(Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
- problemnatravunu
- Bloo
- Globalna šefica
#302 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
moramo na neko meso đuture otićBodkin wrote:To toSaian wrote:
kad vidim da neko naruci well done biftek, nesto umre u meni od zhalosti, medium rare, nista jache![]()
btw jela sam izvrrrrrrrrrstan biftek u maloj kuhinji kraj doma policije
- Saian
#303 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
let mi dzas sej Trattoria UnoBloo wrote:moramo na neko meso đuture otićBodkin wrote:To toSaian wrote:
kad vidim da neko naruci well done biftek, nesto umre u meni od zhalosti, medium rare, nista jache![]()
![]()
- Bloo
- Globalna šefica
#304 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
nisam bila nemam bijesno auto za parkirat na trotoaru ispredSaian wrote:
let mi dzas sej Trattoria Uno
-
Bodkin
#305 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Saian ce pomoci sa timBloo wrote:nisam bila nemam bijesno auto za parkirat na trotoaru ispredSaian wrote:
let mi dzas sej Trattoria Uno
-
Bodkin
#306 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Dobra je mala kuhinja. Dobra klopaBloo wrote:moramo na neko meso đuture otićBodkin wrote:To toSaian wrote:
![]()
- Saian
#307 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
ja dosh'o pjeshke samo napravio moshu kao da izlazim iz jednog od auta na kraju, znas ono kad glume da silaze niz stepenice iza kaucha, e, pa obrnuto samo
i najnormalnije ush'o
edit:
edit:
Last edited by Saian on 02/06/2016 22:58, edited 2 times in total.
- Bloo
- Globalna šefica
#308 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Saian wrote:ja dosh'o pjeshke samo napravio moshu kao da izlazim iz jednog od auta na kraju, znas ono kad glume da silaze niz stepenice iza kaucha, e, pa obrnuto samoi najnormalnije ush'o
Ludak
Bacim zub tamo pa javim
- pink floydd
#309 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
kako ih nije sramota
samo uvozne pive....zato i nemamo napretka
-
costacurta
#310 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
E vidiš to je jako bitan detalj koji si izostavio u uvodnom postu. Nisi rekao da ti je alkoholičar drzao predavanja o Ramazanu, što je apsurd a još veći apsurd je to što te pogodilo to što ti alkos drži hutbu.pink floydd wrote:costacurta wrote:Jel to licemjerstvo ili je to nešto što će mu dobro donijeti na ahiretu ili nešto zbog čega će odgovarati na sudnjem danu ne znamo ni ti ni ja ni on već samo Svevišnji.pink floydd wrote:Dugo sam razmišljao gdje da stavim ovu temu, i nekako mi prikladnije ovdje nego u Religiju. Možda je nekad već pisano o ovome, vjerovatno jeste, ali ne u skorije vrijeme sigurno.
Da odmah pređem na stvar. Osoba koja čitavu godinu konzumira alkohol osim u mjesecu Ramazanu, a pritom nit klanja nit posti niti se ikakvih dr propisa pridržava i još uz sve to na kraju mjeseca za Bajram opet pije, je po mom mišljenju sebična i licemjerna. To rade samo da bi se oni osjećali bolje i nalaze neku utjehu u tome misleći da suzdržavajući se taj mjesec dana od alkohola poštuju vjeru i ono što im je rečeno da rade. Takve osobe će u razgovoru o tome obično biti pune sebe i pokušati se predstaviti kao principijelne jer eto ne piju alkohol za Ramazan, a u ovim drugim "običnim" mjesecima čak i svinjetinu jedu. Prestavši piti na jedan mjesec osjećaju se ponosno jer su na neki način, iako pogrešan, obilježili taj mjesec.
Svako od nas ima takvih poznanika i kako se vi "obračunavate" s njima ?
Ti možeš samo si gristi muda oko toga i srditi se ili probati isto to što i on radi i možda ti donese neku promjenu, možda prestaneš biti čangrizav i pametolog.
Svakom svačije, tebi tvoje njemu njegovo i svi ćemo prema zaslugama odgovarati. Ti ako smatraš da su to licemjeri i ublehaši i da se nekome prodaju imaš pravo na svoje mišljenje, al' who gives a fak šta ti misliš, šta ja mislim šta bilo ko drugi misli?!
"Vama vaša vjera, meni moj Din i islam"
ma muda me zasvrbila kad mi je jedan čangrizav čovjek/poznanik koji troši alkohol u velikim količinama počeo savjete davati kako ja trebam obilježavati ramazan i da nije lijepo što ja ne prestajem piti taj mjesec da je to haram bla bla, a ljudi ga u jarku nalazili i šta sve ne. Sad ti meni reci da to nije licemjerstrvo i bezobrazluk i pametologija ?
jbm li ga jel toliko teško shvatiti poentu
Ne moraš da vjeruješ niti da postujes. Budi ono sto smatraš da trebaš biti.
Al znaj da u islamu nema nikakve prisile i sve je podredjeno covjeku kao gresnom biću.
Ne kradi, ne laži, ne varaj, ne budi ohol, pakostan, ljubomoran, NE bludu, NE razvratu, pomozi, pruži ruku, oprosti itd to su stvari koje dominiraju u islamu.
Govorimo o stvarima i smijernicama koje su napisane u Svetoj knjizi, ne govorim o tumacenjima Kur'ana od strane Al Kaide, ISILa, Šija, Sunita ovih-onih.
Mene su moji učili i odgajali me da postujem i slijedim sve gore nabrojano i ja svoje dijete odgajam po tom " urneku". Ja ponekad popijem čašu piva al nikad se nisam doveo u hangover situaciju. Volim bacit pogled na dobre guzove
Probaj ispostiti jedan dan. Shvatices svu ljepotu Ramazana onog trenutka kad se iftaris i kad se vode napijes. Osjecaj je poseban.
Onda se olesi sutradan, ubi se ko stoka, usmrdi se do te mjere da ti ljudi prepricavaju sta si radio.
Onda uporedi ta dva osjecaja.
- pink floydd
#311 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
ma nabijem ga ja ko pusti da mu neko drzi "hutbu" i pametuje, pogotovo alkos i pogotovo o nečemu o čemu nema pojma, bez reakcije bilo kakve.costacurta wrote: E vidiš to je jako bitan detalj koji si izostavio u uvodnom postu. Nisi rekao da ti je alkoholičar drzao predavanja o Ramazanu, što je apsurd a još veći apsurd je to što te pogodilo to što ti alkos drži hutbu.
meni kao savjet neki daješ suptilno da se ne primam na to a ti isti ko i ja
costacurta wrote: Budi ateist vjeruj/nevjeruj u što hoćeš savršeno me se ne tiče dok me ne pitaš ili ne počneš pametovati o stvarimao kojima nista ne znaš.
-
costacurta
#312 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Nismo isti.pink floydd wrote:ma nabijem ga ja ko pusti da mu neko drzi "hutbu" i pametuje, pogotovo alkos i pogotovo o nečemu o čemu nema pojma, bez reakcije bilo kakve.costacurta wrote: E vidiš to je jako bitan detalj koji si izostavio u uvodnom postu. Nisi rekao da ti je alkoholičar drzao predavanja o Ramazanu, što je apsurd a još veći apsurd je to što te pogodilo to što ti alkos drži hutbu.
meni kao savjet neki daješ suptilno da se ne primam na to a ti isti ko i ja
costacurta wrote: Budi ateist vjeruj/nevjeruj u što hoćeš savršeno me se ne tiče dok me ne pitaš ili ne počneš pametovati o stvarimao kojima nista ne znaš.
Ti si takve osobe već okvalifikovao kao egoiste, pune sebe, licemjeri, dao si i objasnjenje zašto oni to ustvari rade i pitaš kako se obračunati s njma.
Ja ti kažem da nigdje ne piše da se ne treba konzumirati alkohol samo dva mjeseca i to mjesec u Ramazanu i mjesec prije da se "ocisti tijelo". To je novotarija i smiješno al ne zamjerim nikom, dapace, pozdravljam jer i taj mjesec ilu dva je ok jer pokazuje da ima nekog postovanja i obzira a i ta zabrana nije da se čovjeku oteza život već da se spriječe nevolje i belaji koje covjek može imati zbog uticaja alkohola i drugih opijata. Je li to ispravno? Moje misljenje je da nije al ne pitam se ja.
Moj ti je savjet da iskuliras.
Vjera je intimna stvar. Post je lični izbor svakog pojedinca. Grijeh je odraslom zdravom insanu ne postiti ali isto tako je i grije pitati "a sto ti ne postis?" Grijeh je isto kao upitati: "sto nemas djecu?" , "gdje ćeš to ti?" itd. A sve ti je to u Kur'anu navedeno pod tackom: "ne stavljaj nos dje mu nije mjesto...... ne tiče te se..... gledaj svoja posla"
- It_is_a_Leclerc
#313 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Meni se nekako čini da biste vi bili sretniji da ti ljudi nastave piti i u Ramazanu. Zašto ?pink floydd wrote:Dugo sam razmišljao gdje da stavim ovu temu, i nekako mi prikladnije ovdje nego u Religiju. Možda je nekad već pisano o ovome, vjerovatno jeste, ali ne u skorije vrijeme sigurno.
Da odmah pređem na stvar. Osoba koja čitavu godinu konzumira alkohol osim u mjesecu Ramazanu, a pritom nit klanja nit posti niti se ikakvih dr propisa pridržava i još uz sve to na kraju mjeseca za Bajram opet pije, je po mom mišljenju sebična i licemjerna. To rade samo da bi se oni osjećali bolje i nalaze neku utjehu u tome misleći da suzdržavajući se taj mjesec dana od alkohola poštuju vjeru i ono što im je rečeno da rade. Takve osobe će u razgovoru o tome obično biti pune sebe i pokušati se predstaviti kao principijelne jer eto ne piju alkohol za Ramazan, a u ovim drugim "običnim" mjesecima čak i svinjetinu jedu. Prestavši piti na jedan mjesec osjećaju se ponosno jer su na neki način, iako pogrešan, obilježili taj mjesec.
Svako od nas ima takvih poznanika i kako se vi "obračunavate" s njima ?
Ne konzumirati alkohol, pa i jedan mjesec u godini, je za pohvalu. Teško mi je zamisliti da time čine ikakav grijeh.
Uostalom, to ljudi čine uglavnom iz poštovanja prema ljudima koji poste, i iz poštovanja prema Ramazanu. Kao što se u mnogim kafićima sklanjaju reklame, frižideri sa alkoholom; i sl.
Svaki čin poštovanja prema vjernicima, prema vjeri, prema tradiciji i običajima treba posmatrati sa zahvalnošću, a ne sa analitikom koja je iščašena i mahom postavljena na malograđanskim temeljima.
- problemnatravunu
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#315 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
To si u pravu, nije njegovo da dijeli savjete oko Ramazana i sta i kako treba.pink floydd wrote:
ma muda me zasvrbila kad mi je jedan čangrizav čovjek/poznanik koji troši alkohol u velikim količinama počeo savjete davati kako ja trebam obilježavati ramazan i da nije lijepo što ja ne prestajem piti taj mjesec da je to haram bla bla, a ljudi ga u jarku nalazili i šta sve ne. Sad ti meni reci da to nije licemjerstrvo i bezobrazluk i pametologija ?
Samo sto je tema otisla u drugom smjeru. Neko kaze ne pije tokom Ramazana iz postovanja prema svojima - reakcija: ma i to je licemjerstvo. Kako. jebo ga mish? Ne truni se nikom vako ces nako ces, nego covjek ne pije i ne zabada okolo nos ko pije ko ne pije.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#316 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
It_is_a_Leclerc wrote:
Meni se nekako čini da biste vi bili sretniji da ti ljudi nastave piti i u Ramazanu. Zašto ?
Ne konzumirati alkohol, pa i jedan mjesec u godini, je za pohvalu. Teško mi je zamisliti da time čine ikakav grijeh.
Uostalom, to ljudi čine uglavnom iz poštovanja prema ljudima koji poste, i iz poštovanja prema Ramazanu. Kao što se u mnogim kafićima sklanjaju reklame, frižideri sa alkoholom; i sl.
Svaki čin poštovanja prema vjernicima, prema vjeri, prema tradiciji i običajima treba posmatrati sa zahvalnošću, a ne sa analitikom koja je iščašena i mahom postavljena na malograđanskim temeljima.
Ima i onih koje spomenu pokretac, ne piju za Ramazan, a inace su ko na infuziji. Onda docekaju svojih 5 minuta i pametuju okolo kao da su muftija glavom i bradom. Takvi jesu teski licemjeri. Isto i oni koji idu u Pivnicu na iftar
Ko pije - nek pije, niko mu ne brani. Ne kontam poentu braniti na forumu to sto neko pije uz Ramazan ili prije i poslije. Slobodna zemlja, u kafanu i raspali.
-
kakavdanakneiskustvu
#317 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
kao da je problem samo alkohol u ramazanu,sta je sa kurvanjem,kockanjem u ramazanu
p.s. sad se sjetih ovoga,vidio nekad na netu
Ovako to ide kod nas: Alkohol ? Moze. Cigare? Moze. Droga? Moze. Kurve? Moze. Svinjetina? Ne, hvala, ja sam musliman!
Ovako to ide kod nas: Alkohol ? Moze. Cigare? Moze. Droga? Moze. Kurve? Moze. Svinjetina? Ne, hvala, ja sam musliman!
-
Bodkin
#318 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Vrliki broj ljudi ne pije jer je sredina nametnula ramazan. Dakle nikakvi su to vjernici. Neki se npr i dalje klade. Ali ne piju. Samo sredinaTomahawk11 wrote:To si u pravu, nije njegovo da dijeli savjete oko Ramazana i sta i kako treba.pink floydd wrote:
Samo sto je tema otisla u drugom smjeru. Neko kaze ne pije tokom Ramazana iz postovanja prema svojima - reakcija: ma i to je licemjerstvo. Kako. jebo ga mish? Ne truni se nikom vako ces nako ces, nego covjek ne pije i ne zabada okolo nos ko pije ko ne pije.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#319 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Vidi, ja koliko shvatam, nije prica o vjernicima, bar onim pravim - dakle, osoba koja praktikuje vjeru cijelu godinu, a ne samo tokom Ramazana.Bodkin wrote:Vrliki broj ljudi ne pije jer je sredina nametnula ramazan. Dakle nikakvi su to vjernici. Neki se npr i dalje klade. Ali ne piju. Samo sredinaTomahawk11 wrote: To si u pravu, nije njegovo da dijeli savjete oko Ramazana i sta i kako treba.
Ne posti niko ni za koga. To je bit.
Prica je o npr. covjeku koji pije, ne sad da je alkos teski, ali koji iz postovanja nece da pije tokom Ramazana prema svojim bliznjim i koji se ne hvali tim, koji ne smatra da je veci vjernik od drugih, jer, eto, on ne pije tokom Ramazana.
Druga sorta su oni koji ne piju, pa jos nekog kritikuju sto pije. I jos, sto kazes, klade se ili sta vec.
Nametanje Ramazana vrse ti nazor vjernici. Pravi vjernik ti nikad nista nece nametati.
- sadie_forever
#320 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Meni su zanimljivi ovi sto im smeta sto drugi ne piju,pa sta vi imate s tim 
- Laertes
#321 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
I to najnelogičnija i najprimitivnija zabrana. Alkohol, droga, kurve... rasture brak, porodicu, život. A pigi-pigi vala ni na šta ne utiče. Ne znaju šta propuštaju. Ja vala logično ojašnjenje ne čuh još za ovo.kakavdanakneiskustvu wrote:kao da je problem samo alkohol u ramazanu,sta je sa kurvanjem,kockanjem u ramazanu
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#322 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Eto da zanemarimo vjerski aspekt, pigi-pigi je najjeftinije meso tamo gdje ga najvise konzumiraju. Sto li?
- Bloo
- Globalna šefica
#323 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
svinju je lakse i brze utoviti od bilo koje druge zivotinjeTomahawk11 wrote:Eto da zanemarimo vjerski aspekt, pigi-pigi je najjeftinije meso tamo gdje ga najvise konzumiraju. Sto li?
brze ze razmnozavaju, vise se razmnozavaju itd.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#324 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Ne znam, nisam uzgajao svinjeBloo wrote:svinju je lakse i brze utoviti od bilo koje druge zivotinjeTomahawk11 wrote:Eto da zanemarimo vjerski aspekt, pigi-pigi je najjeftinije meso tamo gdje ga najvise konzumiraju. Sto li?što ne znači da je meso lošije kvaliteta od teletine
brze ze razmnozavaju, vise se razmnozavaju itd.
Vjerujem da jeste.
Znas li kako se zove muslimansko krme?
- Bloo
- Globalna šefica
#325 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
prosvijetli meTomahawk11 wrote:Ne znam, nisam uzgajao svinjeBloo wrote:svinju je lakse i brze utoviti od bilo koje druge zivotinjeTomahawk11 wrote:Eto da zanemarimo vjerski aspekt, pigi-pigi je najjeftinije meso tamo gdje ga najvise konzumiraju. Sto li?što ne znači da je meso lošije kvaliteta od teletine
brze ze razmnozavaju, vise se razmnozavaju itd.![]()
Vjerujem da jeste.
Znas li kako se zove muslimansko krme?