Ne vodite rasprave-Sulejman Bugari

Rasprave o vjerskim temama.
JBT

Post by JBT »

Duzan je pokoriti se Allahu i njegovu Poslaniku i svojim predpostavljenima onoliko koliko se oni pokoravaju Allahu i njegovom Poslaniku.
Zasto bi se neko nanovo pokoravao Allahu ako je vec pokoren, jer samim rodjenjem je covjek stvoren Allahovom voljom i Allah mu odredjuje i put u zivotu i momenat kad ce taj put prekinuti?
Poslanik se odavno preselio na ahiret.
Pretpostavljeni..... ko su ti? Portparoli? Pa zar smatras da je Allah toliko nemocan pa mu trebaju portparoli?
Ali kada je Poslaniks saws. dosao sa ajetima naredbe i zabrane, i da slijedi kazna za onoga ko odbija njegove naredbe i zabrane, onda su ga poceli mrziti i proganjati jer su zelili da to ostanje njihovo privatno, sta i kako ce vjerovati.
Tipican primjer manipulacije religijom u svrhu dolaska na dominantnu poziciju u ljudskoj zajednici. Da je Allah tako htjeo, napr. da zena bude potpuno pokrivena onda bi On nju takvu i stvorio, tj. zene bi se takve radjale. Sumnjas li u njegocu moc i da onda nije mogao tako napraviti i da je sam to zelio?
Vidi dragi brate, ako bi vjera bila privatna stvar, kako bi mi mogli one, ohole, "nemarne" i one koji prave ararhiju u jednom islamskom drustvu natjerati na praktikovanje vjerskih obaveza
Zar sumnjas da je Allah svima odredio put pa tako i oholima i nemarnima? Mislis li da On sam ne moze to popraviti ako mu je vec do toga?
I da ne bi bilo zabune, u tim "islamskim drustvima" ne nagradjuje i ne kaznjava Allah, nego ljudi. Ljudi koji sebi daju za pravo da kaznjavaju, a i izmedju ostalog, oduzimaju zivot nekome kome je to sam Allah podario, u "ime Allaha", za nesto sto je tom pojedincu sam Allah odredio.
Krajnje nerespektabilno prema samom objektu vjerovanja.

Nastavak slijedi.....
pravi-put

Post by pravi-put »

vodolija 33
Ovo ostalo.... ne znam kako da ti kažem, ali mislim da pretjeruješ
Svim ljudima su ostavljene opcije da rade po svom sopstvenom izboru i u skladu s tim će biti nagrađeni odnosno kažnjeni.

Da, musliman je dužan upozoriti muslimana (tri puta, ako se ne varam) ako vidi da ovaj griješi u nečemu, ali ako se on i poslije upozorenja ne ponaša na određen način, tu je kraj priče. Njemu njegovo, meni moje . Kakvi zatvori i bičevi? Ko smo to mi da uzimamo Božiji zakon i Božiju pravdu u svoje ruke? To se zove prisila! Nije poenta u tome da ti nekoga natjeraš da se moli Bogu ili da posti mjesec Ramazana ili da nosi hidžab ili da ne pije alkohol nego je poenta u tome da to ljudi rade jer iskreno vjeruju! Znači, ako je čovjek istinski vjernik on će se i bez tvoje prijetnje silom i zatvorom ponašati u skladu sa vjerom. A onaj koji ne vjeruje, možeš ga ti tjerati koliko hoćeš i možda i postigneš svoj cilj, ali on u duši neće biti vjernik tako da smo opet na istom.

Što se tiče privatnosti, ja koliko znam u Islamu je zabranjeno reklamiranje tj. klanjanje na javnom mjestu samo da bi to neko sa strane vidio i rekao "aferim!" i sl (npr. davanje sadake - što je moj dedo rahmetli znao reći "neka ti lijeva ruka ne zna šta daje desna" ).

Ne znam, možda ja po nekima od vas ovdje lupam, ali samo iznosim svoj stav izgrađen tokom cijelog života a na osnovu priče mojih roditelja i njihovih rahmetli roditelja koji su bili vjernici čitav svoj život i onoga što sam naučila u mektebu i naravno, na osnovu vlastitog iskustva. Moja vjera u Allaha dž.š. je samo moja i samo Allah dž.š. zna je li ispravna ili nije .

Alejkumu selam
U islamu nema ja mislim, nego ovako je i dokaz je taj i taj :)
To sam i rekao da na tebi je izbor da izaberes zelis li biti musliman/ka ili ne, ako prihvatis da budes onda za tebe vaze Serijatski propisi. A ako odbijes odbila si vjecni Dzennet. Sada je druga situacija pa nema serijatske vlasti, tako da je nemoguce sprovesti Allahove zakone, ali da postoji serijatska vlast, ti bi se propisi morali sprovesti. Ako bi bilo po mome ili tvome, rezmisli onda malo zasto nam je Allah s.w.t. poslao Knjigu i Poslanika ???
Musliman je duzan upozotiti (posavjetovati) svoga brata nasamo, tacno je ima i misljenja dva ili tri puta prije nego njegovo grijesenje izneses javno. Ovdje se vaga da li je ta njegova mahana /grijeh opasna za zajednicu, ili steti samo njemu, ako steti zajednici dozvoljeno je ga prijaviti ili razotkriti, na pr. da covjek uzima ili prodaje drogu, posavjetujes ga lijepo, nemoj , okani se toga i sl . ali ako on ustrajava, nadjes svjedoke i kada ga nadjete na djelu pred kadiju. Zasto je ovo dozvoljeno, zato sto ce sutra i tvome djetetu prodati i navesti i njega na to zlo. Na zalost danas nema Serijata , pa ga nemas kome ni prijaviti. Ali ako se radi o manjim grijesima koji stete samo njemu onda je bolje njegovu mahanu sakriti i ustrajavati na savjetovanju dok nesvati da mu stvarno samo zelis dobro.
Ovo sto ti nazivas prisilom, sama si pristala na slijedjenje Kurana i Sunneta, ovo pravilo dobro zapamti U ISLAM NEMA PRISILE - ALI U ISLAMU IMA. Nije neka filozofija pa samo malo razmisli i sve ostalo sto si navela ce ti biti jasno.
Ako hoces da zaradis Dzennet onda se ponasaj se onako kako ti je tvoj Gospodar naredio, a ne kako ti mislis, nisi ti poslanik mi smo sljedbenici Poslanika. Islamske propisi vaze za sve isto i nisu propisani od ljudi da se mozes ljutiti, i da ih mozes mjenjati, nego od Allaha s.w.t. koji je najpravedniji.

Ovo za klanjanje na javnom mjestu, je cak preporuceno da farzove - obavezna ili naredjena djela cinimo javno, normalno nas nijet/namjera mora biti da to djelo radis radi Allaha, ali istovrenemo mozes posluziti kao primjer drugima i tako ih podsticati na praktikovanje vjere, i da se ne trebaju stidjeti svoje vjere i njenih propisa, cak trebamo biti jako ponosni da smo muslimani. A sto se tice dobrovoljnih djela kao sto si navela sadaku ili dobovoljno klanjanje, ili pomaganje potrebnima, ona je bolje da bude tajna. Da Allah s.w.t. nagradi tvoje roditelje i one koji su te poducli vjeri oni nece biti pitani za ono sto nisu znali, ali mi hocemo ako smo saznali da ima nesto bolje, pouzdanije, a ipak nezelimo da to praktikujemo samo zato sto nisu nasi roditelji praktikovali, onda mi nemamo opravdanja kao sto ce ga oni imati. Duzni smo se pokoriti Allahu i Poslaniku i ulemi, a ne rodbini i prijateljima.
004:059. O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i predstavnicima vašim. A ako se u nečemu ne slažete, obratite se Allahu i Poslaniku, ako vjerujete u Allaha i u onaj svijet; to vam je bolje i za vas rješenje ljepše.
Selamu alejkum!
pravi-put

Post by pravi-put »

ragib
o Ibn Tejmiju nisam procitao ni jednu knjigu tako da nemam pravo nista govoriti,
ali sam citao od njegovog ucenika IbnQajjima El-Dzevzije par knjiga ( "Bolest i Lijek" i "Stepen duhovnog uzdizanja" ) i mogu sve najbolje reci.
Hvala Allahu da nisi od onih koji u tegli meda nadju komaricu i kazu ovo je prljavo treba sve ovo treba baciti.
Savjetujem ti da procitas i sledece knjige koje su prevedene na Bosanski:
- VASITIJSKA AKIDA -Ibn Tejmijje
- ROBOVANJE -Ibn Tejmijje
- UVODJENJE U VRT ZALJUBLJENIH - Ibn Qajjim
- NA PUTU KA ALLAHU - Ibn Qajjim

i jos par naslova koje se vec prevedene, da bi mogali saznati pvavu vrijednost ovih alima.

Biografija

Šejhul-Islam Ibn Tejmijje

Sejhul-Islam Ibn Tejmijje (661-728.hidž.g. i 1263-1328.hr.g.)
Puno ime: Ahmed b. Abdul-Halim b. Tejmijje el-Harrani el-Dimeški, Ebul-Abbas, Šejhul-Islam, Tekijjuddin.

Rođenje i djetinjstvo: Rođen je u Harranu, 10 rebi'ul-evvela 661. hidž.g.. Od poznate je ulemanske porodice. Njegov djed je Medžduddin b. Tejmijje, poznati učenjak hanbelijskog mezheba. Otac mu se zvao Šihabuddin, poznati alim, muhaddis i fakih.

Prve godine svoga djetinjstva provodi u okrilju svoje porodice, gdje u svojoj 7 godini proživljava navale Tatara kroz oblast Harran. Tatari su tih godina uzurpirali velike površine islamskih zemalja. Rušili su i gazili gradove u oblasti Harran, a ubistva i pokolji nisu zaobišli ni pleme Ibnu Tejmijje rhm.. Njegova porodica nalazi sklonište u Šamu, tačnije u Damasku, gdje se intenzivnije predaje učenju, prisustvujući halkama, vazovima, predavanjima svoga oca i ostale uleme. Rano je naučio Kur'an napamet, da bi se kasnije predao izučavanju fikha, hadisa i arapskog jezika, kao mladic.

Obilno znanje: Iz dana u dan Ibnu Tejmijje apsorbuje znanje oko sebe, postavši na taj način među jačim učenjacima u arapskom jeziku, a o šeriatskim znanostima poput fikha, usula, feraida, hadisa, tefsira da i ne govorimo. Nisu mu bile strane ni ostale naučne oblasti poput filozofije, matematike, kaligrafije, astronomije, što ga čini jedinstvenim primjerom svoga doba. Nakon očeve smrti, Ibnu Tejmijje preuzima njegove dužnosti sa dvadeset godina svoga života, što se na daleko pročulo.

Njegovi stavovi i smjelost: Ibnu Tejmijje rhm. je na polju akide i vjerovanja uvjek preferirao mišljenja učenjaka Selefa (ashaba, tabi'ina, tebe'i tabi'ina), i za njih se mnogo zalagao! Većina raspravi i koncilija, koje je imao po Egiptu i Šamu, su se ticali ove tematike, do trenutka njegova pritvaranja u Damasku 698.hidž.g..

Kada su Tatari napali i opkolili Damask, Ibnu Tejmijje rhm. se pokaza kao vrstan pregovarač, jer od Kazana, glavno - komandujućeg mongolskih snaga, iznudi potvrdu garancije bezbjednosti stanovništvu Damaska. Kada Tatari prekršiše ugovor o nenapadanju, Ibnu Tejmijje rhm. zauze borbeni stav protivu njih, a radi odbrane svoga naroda, bodreći muslimane na izdržljivost i čvrstinu u borbi s neprijateljem. Držao bi im predavanja i vazove, opominjući ih na grijeh napuštanja borbenih redova i bježanja s poprišta bitki, prilikom čega stupi u kontakt sa vladarom Egipta bodreći i njega na Džihad protivu Tatara, sve dok ga ne privoli na pokret ka Šamu 702.hidž.g., kada Allah dž.š. pomoga muslimansku vojsku pobjedom. Nakon završetka tatarske problematike, Ibnu Tejmije rhm. se predade predavanjima, poduci naroda, vazovima, širenju sunneta, a u neprestanoj borbi protivu bid'ata.

Iskušenje, hapšenje, smrt: Ibnu Tejmijje rhm. se u životu susreo sa velikim brojem iskušenja, gdje je bio izlagan velikim problemima zbog svojih čvrstih stavova u različitim islamskim oblastima (akida, fikh). Bio je osuđivan za 'svojeglavost i forsiranje svoga mezheba', te zbog 'kontriranja većini islamskih učenjaka', sve do trenutka kada bi izdat proglas o njegovom hapšenju 726. hidž.g., gdje ga pritvoriše u tvrđavi Damaska, u kojoj i umrije 20. zul-ki'ideta 728. hidž.g..

Ukopan je na mezarju 'Sufijje' u Damasku. Govori se da je njegovoj dženazi prisustvovalo 50.000 ljudi, a dženaza namaz u odsutnosti se klanjala u velikom broju islamskih pokrajina.

Islamski pjesnici su sačuvali spomen o njemu kroz stihove, poput stihova Ibnul-Verdija, koji kaže:

Tekijjuddin, bobožnjak i učenjak,
Pukotine nejasnoća njime se ušivaju.

Umro je u zatvoru, usamljen,
Dunjaluk mu nije bio razonoda.

Da ste ga vidjeli kada je umro,
Kao da je na hiljade meleka oko njega bilo.

Šejh Muhammed el-Iraki el-Džezeri, u povodu njega kaže:

Ja, rječitog li jezika u svakoj oblasti,
Tobom se počastiše veliki.

Ako si umro, pa nauke koje si oživio
Nakon smrti, tobom ostaše žive!

Djela: Ibnu Tejmijje rhm. nam u naslijeđe ostavlja brojna djela iz raznoraznih oblasti, poput tefsira, fikha, usula, hadisa, apologetike, brojnih odgovora na bid'ate novotara, fetve ...

Imam Zehebi rhm. navodi podatak da djela Ibnu Tejmijje rhm. dostižu brojku od 500 tomova. Od njih su:

1. Bejanu Muvafekati Sarihil-Ma'akul li Sahihil-Menkul;
2. Subutun-Nubuvvat 'Aklen ve Naklen;
3. El-Reddu 'alel-Hululijje vel-Ittihadijje;
4. El-Durreh el-Mudije fi Fetava Ibnu Tejmijje;
5. Islahur-ra'i ver-re'ijjeh;
6. El-Dževab el-Sahih limen beddele dinel-Mesih;
7. Minhadžul-vusul ila 'ilmil-usul;
8. Iktida'u-siratil-mustekim;
9. Minhadžus-sunneh;
10. Isbatul-Me'ad;

Njegov položaj: Što se tiče islamskih nauka bio je duboko u njih upućen, tako da skoro nije postojalo oblasti a da je nije dobro prostudirao i obuhvatio! Pored toga Allah dž.š. ga je obdario takvom memorijom, oštroumnošću i smjelošću što ga je činilo veoma hrabrim kada je u pitanje bilo izdržavanje na putu istine, bilo da je to bilo u naučnim raspravama, ili pak na borbenom polju. Bodrio je svijet da se pridržavaju istine, pa makar to iziskivalo podnošenje raznoraznih iskušenja i muka. Jaka vjera, čistoća srca, pobožnost, zuhd, darežljivost, sabur, poniznost, smirenost, nutarnja sreća ... su samo jedni od znakova Allahovih miljenika, koji su krasili Ibnu Tejmiju rhm..

Mimo toga, u povijesti islamske misli, Ibnu Tejmijje rhm. se smatra jednim od najistaknutijih reformatora islamskog ummeta! Sve ovo je doprinjelo uzdizanju njegova položaja među islamskom ulemom, bilo u njegovom vremenu, bilo kasnije.

Imam Ibnu Kajjim el-Dževzijje rhm., njegov učenik, je bio sa njime u trenucima njegova hapšenja, pa u svojoj knjizi 'El-Vabil El-sajjib' (str. 66-67), navodi slijedeće:

Reče mi jednom: Šta to neprijatelji namjeravaju učiniti sa mnom? Moj džennet i bašča moja su u prsima mojim (Iman, Ilum), gdje god da se zaputim oni su sa mnom! Hapšenje je moj halvet, ubistvo šehadet, a ako me iz mjesta protjeraju pa to je moj turizam!!!
U trenucima boravka u zatvoru na tvrđavi, znao bi reći: Kada bi im dao zlata koliko je ova tvrđava, ne bih im se mogao odužiti na ovoj ukazanoj blagodati. Ili: Ne bili nagrađeni za hajr kojemu ste bili sebeb!

U trenucima boravka u zatvoru, znao bi na sedždi mnogo izgovarati:

Allahumme e'inni 'ala zikrike ve šukrike ve husni 'ibadetike

Gospodaru moj, pomogni me u sjećanju na Te,
u zahvaljivanju Tebi, i u ljepoti robovanja samo Tebi!!!

Jedne prilike reče: Zatvorenik je onaj čije je srce spram Gospodara njegova zatvoreno, a sputan je onaj koga su njegove strasti sputale!!!

Kada je bio uveden u tvrđavu, pogleda u njene zidove, i prouči sljedeći ajet: ... i između njih će se pregrada postaviti koja će vrata imati; unutar nje biće milost, a izvan nje patnja. (el-Hadid:13)

Allah dragi zna, ali čini mi se da niko od njega nije ljepše živio. I pored toga što je imao tjeskoban život, bez nekih vanjskih uživanja, pa zatvor, pa protjerivanja … Bio je najprostranijih prsiju, najjačeg srca, najsrećnije duše, ljepota uživanja je zračila na njegovom licu.

Kada bi se jako preplašili zbog nečega, kada bi nam svakakve misli padale na pamet, i kada bi nam zemlja postala tijesnom, došli bi mu, pa samim tim što bi ga vidjeli, ili njegove riječi poslušali, od nas bi namah nestalo straha, a od njega bi se povratili prostranih prsa, jačiji, snažniji i smireniji. Znao bi reći: Na Dunjaluku postoji Džennet; ko u njega ne uđe neće unići u Džennet onoga svijeta!!!

Neka je slavljen Onaj koji uvede svoje robove u Džennet, prije Ahireta; koji im vrata njegova pootvara tako što im omogući rad dobrih djela. Allah se smilovao šejhul-islamu Ibni Tejmijji, i velikom ga nagradom nagradio!

Više o njemu pogledati u slijedećim izvorima:

1. El-'Ukud el-durrijje fi menakibi Ibni Tejmijje – Ibnu Abdul-Hadi.
2. Tezkiretul-Huffaz – Imam el-Zehebi, 4/278-279.
3. Fevatul-Vefejat – Ibnu Šakir el-Ketbi, 1/35-45.
4. El-Bidaje vel-Nihaje – Ibnu Kesir, 14/132-141.
5. El-Redd el-Vafir – Nasiruddin el-Dimeški.
6. El-Kevakib el-Durrijje fi Menakibi Ibnu Tejmijje – Mer'a el-Keremi
7. Šezeratul-Zeheb – Ibnul-'Imad, 6/80-81.
Last edited by pravi-put on 11/05/2006 06:12, edited 2 times in total.
Haqqani

Post by Haqqani »

Ahmmed wrote:
Haqqani wrote:Bismillah!

Ibn Tejmije pripisuje Allahu dž.š. ljudska svojstva , neuzubillah. Takodjer govori o bezpocetnosti materije, estagfirullah. Na osnovu njegovog antropomorfistickog poimanja akidetskih osnova, poznati vehabijski sejh Bin Baz je svojevremeno izdao fetvu da zemlja nije okrugla, i to samo u cilju kako bi podrzao teoriju da je Allah dž.š. "gore". Kasnije se pokajao od ove fetve, ali je izdao novu - da se sunce okrece oko zemlje :)

Ova ibn Tejmijina rečenica ,očigledno će imati nesagledive posljedice na intelektualni razvoj sitih, naprednih, obrazovanih muslimanskih masa, širom svijeta :D

:):):)

Nece , naravno ... ali daje veoma dobar materijal evolucionistima za svoje teorije.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Haqqani wrote:
Ahmmed wrote:
Haqqani wrote:Bismillah!

Ibn Tejmije pripisuje Allahu dž.š. ljudska svojstva , neuzubillah. Takodjer govori o bezpocetnosti materije, estagfirullah. Na osnovu njegovog antropomorfistickog poimanja akidetskih osnova, poznati vehabijski sejh Bin Baz je svojevremeno izdao fetvu da zemlja nije okrugla, i to samo u cilju kako bi podrzao teoriju da je Allah dž.š. "gore". Kasnije se pokajao od ove fetve, ali je izdao novu - da se sunce okrece oko zemlje :)

Ova ibn Tejmijina rečenica ,očigledno će imati nesagledive posljedice na intelektualni razvoj sitih, naprednih, obrazovanih muslimanskih masa, širom svijeta :D

:):):)

Nece , naravno ... ali daje veoma dobar materijal evolucionistima za svoje teorije.
..a teorija evolucije i sve u vezi s njom, pa i uvazeni rahmetlija... jako su bitni, kako ono insan rece, "sitim, naprednim, obrazovanim..."... :-?
Ahmmed

Post by Ahmmed »

pravi put,

Vidiš ja Šerijat,tačnije njegov Izvor, doživljavam na drugačiji način od zakona koje su napravili ljudi....Rimsko ili anglosaksonsko pravo i sudiju koji mi po njemu sudi,ne moram da volim, ali moram da poštujem....

Šerijatsko pravo za kojeg vjerujem da proističe iz Božije riječi, doživljavam na drugačiji način....Kažeš: U islam nema prisile, ali u islamu ima....Drugi dio tvoje tvrdnje, meni je diskutabilan,iz najmanje jednog razloga! Konkretno, namaz: Šta jedna vlast, ima od toga što će narediti obavljanje namaza?Može li ta vlast ući u glavu čovjeka,koji klanja, a pri tome,recimo, razmišlja o kupovini novog automobila, ne izgovarajući ništa od onoga što se u vrijeme namaza uči?
Znaš, pravi put, meni je Časna Knjiga mjera života kojim živim, meni je Kur an početak i kraj,meni su islamski i imanski šarti putokaz u životu....
Meni je namaz radost srca i tijela, meni je Ramazan zjenica oka,moj šehadet je nešto čega se NIKAD I NI POD KOJU CIJENU, ne bih odrekao.... No, nikada ne bih pristao da budem dio nečega što bi ljude tjeralo da klanjaju, tjeralo da hine ramazanski post, stavljaju ruku na Kur an, a da pri tome lažu....
Ja sam izabrao....želim da drugi poštuju moj izbor, jer poštujem i ja njihov.Bio bih , da se ne lažemo, veoma sretan, kad bi svo moje okruženje razmišljalo kao ja, bio bih zadovoljan kad bi se svi muslimani radovali na način na koji se radujem ja kad sam na namazu...Ali, znam da nije tako.I pokušavam tu činjenicu promijeniti na način na koji se niko neće osjetiti povrijeđenim, na način kojim neću izazvati suprotan efekat...
Jer, često sam ovdje navodio: Svi ljudski grijesi u kljun bi ptice stali, a milost Allaha dž.š. ne bi ni u nepregledni okean....Znam da postoje granice, ali se, barem trudim, da ih ja,svojim djelovanjem i odnosom sa SVIM ljudima ne činim nepremostivim.....

Selam alejkum i lijep pozdrav!

Kur anski put je put od srca i natrag....Ko hoće tim putem, bujrum....
Kwaheri

Post by Kwaheri »

:) :) :)

Ahmeda za ... zna @ona sta... :wink:
Last edited by Kwaheri on 10/05/2006 18:17, edited 1 time in total.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

zena wrote::) :) :)

Ahmeda za Reisa :wink:
Ma, za predsjednika :lol:
vatrogasac

Post by vatrogasac »

...da li je ovaj hadis sahih...?....naletih u jednom tekstu....

...'ihfilafu ummeti rahmetun'......'razilaženje u mome umetu je milost'....

...Ahmmede aferim.....
pravi-put

Post by pravi-put »

..da li je ovaj hadis sahih...?....naletih u jednom tekstu....

...'ihfilafu ummeti rahmetun'......'razilaženje u mome umetu je milost'....

...Ahmmede aferim.....
Prije nego odgovoris Ahmmede propremi nam odgovor i za pod pitanje, ako je razilazenje milost, sta je onda jedinstvo?
Selamu alejkum!
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

Ahmmed wrote:pravi put,

Vidiš ja Šerijat,tačnije njegov Izvor, doživljavam na drugačiji način od zakona koje su napravili ljudi....Rimsko ili anglosaksonsko pravo i sudiju koji mi po njemu sudi,ne moram da volim, ali moram da poštujem....

Šerijatsko pravo za kojeg vjerujem da proističe iz Božije riječi, doživljavam na drugačiji način....Kažeš: U islam nema prisile, ali u islamu ima....Drugi dio tvoje tvrdnje, meni je diskutabilan,iz najmanje jednog razloga! Konkretno, namaz: Šta jedna vlast, ima od toga što će narediti obavljanje namaza?Može li ta vlast ući u glavu čovjeka,koji klanja, a pri tome,recimo, razmišlja o kupovini novog automobila, ne izgovarajući ništa od onoga što se u vrijeme namaza uči?
Znaš, pravi put, meni je Časna Knjiga mjera života kojim živim, meni je Kur an početak i kraj,meni su islamski i imanski šarti putokaz u životu....
Meni je namaz radost srca i tijela, meni je Ramazan zjenica oka,moj šehadet je nešto čega se NIKAD I NI POD KOJU CIJENU, ne bih odrekao.... No, nikada ne bih pristao da budem dio nečega što bi ljude tjeralo da klanjaju, tjeralo da hine ramazanski post, stavljaju ruku na Kur an, a da pri tome lažu....
Ja sam izabrao....želim da drugi poštuju moj izbor, jer poštujem i ja njihov.Bio bih , da se ne lažemo, veoma sretan, kad bi svo moje okruženje razmišljalo kao ja, bio bih zadovoljan kad bi se svi muslimani radovali na način na koji se radujem ja kad sam na namazu...Ali, znam da nije tako.I pokušavam tu činjenicu promijeniti na način na koji se niko neće osjetiti povrijeđenim, na način kojim neću izazvati suprotan efekat...
Jer, često sam ovdje navodio: Svi ljudski grijesi u kljun bi ptice stali, a milost Allaha dž.š. ne bi ni u nepregledni okean....Znam da postoje granice, ali se, barem trudim, da ih ja,svojim djelovanjem i odnosom sa SVIM ljudima ne činim nepremostivim.....

Kur anski put je put od srca i natrag....Ko hoće tim putem, bujrum....
Aferim :thumbup:
pravi-put

Post by pravi-put »

Ahmmed
Lijepo je znati i druga misljenja, ali ti je prece da se sto vise pokoris (slijedis) rijecima Allaha s.w.t. i njegova Poslanika, a ostale zakone i ne smijes voliti nego im pokoravas samo onoliko koliko si na njih primoran. Sama rijec islam dolazi od rijeci "eslem" sto zanci pokoran ili predan.
008:020. O vjernici, pokoravajte se Allahu i Njegovu Poslaniku, i ne napuštajte ga, ta vi slušate šta on govori,

Allah nije potreban nasih ibadeta i on prima samo od iskrenih. Pojasnio sam zasto islamska vlast prisailjava na praktikovanje ovih javnih ibadeta, kao i zabranu javnih poroka. Poznato je da Allah s.w.t. prima od naseg namaza samo onoliko koliko smo prisutni u namazu. Takodje moramo imati na umu da prije nego pocne vaziti serijejetski zakon na snazi muslimanima se toj u serijatskoj drzavi moraju se obezbjediti uslovi, i mogucnost da nauciti propise, pa kada insan sazna da je namaz direktan razgovor sa Allahom s.w.t., kada spozna nagradu, sustinu, vrijednost, njegovu srz, ali i kaznu i srdzbu Allaha s.w.t. prema onome ko odbija ili ostavlja namaz, njegovu stenost za zajednicu da se tako javno ismijava i izbjegava njegovu obavezu ... sigurno ce imati drugaciji pristup u samom svatanju ovoga temelja vjere. Osim togoga jako je tesko utvrditi da li neko obavlja ili ne obavlja namaz, posto je poznato da je uIslamu spijuniranje zabranjeno. Ali ako se ipak iz njegove price (da se hvali i nekrije), ili postupaka (da javno odbija ici na namaz) sazna da je ostavio namaz onda se mora sankcionisati na nacin kao je to serijat predvidio, zbog narausavanja temeljaa muslimanske zajednice i sprecavanja da podstice druge muslimane koji su slabijeg imana da krenu njegovim primjerom. Ali sigurno da je ispravnije, bolje i ljepse da to insan sam iz srca dobrovoljno obavlja zeleci da time postigne samo Allahovo zadovoljstvo i jaca muslimansko jedinstvo i njihov saff.
Masallah brate drago mi je cuti da se neko tako srcem predao vjeri i da se neko tako iskreno raduje njenim propisima, da dozivljava ibadete kao slast i ima uzitak u njima, a ne samo kao obavezu i strogu naredbu.
Ali brate moj dragi nisu svi ljudi isti, zakon je propisan prvenstveno za one muslimane koji se igraju sa islamom, koji ismijavaju njene propise, prave nered u drustvu, cine mu zulum i sl.
Muslimanima ali i stanovnicima drugih konfesija se moraju garantovati potpuna sigurnost u svim segmentima zivota ovoga najpravednijeg zakona - Allahovog Serijata. A oni kojimisle da nas varaju pa za njih je Allah s.w.t. rekao da oni ustvari i neznajuci samo sebe varaju. Ti kao musliman se moras pridrzavati Allahovih naredbi i zabrana, moras klanjati, postiti, davati zekjat, nesmijes krasti, potvarati, varati, nesmijes zinaluk ciniti, zulum ciniti ..., a da li to radis naredjeno ili se cuvas zabranjenog radi Allaha ili zbog straha od serijatskih zakona, to nije nase da kopamo po srcima ljudi. Njima se sudi po serijetu na osnovu njihovih spoljasnjh postupaka i govora.
Muslimani na zalost velika vecina nisu izabrali tvoj put, i nazalost vjernici prakticari su cesto od ovakvih odbaceni i ismijavani. A to da svima zelis dobro i da zelis da su svi budu vjernici je samo jos jedan od znakova imana/vjerovanja, ti osjecas slast vjere i pozelio bi sigurno da to svako osjeti. Da ne zelis nikoga povrijeiti je lijepo, pohvalno i mudro, ali ponekad moras ljudima reci istinu, makar ona njima bila i gorka. Drzati ljude u samo u laznoj nadi, i sakriti pravu istinu od njih je takodje pogresno. Dat cu ti jedan pr. sta bi bilo sa islamom da je Boziji Poslanik s.a.w.s. sakrio samo dio objave od ashaba, da mu dolazi objava o naredbama i zabranama i on kaze ma necu ja to njima reci da se oni ne naljute na mene, ili kasnije cu ja tima pojasniti ili ja cu to njima malo okolo zapakovati itd.? Tvoje je da na najljepsi nacin opominjes i pozivas, a Allah upucuje koga on hoce.
042:015. Zato ti pozivaj i budi istrajan, onako kako ti se naređuje, a ne povodi se za prohtjevima njihovim, i reci: "Ja vjerujem u sve knjige koje je Allah objavio, i naređeno mi je da vam pravedno sudim; Allah je i naš i vaš Gospodar, nama naša, a vama vaša djela;
Sto se tice te ptice koja pokupi sve nase grijehe u kljun, brate moj mozda nisi znao da i ptica na grani umire zbog grijeha ljudi. Prema tome to je samo tvoja zelja ali realnost i Allhov Sunnet na zemlji je drugaciji.
Potpuno te razumijem, ali mi moramo ljudima prenijeti onakav Islam kako je i nama prenijet, bez dodavanja ili oduzimanja, a mi se najvise moramo drzati njegovih propisa i ljude pozivati svojim djelima, prije nego mu bilo sto kazes, moramo i sami biti uzor dobrog muslimana.

we alejkumu Selam i lijepi snovi!

Kur'an i Sunnet neka budu nasi vodici do Allaha s.w.t. - insAllah!
JBT

Post by JBT »

Naravno, u nekim verzijama tumacenja islama (obicno se radi o verzijama koje su instrument za ostvarivanje nagona za vlascu i dominacijom) je zabranjeno odgovarati na konkretna pitanja. Zabranjeno je diskutovati. Opcenito. Od strane "pretpostavljenih".
:)
Propast2

#39 Re: Ne vodite rasprave-Sulejman Bugari

Post by Propast2 »

ragib wrote:Image
Ne vodite rasprave
Nekad se zapitam jeste li vi ikako normalni?!

Izgleda da je u sarajevu vama glavni fol ko ce bolje koju ideologiju nekog sejka poznavati i ko ce kakvo 'cudo' izjaviti.

Neznam kako vas vise nije stid. Dok je vama NAJDUHOVNIJIM MUSLIMANIMA vazno vezu li se ruke ili ne, po selima Visegrada, ortodoksni katolici koji dolaze iz amerike dijele muslimanskoj bijedi sadaku, jer narod zivi bez struje vode a jesti nista nema osim ako im sta ne udjeli.

Vi bi uglavnom da 'operete ruke' tako sto jednom godisnje posalje kamion hrane i mislite uradili ste sve sto bi vi trebali. Zapitajte se braco, znate li i jednog Bosnjaka/Muslimana koji se brine o tome kako se vezu ruke koji je proveo bar dva mjeseca u nekom povratnickom naselju pomazuci starijim ljudima povratnicima u sezonskim poslovima, kako bi ti ljudi imali bar sta jesti?

Il se o tim stvarima netreba raspravljati?
pravi-put

Post by pravi-put »

Ne budi propast-budi korist!
Vi bi uglavnom da 'operete ruke' tako sto jednom godisnje posalje kamion hrane i mislite uradili ste sve sto bi vi trebali. Zapitajte se braco, znate li i jednog Bosnjaka/Muslimana koji se brine o tome kako se vezu ruke koji je proveo bar dva mjeseca u nekom povratnickom naselju pomazuci starijim ljudima povratnicima u sezonskim poslovima, kako bi ti ljudi imali bar sta jesti?
Ako je ovo nasihat iz srca molim Allaha da te nagradi, ali ako zelis da nas uvrijedis za nesto sto nepoznajes onda bi bilo lijepo da trazis halala od brace i sestara koji dolaze ovdje. Vjeruj mi da i pored ovih naizgled praznih rasprava mnogi od nas se i okoriste od njih.
Drugo ako nisi clan nijedne humanitarne organizacije predlozio bih ti da postanes redovan clah humanitarne organizacije "Pomoc" iz Visokog koja je uz Allahovu pomoc u zadnje vrijeme bas najvise djelovala na podrucju istocne Bosne. Poselami bracu od nas - svako dobro!
Sealamu alejkum!

PS Otvori brate novu temu, o cemu zelis da se vodi diskusija, Allah ti dao svako dobro, amin !
Propast2

Post by Propast2 »

pravi-put wrote:Ne budi propast-budi korist!
Ako je ovo nasihat iz srca molim Allaha da te nagradi, ali ako zelis da nas uvrijedis za nesto sto nepoznajes onda bi bilo lijepo da trazis halala od brace i sestara koji dolaze ovdje. Vjeruj mi da i pored ovih naizgled praznih rasprava mnogi od nas se i okoriste od njih.
Drugo ako nisi clan nijedne humanitarne organizacije predlozio bih ti da postanes redovan clah humanitarne organizacije "Pomoc" iz Visokog koja je uz Allahovu pomoc u zadnje vrijeme bas najvise djelovala na podrucju istocne Bosne. Poselami bracu od nas - svako dobro!
Sealamu alejkum!

PS Otvori brate novu temu, o cemu zelis da se vodi diskusija, Allah ti dao svako dobro, amin !
Boze sacuvaj da sam htio nekoga uvrijediti. Nego sam samo iznio stav u vezi naslova 'ne vodite rasprave'. Dok Sulejman prica po Sarajevu kako ne treba voditi rasprave, mormoni iz Amerike (i slične protestanske sekte)pomazu narod po Istočnoj Bosni da kako tako prezive svoj zivot. Bas zato sto sam mislio da ce neko pomenuti neku nasu humanitarnu organizaciju (kao sto si ti pomenuo tu iz Visokog) ja sam to i napisao. Nemozemo se mi oprati preko jedne organizacije koja je mozda jednom u proteklih sest mjeseci dosla u Istocnu Bosnu da podjeli humanitarnu pomoc. Ovi protestanti dovedu po 30 volontera koji ovde dodju i po 15 dana rade i pomazu siromasnim Bosnjacima Muslimanima.

Ima li to smisla? Nema brate.

Zao mi je, ali sam naslov teme - ne vodite rasprave - me je ponukao da kazem nesta sto je indirektno povezano sa temom (mislim da je ovo sto govorim povezano sa bilo kojom temom koja je povezana sa Islamom).
JBT

Post by JBT »

U pravu si stoposto. Svi samo "pjevaju". Krenuvsi od Cerica pa prema dole (organizacija koja je u sukobu sa nacelima islama jer u islamu nema hijerarhije). Ceric pise poezije tipa nekih Europskih deklaracija a narod mu skapava po terenu. Da je pravi vjernik i vjerski sluzbenik 90% vremena bi provodio po terenima sirom BiH sa ostalim vjernicima koji se bore za goli opstanak.
Vlast, dominacija i materijalno bogatstvo je karakteristika "pretpostavljenih".
Lijepo to Ahmed rece: "Islam je put srca."
Sve ostalo je "pjevanje". U blinji.
JBT

Post by JBT »

Zaboravih reci.
Ti mormoni idu na teren ne samo da pricaju o svojoj vjeri. Oni idu pomoci ljudima. Ne samo parama, ne pricom nego i fizickim radom. Dijele teret sa domacinima.
Kao sto bi svaki pravi vjernik trebao raditi.
stickitout

Post by stickitout »

Ne voditi rasprave je kukavicluk :oops: eh eto sad! :oops:

Neko ko je cvrst u svojim ubjedjenjima nema razloga da ne vodi rasprave jer ako je bog zaista uz njega non-stop izgurat ce ga i kroz rasparavu bilo koje vrste :oops:

A to da se ne treba uplitati u rasprave na teme o kojima se nema pojma ama bas nikakvog stoji!!!
Haqqani

Post by Haqqani »

stickitout wrote:Ne voditi rasprave je kukavicluk :oops: eh eto sad! :oops:

Neko ko je cvrst u svojim ubjedjenjima nema razloga da ne vodi rasprave jer ako je bog zaista uz njega non-stop izgurat ce ga i kroz rasparavu bilo koje vrste :oops:

A to da se ne treba uplitati u rasprave na teme o kojima se nema pojma ama bas nikakvog stoji!!!
Bismillah!

Ovdje se govori o raspravama medju muslimanima.
stickitout

Post by stickitout »

Haqqani wrote:

Bismillah!

I?? Sta sad??
A_I_

Post by A_I_ »

Haqqani wrote: Sto se tice ultrazvuka, nije istina da je Sejh Nazim zabranio ultrazvuk ,samo je rekao da je stetan , posto su se njegovom unuku desili neki problemi nakon poroda.
:lol:
urbanagerila

Post by urbanagerila »

Haqqani wrote:

Bismillah!

Halalite sto se mijesam ovdje ali mi izgleda da se i ovdje vodi rasprava i to medju muslimanima. Mislim da prevazilazi konstruktivni dijalog u ulazi u raspravu .... :?
Post Reply