. daće im se pa će piće zapečaćeno piti,
26. čiji će pečat mosuš biti – i neka se za to natječu oni koji hoće da se natječu! –
27. pomiješano sa vodom iz Tesnima će biti,
28. sa izvora iz kojeg će Allahu bliski piti.
29. Grešnici se smiju onima koji vjeruju;
30. kada pored njih prolaze, jedni drugima namiguju,
31. a kada se porodicama svojim vraćaju, šale zbijajući vraćaju se;
32. kada ih vide, onda govore: "Ovi su, dosita, zalutali!" –
33. a oni nisu poslani da motre na njih.
34. Danas će oni koji su vjerovali – nevjernicima se podsmijavati,
35. sa divana će gledati.
36. Zar će nevjernici biti drugačije kažnjeni nego prema onome kako su postupali!
Abdulvahid wrote:Kuran, Sura El-Muatffifun 10-36
10. Teško toga dana onima koji su poricali –
11. koji su onaj svijet poricali –
12. a njega može poricati samo prestupnik, grešnik,
13. koji je, kada su mu ajeti naši kazivani, govorio: "Izmišljotine naroda drevnih!"
14. A nije tako! Ono što su radili prekrilo je srca njihova,
15. uisitnu, oni će toga dana od milosti Gospodara svoga zakonjeni biti,
16. zatim će sigurno u oganj ući,
17. pa će im se reći: "Eto, to je ono što ste poricali!"
18. Uistinu! Knjiga čestitih je u Ilijjunu,
19. a znaš li ti šta je Ilijjun?
20. Knjiga ispisana! –
21. nad njoj bdiju oni Allahu bliski.
22. Dobri će, zaista, u nasladama boraviti.
23. sa divana gledati,
24. na licima njihovim prepoznaćeš radost sretna života,
25. daće im se pa će piće zapečaćeno piti,
26. čiji će pečat mosuš biti – i neka se za to natječu oni koji hoće da se natječu! –
27. pomiješano sa vodom iz Tesnima će biti,
28. sa izvora iz kojeg će Allahu bliski piti.
29. Grešnici se smiju onima koji vjeruju;
30. kada pored njih prolaze, jedni drugima namiguju,
31. a kada se porodicama svojim vraćaju, šale zbijajući vraćaju se;
32. kada ih vide, onda govore: "Ovi su, dosita, zalutali!" –
33. a oni nisu poslani da motre na njih.
34. Danas će oni koji su vjerovali – nevjernicima se podsmijavati,
35. sa divana će gledati.
36. Zar će nevjernici biti drugačije kažnjeni nego prema onome kako su postupali!
nista novo wrote:Demokratija je nesto sto se pokazalo sa svim svojim manama, do sada najbolje sto su ljudi izmislili. I tamo se kaze, svako ima pravo da kaze sto misli. Ja licno mislim da postoji nesto, ali sta je to tacno ne znam, samo mogu vjerovati.
Mislim da su oni koji zastupaju tvoje mišljenje mnogobrojniji i više nasilni nego vjernici.Jer VI dolazite na NAŠ podforum Religija i prosipate svoja mišljenja,niko vas ne zove i ne tjera da posjećujete i čitate NAŠE postove i bivate tjerani da budete vjernici. Jeli tebi ili bilo kome iko prijetio da će ti nauditi ako svaki dan ne posjetiš podforum RELIGIJA?
nista novo wrote:
Imas li nesto reci svojim rijecima????
I to ti je argument? Maloprije kritikujes ono sto sada primjenjujes u praksi.
Ako ti i onaj deserter i onaj ''dont forget'', lik koji je postavio temu i nikada se vise nece niti javiti na nju, nemate sta pametno doprinijeti onda se moze reci da vam je svaka zlatna koja za zubima ostane.
Ova tema je tipicno flejmovanje i nista vise od toga.
Dont Forget wrote:Boga nema, a sve religije su izmisljene u vrijeme kada su ljudi bili divljaci, pa su neki pametni ljudi izmislili religije da bi opsti narod znaci divljaci se bojali takozvanog ''boga'' i da bi se ti divljaci ponasali koliko toliko civilizovano.
Tako da opsti narod bi bio pod kontrolom religije.
Znaci boga nema, religije su izmisljotine, i to svaki normalni covjok danas koji ima barem i malo intelekta i znanja o historiji je svjestan toga.
Ja licno smatram da su religije imale i pozitivni i negativni utisak na ljude, i da su ljudi postali vise obrazovani i civilizovani djelimicno zbog religije.
Ali i religija je donjela takodje i dosta zla, i danas smatram da ljudima nije potrebna religija vise sto dokazuje da vecina Evrope je danas de facto ateisticka.
Religija je potrebna samo primitivnim ljudima u svijetu kao u Africi, Aziji, Juznoj Americi, ali kada i ti ljudi konacno budu obrazovani i civilizovani kao vecina Evrope i oni ce biti ateisti.
Kuran, sura El-Murselat
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog
1. Tako mi onih koji se jedan za drugim šalju
2. pa kao vihor hite,
3. i onih koji objavljuju
4. pa razdvajaju,
5. i Objavu dostavljaju,
6. opravdanje ili opomenu, -
7. sigurno će biti ono čime vam se prijeti!
8. Kada zvijezde sjaj izgube
9. i kada se nebo otvori
10. i kada se planine u prah zdrobe
11. i kada se poslanici u određeno vrijeme skupe...
12. "Do kojeg dana je to odloženo?" –
13. "Do dana Sudnjeg!"
14. A znaš li ti šta je Dan sudnji? –
15. Teško toga dana poricateljima!
16. Zar Mi nismo drevne narode uništili
17. i poslije njih i one koji su za njima dolazili?!
18. Isto tako ćemo sa svim grešnicima postupati!
19. Teško toga dana poricateljima!
20. Zar vas od neznatne tekućine ne stvaramo,
21. koju na pouzdano mjesto stavljamo
22. do roka određenog?!
23. Takva je naša moć; a kako smo Mi samo moćni! –
24. Teško toga dana poricateljima!
25. Zar Mi nismo učinili Zemlju sabiralištem
26. živih i mrtvih
27. i na njoj nepomične visoke planine postavili, i zar vam Mi ne dajemo da slatku vodu pijete? –
28. Teško toga dana poricateljima!
29. Idite prema onome što ste neistinom smatrali,
30. idite prema dimu u tri plama razdvojenom,
31. koji hlada neće davati i koji od plamena neće zaklanjati.
32. On će kao kule bacati iskre
33. kao da su kamile riđe. –
34. Teško toga dana poricateljima!
35. Ovo je dan u kome oni neće ni prozboriti
36. i pravdanje im neće dozvoljeno biti. –
37. Teško toga dana poricateljima!
38. Ovo je Dan sudnji, i vas i narode drevne ćemo sakupiti,
39. pa ako se lukavstvom kakvim budete znali poslužiti, dovijte se protiv Mene! –
40. Teško toga dana poricateljima!
41. Oni koji su se Allaha bojali biće među izvorima, u gustim baščama
42. I među voćem koje budu željeli.
43. "Jedite i pijte, prijatno neka vam je! za ono što ste radili."
44. Tako ćemo Mi one koji čine dobra djela nagraditi. –
45. Teško toga dana poricateljima!
46. "Jedite i naslađujte se, ali za kratko! – vi ste, zaista, grešnici!"
47. Teško toga dana poricateljima!
48. jer kad im se govorilo: "Budite prema Allahu ponizni!" – oni to nisu htjeli biti, -
49. Teško toga dana poricateljima!
50. Pa u koji će govor, ako ne u Kur’an, vjerovati?!
Upravo to, ali kako ocekuje iko da se vodi normalna rasprava kada neko napise nesto tipa:''Golf je najbolje auto ikada proizvedeno i ja to najbolje znam'', a dokaza, argumenta, citata... nigdje.
e ja to znam zato sto sam ga vozio, sjeo u njega, pa lagano 250km/h, za mene nema boljeg a gdje je dokaz da postoji bog? nisam ga vidio, nisam ga osjetio, nista, ne vjerujem dok ne vidim, zato on za mene ne postoji. Ima puno tih stvari koje mi nemaju smisla, postanak svega, veliki prasak i sl. Kad sam bio mali stvarno sam se plasio boga, dijete jbg, sve sto mi nije bilo jasno ja sam mislio da je to od boga. Jednom prilikom pitam mamu "kako nastaju djeca", bio sam jos uvijek dosta mali, zena me gleda, ne zna sta da kaze, otkud mi to... I ja onako njoj "jel od boga"... Religija i vjera u nesto vece, vise mislim da su donijeli puno dobrih stvari za sve nas danas, ljudi su se plasili valjda. Da nije bilo toga uhh... ali ima i puno losih stvari
e ja to znam zato sto sam ga vozio, sjeo u njega, pa lagano 250km/h, za mene nema boljeg a gdje je dokaz da postoji bog? nisam ga vidio, nisam ga osjetio, nista, ne vjerujem dok ne vidim, zato on za mene ne postoji. Ima puno tih stvari koje mi nemaju smisla, postanak svega, veliki prasak i sl. Kad sam bio mali stvarno sam se plasio boga, dijete jbg, sve sto mi nije bilo jasno ja sam mislio da je to od boga. Jednom prilikom pitam mamu "kako nastaju djeca", bio sam jos uvijek dosta mali, zena me gleda, ne zna sta da kaze, otkud mi to... I ja onako njoj "jel od boga"... Religija i vjera u nesto vece, vise mislim da su donijeli puno dobrih stvari za sve nas danas, ljudi su se plasili valjda. Da nije bilo toga uhh... ali ima i puno losih stvari
oke! care! tvoje misljenje i tvoj stav! ne vjerujes i gotovo! a ne k'o ovaj postavljac kaze "nema boga, vjera je za primitivce...."
Ma hajde uredu je što ovaj ne vjeruje u boga, to je njgovo pravo i ne treba se petljati. Dobro bi bilo da se ova tema natavila u razgovoru među ateistima i da iznose cijnice na osnovu cega tako misle, ali da ne bude prepucavanja sa tim. Ja licno kao vjernik nemam ništa protiv ateista, baš imam velikih prijatelja koji su ateisti. Jedino o cemu mi nerazgovaramo je o vjeri, jer nemožemo o tome raspravljati. Baš kao što ja svoju vjeru nosim u duši, vjernici druge vjere isto, tako i ateisti nose svoje stavove.
Ali najviše šta mi smeta je to što neki razvrstavaju ljude po vjeri u nekakve rangove, kao u slucaju pokretaca ove teme i ovog desertera. Nazvaše naucnike, doktore, inžinjere, hirurge, pilote, profesore..., nenormalnim, neintelegentnim, primitivnim budalama.
therrarrius wrote:
U tom slucaju ti spadas u ''vjernika'' jer si iskusio cari golfa, a onaj koji cijelog zivota vozi nesto drugo nikada ti nece vjerovati, kontaš? Recimo da da. Covjek voli forsirati svoje uvjerenje i to je cinjenica, kada su teizam/ateizam u pitanju onda se moze iznaci nacina za zdravu raspravu kojih je na ovom forumu bilo, i to je istina. Ne postoji apsolutna istina, nesto u sta mozes uperiti prstom i reci:''TO JE TO'', postoje razliciti ukusi, razliciti nacini razmisljanja i to treba prihvatiti jer se covjek upravo po tom nacinu razmisljanja i razlikuje od zivotinja. Problem je kada covjek sebi nesto utuvi u glavu i ne razmislja o tome, ne uzima tudje razmisljanje u razmatranje i samo tjera svoje.
Problem je sto se ne zna(ili ne zeli da zna) da je vjera ono sto covjek osjeti u svome srcu i to samo moze ucvrstiti pronalazenjem spone izmedju vjere i nauke.
Najlakse je reci da je jabuka trula samo zato sto je pala sa stabla, valja je pokupiti i vodjeti dali je zaista tako.
Abdulvahid wrote:Kuran, sura El-Murselat
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog
1. Tako mi onih koji se jedan za drugim šalju
2. pa kao vihor hite,
3. i onih koji objavljuju
4. pa razdvajaju,
5. i Objavu dostavljaju,
6. opravdanje ili opomenu, -
7. sigurno će biti ono čime vam se prijeti!
8. Kada zvijezde sjaj izgube
9. i kada se nebo otvori
10. i kada se planine u prah zdrobe
11. i kada se poslanici u određeno vrijeme skupe...
12. "Do kojeg dana je to odloženo?" –
13. "Do dana Sudnjeg!"
14. A znaš li ti šta je Dan sudnji? –
15. Teško toga dana poricateljima!
16. Zar Mi nismo drevne narode uništili
17. i poslije njih i one koji su za njima dolazili?!
18. Isto tako ćemo sa svim grešnicima postupati!
19. Teško toga dana poricateljima!
20. Zar vas od neznatne tekućine ne stvaramo,
21. koju na pouzdano mjesto stavljamo
22. do roka određenog?!
23. Takva je naša moć; a kako smo Mi samo moćni! –
24. Teško toga dana poricateljima!
25. Zar Mi nismo učinili Zemlju sabiralištem
26. živih i mrtvih
27. i na njoj nepomične visoke planine postavili, i zar vam Mi ne dajemo da slatku vodu pijete? –
28. Teško toga dana poricateljima!
29. Idite prema onome što ste neistinom smatrali,
30. idite prema dimu u tri plama razdvojenom,
31. koji hlada neće davati i koji od plamena neće zaklanjati.
32. On će kao kule bacati iskre
33. kao da su kamile riđe. –
34. Teško toga dana poricateljima!
35. Ovo je dan u kome oni neće ni prozboriti
36. i pravdanje im neće dozvoljeno biti. –
37. Teško toga dana poricateljima!
38. Ovo je Dan sudnji, i vas i narode drevne ćemo sakupiti,
39. pa ako se lukavstvom kakvim budete znali poslužiti, dovijte se protiv Mene! –
40. Teško toga dana poricateljima!
41. Oni koji su se Allaha bojali biće među izvorima, u gustim baščama
42. I među voćem koje budu željeli.
43. "Jedite i pijte, prijatno neka vam je! za ono što ste radili."
44. Tako ćemo Mi one koji čine dobra djela nagraditi. –
45. Teško toga dana poricateljima!
46. "Jedite i naslađujte se, ali za kratko! – vi ste, zaista, grešnici!"
47. Teško toga dana poricateljima!
48. jer kad im se govorilo: "Budite prema Allahu ponizni!" – oni to nisu htjeli biti, -
49. Teško toga dana poricateljima!
50. Pa u koji će govor, ako ne u Kur’an, vjerovati?!
Ako ovu suru smjestimo u kontekst vremena u kojem je nastala-ona ima svoju svrhu i jasnu poruku, a to je doba kad su Arapi , odnosano arapska plemena, imali više poštovanja prema kamilama nego prema ženama!
Nebitno, meni se taj obečani Raj iliti Dženet dojimaju nekako dosadnim mjestom u poređenju sa ovim tehnološkim dobom u kojem egzistiramo!? Možda ja svijet oko sebe doživljavam previše materijalističkim, ali nikako da se otmem dojmu da je baš kod religije materijalno uvijek išlo ispred duhovnog!?
Mislim da su oni koji zastupaju tvoje mišljenje mnogobrojniji i više nasilni nego vjernici.Jer VI dolazite na NAŠ podforum Religija i prosipate svoja mišljenja,niko vas ne zove i ne tjera da posjećujete i čitate NAŠE postove i bivate tjerani da budete vjernici. Jeli tebi ili bilo kome iko prijetio da će ti nauditi ako svaki dan ne posjetiš podforum RELIGIJA?
Prvo ti nemas pojma koje je moje misljenje, i ja sam vjernik, nisam ateist, procitaj bolje moj post. I ko to vi, ja zastupam samo sebe, nisam ni u cijem klanu. I ne znam sta da ti kazem, "vas podforum". Ajd, necu vise dolaziti na vas podforum, nisam znao da je to privatna svojina Mogli ste naznacit, "svima koji nisu naseg misljenja i psima ulaz zabranjen"
nista novo wrote:
Imas li nesto reci svojim rijecima????
I to ti je argument? Maloprije kritikujes ono sto sada primjenjujes u praksi.
Ako ti i onaj deserter i onaj ''dont forget'', lik koji je postavio temu i nikada se vise nece niti javiti na nju, nemate sta pametno doprinijeti onda se moze reci da vam je svaka zlatna koja za zubima ostane.
Ova tema je tipicno flejmovanje i nista vise od toga.
Naprotiv, ovdje ljudi iznose svoja misljenja, i onda uvijek isti pocnu sa citatima.. nemam vise sta da kazem, kriv sam sto sam upao ovdje, niko me nije tjero..ugodna vam rasprava...