Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
MirzaOg

#301 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by MirzaOg »

Može li mi neko reći kako izgleda praktični ispit iz poslovne informatike.
Chicks

#302 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Chicks »

Dobijes materijal na stranici predmeta koji skines kada dodjes na test. To je u wordu tekst sa uputama tj zadacima koje trebas uraditi za vrijeme testa.
Sastoji se iz tri dijela koliko se sjecam, mislim da kod nas nije ukljucivalo Access, tj da ga nismo nikako ni obradjivali na vjezbama. Eh ta tri dijelu su: dio u wordu, dio u excelu, dio u powerpointu...
Sve to na kraju da neke bodove i to je to.
Sa srecom.
MirzaOg

#303 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by MirzaOg »

Može li mi neko reći od starijih kolega da li se mora polagati test iz engleskog ako sam ga već na prijemnom radio i imao 19 od 20 bodova. Vidim da su nam na prijavi ispita (na ISSS-u) pored 5 predmeta na I semestru stavili i da možemo prijaviti test za engleski.
marketleader

#304 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by marketleader »

MirzaOg wrote:Može li mi neko reći od starijih kolega da li se mora polagati test iz engleskog ako sam ga već na prijemnom radio i imao 19 od 20 bodova. Vidim da su nam na prijavi ispita (na ISSS-u) pored 5 predmeta na I semestru stavili i da možemo prijaviti test za engleski.
Ma klikni,nece ti naskoditi sigurno.Inace imas sad ove kurseve, kurs 1 i 2 moras poloziti da bi presao u drugu godinu.3 i 4 za trecu godinu, i u trecoj se polazu 5 i 6. Sad ako si prva godina i vec polozio kurs 1 i 2,ne moras nista vise ove godine. Na prijemnom je prije bilo da na osnovu tog ulaznog testa iz eng oni vrse razmjestaj,tako ako dobro znas engleski da ne polazes npr ovaj kurs 1,vec odmah da krenes od kurs 2.
MirzaOg

#305 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by MirzaOg »

Evo sada sam gledao rezultate za engleski sa prijemnog i pored mog imena i još nekoliko koji imaju više od 17 bodova piše VERIFIKACIJA, a kod ostalih piše KURS 1 ili KURS 2. Šta to treba da znači?
marketleader

#306 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by marketleader »

MirzaOg wrote:Evo sada sam gledao rezultate za engleski sa prijemnog i pored mog imena i još nekoliko koji imaju više od 17 bodova piše VERIFIKACIJA, a kod ostalih piše KURS 1 ili KURS 2. Šta to treba da znači?
Pa prekuca ti ga brate :mrgreen: . Mislim da za prvu godinu ne moras polagati vise kurseva ni 1 ni 2.Vec ces odmah na kurs 3. Sad raspitaj se jos na studentskoj kako to sad ide, eee kad sam ja upisao ML3, ML4 bila Interlingua - otimacina :x
perfect_guy

#307 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by perfect_guy »

marketleader wrote:
MirzaOg wrote:Evo sada sam gledao rezultate za engleski sa prijemnog i pored mog imena i još nekoliko koji imaju više od 17 bodova piše VERIFIKACIJA, a kod ostalih piše KURS 1 ili KURS 2. Šta to treba da znači?
Pa prekuca ti ga brate :mrgreen: . Mislim da za prvu godinu ne moras polagati vise kurseva ni 1 ni 2.Vec ces odmah na kurs 3. Sad raspitaj se jos na studentskoj kako to sad ide, eee kad sam ja upisao ML3, ML4 bila Interlingua - otimacina :x
meni je iskreno ovo sad veća otimačina, tamo si bar u interlingui imao nastavu i bar nekakvu konverzaciju, a ovo sad 90 maraka nizašta
ek0

#308 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by ek0 »

-
Last edited by ek0 on 09/11/2016 14:16, edited 1 time in total.
beautyfool

#309 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by beautyfool »

ek0 wrote:Jedno pitanje, da li su seminarski radovi/projekti obavezni ? tj. da li je moguce poloziti bez istih ukoliko imamo dovoljno bodova ?
Nisu obavezni to su ti dodatne aktivnosti na kojima skupljas bodove za prolaznost ili za vecu ocijenu. Testovi su ti najbitniji.
perfect_guy

#310 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by perfect_guy »

beautyfool wrote:
ek0 wrote:Jedno pitanje, da li su seminarski radovi/projekti obavezni ? tj. da li je moguce poloziti bez istih ukoliko imamo dovoljno bodova ?
Nisu obavezni to su ti dodatne aktivnosti na kojima skupljas bodove za prolaznost ili za vecu ocijenu. Testovi su ti najbitniji.
zavisi, ima predmeta gdje su obavezni, svakako se to u silabusu naznači
alibaba_i_30_godina

#311 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by alibaba_i_30_godina »

Zavisi od predmeta i profesora. Kod nekih nije obavezan seminarski rad, vec samo sluzi kako bi sakupio vise bodova za vecu ocjenu, dok je kod nekih obavezan i seminarski rad i prezentacija.

Projekat u trecoj godini (ako si vec treca) je obavezan za sve studente i racuna se kao poseban predmet iz kojeg se ne kraju dobije ocjena.

Sto se tice engleskog jezika, ukoliko ti pored imena pise VERIFIKACIJA, znaci da si verifikovao svoje znanje engleskog jezika koji je potreban za prvu godinu studija. Mozes odmah ukoliko zelis preci na visi nivo, tako kada budes druga godina da ne moras tada polagati i muciti se i sa engleskim. Doduse bar je prije bilo, u vrijeme kada smo sve to radili preko Interlingue. :-)
MirzaOg

#312 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by MirzaOg »

Može li mi neko objasniti kako doći do poslovne akademije, znam gdje je skenderija, a PA bi se trebala nalaziti tu negdje. Nisam iz Sarajevo pa bi mi svaka pomoć dobro došla. :D
marketleader

#313 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by marketleader »

MirzaOg wrote:Može li mi neko objasniti kako doći do poslovne akademije, znam gdje je skenderija, a PA bi se trebala nalaziti tu negdje. Nisam iz Sarajevo pa bi mi svaka pomoć dobro došla. :D
OooOO kralju,zavrsava semestar a on pita gdje je poslovna akademija. Skenderija 17. Kad izadjes iz tramvaja na drveniji,idi desno predji drveni most pa opet desno i onda samo pravo opali ali drzi se lijeve strane ulice,posto se grana ulica. Vidjeces ima prolaz,to ti je tamo za politicke nauke,pa samo nastavi dalje lijevom stranom trotoara i vidjeces prije LOK-a ima ulaz,a na zgradi pise POSLOVNA AKADEMIJA. Haj valjda sam objasnio nekako.
MirzaOg

#314 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by MirzaOg »

Na stranici im piše ulica skenderija br. 70, a ne 17.
Neznam iz čistog razloga što živim na relaciji Mostar - Sarajevo i u Sarajevu sam samo kad zatreba.
marketleader

#315 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by marketleader »

MirzaOg wrote:Na stranici im piše ulica skenderija br. 70, a ne 17.
Neznam iz čistog razloga što živim na relaciji Mostar - Sarajevo i u Sarajevu sam samo kad zatreba.
Moze biti i da je Skenderija 70.Ali Skenderija 70 mislim da je bivsa Interlingua,to ti je onda samo dalje tamo ides samo ravno predjes raskrsnicu vidjeces pivnica DUCK,a preko puta ECC.CLUB 2. E tu udjes ima kafic pa mozes iz kafica gore uz stepenice.
MirzaOg

#316 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by MirzaOg »

marketleader wrote:
MirzaOg wrote:Na stranici im piše ulica skenderija br. 70, a ne 17.
Moze biti i da je Skenderija 70.Ali Skenderija 70 mislim da je bivsa Interlingua,to ti je onda samo dalje tamo ides samo ravno predjes raskrsnicu vidjeces pivnica DUCK,a preko puta ECC.CLUB 2. E tu udjes ima kafic pa mozes iz kafica gore uz stepenice.
Hvala puno na objašnjenju.
red387

#317 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by red387 »

Da li negdje ima lista predmeta po godinama, za odsjek marketing i odsjek menadžmenta i informacionih tehnologija? Tražio po njihovoj stranici, ali ništa...
Comrad

#318 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Comrad »

@red387, koliko si trazio, priznaj. :D

EFSA ima jednu od najboljih web stranica. Otidji na ovaj link:
http://www.efsa.unsa.ba/ef/index.php?op ... Itemid=150

Na dnu stranice, vidjet ces ima link na Informacijski paket - Katalog predmeta (PDF) (ili klikni ovdje), skini ovaj fajl i tu imas sve potrebne informacije o svim smjerovima, predmetima itd itd detaljno napisano, da ne moze bit detaljnije. :)

btw. Smjer biras tek nakon odslusane prve dvije godine kod Ekonomije i menadzmenta ili nakon odlusanog jednog i po semestra Visoka poslovna skola. Semestri prije smjerova su zajednicki za sve studente. IT smjer imas samo na Visokoj poslovnoj skoli ako se ne varam.
perfect_guy

#319 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by perfect_guy »

Comrad wrote:@red387, koliko si trazio, priznaj. :D

EFSA ima jednu od najboljih web stranica. Otidji na ovaj link:
http://www.efsa.unsa.ba/ef/index.php?op ... Itemid=150

Na dnu stranice, vidjet ces ima link na Informacijski paket - Katalog predmeta (PDF) (ili klikni ovdje), skini ovaj fajl i tu imas sve potrebne informacije o svim smjerovima, predmetima itd itd detaljno napisano, da ne moze bit detaljnije. :)

btw. Smjer biras tek nakon odslusane prve dvije godine kod Ekonomije i menadzmenta ili nakon odlusanog jednog i po semestra Visoka poslovna skola. Semestri prije smjerova su zajednicki za sve studente. IT smjer imas samo na Visokoj poslovnoj skoli ako se ne varam.
nakon 3 semestra na VPŠ :)
a i na EiM taj smjer postoji u ponudi samo što nikad ne prolazi jer nema zainteresovanosti (kao i računovodstvo na VPŠ)
Smoki

#320 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Smoki »

Ima li neko ko bikvalitetno posavjetovao koji smjer uzeti?
febo_acm

#321 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by febo_acm »

Smoki wrote:Ima li neko ko bikvalitetno posavjetovao koji smjer uzeti?
Ne ide to tako. Kako da te mi savjetujemo? :D

Šta ti najbolje leži? Finansije? Menadžment-HRM-Strateški? Ili možda Marketing?
marketleader

#322 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by marketleader »

AMD wrote:
Smoki wrote:Ima li neko ko bikvalitetno posavjetovao koji smjer uzeti?
Ne ide to tako. Kako da te mi savjetujemo? :D

Šta ti najbolje leži? Finansije? Menadžment-HRM-Strateški? Ili možda Marketing?
Jes vala,kako to da te neko savjetuje. Imao si eto sve predmete koji su preduslov za neki smjer,i skontaj koji ti se najvise svidio. Ako razmisljas o upisu postdiplomskog kasnije nekad, mozda ti pomaze podatak da su sad formirana 3 smjera. 2 finansijska (Bankarstvo i osiguranje; i Finansijski menadžment) i 1 marketinski: Marketing.
extraordinary

#323 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by extraordinary »

Šta je sa trećom godinom, jel moguće prenijeti jedan predmet na nju ?
perfect_guy

#324 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by perfect_guy »

extraordinary wrote:Šta je sa trećom godinom, jel moguće prenijeti jedan predmet na nju ?
da, ali ako nisi prenosio iz prve u drugu
extraordinary

#325 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by extraordinary »

Ne kontam, ako nisam nikako prenosio iz prve u drugu, ili ako nisam taj predmet prenosio iz prve u drugu?
Post Reply