(Ne)dostojanstveno starenje naših "veličina"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

softly

#26 Re: (Ne)dostojanstveno starenje naših "veličina"

Post by softly »

realna do boli wrote:Kako se sve nase teme zavrse na istom...treba otvoriti samo jednu temu na forumu sa jedno 1000 stranica..zasto se zamarati tematskom podjelom.
Cuj, ti si u principu u pravu, ali je ova tvoja opaska u dobroj mjeri i nepotrebna.

PA NARAVNO DA JE SVE TO POVEZANO.

A upravo tema o "nasim velicininama" jeste najdirektnije povezana sa "nama samima" odnosno sa "nasom politikom".

Ja sam bas na temi o Bosnjastvu naveo primjer "velicina" u narodima. Po tome se vide jacina naroda i njegov smjer.
I hajde sad ti nama reci - sta je istinsko jacanje naroda i nacije - izgradnja "ljudskih velicina" u sportu, knjizevnosti, nauci, kulturi...
Ili izgradnja bogomolja ?!
realna do boli

#27 Re: (Ne)dostojanstveno starenje naših "veličina"

Post by realna do boli »

Vauuu, pitanje nigdje veze s temom.
Ako neko proda svoj obraz za ono za sta se navodno borio, za par eura..onda takva licnost nije vrijedna moje paznje.
U ovom proteklom ratu shvatila sam dosta toga vezano za heroje...nacionalno..nadnacionalno..sve ima svoju cijenu..tek poslije ovog rata postala mi je i jasnija ona narodna..za ideale ginu budale.
Pa, eto izgubih se u silnim velicinama, elem..bez obzira na nacionalnu pripadnost ..ako je covjek covjek onda vrijedi o njemu pricati , prihvatiti njegovo misljenje i njegova ili njena djela.
Samo sam napisala da za mene danas nema velicina pa me niko ne moze ni razocarati..kakve veze s tim ima bosnjastvo..usput..ja sam bosanka.
Jedini od par ljudi koje smatram velicinom, su otac i kcer Gandi i Mandela..dosljedni u svojoj borbi i zivotu do kraja..pisci i pjevaci moraju mjenjati svoje price i pjesme prema trenutnoj potraznji da bi prezivjeli..oni su samo ljudi koji zive od svog posla.
Last edited by realna do boli on 07/08/2010 12:22, edited 2 times in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#28 Re: (Ne)dostojanstveno starenje naših "veličina"

Post by PipiDugaDevetka »

softly wrote: ...Ili izgradnja bogomolja ?!
Prije nego li nastavite diskusiju, samo da napomenem, da prema izjavi glavnog arhitekte IZ, kojem sam zaboravio ime,...da je u Sarajevu, nakon rata izgradjeno svega desetak NOVIH džamija, a obnovljeno je svih predratnih osamdeset i nešto tako da se ukupan broj džamija u Sarajevu vrti oko broja 100.
Broj džamija u Sarajevu u 16. vijeku se mjerio 4-cifrenim brojevima.
Last edited by PipiDugaDevetka on 07/08/2010 12:53, edited 1 time in total.
fixer

#29 Re: (Ne)dostojanstveno starenje naših "veličina"

Post by fixer »

Jedina prava velicina u ovoj zemlji, dokazana i testirana u najgorim uslovima, jedan jedini - Bogic Bogicevic. Ostalo je sve prdimahovina. Svi su oni velicine jer na taj nacin pribavljaju korist. Samo je ovaj za vece dobro imao vise stete nego koristi. I donekle Vikic - nije se dao za pare. Ostali svi imaju svoju cijenu, kako to vec lijepo Sidran rece.
realna do boli

#30 Re: (Ne)dostojanstveno starenje naših "veličina"

Post by realna do boli »

Postoje ljudi koji su trenutno popularni, koji imaju neku lijepu pjesmicu, koji napisu dobru kritiku, za jedne, za druge je suplja ili uvreda, postoje ljudi koji dobro rade svoj posao, koji su vrhunski sportasi...sta bi to morao imati neko da i za ljude van bosne bude velicina...ili da ga svi u BiH smatraju takvim a ne samo u njegovom toru.
realna do boli

#31 Re: (Ne)dostojanstveno starenje naših "veličina"

Post by realna do boli »

:D
Ma ja...
Kada bi mi se dalo skidati slike ..ona sa Bradom i Angelinm ..sa sadasnje naslovnice saxa bi bila najbolja.
Ridjobrki

#32 Re: (Ne)dostojanstveno starenje naših "veličina"

Post by Ridjobrki »

A da se malo vratimo na temu? ;-)

Znači riječ je o ljudima koji nisu imali samo neki bljesak popularnosti nego su bili kreatori jednog vremena, opinion-makeri, trendsetteri i koja god još posuđenica sa opisuje ono što su oni nekada značili i radili. Ko nam je pao u očima i zašto a ko se pokazao kao vertikala i dao nam primjer za slijediti u našim životima?

Evo jednog iz druge kategorije:

Image

:bih: :bih: :bih:
Ridjobrki

#33 Re: (Ne)dostojanstveno starenje naših "veličina"

Post by Ridjobrki »

pastirck wrote:Vise je strasno a manje tuzno da moras pod zemlju kako bi danas bio velicina.
Ne bih se složio sa tim. Mislim da je dovoljno pošteno, profesionalno i časno raditi svoj posao i držati se standarda koje sam sebi postaviš.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#34 Re: (Ne)dostojanstveno starenje naših "veličina"

Post by Chmoljo »

Ridjobrki wrote:A da se malo vratimo na temu? ;-)

Znači riječ je o ljudima koji nisu imali samo neki bljesak popularnosti nego su bili kreatori jednog vremena, opinion-makeri, trendsetteri i koja god još posuđenica sa opisuje ono što su oni nekada značili i radili. Ko nam je pao u očima i zašto a ko se pokazao kao vertikala i dao nam primjer za slijediti u našim životima?

Evo jednog iz druge kategorije:

Image

:bih: :bih: :bih:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Bitte_Halt_ja_ja

#35 Re: (Ne)dostojanstveno starenje naših "veličina"

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

softly wrote:Tema je dobra.

A moj odgovor veoma jednostavan - sve su to samo INSANI.
I sve ih razumijem.
A drugi vazan faktor hje da ova drzava nije drzava.

I kad spojite to dvoje dobijete sljedece: u odsustvu sistema (drzave) insan ostaje insan da je ne znam kakav kapicitet.
Vrijedi i obrnuto - kad imate SISTEM onda i mediokriteti mogu postati velicine.

Ili ovako - neke pojedince, a prije svega ovakve USMJERENE genijalce, TREBA SACUVATI OD NJIH SAMIH.

Da je Sidran imao status kakav je zasluzio, mislim da se ne bi blamirao. U jednoj nedavnoj emisiji on se bio toliko otvorio da me je potpuno osvojio. Pa znate li vi ljudi da Sidran bukvalno zivotari. On to duhovito kaze ovako -"pisem scenarije da bih placao rezije"!
I tako je i sa svima ostalima.

I onda na sve to procitate lisrtu zasluznih umjetnika: Deen, Selmica...

Sistem ljudi, fali nam SISTEM VRIJEDNOSTI.

Ja zato POTPUNO SHVACAM SIDRANA - njegova politicka prostitucija je IZNUDJENA. Dajte mu dobru penziju, odnosno prebacite na njega jednu od onih UKRADENIH povlastenih penzija i dobit cete pravog Sidrana.

Kazu pravi karakter covjeka otkrijes kad je u losoj situaciji a ne kad je materijalno i duhovno zadovoljan
Suzie Q

#36 Re: (Ne)dostojanstveno starenje naših "veličina"

Post by Suzie Q »

iskoristit ću ovu temu da spomenem još jednu bitnu stvar u dostojanstvu pri umiranju veličina.

mene je generalno razočaralo naše društvo kada se nije dostojanstveno oprostilo od domaćih preminulih velikana.
sjećam se kad je umro Đorđe NOvković jedva da su i spomenuli na dnevniku a kamoli da se organiziralo nešto njemu u spomen. kao da čovjek nije imao veze s ovom državom. takvih je primjera mnogo. za Michaela Jacksona su se palile svijeće i pisale spomen knjige (i neka su) a za Đorđa ni slovo.
zatim mi isto smeta, iako izlazi iz okvira BiH, što je Miodrag Petrović Čkalja umro u bijedi kao i Radmila Savičević, dvoje ljudi koje uvijek mogu gledati i koji mi uvijek izmame osmijeh na lice.
ovakvih primjera je mnogo ali zabole običnog čovjeka.
Topla voda

#37 Re: (Ne)dostojanstveno starenje naših "veličina"

Post by Topla voda »

ono sto mene u svemu ovome fascinira ,jer smo svjedoci vremena u kome su ove "velicine" iz jednog nacina razmisljanja,svjetonazora,ponasanja i shvatanja,presle u sasvim drugi nacin razmisljanja,uvjetovan nekom vrstom borbe za novac,naspram borbe za ideale iz vremena u kojem su uslovno receno i izgradili tu velicinu,je to da to nisu bile velicine,nego nisu imale priliku da se vidi da nisu velicine,da su na prodaju.

kad su novci zazveketali,stavljeni su u stranu svi moralni,duhovni,ideoloski principi i teznje.
a velicine ne idu za novcem i nije bitno jel jedes teletinu il suh hljeb,ako si u svojoj glavi svoj.

novac,zelja za prihvacanjem,hranjenje licne sujete i napumpavanje srusenog ega ,jer su u sebi svjesni da su se prodali,dovodi do sve veceg i veceg rascjepa izmedju onoga sto osjecaju i cinjenice da znaju da su se prodali za materijalni hajr,za moc i uvazavanje mase koje nema misljenje.

a to nisu velicine.

jer ako se svede sve na tomato reklame,na jergovica i politiku,na skupstinsku klupu i pausal ..onda nam ostaje samo jedno pitanje kojim se moze utvrditi ko je velicina i da li ih ima uopste,a to je..

koliko kostas da te kupim?

neko gore dobro pomenu osima,neko pomenu divjaka,neko vikica,neko bogica...kvartet poprilicno dobrih ljudi sa jakim integritetom i kako mi izgleda,onih koji se ne bi dali ni za kakav novac,ako je to u sukobu sa njima samima
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#38 Re: (Ne)dostojanstveno starenje naših "veličina"

Topla voda wrote:ono sto mene u svemu ovome fascinira ,jer smo svjedoci vremena u kome su ove "velicine" iz jednog nacina razmisljanja,svjetonazora,ponasanja i shvatanja,presle u sasvim drugi nacin razmisljanja,uvjetovan nekom vrstom borbe za novac,naspram borbe za ideale iz vremena u kojem su uslovno receno i izgradili tu velicinu,je to da to nisu bile velicine,nego nisu imale priliku da se vidi da nisu velicine,da su na prodaju.

kad su novci zazveketali,stavljeni su u stranu svi moralni,duhovni,ideoloski principi i teznje.
a velicine ne idu za novcem i nije bitno jel jedes teletinu il suh hljeb,ako si u svojoj glavi svoj.

novac,zelja za prihvacanjem,hranjenje licne sujete i napumpavanje srusenog ega ,jer su u sebi svjesni da su se prodali,dovodi do sve veceg i veceg rascjepa izmedju onoga sto osjecaju i cinjenice da znaju da su se prodali za materijalni hajr,za moc i uvazavanje mase koje nema misljenje.

a to nisu velicine.

jer ako se svede sve na tomato reklame,na jergovica i politiku,na skupstinsku klupu i pausal ..onda nam ostaje samo jedno pitanje kojim se moze utvrditi ko je velicina i da li ih ima uopste,a to je..

neko gore dobro pomenu osima,neko pomenu divjaka,neko vikica,neko bogica...kvartet poprilicno dobrih ljudi sa jakim integritetom i kako mi izgleda, onih koji se ne bi dali ni za kakav novac,ako je to u sukobu sa njima samima
Šta ako ta neka ''veličina'' nema najosnovnijih sredstava potrebnih za život njegov i njegove porodice?
Veličina, ako je veličina, zaslužuje drugačiji tretman od ovovremenskog.

Prema tome, pogledaj cijeli intervju, svih 6 dijelova, sa Abdulahom Sidranom HRT1, ''Nedjeljom u dva''.
Neelix

#39 Re: (Ne)dostojanstveno starenje naših "veličina"

Post by Neelix »

nije ni osim cvjecka.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#40 Re: (Ne)dostojanstveno starenje naših "veličina"

Post by Pera Trta »

Neelix wrote:nije ni osim cvjecka.
Nije čovjek kriv što je imao moždani, kojeg je jedva preživio, pa mu se sad nije ni razumiti ako izgleda pokadkad da je izgubio kompas.
Neelix

#41 Re: (Ne)dostojanstveno starenje naših "veličina"

Post by Neelix »

ne mislim na to, nego na desavanja prije toga, oko reprezentacije, oko nazivanja austrije domovinom, i slicno, al haj, da ne kvarimo temu :)
dr.Gonzo

#42 Re: (Ne)dostojanstveno starenje naših "veličina"

Post by dr.Gonzo »

Ovaj post je toliko dobar, da zasluzuje da ga ponovim:
softly wrote: Tema je dobra.

A moj odgovor veoma jednostavan - sve su to samo INSANI.
I sve ih razumijem.
A drugi vazan faktor hje da ova drzava nije drzava.

I kad spojite to dvoje dobijete sljedece: u odsustvu sistema (drzave) insan ostaje insan da je ne znam kakav kapicitet.
Vrijedi i obrnuto - kad imate SISTEM onda i mediokriteti mogu postati velicine.

Ili ovako - neke pojedince, a prije svega ovakve USMJERENE genijalce, TREBA SACUVATI OD NJIH SAMIH.

Da je Sidran imao status kakav je zasluzio, mislim da se ne bi blamirao. U jednoj nedavnoj emisiji on se bio toliko otvorio da me je potpuno osvojio. Pa znate li vi ljudi da Sidran bukvalno zivotari. On to duhovito kaze ovako -"pisem scenarije da bih placao rezije"!
I tako je i sa svima ostalima.

I onda na sve to procitate lisrtu zasluznih umjetnika: Deen, Selmica...

Sistem ljudi, fali nam SISTEM VRIJEDNOSTI.

Ja zato POTPUNO SHVACAM SIDRANA - njegova politicka prostitucija je IZNUDJENA. Dajte mu dobru penziju, odnosno prebacite na njega jednu od onih UKRADENIH povlastenih penzija i dobit cete pravog Sidrana.
Nema nista crno-bijelo, velicina-licemjer, sve su to ipak obicni ljudi. Ostaje nam da uzivamo i ucimo iz onoga sto je bilo dobro u njihovom radu...
ismb

#43 Re: (Ne)dostojanstveno starenje naših "veličina"

Post by ismb »

Zaslužne mirovine (penzije) grada, ako ne i države
Jovan Divjak
Obitelj Karima Zaimovića
Halid Bešlić
Marko Vešović (like him or not)
TRIO
Zdravko Grebo
Branko Đurić
Mugdim Henda
Mladen Vojičić Tifa
Mirovine (penzije) grada, ako ne i države
Zdravko Čolić (naravno, zato jer je ostao Sarajlija)
Goran Bregović (naravno, zato jer je ostao Sarajlija)
Dino Dervišhalidović (al' da je mjesečno pokupi u Švabiji)
Fazla
Bono Vox
Petar Luković
Miroslav Ilić (raspitajte se zašto)
Hanka Paldum
Enes Begović
obitelj Safeta Isovića
Vinko Puljić
Midhat Paravlić
Branko Klubička
Senad Hadžifejzović
EKV Milan nasljednici
Mirovine (penzije) gradske, ako ne i države
Bill Clinton
Tony Blair
Sva ekipa koja piše za site Peščanik
Kompletna ekipa Nadrealista (hvala, ali velika hvala na svemu) (osim naravno dole navedenom)
Svi sportski klubovi koji su nastavili s radom od 04.06.1992 do 14.12.1995. (s naglaskom na Želju :mrgreen: )
Građani ovog grada s adresom na dan 06.04.1992. pa sve do 14.12.2010 (s najmanje 30 mjeseci "žalosnog" ali (barem kako bi trebalo) najpoštivajućeg staža)
Izgon iz grada, tj. zabrana ulaska do dana njihovog oprosta, do kojeg treba doći konsensuzom, s najmanje 400 000 izašlih glasača
Ljiljana Smajlović
Emir Kusturica (ili whatever he is presenting himself now)
Smiljko Šagolj
Bora Đorđević
Zoran Janković (Nele Karajlić)
Dijana Čuljak

P.S.
Znam (oh, naravno da znam) da će moja lista proizvesti komentare koji će reći - ovaj je trebao, ovaj nije, a gdje ti je ovaj, a šta misliš o onome... Ovo je moja lista, lista osobe od prvog dana u borbi u Bosni 92 (ko je bio znati će), do dana izlaska 18.01.1994. Otvoren ( :-) ) sam za svaki prijedlog, primjedbu i ostalo...
Topla voda

#44 Re: (Ne)dostojanstveno starenje naših "veličina"

Post by Topla voda »

PipiDugaDevetka wrote:
Topla voda wrote:ono sto mene u svemu ovome fascinira ,jer smo svjedoci vremena u kome su ove "velicine" iz jednog nacina razmisljanja,svjetonazora,ponasanja i shvatanja,presle u sasvim drugi nacin razmisljanja,uvjetovan nekom vrstom borbe za novac,naspram borbe za ideale iz vremena u kojem su uslovno receno i izgradili tu velicinu,je to da to nisu bile velicine,nego nisu imale priliku da se vidi da nisu velicine,da su na prodaju.

a to nisu velicine.

neko gore dobro pomenu osima,neko pomenu divjaka,neko vikica,neko bogica...kvartet poprilicno dobrih ljudi sa jakim integritetom i kako mi izgleda, onih koji se ne bi dali ni za kakav novac,ako je to u sukobu sa njima samima
Šta ako ta neka ''veličina'' nema najosnovnijih sredstava potrebnih za život njegov i njegove porodice?
Veličina, ako je veličina, zaslužuje drugačiji tretman od ovovremenskog.

Prema tome, pogledaj cijeli intervju, svih 6 dijelova, sa Abdulahom Sidranom HRT1, ''Nedjeljom u dva''.
odgovaram ti samo iz respecta prema tebi ,mada ne vidim svrhe da odgovaram na pitanje,
sidrana ne gledam i ne interesuje me ni najmanje sta je rekao i sta misli,jer mi je plitak i jeftin

to sto me pitas su dvije odvojene stvari..ne gledam to o cemu pricas na fazon,prvo materijalna baza,pa duhovna nadgradnja.
mozda je i to recidiv odrastanja i stvaranja u proslom sistemu,svih tih "velicina".
postoje stvari za koje se boris,bez obzira na sve,a ne da se boris,uz odredjene preduslove, ako imas da jedes i da platis racune i da ti djeca idu u dobre skole il tako nesto.

to mi je slicna prica kao u ratu,kad je guzove po gradu i podrumima sklanjalo hiljade vojno sposobnih muskaraca.
jedna recenica koju su doslovce svi izgovarali ,a u odvojenim razgovorima...
"isao bih ja ,da svi idu" :-D

nema preduslova.tako ja to gledam.
ili jesi ili nisi :)
Ridjobrki

#45 Re: (Ne)dostojanstveno starenje naših "veličina"

Post by Ridjobrki »

Jel' to neko stvarno vjeruje Sidranovoj priči kako nema kruha da jede??? Da je rekao da mora piti brlju i da nema za Chivasa ja bih možda i povjerovao i čak bih imao i sažaljenja nekakvog ali ovako... :-) :-) :-)
dr.Gonzo

#46 Re: (Ne)dostojanstveno starenje naših "veličina"

Post by dr.Gonzo »

Stvari koje je Sidran napisao ce nadzivjeti i njega i nas. Kad umre vise se niko nece sjecati ovih sitnih politickih ispada koje je pravio. Sa vremenske distance o covjeku najvise govore njegova djela.
PipiDugaDevetka

#47 Re: (Ne)dostojanstveno starenje naših "veličina"

dr.Gonzo wrote:Stvari koje je Sidran napisao ce nadzivjeti i njega i nas. Kad umre vise se niko nece sjecati ovih sitnih politickih ispada koje je pravio. Sa vremenske distance o covjeku najvise govore njegova djela.
Blago njemu što će dovijeka živjeti!
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#48 Re: (Ne)dostojanstveno starenje naših "veličina"

Post by Pera Trta »

Iz pouzdanih informacija znam da Sidrana vozi isključivo taksi i po Goraždu i po Sarajevu i između. Kako neko ko hljeba nema može to sebi priuštiti.
Što vodi do drugog pitanja: ODAKLE mu?
Toffee karamela

#49 Re: (Ne)dostojanstveno starenje naših "veličina"

Post by Toffee karamela »

Pera Trta wrote:Iz pouzdanih informacija znam da Sidrana vozi isključivo taksi i po Goraždu i po Sarajevu i između. Kako neko ko hljeba nema može to sebi priuštiti.
Što vodi do drugog pitanja: ODAKLE mu?
Pitajte Mirandu :dance:

A to o njegovoj bezhljebici...Pa kako ga nije stid prodavati one dramatske foluške pred vascijelom Hrvatskom i BiH, sve i da je istina da ga nema, ko ga tjera da baca stid pod noge...eno tetka Zilha na čaršiji kuha li kuha, neka njemu (pošto je on TAK'A veličina) inkognito neko donese taj hljeb i one čorbe iz vojnog kazana. Koliko li njih danas nema hljeba da jede u Sarajevu, ali opet ne plaču o tome kod Stankovića ili Drite Haziraj, nego kada izlaze na ulicu obuku najbolje što imaju, nabace osmijeh na lice i odu u poštu platiti račun za struju ili telefon. A znaju da kad se vrate kući neće imati ništa za ubaciti u stomak. E to su meni veličine, a ne ovi unjkavi, sami-nad-sobom-sažaljevajući književnici koji misle da zbog dva dobra scenarija i četiri pjesme svi mi moramo oko njih da se obrćemo kao oko suncokreta do kraja njihovih života. :x
ismb

#50 Re: (Ne)dostojanstveno starenje naših "veličina"

Post by ismb »

delboj wrote:nele karajlić je nenad janković,ne zoran.

u čemu je razlika između njega i bregovića
Apsolutno si u pravu, sorry na grešci.
Huh, razlika između njega i Brege je u tome što Brega ipak nije krio ni folirao se s time kako je to radila navedena osoba, nit je ikad, ali ikad rekao ružnu riječ protiv ovog Grada (države više manje :-) ). Nikada, niti jedna ličnost, na ovaj ili onaj način, nije više proslavila u bivšoj Jugoslaviji (a neka neko dokaže suprotno), Sarajevo, i njegovu kulturu (što sad možda smiješno zvuči), nego Bijelo Dugme.
I mi, barem ponekad, po ovoj "državi" ga "zadamo", ali to ne znači da je manje (ili više, for that matter) volimo.
Naravno, svaki pogled na navedenu listu uoči par nepravilnosti, tako da dodajem (open heart and mind):
1. Nisam mislio na Kardinala Puljića (uz full respect), nego na Želimira (gosp. novinara) ...
2. A gdje je Kemal Monteno (u drugoj kategoriji, of course, i njegove zadnje eskapade nemaju veze s angažmanom 1992 - 1995)
3. Nazif Gljiva (nemojte se smijati, ipak su njegove pjesme ili bar obrade nešto doprinijele)
Na listi "nikad više"
Ljubomir Tadić (da, otac Of the Beloved One Boris)
Dobrica Ćosić
Vojislav Šešelj (ako ikad izađe iz Scheveningen-a)
Cijela lista "zaslužnih", a koju ću Vam, zajedno s tekstovima, prezentirati na ovom podforumu

Naravno, ne bih želio da iko pomisli da je iz ove liste isključen bilo koji pripadnik OS BIH ili MUP BIH koji je bar jedan dan branio ovaj grad. Ovo je samo lista onih koji nisu bili u tom sistemu, ali su na bilo koji način doprinijeli odbrani Sarajeva, njegovom imidžu, ili njemu kao glavnom gradu naše države...
Post Reply