Pa Jevreja jos ima između 13 i 17 miliona. Da li to znaci da Holokaust nije bio genocid?ako nije došlo do uništenja grupe u tolikoj mjeri da ta grupa više ne postoji ili postoji samo u ostatcima , ne može se govoriti o genocidu
Negiranje genocida u BiH - poslijednja faza GENOCIDA
- BiH-x
#26 Re: Negiranje genocida u BiH - poslijednja faza GENOCIDA
Last edited by BiH-x on 15/03/2010 18:52, edited 1 time in total.
- kamen spoticanja
#27 Re: Negiranje genocida u BiH - poslijednja faza GENOCIDA
a da se okrenemo ekonomiji i zaboravimo sta je bilo...nesto mi poznata ta mantra...dodikova menscini...Lincoln-Burrows wrote:Stalno sponjinjanje genocida neće donijeti ništa što se priželjkuje nikome,
primjer su i Armenija, pa Palestinci, pa Indijanci i.t.d. Oni će uvijek kukakti
i biti na dnu ljestvice, nema te "moći" u svijetu koja želi istjerati pravdu.
Nema od kuknjave ništa.
prvo pravda...pa sve ostalo...dakle ratko,hadzic,uredjenje manjeg entiteta,entitesko glasanje itd...
a moc u svijetu gleda odakle dolazi najvise para...trenutno te pare su muslimanske
- Ahmmed
#28 Re: Negiranje genocida u BiH - poslijednja faza GENOCIDA
KadSeMrtviProbudimo,ako ti nije teško da odgovoriš: Da li je, po tvom mišljenju, u Srebrenici počinjen genocid?KadSeMrtviProbudimo wrote:građanin x wrote:Samo oni koji bukvalno shvataju definiciju genocida kažu da apsolutni i relativni broj ubijenih nije važan za postojanje genocida već samo namjera .Postojanje namjere se i procjenjuje na osnovu toga da li je i koliko došlo do uništenja grupe.Uništenje se vrši likvidacijom pripadnika grupe .Sa likvidacijama pripadnika grupe izjednačeno je i onemogućavanje rađanja (sterilizacija) ili oduzimanja djece od grupe.
Znači sve ono što dovodi do nasilnog nestanka grupe.
Etničko čišćenje ili nasilno premještanje stanovništva nije radnja genocida jer ne dovodi do uništenja grupe.
Zločini protiv ratnih zarobljenika i zločini protiv civila ne dovode do uništenja grupe ako nisu masovni u mjeri koja dovodi do uništenja.U tome i jeste razlika tih zločina i genocida.Drugim riječima - ako nije došlo do uništenja grupe u tolikoj mjeri da ta grupa više ne postoji ili postoji samo u ostatcima , ne može se govoriti o genocidu.
Jasno k'o dan!
Osim onim koji bi, u svoj svojoj mržnji i zlobnoj namjeri stvaranja tenzija i otvorenih neprijateljstava bili sretni kad bi svaka nesretna žrtva rata bila proglašena genocidnom...da imaju argumente...
- Lincoln-Burrows
#29 Re: Negiranje genocida u BiH - poslijednja faza GENOCIDA
Ma ne slažem se ja sa uređenjem RS-a, ali nema ništa od te kuknjave.kamen spoticanja wrote: a da se okrenemo ekonomiji i zaboravimo sta je bilo...nesto mi poznata ta mantra...dodikova menscini...
prvo pravda...pa sve ostalo...dakle ratko,hadzic,uredjenje manjeg entiteta,entitesko glasanje itd...
a moc u svijetu gleda odakle dolazi najvise para...trenutno te pare su muslimanskes tendencijom da se tako jos dugo nastavi...ostalo ces povezati sam
A to o parama bolje ne spominji....
- kamen spoticanja
#30 Re: Negiranje genocida u BiH - poslijednja faza GENOCIDA
sto jel to to strah?Lincoln-Burrows wrote:Ma ne slažem se ja sa uređenjem RS-a, ali nema ništa od te kuknjave.kamen spoticanja wrote: a da se okrenemo ekonomiji i zaboravimo sta je bilo...nesto mi poznata ta mantra...dodikova menscini...
a moc u svijetu gleda odakle dolazi najvise para...trenutno te pare su muslimanskes tendencijom da se tako jos dugo nastavi...ostalo ces povezati sam
A to o parama bolje ne spominji....
a ova prica nije kuknjava...ovo je stav...da bez pravde nema naprijed...koliko god to tihic zagovarao
nego kad smo kod kuknjave...kako prodje ona prica o autoputu i hrvatskoj ugrozenosti dole kod pocitelja?
kuknjava ili politicki pritisak?
- Lincoln-Burrows
#31 Re: Negiranje genocida u BiH - poslijednja faza GENOCIDA
Ja bi najviše volio da svak svakoga poštuje na ovome svijetu i da svako ima sva pravakamen spoticanja wrote: sto jel to to strah?ne boj se,ovi su merhametlije...ne diraju komsije...ko neki
![]()
a ova prica nije kuknjava...ovo je stav...da bez pravde nema naprijed...koliko god to tihic zagovarao![]()
nego kad smo kod kuknjave...kako prodje ona prica o autoputu i hrvatskoj ugrozenosti dole kod pocitelja?
koja mu pripadaju i da se sve nepravde ovoga svijeta isprave.
A nije to baš tako.
A što se para tiče, pa bankrot je pred vratima a ti govoriš o parama ko pljevi.
- kamen spoticanja
#32 Re: Negiranje genocida u BiH - poslijednja faza GENOCIDA
ako je tako onda ponavljaj za mnom...u bosni je bio genocid a najodgovorniji jos je na slobodi i stite ga institucije srbije...pa cemo se postovatiLincoln-Burrows wrote:Ja bi najviše volio da svak svakoga poštuje na ovome svijetu i da svako ima sva pravakamen spoticanja wrote: sto jel to to strah?ne boj se,ovi su merhametlije...ne diraju komsije...ko neki
![]()
a ova prica nije kuknjava...ovo je stav...da bez pravde nema naprijed...koliko god to tihic zagovarao![]()
koja mu pripadaju i da se sve nepravde ovoga svijeta isprave.
A nije to baš tako.
A što se para tiče, pa bankrot je pred vratima a ti govoriš o parama ko pljevi.
a para imaaaa,europske skrge jos samo tu uzimaju zrak
- KadSeMrtviProbudimo
#33 Re: Negiranje genocida u BiH - poslijednja faza GENOCIDA
Bez obzira na provokativan prizvuk u pitanju, odgovor je da, naravno da jest, i ne znam koliko pameti treba imati za kreiranje ovakvog pitanjaAhmmed wrote:KadSeMrtviProbudimo,ako ti nije teško da odgovoriš: Da li je, po tvom mišljenju, u Srebrenici počinjen genocid?KadSeMrtviProbudimo wrote:građanin x wrote:Samo oni koji bukvalno shvataju definiciju genocida kažu da apsolutni i relativni broj ubijenih nije važan za postojanje genocida već samo namjera .Postojanje namjere se i procjenjuje na osnovu toga da li je i koliko došlo do uništenja grupe.Uništenje se vrši likvidacijom pripadnika grupe .Sa likvidacijama pripadnika grupe izjednačeno je i onemogućavanje rađanja (sterilizacija) ili oduzimanja djece od grupe.
Znači sve ono što dovodi do nasilnog nestanka grupe.
Etničko čišćenje ili nasilno premještanje stanovništva nije radnja genocida jer ne dovodi do uništenja grupe.
Zločini protiv ratnih zarobljenika i zločini protiv civila ne dovode do uništenja grupe ako nisu masovni u mjeri koja dovodi do uništenja.U tome i jeste razlika tih zločina i genocida.Drugim riječima - ako nije došlo do uništenja grupe u tolikoj mjeri da ta grupa više ne postoji ili postoji samo u ostatcima , ne može se govoriti o genocidu.
Jasno k'o dan!
Osim onim koji bi, u svoj svojoj mržnji i zlobnoj namjeri stvaranja tenzija i otvorenih neprijateljstava bili sretni kad bi svaka nesretna žrtva rata bila proglašena genocidnom...da imaju argumente...
Ali nije u Bijeljini i ostalim mjestima u kojima su ubijani...Nije svaka ratna smrt muslimana u BiH genocidna, slažeš li se, Ahmmede?
-
Vertex_bh
#34 Re: Negiranje genocida u BiH - poslijednja faza GENOCIDA
Ako imas "Google Earth", pogledaj "Atlas zlocina u BiH", http://www.idc.org.ba/index.php?option= ... 83&lang=bsKadSeMrtviProbudimo wrote:
(pretražujem internet u potrazi za takvim snimcima, bezuspješno do sada, pa nek neko postavi te snimke, da ne ispadne da smo gnusne lažovčine)
Cini mi se da tamo ima jedan snimak iz Bijeljine. I ne samo snimak...
-
harisson
#35 Re: Negiranje genocida u BiH - poslijednja faza GENOCIDA
Vidim da neki ovdje pod genocidom smatraju samo Srebrenicu i 8.000 zrtava .. Pa odakle vam vise hrabrosti da negirate sve ostalo...Manjacu, Omarsku, Trnopolje, masovne grobnice..
Za sve ovakve ,u definiciju genocida spada i etnicko ciscenje ,a tu imamo skoro milion ljudi (Bosnjaka),od kojih je pola planski etnicki ocisceno u skladu sa srpskom politikom u to vrijeme..
Meni samo nije jasno kako se niko ne bavi izucavanjem psiha i licnosti koje su bile u stanju da provedu sve ovo. Ko su ti ljudi koji su u stanju da pucaju u svoje dojucerasnje komsije i da ih siluju i ubijaju na tako svirepe nacine... Otkuda ta zivotinjska mrznja u njima ? Otkuda to ludilo ??
Mislim da bi se analiza ljudskog uma od Froma postidjela ovdje..
Za sve ovakve ,u definiciju genocida spada i etnicko ciscenje ,a tu imamo skoro milion ljudi (Bosnjaka),od kojih je pola planski etnicki ocisceno u skladu sa srpskom politikom u to vrijeme..
Meni samo nije jasno kako se niko ne bavi izucavanjem psiha i licnosti koje su bile u stanju da provedu sve ovo. Ko su ti ljudi koji su u stanju da pucaju u svoje dojucerasnje komsije i da ih siluju i ubijaju na tako svirepe nacine... Otkuda ta zivotinjska mrznja u njima ? Otkuda to ludilo ??
Mislim da bi se analiza ljudskog uma od Froma postidjela ovdje..
- KadSeMrtviProbudimo
#36 Re: Negiranje genocida u BiH - poslijednja faza GENOCIDA
Vertex_bh wrote:Ako imas "Google Earth", pogledaj "Atlas zlocina u BiH", http://www.idc.org.ba/index.php?option= ... 83&lang=bsKadSeMrtviProbudimo wrote:
(pretražujem internet u potrazi za takvim snimcima, bezuspješno do sada, pa nek neko postavi te snimke, da ne ispadne da smo gnusne lažovčine)
Zar ovdje nije riječ o genocidu? Pitam - da li je svaka ratna smrt muslimana u BiH genocid?
Ko ima mandat da neki zločin proglasi genocidom, "IDC" ili sud? Ili forumaši na sa-x?
Da li su u ratu počinjeni "zločini" samo nad muslimanima?
- kamen spoticanja
#37 Re: Negiranje genocida u BiH - poslijednja faza GENOCIDA
sistemski i planski jesu...samo na muslimanima...i to je razlika...a sud ce svakako donijeti presudu i za brcko,zvornik,sarajevo,bijeljinu.prijedor,focu,visegrad,trebinje...KadSeMrtviProbudimo wrote:Vertex_bh wrote:Ako imas "Google Earth", pogledaj "Atlas zlocina u BiH", http://www.idc.org.ba/index.php?option= ... 83&lang=bsKadSeMrtviProbudimo wrote:
Zar ovdje nije riječ o genocidu? Pitam - da li je svaka ratna smrt muslimana u BiH genocid?
Ko ima mandat da neki zločin proglasi genocidom, "IDC" ili sud? Ili forumaši na sa-x?
evo sad od mene jedno pitanje...jel ti mislis da se cetnicima srebrenica omakla ?
dakle etnicki cista teritorija manjeg entiteta nije posljedica planskog ubijanja,mucenja,silovanja,protjerivanja...ili cemo vjerovati karadjicu...da je logor trnopolje bio kamp za ljetovanje?
-
Vertex_bh
#38 Re: Negiranje genocida u BiH - poslijednja faza GENOCIDA
Upravo je u tome problem: 300.000 - 1.500.000 Armena.
Armeni nemaju tacnu evidenciju jer se ovaj zlocin desio davno.
Jevreji su sacuvali podatke o holokaustu i to je klasifikovano kao genocid.
Ovo sto se desava sada u BiH je ocigledno umanjivanje i relativiziranje zlocina, vec sada se pokusava umanjiti broj zrtava, a krajni cilj je da se taj broj za 10-20 godina tako umanji da se vise ne moze govoriti o genocidu.
E PA NECE MOCI: postoji presuda za genocid u Srebrenici, postoji previse zivih svjedoka, a postoji i internet.
Armeni nemaju tacnu evidenciju jer se ovaj zlocin desio davno.
Jevreji su sacuvali podatke o holokaustu i to je klasifikovano kao genocid.
Ovo sto se desava sada u BiH je ocigledno umanjivanje i relativiziranje zlocina, vec sada se pokusava umanjiti broj zrtava, a krajni cilj je da se taj broj za 10-20 godina tako umanji da se vise ne moze govoriti o genocidu.
E PA NECE MOCI: postoji presuda za genocid u Srebrenici, postoji previse zivih svjedoka, a postoji i internet.
-
Vertex_bh
#39 Re: Negiranje genocida u BiH - poslijednja faza GENOCIDA
Ahhh, uvijek i ponovo treba objasnjavati...KadSeMrtviProbudimo wrote:
1. Ne, nije svaka smrt (muslimana ili bilo koga drugog) genocid. Postoji definicija genocida. Progooglaj malo...
2. Ko ima mandat? Pa zaboga, zar i to treba objasnjavati? http://www.icty.org/
3. E pa stvarno si uporan. Opet pogledaj http://www.icty.org/ pa izvuci zakljucak ko je i nad kim vrsio zlocine i u kojem obimu.
-
harisson
#40 Re: Negiranje genocida u BiH - poslijednja faza GENOCIDA
Definicija genocida ...systematic murder of an entire political, cultural, or religious group..KadSeMrtviProbudimo wrote:Vertex_bh wrote:Ako imas "Google Earth", pogledaj "Atlas zlocina u BiH", http://www.idc.org.ba/index.php?option= ... 83&lang=bsKadSeMrtviProbudimo wrote:
Sve je to dio genocida i srpske politike...Svaki Bosnjak koji je ubijen u ratu,a da nije bio clan Armije BIH se moze svrstati u grupu nad kojom je izvrsen genocid... od 92-95-te.. Kako ti zoves to sto se desilo u Bijeljini,Foci,Visegradu i da ne nabrajam dalje ? I zlocini nisu bili samo nad Bosnjacima, ali u puno manjoj mjeri nad drugima...Daj mi jednu masovnu grobnicu koju su Bosnjaci napravili..I da ne nabrajam dalje..
- Ahmmed
#41 Re: Negiranje genocida u BiH - poslijednja faza GENOCIDA
@KadSeMrtviProbudimo
Nikakvog provokativnog prizvuka u pitanju nije bilo.Možda sam pogrešno shvatio tvoj prethodni post, o oznaci "musliman" i skidanju hlača.....Ako sam u tom postu pogrešno prepoznao sarkazam, ispričavam se. Bio mi je nejasan tvoj komentar ispod "građaninovog" "pojašnjenja" šta bi genocid morao podrazumijevati,a šta ne.
Ja se ne slažem s tobom, kad je o ostalim mjestima riječ. Tvrdim da su,osim u Srebrenici, genodicne namjere provedene u tolikoj mjeri da se mogu označiti kao genocid, i u nekoliko drugih gradova BiH.Jedan od takvih gradova je, sasvim sigurno, Prijedor.Po učinjenim razmjerama,odmah je iza Srebrenice. Genocid ne podrazumijeva samo fizičko uništenje grupe ili dijela grupe...( da ne idemo sad na tipologizacije genocida, četiri osnovna tipa, njihovo "preklapanje", da ne govorimo o namjernom i tzv.nenamjernom genocidu, da ne govorimo o genocidu kao socijalnom projektu u kojem , osim jasnog plana, postoji veliki broj "izvođača" genocida- kako direktnih, tako i onih koji su bili dio logističke, ideološke, propagandne i svake druge vrste podrške) U definiciji genocida -posebno onim dopunjenim u zadnja tri desetljeća, više je elemenata koji ratni zločin karakteriziraju genocidom: Između ostalog, to je i ubijanje istaknutih članova jedne zajednice, njene političke i intelektualne elite, nositelja ekonomskog progresa......
I ne tvrdim da je svaka ratna smrt Bošnjaka genocid.No, osim u Srebrenici, počinjen je u još najmanje 15 općina u BiH. Nad Bošnjacima. Ali, evo, da sudu u Hagu prepustimo konačne odluke o genocidu u BiH.Iako ne smatram da je jedino haški sud kompetentan u ovom slučaju.Ne treba ni nauci zatvarati vrata.
I kad kažeš "musliman".....Da li to znači, da ćemo, koristeći tvoju analogiju, u daljoj raspravi koristiti pojmove pravoslavci i katolici za Srbe i Hrvate u BiH?
Nikakvog provokativnog prizvuka u pitanju nije bilo.Možda sam pogrešno shvatio tvoj prethodni post, o oznaci "musliman" i skidanju hlača.....Ako sam u tom postu pogrešno prepoznao sarkazam, ispričavam se. Bio mi je nejasan tvoj komentar ispod "građaninovog" "pojašnjenja" šta bi genocid morao podrazumijevati,a šta ne.
Ja se ne slažem s tobom, kad je o ostalim mjestima riječ. Tvrdim da su,osim u Srebrenici, genodicne namjere provedene u tolikoj mjeri da se mogu označiti kao genocid, i u nekoliko drugih gradova BiH.Jedan od takvih gradova je, sasvim sigurno, Prijedor.Po učinjenim razmjerama,odmah je iza Srebrenice. Genocid ne podrazumijeva samo fizičko uništenje grupe ili dijela grupe...( da ne idemo sad na tipologizacije genocida, četiri osnovna tipa, njihovo "preklapanje", da ne govorimo o namjernom i tzv.nenamjernom genocidu, da ne govorimo o genocidu kao socijalnom projektu u kojem , osim jasnog plana, postoji veliki broj "izvođača" genocida- kako direktnih, tako i onih koji su bili dio logističke, ideološke, propagandne i svake druge vrste podrške) U definiciji genocida -posebno onim dopunjenim u zadnja tri desetljeća, više je elemenata koji ratni zločin karakteriziraju genocidom: Između ostalog, to je i ubijanje istaknutih članova jedne zajednice, njene političke i intelektualne elite, nositelja ekonomskog progresa......
I ne tvrdim da je svaka ratna smrt Bošnjaka genocid.No, osim u Srebrenici, počinjen je u još najmanje 15 općina u BiH. Nad Bošnjacima. Ali, evo, da sudu u Hagu prepustimo konačne odluke o genocidu u BiH.Iako ne smatram da je jedino haški sud kompetentan u ovom slučaju.Ne treba ni nauci zatvarati vrata.
I kad kažeš "musliman".....Da li to znači, da ćemo, koristeći tvoju analogiju, u daljoj raspravi koristiti pojmove pravoslavci i katolici za Srbe i Hrvate u BiH?
- Ahmmed
#42 Re: Negiranje genocida u BiH - poslijednja faza GENOCIDA
Nam Armenima je, potpuno je jasno, počinjen genocid.Bez obzira d ali je riječ o 300 000 ili milion i po ubijenih ljudi.Tursko pravdanje da su Armeni izgubili život u neredima i haosu koji je zahvatio raspadajuće Osmansko Cartvo, nemaju previše utemeljenja. Kao što sam rekao, u definiciji genocida, postoji i dio koji govori o "obezglavljivanju" jednog naroda: U aprilu 1915, Turci su u Istanbulu pobili veliki broj armenskih prvaka. Uz sve to, Armence su pobili pripadnici regularne turske vojske ( posebno onih jedinica na čijem su čelu bili oficiri koji su pripadali mladoturskom pokretu - pokretu koji je počivao na truskom nacionalizmu,a koji je bio mobilizirajući faktor u genocidu nad Armenima) S obzirom da je riječ o najmanje 300 000 osoba, ne može se tvrditi da nije riječ o organiziranim deportacijama i egzekucijama, za koje turska vlast nije znala.Šta više, Porta je u maju 1915 izdala poseban akt o potrebi deportacija tzv. sumnjivih grupa. Skoro svi elementi genocida u zločinu nad Armencima su prisutni.
-
građanin x
#43 Re: Negiranje genocida u BiH - poslijednja faza GENOCIDA
Od jevrejske grupe koja je živila na teritoriji koju su kontrolisali nacisti nije ostalo mnogo.Primjer je Bosna i Hercegovina i naročito Sarajevo gdje je Holokaust preživilo 10-20 % pripadnika grupe.BiH-x wrote:Pa Jevreja jos ima između 13 i 17 miliona. Da li to znaci da Holokaust nije bio genocid?ako nije došlo do uništenja grupe u tolikoj mjeri da ta grupa više ne postoji ili postoji samo u ostatcima , ne može se govoriti o genocidu
- Ahmmed
#44 Re: Negiranje genocida u BiH - poslijednja faza GENOCIDA
građanin x wrote:Od jevrejske grupe koja je živila na teritoriji koju su kontrolisali nacisti nije ostalo mnogo.Primjer je Bosna i Hercegovina i naročito Sarajevo gdje je Holokaust preživilo 10-20 % pripadnika grupe.BiH-x wrote:Pa Jevreja jos ima između 13 i 17 miliona. Da li to znaci da Holokaust nije bio genocid?ako nije došlo do uništenja grupe u tolikoj mjeri da ta grupa više ne postoji ili postoji samo u ostatcima , ne može se govoriti o genocidu
građanin x, znaš u čemu je razlika? Mnogi su potpuno svjesni da su građani Sarajeva,Bošnjaci i Hrvati, mogli i morali učiniti više na pokušaju spašavanja njihovih sugrađana Jevreja u drugom sv.ratu. I potpuno su svjesni, da bez obzira na rezoluciju muslimanskih intelektualaca iz 1942 u kojoj je izražen protest zbog ubijanja i progona Jevreja, Roma i Srba, bez obzira na činjenicu da je veliki broj Bošnjaka i Hrvata Sarajeva pripadao NOP-u, bez obzira na okolnosti i poziciju Sarajeva u tadašnjoj NDH,da su ubijanja i deportacije sarajevskih Jevreja, dio genocida počinjenog nad Jevrejima općenito,u drugom sv.ratu. U kojem su, nažalost, učestvovali i sarajevski muslimani, koji su se, u etničkom smislu, izjašnjavali kao Hrvati. I meni ne pada napamet da stradanja sarajevskih jevreja nazovem općinskim genocidom, ili bjelavskim genocidom ili straogradskim genocidom.....Nažalost, ti i veliki dio pripadnika naroda kojem pripadaš , očito je, činite sve da ili negirate ili relativizirate genocid počinjen nad Bošnjacima u posljednjem ratu.
- Ahmmed
#45 Re: Negiranje genocida u BiH - poslijednja faza GENOCIDA
Zločin ili genocid u Srebrenici???Jazz_Junkie wrote:Pa da, to ti je logika Laticevih Bosnjaka: nije moguce da su "braca Turci" pocinili genocid. Da su zlocin u Srebrenici recimo pocinili Turci umjesto Srba, Laticevi Bosnjaci bi im to oprostili.TheOne wrote:Onako usput, prije dva dana moderacija je izbrisala (da izbrisala) temu o genocidu nad Armenima. Normala, kad dezurne internet brigade iz reda bosnjackog korpusa negiraju genocid u kojem je zivot izgubilo namanje 300 000 a najvise 1 500 000 Armena, i kad fasizam iz tih istih kvazi patriota curi na sve strane onda se tema promptno izbrise... A inace se svi cudom cude kako je to uopce moguce da netko negira genocid!
- JThomas
#46 Re: Negiranje genocida u BiH - poslijednja faza GENOCIDA
znači, ako nije ukinuta barem trećina ili polovina jednog naroda, onda nije genocid?
o bog te maz'o...ne treba meni ovo, ne treba meni ovo, ne treba meni ovo, neka me na bez cenzure...
o bog te maz'o...ne treba meni ovo, ne treba meni ovo, ne treba meni ovo, neka me na bez cenzure...
- and
#47 Re: Negiranje genocida u BiH - poslijednja faza GENOCIDA
građanin x wrote:Od jevrejske grupe koja je živila na teritoriji koju su kontrolisali nacisti nije ostalo mnogo.Primjer je Bosna i Hercegovina i naročito Sarajevo gdje je Holokaust preživilo 10-20 % pripadnika grupe.BiH-x wrote:Pa Jevreja jos ima između 13 i 17 miliona. Da li to znaci da Holokaust nije bio genocid?ako nije došlo do uništenja grupe u tolikoj mjeri da ta grupa više ne postoji ili postoji samo u ostatcima , ne može se govoriti o genocidu
Fraza "potpuno ili djelimično" je važna. Počinioci ne moraju imati namjeru da unište cijelu grupu.i uništenje samo jednog dijela grupe (takvog kao što su njeni obrazovani pripadnici ili pripadnici koji žive u istoj regiji) je također genocid. Mnogi odgovorni zahtijevaju namjeru da se uništi priličan broj pripadnika grupe - masovno ubistvo. Ali pojedinac zločinac može biti kriv za genocid čak i ako ubije samo jednu osobu, sve dok zna da učestvuje u VELIKOM PLANU za uništenje grupe.
- kamen spoticanja
#48 Re: Negiranje genocida u BiH - poslijednja faza GENOCIDA
vidis na tragu si...sad isto pitanje tebi...koliko je Bosnjaka prezivjelo u foci,visegradu,prijedoru,banjaluci,zepi...?građanin x wrote:Od jevrejske grupe koja je živila na teritoriji koju su kontrolisali nacisti nije ostalo mnogo.Primjer je Bosna i Hercegovina i naročito Sarajevo gdje je Holokaust preživilo 10-20 % pripadnika grupe.BiH-x wrote:Pa Jevreja jos ima između 13 i 17 miliona. Da li to znaci da Holokaust nije bio genocid?ako nije došlo do uništenja grupe u tolikoj mjeri da ta grupa više ne postoji ili postoji samo u ostatcima , ne može se govoriti o genocidu
i koliko ih sad tamo zivi?
jel sad vidis sta znaci genocid i zasto je manji entitet genocidna tvorevina?
-
građanin x
#49 Re: Negiranje genocida u BiH - poslijednja faza GENOCIDA
Samo navodim primjer zločina koji ima sva obilježja neophodna da bi se nazvao uništenje jedne etničko-vjerske grupe ili genocid.Ahmmed wrote:
građanin x, znaš u čemu je razlika? Mnogi su potpuno svjesni da su građani Sarajeva,Bošnjaci i Hrvati, mogli i morali učiniti više na pokušaju spašavanja njihovih sugrađana Jevreja u drugom sv.ratu. I potpuno su svjesni, da bez obzira na rezoluciju muslimanskih intelektualaca iz 1942 u kojoj je izražen protest zbog ubijanja i progona Jevreja, Roma i Srba, bez obzira na činjenicu da je veliki broj Bošnjaka i Hrvata Sarajeva pripadao NOP-u, bez obzira na okolnosti i poziciju Sarajeva u tadašnjoj NDH,da su ubijanja i deportacije sarajevskih Jevreja, dio genocida počinjenog nad Jevrejima općenito,u drugom sv.ratu. U kojem su, nažalost, učestvovali i sarajevski muslimani, koji su se, u etničkom smislu, izjašnjavali kao Hrvati. I meni ne pada napamet da stradanja sarajevskih jevreja nazovem općinskim genocidom, ili bjelavskim genocidom ili straogradskim genocidom.....Nažalost, ti i veliki dio pripadnika naroda kojem pripadaš , očito je, činite sve da ili negirate ili relativizirate genocid počinjen nad Bošnjacima u posljednjem ratu.
- and
#50 Re: Negiranje genocida u BiH - poslijednja faza GENOCIDA
sve elemente imaš u najsvježijem primjeru genocida u bih,a ako ti nešto nije jasno evo pojašnjenje http://www.preventgenocide.org/ba/pravn ... nocida.htmgrađanin x wrote:Samo navodim primjer zločina koji ima sva obilježja neophodna da bi se nazvao uništenje jedne etničko-vjerske grupe ili genocid.Ahmmed wrote: