Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
- Pikova-dama
#726 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Nije "žvačem" nego "žvaćem" 
-
baby24
#727 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
zato sto masa ljudi govori žvaćem, vjerovatno pisu žvačem, ali kad govore sigurno je meko.... pa sam mislila da ne cujem bas dobro... godine valjda, sta li... 
- nellington
#728 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Ne daś mi da se zezamPikova-dama wrote:Nije "žvačem" nego "žvaćem"
- Pikova-dama
#729 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Pardon...samo izvolite 
- Pikova-dama
#730 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Govore, jer je pravilnobaby24 wrote:zato sto masa ljudi govori žvaćem, vjerovatno pisu žvačem, ali kad govore sigurno je meko.... pa sam mislila da ne cujem bas dobro... godine valjda, sta li...
- nellington
#731 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Usput, da vidimo možemo li šta razjasniti po pitanju žvakanja:
žvakati - žvakajem - žvakjem - žvačem (jotovanje)
-
baby24
#732 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
skakati, plakati, žvakati - valjda se mijenjaju isto, palatalizacija je palatalizacija.... ali zar niko nije primjetio da ljudi totalno različito govore samo ovaj glagol??? ili sam ja bas pukla!!!???
-
baby24
#733 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
k, g,h ide u č, ž, š
k, g, h ide u c, z, s
ja se iz skole samo ovga sjecam
prva i druga palatalizacija
k, g, h ide u c, z, s
ja se iz skole samo ovga sjecam
- nellington
#734 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Sad sam skontao jednu bitnu stvar - jotovanje i palatalizacija u našem jeziku imaju isti razlog - jer u staroslavenskom nije bilo slova e samostalno, nego isključivo u sastavu jata - zato, ako krenemo od premise da se u staroslovenskom prezent tvorio od jat - m, onda se radi o jotovanju, a ako po modernom krećemo od -em, onda palatalizacijababy24 wrote:skakati, plakati, žvakati - valjda se mijenjaju isto, palatalizacija je palatalizacija.... ali zar niko nije primjetio da ljudi totalno različito govore samo ovaj glagol??? ili sam ja bas pukla!!!???
- Zlata M.
#735 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
... ma dobro sad, to su neke druge stvari i takve mi ne smetaju. Neka svako govori ili pise onako kako najbolje zna.hz__semir wrote:
-prodAvnica
-tramvAj
-aerodrOm
Hvala Bogu pa postoje akcenti, odlična zamjena za ličnu kartuMožeš legitimisati čovjeka, a ne moraš biti drot
Kad se jezik skrnavi na nekim zvanicnim mjestima ( novine, telEvizija
Ovo sa novim naglAAskom je bolesno.
-
Shoshana
#736 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Ja sam negdje nekad naucila da se originalni glagol zvao "zvatati" odnosno da su neko vrijeme i zvakati i zvatati bili u upotrebi. Od tog zvatati nam je ostalo zvacem (e jebi ga, ono sa crticom a ne kvacicomnellington wrote:Usput, da vidimo možemo li šta razjasniti po pitanju žvakanja:
-
Shoshana
#737 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
nellington wrote:Sad sam skontao jednu bitnu stvar - jotovanje i palatalizacija u našem jeziku imaju isti razlog - jer u staroslavenskom nije bilo slova e samostalno, nego isključivo u sastavu jata - zato, ako krenemo od premise da se u staroslovenskom prezent tvorio od jat - m, onda se radi o jotovanju, a ako po modernom krećemo od -em, onda palatalizacijababy24 wrote:skakati, plakati, žvakati - valjda se mijenjaju isto, palatalizacija je palatalizacija.... ali zar niko nije primjetio da ljudi totalno različito govore samo ovaj glagol??? ili sam ja bas pukla!!!???
Mozda, pri tvorbi prezenta. ALi samostalno e je itekako postojalo. Svako ono 'e' koje je i dan danas 'e' i u ekavici i u ijekavici i u ikavici je cisto, solidno e, a ne jat.
- nellington
#738 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Htjedoh reći - nigdje nije postojalo e na početku riječi - pa me ovdje prenijelo i na početak tvorbenog sufiksa i tako redomShoshana wrote:nellington wrote:Sad sam skontao jednu bitnu stvar - jotovanje i palatalizacija u našem jeziku imaju isti razlog - jer u staroslavenskom nije bilo slova e samostalno, nego isključivo u sastavu jata - zato, ako krenemo od premise da se u staroslovenskom prezent tvorio od jat - m, onda se radi o jotovanju, a ako po modernom krećemo od -em, onda palatalizacijababy24 wrote:skakati, plakati, žvakati - valjda se mijenjaju isto, palatalizacija je palatalizacija.... ali zar niko nije primjetio da ljudi totalno različito govore samo ovaj glagol??? ili sam ja bas pukla!!!???
Mozda, pri tvorbi prezenta. ALi samostalno e je itekako postojalo. Svako ono 'e' koje je i dan danas 'e' i u ekavici i u ijekavici i u ikavici je cisto, solidno e, a ne jat.
- Lakat Jebić
#739 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
pa je zato jermenija, jevandjelje itdnellington wrote: Htjedoh reći - nigdje nije postojalo e na početku riječi - pa me ovdje prenijelo i na početak tvorbenog sufiksa i tako redomU ruskom ni danas ne postoje riječi sa prvim slovom e - tačnije, i ako postoje, čitaju se sa je.
- nellington
#740 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Nešto simpatično na ovu temu: na SI Gamesovom Football Manageru 2006 bila dvojica igrača: Edis Kurtić i Jedis Kurtić. Naime, momak je igrao za Torpedo iz Moskve, i svi su ga zvali Jedis, poslije igrao za Budućnost Banovići, ljudi ga tu zvali kako i jeste - Edis, pa su na manageru postojala dva igrača - a u stvarnom životu, samo jedanLakat Jebić wrote:pa je zato jermenija, jevandjelje itdnellington wrote: Htjedoh reći - nigdje nije postojalo e na početku riječi - pa me ovdje prenijelo i na početak tvorbenog sufiksa i tako redomU ruskom ni danas ne postoje riječi sa prvim slovom e - tačnije, i ako postoje, čitaju se sa je.
- Obuca9
#741 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Gdje ga izvuče oca mi
- nellington
#742 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Napatio me čovjek kad sam mu, kao researcher za BiH, morao sastaviti historyhz__semir wrote:![]()
![]()
Gdje ga izvuče oca mi
-
baby24
#743 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
e, da... i ja sam čula za to "žvatati".... tj. pročitala prvi put u životu i to tražeći da li je ispravno žvačem ili žvaćem.... kasnije sam se zezala kako sam znala za taj glagol odavno, pa sam govorila "žvaćem" od glagola "žvatati"... slaba vadionaShoshana wrote:Ja sam negdje nekad naucila da se originalni glagol zvao "zvatati" odnosno da su neko vrijeme i zvakati i zvatati bili u upotrebi. Od tog zvatati nam je ostalo zvacem (e jebi ga, ono sa crticom a ne kvacicomnellington wrote:Usput, da vidimo možemo li šta razjasniti po pitanju žvakanja:
žvakati - žvakajem - žvakjem - žvačem (jotovanje))
- Ravenn
#744 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
baby24 wrote:k, g,h ispred E ide u č, ž, š
k, g, h ispred I ide u c, z, s
ja se iz skole samo ovga sjecamprva i druga palatalizacija
-
baby24
#745 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Ravenn wrote:baby24 wrote:k, g,h ispred E ide u č, ž, š
k, g, h ispred I ide u c, z, s
ja se iz skole samo ovga sjecamprva i druga palatalizacija
a ispred A?
- Ravenn
#746 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Ssamo dopuna onoga što si zapamtila, bez boldiranog dijela i nema smisla
(I i II palatalizacija)
PS palatalizacija se ne primjenjuje na A,O i U
(I i II palatalizacija)
PS palatalizacija se ne primjenjuje na A,O i U
-
baby24
#747 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
salim seeee... zato sam i stavila velikog smajlija... niti ima veze sa ostalim samoglasnicima, osim e i i... ali me ovo žvakanje zbunilo baš.... 
- nellington
#748 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
nazočim, nazočiš, nazoči, nazočimo, nazočite, nazoče.cLo wrote:sam da pitam za ovaj glagol "nazočiti"...zna li neko kako se mijenja kroz lica u prezentu:
ja nazočavam,ti nazočavaš ili ...kako??? možda ja sam nazočan? ali to mi više liči na glagol biti + pridjev nazočan...
- nellington
#749 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Ja ovdje nazočim po dužnosti 
- Obuca9
#750 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
I onda kažu AiE najteži smjer, nemaš kad oka otvoriti