Tačno, može se biti i nepismen.jOFLA wrote:nellington wrote:moramo ga se pridržavati.
Ne mora. Samo se umrijeti mora.
Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
- nellington
#526 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
- EllaD
#527 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
dokaz tvoje pismenostiminjonja wrote:ma najjace mi je kad se forumski lingvisti javljaju i govore da ne priznavaju senahida i da smo mi turbo lingvisti ako se koristimo njegovim pravopisom.nellington wrote:Dobro, prva tri mislim da drug Senahid ne dopušta... mada ih i ja u govornom jeziku preferiram...
EDIT: dopušta! Dobro je
nije on nista izmisljao nego je uzimao starije pravopise srpskog, hrvatskog, SH/HS i sebe potpisao.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#528 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
vala sori i ti ovu temu sa ovim sorryminjonja wrote:
sorry, u pravu si, toto pisi slukom
- minjonja
#529 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
bas tako, nije bogom dan pravopis, mijenjace se kao i sam jezik. prije cu otvoriti senahidov nego neki iz sedamdesetih... i ono sto se neki zbog h javljau. glavni argument im je sto se u njihovom selu tako nikad pricalo nije. problem je sto BiH nije jedno selo, nego milion malih sela i ako se nije u njihovom tako pricalo, jeste u nekim drugim. senahid nikog ne tjera da kaze hlopta, ali je dao mogucnost onima koji tako pricaju da ne izvrcu jezik i ne moraju govoriti lopta da ih neko ne bi seljakom prozvao.nellington wrote:Upravo tako. Nadalje, Senahid je morao kao pionir bosanske ortografije napraviti neke presedane. Nije svaki put imao pravo, ali Bože moj... Nemamo drugi pravopis - kakav je da je, moramo ga se pridržavati.
- minjonja
#531 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
hvala, takodjerEllaD wrote:dokaz tvoje pismenostiminjonja wrote:ma najjace mi je kad se forumski lingvisti javljaju i govore da ne priznavaju senahida i da smo mi turbo lingvisti ako se koristimo njegovim pravopisom.nellington wrote:Dobro, prva tri mislim da drug Senahid ne dopušta... mada ih i ja u govornom jeziku preferiram...
EDIT: dopušta! Dobro je
nije on nista izmisljao nego je uzimao starije pravopise srpskog, hrvatskog, SH/HS i sebe potpisao.
- Obuca9
#532 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Je li to sigurno da je ispravno oboje?nellington wrote:sorry, u pravu si, toto pisi slukom![]()
![]()
![]()
Povratak na temu: šta pišete: sljedeći ili slijedeći (oboje je ispravno, tek da znate, pitanje je šta češće koristite).
Po meni, slijedeći i sljedeći nisu iste riječi i ne mogu mijenjati jedna drugu.
Slijedeći se koristi u situaciji: "Slijedeći nju, naišao sam na tu radnju"
Dok sljedeći ima drugo značenje: "Sljedeći put ću bolje razmisliti"
Nisam baš siguran da se u ovoj drugoj situaciji može iskoristiti riječ slijedeći.
- nellington
#533 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Naporedni su u standardnome jeziku likovi slijedeći/sljedeći (prid.; gl. pril. sad. od glagola slijediti glasi slijedeći), svijetleći/svjetleći, (prid.); uslijed/usljed (prij.).
- pustopoljina
#534 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
siela?
šjoš?
ćmići?
šjoš?
ćmići?
- Obuca9
#535 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
pustopoljina wrote:siela?
šjoš?
ćmići?
đešto?
- Lakat Jebić
#536 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
nisam zalazio na forum zadnjih dana, dosao sam tek do ovog posta, ne znam da li ti je neko vec odg, ali prijedlozi ne spadaju u promjenljive vrste rijeciljubav_aha wrote:minjonja wrote:i uglavnom i uopste su nastali na isti nacin kao i ustvari, unaprijed, uredu, naprimjernellington wrote:složeni prilog ustvari se piše zajedno. (Senahid Halilović)
Spojevi predloga i drugih reči(naročito imenica) često su tek u procesu srastanja u jednu reč, koji je započet, ali nije dovršen. Otuda ima razloga i za spojeno i za odvojeno pisanje, ali je za takve tek donekle srasle izraze obično opravdanije odvojeno, jer način pisanja treba da prati već izvršene jezičke procese, a ne da ih prestiže i ide ispred njih.
prijedlozi i pridjevi su promjenjljive rijeci ,a prilozi nisu
koja vrsta priloga su "ustvari" ili "naprimjer" koji uvijek pisem na primjer![]()
(sto mene nervira kad se moram posve pismeno izrazavat na forumu
- Lakat Jebić
#538 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
a koji bi ti da se koristi, neki iz ´63?jOFLA wrote:Nije valjda da Halilovićev pravopis tako ozbiljno prihvataš. Sad čaču i mater proglasi nepismenim jer eto nisu učili po Haliloviću. Hebo te Halilović, knjiga mu je još jedino dobra da se papirom vatrica potpali, a može i za guzu obrisat' poslije velike nužde. Kakav ba Halilović, ne budi smiješan.nellington wrote: (Senahid Halilović)
ali onda je bolje, kad se vec vracamo u proslost, da se vratimo na prvi pravopis, al jbg, onda, konp ijutior, mobt ijel, inte rnet itd, sta cemo s takvim rijecima?
- respo
#539 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
u narednih par dana u zemlji nas ocekuju kisne snjezne xy padavine suncano....
zar ne ocekujemo mi padavine a ne padavine nas?
- ljubav_aha
#540 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
tacno,nisu,greska u kopiranom paragrafuLakat Jebić wrote:nisam zalazio na forum zadnjih dana, dosao sam tek do ovog posta, ne znam da li ti je neko vec odg, ali prijedlozi ne spadaju u promjenljive vrste rijeciljubav_aha wrote:Spojevi predloga i drugih reči(naročito imenica) često su tek u procesu srastanja u jednu reč, koji je započet, ali nije dovršen. Otuda ima razloga i za spojeno i za odvojeno pisanje, ali je za takve tek donekle srasle izraze obično opravdanije odvojeno, jer način pisanja treba da prati već izvršene jezičke procese, a ne da ih prestiže i ide ispred njih.
prijedlozi i pridjevi su promjenjljive rijeci ,a prilozi nisu
koja vrsta priloga su "ustvari" ili "naprimjer" koji uvijek pisem na primjer![]()
(sto mene nervira kad se moram posve pismeno izrazavat na forumu)
konverzcija je bila ivse usmejrena na ka nedovrsenom spajanju prijeldloga i drugih rijeci
- Obuca9
#541 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
To "očekuje nas" je nekako postala fraza koja se stalno koristi u svim prilikama, pa mozda i nije nepravilna:respo wrote:u narednih par dana u zemlji nas ocekuju kisne snjezne xy padavine suncano....
"Očekuje nas teška utakmica"
"Očekuju nas veliki pregovori"
...
- zecko_kupuz
#542 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Kasno sam se prikačio na temu, pa ne stigoh prečešljati prethodne postove.
Stoga se za svaki slučaj izvinjavam ako ponavljam nešto što je ranije postavljeno.
Dakle, zanima me da li ste imali priliku čuti (najčešće na TV-u) koliko "elokventnih" osoba krivo izgovara veznik "JER". Umjesto toga govore "JEL".
Niđe veze, ali stvarno česta pojava.
Dakle, zanima me da li ste imali priliku čuti (najčešće na TV-u) koliko "elokventnih" osoba krivo izgovara veznik "JER". Umjesto toga govore "JEL".
- zecko_kupuz
#543 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Hah, ljudi su postali teret prirodi, a ne priroda čovjeku.respo wrote:u narednih par dana u zemlji nas ocekuju kisne snjezne xy padavine suncano....
- minjonja
#544 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
meni ovo nije nikako jasno kako neko moze brkati jer i jelzecko_kupuz wrote:Kasno sam se prikačio na temu, pa ne stigoh prečešljati prethodne postove.Stoga se za svaki slučaj izvinjavam ako ponavljam nešto što je ranije postavljeno.
Dakle, zanima me da li ste imali priliku čuti (najčešće na TV-u) koliko "elokventnih" osoba krivo izgovara veznik "JER". Umjesto toga govore "JEL".![]()
![]()
![]()
al to nisam ranije primjecivala, mozda prije 4-5 godina dam sa to znala cuti ali to su bili sporadicni slucajevi. sad rijetko ko tacno kaze
- Ajatolah_
#545 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
I ja sam to primijetio, isprva u Hrvatskoj, a zatim se proširilo i na susjede. Samo, još uvijek ne primjećujem toliko na TV-u kod nas, dok na HRT-u i na Vijestima kažu "jel".minjonja wrote:meni ovo nije nikako jasno kako neko moze brkati jer i jelzecko_kupuz wrote:Kasno sam se prikačio na temu, pa ne stigoh prečešljati prethodne postove.Stoga se za svaki slučaj izvinjavam ako ponavljam nešto što je ranije postavljeno.
Dakle, zanima me da li ste imali priliku čuti (najčešće na TV-u) koliko "elokventnih" osoba krivo izgovara veznik "JER". Umjesto toga govore "JEL".![]()
![]()
![]()
Niđe veze, ali stvarno česta pojava.![]()
al to nisam ranije primjecivala, mozda prije 4-5 godina dam sa to znala cuti ali to su bili sporadicni slucajevi. sad rijetko ko tacno kaze
- pustopoljina
#546 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
zecko_kupuz wrote:Kasno sam se prikačio na temu, pa ne stigoh prečešljati prethodne postove.Stoga se za svaki slučaj izvinjavam ako ponavljam nešto što je ranije postavljeno.
![]()
![]()
jer umjesto jel' jos nisam cula uzivo...ali cesto vidim na nekim forumima.
mene jako nervira kad cujem sumLJivo, umjesto sumnjivo. To nije ispravno ni u pravopisu sh-hs (pise da je sumljivo neknjizevni oblik), niti po ovom senahida halilovica.
- Ajatolah_
#547 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Dosta ljudi ne pravi razliku između gdje, kamo i kuda.
Gdje si bio? Ovdje.
Kamo si išao? Ovamo. (odgovor će biti destinacija, odnosno cilj putovanja)
Kuda si išao? Ovuda.(odgovor će biti smjer, ruta putovanja)
Gdje si bio? Ovdje.
Kamo si išao? Ovamo. (odgovor će biti destinacija, odnosno cilj putovanja)
Kuda si išao? Ovuda.(odgovor će biti smjer, ruta putovanja)
-
MAN-lion's coach
#548 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
...
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 00:25, edited 1 time in total.
-
ja71
#549 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Nepravilnosti u odnosu na ... ?MAN-lion's coach wrote: Ne priznajem Halilovića jer ima kod njega milion nepravilnosti i nelogičnosti...
- Obuca9
#550 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Može li neko od ovih lingvističara provjeriti pa javiti šta je pravilno nedelja/ponedeljak ili nedjelja/ponedjeljak ili obje varijante?