Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
marketleader

#51 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by marketleader »

hadzinicasa wrote:
marketleader wrote:
Prosle godine su primili sve studente bez obzira polozila ili ne, i gledao sam, bilo je raje sto nisu polozilo i svakako su primljeni. Ali to radi manjka prijavljenih, bilo vas oko 40, cini mi se.
oni koji su primljeni, a nisu položili prijemni, ostali su u obavezi da polože ta tri predmeta koja su bila na prijemnom! (ili onaj koji nisu položili na prijemnom) i bez toga neće moći magistrirati.
Eh ti su se posteno zeznuli sto nisu, lakse ispuniti one, kako ih ja nazivam "loto listice" nego klasicno eseje,zadatke i sl.
alibaba_i_30_godina

#52 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by alibaba_i_30_godina »

marketleader wrote:
hadzinicasa wrote:
marketleader wrote:
Prosle godine su primili sve studente bez obzira polozila ili ne, i gledao sam, bilo je raje sto nisu polozilo i svakako su primljeni. Ali to radi manjka prijavljenih, bilo vas oko 40, cini mi se.
oni koji su primljeni, a nisu položili prijemni, ostali su u obavezi da polože ta tri predmeta koja su bila na prijemnom! (ili onaj koji nisu položili na prijemnom) i bez toga neće moći magistrirati.
Eh ti su se posteno zeznuli sto nisu, lakse ispuniti one, kako ih ja nazivam "loto listice" nego klasicno eseje,zadatke i sl.
Pa zavisi. I sam prijemni po sebi je bio dosta tezak i konfuzan. :roll:
Pogotovo iz makroekonomije. Inace ovi koji su bili na VPS-u pa su upisali master na ekonomiji su obavezni poloziti ta 3 predmeta, bez obzira na prijemni.
bullmastiff

#53 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by bullmastiff »

ak imas afiniteta za neke tehnicke nauke ...bjezi od ekonomije!!

jedino ako nemas, onda ekonomija ili pravo!

ja zavrsavam ekonomiju( jos diplomski), i ovo je prijateljski savjet! :D
marketleader

#54 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by marketleader »

bullmastiff wrote:ak imas afiniteta za neke tehnicke nauke ...bjezi od ekonomije!!

I ja upravo zavrsavam i isto bih svakom maturantu preporucio da bjezi od fakulteta kao sto su ekonomija, pravo i slicnih fakulteta gdje je hiperproduktivnost kadrova. Uz to ima dosta privatnih fakulteta (a u buducnosti ce biti jos vise) koji nude ekonomsko obrazovanje. Da ponovo imam 18god i da upisujem ove godine fax, upisao bih farmaciju, medicinu mozda.
Kazoo

#55 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Kazoo »

azrasarajevo wrote:Cao :) ja sam maturantica i voljela bih upisati ekonomski fakultet. Sto se mog opceg uspjeha u srednjoj skoli tice tu sam uvijek bila medju najboljima, matematika, jezici-to su moje jace strane....uskoro mi pocinje pripremna nastava iz matematike, isla sam na fakultet, informisala se, znam puno korisnih stvari, kako-sta tamo funkcionise. Međutim, znam da inace postoji mnogo onih koji ce imati stelu za upis...ja je nemam, i to je jedino cega me je pomalo strah. Zato bih te zamolila da mi kazes kako je prosao prijemni ispit kad si ga ti polagao...jesi se upisao? Polaze se bosanski jezik, matematika i neeliminirajuci ispit iz engleskog jezika...to znam. Da li su ti pripreme pomogle...? :|
Poz,

polagao sam prijemni, položio i upao u redovne. Ako je tako kao što kažeš onda ne bi trebala imati nikakvih problema sa upisom. Obavezno idi na pripreme jer na prijemnom dođu identični zadaci koji se prerađuju na pripremama, tj. dobit ćete knjigu (priručnik) od prof. Lejle Smajlagić po kojima vježbate, ako pređeš zadatke iz tog priručnika 100% si položila matematiku. Na prijemnom dođe 10 zadataka, uz ponuđena četiri rješenja. Dalje, bosanski imaš 20 pitanja, koji obuhvata pravopis, gramatiku i književnost, gdje je 50% pitanja napravljeno tako da ako imalo imaš veze o životu to ćeš da položiš ( znači ć,č,đ,dž, pisanje skraćenica, malo se prisjeti jotovanja i palatalizacija, pročitaj malo o Ivi Andriću, Aleksi Šantiću i sl.), ovo sam uzeo noć prije, nekih pola sata i položio. Uglavnom, na pripremama ćeš se upoznati sa oblikom prijemnog.
Engleski je čisto verifikacija gdje isto dobiješ 20 pitanja koja su presmješna, bukvalno nisam čitao nego samo zaokruživao i završio za minutu, od 16 do 20 tačnih je verifikacija, ostalo su neki nivoi ( niži, srednji, viši, hu ha).

Suma sumarum, najviše vremena sam potrošio dok sam popunjavao one faking kružiće :-D

Te priče oko štele objesi mačku o rep, mašina pregleda prijemne, ja sam imao vjerovatno jedan od lošijih prosjeka iz srednje, ali se prijemni kvalitetno uradio i upalo se među redovne.

Puno sreće na prijemnom. :thumbup:
Emmir

#56 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Emmir »

Pozz svima ...

Ako moze neko da mi kaze kad pocinje pripremna nastava za polaganje prijemnog ispita?
Trazio sam na njihovoj stanici na internetu ali ima samo za 2008 i 2009 ...

Unaprijed hvala :thumbup:
alibaba_i_30_godina

#57 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Emmir wrote:Pozz svima ...

Ako moze neko da mi kaze kad pocinje pripremna nastava za polaganje prijemnog ispita?

Mislim da su pripremne nastave u toku. Nazovi studentsku sluzbu i pitaj, ima na stranici broj telefona.
marketleader

#58 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by marketleader »

http://www.efsa.unsa.ba/ss/index.php?op ... &Itemid=48

Evo ti obavijest od prosle godine, pa nazovi studentsku i vidi jesul vec krenule pripreme.kako vidis prosle godine su bile od 18.maja.
Brojevi tel. od studentske:
Tel: +387 33 275 927; +387 33 275 976; +387 33 275 968
Have fun :thumbup:
alibaba_i_30_godina

#59 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Emmir wrote:Pozz svima ...

Danas je ponovo izaslo obavjestenje vezano za pripremnu nastavu.

http://www.efsa.unsa.ba/ef/index.php?op ... Itemid=124

Nek ti je sa srecom. :wink:
Goldyna

#60 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Goldyna »

perfect_guy wrote:ove godine se ukida prosjek ali ostaje prijemni kakav je bio
Hocete reci da se ukida prosjek ocjena iz srednje skole? Ajjj onda bih bila najsretnija na svijetu.... Prolazila sam sa 4, a ocjene iz matematike su mi bile 3 i 2 zadnja godina...a ekonomiju zelim upisati kako znam za sebe :)
Molim vas obradujte me :D
perfect_guy

#61 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by perfect_guy »

za prosjek ti ne smijem garantovati ništa, bolje sačekaj zvanični konkurs
Goldyna

#62 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Goldyna »

perfect_guy wrote:za prosjek ti ne smijem garantovati ništa, bolje sačekaj zvanični konkurs
Pa dobro, to bi valjda trebalo ubrzo...Razmisljam da li da idem na pripremnu nastavu posto sam vec dobila knjigu iz koje se rade zadaci, a nisam iz Sarajeva pa da bezze ne dolazim :S
Max Bunker

#63 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Max Bunker »

marketleader wrote:
bullmastiff wrote:ak imas afiniteta za neke tehnicke nauke ...bjezi od ekonomije!!

I ja upravo zavrsavam i isto bih svakom maturantu preporucio da bjezi od fakulteta kao sto su ekonomija, pravo i slicnih fakulteta gdje je hiperproduktivnost kadrova. Uz to ima dosta privatnih fakulteta (a u buducnosti ce biti jos vise) koji nude ekonomsko obrazovanje. Da ponovo imam 18god i da upisujem ove godine fax, upisao bih farmaciju, medicinu mozda.
Jest, jest...al ima jedna kvaka ( ne znam jel na ekonomiji ovako ). Pravo upise oko 400-450 studenata svake godine, al diplomira oko 50-60. Uz to sve, prilikom zaposljavanje u 97 % slucajeva ti gledaju jesi li pravo zavrsio na jednom od ova tri fakulteta: Sarajevo, Mostar ili BL. Ako jesi, imas prednost prilikom zaposljavanja ( mada u sustini, ovo nije predvidjeno zakonom ) a kako sam cuo, hoce da uvedu i kategorizaciju fakulteta u BiH, pa tako da prilikom zaposljavanja student sa diplomom PFSA ili PFBL ima prednost u odnosu za PF Tuzla ili PF Travnik.
Privatni fakulteti su se sveli na to, da kada ga zavrsis mozes raditi kao advokat ( kod roditelja ili da ti otvoris advokatsku kancelariju ) ili u kao pravnik u mjestu iz kojega potice ( ako si iz Sarajeva, sanse da ces sa tim fakultetom dobiti posao su ti ravne naucnoj fantastici ).
Izvinjavam se sto sam pisao na temi koja se ne tice prava, al' sam morao da reagujem na tvoj post, nista zlonamjerno, vec da pokusam objasniti razliku izmedju privatnog i drzavnog fakulteta ( a dobro sam upucen, kako radi prijatelja, tako i radi clanova familije koji imaju veze sa fakultetom ).
alibaba_i_30_godina

#64 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Goldyna wrote:
perfect_guy wrote:ove godine se ukida prosjek ali ostaje prijemni kakav je bio
Hocete reci da se ukida prosjek ocjena iz srednje skole? Ajjj onda bih bila najsretnija na svijetu.... Prolazila sam sa 4, a ocjene iz matematike su mi bile 3 i 2 zadnja godina...a ekonomiju zelim upisati kako znam za sebe :)
Molim vas obradujte me :D
Da, al' za master studij a za to moras prvo zavrsiti dodiplomski studij. :-)
marketleader

#65 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by marketleader »

Max Bunker wrote:
marketleader wrote: I ja upravo zavrsavam i isto bih svakom maturantu preporucio da bjezi od fakulteta kao sto su ekonomija, pravo i slicnih fakulteta gdje je hiperproduktivnost kadrova. Uz to ima dosta privatnih fakulteta (a u buducnosti ce biti jos vise) koji nude ekonomsko obrazovanje. Da ponovo imam 18god i da upisujem ove godine fax, upisao bih farmaciju, medicinu mozda.
Jest, jest...al ima jedna kvaka ( ne znam jel na ekonomiji ovako ). Pravo upise oko 400-450 studenata svake godine, al diplomira oko 50-60. Uz to sve, prilikom zaposljavanje u 97 % slucajeva ti gledaju jesi li pravo zavrsio na jednom od ova tri fakulteta: Sarajevo, Mostar ili BL. Ako jesi, imas prednost prilikom zaposljavanja ( mada u sustini, ovo nije predvidjeno zakonom ) a kako sam cuo, hoce da uvedu i kategorizaciju fakulteta u BiH, pa tako da prilikom zaposljavanja student sa diplomom PFSA ili PFBL ima prednost u odnosu za PF Tuzla ili PF Travnik.
Privatni fakulteti su se sveli na to, da kada ga zavrsis mozes raditi kao advokat ( kod roditelja ili da ti otvoris advokatsku kancelariju ) ili u kao pravnik u mjestu iz kojega potice ( ako si iz Sarajeva, sanse da ces sa tim fakultetom dobiti posao su ti ravne naucnoj fantastici ).
Izvinjavam se sto sam pisao na temi koja se ne tice prava, al' sam morao da reagujem na tvoj post, nista zlonamjerno, vec da pokusam objasniti razliku izmedju privatnog i drzavnog fakulteta ( a dobro sam upucen, kako radi prijatelja, tako i radi clanova familije koji imaju veze sa fakultetom ).
Ah vidi to sam ja napisao, i zaboravio, citam i gledam poznato mi nesto :-D. Ja sam (istog) misljenja da su privatni fakulteti "šrot" , kupovina diploma. Cuo sam i ja za kategorizaciju, rangiranje fakulteta. To bi bilo super, ako se obavi kako treba naravno, da ne bude i pri tome, ko vise daje love taj bolji :evil:
Ja sam sugerirao momku/curi da upravo bjezi od drzavnih fakulteta koji nude obrazovanje kao i većina ovih divljih, privatnih fakulteta što se otvaraju širom Bosne. A rijetko se čuje da je neko otvorio privatni medicinski ili farmaceutski fakultet, tako da tog kadra ima manje i lakse se zaposliti, logikom nekom.
Sunshine19

#66 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Sunshine19 »

pitanje za one koji su upisali Ekonomski: šta još moram platiti kad budem predavala dokumente za upis?
dharma

#67 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by dharma »

Tek ti je danas izasao konkurs u novinama, tako da mozes ocekivati na stranici fakulteta, www.efsa.unsa.ba, mozda cak i danas ili eventualno sutra konkurs sa svim potrebnim podacima.

Ja kad sam upisivala, pored standardnih papira (svjedocanstva i to) morala sam uplatiti mislim 40 KM za prijemni i sta vec, i 50KM za engleski jezik. Pored toga, morali smo donijeti i CIPS-ovu prijavnicu boravka iako nigdje nije pisalo da treba, pa ti ponesi( sto je sigurno, sigurno je).
Kad budes uplacivala pazi da uplatis na dvije uplatnice, ni slucajno zajedno, jer su jednoj mojoj kolegici trazili da ide u banku, i da valjda trazi da joj daju dvije uplatinice i sta vec.

Sretno :D
Sunshine19

#68 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Sunshine19 »

hvala ti :)
dharma

#69 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by dharma »

Sunshine19 wrote:hvala ti :)
Nista :-D Usput, imas obavijest na stranici :D
skyhs0168

#70 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by skyhs0168 »

Imam pitanje vezano za strane drzavljane pri uspisu u efsa.

1. Da li strani drzavljani moraju placati vise nego drzavaljani BIH?

2. Na konkursu je pisalo da kao 20 stranih drzavljana ce se primati. Neznam sta to znaci, pa jel netko moze to objasniiti? Da li to znaci da npr. ako se 30 stranih drzavljana se prijavilo za efsa da ce samo 20 njih moci upisati koji imaju najvise bodova( prijemni, ocjene iz srednje itd.)
BSn

#71 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by BSn »

Amazonka27 wrote:
BoGGy5m4ll5 wrote:Ako nebi uspio se upisati medju tih 200 koji se financiraju sa budzeta, koliko bi me kostalo onda kada sam sebe financiram? Koliko novca godisnje bi morao davati faxu za ta predavanja i ispite?
EiM 100,00 KM redovni 2.000,00 KM DL
VPS 1.000,00 KM redovni, 2.000,00 KM DL

to je cijena jedne godine
ljetna skola 150,00 KM za jedan ispit...mozes uzeti max 2 ispita
Kolizija 100,00 KM (uzimanje predmeta unaprijed)
Cijena skolarine se neumanjuje ako si polozio koliziono predmete...sto znaci...npr. za VPS, ako si polozio 5 predmeta koliziono iz II god...cijena skolarine za II god je 1.000,00 KM.... Nema uplate na rate osim ako napises molbu dekanu...pa ti odobre da prvu ratu platis u septembru, a drugu do 31.12. inace, ako ne uplatis blokiraju ti ISSS preko kojeg prijavljujes ispite .... i ne mozes pristupiti testu.
Meni ta kolizija nikako nije jasna...
Ako padnes sve predmete na prvoj, slijedece godine onda mozes svejedno polagati predmete s druge? :?
Ako sam vas dobro skont'o, onda slijedecu godinu upisujes drugu, a na njoj nemas nista, pa onda uzimas sebi s trece predmete. :-)

Il' sam se ja pogubio "u prijevodu".

Treba nam posebna UNSA tema, da ne spamamo buducim brucosima, al' ovo mene stvarno interesuje. :)
alibaba_i_30_godina

#72 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

BSn wrote:
Amazonka27 wrote:
BoGGy5m4ll5 wrote:Ako nebi uspio se upisati medju tih 200 koji se financiraju sa budzeta, koliko bi me kostalo onda kada sam sebe financiram? Koliko novca godisnje bi morao davati faxu za ta predavanja i ispite?
EiM 100,00 KM redovni 2.000,00 KM DL
VPS 1.000,00 KM redovni, 2.000,00 KM DL

to je cijena jedne godine
ljetna skola 150,00 KM za jedan ispit...mozes uzeti max 2 ispita
Kolizija 100,00 KM (uzimanje predmeta unaprijed)
Cijena skolarine se neumanjuje ako si polozio koliziono predmete...sto znaci...npr. za VPS, ako si polozio 5 predmeta koliziono iz II god...cijena skolarine za II god je 1.000,00 KM.... Nema uplate na rate osim ako napises molbu dekanu...pa ti odobre da prvu ratu platis u septembru, a drugu do 31.12. inace, ako ne uplatis blokiraju ti ISSS preko kojeg prijavljujes ispite .... i ne mozes pristupiti testu.
Meni ta kolizija nikako nije jasna...
Ako padnes sve predmete na prvoj, slijedece godine onda mozes svejedno polagati predmete s druge? :?
Ako sam vas dobro skont'o, onda slijedecu godinu upisujes drugu, a na njoj nemas nista, pa onda uzimas sebi s trece predmete. :-)

Il' sam se ja pogubio "u prijevodu".

Treba nam posebna UNSA tema, da ne spamamo buducim brucosima, al' ovo mene stvarno interesuje. :)
Naravno da ne mozes sve predmete uzeti kao koliziju, postoji tacno odredjen broj. I ne mozes upisati trecu godinu ako nemas cistu prvu godinu i vecinu druge.
Ne znam sad tacno koliko predmeta se moze uzeti kao koliziju buduci da nisam nikad imao potrebe za tim.
Kona__

#73 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Kona__ »

DL je sada 1 000,00 KM.
BSn

#74 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by BSn »

Hvala NeyDan na ekspresnom odgovoru. :)

Ja citav studentski zivot bjezim od te rijeci k'o djavo od krsta. Ustvari, bjezim od studentske, jer vazda sam u belaju kad idem tamo. :D
marketleader

#75 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by marketleader »

BSn wrote:Hvala NeyDan na ekspresnom odgovoru. :)

Ja citav studentski zivot bjezim od te rijeci k'o djavo od krsta. Ustvari, bjezim od studentske, jer vazda sam u belaju kad idem tamo. :D
Neke povezane predmete ne mozes ni polagati, to su predmeti koji zahtjevaju neke predmete iz prve godine kao preduslov. Npr. ne mozes polagati Marketing menadzment iz II godine,ako nisi polozio Marketing. Ne mozes polagati HRM ako nisi polozio Menadzment, ne mozes MIS ako nisi Posl Inf. A ne mozes ni vrsiti odabir smjera ako nisi polozio predmet koji se zahtjeva za odabir nekog smjera. (npr. Marketing za smjer Marketing, Posl Finansije za Bank i Osig itd.....)
nek ti je sa srecom ;)
Post Reply