Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post Reply
pemanapemani

#201 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post by pemanapemani »

Ono što je bosnolog napisao vrijedi za "normalne"države, ali ne za BiH. Iskreno, ja bih želio da se mogu izjasniti kao Bosanac, a da pri tome nemam negativne povratne informacije. Bilo bi super kad bi mi bili Bosanci i Hercegovci različite etničke pripadnosti, samo što se to neće nikada desiti.
Previše smo zagrizli u etničke podjele. Srbima i Hrvatima smeta što Bošnjaci svojataju BiH. Prosipa se šuplja priča da je osnova problema svojatanje države koju druga dva naroda ne vole. Znači, ti svojataš državu koju ja ne volim. Ne želim je, ali ti je svojataš i to mi smeta. Malo paradoksalno.
Bosanci i Hercegovci su (po meni) kategorija koja se vezuje isključivo za državu BiH, kategorija koja nema "rezervu" u narodu ma koji bio. Zar je toliko teško shvatiti da postoje živa bića kojima je BiH jedina domovina, koji nemaju dodatnu kartu u pripadnosti nekom od naroda. Jednostavno, oni koji nemaju problema da osjećaju Bjeljinu, Čitluk, Kalesiju... kao svoju domovinu. Tkođer, nemaju problem u prihvatanju faktičkog stanja, naroda i narodnosti, samo hoće da im se prizna pravo da su i oni jednaki po Ustavu.
Mislim da je puno ljudi, koji su se borili protiv agresije, poslije rata otišlo zauvijek iz ove države upravo zbog činjenica koje sam naveo.
jeza u ledja

#202 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post by jeza u ledja »

Fair Life wrote:Tvoj zakljucak je da nam je Tito ovo ostavio u amanet? Nadji i procitaj knjigu.

Tito nam je ostavio DRZAVU u amanet, a ovi "tvoji" su od nje napravili sranje koje danas imas na stolu. Istina bez zlatnih kasika, ali moze se rukama.

Uzivaj!
Da odgovorim i na ovaj dio.
Prvo, ovi danas nisu "moji". Ja ih ne svojatam kao ti Tita. Dakle Tito je TVOJ, a ovi danas su njegovi pioniri.
Drugo, Tito nam je ostavio "drzavu" koja je u 80im pocela grcati u dugovima.
Trece, strateski smisao ove drzave u medjunarodnim okvirima i njen jedini pravi adut prestao je da postoji sa rusenjem Berlinskog zida.
Cetvrto, kakvu je to Tito ostavio drzavu u kojoj su pomahnitali duhovi nacionalizma uspjeli u roku pet godina da se povampire i u roku sedam-osam da vec pocnu zauzimati glavne pozicije?
Peto, hvala Titu na svim parama ulozenim u JNA, koja nas je sravnila sa zemljom.

Hvala svima na tome sto su uspostavili sistem poremecenih vrijednosti u kojem je biti baraba bilo najvaznije.

Pricati sa toliko zara o covjeku koji je bio diktator mogu samo ljudi koji zele biti dio stada kojeg taj diktator vodi.

Je li poznata fraza "drzi vodu dok majstori ne odu"? Eto to vam je bila Jugoslavija.
essex

#203 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post by essex »

Bosnolog wrote:
JThomas wrote:
bicebolje wrote: Ne znam šta znači ova rečenica koju sa ponosom ističeš ?
Ako je komšo dobar čovjek ravnodušan si prema njegovom nacionalnom osjećaju ?
Ako je dobar može da bude šta hoće, ti ga nećeš zbog toga provocirati ?
Ako je loš onda ćeš ga handriti i maltretirati na nacionalnoj osnovi ?

Nemoj mi gurati riječi u usta. Ja ne insistiram na nacionalno čistim zajednicama niti na podjelama, one su tu ne mojom krivicom. Ja insistiram na poštovanju drugog i drugačijeg i apsolutno sam protiv nasilnog asimiliranja. Kad ima poštovanja onda ne smeta ni drugi ni drugačiji niti njegova obilježja i zahtjevi a kada nema onda smeta sve i mržnja se gomila.

Kako da ljudi nauče
i da im pod kožu uđe,
kada se ljubi domaće
da se ne mrzi tuđe
1. izmišljaš non stop i u svakom postu. imputiraš stvari koje niko nije rekao i debatuješ protiv teza koje si sam postavio. neću da se osvrćem na TVOJE teze koje podvaljuješ pod moje. kad nemaš odgovora, jednostavno izmisliš nešto i pobijaš to. što će reći - ili čuješ glasove u glavi, ili si krajnje zlonamjeran. jedini ko ikome ikakvo pravo poriče ovdje si ti. koga to i kako bosanci ugrožavaju, koliko su to ljudi bosanci pobili u ime nacionalnih pretenzija...?

2. vrati se lijepo i pročitaj šta si pisao po pogledu entički čistih zajednica. a sad mijenjaš priču i furaš toleranciju i poštovanje.

entički čistim cjelinama za toleranciju i poštovanje, ili jebanjem za nevinost, otprilike isto ti dođe. i nema tog spina koji može izbrisati suhu činjenicu da se ovdje ginulo zbog ljudi kojima je nacija bila PREVIŠE bitna, bitnija od života, a ne zbog onih kojima je bila manje bitna.
Nacionalnost moze biti jedino Bosnaska odnosno bosnaskohercegovacka,..etnicka pripadnost je BH Hrvata,BH Srbin,Bosnjak i druge manjine,.......Nacionalnost se crpi iz medunarodnog subjektiviteta drzave,.BiH je bila po ustavu RBiH Multi ETNICKA drzava tri konstutivne etnicke grupe( naroda) a ne nacionalnosti,Nacionalnost moze biti samo jedna .....Hrvatska je nacionalan drzava Hrvata i drugih gradana odnosno manjina,..........

Velikosrpski i velikoshrvatski hegemonisti su preko svojih crkava od vremena Austrougarske programom Nacartanija i SPC posrbili bosanske pravoslavce a velikohrvatski pohrvatili bosanske katolike,.......

Ne treba osporavati svako da se izjasnjava i pripada bilo kome etnosu ali se ne moze brakati etnicka(narodna) i nacionalan pripadnost,..........
prvo, ako postavljas u kontekstu BH onda su i bosnjaci bh jer postoje srpski bosnjaci, kosovski bosnjaci, crnogorski bosnjaci...medjutim, to je nepotrebno...zna se da je srbin, bosnjak, hrvat u bosni etnija (narodnost) koja pripada bh naciji...srbin u srbiji je nacija, hrvat u hrvatskoj je nacija a u bosni moze biti etnija ili nacionalna manjina, po licnom izboru...
dalje, ne postoje narodne (etnicke) manjine, postoje samo nacionalne manjine, cime se zasticuje nacionalno pravo onih koji nisu nacije drzave u kojoj zive...samo da te ispravim.
essex

#204 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post by essex »

jeza u ledja wrote:
Fair Life wrote:Tvoj zakljucak je da nam je Tito ovo ostavio u amanet? Nadji i procitaj knjigu.

Tito nam je ostavio DRZAVU u amanet, a ovi "tvoji" su od nje napravili sranje koje danas imas na stolu. Istina bez zlatnih kasika, ali moze se rukama.

Uzivaj!
Prvo, ovi danas nisu "moji". Ja ih ne svojatam kao ti Tita. Dakle Tito je TVOJ, a ovi danas su njegovi pioniri.
Trece, strateski smisao ove drzave u medjunarodnim okvirima i njen jedini pravi adut prestao je da postoji sa rusenjem Berlinskog zida.
Cetvrto, kakvu je to Tito ostavio drzavu u kojoj su pomahnitali duhovi nacionalizma uspjeli u roku pet godina da se povampire i u roku sedam-osam da vec pocnu zauzimati glavne pozicije?
Peto, hvala Titu na svim parama ulozenim u JNA, koja nas je sravnila sa zemljom.

Hvala svima na tome sto su uspostavili sistem poremecenih vrijednosti u kojem je biti baraba bilo najvaznije.

Pricati sa toliko zara o covjeku koji je bio diktator mogu samo ljudi koji zele biti dio stada kojeg taj diktator vodi.

Je li poznata fraza "drzi vodu dok majstori ne odu"? Eto to vam je bila Jugoslavija.
da, i kada je markovic poceo vracati te dugove ovi koji su poceli rat drvlje i kamenja na njega i otjerase ga...
za berlinski zid, to sto kazes to je izjavio helmut kol, da ce juga nestati sa rusenjem berlinskog zida, a nema nista sa strateskim polozajem jer juga nije igrala bitan faktor u prepucavanjima istoka i zapada nego smo samo dobro balansirali zahvaljujuci titu koji je stvari ispravno postavio a ovi koji otese vlast poslije sve bacise niz rijeku...znamo i zasto.
za cetvrto, nadji u prethodnom odgovoru, za peto, jadan komentar, nije tito ulagao u jna da bi se okrenula protiv naroda nego da bi stitila narod, upravo oni koji su bacili sve njegovo niz rijeku su i okrenuli tu armiju protiv naroda...logika ti je slaba strana, a uz to povezivanje sa cinjenicam ti nikako neradi...potrazi na internetu upgrade....
essex

#205 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post by essex »

Fair Life wrote:Image
:mrgreen: :thumbup: :mrgreen:
essex

#206 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post by essex »

jeza u ledja wrote: Ama nije poenta u vremenu koje ti pamtis, poenta je u ovome DANAS, a ovo DANAS je nastalo kao posljedica vremena koje ti pamtis. Ovo sto imamo DANAS nam je ostavio tvoj Tito u amanet.
ti treba ponovo da procitas historiju do copiceve osme ofanzive...ovo sto je danas je tito sprijecio u svome vremenu i kamo srece da smo ga klonirali pa tako jos koju hiljadu godina...ne zbog komunizma nego sto je sa svakom od ovih baraba znao kako da ih postavi na pravu mjesto...vecinu ovih danas bi nasli kako tucaju kamen, samo da smo tita klonirali...
jeza u ledja

#207 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post by jeza u ledja »

essex wrote:
jeza u ledja wrote: Ama nije poenta u vremenu koje ti pamtis, poenta je u ovome DANAS, a ovo DANAS je nastalo kao posljedica vremena koje ti pamtis. Ovo sto imamo DANAS nam je ostavio tvoj Tito u amanet.
ti treba ponovo da procitas historiju do copiceve osme ofanzive...ovo sto je danas je tito sprijecio u svome vremenu i kamo srece da smo ga klonirali pa tako jos koju hiljadu godina...ne zbog komunizma nego sto je sa svakom od ovih baraba znao kako da ih postavi na pravu mjesto...vecinu ovih danas bi nasli kako tucaju kamen, samo da smo tita klonirali...
Da je Titu bilo stalo on bi razmisljao o tome sta ce se desiti poslije njega. On je ostavio iza sebe truo sistem i trulu drzavu koja se sama od sebe urusila. A da je znao sta ce s tim barabama koje spominjes ne bi te iste barabe pobile poslije onoliko naroda.
Dakle "drzi vodu dok majstori ne odu".
simpozijum delirijum

#208 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post by simpozijum delirijum »

jeza u ledja wrote:
essex wrote:
Da je Titu bilo stalo on bi razmisljao o tome sta ce se desiti poslije njega. On je ostavio iza sebe truo sistem i trulu drzavu koja se sama od sebe urusila. A da je znao sta ce s tim barabama koje spominjes ne bi te iste barabe pobile poslije onoliko naroda.

mozda ide uz temu , dokumentarac koji istrazuje uzroke raspada Jugoslavije iz aspekta USA intervencije iz doba Regana ,koji je zapoceo sa projektom unistenja Jugoslavije jos 1984 !
ovo je samo oficijelni trailer, ali neke cinjenice koje su iznesene su za veliki upitnik ( namjerno zaduzivanje Jugoslavije , ekonomski krah 80-tih , specijalne operacije CIA na Kosovu i slicno )
ne tvrdim da mora biti 100% tacno , ali neke stvari koje sam procitao od ozbiljnih analiticara su me dobro zamislile
link;
http://tv.globalresearch.ca/2010/09/wei ... yugoslavia
jeza u ledja

#209 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post by jeza u ledja »

simpozijum delirijum wrote:
mozda ide uz temu , dokumentarac koji istrazuje uzroke raspada Jugoslavije iz aspekta USA intervencije iz doba Regana ,koji je zapoceo sa projektom unistenja Jugoslavije jos 1984 !
ovo je samo oficijelni trailer, ali neke cinjenice koje su iznesene su za veliki upitnik ( namjerno zaduzivanje Jugoslavije , ekonomski krah 80-tih , specijalne operacije CIA na Kosovu i slicno )
ne tvrdim da mora biti 100% tacno , ali neke stvari koje sam procitao od ozbiljnih analiticara su me dobro zamislile
link;
http://tv.globalresearch.ca/2010/09/wei ... yugoslavia
Dokumentarac koji je uradio doticni klinac Boris Malagurski, srpsko-kanadski reziser, kojemu je prvi dokumentarac bio o humanitarnom pravu Srba na Kosovu, a osnivac je i Srpske omladinske organizacije u Kanadi koja je izlazila na proteste prilikom proglaseja nezavisnosti Kosova (sve sa wikipedije). Vidim u opisu filma: "However, extreme fractions on all sides, fuelled by their foreign mentors, outvoiced the moderates and even ten years after the last conflict -- the hatred remains and people continue spreading myths of what really happened in the 1990s. What really happened?".
Boze ko nas zavadi, strane sile i njihovi domaci pomagaci.

Tipicna srpska propaganda.
Zlata M.

#210 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post by Zlata M. »

essex wrote: ...ovo sto je danas je tito sprijecio u svome vremenu i kamo srece da smo ga klonirali pa tako jos koju hiljadu godina...ne zbog komunizma nego sto je sa svakom od ovih baraba znao kako da ih postavi na pravu mjesto...vecinu ovih danas bi nasli kako tucaju kamen, samo da smo tita klonirali...
Prije nekoliko godina bih ovo tvoje bila potpisala. :)
I meni je bilo dobro u Titovoj Jugoslaviji. I ja sam uzivala u bratstvu i jedinstvu, ne razmisljajuci previse. Danas znam da je to bio palicom i Golim Otokom iznudjen red.
Kao takav, nije imao sanse da potraje.
I klonirani Tito bi umro, kad-tad ... i opet bi se desilo sto se desilo.

:roll: ... sto li nam je tako tesko trezveno razmisljati ?
Klodovik

#211 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post by Klodovik »

essex wrote:
jeza u ledja wrote:

Uzivaj!

da, i kada je markovic poceo vracati te dugove ovi koji su poceli rat drvlje i kamenja na njega i otjerase ga...
za berlinski zid, to sto kazes to je izjavio helmut kol, da ce juga nestati sa rusenjem berlinskog zida, a nema nista sa strateskim polozajem jer juga nije igrala bitan faktor u prepucavanjima istoka i zapada nego smo samo dobro balansirali zahvaljujuci titu koji je stvari ispravno postavio a ovi koji otese vlast poslije sve bacise niz rijeku...znamo i zasto.
za cetvrto, nadji u prethodnom odgovoru, za peto, jadan komentar, nije tito ulagao u jna da bi se okrenula protiv naroda nego da bi stitila narod, upravo oni koji su bacili sve njegovo niz rijeku su i okrenuli tu armiju protiv naroda...logika ti je slaba strana, a uz to povezivanje sa cinjenicam ti nikako neradi...potrazi na internetu upgrade....
Stvari su se promijenile, u tome je problem. Moglo se pristupiti NATO-u i EU (odnosno EZ) nekad davno, ali ne - bolje je balansirati.
Fair Life

#212 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post by Fair Life »

Drugovi i drugarice, samo da provjerim da li ste na svom radnom mjestu.

Image

Da sam ja živ sada bi bili kod
kuće i to par dana !!!!

Sretan vam 29. Novembar!

Image
kalinkaja

#213 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post by kalinkaja »

Fair Life wrote:Drugovi i drugarice, samo da provjerim da li ste na svom radnom mjestu.

Image

kuće i to par dana !!!!

Sretan vam 29. Novembar!

Image
Pisi propalo!
poznanik

#214 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post by poznanik »

Fair Life wrote:Drugovi i drugarice, samo da provjerim da li ste na svom radnom mjestu.

Image

kuće i to par dana !!!!

Sretan vam 29. Novembar!

Image
Titov sat je uvijek pokazivao vrijeme naprijed, u novih BiH državnika kazaljke na satovima idu unazad :oops:
essex

#215 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post by essex »

jeza u ledja wrote:
essex wrote:
cuvajte bratstvo i jedinstvo kao zjenicu kao svoga...i tito nije razmisljao..pa nemoze on nikoga natjerati, on je svoje uradio i rekao sta je put buducnosti, medjutim bas taj put je prvi pregazen, i to od strane velikosrba koji su polako zajahivali savezne institucije, i bas oni su i napravili truo sistem da bi ga mogli urusiti...
simpozijum te dobro usmjerio..ja sam gledao bivseg agenta cia koji detaljno objasnjava kako su korumpirali drzavnike, onaj ko nije pristajao na korupciju nestajao je a na njegovo mjesto su dovodjeni korumpirani da bi se na kraju americke kompanije domogle prirodnih resursa u tim drzavama, plus sto je drzavni sistem tih zemalja bio klasicni puppet jer su ga kontrolisali ameri preko americkih firmi koje su drzale resurse...a juga je svima smetala sa svojom nesvrstanoscu i vlastitim putem, pa to barem nije tesko shvatiti jer nije se obazirala na kandzije, pa su prisli kroz zaduzenja (povoljni krediti, pa ti kasnije ospori (tamo gdje ti ides da zaradis on ide sa svojom kompanijom da zijani, a ta ce ista kompanija kasnije duplo i troduplo zaraditi kada se uvali u tvoj truo sistem) par velikih tendera tvojih firmi po svijetu, nemozes zaraditi i naravno nemozes otplacivati) i tako te polako urusava...a sve je to cia 101...
za barabe, barabe se stalno radjaju a on ima samo jedan zivot...za svog zivota se on narijesavao baraba, rekao nam kako i mi da ih se rijesavamo, medjutim mi dozvolsimo barabama da nam pametuju i da nam danas vode "narode"...a svaki bi prodao isti taj narod za duplo ili nista opkladu...
essex

#216 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post by essex »

Zlata M. wrote:
essex wrote: ...ovo sto je danas je tito sprijecio u svome vremenu i kamo srece da smo ga klonirali pa tako jos koju hiljadu godina...ne zbog komunizma nego sto je sa svakom od ovih baraba znao kako da ih postavi na pravu mjesto...vecinu ovih danas bi nasli kako tucaju kamen, samo da smo tita klonirali...
Prije nekoliko godina bih ovo tvoje bila potpisala. :)
I meni je bilo dobro u Titovoj Jugoslaviji. I ja sam uzivala u bratstvu i jedinstvu, ne razmisljajuci previse. Danas znam da je to bio palicom i Golim Otokom iznudjen red.
Kao takav, nije imao sanse da potraje.
I klonirani Tito bi umro, kad-tad ... i opet bi se desilo sto se desilo.

:roll: ... sto li nam je tako tesko trezveno razmisljati ?
zlato, znas li cime je iznudjen red u demokratskim sistemima zapada? jakim kaznenim zakonom, bilo koje vrste, saobracaj, kriminal...nebitno...a sta je goli otok nego zastita sistema, isto sto je i kazneni zakon zastita sistema. problem je sto poredimo 50-ih proslog vijeka sa danasnjom demokratijom koja u svim demokratskim sistemima kao osnovicu uzima povelju o ljudskim pravima...vrati se u 50-te proslog vijeka, u ameriku...segragacija crnih i bijelih, zuti bez ikakvih prava, bijelac je mogao silovati crnkinju i da nikada ne odgovara jer ga je tadasnji sistem stitio samo zato sto je bijel...goli otok je iz istog perioda, juga koja je tebi i meni draga nije iz tog perioda garant...
meni je samo jedno drago sto se tice raspada juge...ja sam zahvaljujuci cetnicima i ustasama pronasao svoje stvarno porijeklo, vezao se za bosnu iz koje poticem a malo falilo da se utopim u jugoslavenstvo koje onima koji su bili najgrlatiji u njemu nije znacilo ni koliko za pivu, i to ne hladnu u augustu...a toliko nase bosanske historije nas nisu ni ucili jer smo se trebali utopiti u nesto sto nismo...to mi je drago sto sam se tu nasao i znam da nisam zalutao i zbog toga mi nije zao ni bivse juge (iako, kazem najljepse godine zivota sam proveo u njoj) jer sa ove distance sada vidim da nam je bila samo klopka da se odaljimo od nase Domovine, nase historije, naseg hiljadugodisnjeg postojanja kao posebni, ni nalik njima...
eto, nadam se da je dovoljno trezveno i razmisljano i objasnjeno...
a za kloniranje, pa neprekidan proces, zao mi je sto si to propustila....ako kloniras jednog, sta te sprijecava njegovo kloniranje svakih 50-ak godina? dok onaj prvi dozivi 88 drugi je vec u punoj snazi, 38... ;-)
da, zaboravih ti ono za palicu...pogledaj malo snimke skrivenih kamera policije iz bilo koje zemlje zapadne hemisfere...dan danas odbise bubrege samo kada ih niko negleda...a ja se sjecam nase milicije, ljeto, mi spavamo na plazi...dodje drug plavi, probudi nas i kaze da nemozemo spavati na plazi i ode...i tako svaku noc, a u toku dana se pozdravljamo u tom malom gradicu kada se sretnemo...da je palicom bio red ne bi mi 15 dana na plazi spavali...previse se "pumpa", uglavnom od odnih koju su osjetili tu palicu... ;-)
Last edited by essex on 02/12/2010 03:41, edited 1 time in total.
essex

#217 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...

Post by essex »

Klodovik wrote:
Stvari su se promijenile, u tome je problem. Moglo se pristupiti NATO-u i EU (odnosno EZ) nekad davno, ali ne - bolje je balansirati.
problem je sto su svi radili da ta drzava ne dozivi ulazak u eu...bilo je ponudjeno da juga udje u eu ali malim firerima nije odgovaralo, malim firerima koje je podrzavao kapitalisticki svijet jer su ali fireri korumirani i kapitalisti ce doci do prirodnih resursa za male pare, a sa jugom su morali na drzavnom nivou, sto je mnogo skuplje...mali fireri su promijenili sve sa svojom spremnoscu "na saradnju"...
Post Reply