Ako cemo tako,kakav kontinuitet ima naziv Bosanac i Hercegovac kojeg ti forsiras ?JBT wrote: A ako neko hoce da bude Bosnjak i dalje, u kontinuitetu od 1993-ce, bujrum.
Zivim u Sa 29 god. i nikad nisam cuo da se neko tako izjasnjava.
Ako cemo tako,kakav kontinuitet ima naziv Bosanac i Hercegovac kojeg ti forsiras ?JBT wrote: A ako neko hoce da bude Bosnjak i dalje, u kontinuitetu od 1993-ce, bujrum.
Odnosi se na ono da Dodik kaze da mu je uvreda ako ga nazoves Bosancem..i da ce rijetko se koji Hrvat ili Srbin nazvati Bosancemcyprus wrote:Jesu... (a ako ne misliš na državljanstvo i pripadnost državi - ne znam na šta bi se moglo odnositiplain vanilla wrote:cyprus wrote:Sandžaklije koji žive u BiH valjda jesu Bosanci i Hercegovci![]()
Jesu li Srbi koji zive u BiH Bosanci i Hercegovci(ne mislim na drzavljanstvo)?)
Po narodnosti i nacionalnosti nisu jer su se izjasnili kao Srbi.plain vanilla wrote:cyprus wrote:Sandžaklije koji žive u BiH valjda jesu Bosanci i Hercegovci![]()
Jesu li Srbi koji zive u BiH Bosanci i Hercegovci(ne mislim na drzavljanstvo)?
Heh, Dodik...plain vanilla wrote:Odnosi se na ono da Dodik kaze da mu je uvreda ako ga nazoves Bosancem..i da ce rijetko se koji Hrvat ili Srbin nazvati Bosancem
do sveCkemuha_sa wrote:dokleN se vodje doslo![]()
plain vanilla wrote:do sveCkemuha_sa wrote:dokleN se vodje doslo![]()
ja cula da si ti sad rodjeni svedjanin
joj suplje ti pricemuha_sa wrote: samo znam da se u nekadasnji vakat za one sto su s brda sljegli govorilo--ziku svedjanina![]()
hajd da i ja kakav takav doprinos ovoj akademskoj raspravi dadnem![]()
U Bosni i Hercegovine zive:
-Bosnjaci.
-Srbi.
-Hrvati.
-ostali.
-i Sarajlije
plain vanilla wrote:joj suplje ti pricemuha_sa wrote: samo znam da se u nekadasnji vakat za one sto su s brda sljegli govorilo--ziku svedjanina![]()
-Bosnjaci.
-Srbi.
-Hrvati.
-ostali.
-i Sarajlije![]()
vidis kako ti znas..muhu izludile svedjanke pa sve pozaboravljaopopajic wrote:plain vanilla wrote:joj suplje ti pricemuha_sa wrote: samo znam da se u nekadasnji vakat za one sto su s brda sljegli govorilo--ziku svedjanina![]()
-Bosnjaci.
-Srbi.
-Hrvati.
-ostali.
-i Sarajlije![]()
![]()
Da dopunim muhu- Sarajlije i Tuzlanke ! ( valjal ova ?)
U srednjoj Bosni gotovi svi Hrvati se nazivaju i Bosancima, pogotovo kad odu u hr.plain vanilla wrote: Odnosi se na ono da Dodik kaze da mu je uvreda ako ga nazoves Bosancem..i da ce rijetko se koji Hrvat ili Srbin nazvati Bosancem
Koji šupljak bog te mazno....Nikola Djukić wrote:tuzlak58,
Ja nisam gospodin, i još sam manje gospodin “Djuric”, ali koliko god da gospodin ili ni kulturan nisam ja se ne predstavljam lažnim imenima i ne brišem moje postove da bih sakrivao ono što sam rekao. Kakva god da je moja o tvojoj kulturi i onome što ti govoriš neka govori skrivanje imena i nestanak teksta sa ovoga tvoga posta:
Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije
Postao/la tuzlak58 dana 29/03/2011 17:41Nikola Djukić wrote: tuzlak58,
Zadnja izmjena: tuzlak58; 07/04/2011 22:10; ukupno mijenjano 1 put/a.
Ja se zovem Nikola Đukić i onoga što kažem i pišem, ili svojih grešaka, se ne stidim i ne odričem. Svoje sudove pravim na osnovu dostupnih ili meni znanih informacija i kada ili ako šta novo ili drugačije doznam mijenjam svoje poglede i svoja mišljenja bez oklijevanja, i bez srama – time se ustvari ponosim, i greške ne zamjeram ni drugima koji ih uspijevaju uvidjeti… Spreman sam da se izvinem ne samo tebi nego i cijelome forumu ako sam neprimjereno upotrebio izraza “lupetaš” a neka o tome koliko je taj tekst neprimjeren bio govori činjenica da si 07/04/2011 napravio “zadnju izmijenu” i izbrisao ga!
I u ovome posljednjem postu ili tekstu ti potenciraš to ko je odgovorniji ili više zla činio i ne uspjevaš li nećeš razumjeti da se tako ili time postojanje nacije (pogledaj molim te početni naslov) ili bilo kakvog zajedništva u Bosni ne može graditi. Na vagu stavljaš “trice i kučine” ili krivice i zločine samo iz posljednjeg rata – i takve koje čine da muslimani ili tvoje tvrdnje izgledaju bolje od drugih, gubeći ili ignorišući istorijsku perspektivu i dublje uzroke podjela i nesporazuma među Bosancima... Mi koji tamo nismo bili ili u ratu nikoga nismo izgubili možda ne možemo razumjeti ogorčenje onih koji jesu ali upravo zbog toga možda bolje vidimo ono što još nije sasvim izgubljeno – ili kako se tvojim ili takvim pristupom i to što je od Bosne preostalo izgubiti može...
Ne sumnjam da su šovinisti među muslimanima u Bosni sposobni naći nove taktike, teme ili “dileme” kojima ljude zaluđuju ali ostali se pretežno služe starim “temama” i simbolima ili apstrakcijama. Oni drugačije ne mogu ni činiti – svo zlo ili nepravde koje su muslimani njima činili, ili većina toga, datira ili potiče iz vremena od prije više nego jednog stoljeća. Simbol tih vremena je bila i jeste po svojoj prirodi diskriminatorna ili religistička i današnjim očima gledano “ne-građanska” koncepcija “islamskih država” koju ili što je i Alija Izetbegović jasno formulisao. Ne tvrdim da su “hrišćanske države” od toga bile bolje – naprotiv, ali njih ili takve principe hrišćani još od vremena Renesanse većinom ne “deklarišu” kao relevantne i pogotovo ne kao primjerene savremenim državama. To očigledno nije slučaj među muslimanima širom planete i to sudeći po njegovoj deklaraciji nije bio slučaj ni u slučaju Alije Izetbegovića. Ne vidim kako neko može ne razumjeti u kojoj mjeri je kombinacija te dvije činjenice išla i ide na ruku srpsko-hrvatskim nacionalistima u pretenzijama na Bosni i ništa što pišem ne pišem da bih nečije krivice uveličavao ili nečije zločine umanjivao. I nisu u pogledu Alijinih principa bili skeptični ili cinični samo “Srbi” i “Hvati” u Bosni nago i ostatak svijeta. I, ako se i složimo da si ti bivajući u Bosni mogao samo zbog toga bolje od mene sagledati ili rayumjeti političke okolnosti ja sam bio ovdje kada su ovi odbijali naoružati “Armiju Bosne i Hercegovine” – da joj Alija onakav kakav je bio nije bio vrhovni komandant to se ne bi desilo. I oni su tačno znali šta je on pisao i jasno formulisali ko je on u njihovim očima bio – “islamski socijalista”, a koji je od ta dva pripisana mu epiteta Bosni u toj situaciji manje pomagao zaključuj ti sam. I, opet, možda Alija nikome zlo nije želio ali ono što je deklarisao i čega se nikada nije javno odrekao, i što ti nazivaš tricama i kučinama, je Bosni zlo činilo i čini – i čini će sve dok god su to za tebe i takve “trice i kučine”...
Ne sumnjam ni u to da se većina muslimana nikada nije povodila za Alijinom “vizijom” idealnog ili moralnog društva po islamskom obrascu – i možda o njegovoj Islamskoj deklaraciji ništa nije ni znala, ali tvrdim da je takva njegova religistička deklaracija bila “popularna” i upotrebljavana u podzemlju šovinizama ostalih na način i u svrhe koje sam već prije sugeriaso. Njome ili time Alija je postao simbol i prigodno sredstvo “negativne propagande” i on ili oni koji ga i danas slave ili uvažavaju nastavljaju davati “materijalnu osnovu” šovinističkim “sentimentima” među “Srbima” i “Hrvatima” u Bosni. To je ono što ja pokušavam kazati a ne “rasvjetljavati lik gospodina Izetbegovića” – kako mi ti to podsmijavajući se onome što činim cinično pripisuješ, a prikazivati njega “muslimanskijim” od toga koliko je on sam sebe prikazao niko ni ne treba činiti. To što nije zagovarao ratove ili genocide ne mijenja činjenicu da je on ili ono što je “deklarisao” bivalo i jeste medijumom njihove mogućnosti – da ih je uzrokovalo ili bilo “opravdanje” onoma koji su ratove i zločine pravili… Svi u Bosni moraju osuditi, odbaciti i prezreti ne samo one koji zločine jesu činili nego i “medijume” poput Izetbegovića da bi jedinstvo ili bar “zajedničko življenje” o kome i ti pišeš u Bosni ponovo bilo moguće. U pogledu sposobnosti razumijevanja toga tvoji “tuzlanski korjeni” nikakvog utjecaja nemaju niti mogu imati – ali nema veze, ovoga puta neću upotrebljavati pogrdne izraze. Niti zbog toga niti zbog insinuacija koje praviš u pogledu Haškog suda - ili moga integriteta. Da ti integriteta imaš pročitao bi ono što sam o zločinima i zločincima na mome blogu pisao - ili ibi i sam pokušao ozbiljno i cjelovito razmišljati i pisati. Ako to nisi u stanju mani se ćorava posla - to uostalom ni nije sramota, stamota je pisati ovo što ili kako pišeš...
I, ja uvjeren da živjeti po mnogim zemljama i upoznati mnoge ljude i narode, i biti u prilici na sve to što se tamo zbivalo i zbiva, i na “sebe samog”, pogledati “iz daljine” – i Bosnu ne “osjećati” nego je vidjeti onakvom kakava jeste, predstavlja moju ili prednost ovakvih poput mene nad “živim svjedocima” poput tebe. Svi ste vi tamo, da to ponovim, bili ti “živi svjedoci” pa sam pogledaj šta ste od Bosne svojim “osjećajem šta je Bosna” – koji meni navodno nedostaje, i svojim navodno boljim razumijevanjem Bosne napravili. Za svakoga od vas ona je nešto drugo – ili treće, vi živite u tri Bosne i “osjećate” tri Bosne od kojih ni jedna nije Bosna i zbog kojih Bosna ni ne postoji…
Pročitao sam tvoj tekst u cjelini ali ću izdvojiti par stvari koje su interesantne.Nikola Djukić wrote:Svi u Bosni moraju osuditi, odbaciti i prezreti ne samo one koji zločine jesu činili nego i “medijume” poput Izetbegovića da bi jedinstvo ili bar “zajedničko življenje” o kome i ti pišeš u Bosni ponovo bilo moguće.
Ti si iz Bosne ponio sa sobom ono glavno čega se ne možeš kutarisati bez obzira koliko zemalja obišao i koliko ljudi upoznao. Ponio si velikosrpski nacionalizam a to je boljka sa kojom se obično u grob legne. Nemoj vrijeđati inteligenciju ovih ljudi i ne predstavljaj se boljim svjedokom nego što su to ljudi koji su ovdje od '91 pa do danas.Nikola Djukić wrote:I, ja uvjeren da živjeti po mnogim zemljama i upoznati mnoge ljude i narode, i biti u prilici na sve to što se tamo zbivalo i zbiva, i na “sebe samog”, pogledati “iz daljine” – i Bosnu ne “osjećati” nego je vidjeti onakvom kakava jeste, predstavlja moju ili prednost ovakvih poput mene nad “živim svjedocima” poput tebe.
Ovo je od Bosne napravila EU i mi to ovdje znamo za razliku od tebe. Narodi se ne pitaju.Nikola Djukić wrote:Svi ste vi tamo, da to ponovim, bili ti “živi svjedoci” pa sam pogledaj šta ste od Bosne svojim “osjećajem šta je Bosna” – koji meni navodno nedostaje, i svojim navodno boljim razumijevanjem Bosne napravili.
Nikola Djukić wrote:Za svakoga od vas ona je nešto drugo – ili treće, vi živite u tri Bosne i “osjećate” tri Bosne od kojih ni jedna nije Bosna i zbog kojih Bosna ni ne postoji…
Možeš ti bola pisati kilometarske postove pokušavajući "zamotati" ono što se zamotati ne može, niko ti ne brani. Ali hebi ga, nemaš dovoljno celofana.Nikola Djukić wrote:"hercegovac_pravi" i "sarajlija_ba"
Ja sam Alijinu “deklaraciju” davno pročitao i razumio i bilo bi dobro kada biste vas dvojica osvježili svoja pamćenja – ili je pročitali ako nikada prije niste. Možete je naći i ovdje http://www.bosanskialim.com/rubrike/tek ... 75R024.PDF. I pročitajte sve što sam ja do sada na ovome postu pisao u cjelini i bez filtriranja kroz filtere svoga ogorčenja ili sopstvenog šovinizma...
Ja ne tvrdim niti mislim da je Izetbegović glavni krivac i još ga manje upoređujem ili izjednačavam sa Karadžićem, ali je on u vrijeme kada religiozni u Bosni većinom nismo bili, niti jedni drugima neprijatelji, zagovarao “islamizaciju muslimana” i njihovu militarizaciju (“vjerovati i boritise”) i o tome se svako može uvjeriti već na prvoj strani njegove Islamske deklaracije. Ja tvrdim da je Alija onim što je pisao osujećivao mogućnost zajedništva u Bosni a i Jugoslaviju i Bosnu su rušili i dijelili srpsko-hrvatski nacionalisti – koliko im je Alija išao na ruku time što je “deklarisao” ne mogu ili ne žele vidjeti samo takvi poput vas dvojice.
I ja sam se slagao i slažem sa Alijinim pozivom na oslobođenje od ostataka kolonijalnog jarma ili jarma neo-kolonijalizma ne samo “islamskih” nego svih drugih zemalja i naroda ali tu i već na prvih par stranica se završava svako moje dalje slaganje sa njegovom deklaracijom. Nisu se slagali i ne slažu se sa njim ni mnogi među muslimanima, naprotiv – ono što je on zagovarao bio je još samo jedan “opijum za mase”! Sve što je on zagovarao i što u “Islamskoj deklaraciji” piše počiva na vjerovanju o superiornosti Islama u odnosu na svako ostalo vjerovanje ili religijski i etički sistem – ili sistem ustrojstva ljudskih zajednica...
Svako ko je Islamsku deklaraciju pročitao mogao je uopčiti nekoliko njenih osnovnih “principa” – i oni svakome razumnom u Bosni mogu ilustrovati koliko su Alijino političko angažovanje i njegova “deklaracija” mogli biti alarmantni čak i za Bosance islamske vjerske tradicije koji religiozni nisu bili: (1)“Nema mira i koegzistencije između islamske vjere i neislamskih društvenih i političkih institucija”! (2)“Islam jasno isključuje mogućnost djelovanja bilo koje strane ideologije na svome području”! (3)“Štampa, radio, televizija i film treba da budu u rukama ljudi čiji je islamski moralni autoritet neosporan”! A, od aksioma (4) “bez Islama nema ni patriotizma” ništa više nije trebalo ni kazati – prema Aliji nemuslimani u Bosni nisu mogli imati bilo kakvih patriotskih osjećaja za Bosnu. Time ili svime što je Alije propovjedao je iznuđeno podozrenje i neprijateljstvo Bosanaca hrišćanske vjerske tradicije koje su srpsko-hrvatski nacionalisti manipulisali, potencirali i koristili, i koriste, za cijepanje Bosne...
O tome koliko sam ja neprijatelj Bosne, ili “prijatelj” Karadžića, ili Dodika, savako može zaključivati ako pročita ono što ovdje na mome blogu piše http://bosnarazmisljanjaibesmislice.wordpress.com... A da u “zajednički život” ne vjerujem to je tačno! “Srbi”, “Hrvati” i “Bošnjaci” su politička invencija i na religizmu zasnovana apstrakcija – kojoj ili postojanju čega, usput rečeno, je i Alija kumovao. Oni su sinonim nezajedništva i kovanica “zajednički život” je apstarkcija istoga reda – sa njima ili zbog njih zajedništva nema niti može biti i dok oni "postoje" pitanje je samo vremena kada će Bosnu potpuno uništiti... I, žao mi je “hercagovac_pravi” ali za mene je i Hercegovina (i naziv "Bosna i Hercegovina") invencija neprijatelja Bosne – kojom ili čime se od geografskih prave politički ili etnički “entiteti” i Bosna razbija ili dijeli. Bosna se mora zvati Bosna i Bosanci Bosancima... Oni kojima se među “Srbima”, “Hrvatima” i “Bošnjacima” u Bosni ne može dokazati drugačije porijeklo su porijeklom Bosanci, a oni kojima se među “Srbima”, “Hrvatima” i “Bošnjacima” može dokazati nebosansko - hrvatsko, srpsko ili cnogorsko porijeklo, su faktički nacionalne manjine u Bosni! Koliko god da je ovakva moja propozicija utopističa ili nemoguća za realizovati ili primjeniti u ovome času ono što o bosanskim narodima ili entitetima i ovdje tvrdim je istorijska istina. Njeno prihvatanje je minimalni uslov bilo kakvog pa i “zajedničkog života” - možda nije važno kako se ko zove ili sebe naziva ali Bosna ne može postojati ili opstati imajući tri istorije ili "istorijske istine". Ni jedna nacija i nigdje, pa ni u Bosni (ili Bosni i Hercegovini) - da se vratimo naslovnoj temi, se ne može formirati i postojati bez zajedniče istine i jedna od istina je i to da je i Alija Bosnu dijelio...
Nikola Djukić wrote:Ti “muha_sa” ogovor znaš: Da bi neko činio to što si pobrojao on mora biti nacionalista opsjednut mržnjom – i u slučaju koji navodiš mora biti srpski nacionalista, i vjerovatno kalibra ovog AMD…
A ti “AMD” se probudi iz svog bunila i malo razmisli, ako si u stanju, i nemoj meni molim te davati za pravo – takvi mi "pravnici" ne trebaju. Šta i o takvima mislim možeš na mome blogu čitati, ovdje: http://bosnarazmisljanjaibesmislice.wordpress.com. Alija je kriv samo onoliko koliko je kriv – i manje od drugih, a to što mu pripisuješ ne bi pošlo za rukom ni Sulejmanu Veličanstvenom. U stvarnosti to najprije geografski odslikava “projekta” ili ambicije “Velika Srbija” koji su poprilici upravo tebi na srcu – ako ti to imaš. Srećom ne moram između vas dvojice birati ali kada bih morao ja bih izabrao da živim sa onim gore “muhom_sa” a ne sa tobim – njega i njegovu mržnju bar mogu razumjeti...