Nazif Gljiva u emisiji mimohod

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

statix

#101 Re: Nazif Gljiva u emisiji mimohod

Post by statix »

@tranquil
najbolji post na ovu temu, vjerovatno je poslije ovoga svaki komentar viska.
Halleluhwah
Location: Among and above strange people, mit dir Lili Marleen

#102 Re: Nazif Gljiva u emisiji mimohod

Post by Halleluhwah »

statix wrote:@tranquil
najbolji post na ovu temu, vjerovatno je poslije ovoga svaki komentar viska.
Ovaj moj nije:

Gljiva je papak.
andrija2007

#103 Re: Nazif Gljiva u emisiji mimohod

Post by andrija2007 »

Malo od nas zna, da je Nazif realizovao satori, te je time postao neprikosnoveni zen-majstor!
macak_pod_shljemom

#104 Re: Nazif Gljiva u emisiji mimohod

Post by macak_pod_shljemom »

samo malo wrote:Nazif je kralj, malo stariji ce se sjetiti njegovog legendarnog gostovanja kod Senada u Face to face, da ne navodim sada njegove ranije provale. Lik je iskren.

Najjaci mi je kad opisuje sveopstu krkanizaciju Sarajeva i BiH, sta kaze "oni imaju, oni ne mogu, imaju nesto govedje u sebi" :D ili ono da ne moze licnu izvaditi, vec angazuje advokata, kaze "stanem ja u red, papak mi stoji na nozi, kazem ja njemu izvinite ali stojite mi na nozi, a on meni kaze: mrs! i sta da mu radim? da su neka druga vremena pa da ga zovem na dvoboj" :D

Pa kad je kod Senada (ima tome 12-13 godina) opisivao prvi susret sa Serifom Konjevicem, kaze "ja njemu pruzim ruku i kazem Nazif, a on meni muuuuu" :D ili kad je rekao kako je Dino Merlin bio komadant umjetnicke cete a prvi pobjegao iz grada :D pa kad je pretrcavao pistu u skupocjenom odijelu, a Meho Puzic obucen ko Bascelik i Hanka sa pitom na glavi u avionu izasli :D
Pa reci mi dali ima veci krkan u Sarajevu od Nazifa, :D
a sto se tice umjetnicke cete svi znaju da je Gljiva bio komandant i da je prvom prilikom prvi zbriso preko piste, a kada je dosao u Njemacku zatrazio je od tamosnjeg drustva estradnih umjetnika iz BIH ,,sicu,, od 5000 :shock: tadasnjih DM-ova za ,,prvu pomoc,, dok se covjek ne snadje :D :-)

Sto se tice Mehe Puzica 8) rahmetli svi znaju da ga je pocetak rata zatekao u Beogradu,da bi se prvim vojnim avionom vratio u ratom zahvaceno Sarajevo i cijeli rat bio i proveo u svome Sarajevu..... 8)
Takodjer i Hanka isto cjelo vrijeme rata bila u Sarajevu...i BIH 8)
Stvarno taj krkan nema sta kome reci osim sto izmislja i laze na svoje kolege,a koji su casniji i kultivisaniji stotinu puta od doticnog!!!!

TT
mg

#105 Re: Nazif Gljiva u emisiji mimohod

Post by mg »

Sve je uredu, Gljiva jeste primitivac. Ali ma koji posao u zivotu da radis, biti jedan od najboljih nije mala stvar. Pa makar sklapao i narodnjacke tekstove. I mislim da je srati po necijem uspjehu jedna od osnovnih osobina kvazi sarajevske raje. MI smo IN, mi smo cool jer mi seremo po svemu po citav dan,sto na kafama, sto na sax-u.

Nije ni pola ovih danasnjih MTV zvijezda na nekom vecem intelektualnom nivou od Gljive. Niti im se muzika puno razlikuje, u pet deka je to.

Ne moras voljeti ni Gljivu, ni narodnu, ni primitivizam i malogradjanstinu koja iz njega izlazi, ali trebas postovati nekog ko je uspio u onom sto radi.
StupskaBitanga

#106 Re: Nazif Gljiva u emisiji mimohod

Post by StupskaBitanga »

Što je Hanka radila u ratu e o tome necemo :D
Jer bi njena popularnost NAGLO opala
Halleluhwah

#107 Re: Nazif Gljiva u emisiji mimohod

Post by Halleluhwah »

andrija2007 wrote:Malo od nas zna, da je Nazif realizovao satori, te je time postao neprikosnoveni zen-majstor!
To jest, pjevao na ovom albumu, te komponovao ga i sve tekstove mu napisao.

U mlađim danima.
andrija2007

#108 Re: Nazif Gljiva u emisiji mimohod

Post by andrija2007 »

Ljudi, ne dajte se zavarati vanjštinom i spoljnim izgledom, to je kamuflaža, čovjek je bodisatva, probuđeni zen-majstor!
andrija2007

#109 Re: Nazif Gljiva u emisiji mimohod

Post by andrija2007 »

Halleluhwah wrote:
andrija2007 wrote:Malo od nas zna, da je Nazif realizovao satori, te je time postao neprikosnoveni zen-majstor!
To jest, pjevao na ovom albumu, te komponovao ga i sve tekstove mu napisao.

U mlađim danima.
Hvala bogu, nisam jedini koji poznaje pravo lice majstorovo!
andrija2007

#110 Re: Nazif Gljiva u emisiji mimohod

Post by andrija2007 »

Jel' sad vjerujete, poslije ovog videa, da je Nazif autentični psiho-delija?
tranquil

#111 Re: Nazif Gljiva u emisiji mimohod

Post by tranquil »

mg wrote:Nije ni pola ovih danasnjih MTV zvijezda na nekom vecem intelektualnom nivou od Gljive. Niti im se muzika puno razlikuje, u pet deka je to.
Kada su u pitanju MTV zvijezde, ne cijenim ni baš sve od njih, pa ne znam zašto bih poštedio Gljivu.

Na kraju krajeva, MTV zvijezde ne pametuju na ovakav način, nego fino imaju PR pa umjesto da se provaljuju lično, drugi pišu za njih saopćenja. Ako se već obračunavaju sa bivšim saradnicima, to je obično na ličnom nivou, bez uvlačenja u priču animozitet između naroda ili rasa, ili kao u ovom slučaju gradova i regija.

Ako je poznat i priznat i uspješan, ne moramo mu svi klimati glavom. Valjda postoji nešto što se zove kritika, ako ju je trpio Michael Jackson, može vala i Gljiva.
Halleluhwah

#112 Re: Nazif Gljiva u emisiji mimohod

Post by Halleluhwah »

andrija2007 wrote:Jel' sad vjerujete, poslije ovog videa, da je Nazif autentični psiho-delija?
Skrivao se pod imenom Joe Tamanaka. Čaršijski maher.
andrija2007

#113 Re: Nazif Gljiva u emisiji mimohod

Post by andrija2007 »

Halleluhwah wrote:
andrija2007 wrote:Jel' sad vjerujete, poslije ovog videa, da je Nazif autentični psiho-delija?
Jedino mu zamjeram što je doveo ovolike Kineze u Bosnu, jeste da poštujem taoizam al' što je previše, previše.
Halleluhwah

#114 Re: Nazif Gljiva u emisiji mimohod

Post by Halleluhwah »

andrija2007 wrote:
Halleluhwah wrote:
Jedino mu zamjeram što je doveo ovolike Kineze u Bosnu, jeste da poštujem taoizam al' što je previše, previše.
Od takvog se ksenofila mogao očekivati rad na obnovi dobrosusjedskih odnosa. (Ako je Srbija do Tokija, onda eto i Kine do Drine, a onda prepreka je samo grana, za doseljenike iz Japana.) Ali, nekada i ksenofilija udari u oči, ali i ostala čula, te pomuti poimanje spacio-temporalne jave.
Tarantaca

#115 Re: Nazif Gljiva u emisiji mimohod

Post by Tarantaca »

tranquil wrote:
mg wrote:Nije ni pola ovih danasnjih MTV zvijezda na nekom vecem intelektualnom nivou od Gljive. Niti im se muzika puno razlikuje, u pet deka je to.
Kada su u pitanju MTV zvijezde, ne cijenim ni baš sve od njih, pa ne znam zašto bih poštedio Gljivu.

Na kraju krajeva, MTV zvijezde ne pametuju na ovakav način, nego fino imaju PR pa umjesto da se provaljuju lično, drugi pišu za njih saopćenja. Ako se već obračunavaju sa bivšim saradnicima, to je obično na ličnom nivou, bez uvlačenja u priču animozitet između naroda ili rasa, ili kao u ovom slučaju gradova i regija.

Ako je poznat i priznat i uspješan, ne moramo mu svi klimati glavom. Valjda postoji nešto što se zove kritika, ako ju je trpio Michael Jackson, može vala i Gljiva.
Mislim da si zakljucio temu Nazifa Pecurke 8-) .....sve ostale rasprave vode ka drugom pravcu zato je najbolje otvoriti novu temu na forumu "međugradski odnosi" a pustiti se Gljive :D ...tu se vise nema sto reci.....! :thumbup:
shalaedin

#116 Re: Nazif Gljiva u emisiji mimohod

Post by shalaedin »

ultima_palabra wrote:
shalaedin wrote:
Michun wrote:Speaking of Nazif Gljiva...nije on glup cak stavise, jako je inteligentan ali je i sirov. Mozes biti iz Pariza ali ako si sirovina, djaba ti sve. Treba ima takta i ljudima reci sta mislis ali ne ih i vrijedjati. On je uvrijedio sve s kojima se iole ne slaze oko bilo cega. Zao mi je fakat sto mu sinovi ne rade...al' da ih je tjero' na fakultet ili na zanat, imali bi posla a ne bi ko' vecina pravih sarajlija zivjeli od nasljedja (mjesto na taxi standu, radnja od babe, pisacu pjesem ko babo ili cu pjevati jer mi i babo pjeva).
A kad govorimo o Sarajevu i sarajevskom duhu...prave sarajlije (a kad to kazem, mislim stvarno na carsiju gdje i ja zivim) nikada nisu prihvatale ove sa strane jer su ih smatrali losijima od sebe jer zaboga nisu rodjeni u seheru. Sta ce on, doso neki dan iz Gorazda. Tamo jos medjedi hodaju...i komentari slicni tome su ono sto cete cuti na carsiji i to ukoliko je neko bolji od njih, ima vise od njih, uspjesniji je i kulturniji od njih.
Ma nesmatram ni ja sve takvima, ali vala ima nekih koji su i takvi cak i gori... Kojim ni medvjedja staza nije ravna. Vjeruj mi da ih ja srdacnije primam od ikoga, sve te ljude sa strane i vjeruj mi da se s njima ekstra slazem. Samo kad kazem da nam se grad poseljacio to kazem zbog onih pojedinaca koji se nisu uspjeli prilagoditi tome. Pa pogledaj samo sljedecu grupu i dosta ce ti biti jasno:

http://www.facebook.com/group.php?gid=5 ... 0294254..1

Kad kritikujem politiku i kazem da je seljacka ne mislim na svakog seljaka pojedinca, vec na one zadrte seljake kojim mentalni sklop neda da se mjenjaju na bolje, koji iz kuce ponesu onu diskriminirajucu politiku "slusaj mali, nikad on tebi nece moci biti drug (srbin, hrvat, musliman)" i onu drugu "sta ces tamo to je tudje selo" i takvo sto unesu i politiku i ta im prica bude mjerodavna kako bi omedjili vlastiti interes i ponasali se kao glavni lola u selu sa motom "ja imam vi crknite" koji od sebe nastoje da napravevlastelu, a od drugih kmetove. E vjeruj ti meni taj etnicki zanos na selu je istaknutiji bio nego u gradu i danas je budi sigurno, kao i diskriminacija, uzrok tome je golemo neznanje. Uvijek je selo imalo krivca u nekome drugom nikada u sebi samima jer Vuk, lopov, komsija i grad su uvijek bili uzrokom svih nedaca. Ti nekada u Banjoj Luci, Sarajevu nisi mogao cuti neku cetnicku pjesmu, ali kad bi odmaglio do nekoga sela malo dalje od Sarajeva, cuo bi i pjesme i sve babske i djedske price o poturicama, ustasama, nista bolja prica nije bila i po nekim hrvatskim i muslimanskim selima samo bi se pricalo obratno. Medjutim bilo je i onih sela koji su se ljubili i kumovali, sto zbog nekih zajednickih korijena njihovih stanovnika sto zbog tradicionalno dobrih odnosa. E sad zamisli situaciju kada covjek seljak u Crnoj Gori svome vrsnjaku i njegovom sestricu 6 godisnjaku, 90-te godine govori kako ce u Bosni biti rata i kako ce Bosna biti krvavija nego crvena boja na njegovoj majici. Kada pogledam mentalni sklop onih koji su ubijali Sarajevo i kad im cujem ratne hitove od Baje Malog Knindze ne trebam sebe uvjeravati da nam je seljak iz Požarevca i njegov pajtas s Durmitora krojio jednu stranu politike. Nista bolje nije bilo ni u nasem predsjednistvu Alija iz Samca, Sefer iz Prijepolje, Ganic iz Sebeceva itd. Nije njih Tito pola njih dzabe zatvaro jer znao je da kad uzmu maha da ce Juga prsnut poput stakla. Pogledaj te i danasnju sliku BH politike, malo njih su doista ljudi iz gradova i malo njih doista neodskace od sklopa sela u kojim su ponikli. Nemam nista protiv seljaka zaista, ljude uvijek dijelim na dobre i lose, ali brate mili , ako su u gradu niko te ne tjera da kazes ja nisam sa sela, niko te netjera da prihvatis sva pravila grada, ali te tijera da se prilagodis njemu. Isto tako kad odem u goste kod nekoga na selo, ja cu se prilagoditi njihovim pravilima. Poslucacu svaki savjet kako nebi sebi i domacinu zagorcao zivot dok god sam njegov gost. Sarajevo je mnogim strancima dalo sve, ali malo njih je Sarajevu i njegovoj raji uzvratilo dobrom. Cast izuzetcima. I Halid kojeg Sarajevo neizmjerno voli, nije rodjeni Sarajlija, rodjen je u Knezini, opcina Sokolac, ali ga voli sto je covjek koji je prigrlio ovaj grad i njegovu raju kao svoju na isti nacin, kako je ona prigrlila njega. Sarajlije nikada nisu voljele neljude i hajvane. Danas se sve mjenja, zato sto je i demografska slika Sarajeva znatno izmjenjena. Danas se sve okrenulo jer u Sa ima tek 20% predratnog stanovnistva. Danas je nekadasnja urbana sredina Sarajeva zakicena papcima. Danas je Sarajlija uhljup, besposlicar, lopov, lazov, lajav, sve najcrnje (vecina ljudi sa strane ovako prica o Sarajlijama) i to onaj isti Sarajlija koji ga je mozda pomogao i primio u kucu za njih je takav. Nije ni ta averzija prema ljudima sa strane dosla sama odjednom, nego je vremenom stvarana. Prije u Sarajevu tako nije bilo. Poslusaj te merlinovu pjesmu "Cijela Juga jedna avlija", pa ce te vidjeti kakav je duh prave sarajevske raje bio. Meni su drugovi, mahom iz drugih krajeva Bosne, ali njih kad bi culi oni nikada nebi lanuli protiv Sarajlija, a niti ja protiv njih. Ali vala na neke pojedince i oni reze i oni ih nazivaju papcima jer su se bukvalno srodili sa gradskom rajom.
Vidio sam da dosta pišeš po forumu, imaš dobrih postova, ali se dosta i gubiš. Vjerovatno tražiš neke odgovore (kao i svi mi) a ne znaš odakle bi krenuo. Ovdje si na lošem tragu.
Tvoja je teza otprilike: "ljudi sa strane ima svakakvih, i dobrih i loših, a Sarajlije su po defaultu dobri". Pazi i kod velikosrba koji su nam zakuhali ovaj rat, izvršioci su možda bili đikani sa Romanije i Crne Gore, ali među kreatorima toga ima dosta beogradskih i sarajevskih salonaca.
Ja sam došao u SA studirati prije 10tak godina, pa sam ostao. I u svom rodnom gradu slušam dosta raje kako priča seljaci ovo ono, zasjeli su na vlast, a pritom ispijaju kafe i ne rade ništa da bi im bilo bolje. A onda kad im ukažem da je na vlasti i jedan, drugi, treći lik koji je išao sa nama u školu, onda ta teza pada u vodu. Sada su svugdje na vrhu oni koje njihovi roditelji nisu odgojili da je sramota ukrasti, oteti, udariti, lagati, itd. A takvih ima i seljaka i građana.
Onaj koji se najviše hvali da je "RoDŽeni" Sarajlija, Zeničanin, Tuzlak, Travničanin, itd. je najčešće onaj kome je to jedini uspjeh u životu. Ja mislim da ti nisi takav, ali iz opravdane frustracije tražiš rješenje u odstranjivanju "došlja".
Ne smatram da sam na losem tragu. Ali kad kazem zaista da nam se politika poseljacila to zaista mislim. Nek mi neko kaze da na selu nije izrazenija etnicitet, diskriminacija, trazenja krivca u drugom, omedjivanje interesa, gazenje preko drugih, neznanje i tako dalje nego sto je to u gradu. Nabrojim sve salonce, iz pet najvecih gradova u BIH-a, koji su se ticali rata i politike u njemu na sve tri strane tj. bili su odlucujuci u organima tadasnje vlasti. Ubi me ako budes nabrojao vise gradjana od seljaka. Ni danas nije puno bolje. Seselj je tek jedan na njih 20 seljaka iz reda srpskoga naroda. Ja nisam isfrustriran dosljama i seljacima u onoj mjeri koliko su oni isfrustrirani nama Sarajlijama. Samo ja nevolim da me neko pljuje nakon mojeg dobrocinstva. Nekazem da su Sarajlije zlatne, mi imamo more mana, ali da mi neko kaze da neko drugi srdacnije docekuje ljude sa strane od Sarajeva i Sarajlija reci cu mu da laze. Ali to Sarajevo ko je si ti prije 10-tak godina upoznao nije Sarajevo od prije rata i ono Sarajevo za kojim mnoge Sarajlije pate. Netrazim ja odstranjivanje doslja, ja samo trazim da odstrane ono nesto sto covjek povuce sa sela, tu neku zelju da istakne svoj etnicitet, diskriminatorni stav, tu krivicu u nekome drugom i to omedjivanje interesa, gazenje preko drugih u cilju da se ispuni svoj cilj i da jednom izbiju tu mrznju prema nama Sarajlijama i potrebu da pune usta pricom o nama. Zatknem se ja u jednoj kuci dosao s rodjom po njegovu mladu. Ljudi sandzaklije i drvlje i kamenje po Sarajlijama i po Bosni. Kazem nemojte ljudi dusu grijesiti nisu svi takvi kako sto o njima pricate. Nije proslo malo raspalise po vehabijama. A ja sta vam je ljudi, jesu li vam drazi narkomani ili ljudi koji idu u dzamiju. Ovaj te makar ne krade, neunistava ti imovinu, nevrijedjate... nista ti ne radi. On zivi u svome svijetu ti u svome, ali dzaba brate nema oni odrase po svima. A ja na to samo reko ... medju zrnima uvijek ima kukolja i onu staru izreku sto ljudi sto cudi...

Mene to ubija sva ta prica sva ta fama, ali kad kaze zaista da nam se politika poseljacila to mislim jer mi je dosta podijela, a na selima je daleko vise bilo podijele prije rata nego u gradovima jer kroz nasa sela u drugom svijetskom ratu gazili su svi i ustase i cetnici, a i partizani... zato je tako duboko i urezano u mentalni sklop tih ljudi nepovjerenje prema onome drugacijem... tako nije bilo sa gradovima... oni su uspjeli da slome sve to...osim rijetkih izuzetaka koje je tito zatvarao i onih koji su zbog svoga politickog angazmana punili redove zelenih i nekih drugih knjiga
ultima_palabra

#117 Re: Nazif Gljiva u emisiji mimohod

Post by ultima_palabra »

Možda je off-topic, ali je zanimljivo pa idemo dalje ;-)
shalaedin wrote:Ne smatram da sam na losem tragu. Ali kad kazem zaista da nam se politika poseljacila to zaista mislim. Nek mi neko kaze da na selu nije izrazenija etnicitet, diskriminacija, trazenja krivca u drugom, omedjivanje interesa, gazenje preko drugih, neznanje i tako dalje nego sto je to u gradu. Nabrojim sve salonce, iz pet najvecih gradova u BIH-a, koji su se ticali rata i politike u njemu na sve tri strane tj. bili su odlucujuci u organima tadasnje vlasti. Ubi me ako budes nabrojao vise gradjana od seljaka. Ni danas nije puno bolje. Seselj je tek jedan na njih 20 seljaka iz reda srpskoga naroda. Ja nisam isfrustriran dosljama i seljacima u onoj mjeri koliko su oni isfrustrirani nama Sarajlijama. Samo ja nevolim da me neko pljuje nakon mojeg dobrocinstva. Nekazem da su Sarajlije zlatne, mi imamo more mana, ali da mi neko kaze da neko drugi srdacnije docekuje ljude sa strane od Sarajeva i Sarajlija reci cu mu da laze. Ali to Sarajevo ko je si ti prije 10-tak godina upoznao nije Sarajevo od prije rata i ono Sarajevo za kojim mnoge Sarajlije pate. Netrazim ja odstranjivanje doslja, ja samo trazim da odstrane ono nesto sto covjek povuce sa sela, tu neku zelju da istakne svoj etnicitet, diskriminatorni stav, tu krivicu u nekome drugom i to omedjivanje interesa, gazenje preko drugih u cilju da se ispuni svoj cilj i da jednom izbiju tu mrznju prema nama Sarajlijama i potrebu da pune usta pricom o nama. Zatknem se ja u jednoj kuci dosao s rodjom po njegovu mladu. Ljudi sandzaklije i drvlje i kamenje po Sarajlijama i po Bosni. Kazem nemojte ljudi dusu grijesiti nisu svi takvi kako sto o njima pricate. Nije proslo malo raspalise po vehabijama. A ja sta vam je ljudi, jesu li vam drazi narkomani ili ljudi koji idu u dzamiju. Ovaj te makar ne krade, neunistava ti imovinu, nevrijedjate... nista ti ne radi. On zivi u svome svijetu ti u svome, ali dzaba brate nema oni odrase po svima. A ja na to samo reko ... medju zrnima uvijek ima kukolja i onu staru izreku sto ljudi sto cudi...

Mene to ubija sva ta prica sva ta fama, ali kad kaze zaista da nam se politika poseljacila to mislim jer mi je dosta podijela, a na selima je daleko vise bilo podijele prije rata nego u gradovima jer kroz nasa sela u drugom svijetskom ratu gazili su svi i ustase i cetnici, a i partizani... zato je tako duboko i urezano u mentalni sklop tih ljudi nepovjerenje prema onome drugacijem... tako nije bilo sa gradovima... oni su uspjeli da slome sve to...osim rijetkih izuzetaka koje je tito zatvarao i onih koji su zbog svoga politickog angazmana punili redove zelenih i nekih drugih knjiga
1. Normalno da se nacionalizam i sve što proizlazi iz njega bolje prima na selu, zbog niže obrazovanosti, veće izoliranosti i sl. Ali među onima od kojih dolaze klice nacionalizma ima i onih koji su rođeni u gradu i koji nisu uopšte nacionalisti nego obični profiteri i kriminalci. Ako su to selo pregazile tri vojske, onda ne možeš kriviti seljaka zato što je oprezan, zar ne?
2. Družiš se sa pogrešnim ljudima izgleda, zatrovanim svim i svačim. Biraj prijatelje, biće ti lakše. Meni lično nije nikad palo na pamet da pričam protiv Sarajlija, Sandžaklija, kao ni protiv bilo koje drugih ljudi, jer znam da je to toliko heterogena grupa, među kojim ima i zlatnih ljudi i ljudskog smeća i nečega između. Jedna od stvari koje se meni (kao nekom rođenom u manjem gradu) u Sarajevu sviđaju jeste da mogu živjeti nekim normalnim životom u kojem ne moram znati ko je glavna faca na Vratniku, niti ko je kupio novog Audija na Švrakinom i sl., niti oni moraju znati za mene. Dosta Sarajlija koje ja znam pati od takvih stvari, da hoće da svaku krivu Drinu u ovom gradu isprave (donekle razumljivo pošto ga osjećaju svojim).
3. Ne mislim da si ti učinio dobročinstvo nekom ko se iz ovih ili onih razloga naselio u Sarajevu. Svako ima svoju nafaku, i naći će je ovdje ili negdje drugo. Ako je neko toliki đon obraz, pa pljuje po ljudima koji ga fino dočekaju, pusti ga, to je njegov problem. Dođe sve u životu na svoje mjesto ;-)
Murat Sabanovic

#118 Re: Nazif Gljiva u emisiji mimohod

Post by Murat Sabanovic »

ovim predhodicima sto se citiraju....ovo sto vi govorite ,govore isto ibregovic ,kusturica, karajlic ,colic.(najvece sarajlije)pa jebote u parizu i londonu ,koliko hoces naroda sa svakih kontinenata,pa niko im ne kaze da su seljaci.a sarajliji je svaka drugi "dosljo" seljak ili papak..

tema je gljiva
shalaedin

#119 Re: Nazif Gljiva u emisiji mimohod

Post by shalaedin »

ultima_palabra wrote:Možda je off-topic, ali je zanimljivo pa idemo dalje ;-)

1. Normalno da se nacionalizam i sve što proizlazi iz njega bolje prima na selu, zbog niže obrazovanosti, veće izoliranosti i sl. Ali među onima od kojih dolaze klice nacionalizma ima i onih koji su rođeni u gradu i koji nisu uopšte nacionalisti nego obični profiteri i kriminalci. Ako su to selo pregazile tri vojske, onda ne možeš kriviti seljaka zato što je oprezan, zar ne?
2. Družiš se sa pogrešnim ljudima izgleda, zatrovanim svim i svačim. Biraj prijatelje, biće ti lakše. Meni lično nije nikad palo na pamet da pričam protiv Sarajlija, Sandžaklija, kao ni protiv bilo koje drugih ljudi, jer znam da je to toliko heterogena grupa, među kojim ima i zlatnih ljudi i ljudskog smeća i nečega između. Jedna od stvari koje se meni (kao nekom rođenom u manjem gradu) u Sarajevu sviđaju jeste da mogu živjeti nekim normalnim životom u kojem ne moram znati ko je glavna faca na Vratniku, niti ko je kupio novog Audija na Švrakinom i sl., niti oni moraju znati za mene. Dosta Sarajlija koje ja znam pati od takvih stvari, da hoće da svaku krivu Drinu u ovom gradu isprave (donekle razumljivo pošto ga osjećaju svojim).
3. Ne mislim da si ti učinio dobročinstvo nekom ko se iz ovih ili onih razloga naselio u Sarajevu. Svako ima svoju nafaku, i naći će je ovdje ili negdje drugo. Ako je neko toliki đon obraz, pa pljuje po ljudima koji ga fino dočekaju, pusti ga, to je njegov problem. Dođe sve u životu na svoje mjesto ;-)
Ne krivim ja selo i seljaka, ali krivim onoga ko nije odskocio od onih mana koje su uobicajeni za sela i to su ponjeli u politiku. Kod seljaka volim taj osjecaj porodicnosti, uzajamnosti, trud, zelju da napreduju, opustenost, zdrav zivot koje selo pruza i tako dalje ... ali ja nevolim ono sto najvise kritikujem to jest taj etnicitet, diskriminaciju, podijelu sela na ova ili ona, uskogrudnost i td. Neka osjecaja opreznosti, to je urodjeno svima nama. Ali ja nevolim kada neko sve te mane ponese i unese u politiku. Ne kazem ja da su to samo odlike seljaka, ima i gradjana koji su takvi, ali takva nikada nije bila vecina gradjana. A vecina seljaka takvi jesu. Prije rata u Sarajevu si imao podijelu na kospicare i pitare i cao! Drugih podijela nije bilo. Zato ono rekoh poslusajte pjesmu cijela juga jedna avlija.

Moji prijatelji su mahom Sarajlije, ali ne manjka recimo raje sa strane. Najbolji drug mi je iz Zvornika. Velik je broj mjesta odakle moji drugovi dolaze ... Zvornik, Trnovo, Foca, Trebinje, Sokolac... itd. Neki cak nisu ni iz Bosne. Neki su Crnogorci, neki Srbijanci, neki Sandzaklije, neki Sudanci, Jordanci i td.

Ali generalno, nijedan od njih ne prica protiv Sarajlija ... ako i prica taj ne pere obraz ni Sarajlijama ni onima sa strane i ljudi su koji su se prilagodili gradu. Nekima sam pomagao da razbiju neke stecene stereotipove pune predrasuda.
Vjeruj mi da prezirem kriminal i kriminalce i nesto me te price ne doticu previse... cak imam prijatelja koji vole da furaju te price i prepricavaju ih, ali ja to fakat ne gotivim... vjeruj mi da zivim bez potrebe da u tudji zivot virim... uvijek sam dobar domacin, ali rijetko kome gost jer tako volim, ako nemogu pomoc necu ni odmoc... samo me ponekad necija nezahvalnost i rijeci pogode... kroz moju kucu prije rata, u ratu proslo je more ljudi koji nisu znali pokazati zahvalnost, moja kuca bi im bila kao lansirna traka za inostranstvo ili prvi prag njihovom doseljavanju u sarajevo, sticanju posla ili pocetku studija i mogu ti reci rijetki su nas se sjetili i pomogli kada je zaista nama pomoc trebala i danas kad dodju mi ih opet siroka srca primimo...
andrija2007

#120 Re: Nazif Gljiva u emisiji mimohod

Post by andrija2007 »

Ja imam opravdane sumnje da je Nazif Gljiva registrovan na ovom forumu pod nick-om Her Flick!
Halleluhwah

#121 Re: Nazif Gljiva u emisiji mimohod

Post by Halleluhwah »

andrija2007 wrote:Ja imam opravdane sumnje da je Nazif Gljiva registrovan na ovom forumu pod nick-om Her Flick!
Ili je HerR Flick registrovan u stvarnom životu pod imenom Nazif Gljiva?
Alkos

#122 Re: Nazif Gljiva u emisiji mimohod

Post by Alkos »

shalaedin wrote: Ali generalno, nijedan od njih ne prica protiv Sarajlija ... ako i prica taj ne pere obraz ni Sarajlijama ni onima sa strane i ljudi su koji su se prilagodili gradu. Nekima sam pomagao da razbiju neke stecene stereotipove pune predrasuda.
Najmrzi su mi oni koji pljuju ovaj grad, a dolaze ovdje studirati i ostaju raditi... MARS nazad u provinciju stoko! Cast izuzecima.

Gljiva je idol! :D

Samo su se "doslje" upalile na ovoj temi... :mrgreen: :mrgreen:
Last edited by Alkos on 11/09/2009 01:48, edited 1 time in total.
lopta

#123 Re: Nazif Gljiva u emisiji mimohod

Post by lopta »

Vrijedi samo zbog ovog, kada su se mnogi prodali.
ultima_palabra

#124 Re: Nazif Gljiva u emisiji mimohod

Post by ultima_palabra »

Alkos wrote:
shalaedin wrote:
ultima_palabra wrote: Ali generalno, nijedan od njih ne prica protiv Sarajlija ... ako i prica taj ne pere obraz ni Sarajlijama ni onima sa strane i ljudi su koji su se prilagodili gradu. Nekima sam pomagao da razbiju neke stecene stereotipove pune predrasuda.
Najmrzi su mi oni koji pljuju ovaj grad, a dolaze ovdje studirati i ostaju raditi... MARS nazad u provinciju stoko! Cast izuzecima.

Gljiva je idol! :D

Samo su se "doslje" upalile na ovoj temi... :mrgreen: :mrgreen:
Nauči se citirati, domorodac ;-) Ono gore ja nisam rekao.
Alkos

#125 Re: Nazif Gljiva u emisiji mimohod

Post by Alkos »

Izvini dosljo, do mene je... :-? :run:

Zao mi je opet ce prica i tema otici u drugom smjeru, Sarajlije i papci, a to fakat nije tema nase danasnje emisije, vec Gljiva i njegov humor (kakav god da je blesav, nekad je i u pravu :D), pa ne znam sto se odmah pojedinci osjetise prozvanim i upalise! Ko da neko usred carsije vikne "Halo papak!", a ti se okrenes... :mrgreen:
Da se ko ne uvrijedi, vecina Sarajlija su "doslje", samo sto su se nekad doslje znali itekako prilagoditi sredini koju su naseljavale! Halid Beslic je za mene Sarajija, veci i bolji od nekih sto su rodjeni ovdje, pokojni Mirza Delibasic, itd itd...
Jel' Sarajevo sto je nekad bilo?! Nekada je grad imao taj smek, poznati sarajevski duh, bez obzira ko je dolazio ili odlazio, a danas je Sarajevo grad bez duse (bez svojih Sarajlija, kojih je danas u ovom gradu ostalo manje od 50%), kao i svaki drugi veci grad... Ipak grad i njegov duh ne cine samo gradjevine, zgrade, ulice, twist tower-i, parkovi i trgovi, vec RAJA! :wink: A Raje vise nema, vec su nam grad okupirali "neki drugi", pa nije ni zacudo sto djeca pale starice, mladi se bockaju nozevima, razmirice rjesavaju bombama i pistoljima,valja droga i truje omladina, sto se cajke slusaju na svakom cosku, itd itd... Sve su to Sarajlije i prije radile! :mrgreen:

Gljiva je idol! :mrgreen:

Iskljucujem se...bok :thumbup:
Post Reply