Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
domaci.ba

#376 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by domaci.ba »

Svejedno je ako neces uciti patiti ces se ili napustiti :lol: na vpš imas silu i jadranku jos mozda uvod u ekonomiju to su filter predmeti. Sve je na studentima koliko su se spremni raditi, sigurno neces lako zavrsiti taman da ti je babo ministar.
smoki_choko

#377 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by smoki_choko »

fakat i mene zanima. kako poslodavci gledaju nekog ko je zavrsio VPŠ tri godine i EiM 3 godine. s obzirom da na EIM ima bruku tezih predmeta nego na VPS. jesam se ja zajebao sto sam upisao EiM
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#378 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Velkoski »

smoki_choko wrote:fakat i mene zanima. kako poslodavci gledaju nekog ko je zavrsio VPŠ tri godine i EiM 3 godine. s obzirom da na EIM ima bruku tezih predmeta nego na VPS. jesam se ja zajebao sto sam upisao EiM
navodno svi dobiju istu diplomu i cisto sumnjam da te neko pita sta si ti studirao :D

nisi se zajeb'o ako si redovan, ako si samofinansirajuci, vjerovatno si se zajeb'o :D
smoki_choko

#379 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by smoki_choko »

leet wrote:
smoki_choko wrote:fakat i mene zanima. kako poslodavci gledaju nekog ko je zavrsio VPŠ tri godine i EiM 3 godine. s obzirom da na EIM ima bruku tezih predmeta nego na VPS. jesam se ja zajebao sto sam upisao EiM
navodno svi dobiju istu diplomu i cisto sumnjam da te neko pita sta si ti studirao :D

nisi se zajeb'o ako si redovan, ako si samofinansirajuci, vjerovatno si se zajeb'o :D
bio sam red samofin prvu godinu pa se prebacio na redovne. al jarane ako bude isto i vps i eim onda sam ja glup sto sam isao linijom tvrdjeg otpora preko nekih profesora i predmeta koje ni na mapi vps-a. ja se sa fr-om zajebajem tri godine a oni zavrsi vps i ispade da smo isti pred poslodavcem :-)
Jokericious

#380 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Jokericious »

Pa nema nikakve logike da se isto gleda kad je laksa i nema sve predmete. :-)
Sto bi neko vjezbao matematiku i isao na menadzment kad moze i to upisati. Valjda bi onda svi to upisivali...
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#381 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Velkoski »

zato kazem navodno.. kol'ko sam ja cuo, svi dobiju istu
RS6_BI_TURBO

#382 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by RS6_BI_TURBO »

Sto se tice razlike, VPS (odnosno ''Poslovni menadzment'' kako se sad zvanicno zove) jeste laksi za nijansu, nema Matematike, Finansijskog racunovodstva, te Kvantitativnih metoda, ali caka je ako hoces sa VPS upisati II ciklus studija moras polagati te predmete kao razliku (nisam siguran treba li F.R.). Ali opet ako mislis zavrsiti ekonomski fakultet a digitrona i matematike da ne vidis zaboravi, jer ima i na VPS predmeta na kojima se dosta racuna, takodjer ima par predmeta na kojima i nije bas najveca prolaznost tipa Racunovodstvo, Poslovno pravo (navodno je teze nego na EiM) i jos par...
Sto se tice diplome ista je, samo kao sto sam vec naveo caka je u magistarskom i razlici, tako da dodje skoro na isto, a prema nedavnoj odluci bez magistarskog, kao i da nemas ozbiljnog fakulteta zavrsenog...
perfect_guy

#383 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by perfect_guy »

RS6_BI_TURBO wrote: ali caka je ako hoces sa VPS upisati II ciklus studija moras polagati te predmete kao razliku (nisam siguran treba li F.R.).
kad si se već dotakao toga, polažu se matematika, metode i dio statistike koji se nije kroz redovan predmet položio
RS6_BI_TURBO

#384 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by RS6_BI_TURBO »

Da, to sam izostavio nenamjerno, ali eto uglavnom na kraju, sto bi se reklo u narodu sve to bude u 5 deka...
pOZz

#385 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by pOZz »

anthonymorrow22 wrote:ljudi izvinite sto mozda dosađujem ali me interesuje koja je suštinska razlika između ekonomije,menadžmenta i visoke poslovne škole? koja je razlika u poslovima koji se kasnije mogu raditi i koji je najbolji od ova 3 smjera?
pozdrav svima i unaprijed hvala
Razlika je u tome što je Visoka poslovna škola kurs, smjer Ekonomija malo jači kurs dok je smjer Menadžment jedini koji ima odlike iole ozbiljnijeg fakulteta.
perfect_guy

#386 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by perfect_guy »

pOZz wrote:
anthonymorrow22 wrote:ljudi izvinite sto mozda dosađujem ali me interesuje koja je suštinska razlika između ekonomije,menadžmenta i visoke poslovne škole? koja je razlika u poslovima koji se kasnije mogu raditi i koji je najbolji od ova 3 smjera?
pozdrav svima i unaprijed hvala
Razlika je u tome što je Visoka poslovna škola kurs, smjer Ekonomija malo jači kurs dok je smjer Menadžment jedini koji ima odlike iole ozbiljnijeg fakulteta.
prije određivanja šta je kurs a šta nije, pogledaj nastavni plan i program i silabuse
pOZz

#387 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by pOZz »

Veoma dobro znam i veoma dobro sam upoznat. :wink:
perfect_guy

#388 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by perfect_guy »

pOZz wrote:Veoma dobro znam i veoma dobro sam upoznat. :wink:
daj onda argumente
pOZz

#389 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by pOZz »

Težina predmeta, način na koji se polažu ispiti te nepostojanje Finansijskog računovodstva, Finansijskog menadžmenta, Kvantitativnih metoda, Operacionih istraživanja, Matematike, Makroekonomije, Mikroekonomije, Statistike (ovo sam tek neki dan saznao da Statistika nije ista na EiM-u i VPŠ-u :o :| ). Ovo je poređenje Menadžmenta i Visoke poslovne škole, dok za Ekonomiju važi nepostojanje prva dva gore navedena, a vjerovatno i najteža predmeta na EFSA-i, što u mnogome donosi prevagu.
perfect_guy

#390 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by perfect_guy »

pOZz wrote:Težina predmeta, način na koji se polažu ispiti te nepostojanje Finansijskog računovodstva, Finansijskog menadžmenta, Kvantitativnih metoda, Operacionih istraživanja, Matematike, Makroekonomije, Mikroekonomije, Statistike (ovo sam tek neki dan saznao da Statistika nije ista na EiM-u i VPŠ-u :o :| ). Ovo je poređenje Menadžmenta i Visoke poslovne škole, dok za Ekonomiju važi nepostojanje prva dva gore navedena, a vjerovatno i najteža predmeta na EFSA-i, što u mnogome donosi prevagu.
metode, matematika i taj dio statistike su preduslov za master, i taj dio "zaostatka" se gubi. FM postoji na smjeru Bankarstvo i osiguranje. FR se sad u trećem semestru nudi pod opcijom izbornog predmeta (da li će se i kada izvoditi - to je druga priča), tako da ako neko želi da izučava te predmete ima ih ponuđene, dakle i tu se zaostatak smanjuje. Ovih ostalih nema, umjesto njih su ubačeni neki drugi za koje ja mogu govoriti u kontekstu profesora koji su meni predavali (a tu već ima dosta novih).
Ukupno: Menadžment jeste teži, ali ne toliko kako ga predstavljaš
pOZz

#391 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by pOZz »

Ja govorim o dodiplomskom studiju i o onome kroz šta moraju proći svi studenti u prve dvije godine studija. Razlika za master nema veze sa ovim jer je biraju samo oni koji žele ići na +2, a procenat takvih je veoma mali a i oni uopšte ne utiču na ocjenu ovoga šta ja govorim. Ista priča važi za FM, znači to je smjerski predmet tek na trećoj godini, a njega izbjegne ogroman broj studenata VPŠ-a. Za FR ne treba ni govoriti, pametnom dosta.

Treća sam godina odsjeka Menadžment, smjer Menadžment i organizacija i u ova dva semestra imam iste predmete što su na Visokoj poslovnoj školi. Malo je reći da su smiješni. Uz dužno poštovanje svima, ne želim diskriminirati bilo koga, ali fakti su fakti - studenti Visoke poslovne škole su znatno lošiji studenti od Ekonomije i Menadžmenta. Tu činjenicu dosta puta naglašavaju profesori koji predaju i na jednom i na drugom smjeru. Realno, napominjem da ne želim nikoga uvrijediti ali to je tako, kad bi se samo FR uveo na Visoku poslovnu školu kao redovan predmet, bojim se da bi prolaznost bila mizerna, čak mogu reći i smiješna.
Strpljiva

#392 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Strpljiva »

pOZz wrote:Ja govorim o dodiplomskom studiju i o onome kroz šta moraju proći svi studenti u prve dvije godine studija. Razlika za master nema veze sa ovim jer je biraju samo oni koji žele ići na +2, a procenat takvih je veoma mali a i oni uopšte ne utiču na ocjenu ovoga šta ja govorim. Ista priča važi za FM, znači to je smjerski predmet tek na trećoj godini, a njega izbjegne ogroman broj studenata VPŠ-a. Za FR ne treba ni govoriti, pametnom dosta.

Treća sam godina odsjeka Menadžment, smjer Menadžment i organizacija i u ova dva semestra imam iste predmete što su na Visokoj poslovnoj školi. Malo je reći da su smiješni. Uz dužno poštovanje svima, ne želim diskriminirati bilo koga, ali fakti su fakti - studenti Visoke poslovne škole su znatno lošiji studenti od Ekonomije i Menadžmenta. Tu činjenicu dosta puta naglašavaju profesori koji predaju i na jednom i na drugom smjeru. Realno, napominjem da ne želim nikoga uvrijediti ali to je tako, kad bi se samo FR uveo na Visoku poslovnu školu kao redovan predmet, bojim se da bi prolaznost bila mizerna, čak mogu reći i smiješna.
Eto Boga ti nek' je EIM kriterij za kvalitet. Šta kažu za DL, ipak daju dvije milje?!
pOZz

#393 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by pOZz »

Nigdje ja nisam rekao da je Menadžment oličenje kvaliteta, čak sam i rekao da je Menadžment jedini koji ima odlike iole ozbiljnijeg fakulteta, ali sam samo dao obrazloženje zašto smatram da je VPŠ kurs. :) A za par godina će im se i Menadžment pridružiti u toj kategoriji, ako nastave ovako a izgleda da nemaju namjeru stati s tim, misleći naročito na uvođenje engleskog jezika nakon kojeg studenti pojma nemaju šta su učili a kamoli da nešto konkretno znaju reći o određenoj ekonomskoj problematici.
perfect_guy

#394 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by perfect_guy »

poslodavca to ni najmanje ne zanima, ti imaš diplomu EFSA sa 3 završene godine po oba programa i to je ono šta prepoznaje tržište rada
pOZz

#395 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by pOZz »

Ma dobro, to je sad drugi par rukava, ja samo ukazujem na kvalitet studija.

Ne samo što studiram Menadžment, ali realno gledajući, ima li ikakve logike da VPŠ, Ekonomija i Menadžment imaju istu diplomu, a uzevši u obzir sve različitosti koje sam u prethodnim postovima naveo?! Ili čak i npr. da ja imam istu diplomu sa smjerom Menadžment i organizacija sa onim ko je uzeo Računovodstvo i reviziju?! Nema mi logike za ovo drugo a kamoli za prvo.

Ali uzevši u obzir novu osnovu kvalifikacijskog okvira, gdje su tri godine ove Ekonomije rangirane kao Viša škola, sve ovo ode u neku stvar i termin studiranje gubi smisao.
Strpljiva

#396 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Strpljiva »

pOZz wrote:Nigdje ja nisam rekao da je Menadžment oličenje kvaliteta, čak sam i rekao da je Menadžment jedini koji ima odlike iole ozbiljnijeg fakulteta, ali sam samo dao obrazloženje zašto smatram da je VPŠ kurs. :) A za par godina će im se i Menadžment pridružiti u toj kategoriji, ako nastave ovako a izgleda da nemaju namjeru stati s tim, misleći naročito na uvođenje engleskog jezika nakon kojeg studenti pojma nemaju šta su učili a kamoli da nešto konkretno znaju reći o određenoj ekonomskoj problematici.
A kako znaš da je kurs? Jer nemaju par predmeta koji se polažu na EIM, a sve ostalo znaš i sam da je večernja škola.
Ti predmeti se predaju i na menadžmentu ;-)

Za engleski si u pravu. Ljudi gledaju američke komedije s prevodom. Ako su htjeli nivo, trebali su imati prep - year u kojoj se samo engleski uči. Ali ovim ti je jasno šta se traži - novac. Ima li ijedan fakultet u Sarajevu sa više smijerova? Znaš koliko se godišnje upiše studenata na EFSA?

poslodavca to ni najmanje ne zanima, ti imaš diplomu EFSA sa 3 završene godine po oba programa i to je ono šta prepoznaje tržište rada

Upravo.

@pozz Nemoj biti iznenađen vidjeti ljude smijer Marketing, VPŠ i ti kursevi koji rade u finansijskom sektoru. Niko te neće pitati za FR, osim ako ne planiraš aplicirati kod revizorskih kuća.

Sretno i vjeruj da omalovažavanje slabijih fakulteta govori samo o tvojoj slabosti. Uči, vjeruj u sebe i ne brini za druge. Diploma nije, niti će biti mjerilo znanja.
pOZz

#397 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by pOZz »

Strpljiva wrote:A kako znaš da je kurs? Jer nemaju par predmeta koji se polažu na EIM, a sve ostalo znaš i sam da je večernja škola.
Ti predmeti se predaju i na menadžmentu ;-)
Naveo sam gore zašto znam da je kurs. :) Osam najškakljivijih predmeta je izuzeto, sigurno ne bez razloga. :wink:
Strpljiva wrote: Znaš koliko se godišnje upiše studenata na EFSA?
Ne znaju ni oni sami. :-D
Strpljiva wrote:@pozz Nemoj biti iznenađen vidjeti ljude smijer Marketing, VPŠ i ti kursevi koji rade u finansijskom sektoru. Niko te neće pitati za FR, osim ako ne planiraš aplicirati kod revizorskih kuća.
Razumijem, ali ti ne razumiješ šta ja hoću da ti kažem. Govorim ti o kvalitetu obrazovanja, brzini i lahkoći prohodnosti puta do diplome. Vrlo mali broj studenata će raditi u životu ono što su izučavali na fakultetu, nisam naivan po tom pitanju uopšte.
Strpljiva wrote:Sretno i vjeruj da omalovažavanje slabijih fakulteta govori samo o tvojoj slabosti. Uči, vjeruj u sebe i ne brini za druge. Diploma nije, niti će biti mjerilo znanja.
Ne omalovažavm druge fakultete, omalovažavam svoj. :D :P

Sve što sam gore rekao su neoborive činjenice. Za svoje eventualne neuspjehe nikad neću okriviti težinu fakulteta ili određenog predmeta već samog sebe, jer posjedujem interni lokus kontrole tako da ne znam sa kojim ciljem si mi se obratila na taj način. :) Ja sam samo prodiskutovao o tim stvarima, nigdje nisam okrivio ljude koji idu na VPŠ, čak naprotiv, imam puno prijatelja koji su tamo, ali samo govorim o činjenicama jer sam se upustio u diskusiju na osnovu pitanja koja je razlika između smjerova. ;-)
Strpljiva

#398 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Strpljiva »

@zrelo, izvuče se na vrijeme :thumbup:

Nego, reci ti meni jesi položio FR? :-D
marketleader

#399 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by marketleader »

pOZz wrote:Ja govorim o dodiplomskom studiju i o onome kroz šta moraju proći svi studenti u prve dvije godine studija. Razlika za master nema veze sa ovim jer je biraju samo oni koji žele ići na +2, a procenat takvih je veoma mali a i oni uopšte ne utiču na ocjenu ovoga šta ja govorim. Ista priča važi za FM, znači to je smjerski predmet tek na trećoj godini, a njega izbjegne ogroman broj studenata VPŠ-a. Za FR ne treba ni govoriti, pametnom dosta.

Da sad ne ulazim u diskusije, nemam vremena za takvo nešto, ali eto u kratkim crtama (ako uspijem :wink: ).
Završio sam VPŠ-BiO (Bankarstvo i osiguranje), položio na ljetnoj školi (znači u 4-5sedmica, sa redovnim studentima) 3 predmeta koji su preduslov za upis na Master.
Trenutno sam na istom smjeru na Masteru - BiO, ocjene su mi bolje od 80-90% studenata mojih smjerskih kolega, a sa mnom samo su jos dvije osobe sa VPŠ, i oni trenutno imaju prosjek 8 i više.
Isti su kriteriji ocjenjivanja i na EiM i na VPŠ, a tako i težina predmeta, ukoliko se radi o istim predmetima i profesorima, odnosno asistentima.
Možemo o ovome diskutovati do zore, ali mislim da će loš student biti i na EiM loš i na VPŠ, a tako i obrnuto.

Ukoliko ovo neko čita ko se predomišlja šta upisati, realno predlažem EiM, pošto se neće peglati sa polaganjem razlike predmeta i sa 600KM koji se plaćaju prilikom polaganja, a neka pokuša dobro uraditi prijemni i biti redovan, pošto onda može i na masteru biti redovan, tj. godina 100KM. Većina raje to ne zna, ali student koji je na I ciklusu bio redovan samofinansirajući, na master zadržava svoj status i kao takav ne može konkurisati kao redovan, već isključivo kao redovan samofinansirajući ili DL = 1000KM. Pošto na VPŠ ne postoji opcija za upis kao redovan, isti taj student kada završi na masteru može samo biti redovan samofin ili DL. Eto samo na napomenem, možda je nekome bitno.
Ne odvraćam od upisivanja VPŠ, s tim nek se pripremi na peglanje sa Poslovnim pravom, na VPŠ na finalnom je 5 eseja dok je na EiM kod Trivuna sve na zaokruživanje, i to kod redovnih studenata na engleskom, a čuo sam iz prve ruke da je to više nego smiješno.
Sve u svemu svima sretno sa studijem i sa pronalaženjem posla :thumbup:
GOLFER

#400 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by GOLFER »

U sustini samo ozbiljne poslodavce ce zanimati koliko si ti kao osoba zaista spreman da radis odredjene poslove i koje si to predmete polagao (uvid u dodatku diplomi). Pri tome doci ce do izrazaja individualna osobnost i spremnost za rad i cenje a i ono sto si ucio na fakultetu.

Kod tekvih poslodavaca na finansijama i racunovodstvu nece moci raditi ljudi koji su zavrsili EKONOMSKI fakultet a pri tome namjerno izbjegavali i BJEZALI od finansija i racunovodstva...

Kod onih drugih poslodavaca i stela, na finansijama ce raditi covjek koji tokom studija nikad nije uzeo u ruke knjige finansija i sl...
Post Reply