Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Jack Be Nimble

#676 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)

Post by Jack Be Nimble »

ma lako je promjenuti, ali se treba naviknuti ako se pise duze vrijeme

kada vec o tastaturama pricamo, ja sam upoznao par muzicara koji ne zele da nauce koristiti tastarue, jer tvrde da ce im onda biti teze za klavirom.
SmiledGuy

#677 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)

Post by SmiledGuy »

ovo su te rijeci
frljike
mars
opsajd
aut
bre
tam
vugor
vudol
....
vinja

#678 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)

Post by vinja »

priziv

nisam znala sta znaci... na jednom testiranju ADS-a je bilo pitanje "Koliki je rok za priziv?", pa sam pitala da li se radi o prigovoru ili zalbi... zena se uvrijedila i drsko rekla da je to zalba (ali na hr). Mene je onda interesovalo kako kazu zaliti se, zalio sam se, zalbeni postupak, ozalbeno rjesenje, da li je to npr. prizivati se, prizvao sam se, prizivni postupak, (o)prizvano rjesenje... nisam dobila posao :-D , ali nisam dobila ni informaciju kako se kazu gore navedeni pojmovi...

ili kriz...
zasto onda kazu krstenica, prekrstio sam se, krstio sam dijete...??? Zar ne bi trebalo da se kaze krizanica, krizao sam dijete :-D

ja licno ne volim rijec dolje, a pravilna je za razliku od dole (koja je u sirokoj upotrebi)

ili kad vidim na smrtovnici umro je u svojoj 78. godini... nego u cijoj, ta nije u mojoj???!!!
to me podsjetilo i na mlada djevojka, stara baba ... nepotrebno, suvisno! kako se ono to zove? pleonazam?
Lakat Jebić

#679 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)

Post by Lakat Jebić »

vinja wrote:priziv

nisam znala sta znaci... na jednom testiranju ADS-a je bilo pitanje "Koliki je rok za priziv?", pa sam pitala da li se radi o prigovoru ili zalbi... zena se uvrijedila i drsko rekla da je to zalba (ali na hr). Mene je onda interesovalo kako kazu zaliti se, zalio sam se, zalbeni postupak, ozalbeno rjesenje, da li je to npr. prizivati se, prizvao sam se, prizivni postupak, (o)prizvano rjesenje... nisam dobila posao :-D , ali nisam dobila ni informaciju kako se kazu gore navedeni pojmovi...

ili kriz...
zasto onda kazu krstenica, prekrstio sam se, krstio sam dijete...??? Zar ne bi trebalo da se kaze krizanica, krizao sam dijete :-D

ja licno ne volim rijec dolje, a pravilna je za razliku od dole (koja je u sirokoj upotrebi)

ili kad vidim na smrtovnici umro je u svojoj 78. godini... nego u cijoj, ta nije u mojoj???!!!
to me podsjetilo i na mlada djevojka, stara baba ... nepotrebno, suvisno! kako se ono to zove? pleonazam?
priziv ne kontam, al eto, kroati k'o kroati

kriz ili krst, manje vise sve to mozes reci, druga je stvar da ruzno zvuci "krizao sam dijete"

a za ovu djevojku, djevojka je neko sve dok se ne uda (bar je tako u mom selu :D)... pa tako da mozes imat i staru i mladu i, sto bi moj dedo rekao, polovnu djevojku :D
Shoshana

#680 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)

Post by Shoshana »

Ovo za mladu djevojku bi se moglo razumjeti. Kao sto Lakat kaze, izvorno 'djevojka' nije rijec koja oznacava mladju osobu zenskog pola, nego neudatu osobu zenskog pola. Tako i starica od 90 moze biti djevojka ako se nikada nije udavala. Cak postoji i izraz 'stara djevojka'. Za staru babu bas nisam sigurna, ali ako moja kcerka sutra dobije dijete - ja cu sasvim sigurno biti 'mlada baba' .
hassena

#681 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)

Post by hassena »

Nešto sam čitala, meni smeta: obadvojica...i htJeo...uhuuuu ova mi zadnje trnce podiže :evil:
derion

#682 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)

Post by derion »

hassena wrote:Nešto sam čitala, meni smeta: obadvojica...i htJeo...uhuuuu ova mi zadnje trnce podiže :evil:
Hassena, obje riječi smo već obradili. :)
minjonja

#683 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)

Post by minjonja »

opetovanje :oops:

kako odvratno zvuci.
Onjegin

#684 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)

Post by Onjegin »

Meni glagol uplivisati zvuči očajno - nadam se da ne postoji u rječnicima. :)
ja71

#685 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)

Post by ja71 »

Onjegin wrote:Meni glagol uplivisati zvuči očajno - nadam se da ne postoji u rječnicima. :)
Je li to kad se zaposlis u Plivi ?
Onjegin

#686 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)

Post by Onjegin »

ja71 wrote:
Onjegin wrote:Meni glagol uplivisati zvuči očajno - nadam se da ne postoji u rječnicima. :)
Je li to kad se zaposlis u Plivi ?
Za one koji možda ne znaju :)
Mikroekonomsku poresku politiku po pravilu sledi strukturalistička fiskalna politika, koja upliviše na kvalitet ekonomije firme sa programiranim efektima
paraproteinemije i ostalih patoloških stanja koja mogu uplivisati hemostatske poremećaje
Tehnički najvažnija svojstva, koja bitno uplivišu na mogućnost
uplivisati - imati upliv, djelovati, uticati
matorakobila

#687 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)

Post by matorakobila »

Izvin'te ako je bilo:

Jedna riječ koja se pogrešno koristi svugdje: u medijima, na forumima, u svakodnevnom govoru - dubiozan, dubioza. Svi koji je (pogrešno) koriste, koriste je u značenju dubok, slojevit, dubokouman, složen i sl. Pa kažu: "Hajde da ne ulazimo toliko u dubiozu...", tj. neće zahvatati problem u dubini, široko. Ili, kad ko hoće koga uvrijediti, pa ironično kaže: "E, jesi dubiozan!", tj. dubokouman.

Dubiozan, latinskog porijekla, dolazi od dubius što znači sumnjiv, pa to i znači: sumnjiv, neizvjestan, nesiguran, nepouzdan itd.
Onjegin

#688 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)

Post by Onjegin »

matorakobila wrote:
Jedna riječ koja se pogrešno koristi svugdje: u medijima, na forumima, u svakodnevnom govoru - dubiozan, dubioza. Svi koji je (pogrešno) koriste, koriste je u značenju dubok, slojevit, dubokouman, složen i sl. Pa kažu: "Hajde da ne ulazimo toliko u dubiozu...", tj. neće zahvatati problem u dubini, široko. Ili, kad ko hoće koga uvrijediti, pa ironično kaže: "E, jesi dubiozan!", tj. dubokouman.
Vjeruješ ti meni da nikad nisam čuo da neko koristi riječ dubioza u ovom kontekstu :)
Lakat Jebić

#689 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)

Post by Lakat Jebić »

Onjegin wrote:
matorakobila wrote:
Vjeruješ ti meni da nikad nisam čuo da neko koristi riječ dubioza u ovom kontekstu :)
a ja nisam nikad cuo da je neko koristio u ispravnom kontekstu :-) :-)
Onjegin

#690 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)

Post by Onjegin »

Lakat Jebić wrote: a ja nisam nikad cuo da je neko koristio u ispravnom kontekstu :-) :-)
Što je još jedan dokaz činjenice da se riječi u različitim okruženjima (stručnim krugovima) koriste u različitom kontekstu. :)
Lakat Jebić

#691 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)

Post by Lakat Jebić »

Onjegin wrote:
Lakat Jebić wrote: a ja nisam nikad cuo da je neko koristio u ispravnom kontekstu :-) :-)
Što je još jedan dokaz činjenice da se riječi u različitim okruženjima (stručnim krugovima) koriste u različitom kontekstu. :)
tacno, al ovaj primjer "Hajde da ne ulazimo toliko u dubiozu..." sto ga je navela kobila :D sam procitao prije par dana u novinama... nije da sam iznenadjen, samo konstatujem :D
al' u limburgu

#692 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)

Post by al' u limburgu »

kao npr. ima najvise CRKAVA-pa ja kad cujem to,ja se vas najezim... :D :D
minjonja

#693 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)

Post by minjonja »

njojzi.
vozač

#694 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)

Post by vozač »

moj skromni doprinos temi

u njike,
u naske,
vudgore,
ovo sam slušao i prije rata,

ali u ratu sam prvi put čuo izraze za oto i na oto

najgore od svega mi je stjela,
zamišljam kemu kako pjeva ... "nije stjela, nije stjela, moje pjesme, moju ljubav ...

inače je potpuno uobičajeno u sarajevu da marijin dvor zovu marin dvor, ali je naglasak takav kao da izgovaraš muško ime marin,

jedna od najnormalnijih stvari (to su čak imali običaj govoriti i spikeri), je bila da se vojno medicinska akademija u beogradu kratila po sitemu VE ME A, pa smo se mi zezali ako je VE ME A, onda je sigurno i ER ME KA (RMK ZENICA)
Jack Be Nimble

#695 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)

Post by Jack Be Nimble »

Sta je znacenje rijeci pausala?

Zenički vijećnici potvrdili povećanje svojih paušala

penzija??
nellington

#696 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)

Post by nellington »

Paušal je vrsta naknade (ovo ekonomisti bolje znaju...) U slučaju poslanika u parlamentu, to je naknada koju oni dobijaju za svoju službu - ako nisu profesionalni poslanici, ne mogu dobiti platu, nego paušal.
hassena

#697 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)

Post by hassena »

derion wrote:
hassena wrote:Nešto sam čitala, meni smeta: obadvojica...i htJeo...uhuuuu ova mi zadnje trnce podiže :evil:
Hassena, obje riječi smo već obradili. :)
samo da utvrdimo...
:D :run:
hassena

#698 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)

Post by hassena »

A, jeste li imali: fem...mlaznjak, šljez, teorecki, odčepiti, bonbone, presjedništvo, tašnja, mašnja...sikira....maica...naruknica...stolca...zenca...muzka...stanca :-D
Jesam li popravila situvaciju
Last edited by hassena on 15/05/2010 22:11, edited 1 time in total.
The Nightwatchman

#699 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)

Post by The Nightwatchman »

sad mi pade na pamet ova konstrucija:

ma pusti ga dijet je to

ili

zamal' se dijet ne utuši j*bem ti sunce kalajisano (ovo na plaži on njojzi)

:D :D
hassena

#700 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)

Post by hassena »

poštivanje :?
Post Reply