Nekompetentni direktor BH Telekoma

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

rehaktor

#26 Re: Nekompetentni direktor BH Telekoma

Post by rehaktor »

FIKUS2 wrote:
igrom slucaja smijem reci da se razumijem nesto u ove stvari. doticini gospodin valja gluposti, a evo i zasto:

1) smanjenje rate prenosa podataka (u ovom slucaju sa 64kb/s na 4kb/s) se smatra cistom dobiti zato sto za isto vremena, preko iste veze moze prenijeti (i naplatiti) vise razgovora

2) smanjenje rate prenosa postize se iskoristavanjem cinjenice da signal ljudskog glasa ima predvidivu strukturu. umjesto da se prenosi cijeli signal, struktura se opisuje parametrima kojih je znacajno manje nego "sirovih" podataka. kodiranje glasa se moze spustiti na nekih 5kbps, dok to za muziku nije moguce (jer u njoj nedostaje gore spomenuta struktura)

3) najveca glupost koju doticni kadar iznosi je, da se primjenom kodeka sa manjom ratom gubi kvalitet?? (MAJKO RODJENA) kao prvo kvalitet govora se ne moze kvantitativno izmjeriti. iskljucivo su testovi slusanja, tj. presjek subjektivnih procjena koliko je govor razumljiv ili ne, mjerodavni

mali eksperiment: pustite omiljenu pjesmu sa cd-a (nije kodirana) i istu sa 128kbps kodiranog mp3 fajla koji je nekih 10 puta manji. cujete li razliku? sumnjam! tako vam je i sa ovim gore kodecima, ljudi koriste napredniju tehnologiju i prave bolji posao.

ELEM zakljucak, ja licno sam se frapirao koliko intervjuisani kadar nema pojma o cemu prica, a sve ostalo je ostalo...

btw evo link sa vise informacija o kodecima za glas (tzv. vocoderima) koga zanima. svi koji se koriste su standardizovani.

http://www.gaoresearch.com/products/spe ... ftware.php

i glavna recenica mu je
I, recite, ko koga pljačka? :-) :-) :-) :lol: :lol: :lol:

Ocigledno austrijanci koji svojim musterijama sa vecom plateznom moci razgovor naplacuje manje. GROHOTOM SE SMIJEM
ma cini mi se da ti samo igrom slucaja razumijes nesto u ovo...

1) upravo ti covjek i govori da je jeftiniji razgovor linkom od 5 kbps nego linkom od 64 kbps, a telekom tvoj glas prenosi preko 64 kbps... kontas

2) hoces da kazes da trenutno mogu nekome u usa pustiti muziku preko telefona, a da se to na nizoj-jeftinijoj brzini nece moci raditi... nije li to degradacija? ne vidim sta je katica pogrijesio oko ovoga

3) tacku 3 necu komentirati jer primjer koji si ti dao zaista nema nikakve veze sa ovim... ponavljam, koliko ja vidim covjek ne tvrdi da se moze raditi sa nizim rateom ali da telecom trenutno po zakonu ne moze koristiti nizi rate, a da je cijena visa upravo zbog toga sto koriste 64... kada mognu koristiti i nize onda mozemo kritizirati o ovome...
rehaktor

Post by rehaktor »

nineac wrote:Neznam sat se raja toliko zali, opet su birali nacionaliste, i opet se isto sranje desava, tj. trazili ste, gledaj te!
sta si ti birao?
No_Comment

Post by No_Comment »

nineac wrote:Neznam sat se raja toliko zali, opet su birali nacionaliste, i opet se isto sranje desava, tj. trazili ste, gledaj te!
Nije to tako strashno...tek kad bi SDP doshao na vlast...tek bi onda vidio lopovluka... :D
AenemA

Post by AenemA »

Mozda mi neko moze objasniti...kada zovem zapadnu evropu iz usa placam oko 6-7 c/min...jedino je bosna 17-23 c/min....
Prenj

#30 Re: Nekompetentni direktor BH Telekoma

Post by Prenj »

rehaktor wrote: ma cini mi se da ti samo igrom slucaja razumijes nesto u ovo...

1) upravo ti covjek i govori da je jeftiniji razgovor linkom od 5 kbps nego linkom od 64 kbps, a telekom tvoj glas prenosi preko 64 kbps... kontas

2) hoces da kazes da trenutno mogu nekome u usa pustiti muziku preko telefona, a da se to na nizoj-jeftinijoj brzini nece moci raditi... nije li to degradacija? ne vidim sta je katica pogrijesio oko ovoga

3) tacku 3 necu komentirati jer primjer koji si ti dao zaista nema nikakve veze sa ovim... ponavljam, koliko ja vidim covjek ne tvrdi da se moze raditi sa nizim rateom ali da telecom trenutno po zakonu ne moze koristiti nizi rate, a da je cijena visa upravo zbog toga sto koriste 64... kada mognu koristiti i nize onda mozemo kritizirati o ovome...
Reaktor, ziv bio, drzi se religije i politike.
orbit

#31 Re: Nekompetentni direktor BH Telekoma

Post by orbit »

wrote:Ta usluga putem VOIP-a æe biti znatno ni¾a, ali ako zahtijevate zagarantovani kvalitet, onda æete dobiti i dalje onu cijenu od dvije marke jer je to realna cijena pru¾ene usluge.
realna cijena ??? :D :-) :D :-)

sta znaci pojam "realna cijena" u telekomunikacijama - pogotovo ako nema konkurencije ???

GLUPOST !!!
foton

#32 Re: Nekompetentni direktor BH Telekoma

Post by foton »

orbit wrote: realna cijena ??? :D :-) :D :-)

sta znaci pojam "realna cijena" u telekomunikacijama - pogotovo ako nema konkurencije ???

GLUPOST !!!
Ja ne zelim ovdje da branim bilo koga, ali zaista JESTE telefonija u BiH jeftinija nego u vecini ostalih evropskih zemalja (da ne govorim o Australiji). Dolaskom stranih kompanija vidjeli bismo samo unistenje domacih kompanija i mozda privremeno smanjenje cijena. Strane firme koje bi se etablirale na BH trzistu imaju cak i resurse da u pocetku posluju sa gubitkom dok ne poklope konkurenciju. A onda... harac harac rajo :D (Primjer mogu biti neke avio-kompanije...) Isto tako, bar neki dio te zarade se ipak vrati gradjanima (recimo u vidu ono malo kilometara auto puta.)

Sto se tice razlike u cijeni razgovora izmedju USA i BiH i USA i recimo Engleske, to zavisi od ponude i potraznje kao i od razvijenosti infrastrukture. Na kraju krajeva, nije BH Telecom taj koji uzima 10centi ekstra po minuti - oni bi da mogu uzeli bar one dvije marke.

I zamislite da NEMA INTERNETA. Kolike bi onda bile cijene u inostranstvu? Zaboravi 5 centi USA - Evropa.

Opet, mozda sam corav, ali jos uvijek ne vidim da se Katica ovdje toliko provalio. Mozda iz neke silne zelje da ga diskredituju, neki vade rijeci iz konteksta i postave pretenciozan naslov "STAN, plata i SDA". Ali se slazem da ako covjek nije kompetentan ili ima bolji, da ne smije sjediti u BH Telecom fotelji.
orbit

#33 Re: Nekompetentni direktor BH Telekoma

Post by orbit »

foton wrote:Isto tako, bar neki dio te zarade se ipak vrati gradjanima (recimo u vidu ono malo kilometara auto puta.
:D :D :D :-)
rehaktor

#34 Re: Nekompetentni direktor BH Telekoma

Post by rehaktor »

Prenj wrote:
rehaktor wrote: ma cini mi se da ti samo igrom slucaja razumijes nesto u ovo...

Reaktor, ziv bio, drzi se religije i politike.
prenj, da ti barem diskusije ostavim da budes malo u pravu ili???? :D
mrak

Post by mrak »

Hoce li mi neko pojasniti gdje "ulazi" poziv iz Austrije u Bosnu preko Interneta? Ako je VoIP u Bosni zabranjen (sto me oduvijek cudilo i zgrazavalo), kako onda neko moze sa Interneta da prebaci nesto u telefonsku mrezu?
Post Reply